Η διεθνής πρακτική κρατών που αντιμετωπίζουν απειλές κατά της εδαφικής τους ακεραιότητας

30

Τα κράτη είναι ορθολογικές οντότητες που μέσα σε μία κατάσταση αβεβαιότητας και ανταγωνισμού επιδιώκουν την επιβίωση και την κατοχύρωση της εθνικής τους ασφάλειας ενώ παράλληλα προσβλέπουν στη βελτίωση της θέσης τους στο Διεθνές Σύστημα. Το μέσο για την επίτευξη της ασφάλειάς τους είναι η ισχύς και μάλιστα η στρατιωτική. Η διεθνής πρακτική καταδεικνύει ότι η εξασφάλιση της εδαφικής ακεραιότητας ενός κράτους σε μια ζώνη αστάθειας εξασφαλίζεται κατά κύριο λόγο από τις δικές του δυνάμεις (αυτοβοήθεια ή self help measures). Παρακάτω παρουσιάζονται ορισμένες ενέργειες ξένων κρατών που βρίσκονται σε ζώνες αστάθειας, απειλείται η εδαφική τους ακεραιότητα και αξιοποιούν αποτελεσματικά ιδίους πόρους στη λογική της αυτοβοήθειας.

Λιθουανία

φφ

Το Υπουργείο Άμυνας της Λιθουανίας εξέδωσε πρόσφατα 75σέλιδο εγχειρίδιο για τους πολίτες με χρηστικές οδηγίες για την αντιμετώπιση εχθρικής ενέργειας κατά της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας. Το εγχειρίδιο περιλαμβάνει οδηγό αναγνώρισης εχθρικών οπλικών συστημάτων και στρατευμάτων καθώς και συμβουλές για επιβίωση σε καιρό πολέμου.

Φινλανδία

Puolustusvoimien reserviläiskirje.Το Υπουργείο Άμυνας της Φινλανδίας έστειλε το περασμένο έτος ειδοποιητήρια σε 900.000 εφέδρους, συμπεριλαμβανομένων μονίμων κατοίκων εξωτερικού, για τις ενέργειες που πρέπει να ακολουθήσουν και τη Μονάδα όπου πρέπει να παρουσιαστούν σε περίπτωση πολέμου. Σημειώνεται ότι το 80% των ανδρών και γυναικών που έλαβαν τις επιστολές έχουν ηλικία μικρότερη των 35 ετών. Πιο πρόσφατα, η κυβέρνηση της Φινλανδίας ξεκίνησε έρευνα για τις αγοραπωλησίες ακινήτων από αλλοδαπούς σε ευαίσθητες για την εθνική ασφάλεια περιοχές, μετά από σχετική έκθεση της υπηρεσίας πληροφοριών Supo.

Ταϊβάν

0003a598_bigH Ταϊβάν διεξάγει κάθε χρόνο την ετήσια διακλαδική άσκηση Han Kuang με σκοπό την αντιμετώπιση πιθανής εισβολής του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού της Κίνας. Σημαντικό ρόλο στην πενθήμερης διάρκειας άσκηση παίζουν οι δυνάμεις που προσομοιώνουν τον εχθρό (OPFOR) και φέρουν το χαρακτηριστικό κράνος κόκκινου χρώματος. Οι «εχθρικές» δυνάμεις διαθέτουν ξεχωριστό Επιτελείο που καλείται να εντοπίσει τα αδύναμα σημεία των «φίλιων» δυνάμεων, προσδίδοντας ακόμα μεγαλύτερο ρεαλισμό στην διπλής ενεργείας άσκηση.

Εσθονία

01estonia0-web4-superjumboΥπό το φόβο ρωσικής εισβολής, το Υπουργείο Άμυνας της Εσθονίας εντατικοποίησε την εκπαίδευση των εφέδρων σε αντικείμενα ανταρτοπολέμου και παρέχει κίνητρα στους πολίτες για φύλαξη του ατομικού οπλισμού στις οικείες τους.

Νότια Κορέα

combine_imagesΗ Σεούλ απέρριψε το περασμένο έτος την πρόταση της Πιονγιανγκ για καταστροφή των αντιαρματικών κωλυμάτων που βρίσκονται σε όλους τους κύριους οδικούς άξονες της Νοτίου Κορέας λόγω της υψηλής στρατηγικής τους αξίας. Τα κωλύματα από οπλισμένο σκυρόδεμα είναι παγιδευμένα με εκρηκτικά που θα πυροδοτηθούν σε περίπτωση πολέμου, καθυστερώντας τυχόν προώθηση των εχθρικών δυνάμεων στο εσωτερικό της χώρας.

Πολωνία

031515-poland-ss-slide-wefw-jumboΤο Υπουργείο Άμυνας της Πολωνίας ενθαρρύνει τους πολίτες της να λάβουν στρατιωτική εκπαίδευση και θέτει υπό την αιγίδα του όλους τους συλλόγους και οργανώσεις παραστρατιωτικού χαρακτήρα ως εθνικές δυνάμεις εφεδρείας. Το 2016 περίπου 38.000 έφεδροι κλήθηκαν να συμμετάσχουν σε στρατιωτικές ασκήσεις έναντι 12.000 το 2015.

 • NK

  Eις οιωνός άριστος, αμύνεσθαι περί πάτρης, αγαπητοί, καλά τα εντόσθια των πουλιών, αλλά η ουσία είναι μία.

  Όταν πριν από μερικές χιλιάδες χρόνια ήταν απολύτως σαφές ότι καλές οι ιδεοληψίες και οι οιωνοί, αλλά θα μας φάνε λάχανο αν δεν αμυνθούμε, ενώ τώρα δεν είναι, βράσε όρυζα.

  Υγ: Δείτε το σύμβολο του συγκεκριμένου κινήματος της Γερμανίας. Υπάρχει εδώ και δεκαετίες.

  https://en.wikipedia.org/wiki/Anti-Germans_(political_current)

 • nonfactor

  Ιδιαίτερα ενδιαφέρον άρθρο για τις πρακτικές που ακολουθούν σοβαρά κράτη και μπράβο στον ιστότοπο για την ανάδειξή του. Σίγουρα οι τρόποι προετοιμασίας είναι ανεξάντλητοι. Φαντασία και θέληση να υπάρχουν, όμως και στα δύο δυστυχώς υστερούμε…

  • Β.Κ

   Φίλε μου, για να μην παρεξηγηθώ, να σου τονίσω πως τα σοβαρά κράτη, πέρα από την φαντασία τους, δεν έχουν και σοβαρό οπλισμό(με εξαίρεση την Ταιβαν).Η Ελλάδα αν και στην κρίση, και ως «μη» σοβαρό κράτος:
   α) κρατά 600 αεροσκάφη, 11 υποβρύχια , 13 φρεγάτες, 110 πλοία συνολικά, 250 ελικόπτερα, 1500 άρματα μάχης, 150 ΠΕΠ και 1000 κάννες ΠΒ + μισό εκατομύριο στρατό σε πλήρη κινητοποίηση.
   β) Έχει SCALP-EG, ATACMS, Exocet, Harpoon, Krasnopol, Smart 155 και άπειρα πυρκα σχεδόν όλων των ειδών.
   Επίσης πολλά από τα όπλα της είναι «κορυφή της πυραμίδας».
   γ) Έχει από τα πιο σύγχρονα και πυκνά συστήματα αεράμυνας με ποικιλία οπλισμου.

   Επίσης ακολουθεί τα Νατοικά πρότυπα σε τακτικές & C3 με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
   Μπορεί να μην κάνει ασκήσεις red/blue αλλά συμμετέχει σε όλες τις Νατοικές ασκήσεις, και συχνά διακρίνεται.
   Κάτι το οποίο επίσης έχει και το ξεχνάμε, είναι η αυτάρκεια σε όλες τις στρ.ακαδημίες αξκων/υπξκων, όπως επίσης και σε σχολεία όλων των ειδών.
   Κι όλα αυτά τα έχει απέναντι σε μια ισχυρή χώρα, όχι όμως απέναντι σε μια υπερδύναμη όπως οι χώρες του άρθρου.

   Υ.Γ.:Περιθώρια βελτίωσης υπάρουν τεράστια, αλλά ας μην τετραγωνίζουμε τον κύκλο.

   • bandog

    σωστα , ομως η ελλαδα διαθετει και νησους που γειτνιαζουν τοσο στην τουρκια ωστε τουρκοι καταδρομεις να επιτεθουν ακομη και «κολυμπωντας» ενω πιθανοτατα θα σαρωθουν απο το τουρκικο πυροβολικο της απεναντι ακτης.
    καλο θα ηταν λοιπον οι κατοικοι των περιοχων αυτων που θα αποκοπουν σε εναν πολεμο να ειναι καταρτισμενοι για αμεση αντιδραση και επιβιωση και εκπαιδευμενοι για χρηση μιας μεγαλης γκαμας βαρεων οπλων πεζικου.
    επιπλεον στην ελλαδα δυστυχως η εκπαιδευση εφεδρων εξαντλειται στο σκοπετο , στο γοπιν και το γρασαρισμα κανενος φορτηγου…
    ουτε ενας στους χιλιους εφεδρους οπλιτες δεν ειναι σε θεση να γνωριζει οπλο περα απο το G-3A3 που του χρεωσαν και φυσικα σε καμια περιπτωση δεν ειναι ικανος να αναγνωρισει φιλια και εχθρικα οπλικα συστηματα…

    • net

     για το τελευταιο ομως ειναι πολυ δυσκολο ακομα και για εμπειρα στελεχη μιας και σε πολυ μεγαλο βαθμο υπαρχουν τα ιδια οπλικα συστηματα
     s70 υ /β 209 , 214, φ 16 ,leopard ,M60 ,meko, κ.α

    • Β.Κ

     Υπάρχει εθνοφυλακή και εκπαιδεύεται σε εβδομαδιαία βάση.Κάθε Κυριακή πραγματοποιούνται βολές ελαφρού και βαρέως οπλιζμού ΠΖ, εκπαίδευση Α/Σ, οργανωση Μάχης κ.ο.κ.Επίσης συμμετέχουν σε ασκήσεις και της ΑΔΤΕ/ΜΚ ΜΠ, και σε διάφορες διακλαδικές-εθνικές. Άρα η παλλαική άμυνα υπάρχει εκεί που πρέπει.

     Όσον αφορά την εκπαίδευση των κληρωτών θα συμφωνήσω πως γίνονται λίγα, και θ έπρεπε να αυξηθεί η εκπαίδευσή τους.

     Κι όσον αφορά τη δυνατότητα βολών του Τουρκικού ΠΒ στα νησιά, μπορούμε κι εμείς με το ΠΒ μας να «προσβάλλουμε» και Β/Ν και τα παράλια.

   • SKYRAIDER1

    Αυτό που ισχύει για την Ταϊβάν, νομίζω ότι ισχύει και για την Νότια Κορέα που αναφέρει στο άρθρο.

    • Β.Κ

     Εννοείται ναι, απλά ξέχασα να το γράψω, το άλλαξα….

     • SKYRAIDER1

      Είδα την αλλαγή/συμπλήρωση και έσβησα την παρατήρηση που είχα
      γράψει διότι δεν περίμενα να πάρω απάντηση και έτσι θα φαινόταν
      λανθασμένη, ευχαριστώ για την απάντηση.

  • Drinas

   Σοβαρά κράτη οι ρωσοφοβικοί ιδεολιπτικοί της Βαλτικής? Οι ίδιοι που εξυμνούν τα SS? Μάλιστα..

   • notis kas

    Ρωσόφοβοι αυτοί που έζησαν αιώνες υπό ρωσική κατοχή; Αντίστοιχα όσοι εδώ μιλούν για ενδεχόμενο πολέμου με τους τούρκους είναι τουρκόφοβοι;

    • Drinas

     Θλιβερές σοφιστείες. Μιας και η Ιστορία προφανώς δεν είναι το δυνατό σου χαρτί, διάβασε για το πως τα «κακόμοιρα» Βαλτικά κράτη υπήρξαν εξ αρχής το staging ground για αλλεπάλληλες εισβολές της νεοσύστατης Ρωσίας και πως οι κακόμοιροι κάτοικοι τους ήταν από τους πιο ένθερμους συνεργάτες των Ναζί.
     Και φυσικά ούτε κουβέντα για την ημιεπίσημη (στην περίπτωση της Λετονίας επίσημη) ηρωοποίηση των Ναζί σήμερα.

     • notis kas

      Σοφιστείες η ιστορική πραγματικότητα, το ότι τρια έθνη (και όχι μόνο) για αιώνες έζησαν υπό σκληρή ρωσική αρχικά και σοβιετική στη συνέχεια κατοχή. Μάλιστα. Αυτή η επιχειρηματολογία εκτός Ρωσίας παίζει να εμφανίζεται μόνο στην Ελλάδα πια.

     • stasou_mygdala

      Και οι Ρωσοι εζησαν υπο ταταρικη κατοχη αιωνες, δεν εγιναν ταταροφοβοι
      Εσυ πως εξηγεις το γεγονος οτι οι Πολωνοι αντιπαθουν τους Ρωσους και κανουν τουμπες μπροστα στους Γερμανους που ρημαξαν την χωρα τους?

 • frouros

  Εξαιρετικα ενδιαφερον το αρθρο αλλα αναφερεται σε περιπτωσεις κρατων που αντιμετωπιζουν αλλα κρατη.Για την δικη μας περιπτωση θα ηταν χρησιμοτερο να γραψετε για βιλλαετια που αντιμετωπιζουν την οργη του επικυριαρχου..

 • Πάτε καλά;

  Καλημέρες. Ωραίο άρθρο, καλή πηγή για τις δικές μας ΕΔ. Στα δι’ημάς:
  Ι. Δεν είμαστε τόσο πίσω από τις δυνάμεις που περιγράφονται. Η Ελλάδα έχει μόνιμο στρατό και υποχρεωτική θητεία, έχει μοιράσει όπλα στους πολίτες εφέδρους στα σύνορα και έχει μονάδες ταχείας ανάπτυξης στα σύνορα από τους …ακρίτες.
  ΙΙ.Στο τι θα μπορούσε να γίνει περαιτέρω σε επίπεδο συνοριακών περιοχών, στέκομαι σε δύο σημεία:
  1. Λαμπρή η ιδέα της Ταιβάν για αντίθετες δυνάμεις και σοβαρό παίγνιο μετά στρατευμάτων. ‘Ισως θα έπρεπε να το σκεφτεί σοβαρά το ΓΕΕΘΑ για μια τέτοια ετήσια άσκηση αν και παραδέχομαι πως δεν είναι εύκολο να οργανωθεί. Αξίζει τον κόπο, τουλάχιστον μια προσπάθεια.
  2. Πολύ καλή η ιδέα τύπωσης φυλλαδίων με οδηγίες στον πληθυσμό, τουλάχιστον στα σύνορα. Είναι εύκολο να υλοποιηθεί και δεν κοστίζει ιδιαίτερα. Ωστόσο, είναι δύσκολο να παρθεί μια τέτοια απόφαση για λόγους πολιτικούς.λόγους: Ουσιαστικά η κυβέρνηση που θα προχωρήσει σε μια τέτοια κίνηση είναι σαν να λέει επίσημα πως οι πιθανότητες γενικευμένου πολέμου είναι υψηλές. Δεδομένης της άρνησης του πολιτικού κόσμου της χώρας να πάρει απόφαση πως ο πόλεμος με τα τωρινά δεδομένα είναι ένα αρκετά πιθανό ενδεχόμενο, φαντάζει απίθανη μια τέτοια ενέργεια. Ας μην λησμονούμε πως μόλις το 2016 άρχισε ο πολιτικός κόσμος να απαντά στις προκλήσεις της Τουρκίας δίχως να τις υποβαθμίζει και να μιλά για ελληνοτουρκικές φιλίες και τα ρέστα. Έχουμε να διανύσουμε μεγάλη απόσταση μέχρι να αρχίσουν να προετοιμάζουμε τη χώρα για πόλεμο ρεαλιστικά για γενικευμένη σύγκρουση. ΄’Ενα ένα τα βήματα τη φορά. Για αρχή ας δούμε τι θα κάνουμε με την αναδιοργάνωση μονάδων, τα kiowa, τα t16, τις ώρες τπήσεις κοκ και μετά μοιράζουμε και τα φυλλάδια στον πληθυσμό, αυτό είνα μια τελευταία λεπτομέρεια.

  ΥΓ. Στη μοναδα μου στην Μεγαλονησο παντως ειχαμε αφισες με τους στοχους Α και Β προτεραιοτητας με τεχνικες λεπτομερειες για να τα ξεχωριζεις. Θυμαμαι πως οσο ημουν μεσα τις ειχα μαθει τις λεπτομερειες. Θα ηταν πιο χρησιμο καθε μοναδα αντι για αφισες του καραισκακη και του κολοκοτρωνει ειχε αντιστοιχες τετοιες αφισες ή αφισες με οδηγιες για το πως χειριζομαστε συγκεκριμενα συστηματα.

  • Yavan

   Κατά την ταπεινή άποψη του γράφοντος, η επίθεση (εναντίον της Ελλάδος) απο την Τουρκία του Ερντογάν είναι απλά θέμα χρόνου.

   Επίσης, παρά το γεγονός ότι δεν είμαι ειδικός στα χερσαία, θεωρώ ότι η Ελλάς είναι έτη φωτός πίσω απο το Ισραήλ στην οργάνωση μονάδων τύπου HOME FRONT, και θα παραμένει πίσω απο το Ισραήλ όσο δεν εφαρμόζει την Παλλαική Αμυνα (δόγμα το οποίο και πάλι βασίστηκε στο αντίστοιχο του Ισραήλ).

   • Πάτε καλά;

    Προφανώς και είναι θέμα χρόνου. Το ερώτημα είναι πόσου χρόνου. Γιατί άλλο επίθεση στα 3 έτη, άλλο στα 10 από τώρα. Πάντως στα χερσαία είσαι άδικος. Οι έφεδροι στα σύνορα όπλα έχουν, μονάδες ταχείας ανάπτυξης έχουν και έχουμε επίσης και τα στρατόπεδα (όπως είναι).Περάσανε πρόσφατα και αναδιοργάνωση επί Κωσταράκου δίνοντας έμφαση στην ταχεία επάνδρωση και ανάπτυξη (το e-amyna εδώ θυμάμαι είχε βγάλει άρθρο που παρουσίαζε τις αλλαγές πριν 2 έτη), Δεν έχουμε την οργάνωση του Ισραήλ αλλά από την άλλη, το Ισραήλ είναι το πιο οργανωμένο κράτος σε τέτοια ζητήματα εν έτει 2016. Άρα η σύγκριση είναι λίγο άτοπη. Η εικόνα που έχω είναι πως οι χερσαίες δυνάμεις ό,τι έχει σχέση με ταχύτητα, το έχουν δουλέψει. Αλλού πάσχουμε.

    Πάντως θα επιμείνω πως αυτή την περίοδο το σημαντικότερο πρόβλημα δεν είναι η διοργάνωση Παλλαικής άμυνας (εδώ σημειώνω πως η ίδια ορολογία χρησιμοποιείται και από το ΚΚΕ σε τέτοια ζητήματα) αλλά θέματα πιο άμεσα:
    Αναδιοργάνωση μονάδων (το Α και το Ω) κατ’εμέ ώστε να αυξηθεί η επάνδρωση στα σύνορα και να γλυτώσουμε χρήματα, εκσυγχρονισμός μαχητικών αεροσκαφών, μονάδες επιφανείας, κράνη-αλεξίσφαιρα-σκοπευτικά-πυρομαχικά ΠΒ-νέα αντιαρματικά-όλμοι 120 χιλιοστών, είναι όλα για μένα πιο άμεσα ζητήματα από την ανάπτυξη νέου συστήματος επιστράτευσης. Αν έχουμε αρκετό κόσμο και όπλα ώστε να κρατήσουμε τουλάχιστον ένα μήνα με τις μονάδες στα σύνορα, μετά φέρνεις τον άπειρο κόσμο από Αττική, Ρούμελη, Μωριά, Δ. Μακεδονία, Θεσσαλία αφού του έχεις κάνει εκπαίδευση ενός μηνός.

 • Spyros Poli

  Πολύ καλή αρχή η οποία θα πρέπει να εμπλουτιστεί με συστήματα όπως της Ελβετίας και του Ισραήλ.

 • net

  ας παρουμε οδηγιες απο το συντονιστικο κεντρο του συριζα και του κκε
  εχουν μεγαλη εμπειρια στην κινητοποίηση κοσμου για καταληψεις και οργανωση αντιστασης με μολοτοφ και αλλα υλικα σε ελαχιστο χρονο
  οσο για την προπαγανδα ειναι ετη φωτος μπροστα απο ολους

  με μικρες παραλλαγες μπορουμε να κανουμε την δουλεια μας και να στηριξουμε και την εγχωρια βιομηχανια

  • ΝΙΚΟΣ

   Ενδιαφέρον σχόλιο….Μπορεί να μου αναφέρεις ορισμένα παραδείγματα από το κοντινό παρελθόν οπού το ΚΚΕ/ ΠΑΜΕ έκανε οργάνωση αντίστασης με μολότοφ; Η ίδια ερώτηση ισχύει και για τον ΣΥΡΙΖΑ.

   Μάλλον έχεις μπερδέψει στο μυαλό σου τις πρακτικές των αναρχικών με το τρόπο δράσης του ΚΚΕ ή του ΣΥΡΙΖΑ….Παρεμπίπτοντος ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ έχουν τόσες πολιτικές διαφορές που δεν μπορούν να μπουν στο ίδιο τσουβάλι.

   Εάν δεν ισχύει αυτό τότε μιλάμε απλά για λαϊκισμό.

   Και για να μην παρεξηγηθώ δεν εννοώ ότι δεν ισχύει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ έχουν εμπειρία στην κινητοποίηση του κόσμου, στην προπαγάνδα και στην οργάνωση πάλης μέσω καταλήψεων αλλά αμφισβητώ και θεωρώ ακραία τοποθέτηση την αναφορά περί οργάνωσης αντίστασης με μολότοφ και άλλα υλικά ….

 • cretanmacedonian

  Πολυ καλο αρθρο συγχαρητηρια! Συμφωνω με τα σχολια των συνανησυχουντων , θα ηθελα να προσθεσω επισης οτι θα πρεπει να ενεργοποιηθει η εθνοφυλακη και στα μεγαλα αστικα κεντρα Αθηνα-Θες/νικη.Η Αττικη για παραδειγμα εχει ενα σωρο στοχους υψηλης αξιας ( δυιλιστηρια , υδρευση , συστοιχιες patriot , αεροπορικες βασεις κ.α) οπου η φυλαξη τους θα μπορουσε να ενισχυθει απο την εθνοφυλακη.
  Εκει ομως που η ενημερωση και οργανωση του πληθυσμου πρεπει να ενισχυθει αμεσα ειναι η Θρακη, λογω της μειονοτητας.
  Η ενημερωση του πληθυσμου και η οργανωση της εθνοφυλακης , της παλαικης αμυνας και η εκπαιδευση στον ανταρτοπολεμο και ΚΥΡΙΩΣ στην αντιμετωπιση αυτου ειναι το ιδιο σημαντικη με την αντιμετωπιση επιθεσης στον Εβρο.

  • NK

   Μην φοβάστε, όλοι οι στόχοι μεγάλης αξίας που αναφέρετε είναι σε ακτίνα βολής από τα hot spot, η χωροταξία των οποίων μοιάζει να έγινε από το Ισις: Στις πύλες στρατοπέδων και κατοπτεύοντας το συγκρότημα Σκαραμαγκά-Ναυστάθμου-Ασπροπύργου-Ελευσίνας…

   Έχω συχνά αναρωτηθεί τι θα γίνει αν σε περίπτωση μπραφ ξαφνικά μείνουμε από καύσιμα, με τα διυλιστήρια της πρωτεύουσας σε ακτίνα βολής από hot spot και σχεδόν όλα τα βενζινάδικα της Αττικής με την γνωστή στελέχωση στις αντλίες…

   Αλλά αυτά είναι υπερβολές, σαν να λέμε ότι στο χοτσποτ του Σκαραμαγκά ειδικά θα βάζαμε διευθυντή έναν αλλοδαπό διακινητή. Oh wait :

   https://www.youtube.com/watch?v=p9ROw1YwiYw

 • Chris

  Δεν θυμάμαι πια χώρα αναφέρθηκε αλλά χθες το bbc είπε ότι χώρα της βαλτικης ετοιμάζεται να επαναφέρει την υποχρεωτική στράτευση

 • net

  οι μεν της χ.α εχουν παρει το δρομο της δικαιοσυνης
  οι αλλοι για την ωρα απολαμβανουν μια ατυπη ασυλία
  σιγουρα ολοι μας εχουμε ευθύνες και δεν φταει η αριστερα για ολα τα δεινα του τοπου αλλα ειναι αυτη που αντιδρουσε παντα συστηματικα και με σχεδιο σε οτιδηποτε πηγαινε να αλλαξει

  • Επόμενο σχόλιο εκτός θέματος ανάρτησης δεν πρόκειται να δημοσιευθεί.

 • Aias

  Μια καλή αρχή είναι να πάνε όλοι οι έφεδροι στα αρμόδια γραφεία στρατολόγησης που υπάγονται.
  Να ζητήσουν το απολυτήριο τους να παραμείνει πράσινο ή να επανέλθει σε πράσινο.
  Να ζητήσουν να ενταχθούν σε πρόγραμμα μετεκπαίδευσης ,να ζητήσουν να λάβουν μέρος σε ασκήσεις.
  Όταν τα παραπάνω γίνονται από μεμονωμένα άτομα ,τα άτομα χαρακτηρίζονται γραφικά.
  Αν γίνει μαζικά μιλάμε για επανάσταση.
  Τότε είναι ευθύνη της ηγεσίας να πει όχι δεν σας χρειαζόμαστε ,άρα δεν υπάρχει πρόβλημα ,οπότε ευτυχώς πάμε και κοιμόμαστε ήσυχοι.
  Ή σας χρειαζόμαστε αλλά δεν έχω χρήματα; ή ότι άλλο και δεν μπορώ να σας αξιοποιήσω, οπότε τουλάχιστον σταματά η καραμέλα του κόβω χρήματα αλλά βεβαιώνω πως δεν τρέχει τίποτα.
  Συν όλων ,θα είναι και μια καλή βάση αντίστασης στους κακούς που προβάλλουν πως θέλουν περικοπές ή εδάφη, έστω ως μήνυμα.

 • Alexandros

  Δείξε και τι γίνεται στην Ελλάδα …….να κλάψουμε

 • stasou_mygdala

  Ε καλα εμεις ως γνωστον ειμαστε φιλοι με ολους και καλυτερα να δωσουμε ενα κομματι γης για να κοιμομαστε ησυχοι τα βραδια οποταν δεν χρειαζομαστε τετοια προετοιμασια

  ΥΓ: Οι παρελασεις να ειναι καλες και οι αρβυλες γυαλισμενες…

 • ΠΡΟΜΑΧΟΣ

  Πριν ένα μήνα είδα στο VICE τι γίνεται με τις εφεδρείες και τις οργανώσεις τους στην Πολωνία κι έπαθα σοκ. Έχει γίνει μόδα μετά την ενσωμάτωση της Κριμαίας στη Ρωσία, οι νέοι και οι φοιτητές να εντάσσονται σε πολιτοφυλακές και να εκπαιδεύονται εντατικά κυρίως σε αγώνα σε αστικά περιβάλλοντα. Αγοράζουν από την τσέπη τους στολές και άπειρες σφαίρες και συρρέουν στα σκοπευτήρια. Προπονούνται σε εγκατελειμένα κτήρια και βιομηχανικά συγκροτήματα με όπλα αεροσοφτ, ενώ έμπειροι οργανωμένοι έφεδροι τους δείχνουν τις τακτικές. Πολλοί από τους εκπαιδευόμενους είναι γυναίκες. Μπορεί ως ΤΘ ΠΖ να υστερούν σε σχέση με τους άνδρες, όπως μας έχει πει ο Κυναίγειρος, για υπεράσπιση αστικών ζωνών όμως είναι παραπάνω από ικανοποιητικές. Ας μην ξεχνάμε πόση ζημιά έκαναν στους σοβιετικούς τα παιδιά στρατιώτες, οπλισμένα μαζικά με panzerfaust και MP5. Είδα σεε λούνα παρκ κι εκδηλώσεις ότι ο στρατός στέλνει στρατιωτικά οχήματα, ακόμα και άρματα μάχης, να τα επισκέπτεται ο κόσμος και ιδίως η νεολαία και τα παιδιά. Πολλά πιστιρίκια έλεγαν ότι θέλουν όταν μεγαλώσουν να γίνουν στρατιώτες, άλλοι έφηβοι σκέπτονταν σοβαρά το στρατιωτικό επάγγελμα, φοιτητές ρωτούσαν που είναι η τοπική οργάνωση εθνοφυλακής να μάθουν να πολεμούν. Στήνονται πάμπολλα αυτοσχέδια σκοπευτήρια με επίβλεψη έμπειρων, άκουσα δε ασκούμενους να λένε ότι έχουν ρίξει πολύ περισσότερες σφαίρες από ότι έριξαν σε ολόκληρη τη θητεία τους.

  Όλα αυτά από φόβο και απέχθεια για τους ρώσους και από πατριωτισμό κι αίσθημα υπεράσπισης της πατρίδας τους. Το Κράτος και τα μμε είναι άκρως υποστηρικτικά. Συγκρίνετε με Ελλάδα και κλάψτε.
  Ο Κυναίγειρος έχει δίκιο σε κάτι που είπε στο παρελθόν. Μακάρι να είχαμε φάει πολύ μεγαλύτερο χαστούκι στα Ίμια, να είχε αποδειχθεί ότι έριξαν το ΑΒ204 (νομίζω ότι αυτό έγινε αλλά το κουκούλωσαν) και να είχαν διατηρήσει κατοχή εθνικού εδάφους, των βραχονησίδων, κι εμείς να είχαμε ταπεινωθεί άσχημα και άκρως εξευτιλιστικά. Μακάρι να είχαμε μια καθαρή και ταπεινωτική, πλην μικρή σε έκταση, ήττα. Όλοι οι κατευναστές, εθνο-κοπλεξικοί (και μαζί τους οι εθνομηδενιστές) πολιτικοί και δημοσιογράφοι θα είχαν εξαφανιστεί ή θα αντιμετωπίζονταν σαν γραφικές περιπτώσεις τύπου Βεργή και Στέφανου Χίου.