Ανασκόπηση εβδομάδας #43

147
1676

Στο πλαίσιο της επιχειρησιακής εκπαίδευσης, την Τρίτη 25 Απριλίου 2017, προσωπικό των Ειδικών Δυνάμεων εκτέλεσε βολές ακριβείας από ελικόπτερα NH-90.

Την Τετάρτη 3 Μαΐου 2017, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης συμμετείχε στο 5ο Ετήσιο Συνέδριο για την Άμυνα και την Ασφάλεια EXPOSEC-DEFENSEWORLD, το οποίο πραγματοποιήθηκε στη Λέσχη Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων, από το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας (ΥΠΕΘΑ) και της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων (ΓΔΑΕΕ), χορηγός επικοινωνίας του οποίου ήταν και η e-Amyna. Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ στο πλαίσιο του συνεδρίου πραγματοποίησε ομιλία με θέμα «Ο ρόλος των Ενόπλων Δυνάμεων στη σταθερότητα της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Οι ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων σε πλαίσιο πενταετίας (2017-2021)». Κατά την ομιλία του ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στη συμβολή των Ενόπλων Δυνάμεων στην προάσπιση των εθνικών συμφερόντων, με την προβολή αξιόπιστης αποτρεπτικής ικανότητας, ενώ αναφέρθηκε στα «απολύτως απαραίτητα εξοπλιστικά προγράμματα που εξασφαλίζουν τη βέλτιστη δυνατή αναλογία κόστους» και συγκεκριμένα:

  • «Eπιτήρηση που επιτυγχάνουμε με τα Αεροσκάφη Έγκαιρης Προειδοποίησης (ΑΣΕΠΕ), αλλά και σύντομα με την ολοκλήρωση της αναβάθμισης των Αεροσκαφών Ναυτικής Συνεργασίας Ρ-3Β.
  • Αυξάνουμε το στόλο των μεταφορικών ελικοπτέρων CHINOOK κατά 15, από υλικό των ΗΠΑ και προωθούμε προμήθεια με ελάχιστο κόστος, 70 Ελικοπτέρων επιθετικής αναγνώρισης KIOWA, από τις ΗΠΑ.
  • Έχουμε ικανό αριθμό Φρεγατών, αλλά επιδιώκουμε στοχευμένες παρεμβάσεις αναβάθμισής τους.
  • Ολοκληρώνουμε στην Ελλάδα το πρόγραμμα ναυπήγησης των Υποβρυχίων 214 από τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, που σε συνδυασμό με την αναβάθμιση του Υποβρυχίου ΩΚΕΑΝΟΣ μας δίνει την δυνατότητα ανάπτυξης ενός στόλου με τα πλέον σύγχρονα συμβατικά Υποβρύχια παγκοσμίως.
  •  Ολοκληρώνουμε ένα άλλο πρόγραμμα ναυπήγησης, αυτό τωννέων Πυραυλακάτων, από ελληνικά χέρια στην Ελευσίνα, που λόγωτου μεγάλου μεγέθους τους, έχουν πεδίο δράσης και σε ανοικτή θάλασσα.
  •  Σε ό,τι αφορά την αεροπορική παρουσία μας, διερευνάμε τους τρόπους αναβάθμισης του στόλου των αεροσκαφών F-16, στην οποία θα είναι ενεργή η συμμετοχή της εγχώριας βιομηχανίας.
  •  Προβάλλοντας στο μέλλον της επόμενης πενταετίας, επενδύουμε επίσης σε πολλαπλασιαστές ισχύος με εξαιρετική σχέση κόστους ωφέλειας, όπως Επικοινωνίες, Συστήματα Διοίκησης και Ελέγχου, Κυβερνοάμυνα και προτεραιότητα την υψηλή ελληνική προστιθέμενη αξία των επιλογών μας».

Τέλος, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ ανέφερε ότι «βρίσκεται σε τελική φάση υπογραφής με την Αίγυπτο η παραχώρηση αριθμού Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μεταφοράς Προσωπικού BMP-1. Κάποια δίνονται δωρεάν, κάποια είναι εύχρηστα και μη επιχειρησιακά αναγκαία για εμάς, με τα ακόλουθα οφέλη: Έσοδα 3,5 εκατομμυρίων ευρώ για την ενίσχυση του Προϋπολογισμού μας. Προοπτική επένδυσης αρκετών εκατομμυρίων ευρώ από την Αίγυπτο στην εγχώρια βιομηχανία, όπου θα γίνει η ανακατασκευή κάποιων εκ των οχημάτων».

Στο πλαίσιο της Άσκησης Stolen Cerberus V, η οποία πραγματοποιήθηκε από 19 έως 28 Απριλίου 2017 με τη συμμετοχή Μονάδων Ειδικών Επιχειρήσεων των τριών Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων και της 37 Airlift Squadron των ΗΠΑ, το 865 Τάγμα Εναερίου Εφοδιασμού (865 ΤΕΝΕΦ) εκτέλεσε ρίψη ελαφρών, μέσων και βαρέων φορτίων λέμβου, καθώς και άλματα προσωπικού, ημέρα και νύκτα. Επιπρόσθετα, οργανώθηκαν μικτές ομάδες Ελλήνων και Αμερικανών Ριπτών, οι οποίες συσκεύασαν για ρίψη φορτία και αλεξίπτωτα.

Στις 4 Μαΐου 2017, ο Γενικός Επιθεωρητής Στρατού-Υπαρχηγός ΓΕΣ, Αντιστράτηγος Νικόλαος Μανούρης, επισκέφθηκε την Διοίκηση Άμυνας Νήσου (ΔΑΝ) Μεγίστης, καθώς τη Ρω και τη Στρογγύλη. Προηγήθηκε στις 30 Απριλίου κατάπλους του υποβρυχίου ΑΜΦΙΤΡΙΤΗ (S117) στη νήσο Μεγίστη, στο πλαίσιο αποστολής του.

Στις 29 Απριλίου 2017 ολοκληρώθηκε η συμμετοχή του Πολεμικού Ναυτικού στις 3rd Focused Operations της Επιχείρησης SEA GUARDIAΝ με την απενημέρωση, η οποία πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του Κέντρου Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής (ΚΕΝΑΠ), στη Ναυτική Βάση Σούδας Κρήτης. Το ΠΝ είχε αναλάβει την Τακτική Διοίκηση από 14 έως 30 Απριλίου, υπό το Διοικητή της 2ης Μοίρας Φρεγατών, ο οποίος επέβαινε στη φρεγάτα ΣΑΛΑΜΙΣ (με οργανικό ελικόπτερο S70B Aegean Hawk, ομάδα της Διοίκησης Υποβρύχιων Καταστροφών καθώς και με πολυεθνικό Επιτελείο). Οι εν λόγω επιχειρήσεις διεξήχθησαν στην Κεντρική/Ανατολική Μεσόγειο Θάλασσα, με τη συμμετοχή φρεγατών, υποβρυχίων και αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας από την Ιταλία, την Πορτογαλία και την Τουρκία. Κατά τη διάρκεια της Επιχείρησης, η φρεγάτα ΣΑΛΑΜΙΣ (F456) πραγματοποίησε μεταξύ άλλων και νηοψία επί ύποπτου εμπορικού πλοίου, στην Κεντρική Μεσόγειο. Επιπρόσθετα, με την ευκαιρία ολοκλήρωσης της Επιχείρησης, πραγματοποιήθηκε γυμνάσιο μη συναινετικής νηοψίας σε ύποπτο εμπορικό, στις εγκαταστάσεις του ΚΕΝΑΠ, με τη συμμετοχή της πυραυλακάτου ΚΡΥΣΤΑΛΛΙΔΗΣ (P69), ομάδας της ΔΥΚ και προσωπικού του ΚΕΝΑΠ.

Στις 4 Μαΐου 2017 πραγματοποιήθηκε στο Ναύσταθμο Σαλαμίνας άσκηση Μείζονος Ατυχήματος, παρουσία του Διοικητού Διοικητικής Μέριμνας Ναυτικού Αντιναύαρχου (Μ) Νικόλαου Καφέτση ΠΝ. Σκοπός της άσκησης ήταν η εξάσκηση στο συντονισμό των εμπλεκομένων υπηρεσιών, η βελτίωση του επίπεδου εκπαίδευσης του προσωπικού και η βελτιστοποίηση της συνεργασίας με τους εμπλεκόμενους φορείς εντός και εκτός ΠΝ, που δύναται να κληθούν να συνδράμουν σε περίπτωση μείζονος ατυχήματος. Για το λόγο αυτό, στην άσκηση συμμετείχαν προσωπικό και μέσα τόσο του Πολεμικού Ναυτικού όσο και του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής, της Ελληνικής Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Στις 2 Μαΐου 2017 συγκροτήθηκε από την ΥΠΕΘΑ/ΓΔΑΕΕ Επιτροπή Επιτελικής Επεξεργασίας και Τροποποίησης Όρων για το Υποπρόγραμμα: «Εν Συνεχεία Υποστήριξη (FOS) των Κινητήρων Τ-700-401C Ε/Π S-70 του ΠΝ με Διακρατική Συμφωνία (G to G) Ελλάδας-Ισραήλ».

Στις 5 Μαΐου 2017 πραγματοποιήθηκε η τελετή αναστολής λειτουργίας της 348 Μοίρας Τακτικής Αναγνώρισης και η απόσυρση των αεροσκαφών RF-4E Phantom II στην 110 Πτέρυγα Μάχης/Αεροπορική Βάση Λάρισας.

Σώματα Ασφαλείας

Στις 5 Μαΐου 2017 πραγματοποιήθηκε παρουσίαση-επίδειξη των Μη Επανδρωμένων Αεροχημάτων (UAV) THUNDER-B και SPYLITE της Ελληνικής Αστυνομίας και mini-UAV τύπου EOS του Πυροσβεστικού Σώματος στις εγκαταστάσεις της Αεροπορικής Βάσης Δεκελείας. Η χρήση των UAV θα συνδράμει, σε πρώτο στάδιο, τις Υπηρεσίες Τροχαίας και την Πυροσβεστική Υπηρεσία στην πρόληψη πυρκαγιών. Σε μελλοντικό χρόνο θα είναι δυνατή η συνδρομή τους στην επιτυχή σχεδίαση επιχειρησιακών αποστολών και άλλων Υπηρεσιών της ΕΛ.ΑΣ (Ε.Κ.Α.Μ., Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, Δίωξη Ναρκωτικών, κ.α.).

Ανατολικός Παρατηρητής

Από 2-4 Μαΐου 2017 πραγματοποιήθηκε η διακλαδική άσκηση έρευνας-διάσωσης Anadolu Yıldızı-2017 με τη συμμετοχή των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, της Χωροφυλακής, της Ακτοφυλακής και υπηρεσιών του υπουργείου Μεταφορών, Ναυτιλίας και Επικοινωνιών. Το πρώτο σενάριο της άσκησης εκτελέστηκε σε διεθνή ύδατα στο κεντρικό Αιγαίο μεταξύ Χίου και Λέσβου και το δεύτερο στη Μενεμένη Σμύρνης ενώ συμμετείχαν συνολικά 1 ελικόπτερο S-70 Blackhawk του Τουρκικού Στρατού, μία φρεγάτα του Τουρκικού Ναυτικού, 1 ελικόπτερο AS532 Cougar και 1 μεταγωγικό αεροσκάφος CN-235 της Τουρκικής Αεροπορίας, 2 περιπολικά ανοικτής θαλάσσης, 6 περιπολικά σκάφη και 2 αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας CN-235 της Ακτοφυλακής. Την άσκηση παρακολούθησαν ο Υποδιοικητής της Στρατιάς Αιγαίου Ταξίαρχος Özgür Nuhut, ο Διοικητής της 2ης Κύριας Αεροπορικής Βάσης στο Çiğli Ταξίαρχος Sargun Göktun, ο Αρχηγός της Τουρκικής Ακτοφυλακής Αρχιπλοίαρχος Bülent Olcay ενώ προσκλήθηκαν 27 ξένοι παρατηρητές από 16 κράτη, ωστόσο μετά από αντίδραση της Ελλάδας, δεν προσήλθαν 7 παρατηρητές 4 κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Στις 2-3 Μαΐου 2017 διεξήχθη η άσκηση Erciyes -2017 που οργανώθηκε από την 1η Ταξιαρχία Καταδρομών του 4ου Σώματος Στρατού στο İncesu της Καισάρειας με την συμμετοχή της Αεροπορίας του Κατάρ. Κατά τη διάρκειας της άσκησης εκτελέστηκαν άλματα προσωπικού (νυχτερινό άλμα ελευθέρας 9μελούς ομάδας από CN-235 σε ύψος 13.000ft και ημερήσιο άλμα στατικού ιμάντα 120 καταδρομών από 4 C-130) και ρίψη φορτίων ενώ πραγματοποιήθηκε μεταφορά εξωτερικών φορτίων από 2 CH-47F Chinook και 2 A5-532 Cougar. Την άσκηση παρακολούθησε ο Διοικητής του 4ου Σώματος Στρατού Αντιστράτηγος Mehmet Faruk Şengün.

Με το υπ΄αριθμ. 689 Προεδρικό Διάταγμα που δημοσιεύθηκε στις 29 Απριλίου 2017 στο Φύλλο Εφημερίδας της Κυβερνήσεως απολύθηκαν 3.974 κρατικοί υπάλληλοι, εκ των οποίων 1.066 στελέχη των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων ως ακολούθως: 478 από τον Τουρκικό Στρατό, 141 από το Τουρκικό Ναυτικό και 447 από την Τουρκική Αεροπορία, εκ των οποίων οι 103 Ιπτάμενοι. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Aydınlık, από τους περίπου 600 φετινούς εισακτέους στη Στρατιωτική Σχολή Αξιωματικών (αντίστοιχη της ΣΣΕ), οι περίπου 150 εισήλθαν με συστατικές επιστολές υψηλόβαθμων κομματικών στελεχών του ισλαμικού AKP και δεν επιθυμούν να εκτελούν πρόγραμμα πρωινής γυμναστικής, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «ήρθαμε εδώ να γίνουμε αξιωματικοί, όχι αθλητές». Για τη ραγδαία ισλαμοποίηση του τουρκικού στρατεύματος βλ. Οι συνέπειες του πραξικοπήματος.