Ανασκόπηση εβδομάδας #43

147

Στο πλαίσιο της επιχειρησιακής εκπαίδευσης, την Τρίτη 25 Απριλίου 2017, προσωπικό των Ειδικών Δυνάμεων εκτέλεσε βολές ακριβείας από ελικόπτερα NH-90.

Την Τετάρτη 3 Μαΐου 2017, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης συμμετείχε στο 5ο Ετήσιο Συνέδριο για την Άμυνα και την Ασφάλεια EXPOSEC-DEFENSEWORLD, το οποίο πραγματοποιήθηκε στη Λέσχη Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων, από το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας (ΥΠΕΘΑ) και της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων (ΓΔΑΕΕ), χορηγός επικοινωνίας του οποίου ήταν και η e-Amyna. Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ στο πλαίσιο του συνεδρίου πραγματοποίησε ομιλία με θέμα «Ο ρόλος των Ενόπλων Δυνάμεων στη σταθερότητα της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Οι ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων σε πλαίσιο πενταετίας (2017-2021)». Κατά την ομιλία του ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στη συμβολή των Ενόπλων Δυνάμεων στην προάσπιση των εθνικών συμφερόντων, με την προβολή αξιόπιστης αποτρεπτικής ικανότητας, ενώ αναφέρθηκε στα «απολύτως απαραίτητα εξοπλιστικά προγράμματα που εξασφαλίζουν τη βέλτιστη δυνατή αναλογία κόστους» και συγκεκριμένα:

 • «Eπιτήρηση που επιτυγχάνουμε με τα Αεροσκάφη Έγκαιρης Προειδοποίησης (ΑΣΕΠΕ), αλλά και σύντομα με την ολοκλήρωση της αναβάθμισης των Αεροσκαφών Ναυτικής Συνεργασίας Ρ-3Β.
 • Αυξάνουμε το στόλο των μεταφορικών ελικοπτέρων CHINOOK κατά 15, από υλικό των ΗΠΑ και προωθούμε προμήθεια με ελάχιστο κόστος, 70 Ελικοπτέρων επιθετικής αναγνώρισης KIOWA, από τις ΗΠΑ.
 • Έχουμε ικανό αριθμό Φρεγατών, αλλά επιδιώκουμε στοχευμένες παρεμβάσεις αναβάθμισής τους.
 • Ολοκληρώνουμε στην Ελλάδα το πρόγραμμα ναυπήγησης των Υποβρυχίων 214 από τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, που σε συνδυασμό με την αναβάθμιση του Υποβρυχίου ΩΚΕΑΝΟΣ μας δίνει την δυνατότητα ανάπτυξης ενός στόλου με τα πλέον σύγχρονα συμβατικά Υποβρύχια παγκοσμίως.
 •  Ολοκληρώνουμε ένα άλλο πρόγραμμα ναυπήγησης, αυτό τωννέων Πυραυλακάτων, από ελληνικά χέρια στην Ελευσίνα, που λόγωτου μεγάλου μεγέθους τους, έχουν πεδίο δράσης και σε ανοικτή θάλασσα.
 •  Σε ό,τι αφορά την αεροπορική παρουσία μας, διερευνάμε τους τρόπους αναβάθμισης του στόλου των αεροσκαφών F-16, στην οποία θα είναι ενεργή η συμμετοχή της εγχώριας βιομηχανίας.
 •  Προβάλλοντας στο μέλλον της επόμενης πενταετίας, επενδύουμε επίσης σε πολλαπλασιαστές ισχύος με εξαιρετική σχέση κόστους ωφέλειας, όπως Επικοινωνίες, Συστήματα Διοίκησης και Ελέγχου, Κυβερνοάμυνα και προτεραιότητα την υψηλή ελληνική προστιθέμενη αξία των επιλογών μας».

Τέλος, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ ανέφερε ότι «βρίσκεται σε τελική φάση υπογραφής με την Αίγυπτο η παραχώρηση αριθμού Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μεταφοράς Προσωπικού BMP-1. Κάποια δίνονται δωρεάν, κάποια είναι εύχρηστα και μη επιχειρησιακά αναγκαία για εμάς, με τα ακόλουθα οφέλη: Έσοδα 3,5 εκατομμυρίων ευρώ για την ενίσχυση του Προϋπολογισμού μας. Προοπτική επένδυσης αρκετών εκατομμυρίων ευρώ από την Αίγυπτο στην εγχώρια βιομηχανία, όπου θα γίνει η ανακατασκευή κάποιων εκ των οχημάτων».

Στο πλαίσιο της Άσκησης Stolen Cerberus V, η οποία πραγματοποιήθηκε από 19 έως 28 Απριλίου 2017 με τη συμμετοχή Μονάδων Ειδικών Επιχειρήσεων των τριών Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων και της 37 Airlift Squadron των ΗΠΑ, το 865 Τάγμα Εναερίου Εφοδιασμού (865 ΤΕΝΕΦ) εκτέλεσε ρίψη ελαφρών, μέσων και βαρέων φορτίων λέμβου, καθώς και άλματα προσωπικού, ημέρα και νύκτα. Επιπρόσθετα, οργανώθηκαν μικτές ομάδες Ελλήνων και Αμερικανών Ριπτών, οι οποίες συσκεύασαν για ρίψη φορτία και αλεξίπτωτα.

Στις 4 Μαΐου 2017, ο Γενικός Επιθεωρητής Στρατού-Υπαρχηγός ΓΕΣ, Αντιστράτηγος Νικόλαος Μανούρης, επισκέφθηκε την Διοίκηση Άμυνας Νήσου (ΔΑΝ) Μεγίστης, καθώς τη Ρω και τη Στρογγύλη. Προηγήθηκε στις 30 Απριλίου κατάπλους του υποβρυχίου ΑΜΦΙΤΡΙΤΗ (S117) στη νήσο Μεγίστη, στο πλαίσιο αποστολής του.

Στις 29 Απριλίου 2017 ολοκληρώθηκε η συμμετοχή του Πολεμικού Ναυτικού στις 3rd Focused Operations της Επιχείρησης SEA GUARDIAΝ με την απενημέρωση, η οποία πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του Κέντρου Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής (ΚΕΝΑΠ), στη Ναυτική Βάση Σούδας Κρήτης. Το ΠΝ είχε αναλάβει την Τακτική Διοίκηση από 14 έως 30 Απριλίου, υπό το Διοικητή της 2ης Μοίρας Φρεγατών, ο οποίος επέβαινε στη φρεγάτα ΣΑΛΑΜΙΣ (με οργανικό ελικόπτερο S70B Aegean Hawk, ομάδα της Διοίκησης Υποβρύχιων Καταστροφών καθώς και με πολυεθνικό Επιτελείο). Οι εν λόγω επιχειρήσεις διεξήχθησαν στην Κεντρική/Ανατολική Μεσόγειο Θάλασσα, με τη συμμετοχή φρεγατών, υποβρυχίων και αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας από την Ιταλία, την Πορτογαλία και την Τουρκία. Κατά τη διάρκεια της Επιχείρησης, η φρεγάτα ΣΑΛΑΜΙΣ (F456) πραγματοποίησε μεταξύ άλλων και νηοψία επί ύποπτου εμπορικού πλοίου, στην Κεντρική Μεσόγειο. Επιπρόσθετα, με την ευκαιρία ολοκλήρωσης της Επιχείρησης, πραγματοποιήθηκε γυμνάσιο μη συναινετικής νηοψίας σε ύποπτο εμπορικό, στις εγκαταστάσεις του ΚΕΝΑΠ, με τη συμμετοχή της πυραυλακάτου ΚΡΥΣΤΑΛΛΙΔΗΣ (P69), ομάδας της ΔΥΚ και προσωπικού του ΚΕΝΑΠ.

Στις 4 Μαΐου 2017 πραγματοποιήθηκε στο Ναύσταθμο Σαλαμίνας άσκηση Μείζονος Ατυχήματος, παρουσία του Διοικητού Διοικητικής Μέριμνας Ναυτικού Αντιναύαρχου (Μ) Νικόλαου Καφέτση ΠΝ. Σκοπός της άσκησης ήταν η εξάσκηση στο συντονισμό των εμπλεκομένων υπηρεσιών, η βελτίωση του επίπεδου εκπαίδευσης του προσωπικού και η βελτιστοποίηση της συνεργασίας με τους εμπλεκόμενους φορείς εντός και εκτός ΠΝ, που δύναται να κληθούν να συνδράμουν σε περίπτωση μείζονος ατυχήματος. Για το λόγο αυτό, στην άσκηση συμμετείχαν προσωπικό και μέσα τόσο του Πολεμικού Ναυτικού όσο και του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής, της Ελληνικής Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Στις 2 Μαΐου 2017 συγκροτήθηκε από την ΥΠΕΘΑ/ΓΔΑΕΕ Επιτροπή Επιτελικής Επεξεργασίας και Τροποποίησης Όρων για το Υποπρόγραμμα: «Εν Συνεχεία Υποστήριξη (FOS) των Κινητήρων Τ-700-401C Ε/Π S-70 του ΠΝ με Διακρατική Συμφωνία (G to G) Ελλάδας-Ισραήλ».

Στις 5 Μαΐου 2017 πραγματοποιήθηκε η τελετή αναστολής λειτουργίας της 348 Μοίρας Τακτικής Αναγνώρισης και η απόσυρση των αεροσκαφών RF-4E Phantom II στην 110 Πτέρυγα Μάχης/Αεροπορική Βάση Λάρισας.

Σώματα Ασφαλείας

Στις 5 Μαΐου 2017 πραγματοποιήθηκε παρουσίαση-επίδειξη των Μη Επανδρωμένων Αεροχημάτων (UAV) THUNDER-B και SPYLITE της Ελληνικής Αστυνομίας και mini-UAV τύπου EOS του Πυροσβεστικού Σώματος στις εγκαταστάσεις της Αεροπορικής Βάσης Δεκελείας. Η χρήση των UAV θα συνδράμει, σε πρώτο στάδιο, τις Υπηρεσίες Τροχαίας και την Πυροσβεστική Υπηρεσία στην πρόληψη πυρκαγιών. Σε μελλοντικό χρόνο θα είναι δυνατή η συνδρομή τους στην επιτυχή σχεδίαση επιχειρησιακών αποστολών και άλλων Υπηρεσιών της ΕΛ.ΑΣ (Ε.Κ.Α.Μ., Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, Δίωξη Ναρκωτικών, κ.α.).

Ανατολικός Παρατηρητής

Από 2-4 Μαΐου 2017 πραγματοποιήθηκε η διακλαδική άσκηση έρευνας-διάσωσης Anadolu Yıldızı-2017 με τη συμμετοχή των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, της Χωροφυλακής, της Ακτοφυλακής και υπηρεσιών του υπουργείου Μεταφορών, Ναυτιλίας και Επικοινωνιών. Το πρώτο σενάριο της άσκησης εκτελέστηκε σε διεθνή ύδατα στο κεντρικό Αιγαίο μεταξύ Χίου και Λέσβου και το δεύτερο στη Μενεμένη Σμύρνης ενώ συμμετείχαν συνολικά 1 ελικόπτερο S-70 Blackhawk του Τουρκικού Στρατού, μία φρεγάτα του Τουρκικού Ναυτικού, 1 ελικόπτερο AS532 Cougar και 1 μεταγωγικό αεροσκάφος CN-235 της Τουρκικής Αεροπορίας, 2 περιπολικά ανοικτής θαλάσσης, 6 περιπολικά σκάφη και 2 αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας CN-235 της Ακτοφυλακής. Την άσκηση παρακολούθησαν ο Υποδιοικητής της Στρατιάς Αιγαίου Ταξίαρχος Özgür Nuhut, ο Διοικητής της 2ης Κύριας Αεροπορικής Βάσης στο Çiğli Ταξίαρχος Sargun Göktun, ο Αρχηγός της Τουρκικής Ακτοφυλακής Αρχιπλοίαρχος Bülent Olcay ενώ προσκλήθηκαν 27 ξένοι παρατηρητές από 16 κράτη, ωστόσο μετά από αντίδραση της Ελλάδας, δεν προσήλθαν 7 παρατηρητές 4 κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Στις 2-3 Μαΐου 2017 διεξήχθη η άσκηση Erciyes -2017 που οργανώθηκε από την 1η Ταξιαρχία Καταδρομών του 4ου Σώματος Στρατού στο İncesu της Καισάρειας με την συμμετοχή της Αεροπορίας του Κατάρ. Κατά τη διάρκειας της άσκησης εκτελέστηκαν άλματα προσωπικού (νυχτερινό άλμα ελευθέρας 9μελούς ομάδας από CN-235 σε ύψος 13.000ft και ημερήσιο άλμα στατικού ιμάντα 120 καταδρομών από 4 C-130) και ρίψη φορτίων ενώ πραγματοποιήθηκε μεταφορά εξωτερικών φορτίων από 2 CH-47F Chinook και 2 A5-532 Cougar. Την άσκηση παρακολούθησε ο Διοικητής του 4ου Σώματος Στρατού Αντιστράτηγος Mehmet Faruk Şengün.

Με το υπ΄αριθμ. 689 Προεδρικό Διάταγμα που δημοσιεύθηκε στις 29 Απριλίου 2017 στο Φύλλο Εφημερίδας της Κυβερνήσεως απολύθηκαν 3.974 κρατικοί υπάλληλοι, εκ των οποίων 1.066 στελέχη των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων ως ακολούθως: 478 από τον Τουρκικό Στρατό, 141 από το Τουρκικό Ναυτικό και 447 από την Τουρκική Αεροπορία, εκ των οποίων οι 103 Ιπτάμενοι. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Aydınlık, από τους περίπου 600 φετινούς εισακτέους στη Στρατιωτική Σχολή Αξιωματικών (αντίστοιχη της ΣΣΕ), οι περίπου 150 εισήλθαν με συστατικές επιστολές υψηλόβαθμων κομματικών στελεχών του ισλαμικού AKP και δεν επιθυμούν να εκτελούν πρόγραμμα πρωινής γυμναστικής, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «ήρθαμε εδώ να γίνουμε αξιωματικοί, όχι αθλητές». Για τη ραγδαία ισλαμοποίηση του τουρκικού στρατεύματος βλ. Οι συνέπειες του πραξικοπήματος.

 • Πάτε καλά;

  Διοικητής στρατιάς Αιγαίου Ταξίαρχος, αξιωματικοί στην αντίστοιχη ΣΣΕ που λένε «Δε θέλω να κάνω γυμναστική» με τις πλάτες του ΑΚΡ και 103 ιπτάμενοι λιγότεροι. Πάντα τέτοια από τον σουλτάνο γιατί τα δικά μας τα τζιμάνια απέναντι στις προκλήσεις των απέναντι προτείνουν «να κινητοποιήσουμε τη Διεθνή Κοινότητα, τον Ο.Η.Ε., την Ε.Ε., αλλά και το ΝΑΤΟ, προκειμένου να προχωρήσουν σε αποτελεσματικές παρεμβάσεις απέναντι στην τουρκική πολιτική έντασης στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου».

  Και κάπου εδώ θυμάσαι τον Κονδύλη και τα «ο ελληνικός ευρωπαϊσμός δεν είναι παρά η μεταμφιεσμένη επιθυμία άλλοι να μας ταΐζουν και άλλοι να φυλάνε τα σύνορά μας».

  • ΠΡΟΜΑΧΟΣ

   Ακριβώς από το στόμα μου τα πήρες λέξη προς λέξη φίλε μου!
   Κατά τα άλλα κάποιοι θεωρούν ακόμα εξαιρετικά επίφοβη την ΤΗΚ μόνο και μόνο γιατί τα δικά μας τζιμάνια την αφήνουν να αλωνίζει!

   Τώρα πως θα διοικήσει Στρατιά ταξίαρχος, που δεν έχει εμπειρία ως διοικητής/υποδιοικητής σε Μεραρχία και ΣΣ, και μάλιστα εν καιρώ πολέμου Στρατιά με τόσο σύνθετο αντικείμενο (αποβάσεις, αεραποβασεις, καταδρομές, ε.ε. κι αρχιπελαγικό περιβάλλον), είναι ένα μυστήριο, μάλλον έχουν τον Τούρκο Ρόμμελ.

   • binio

    φαντάζομαι ο Ταξ/χος έγινε μετά τον Ιούλιο. πριν μπορεί να ήταν Σχης

   • Πάτε καλά;

    Το ενδιαφέρον είναι πάντως πως στο 4ο σώμα στρατού με έδρα την ‘Αγκυρα ο διοικητής είναι Αντιστράτηγος. Μάλλον ο Ερντο φοβάται τους ανώτατους και τους κρατά κοντά του ενώ απέναντι στους αιώνιους ραγιάδες, δε φοβάται να ρισκάρει και να πετάξει Ταξίαρχο…

    • Όχι, παραδοσιακά Διοικητής του 4ου Σώματος Στρατού (που αποτελεί την στρατηγική εφεδρεία του Τ/ΓΕΕΘΑ) ήταν Αντιστράτηγος.

     • Πάτε καλά;

      Δεν εννοώ αυτό :). Έχεις δύο μονάδες, το 4ο σώμα στρατού και την στρατιά Αιγαίου. Έχεις επίσης 2 ανώτατους αξιωματικούς να τοποθετήσεις ως επικεφαλής τον καθένα στους ανώτερους σχηματισμούς: Έναν Ταξίαρχο και έναν Αντιστράτηγο.

      Η λογική υπαγορεύει να βάλεις τον Αντιστράτηγο στα σύνορα, ειδικά απέναντι στον εχθρό σου με τα περισσότερα και βαρύτερα όπλα και τον Ταξίαρχο στη μονάδα κοντά στην πρωτεύουσα, όπου οι απαιτήσεις είναι μικρότερες.

      Το γεγονός πως γίνεται το αντίστροφο σημαίνει για μένα πως φοβάται περισσότερο τις μονάδες στην ‘Αγκυρα για εσωτερικό πραξικόπημα από όσο τους ΕΛ για πόλεμο.

     • M.K.E

      Φυσικα και εχει μεγαλυτερο φοβο τους μεσα απο τους εξω.Ωστοσο πες μου κατα ποσο ο ταξιαρχος η ο Αντιστρατηγος πραγματικα διοικουν τετοιους σχηματισμους σε ωρα πολεμου και οχι το Γενικο Επιτελειο.Βεβαια,πρακτικα μιλωντας,αν χρειαζεται Αντιστρατηγο για να μπουκαρει σε δυο νησια,αντε τρια,τοτε μαλλον υπαρχει σοβαρο θεμα διπλα και μιλω καθαρα επιχειρησιακα και οχι σαν χρονια τακτικη διοικητικης παραδοσης και πυραμιδας.

     • Πάτε καλά;

      Νομίζω σε καιρό πολέμου η διοίκηση περνά στο σχηματισμό. Πχ σε εμάς εν καιρό πολέμου, τις επιχειρήσεις στη Θράκη τις διοικεί το ΔΣΣ.Εξού και η σημασια του να έχουν Ταξίαρχο: Είναι ανεδαφικό αυτός ο άνθρωπος να καταφέρει να διοικησει οπως λέει ο Πρόμαχος τόσο σύνθετες επιχειρήσεις εν καιρώ πολέμου.

  • ΑΧΕΡΩΝ ΣΤΥΜΦΑΛΙΟΣ

   «Όλα τα like του ντουνιά,
   φάσκελα θέ να γίνουν,
   για νἄχουνε οἱ Ἕλληνες,
   στην εξουσία να δίνουν.»

  • Cynaegeirus

   Πρέπει να έχει γίνει λάθος με τον «ταξίαρχο». Στρατηγός 4 αστέρων είναι ο δκτης της 4ης https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Commanders_of_the_Aegean_Army

   • Η Wikipedia ως συνήθως γράφει ανακρίβειες. Σημερινός Δκτης της Στρατιάς Αιγαίου είναι ο Ταξίαρχος (Τουρκικά: Tuğgeneral, NATO: OF-6) Özgür Nuhut. https://uploads.disquscdn.com/images/feb4acffd7baea21ef5b4e14d07331709bdcdb2c4c0e4adf6196785016e013b0.jpg

    • Cynaegeirus

     ελληνόφατσα ο άτιμος, ίδιος με γνωστό μου. α ρε 22 θα ήμασταν υπερδύναμη τώρα…

    • Constantinos Zissiadis

     Ταξίαρχος είναι, το πιθανότερο Επιτελάρχης της 4ης Στρατιάς και όχι Υποδιοικητής. Υποδιοικητής θα ήταν Tümgeneral, Υποστράτηγος

 • M.K.E

  Aπο τα γραφομενα για τους διπλα,αυτοι με τις συστατικες επιστολες,περαν το οτι εκ προοιμιου ειναι σκεπαρνια, θα εχουν λαμπρη πορεια στην ιεραρχικη σκαλα(ο,τι καλυτερο για μας μιας και στην πραμικρη πιεση θα σηκωνουν το τηλεφωνο) και θα γινουν και βαρελακια απο την πολλη προσευχη και κεμπαπ,αν βεβαια ο λουκουματζης μεινει στην εξουσια,πραγμα απιθανο.Δεν τολμω να σκεφτω τι θα γινει αν δοθουν μαζικα οπλα π.χ σε μια στιγμη κρισης και βγουν στην διασπορα οι μοναδες τους.Αυτοι θα σκοτωθουν μεταξυ τους,περαν το οτι θα εχουμε φαινομενα ενδιαμεσα αναμεσα σε Σανταμ και Ιραν,μουστακι και μουσι αργα η γρηγορα,ισως και σαρικι λογω το οτι θα επιτρεπουν και την εισοδο σπουδαστων απο τα ιεροδιδασκαλεια.
  Να δω φωτογραφια παντως πιλοτου με μουσι τζιχαντιστικο και σαρικι,μου φτανει για μια ζωη…

  • Πάτε καλά;

   Μη μου πειράζεις τον Σουλτάνο, σε αυτόν στρέφομεν τας καρδίας ημών. Είναι η μεγαλύτερη ελπίδα για το Γένος εδώ και πολλά έτη.

   • ΑΧΕΡΩΝ ΣΤΥΜΦΑΛΙΟΣ

    Επί Σουλτάνου,αδιάφορο με ποιό παρασκήνιο,ἡ Τουρκία βγήκε από την εποπτεία του ΔΝΤ, και μπήκε στους G-20.
    Έχεί παρουσιάσει ανάπτυξη σε όλους τους τομείς,έχει αποκομίσει κέρδη σε κάθε ζήτημα που την απασχολούσε,φέρεται στην διεθνή σκηνή σάν ταύρος σε υαλοπωλείο και όλοι το εκλογικεύουν,και κάποιοι περιμένουν να έρθει και ἡ κάτω βόλτα,αλλά μέχρι τότε,ἄν υποθέσουμε ότι χάνει τις εκλογές του 2019 και έρχεται ἡ σειρά του να παίξει ρόλο Μεντερές,τί απολογισμό μπορούμε να κάνουμε,σε σύγκριση με την Ἑλλάδα;
    Επί τροχάδην,όταν ανέλαβε ὁ Σουλτάνος,ἡ Ἑλλαδάρα έμπαινε στον «σκληρό πυρήνα» της Ευρώπης,δηλαδή στο ευρώ,ενώ ἡ Τουρκία ήταν στα νύχια του ΔΝΤ.
    Περιττόν ίσως,αλλά υπενθυμίζω ότι και τότε γουσουφάκια ήμασταν,«για να σώσουμε την ευημερία μας».
    Σήμερα,είναι ἡ Ἑλλαδάρα στο καναβάτσο των μνημονίων,ενώ είναι πλέον κοινό μυστικό ότι ἡ «ευημερία» όχι μόνο δέν ωφέλησε την άμυνα,αλλά στην πραγματικότητα την στραγγάλισε για να επιπλεύσει.
    Σήμερα όμως,έχουμε νέο άλλοθι για να είμαστε γιουσουφάκια (σιγά που δέν θα βρίσκαμε άλλοθι):«να σώσουμε ότι μπορεί να σωθεί»(οἱ αργομισθίες και τα εφάπαξ υποθέτω)
    Εάν σήμερα ὁ Σουλτάνος μας αφήσει χρόνους,θα αφήσει πίσω του και μία Τουρκία σαφώς ισχυρώτερη,που θα απαιτηθεί κάποιο χρονικό διάστημα για να ξεφουσκώσει σε βαθμό αντίστοιχο με της Ἑλλάδος.
    Θα τον ευλογούσα και εγώ,ἄν,ἄμα τη αναλήψει της εξουσίας έκανε στην χώρα του όση ζημιά έκανε ὁ ΓΑΠ στην Ἑλλάδα,χωρίς βεβαίως να αφήσει τίποτε καλό πίσω του.
    Και μιάς και τον ανέφερα,τον ολετήρα,θυμάσαι μήπως ότι ήταν ὁ πιό αφοσιωμένος υφιστάμενος του Σουλτάνου;
    Και ότι το άλλο το απόστημα ὁ δραπέτης ήταν και κουμπάρος του;
    Πώς γίνεται λοιπόν,το ίνδαλμα αυτών των δύο,να είναι καλό για την Ἑλλάδα;
    Για το Γένος δέν θα μιλήσω,οἱ αυτοκτονιακές του τάσεις είναι πέραν πάσης εκλογικεύσεως.
    Στην περίπτωση αυτού του Γένους,όλες μαζί οἱ επιστήμες σηκώνουν τα χέρια ψηλά.

    • M.K.E

     Φιλε μου θα μου επιτρεψεις καποιες παρατηρησεις στα γραφομενα σου,με πολλη εκτιμηση και σεβασμο στα φιλοπατριδα αισθηματα σου.Μια χωρα δεν γινεται διεθνης παραγοντας μεσα σε 20 χρονια εκτος εαν ανακαλυψει πλουτοπαραγωγικες πηγες (περελαιο,αεριο) και παλι με πολλους αστερισκους.
     Πουλησε ο,τι δημοσιο ειχε που μπορουσε να αποφερει κερδος,(λιμανια αεροδρομια,ακτες),πλακωσαν οι μεγαλοι ομιλοι και εκαναν τρομερες υποδομες.
     Την ιδια ωρα ακομη και σε περιοχες της της Πολης,δεν υπαρχει αποχετευτικο δικτυο η ασφαλτοστρωμενος δρομος.Αν ειναι να κανω μια νομεκλατουρα πλουσια εις βαρος του γενικοτερου κοινωνικου συνολου,ειναι πανευκολο.Περιπου ιδια κατασταση και με πολλα διαφορετικα στοιχεια υπαρχει και στην Βραζιλια,να μη πω και στην Αγια τη Ρουσσια.Θελουμε κατι τετοιο;μπορει να παραπονιομαστε,και οντως εχουμε ενα χαλι μαυρο,αλλα δεν συγκρινεται με το ερεβος αυτων των χωρων.
     Οι δεικτες ειναι καλοι αλλα οταν σηκωσεις το ματι σου απο το χαρτι η το ταμπλετ βλεπεις κατι εντελως διαφορετικο απο γραφηματα και παραστασεις.
     Το οτι ειμαστε γιουσουφακια,οντως αλλα οχι των τουρκων,νομιζω οτι αυτος ειναι ο ρολος ενος προτεκτορατου,γιαυτο αλλωστε δημιουργηθηκε το συγχρονο ελλαδικο κρατος,μακρια απο την πρωτευουσα του και με εντονη παρεμβαση των τοτε μεγαλων,τοσο στρατιωτικα οσο και πολιτικα και με «κοφτη» καθε φορα που παρεκκλιναμε απο τα σχεδιασμενα.
     Η «πανισχυρη» Τουρκια,το σωτηριον ετος 2017,εχει μια οικονομια που παραπαιει,και δεν ειναι λογια του αερα,μια κοινωνια βαθυτατα διχασμενη και μια επικρατεια που ανα πασα στιγμη μπορει να γινει μη ελεγξιμη,αν δεν ειναι ηδη,ιδιως στα ανατολικα και βορεια,με καθημερινες εμπρακτες αμφισβητησεις που δεν βλεπουν το φως της ευρητερης δημοσιοτητας.
     Οπως εμεις εχουμε τις παραβιασεις σε μονοστυλα σαν μια καθημερινη ειδηση που δεν δινουμε και πολη σημασια,αλλο τοσο εχουν οι διπλα αυτες τις πραξεις αμφισβητησης,που δεν ληγουν με εκατερωθεν υποχωρησεις αλλα με πυρα,νεκρους,τραυματιες.
     Οι δυο χωρες λοιπον,ειναι σε μια διελκυστινδα,σχεδιασμενη απο τους ισχυρους παικτες ωστε να υπαρχει μια σχετικη ισορροπια.Μπορεις να ανατρεξεις στην ιστορια η αν θες να σου αναφερω περιοδους και καταστασεις οπου ποτε μια απο τις δυο χωρες δεν μπορεσε να ξεπερασει παρα πολυ την αλλη,χωρις να ενεργοποιηθει ενα ειδος «κλαδευτηριου» ωστε να επανελθει στην προτερα κατασταση.Οι παλιοτεροι το ονομαζαν «δογμα ακεραιοτητας της Οθωμανικης Αυτοκρατοριας» ορος αδοκιμος μιας και αναφεροταν μονο στην Τουρκια,παραβλεποντας την Ελλαδα αλλα και αλλες ομορες χωρες.Κανονικα θα επρεπε να λεγεται «δογμα ισορροπιας Α.Μεσογειου-Βαλκανιων».
     Το Γενος ειναι σαν τον Μαρμαρωμενο Βασιλια,ακινητο,ανευρο,εδω και επτα αιωνες,με καποια μικρα σημαδια μεταβολης των ζωτικων λειτουργιων εδω και εναμιση αιωνα.Μην θεωρεις οτι αυτες οι μικρες μεταβολες,καλες η κακες ειναι το μεγιστο η οτι μας χαρακτηριζουν.Αλλα πρεπει να γινουν και ισως τα ζησουμε και γινουμε μαρτυρες,συμμετοχοι και κοινωνοι αυτων.

     • GR P

      «οπου ποτε μια απο τις δυο χωρες δεν μπορεσε να ξεπερασει παρα πολυ την αλλη»

      Το 7:10 ισχύει ακόμα άραγε;

     • M.K.E

      Δεν ειναι μονο θεμα στρατιωτικης ισχυος αλλα και πολιτικης υποστηριξης αλλα και οικονομιας,οσο και να φαινεται οξυμωρο,ιδιως το τελευταιο.Το 7:10 αφορουσε την παραχωρηση υλικου.Ουτε οι Αμερικανοι βλεπουν με καλο ματι την αναπτυξη της τουρκικης πολεμικης βιομηχανιας,για πολλους λογους και γιαυτο πραττουν αναλογως σε διαφορα επιπεδα και πεδια.

 • nonfactor

  «οι περίπου 150 εισήλθαν με συστατικές επιστολές υψηλόβαθμων κομματικών στελεχών του ισλαμικού AKP και δεν επιθυμούν να εκτελούν πρόγραμμα πρωινής γυμναστικής, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «ήρθαμε εδώ να γίνουμε αξιωματικοί, όχι αθλητές»»

  Αυτοί οι 150 (ή έστω πολλοί από αυτούς) του AKP θα ανέβουν λογικά τους βαθμούς δύο-δύο. Η ειρωνεία είναι πως αν/όταν πέσει ο Ερντογάν θα τους κατέβουν σε μόλις μία στιγμή (dt). Φαίνεται πως ετοιμάζουν το μελλοντικό τους στρατιωτικό συμβούλιο.

  Πραγματικά αναρωτιέμαι, έχουν γίνει τόσες καρατομήσεις, απολύσεις και ότι άλλο μπορεί να φανταστεί κανείς κεμαλιστών και γκιουλενιστών, τι έχει πραγματικά να γίνει αν τελικά ρίξουν τον Ερντογάν. Θα πρέπει να καθαριστούν οι Ερντογανικοί από τους μέχρι πρόσφατα καθαρισμένους κεμαλογκιουλενιστές…

 • Γιώργος

  Καταρχήν συγχαρητήρια για την εξωστρέφεια που δείξατε με την Exposec. Σωστά και θετικά αυτά που είπε ο Α/ΓΕΕΘΑ αλλά σχετικά με την βέλτιστη αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού μέσω της αναδιοργάνωσης του Σ.Ξ., το κλείσιμο των περιττών στρατοπέδων/μονάδων κλπ δεν είπε τίποτα…

 • Constantinos Zissiadis

  Γράφετε αναπαραγωντας λανθασμενα περι βολων πολυβολων απο ελικοπτερα. Στις φωτο βλέπουμε βολες ακριβειας απο τις Ειδικες Δυναμεις με τυφεκια Μ16Α2 απο ελικοπτερα. κατι που βλεπουμε πρωτη φορα να γινεται στην Ελλαδα

  • Ναι, υπήρξε λάθος στην ανακοίνωση του ΓΕΣ και διορθώθηκε.

  • Giorgos Tsagaris

   Σωστα….εχει προηγηθει βεβαια η ΜΥΑ με βολες απο Ντοφιν.

 • ΠΡΟΜΑΧΟΣ

  Μα για αυτό ακριβως μιλάμε! Διότι δεν έχουμε απέναντι ορθολογικούς δρώντες.

 • Πάτε καλά;

  Φυσικά και θα συγκρουστούμε Β.Κ. Το γεγονός πως δε θα συμφέρει τους απέναντι, δε σημαίνει πως δε θα γίνει. Η τρέλα και η βλακεία είναι από τους βασικούς μοχλούς κίνησης της ανθρώπινης ιστορίας :D

  ΥΓ.Στην αερομεταφορά ξεχνάς και τα αεροπλάνα με τους αλεξιπτωτιστές.

  • Cynaegeirus

   «Στην αερομεταφορά ξεχνάς και τα αεροπλάνα με τους αλεξιπτωτιστές.»

   ποια αεροπλάνα βρε; στο ένα χέρι τα μετράς. τώρα κάτι γίνεται. οι ΜΑΛ έχουν ψοφήσει, το πτώμα το έθαψε η αερομεταφερόμενη.
   αν δεν υπήρψε ανάγκη για να κρατηθεί ο ασπρόπυργος ανοιχτός για ΕΕ και τα σουβλάκια της περιοχής και του μάλεμε θα μας είχε αφήσει χρόνους.

   θες μονάδα ειδικών αποστολών; φροντίζεις για τα παρελκόμενα

   • Πάτε καλά;

    Εχεις 8 C27J και 15C130 στο ισοζύγιο.Ας πούμε πως από αυτά επιχειρούν 5 27J kai 5C130. Το καθένα να μεταφέρει 40 αλεξιπτωτιστές είναι 400 με το 1ο κύμα, δίχως να σου δώσω ευνοικά σενάρια. 400 άτομα όμως είναι δυο λοχοι των 120, ενας λοχος διοικησεως/διαλυσεως (γιατι τον απομειωσαμε) των 60 και ενα λυτ των 100.
    Ειναι αλήθεια πως οι ΜΑΛ είδανε το ρόλο τους να μειώνεται αλλά αυτό οφείλεται κυρίως στη μεγάλη διασπορά που θα έχουν λόγω αλεξίπτωσου σε αντίθεση με τα ελικόπτερα. Έτσι, περιοριστήκανε σε πιο «Ειδικούς» ρόλους.

    • Giorgos Tsagaris

     Aπο τα γραφομενα σας φιλε Κυναιγυρε (ιδιως εσυ) αλλα και ο φιλος Π.Κ. αντιλαμβανομαι δεν γνωριζετε τον τροπο δρασης αλλα και τις ΄΄ιδιαιτεροτητες»» των ΤΡΙΩΝ (3) ΜΑΛ.

     Οι ΜΑΛ (για να συμπληρωσω) ειναι οι μοναδες που εχουν τη δυνατοτητα να μεταφερθουν με ΚΑΘΕ λογης μεταφορικο μεσο ΧΩΡΙΣ περιορισμους
     απο ξηρα,αερα και θαλασσα μεταφεροντας το ΣΥΝΟΛΟ του οπλισμου με το οποιο εχει εκπαιδευτει να μαχεται…

     • Πάτε καλά;

      Ρε ο Κ, ξέρει αλλά ειναι μεγιστος αιρετικος (απορώ που δεν τον έχεις καταλάβει τόσο καιρό): το όνειρο του ειναι να φορτώσει τους αερομεταφερόμενους σε στάγιερ και να τους χρησιμοποιήσει ως ΛΟΚ κάπου στον Έβρο.

      Όσο για μένα, σαφώς και αναγνωρίζω πως ΜΑΛ (και αερομεταφερόμενοι) θα πάνε όπου τους ζητηθεί, όπως τους ζητηθεί: Ειδικοδυναμίτες είναι οι άνθρωποι, ελαφρύ επίλεκτο πεζικό.Ωστόσο, το θεωρώ λίγο σπατάλη logistics αυτό. Βλέπεις, στο δικό μου μυαλό, οι ΜΑΛ έχουν ένα πλεονέκτημα: Ξερουν τι να κάνουν αφού πέσουν από το αεροπλάνο (χρήση αλεξιπτώτου και πορεία σε εχθρικό έδαφος). Αυτό δεν μπορούν να το κάνουν τα τμήματα ΜΚ ΠΖ ή οι αερομεταφερόμενοι (τουλάχιστον όχι όλοι, μόνο οι αεροκίνητοι και αν έχουν τα ΝΗ90). ΄Αρα, εγώ θα τους χρησιμοποιούσα για να ενισχύσω επιλεκτικά σημεία στα οποία θα ήταν πολύ δύσκολο να έχω πρόσβαση, ιδίως μετά την έναρξη των εχθροπραξιών: Πχ στην Κύπρο ή πίσω από τις γραμμές του αντιπάλου (ποτέ όμως πολύ βαθιά).

     • Cynaegeirus

      βαθιά ρε. τι φοράνε την πουλάδα, για φιγούρα;
      ελικόπτερα ΝΗ90, nap of earth, 30 χλμ πίσω κατευθείαν στην ζώνη ΔΜ και στα δρομολόγια. πιο πίσω είναι One way ticket

     • Cynaegeirus

      φίλε γιώργο δεν μπορώ να γράψω περισσότερα. μαλ μην φαντάζεσαι σε άλλη χρήση εκτός απο πεζικό δίπλα σε λεο1 στην θράκη.

     • Giorgos Tsagaris

      …been there,done that…

     • Cynaegeirus

      όπως είπα παραπάνω το πρόβλημα είναι αλλού. εκτός της μοίρας.

     • Cynaegeirus

      Δεν λέω κάτι διαφορετικό φίλε μου. Η ικανότητα αυτή τις κάνει εξαίρετα εργαλεία τα οποία έχουν υποβαθμιστεί εσκεμένα απο το ΓΕΣ σε ρόλους υποστήριξης αρμάτων μάχης και θέσεων πεζικού.

      αλλού υπάρχει το πρόβλημα. όχι στις ίδιες τις μαλ

      επίσης 3 μαλ είναι στα χαρτιά. 1 στην πράξη, 1 κεν και μια εφεδρική.
      για ΔΤΑ που μιλάμε μόνο η πρώτη είναι διαθέσιμη.

     • Giorgos Tsagaris

      Oχι δεν ισχυει αυτο που γραφεις στην πραξη με τις ΜΑΛ.
      Η επανδρωση της 1ης (την οποια χαρακτηριζεις κεν) οπως και η 3η,γινεται εντος 8-10 ωρων ΜΟΝΟ απο τους νομους Χανιων-Ρεθυμνης απο επιστρατους εως 30 ετων αν χρειαστει για πλακα..
      Και περισευει και ΠΟΛΥΣ ΚΟΣΜΟΣ (εφ.Κ/Δ) για να επανδρωσουν και το υπολοιπο της IV.
      Αστο σου λεω με τις ΜΑΛ.
      Tο θεμα ειναι να στειλουν Σινουκ κατω σε μονιμη βαση.

     • Cynaegeirus

      Φίλε Γιώργο για 4η φορά σου λέω οτι δεν υπάρχει θέμα με τις ΜΑΛ – εκτός απο τον ρόλο ΔΤΑ που θες 100% κόσμο και όχι αναμονή επίστρατων – τον ρόλο αυτό τον καλύπτει σήμερα μόνο ένα τάγμα πεζικού της 71.
      Αν θες τα λέμε μέσω εμαιλ

     • Giorgos Tsagaris

      Ρολο ΔΤΑ εξ΄ορισμου παιζει η 2α ΜΑΛ.
      Κανονικα θα επρεπε η 2α ΜΑΛ να εχει χωρο ευθυνης το Β-ΒΔ Αιγαιο,η 1η ΜΑΛ το Κ-ΝΔ Αιγαιο και οι Ορεινοι το Βορρα(χρειαζονται και αυτοι ε/π).
      Η 71η εινα μονο για να μπαλωνει τρυπες και οχι για να ανατρεπει καταστασεις.
      Δεν εχει το πνευμα μοναδας-ηθικο και την εκπαιδευση.
      Μπορει να ακουγεται γραφικο σε καποιους αλλα (τ)ο πρασινο(ς) μπερε(ς) εχει αλλο βαρος.Και για αυτους που τον φορανε και για αυτους που τον εχουνε βρει μπροστα τους.ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΑ.
      Οι Πεζοναυτες μονο με Ζubr προλαβαινουν…
      Τα Σαμος και τα επιτακτα ειναι πρακτικα μονο για να μεταφερουνε κοσμο απο τον κορμο.Βεβαια αυτο δεν το καταλαβα ποτε αφου οπως εχουν πει πολλοι και τεκμηριωσει ο »Αρματιστης» τα νησια εχουν χιλιαδες κοσμο.
      Φτανει να μην αρχισει ο νεοΕλληνας να την κοπαναει (με ολο το σεβασμο στους νησιωτες μας) και να ξερουν τι θα κανουν(εκπαιδευση).

      Mε χαρα μου και παλι φιλε….Να ξαναδιαφωνησουμε εποικοδομητικα ;-)

    • Cynaegeirus

     «Εχεις 8 C27J και 15C130 στο ισοζύγιο»

     και 1250 άρματα. και 2500 τομπ. και 250,000 στρατό. στο χαρτί γράφεις ότι θέλεις.

     • Πάτε καλά;

      Για αυτό και σου πήρα συντηρητικό σενάριο με κάπου στα μισά, έτσι; Ακόμα και το απαισιόδοξο σενάριο σε διαψεύδει.

 • Πάτε καλά;

  Ρε συ Dinos72, περισσότερο από τα τεχνάσματα των απέναντι φοβάμαι τις μαλακίες τις δικές μας, για να παραφράσουμε και μια ψυχή που έζησε πριν απο 2.300 περίπου χρόνια…

  • Dinos72

   Eννοειται αγαπητέ Πάτε καλά; O άλλος πήγαινε για πρωθυπουργός, είχε ζήσει την απειλή των Ιμίων και παρόλα αυτά ξόδεψε τα δις των συμπατριωτών του παίρνοντας μίζες. Αν εχεις μαζί σου τέτοιους δεν τους φοβάσαι τους Τούρκους…

   • GR P

    «είχε ζήσει την απειλή των Ιμίων και παρόλα αυτά ξόδεψε τα δις των συμπατριωτών του παίρνοντας μίζες»

    Μάλλον επειδή είχε ζήσει την απειλή και δεν ήθελε να ξαναπεράσει τα ίδια σκέφτηκε να κάνει ένα κομποδεμα και να πάει να συνεχίσει τον αγώνα από τη Γαλλία… Εφιάλτες.

 • Giorgos Tsagaris

  Tι σε κανει φιλε Β.Κ. να πιστευεις/ελπιζεις αυτο που πιστευεις για τα Ρ-3?

 • frouros

  Με βάση τις εξοπλιστικές επιλογές της Α.Σ. φαίνεται ότι εγκαταλείπεται η πρόθεση για το επιχειρησιακό μοντέλο της αεροπορικής εφόδου και υιοθετείται αυτό της αερομεταφοράς.Αυτό το θεωρώ κατ αρχήν σωστή επιλογή για τα δεδομένα της χώρας μας.Ωστόσο μου φαίνεται κάπως οξύμωρο το ότι ενώ σύντομα θα διαθέτουμε ένα στόλο 30 ε/π βαρέων μεταφορών,δεν θα έχουμε παρά 18 απαρχαιωμένα α/μ πυροβόλα,3 FAV,κανέναν σύγχρονο όλμο των 120mm και διερωτώμαι πως ακριβώς θα ενισχυθούν ταχέως τα σημεία που προβλέπεται από τον σχεδιασμό,με τυφέκια και ελαφρά πολυβόλα;;Πάντως προσωπικα θεωρώ ότι με 30 CH-47,20 NH-90 και την συγκέντρωση όλων των ΑΒ-212 (12 τον αριθμό) στην Α.Σ.,καλύπτονται επαρκέστατα οι ανάγκες μεταφορών.

  Υ.Γ. Μετά λύπης μου παρατηρώ ότι ο ΑΓΕΕΘΑ αρχιζει να κάνει δηλώσεις που θυμίζουν τον πολιτικό του προιστάμενο,οτι οι Αιγύπτιοι,με ένα state of the art εργοστάσιο παράγωγής τ/θ,θα επενδύσουν εκατομμύρια στην Ελλάδα για να αναπαλαιώσουν ΤΟΜΑ 50 ετών…Ας μπούν στην σειρά και αυτοί μετά τους Ρώσσους με τα Καλάσνικωφ,τους Ινδούς με τα Αρτεμις-30,και την ΝΑΣΑ με την τεχνολογία του Απόλλωνα.Ε ρε γιούχα που θέλουν μερικοί…

  • M.K.E

   Φιλε μου οσον αφορα την πραχωρηση των παλιων ρωσικων ΤΟΜΑ,μπορει ενδεχομενως να ερθει κανενα μυριο,οχι τρομερα ποσα,ωστε να πανε ετοιμα στην Αιγυπτο.Φυσικα και δεν λυνεται το προβλημα της βιομηχανιας μας,ουτε ανοιγονται οι τρομεροι οριζοντες.Η απορια μου ωστοσο,εγκειται στο εξης:υποτειθεται οτι καναμε μετασκευη σε καποια,ωστε να φερουν τα αντιαεροπορικα ΖSU και θεωρησαμε την συγκεκριμενη μετασκευη ως επιτυχια.Αυτα δεν χρειαζονται ανταλλακτικα;παραχωρωντας τα υπολοιπα δεν ξεμενουμε απο υποστηριξη;πρεπει να δινουμε ζεστο χρημα και για αυτα;ενα μινιμουμ κοινης λογικης δεν υπαρχει η μου διαφευγει κατι;εκτος αν τα αποσυρουμε αργα η γρηγορα και εκεινα.

   • frouros

    Φίλε Μ.Κ.Ε. μακάρι να έρθει κανά μύριο,αλλά για τα ποσά που υπαινίχθηκε ο αρχηγός ούτε λόγος.Οσο για το δευτερο θέμα που θίγεις,αν θυμάμαι καλά σύμφωνά με την ΕΑ&Τ στην Αίγυπτο θα πάνε περι τα 200(όχι όλα για αξιοποίηση) και άλλα 100-150 που είχαν πάει Ιράκ,μας μένουν κάπου 100 για ανταλλακτικά.Τα οχήματα που μετασκευάστηκαν είναι έτσι κ αλλιώς λίγα και λογικά επιλέχθηκαν αυτά που ήταν σε καλύτερη κατάσταση.Δεν νομίζω πια τόση αδιαφορία…

  • Cynaegeirus

   «η πρόθεση για το επιχειρησιακό μοντέλο της αεροπορικής εφόδου και υιοθετείται αυτό της αερομεταφοράς»

   δεν νομίζω κάποιος να είχε κάτι τέτοιο στο μυαλό του στον ΕΣ της λόγχης/υπο μάλης σε επιτάφειο.
   αεροπορική έφοδο κάνουν μόνο οι ΗΠΑ και αυτό γιατί έχουν ελικόπτερα για πέταμα. φυσικά έχουν πράξει έφοδο μόνο με αεροπορική κυριαρχία.

   «Ωστόσο μου φαίνεται κάπως οξύμωρο το ότι ενώ σύντομα θα διαθέτουμε ένα στόλο 30 ε/π βαρέων μεταφορών»

   «μέσα» ελικόπτερα διοικητικής μέριμνας και υποστήριξης. είναι ελικόπτερα που προσγειώνονται σε ασφαλείς χώρους, αποβιβάζουν με ησυχία κόσμο και υλικά και φεύγουν.
   επίσης βαρύ ή μέσο ελικόπτερο εφόδου δεν υπάρχει.

   «δεν θα έχουμε παρά 18 απαρχαιωμένα α/μ πυροβόλα»
   δόξα τον θεό γιατί χαλάμε πόρους μόνο σε ΜΙΑ μοίρα. φαντάζεσαι να είχαμε 180 και να ήθελε το τρανό ΠΒ να έχει 10 «α/φ» μοίρες που δεν θα δουν ΠΟΤΕ πόλεμο και με 500 άτομα έκαστη;

   ρ/κ ελικόπτερο το 2017 σε ελληνοτουρκικό έχει μια χρήση: βγαίνει απο τρύπα με θωρακισμένη πόρτα σε κάποιο νησί, βαράει 10 βλήματα μπαινοβγαίνοντας αν προλάβει το MEA. ρ/κ σε πεδιάδα δεν θα δούμε ΠΟΤΕ.
   κάποιοι λένε οτι τα θέλουμε για τους βόρειους, προφανώς γιατί ο πάμφθηνος (και μ/κ ) όλμος των 81/120 ανήκει στο πεζικό.

   «πως ακριβώς θα ενισχυθούν ταχέως τα σημεία που προβλέπεται από τον σχεδιασμό,με τυφέκια και ελαφρά πολυβόλα;;»

   ακριβώς.
   αποστολές καμικάζι αλα Νίκη -> αγάλματα στις πλατείες, ονομασίες δρόμων, ρίξιμο της ήττας στην κακή τύχη και στους ξένους -> δεν φταίει ποτέ ο στρατός, αν τους μαλώσεις δεν είσαι πατριώτης και δεν φταίνε σε κάτι να παραιτηθούν ή να αυτοκτονήσουν απο ντροπή.

   «Πάντως προσωπικα θεωρώ ότι με 30 CH-47,20 NH-90 και την συγκέντρωση όλων των ΑΒ-212 (12 τον αριθμό) στην Α.Σ.,καλύπτονται επαρκέστατα οι ανάγκες μεταφορών.»

   για ένα τάγμα που θα προλάβει να σηκωθεί (1-2 λόχοι απο το εποπ-τάγμα της 71 και μισός λόχος απο την 32 για ασδεν και οι λοκατζήδες στον έβρο για αεεεεερρρραααα στο πβ του εχθρού) όλοι σε αποστολή αγαλματος/πινακίδας δρόμου, οι ανάγκες υπερκαλύπτονται και με το παραπάνω

   αν «πολεμήσουμε» με τα παιδάκια στο βορά ποτέ, πιστεύω οτι θα είναι όλα τα μεταφορικά θα είναι εξαιρετικά χρήσιμα, πλην όμως πανάκριβα στην χρήση και ευάλωτα στα ορεινά απο ελαφρά (και πάμφθηνα) α/α

   • Πάτε καλά;

    Είσαι αιρετικός. Και εγώ έχω κράξει τους α/μ και τις ΜΑΛ επειδή μεγαλώνουν υπέρμετρα σε σχέση με άλλους τομείς αλλά εσύ τους βγάζεις άχρηστους. Η αλήθεια είναι πως ακόμα και απέναντι στα μεμέτια μπορούν να βρουν χρήσεις πολύ πολύ ενδιαφέρουσες.

    • Cynaegeirus

     ναι στόχοι για βολές.

     η μαλ με μια χούφτα αεροπλάνα ούτε διλοχία δεν μπορεί να ρίξει. η δε 71 ένα τάγμα θα σηκώσει με το ζόρι και αυτό μας βγαίνει πλατινένιο

     άντε με τις @@@ πια. φτάσαμε να μην έχουμε τορπίλες και πυρομαχικά για τα άρματα και μιλάμε για φάσεις αποκάλυψη τώρα με 300 τουρκικά μαχητικά, και πολλαπλάσια ΜΕΑ και επιθ. ε/π

     • Πάτε καλά;

      ‘Ελα γκρινιάρη. Εκτός του ό,τι τα ελικόπτερα μπορούν σε 2 κύματα να μεταθέσουν τις αερομεταφερόμενες ΠΡΙΝ τις εχθροπραξίες στα μισά νησιά, σου βάζω να σκεφτείς το υποθετικό σενάριο: Μέτωπο έβρου, σπάμε τις άμυνες και οι τθ ξεχύνονται. Η ΠΑ αποκτά το πάνω χέρι, βομβαρδίζει περιοχές όμως οι ΤΘ δεν μπορούν να ακολουθήσουν τόσο γρήγορα για να εξασφαλιστεί η ανοικτή δίοδος. Ποιον στέλνεις να κρατήσει τα ..γιοφύρια και τα περάσματα; Μα φυσικά τους αερομεταφερόμενους/αεροκίνητους, είτε με αλεξίπτωτα είτε με ελικόπτερα. ¨Αλλωστε αυτή ήταν και η ικανότητα που έκανε κλικ σε πολλούς στο ΓΕΕΘΑ (μαζί με τις πουλάδες και τα ΝΑΤΟΙΚΑ δόγματα) όταν πρωτοδημιουργήθηκε η 71η (Εξού και βορράς): Πως γεφύρωνε το χρόνο μεταξύ αεροπορικού βομβαρδισμού και προέλασης των ΤΘ. Έτσι έχεις μια ΑΛΥΣΙΔΑ:
      Εναέριοι βομβαρδισμοί για αποσυντονισμό του εχθρού και διάνοιξη μετώπου, αερομεταφερόμενοι (είτε με ΜΑΛ είτε με ελικόπτερα) που θα κρατήσουν τα περάσματα ανοικτά ή θα κάνουν εκκαθάριση /φθορά
      του αντίπαλου ΠΖ μέχρι να έρθουν οι ΤΘ, τους οποίους θα τα ακολουθει για ενισχυση το ΜΚ ΠΖ, το οποιο ουσιαστικά θα λειτουργεί ως καθοριστικές βαριές ενισχύσεις.

      Οι Α/Α σίγουρα δεν είναι οι βαριές δυνάμεις του ΜΚ ΠΖ που θα αντέξουν επίθεση από ΤΘ ή άλλες δυνάμεις ΜΚ ΠΖ αλλά είναι ταχύτατες και αν δεις πως υπάρχει «υποψία ανοίγματος», είναι μακράν καλύτερες για να κρατήσουν ανοικτό το…παράθυρο μέχρι να το διευρύνεις με τις βαριές δυνάμεις του μαύρου μπερέ. Το ζήτημα είναι να μην αναπτύσσονται υπέρμετρα σε σχέση με άλλες.

      ‘Οσο για τα μια χούφτα αεροπλάνα, ξανά: Έχεις μειώσει μόνος σου το στόλο των μεγαγωγικών στο ΕΝΑ ΠΕΜΠΤΟ της ονομαστικής δύναμης. Δεν πιστεύεις πως είναι τραβηγμένο;

     • Cynaegeirus

      Ε όχι και γκρινιάρης! χαχαχαχα

      πάταξον μέν, ἄκουσον δέ!

      «Εκτός του ό,τι τα ελικόπτερα μπορούν σε 2 κύματα να μεταθέσουν τις αερομεταφερόμενες ΠΡΙΝ τις εχθροπραξίες στα μισά νησιά,»

      Πάμε πάλι: 2 κύματα άρα πήγαινε έλα φόρτωση ξεφόρτωμα 6-8 ώρες
      πάμε με το φουλ σενάριο 50 ελικοπτέρων με 100% ετοιμότητα και διαθεσιμότητα. έχουμε 400 πεζοναύτες και ΚΔ με τα νη90 (x20) και 1200 α/φ πεζικό με τα σινούκ (40 άτομα και βαρέα όπλα). επί δύο είναι 2400+800 ή λίγότεροι αν πάει πβ, όλμοι, α/α.

      και εγώ λέω εδώ και μέρες οτι απο τον καιρό της ειρήνης θα έχεις στα νησιά ήδη 5 Μ/Κ ΤΠ της 2ης ΜΠ και τα 3 Α/Φ + 1 Α/Φ ΜΠΠ = 3500 με τοπμ, όλμους, ατ και 2400 ελαφρούς με τα ρ/κ σε μπάνκερ.

      2 κύμματα στον «αέρα» ή μια σταθερή δομή στο έδαφος.

      δεν λέω προς θεού να μην έχουμε α/φ δυνάμεις. ορίστε 1 μαλ φουλ έτοιμη, μια μοίρα κδ έτοιμη, 3 μονάδες ειδικών επιχειρήσεων έτοιμες.

      ειδικά οι μαλ ρε συ είναι ότι πρέπει για ελικόπτερα και οι άγγλοι εκεί τις έχουν ανεπίσημα και ως μονάδες ενίσχυσης των εε τους.

      «Μέτωπο έβρου, σπάμε τις άμυνες και οι τθ ξεχύνονται»

      Ας σπάσουμε το μέτωπο και ας έρθει το ΓΕΣ να με δικάσει οτι δεν είχε α/φ δυνάμεις για τα γιοφύρια (δεν θα έχει ήδη ρίξει τις δυνάμεις αυτές στα νησιά;;;;;;;) ;-)

      οι νατοικοί ζήλεψαν τους σοβιετικούς α/φ. @@@ κάνουν και οι πιο σοβαροί. είδαμε τις 2 ελίτ μεραρχίες πεζικού μια α/φ και μια α/κ με τζιπ στο δυτικό πλευρό στον βπκ όταν ακριβώς την ίδια αποστολή εκτέλεσε με ασφάλεια και επιτυχία η ελαφρά γαλλική μεραρχία με τα τθ της λεγεώνας και αμχ-30.

      α/φ μόνο σε ειδικές επιχειρήσεις και αποικιακό πόλεμο. για να τις διατηρείς θες πολλά πολλά πολλά λεφτά.

      Υγ «Δεν πιστεύεις πως είναι τραβηγμένο;» έχεις μαιλ

     • Πάτε καλά;

      Μια ΜΑΛ (κατά προτίμηση Κρήτη) και μια αερομεταφερόμενη ΤΞ είναι το βέλιστο. Αερομεταφερόμενα τάγματα στη Δ. Κρήτη είναι σπατάλη. Εσύ όμως θες να τις καταργήσεις όλες και να αφήσεις ένα τάγμα αερομεταφερόμενων και μια ΜΑΛ.Έχεις όμως ένα τεράστιο πόιντ στο κόστος διατήρησης τους.

     • Cynaegeirus

      Ταπεινή άποψή μου

      μεραρχία πεζοναυτών με ενσωματωμενην την 71η και το 13 σακ.
      σύνταγμα κδ στην θράκη
      σαλ ως δτα και ενίσχυση των τεε

      νη90 στις δυνάμεις καταδρομών αμφίβιες και «ορεινές»
      ch47 για τους πν. η 71 στα νησιά ως ΔΑΕ νήσου με ελαφρά οχήματα
      το σαλ παίζει ασπρόπυργο και μάλεμε και τους εποπ της 71. 1000 άτομα μια χαρά

      η ζμακ διαλύεται και πάει το προσωπικό στην σαλ και στις δεε

      η δεε με 3 μονάδες (μια ανα κλάδο) σε ένα σύνταγμα το γεεθα

     • Πάτε καλά;

      ταπεινή αποψάρα που δεν προκειται να γινει ΠΟΤΕ για το ΠΖ:
      διάλυση απλού πεζικού και κατηγοριοποίηση σε 3 δυνάμεις: ΠΖΝ (Ασδεν+ ολες οι ΜΑΚ), Αερομεταφερόμενο(με τις ΜΑΛ ενσωματωμενες+ τη ΜΑΚ στη Ναουσσα) και ΜΚ ΠΖ υπο τους ΤΘ. Η μοίρα καταδρομών της Δράμας πάει στο ΔΣΣ στο οποιο κυριαρχουν τα ΠΒ και ΤΘ. Οι αερομεταφερομενοι ολοι υπο την 1η στρατια με τη ΜΑΛ στο μαλεμε και την 71η μετακινουμενη στο στεφανοβικειο. Στην ΑΣΔΕΝ ΟΛΕΣ ανεξαιρετως οι μοναδες κανουν ΜΙΑ αμφιβια ασκηση το χρονο υποχρεωτικα (στη διαρκεια της οποιας κοβονται ολες οι αδειες). ΑΣΔΕΝ υπό την ευθύνη του ΠΝ οπως τωρα.

      ΥΓ.Πρακτικα καταργηση ειδικοτητας ΤΦ με την ειδικοτητα να εμφανιζεται τοσο συχνα οσο το σιτιστης ωδικων πτηνων.

     • Larisaios

      Συμφωνώ απόλυτα, ειδικά για την κατάργηση του ΠZ σαν όπλο.Επίσης συμφωνώ ότι η πρόταση σου δεν πρόκειται να υλοποιηθεί ποτε.

     • Ίωνας

      Και ποιος θα πάρει θέση στο ΠΟΤ ρε παιδιά; Η πρόταση είναι για τον ελληνικό ή τον αμερικάνικο στρατό;;;
      Καλό είναι να μελετάμε άλλους στρατούς και να συγκρίνουμε τακτικές όμως ΠΑΝΤΑ πρέπει να τις προσαρμόζουμε στα ελληνικά δεδομένα. Δε χρειάζεται να τονίσω ότι τα ελληνικά δεδομένα είναι μοναδικά στον κόσμο. Άρα λογικό σε κάποιους τομείς να το κάνουμε the greek way. Αρκεί αυτός να είναι μελετημένος και όσο γίνεται δοκιμασμένος. Σε ασκήσεις ή επιχειρησιακές αξιολογήσεις. Αμερικάνικες ταρζανιές πάντως δε μας παίρνει να κάνουμε.

     • Larisaios

      Τι είναι το ΠΟΤ;

     • Ίωνας

      ΠΟΤ είναι η μπροστά γραμμή άμυνας. Η γραμμή που ενώνει τις κάννες των όπλων. Αυτή η γραμμή πρέπει να είναι συνεχής και χωρίς αδύναμα σημεία. Αυτά τα σημεία θα ψάξει να βρει ο εχθρός για να διαρρήξει και να διεισδύσει στο εθνικό έδαφος. Εκεί βάζεις πεζικό. Όλα τα άλλα όπλα τα χρησιμοποιείς για την υποστήριξη αυτής της προσπάθειας.

     • ΑΧΕΡΩΝ ΣΤΥΜΦΑΛΙΟΣ

      Πρόσθιο Όριο Τοποθεσίας.
      Από άποψη καθαρά στρατιωτική,δέν είναι το άγιο δισκοπότηρο,μπορεί να θεωρείται με κάποια ελαστικότητα,ανάλογα με την γεωγραφική διαμόρφωση/διαμερισμάτωση του πεδίου αντιπαραθέσεως,και την μείζονα επιδίωξη της διοικήσεως.
      Εάν επιδίωξη είναι για παράδειγμα να εφελκυσθεί ὁ εχθρός σε κάποια τοποθεσία εντός της φίλιας περιοχής,όπου θα αντιμετωπιστεί αποτελεσματικώτερα (Καλπάκι,π.χ),το αντιμετωπίζεις με «ελαστικότητα».
      Εάν όμως υπεισέρχεται πολιτική σκοπιμότητα,όπως με τον Έβρο,το θεωρείς απαραβίαστο,ἤ περίπου.

     • Πάτε καλά;

      Βάζεις ΜΚ ΠΖ. Δεν είπαμε να διαλυθει το ΠΖ σαν οπλο αλλά το ΑΠΛΟ ΠΖ και δη η ειδικοτητα ΤΦ (=ανειδίκευτος εργάτης). Στην τελική το ΑΠΛΟ ΠΖ δεν έχει διαφορά από το αερομεταφερόμενο ή το αμφίβιο εκτός απο κάποια ειδίκευση σε ασκήσεις.

     • Cynaegeirus

      » ΑΣΔΕΝ υπό την ευθύνη του ΠΝ οπως τωρα.»

      δεν πέρασε αυτό – ευτυχώς

      αδερφέ μου εγώ τφ θεωρώ οτι πρέπει να είναι η ειδικότητα που πρέπει να περάσεις για να πάρεις την επόμενη είτε είσαι βαρκάρης στο ναυτικό ή πετάς χαρταετό στην αεροπορία. άγραφτη αλλά πάγια

      ξεκίνησα το βιβλίο starship troopers ξανά. έτσι για να ανέβω λίγο ψυχολογικά τέτοιες μέρες.

     • GR P

      Μια ερώτηση, ίσως λίγο άσχετη, αλλά είναι μια απορία που έχω καιρό τώρα: μόνο η Πόλη έχει 18 μύρια πληθυσμό. Στις 2-3 μέρες που θα χρειαστεί η επιστράτευση μας, τι τους εμποδίζει να δώσουν από ένα G-3, μερικά RPG και χειροβομβίδες σε 1 – 1,5 εκατομμύριο άνδρες και να τους στείλουν δυτικά; Υπάρχει πρόβλεψη για κάτι τέτοιο ή θα μας πετάξουν στη θάλασσα, όπως σχεδόν πήγαν να πάθουν οι Αμερικάνοι με το 1000000 Κινέζους στην Κορέα;
      Όσο για τον αν γίνει σφαγή και χάσουν ακόμα και τους μισούς (!) στρατιώτες έχουν δείξει, με πιο πρόσφατη περίπτωση στη Συρία ότι δεν ενδιαφέρονται τόσο για τις απώλειες αν είναι να επιτύχουν τους στόχους τους. Όσον αφορά τους στρατιώτες τους, πιστεύω ότι θα πολεμήσουν σκληρά εφόσον θα προέρχονται από την Πόλη και Ανατολική Θράκη, και θα παλεύουν για τα σπίτια και τις οικογένειές τους.
      Συγγνώμη για τη χαζή ίσως και άσχετη με το θέμα ερώτηση, αλλά ένα τέτοιο σενάριο κορεσμού , (συν βέβαια τον τακτικό στρατό που έχουν ήδη με ΜΒΤ κτλ στην Αν. Θράκη) δεν καθιστά αναποτελεσματικό οποιοδήποτε σενάριο για χρήση α/φ λόχων ταγμάτων ή συνταγμάτων στη Θράκη, έστω και στα εγγύς μετόπισθεν των Τούρκων;

     • Cynaegeirus

      Καλημέρα

      » Στις 2-3 μέρες που θα χρειαστεί η επιστράτευση μας, τι τους εμποδίζει να δώσουν από ένα G-3, μερικά RPG και χειροβομβίδες σε 1 – 1,5 εκατομμύριο άνδρες και να τους στείλουν δυτικά; »

      Η ανυπαρξία ναζιστικού στρατού στα δυτικά με τάγματα εκκαθάρισης.
      Πρώτον η ελλάδα δεν θα δει την πόλη ούτε με κιάλι
      Δεύτερον δεν θα κάνουμε αν επιτεθούμε ολικό πόλεμο
      Τρίτον κανένας δεν θα στήλει – εκτός και αν γίνει η τουρκία ιράν του 1980 – ένα εκατομμύριο κόσμο να σφαχτεί μέρα μεσημέρι απο το ελληνικό πυροβολικό
      Μην ξεχνάμε οι κινέζοι πολεμούσαν στα σύνορα και οι ηπα απέναντι απο τον ειρηνικό και σε φάση διάλυσης και χωρίς να ρίξουν πυρηνικά. αν ο πόλεμος της κορέας γινόταν το 45 οι κινέζοι θα είχαν την μοίρα των ιαπώνων στην ματζουρία απο τους σοβιετικούς.

      «Όσο για τον αν γίνει σφαγή και χάσουν ακόμα και τους μισούς (!) στρατιώτες έχουν δείξει, με πιο πρόσφατη περίπτωση στη Συρία ότι δεν ενδιαφέρονται τόσο για τις απώλειες αν είναι να επιτύχουν τους στόχους τους»

      άλλο 90 άτομα στην συρία, άλλο 900 (χ2 πόλεμος του κόλπου), άλλο 9000 (απώλειες ηπα σε αφγανιστάν, ιράκ χ 2 σε πόλεμο 11 ετών), άλλο 90,000 (απώλειες ήπα χ30% στο βιετνάμ) και άλλο 900,000 (στάλινγκραντ χ 30%)
      οι τούρκοι και οι έλληνες στις μερικές χιλιάδες απώλειες θα σταματήσουν το πόλεμο απο εξωτερικές πιέσεις εκτός αν μιλάμε για φάση ιράν-ιράκ και όλη η δύση μας στηρίζει με λεφτά και όπλα.

      «Όσον αφορά τους στρατιώτες τους, πιστεύω ότι θα πολεμήσουν σκληρά εφόσον θα προέρχονται από την Πόλη και Ανατολική Θράκη, και θα παλεύουν για τα σπίτια και τις οικογένειές τους. »

      η πλειοψηφία είναι άραβες και κούρδοι. οι ντόπιοι είναι ~5-8 εκατομμύρια. κανείς δεν ξέρει αν θα πολεμήσουν δεδομένο οτι είναι «ευρωπαίοι» τούρκοι.

      «δεν καθιστά αναποτελεσματικό οποιοδήποτε σενάριο για χρήση α/φ λόχων ταγμάτων ή συνταγμάτων στη Θράκη, έστω και στα εγγύς μετόπισθεν των Τούρκων;»

      καθότι δεν έχουμε αεροκίνητητες δυνάμεις και η θράκη είναι πεδεινή οποιαδήποτε αποστολή στα μετόπισθεν είτε θα είναι μ/κ και με βαριά υποστήριξη είτε θα είναι αποστολή κατασκευής αγάλματος και πινακίδας δρόμου.

     • GR P

      Σας ευχαριστώ πολύ και τους δύο για τις διαφωτιστικές σας απαντήσεις!

      Χαιρετισμούς

     • ΑΧΕΡΩΝ ΣΤΥΜΦΑΛΙΟΣ

      Με έχει απασχολήσει και εμένα ἡ Πόλη ὡς δεξαμενή εφεδρειών,και κατέληξα στο συμπέρασμα ότι οἱ απέναντι δέν θα μπούν στην διαδικασία να στρατολογήσουν 1-1,5 εκατομμύριο τυφεκιοφόρους από την Πόλη,για δύο λόγους:
      1)Έχουν επάρκεια τυφεκιοφόρων για εσωτερική ασφάλεια,αφού έχουν και την Τζανταρμά,και όποιο σχήμα σκαρφιστεί ὁ Σουλτάνος ακριβώς γι᾿αυτήν την αποστολή.
      Άσε ότι ἡ διαχείρηση 1-1,5 εκατομμυρίου επιστράτων αντιπροσωπεύει βαρύ φόρτο.
      Ακόμα και μόνο ἡ συγκέντρωση τους μέσα σε μία πόλη ἤ τον περίγυρο της,είναι εγγυημένη συμφόρηση για τις επιστρατεύουσες αρχές/μονάδες,ἡ δέ προώθηση τους δυτικά,θα είναι εκτός από διαχειριστικός εφιάλτης,και ένα εμπόδιο στην κινητοποίηση των εκστρατεύσιμων σχηματισμών.
      2)Είναι εν τέλει και περιττό,αφού οἱ απέναντι ενδιαφέρονται να αξιοποιήσουν τις πολυάριθμες ταξιαρχίες τους,με όλα τα κομφόρ,και όλα τα όπλα.(πεζικό,τεθωρακισμένα,πυροβολικό,διαβιβάσεις,μηχανικό,σύν υποστήριξη.
      Και μιάς και ὁ λόγος για Πόλη και Θράκη,έχω ακούσει από αρκετούς Τούρκους και Κούρδους συναδέλφους,ότι ἡ τουρκική 1η Στρατιά αποτελείται από δύο κατηγοριών στρατιώτες,(και μάλλον και στελέχη):βύσματα,και Κούρδους.

      Σχετικά με το πώς αξιοποιούνται καλύτερα αερομεταφερόμενες και αεροκίνητες δυνάμεις,είναι μεγάλο το θέμα,και ούτε εγώ είμαι εμβριθής γνώστης,αλλά ιστορικά,οἱ πλέον επιτυχημένες εφαρμογές,ήταν εκείνες οἱ οποίες στόχευαν σε πολύ ζουμερά αντικείμενα,όπως ἡ διάβαση της Μίτλα στο κέντρο του Σινά,το 1956,αποκόπτοντας την οδό υποχωρήσεως των Αιγυπτίων,και ενώ ἡ μάζα των ισραηλινών δυνάμεων ωθούσε και αυτή προς τα εκεί.(Mitla Jump)
      Εγχειρήματα δηλαδή,σε στενό χρονικό και γεωγραφικό δεσμό με μείζονες εν εξελίξει επιχειρήσεις,και όχι υπερφιλόδοξες χίμαιρες όπως ἡ «Επιχείρηση Λαχαναγορά» (Market Garden).

     • GR P

      «αερομεταφερόμενοι (είτε με ΜΑΛ είτε με ελικόπτερα) που θα κρατήσουν τα περάσματα ανοικτά ή θα κάνουν εκκαθάριση /φθορά
      του αντίπαλου ΠΖ μέχρι να έρθουν οι ΤΘ»

      Το πρώτο πράγμα που μου έρχεται στο μυαλό είναι επιχείρηση Market Garden…

     • Πάτε καλά;

      Κακώς γιατί εγώ δε μιλάω για μεγάλης κλίμακας επιθετικές αεροκίνητες επιχειρήσεις ούτε για για επιθετική ενέργεια τέτοιας αφέλειας (σοβαρά τώρα Μοντγκόμερι, περίμενες να πιάσουν ΟΛΑ τα γιοφύρια;) :D
      Αλλά για να φυλάξουν γιοφύρια, περάσματα, ή εκκαθάριση από μικρές αντίπαλες δυνάμεις πεζικού ώρες πριν την επιθετική ενέργεια των ΤΘ, κάνουν τη δουλειά τους ειδικά αν προηγηθεί αεροπορικός βομβαρδισμός των αντίπαλων θέσεων. Όχι για να τις χώσεις βαθιά στα πλευρά του εχθρού και να περιμένουν μέρες τα δικά σου ΤΘ να περάσουν από τον αντίπαλο.

     • GR P

      Κατάλαβα, οπότε όχι ως καθαρά κάθετο ελιγμό (αν το λέω σωστά:-)),
      αλλά scouting, εξουδετέρωση περιπόλων ή φρουράς σε κρίσιμες υποδομές και οδούς και κατάδειξη στόχων για πυροβολικό και αεροπορία και πιθανές ασφαλείς οδούς προέλασης για τον κύριο όγκο των ΤΘ;
      Έτσι ίσως έχει μεγαλύτερες πιθανότητες επιτυχίας (χωρίς να έχει ειδικός έτσι, εκ του ασφαλούς, ετοιμοπόλεμου καναπέ μιλάω), αλλά και πάλι είναι μια πολύπλοκη επιχείρηση που θα χρειαζόταν
      πολύ καλό συγχρονισμό.
      α) Οι ειδικές δυνάμεις πρέπει να
      καταλάβουν τις οδούς προέλασης σε περιορισμένο χρόνο και πιθανή αποτυχία σε κρίσιμους τομείς θα περιόριζε την αξία της όλης επιχείρησης.
      Β) τα τεθωρακισμένα θα πρέπει να καταφτάσουν στις θέσεις των ΕΔ σε χρόνο που δε θα επιτρέψει στον αντίπαλο να αντεπιτεθεί και να επιχειρήσει ανακατάληψη ή/και εξουδετέρωση αυτών με υπέρτερες δυνάμεις με βαρύ οπλισμό.
      Χρειάζεται πολύ καλή ακρίβεια στο σχεδιασμό και εκτέλεση, και αυτό μόνο με καλή ρεαλιστική εκπαίδευση εξετάζοντας όλα τα πιθανά σενάρια εκβασεων της επιχείρησης από τον καιρό της ειρήνης.
      Αλλιώς, ακόμα και με πλήρη αεροπορική υπεροχή και ανηλεή βομβαρδισμό, αν έχουν μείνει Τούρκοι στα μπανκερ τους άνετα δε μπορεί να καταλήξει σε σφαγή, καθώς η αεροπορία ή το πυροβολικό δεν θα μπορούν να παρέχουν πυρά υποστήριξης σε μάχες εκ του συστάδην;

     • Πάτε καλά;

      Σωστά τα λες αλλά
      α)κάθε τέτοια επιχείρηση προυποθέτει εξαιρετική οργάνωση και τα τμήματα ΜΚ ΠΖ έχουν το μειονέκτημα της μειωμένης ταχύτητας απέναντι στην εναέρια μετακίνηση και
      β)υποτίθεται δεν τους αφήνεις ακριβώς επι τόπου στα μπάνκερ αλλά 10χλμ πιο εκεί ώστε να αξιολογήσουν πόσοι έχουν μείνει και πως να επιτεθούν (έχοντας το πλεονέκτημα του αιφνιδιασμού).

     • Antonius Block

      Μάλλον σε Eben-Emael προσβλέπει.
      Αλλα και πάλι αν δεις όλη την εισβολή σε BENELUX το ’40 θα δεις οτι χύθηκε πολυ αίμα για μικρά αποτελέσματα.

     • GR P

      Από αξιόπιστη (σχετικά) πηγή πλέον έχουν μείνει 1 πιλότος ανά 2 μαχητικά αεροσκάφη στην THK. Αν ξαναβρώ την πηγή θα την παραθέσω (ήταν Αμερικανός που εκραζε την κατάσταση των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων μετά το πραξικόπημα και τις εκκαθαρίσεις).

   • frouros

    Φίλε Κυναίγυρε,η αεροπορική έφοδος φαινόταν να είναι στο μυαλό των επιτελών όταν το σχέδιο αφορούσε 42 ΝΗ-90 για την υποστήριξη της 71ης.Αλλωστε η λογική λέει ότι και αυτή για αεροπορική έφοδο συγκροτήθηκε…Στην πορεία από ότι φαίνεται επικράτησαν πιο ορθολογικές σκέψεις…

    Σάφως και δεν υπάρχει βαρύ ελικόπτερο εφόδου,δεν έγραψα κάτι τέτοιο.Το CH-47 ωστόσο θεωρήτε βαρύ και όχι μέσο μεταφορικό.

    Φυσικά και δεν χρειάζονται 180 α/μ πυροβόλα,χρειάζονται όμως 1-2 μοιρες με 24-36 πυροβόλα 105mm νέας γενιάς με αυξημένο βεληνεκές,για να έχει και κάποιο νόημα η ενισχυση με αεροκίνητες δυνάμεις.Για να επεκτείνω λίγο και την σκέψη μου πιστευω ότι και η 32 ΜΠΠ θα έπρεπε να εφοδιαστεί με ρ/κ,ιδανικά με τα Μ-777,για να υπάρχει και η δυνατότητα της αερομεταφοράς τους έαν είναι αναγκαίο(για να σε προλάβω,μιλάω πάντα για μικρούς αριθμούς).
    Μην ξεχνάς ότι το ρ/κ πυροβόλο δεν έχει εκλείψει από κανένα Νατοικό στρατό. Και ας μην διυλίζουμε τον κόνωπα.Μια-δυο μοίρες α/μ πυροβολικού δεν κοστίζουν και τόσο ακριβά…

    • Cynaegeirus

     φίλε μου Φρουρέ ποιοι επιτελείς ήταν αυτοί και που βρίσκονται τώρα; μήπως σε καμιά επιτροπή εξοπλισμών; ποιός @@@ ήθελε 42 ελικόπτερα με κόστος F-16; ο ίδιος που μόλις αποφυλακίστηκε;

     και με 42 ελικόπτερα Χ 20 = 840 άτομα ποιός @@@ ήθελε αεραπόβατικές επιχειρήσεις που έχουν άνω του 30% το ΚΥΜΑ απώλειες σε υλικό και κόσμο;;;;
     αχχχχ θεέ των ελλήνων….

     «Το CH-47 ωστόσο θεωρήτε βαρύ»
     έχεις δίκιο, βγήκε σαν μέσο αλλά με ισχυρότερους κινητήρες ανέβηκε κατηγορία.

     «1-2 μοιρες με 24-36 πυροβόλα 105mm νέας γενιάς με αυξημένο βεληνεκές,για να έχει και κάποιο νόημα η ενισχυση με αεροκίνητες δυνάμεις»

     όχι.
     1. δεν θα μεταφέρουμε υλικό στην ασδεν προ ελληνοτουρκικού όταν σε κάθε νησί υπάρχουν τα πάντα. τι να κάνουν 4 πυροβόλα όταν σε κάθε νησί υπάρχει μοίρα με Μ109, RM70, M110
     2. 24-36 πυροβόλα είναι πυροβολικό ταξιαρχίας / μεραρχίας. εδώ μιλάμε για αερομεταφορά ενός τάγματος με το ζόρι. 2 πυροβόλα με πυρομαχικά πες για ένα νησί που δεν έχει εθνοφυλακή είναι ρεαλιστική μεταφορά.
     αποτελέσματα που θα έχουν στο αιγαίο έναντι ελικοπτέρων εξοπλισμένων ΜΕΑ και μαχητικών; μηδαμινά.
     χώρια που καλύτερα να πάρουν το μικρό νησί παρά να χάσουμε 600 εκπαιδευμένα άτομα – με διαφορά οι καλύτεροι του πεζικού.

     «32 ΜΠΠ θα έπρεπε να εφοδιαστεί με ρ/κ»
     όχι.
     ρ/κ σε ακτή έχει χρόνο ζωής λεπτά, ούτε καν ώρα. όχι μείνει στην ακτή στατικό πάνω απο 5 λεπτά έχει πεθάνει. κοροιδεύουμε τους τούρκους και θα τα κάνουμε εμείς;

     αλήθεια γιατί οι πεζοναύτες μας να έχουν πυροβόλα;;;;;;; το πν δεν έχει 76ρι σε κάθε σάμος; τα zubr με ρουκέτες και τα 30ρια είναι διακοσμητικά; τι προσφέρουν αυτά τα ελάχιστα Μ109 που ΤΩΡΑ καλούνται να υποστηρίξουν με άρματα και λοιπό υλικό μ/κ ταξιαρχίας μια ΑΠΟΒΙΒΑΣΗ με άβακ σε ΜΗ-οχυρωμένη ακτή;
     αντί να κοιτάμε άγγλους κοιτάμε αμερικάνους. και με άβακ/σάμος/λεο1…

     «Μην ξεχνάς ότι το ρ/κ πυροβόλο δεν έχει εκλείψει από κανένα Νατοικό στρατό»

     ο ίππος έκανε 20 χρόνια μετά τον ΑΠΠ να φύγει. στην πολωνία κοπήκανε οι @@. θα μου πεις εδώ κλαίνε υπαξ σε αξ οτι δεν έχουν ξίφος… τα έχω ξαναπει εκκλησία και στρατός, πιο οπισθοδρομικοί δεν γίνονται.

     «Μια-δυο μοίρες α/μ πυροβολικού δεν κοστίζουν και τόσο ακριβά…»

     κοστίζουν και τα ήδη υπάρχοντα, με 400+ τουλάχιστον μηνιάτικα, εκπαίδευση, κόστος μεταφορών, λογαριασμούς στρατοπέδων και σε ζωές. κάθε ρ/κ πυροβόλο που θα βγει για πόλεμο κοστίζει το πλήρωμά του και αν μεταφερθεί και αυτό το ελικοπτέρου του.

     θα είμαστε στρατός που πολεμά υπο αεροπορική προσβολή του εχθρού 24/7 όπως οι σέρβοι στο κόσοβο. θα έχουμε 50 τουλάχιστον ε/π και ένας θεός ξέρει πόσα εξοπλισμένα ΜΕΑ να αντιμετωπίσουμε.

     φίλε μου όχι μόνο δεν έχουμε λεφτά για έθιμα του 18ου αιώνα αλλά πια ούτε και σώματα να τα επανδρώσουν, ούτε και αποστολές να τα χρησιμοποιήσουμε. πρέπει να κάτσει ο Α/ΓΕΣ και μια επιτροπή και να αρχίσει να κόβει απο υλικά, δόγμα, στολές, πρωτόκολα κτλ κτλ κτλ
     ότι δεν είναι του 21ου αιώνα φούντο. αλλιώς σακούλες. πολλές σακούλες.

     • Ivy Chris

      Παρουσιάζεται μια διαχρονική ανικανότητα πολιτικής & στρατιωτικής ηγεσίας να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες αναβάθμισης, εκσυγχρονισμού & μετατροπών οπλικών συστημάτων, όπως ακριβώς πράττουν οι χώρες που τα κατασκευάζουν έτσι ώστε και να προσαρμόζονται στις νέες επιχειρησιακές απαιτήσεις & δεδομένα και να μην απαξιώνονται & ξοδεύονται άσκοπα, πόροι που δεν περισσεύουν.
      Να, τι μπορεί να κάνει, ένα μεταφορικό κατά τα άλλα Ε/Π…

      https://youtu.be/UQzbH4K60Tg https://uploads.disquscdn.com/images/b1ea8d9c21927a63b3f554d465577ff3cb9f33da62235bc314975d236773c294.jpg

     • Larisaios

      Η ανικανότητα αυτή είναι γενικό φαινόμενο και μεγάλη αρρώστια της ελληνικής κοινωνίας. Λέγεται τεχνοφοβία η τεχνολογικός αναλφαβητισμός (διαλέγετε και παίρνετε) και είναι η ίδια αρρώστια που προσβάλει τον 50έτη τραπεζικό, απόφοιτο ASOEE που αρνείται να ακουμπήσει το PC, η τον κάγκουρα που βάζει ενισχυτή 500w στο αμάξι αλλα δεν αλλάζει λάδια ποτε. Δε βλέπω γιατί ο στρατός θα έπρεπε να έχει ανοσια σε αυτή την ασθένεια, είναι κι αυτός μέρος της ελληνικής κοινωνίας.

     • Ivy Chris

      Θα μπορούσα να αναφέρω πολλά παρόμοια παραδείγματα, τα οποία όμως δεν αποτελούν τον γενικό κανόνα. Επίσης, αντίστοιχες καταστάσεις έχω βιώσει στο εξωτερικό, οπωσδήποτε σε μικρότερο βαθμό.
      Ομως, στον επαγγελματικό στρατό μετά από όλα τα λάθη του παρελθόντος δεν νοείται να επικρατεί αυτή η νοοτροπία.
      Δεν με φοβίζει τόσο «ο τεχνολογικός αναλφαβητισμός» ορισμένων αρνητών του μέλλοντος, όσο η παραποίηση & απόκρυψη της αλήθειας με χρήση «ρημάτων» σε λάθος χρόνο & πρόσωπο, αποσιωπώντας τις ελλείψεις και τονίζοντας τα επουσιώδη από τα ουσιώδη, από εκείνον στον οποίο η Πολιτεία έχει αναθέσει την γενική εποπτεία & διοίκηση των Ε.Δ…

     • Larisaios

      Αυτή η νοοτροπία δε νοείται να απαντά πουθενά, ούτε στα σχολεία, ούτε στις εφορίες, ούτε στις δημόσιες υπηρεσίες. Κι αυτά επαγγελματικά είναι, δεν έχω ακούσει πουθενά για…κληρωτό εφοριακό. Υπάρχει όμως. Και στον Έψιλον-Σίγμα έχει τις πιό βαθιές ρίζες, αν μπορώ να μιλήσω με βάση την εμπειρία μου σαν κληρωτός το 1999/2000. Το ποσοστό αμόρφωτων και αναλφάβητων (όχι μόνο τεχνολογικά) στελεχών που γνώρισα ήταν καταθλιπτικό. Σίγουρα υπάρχουν και αυτοί που προσπαθούν να προχωρήσουν λιγο παραπέρα, αλλά συχνά σε καποιο καίριο πόστο είναι ένας που σου λέει «έλα μωρέ, καλό είναι κι αυτό που έχουμε, τι το θες το καινούριο;» και φρενάρει τα πάντα.

     • Ivy Chris

      Αγαπητέ εξυπακούεται και τα έχουμε βιώσει όλοι καθημερινά, αλλά καμμια κοινωνία δεν είναι αυτόφωτη, αλλά καθοδηγείται από Διοικήσεις, κάθε τομέα, με μορφωμένα στελέχη που υποτίθεται οφείλουν να προσδώσουν όχι μόνο όραμα μα και να υποχρεώσουν την «αγέλη» να ακολουθήσει συγκεκριμένο μονοπάτι.
      Καμμια κοινωνία δεν αυτοεξελίσσεται μέσα από αυτοματοποιημένους μηχανισμούς χωρίς διαπαιδαγώγιση & καθοδήγηση.
      Αυτοτροφοδοτούμενη κοινωνική εξέλιξη & πρόοδος επιτυγχάνεται μόνο με συστηματικά επαναλαμβανόμενες & δογματικά προσηλωμένες πολιτικές εκπαίδευσης επί δεκαετίες που προφανώς δεν υφίστανται στη περίπτωσή μας.
      Ετσι αλλάζουν οι αρρωστημένες νοοτροπίες περί «αριστείας & ρετσινιάς…»

     • frouros

      Αν και μάλλον θα έπρεπε να μας δώσει τα φώτα του ο Β.Κ. λόγο ειδικότητας θα τολμήσω μερικές παρατηρήσεις.

      Η 71η είναι ταξιαρχία(εστω και στα χαρτιά)οπότε προβλέπεται να έχει οργανική πυροβολαρχία,για αυτό αναφέρω τον συγκεκριμένο αριθμό πυροβόλων.Σίγουρα σε ένα μεγάλο νησί λίγα ελαφρά π/β δεν κάνουν την διαφορά,εντούτοις πιστευω ότι η 71η θα αναπτυχθεί σε τομείς πιο ασθενείς, οπου η ύπαρξη οργανικών μέσων υποστήριξης θα είναι απαραίτητη.Αλωστε δεν υπάρχει πιο ρευστό πράγμα από τον πόλεμο και ποτέ δεν ξέρεις κάτω από ποιες συνθήκες θα επιχειρείς και τι θα είναι διαθέσιμο εκείνη την στιγμή στον τομέα σου.

      Τώρα το π/β των πεζοναυτών,αν δεν κάνω λάθος,δεν υφίσταται για να ταχθεί στις ακτές.Επι του αιγιαλού θα βάλλουν,όπως σωστά αναφέρεις,τα πυροβόλα των πλοίων του ΠΝ και μέτα την αποβίβαση οι οργανικοί όλμοι και τα όπλα ευθυτενούς τροχιάς.Το π/β των πζν προορίζεται για να υποστηρίξει την προώθηση προς την ενδοχώρα και θα αναπτυχθεί μετά την εδραίωση του προγεφυρώματος.Οπότε,λόγο και της ειδικής φύσης της αποστολής των πεζοναυτών καλό θα είναι τα μέσα εκπομπής πυρός να μπορούν να αναπτυχθούν με όσο το δυνατόν περισσότερους τρόπους(της αερομεταφοράς συμπεριλαμβανομένης).

      Γενικά πάντως,νομίζω ότι είναι λάθος να θεωρούμε ότι μελλοντικές συρράξεις (μιας ελληνοτουρκικής συμπεριλαμβανομένης) θα εξελιχθούν νομοτελειακά όπως ο πρώτος πολεμος του Κόλπου.Δεν νομίζω ότι η συντριπτική εναέρια υπεροχη που πέτυχαν οι Συμμαχοι σε βάρος των Ιρακινών θα βρεί ποτέ αντιστοιχο της,και σίγουρα κάτι τέτοιο δεν πρόκειτε να συμβεί μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.Ακόμα και στον πλέον πρόσφατο πόλεμο μεταξύ δυτικού τύπου στρατών,αυτόν της Ουκρανίας,είδαμε να αναπτύσσονται πυροβολαρχίες,να σκάβωνται ορύγματα και να επανδρώνονται τσιμεντένια πολυβολεία.Και όλα αυτά ενώ στα δυτικά think tanks μιλούν για νέες τακτικές…πολιορκίας!!Συμφωνώ μάζι σου στο οτί πολλά θα πρέπει να αναθεωρηθούν εκ βάθρων και συμφωνώ και με το γενικότερο πνευμα σου,αλλά ας μην βιαζόμαστε να ξεγράψουμε ευκολά τακτικές και δόγματα.

     • Cynaegeirus

      «Αλωστε δεν υπάρχει πιο ρευστό πράγμα από τον πόλεμο και ποτέ δεν ξέρεις κάτω από ποιες συνθήκες θα επιχειρείς και τι θα είναι διαθέσιμο εκείνη την στιγμή στον τομέα σου.»

      συμφωνώ. σε χρονιές τέτοιες όμως το να έχεις αντίδοτο για τα πάντα είναι πανάκεια.

      «Το π/β των πζν προορίζεται για να υποστηρίξει την προώθηση προς την ενδοχώρα και θα αναπτυχθεί μετά την εδραίωση του προγεφυρώματος.»

      επαναλαμβάνω οτι τα πεπ και στις 2 χώρες τέλειωσαν το ρ/κ πβ. οι τούρκοι έχουν κούρδους αντίπαλους χωρίς πβ. εμείς όχι. 1 φιρτίνα θα διαλύσει με μερικές βολές όλη την πυροβολαρχία αν ταχθεί εκτός μπάνκερ.

      «είδαμε να αναπτύσσονται πυροβολαρχίες,να σκάβωνται ορύγματα και να επανδρώνονται τσιμεντένια πολυβολεία.»

      απο τους ουκρανούς λόγω της υπεροχής των ρώσων σε πβ. αεροπορία δεν χρησιμοποιεί καμία χώρα, οι ρώσοι για πολιτκούς λόγους, οι ουκρανοί δεν έχουν μαχητικά και όσα πετάνε είναι 20 χρόνια πίσω απο τα ρωσικά α/α

      στην συρία φτιάχτηκαν άπειρα χαρακώματα. και μετά ήρθαν οι ρώσοι με ε/π, α/φ και πολύ πβ. και άρχισαν οι αντάρτες και το is το σκάψιμο.

      ότι δεν είναι υπόγειο ή σε τσιμέντο 1 μέτρο θα χαθεί άδικα είτε ελληνικό είτε τουρκικό. η ασδεν εκτός απροόπτου – πχ αιφνιδιασμός απο ελλάδα ή ξεπεσμός τουρκικής αεροπορίας – θα πολεμήσει υπο εχθρικό ουρανό τουλάχιστον για 2-3 μέρες. αφού δεν τα έχουμε κάνει νότιο λίβανο τα νησιά δεν έχουμε δικαιολογία αν γίνει κάτι.

      τα δόγματα υπάρχουν για να ανανεώνονται. που είναι η δκση δόγματος; ποιός σκέφτεται το ελληνικό δόγμα;

   • Aias

    Επειδή έχω περπατήσει το μεγαλύτερο μέρος των βορείων συνόρων μας ,πυραμίδα πυραμίδα, μπορώ με βεβαιότητα να σου πως και τα ελικόπτερα θα είναι πολύτιμα και τα παιδάκια δεν έχουν καμία ελπίδα.
    Την ασύμμετρη στρέβλωση φοβάμαι και την διστακτικότητα μας φοβάμαι.
    Ο ελληνικός στρατός υπήρξε για δεκαετίες ένας ορεινός στρατός και ο εμφύλιος του χάρισε διδάγματα που ως παράδειγμα στερείται ο τουρκικός παρά το κουρδικό.
    Το πιθανότερο βέβαια είναι να τα έχει θάψει τόσο βαθιά που δεν μπορεί να τα βρει πια.

    • Cynaegeirus

     1. Ναι δεν είπα κάτι άλλο. Ελπίδα δεν έχουν έτσι και αλλιώς αλλά με τα ελικόπτερα είπα οτι ανεβαίνει το κόστος.
     2. «Ο ελληνικός στρατός υπήρξε για δεκαετίες ένας ορεινός στρατός» νόμιζα οτι το παραμύθι αυτό τέλειωσε το 74. Το 91 το πτώμα είχε βρομίσει. το 17 μιλάμε ακόμα για βόρεια σύνορα…

     τι να βρει και εναντίον ποιου; ξεχνάμε οτι στο πρώτο μέρος του 20ου αιώνα δεν υπήρχε η ΠΑ. η ΠΑ καθαρίζει μόνη της πολέμους σε ώρες. η εποχή λόγχη και τσαρούχι καβάλα μουλάρι έχει τελειώσει

     • Aias

      Στα βόρεια σύνορα μπορεί να δοκιμαστούμε πιο γρήγορα (για διάφορους λόγους),θέλει προσοχή , το σίγουρο είναι πως πρέπει να υπάρξει συντριπτική επικράτηση και αστραπιαία ,το θεωρώ κρίσιμο.
      Δεν είναι δύσκολο θεωρητικά ,πρακτικά κρύβει θανάσιμο κίνδυνο.

      -Για το πότε σταμάτησε να είναι ορεινός στρατός ο ΕΣ και το γιατί ,έχω άποψη ,προτιμώ να μην πω πικρές κουβέντες,
      Δεν έχει σχέση με πολιτική θεώρηση και κομματικές παρωπίδες ,το ξεκαθαρίζω, αφορά καθαρά το θέμα εκπαίδευσης/τριβή//αντίληψης/φυσικής κατάστασης που παλιότερα πατούσαν και στην ταυτότητα των κληρωτών ,πράγμα που άλλαξε με την μαζική αστφυλία.
      (Έχω γιο φίλε και ιδία άποψη για το θέμα).
      Να προσθέσω πως όποιος περπατά στο βουνό ,τρέχει στον κάμπο.

      -Και για να κάνω τα παραπάνω σύνδεση με αυτό:
      Η ΠΑ αλίμονο αν χρειαστεί να αφήσει την κύρια δουλειά της που είναι ανατολικά για να συνδράμει βόρεια ,μακάρι να έχει βέβαια την ευκαιρία γιατί θα είναι καθοριστικό.
      -Γιατί υπάρχειη βεβαιότητα πως ο πόλεμος δεν θα καταλήξει σε λόγχη;( ίσως και κυριολεκτικά;) ,εύχομαι να μην μας λείψει το ‘τσαρούχι’ ,επίσης το μουλάρι πρέπει να το δεις στο βουνό για να το εκτιμήσεις ,το αγαπημένο ζώο θα γίνει.
      -Με παραξένεψε η αναφορά σου σε τσαρούχι- λόγχη. Με τον τρόπο της δικαιώνεις την απαξίωση του κληρωτού ,ενώ έχεις τοποθετηθεί πολλές φορές στην ανάγκη αναβάθμισης του. Είσαι και φαν της ισραηλινής σχολής.
      -Φυσικά και εγώ είμαι υπέρ ενός full tech στρατού ,είμαι φανατικός των ΜΕΑ σε όλες τις εκδόσεις χρήσεις ,συμφωνώ στην ριζική αναδιοργάνωση και κατάργηση εθιμοτυπίας σε βαθμό αγκύλωσης του ΕΣ ,ίσως σε τρομακτικό βαθμό.
      -Η 71η έπρεπε να βουτήξει τα κεύνταρος της ιταλίας που κατέληξαν Ιορδανία ,να μην πω και κανά 8χ8 apc/ifv και να γίνει ταχυκίνητο τθ/πζ;
      Πάντα με εκτίμηση.

     • M.K.E

      Εχει δικιο ο φιλος Αιας κυναιγειρε.Ιδιως τις εποχες που ζουμε με πληθος απο αφιονισμενους και ξυπολητους νομαδες, δεν μπορεις να αποκλειεις την λογχη με τπτ,ουσιαστικα δλδ το καθαρο πεζικο,μαχη εκ του συσταδην και τις κλασσικες στρατηγικες ανακαταληψη υψωματος και ελεγχο χερσαιων οδων και οπως αναφερες και σε αλλο σημειο και εχεις και εσυ απολυτο δικιο,λειπει η εκπαιδευση πλεον για τετοια σεναρια-θεατρα επιχειρησεων ενω τα εχουμε αφθονα και εχουμε και σχετικη εμπειρια.To Hamburger Hill ειναι πολυ ευκολο να αναβιωσει η το Καλε Γκροτο.
      Φιλε Αιαντα,η Αεροπορια σε ορεινο αγωνα χανει πολυ γιατι πρεπει να υπαρχει καθαρος στοχος και σχετικα προσβασιμοςισως μονο με καταδειξη λειζερ χρησιμοποιωντας κατευθυνομενα οπλα,αντιθετα βοηθουν παρα πολυ τα επιθετικα ελικοπτερα.Μην ξεχνουμε οτι πλεον και τα δυο εχουν να αντιμετωπισουν α/α πυραυλους που καθιστα καθε εγχειρημα χρησης τους να εχει υψηλο ρισκο.
      Η 71 για μενα κατηντησε ενα ακομη υβριδιο,κατασκευασμα του ΝΑΤΟ για διεθνη χρηση που μετεχει σε εθνικους επιτελικους σχεδιασμους σε διαφορετικο περιβαλλον και με διαφορετικες δυνατοτητες-απειλες.
      Σαν τους πεζοναυτες,τους λες ειδικοδυναμιτες και οχι,σιγουρα παντως ειναι επιλεκτες μοναδες πεζικου.Ας ξεχασουν καποιοι γαλοναδες,αν ο μη γενοιτω γινει κατι, τα ελικοπτερα για την 71 μην θρηνησουμε μαζικες απωλειες και βιντεακια στο Youtube με τα αναλογα επιφωνηματα.

     • Cynaegeirus

      ξέχνα το πρώτο κομμάτι αδερφέ μου -> ελαφρά πολυβόλα ομάδας.
      ποιός θα «μπει» σε μίνιμι ή σοβιετικό αντίστοιχο;
      και οι νομάδες έχουν ελαφρύ οπλισμό τουλάχιστον καλύτερο απο αυτόν του ΕΣ με ΑΚ74 και τα συναφή. εμείς ξεμείναμε στο 50…

      συμφωνώ για τα άλλα.

     • Cynaegeirus

      «το σίγουρο είναι πως πρέπει να υπάρξει συντριπτική επικράτηση και αστραπιαία»

      συμφωνώ απόλυτα

      «Για το πότε σταμάτησε να είναι ορεινός στρατός ο ΕΣ και το γιατί ,έχω άποψη »

      απο την στιγμή που έχει μόνο μια ταξπζ με ικανότητα αναρρίχησης σε βουνό… οι μ/κ του έβρου είναι ελαφρές τθτ, αυτές των νήσων μια απο τα ίδια.
      καταλαβαίνω όμως τι λες. η νοοτροπία δεν φεύγει εύκολα

      «Η ΠΑ αλίμονο αν χρειαστεί να αφήσει την κύρια δουλειά της που είναι ανατολικά για να συνδράμει βόρεια »

      δεν θα το κάνει με φ-16. φ-4 και Τ-6 εξοπλισμένα είναι παραπάνω απο ότι χρειαζόμαστε

      «Με παραξένεψε η αναφορά σου σε τσαρούχι- λόγχη. Με τον τρόπο της δικαιώνεις την απαξίωση του κληρωτού ,ενώ έχεις τοποθετηθεί πολλές φορές στην ανάγκη αναβάθμισης του. Είσαι και φαν της ισραηλινής σχολής.»

      καμία σχέση φίλε μου. διαφωνώ στην εκπαίδευση του πεζικού στα πρότυπα του γαλλοπρωσικου του 1870 αντί μοντέρνων προτύπων. ίσα ίσα που θέλω 24μηνη θητεία και βάρος στον κληρωτό.

      «-Η 71η έπρεπε να βουτήξει τα κεύνταρος της ιταλίας που κατέληξαν Ιορδανία ,να μην πω και κανά 8χ8 apc/ifv και να γίνει ταχυκίνητο τθ/πζ;»

      μοιράζεις πόνο.
      τα οχήματα αυτά που υπάρχουν σε απόθεμα ακόμα και σαπίζουν ήταν και είναι τα κορυφαία οχήματα για το πεζικό της ασδεν και αναγνωρίσεις. αν η 71 άλλαζε ρόλο σε σύνταγμα ιππικου αμερικανικού τύπου θα ήταν ότι πρέπει για μετόπισθεν και έβρο.
      οι γάλλοι έχουν την λεγεώνα έτσι σε ένα σύνταγμα. και μιλάμε και για μονάδα που θα έπαιζε και βόρεια σύνορα.

 • πανος

  Ποσο αποτελεσματικο θα ειναι δεν ξερω αλλα απαντηση σε τετοιες απειλες εχουμε?
  https://youtu.be/eIUS39O_zzQ

 • Leonidas

  Προ ολίγου, επέσα πάνω σε αυτό το άρθρο που αφορά καμικάζι UAV που έχει αναπτύξει η τουρκική πολεμική βιομηχανία.
  Μου φαίνεται πάρα πολύ ενδιαφέρον σύστημα για χρήση από μονάδες ανορθοδόξου πολέμου κατά μαλακών στόχων υψηλής αξίας.
  https://www.ptisidiastima.com/kamikaze-drone-turkey/

 • Πάτε καλά;

  Στο έχω ξαναπεί: Στη δύναμη των μονάδων προσμετρούνται ΚΑΙ οι εφεδρείες σε περίπτωση πολέμου. Δλδ αν η 71 είναι πχ ένα τάγμα τώρα, μετά την επιστράτευση θα τιγκάρει. Ακόμα και αν δεν φτάσει το μέγεθος της Ταξιαρχίας, θα είναι πάνω από 2000 (Δλδ σύνταγμα).

  Ενα τάγμα πχ στην Λέσβο που έχει μέσα 50 άτομα (κληρωτούς και μόνιμους), σε περίπτωση πολέμου φτάνει χαλαρά τα 600 άτομα αφού αναμένονται και 550 άτομα από επιστρατεύσεις. Και αυτό φυσικά δικαίωνει όσους γκρινιάζουν για το γεγονός πως ο ΕΣ δεν κάνει ασκήσεις με μεγάλα νούμερα στρατιωτών έξω αφού σε περίοδο πολέμου θα βρεθούν να κουμαντάρουν για πρώτη φορά αρκετοί πολύ μεγαλύτερα νούμερα από όσα συνήθισαν.

  • Cynaegeirus

   Αδερφέ μου μόνο μετά απο επιστράτευση έχεις κόσμο σε μονάδες.
   νοείται ΔΤΑ με επιστρατευόμενο κόσμο; δηλαδή ο κολλητός που ήταν αρχηγός ΣΕΑΠ και δριτης στην 71 και επίστρατός θα έρθει απο Ολλανδία που εργάζεται ως ταχεία αντίδραση; ΑΝ και όταν καταφέρει να έρθει θα έχει τελειώσει η χρησιμότητα της 71 ως ΔΤΑ

   πάμε ξανά για όλο το κόσμο: ΔΤΑ επιστρατευόμενη μονάδα.

   Γι αυτό και η 71 έχει ΕΝΑ φουλ τάγμα με εποπ. Για ΔΤΑ. άλλες δυνάμεις σε καλά ποσοστά είναι η 2η ΜΑΛ και ένα ΤΠΖΝ.

   Με συντάγματα δεν πολεμάμε. καλύτερα να ρίξουμε πετσέτα στο ρινγκ αν ξεφτιλιστούμε σε σημείο να έχουμε λιγότερο κόσμο απο τον μεταξά και τον μουλαροκίνητο στρατό του.

   Με 50 άτομα η μονάδα είναι τύπου Γ ή όπως έλεγαν οι Νατοικοί για τις μονάδες τύπου C των Σοβιετικών το 80 «ο στρατός του Στάλιν» λόγω παλαιότητας υλικών και προσωπικού.
   Με μονάδες τύπου Γ – εθνοφυλακής πρακτικά – κάνεις ΜΟΝΟ δευτερεύοντα καθήκοντα.
   εξ ου και η άλλη κουβέντα με Πρόμαχο και Αχέροντα για τις δυνάμεις φρουράς των νήσων. Άποψή μου είναι οτι τα 5 ΤΠ της 2ης και τα 3 της 71 (και ότι άλλο υπάρχει δυτικά) θα πρέπει απο τον καιρό της ειρήνης να είναι στα νησιά ώστε να έχουμε μονάδες Α και Β σε καλά νούμερα. Μονάδες Γ απο αθήνα, κρήτη και τοπικές θα ενισχύσουν και θα καλύψουν κενά

   ΔΤΑ απο Πεζοναύτες και Αλεξιπτωτιστές στην κεντρική ελλάδα, απο την 71 και την 13η τοπικά.
   με ελικόπτερα οι ΠΝ (ένα τάγμα) και άλλο ένα οι ΚΔ στην θράκη.
   αν καταφέρουμε μετά να μεταφέρουμε μονάδες με ε/π υπάρχει εφεδρεία κδ, πν και αλεξιπτωτιστών.

   • Πάτε καλά;

    ΣΥμφωνώ πως θα υπάρχουν αρκετές ελλείψεις στην επιστράτευση για αυτό όμως υπάρχουν και ντόπιοι και εφεδρείες από Αττική. ΓΙα αυτό και η γρήγορη κινητοποίηση των μονάδων έχει σημασία.

    Προσωπική άποψη: Φουλ επάνδρωση μονο οι μονάδες στο ποτάμι, και αυξημένη επάνδρωση οι μονάδες στα νησιά (όπου δύσκολα θα φέρεις κόσμο από την ηπειρωτική Ελλάδα). Στις υπόλοιπες μονάδες του ΔΣΣ και της 1ης στρατιάς η Θεσσαλία, η Ηπειρος και η Μακεδονία αρκούν για να τιγκάρουν οι μονάδες σε 2-3 μέρες (λόγω εγγύτητας) και μετά φέρνεις τον κοσμο από Αττική, Στερεά και Πελοπόννησο.Με τους νέους οδικούς άξονες (και αν γίνουν και οι νέες γρήγορες γραμμές τραίνου) θα μπορείς να στείλεις πολύ χαλαρά 6000 άτομα μέσα σε 2 μέρες (μια μέρα μάζωξη, μια μέρα αποστολή) από το σημείο μάζωξης στα σύνορα (είτε ΒΔ είτε έβρος). Και όλα αυτά δίχως να έχεις εξαρχής στοχευμένες εφεδρείες από άτομα που θα φωνάξεις μια εβδομάδα πριν τις εχθροπραξίες, γνωρίζοντας πως θα είναι Ελλάδα (πχ αν έχουν οικογένεια-μόνιμη δουλειά) για να έχεις το κεφάλι σου σίγουρο. Και θα πρότεινα οι τελευταίοι να είναι από Πελοπόννησο Στερεά και Αττική ώστε να μην καούν οι «γρήγορες» εφεδρείες της Μακεδονίας, της ΘΕσσαλίας και της Αττικής.

    ΥΓ. Μου αρέσει που λες πως δεν πολεμάμε με συντάγματα και μετά λες για ένα τάγμα φουλ της 71 :P

    • Cynaegeirus

     «Μου αρέσει που λες πως δεν πολεμάμε με συντάγματα και μετά λες για ένα τάγμα φουλ της 71 »

     Ξεχωρίζω ΔΤΑ απο συμβατικό σχηματισμό. Η ΔΤΑ είναι μονάδα πυροσβεστικής θα κλείσει κενά και θα αποσυρθεί με βαρύτατες απώλειες ίσως και διαλυθεί. Ο σχηματισμός πολεμά όσο κρατά ο πόλεμος.

     Η επιστράτευση γενικά πάει καλά, καλύτερα απο πέρισυ ;-)

     ΑΛΛΑ δεν παύουμε να θέλουμε ΔΤΑ με 100%++ κόσμο.

     • Πάτε καλά;

      Προτεραιότητες αγκαλίτσα. Και αυτές είναι οι μονάδες προκάλυψης στο ποτάμι και τα νησιά. Οι υπόλοιπες μονάδες σε ‘Εβρο και ΒΔ Ελλάδα έχουν την πολυτέλεια να διαθέτουν περισσότερο χρόνο. ‘Οσο για την ΔΤΑ, και εκεί πρέπει να δούμε ποιες μονάδες θα έχουν προτεραιότητα. Πχ οι αμφιβιες καταδρομές στα νησιά έχουν μεγαλύτερη προτεραιότητα από την Ε’ ΜΚ στη Δράμα. Οι αερομεταφερόμενοι (71η, οι δύο ΜΑΛ και το αερομεταφερόμενο στην Κρήτη) και οι ΠΖΝ έχουν κάτι σε ενδιάμεσο πιστεύω. Οι «κρητικές» και η ΜΑΛ στην Αττική, επειδή επανδρώνοται σε μεγάλο βαθμό από ..ντόπιους, εύκολα θα τιγκάρουν σε 24 ωρες. Η 71η από όσο ξερω μαζεύει και αυτή ντόπιους, ιδίως Πόντιους από το Κιλκίς άρα θα γεμίσει και αυτή. Οι ΠΖΝ είναι κάτι άγνωστο στο πως θα πάνε.

     • Cynaegeirus

      «έχουν την πολυτέλεια να διαθέτουν περισσότερο χρόνο»

      κάποτε η επιστράτευση κρατούσε 3 εβδομάδες, μετά πήγε στη μία, το 73 στο γκολάν είδαμε επιστράτεση 12 ωρών.

      σήμερα πόσο χρόνο θέλουμε όταν ο εχθρός είναι 110% επανδρωμένος;

      με 75,000 στρατό ο ΕΣ τι νομίζεις οτι μπορεί να κάνει;

      αν δεν ανεβάσουμε την θητεία μην περιμένεις θαύματα.

     • Πάτε καλά;

      Η επιστράτευση διαρκεί όσο χρειάζεται. ΑΝ ο αντίπαλος δούμε πως τιγκάρει μονάδες, αυξάνουμε και εμεις προοδευτικά την επιστράτευση. Σου ξανάπα το σχέδιο: Επάνδωση 100% σε ποτάμι, υψηλή στα νησιά του Αιγαίου. Δύο κατηγορία εφέδρων, μία «ειδική» που θα μπαίνει όταν έχεις υποψίες μια εβδομάδα πριν και μια «νορμάλ». Έμφαση στους στις βόρειες περιοχές για άμεση κάλυψη αναγκών 1ης στρατιάς και ΔΣΣ και μετά μεταφέρεις κόσμο από τη Ν. Ελλάδα με «μεγαλύτερη» άνεση.

     • M.K.E

      Στο σημειο που φτασαμε,ιδιως δημογραφικα,πολεμας με ο,τι εχεις,ακομη και με αναπηρικα καροτσακια.Θελω να σε ρωτησω ομως,γιατι δινεις τοση σημασια στην ΔΤΑ της 71;και μιλω μονο για την συγκεκριμενη.Συσταθηκε σε μια εποχη παχιων αγελαδων και οταν επιτελεις ηταν καποιοι που ειχαν παρει σβαρνα ολες τις θεσεις του εξωτερικου και θελησαν να ακολουθησουν το δογμα ΝΑΤΟ για να ειναι αρεστοι και να κανουν δημοσιες σχεσεις στις Βρυξελλες και την Ναπολη.Σημερα εμεις εχουμε την πολυτελεια να θυσιασουμε κοσμο,υλικο και ηθικο σε τετοιου ειδους αποκοτιες;Επαναλαμβανω,μιλω μονο για την 71 και οχι για δελτα κτλ.
      Ποδαρατους θα εχεις αναγκαστικα οταν εχεις μεγαλα νουμερα,και καλυτερα δλδ για μενα,για να μειωσεις και απωλειες απο επιθεσεις σε κομβοι,οχηματα κτλ.
      Οσονα φορα την επιστρατευση και τις ειδικοτητες,αυτο πρεπει και μπορει να αλλαξει με μια ενημερωση που δεν κοστιζει τπτ ωστε να μην εμφανιζεται στα χαρτια κοσμος που δεν υπαρχει η ειναι στο εξωτερικο και τα συναφη.

     • Cynaegeirus

      κόσμο έχουμε – με 200,000 κάνεις δουλειά σε πόλεμο και με 500,000 κάνεις και κατοχή. οργάνωση δεν υπάρχει. εκπαίδευση δεν υπάρχει. όραμα δεν υπάρχει.

      «Θελω να σε ρωτησω ομως,γιατι δινεις τοση σημασια στην ΔΤΑ της 71;»
      δεν έχουμε άλλη.
      ποια δέλτα βρε; δεν υπάρχει δέλτα. δέλτα είναι μια πορδή τίτλος για κουβά επιπέδου ταξιαρχίας με όποιον ξέρει να κάνει βολή στα 200 μέτρα. απο πεζικό της 71 μέχρι ειδικές επιχειρήσεις της Ζμακ. όλοι οι καλοί χωράνε στο αυτοκτονικό δόγμα βενιζέλου
      μετά τα έχω πει πολλές φορές – αγάλματα, εθνάρχες κτλ

      «Οσονα φορα την επιστρατευση και τις ειδικοτητες,αυτο πρεπει και μπορει να αλλαξει με μια ενημερωση που δεν κοστιζει τπτ ωστε να μην εμφανιζεται στα χαρτια κοσμος που δεν υπαρχει η ειναι στο εξωτερικο και τα συναφη.»

      κάτι φτιάχνουν τώρα. θα δούμε. μιλάμε όμως οτι πολύ κόσμος έχει φύγει με μιας διαδρομής αεροπορικό. γιατί να γυρίσει να πεθάνει;;;;

     • M.K.E

      «γιατί να γυρίσει να πεθάνει;;;;»… για τον ιδιο λογο που εσυ,εγω και ολοι οι αλλοι φιλοι εδω μεσα γραφουμε τοσα κατεβατα.Γιατι εχουμε αυτη την μουρλα για την πατριδα.Αμφιβαλλεις οτι πολλοι θα επιστεψουν με το πρωτο αεροπλανο;

      «Δες υλικό που παρουσίασαν σήμερα στην idef 17 και κλάψε» ..απο τα γελια η απο την στενοχωρια;γιατι εγω ειδα καλογυαλισμενα «τουτου» με πολυ φωτισμο αλλα ουσια δεν βλεπω.και πιστεψε με,αν παρουμε και μεις ενα Μ113,το γυαλισουμε,το βαψουμε ασημι,του βαλουμε πιο μεγαλα φωτα και ενα κρουνο βαμμενο παραλλαγη απο πυροσβεστικο σε πυραμιδα,η ΜΙΤ θα τρεχει και δεν θα φτανει.

      «ρ/κ σε ακτή έχει χρόνο ζωής λεπτά, ούτε καν ώρα. όχι μείνει στην ακτή
      στατικό πάνω απο 5 λεπτά έχει πεθάνει. κοροιδεύουμε τους τούρκους και θα τα κάνουμε εμείς;αλήθεια γιατί οι πεζοναύτες μας να έχουν
      πυροβόλα;;;;;;; το πν δεν έχει 76ρι σε κάθε σάμος; τα zubr με ρουκέτες
      και τα 30ρια είναι διακοσμητικά; τι προσφέρουν αυτά τα ελάχιστα Μ109 που
      ΤΩΡΑ καλούνται να υποστηρίξουν με άρματα και λοιπό υλικό μ/κ ταξιαρχίας μια ΑΠΟΒΙΒΑΣΗ με άβακ σε ΜΗ-οχυρωμένη ακτή;»

      Οι πεζοναυτες χρειαζονται το πυροβολικο οχι για τις πρωτες φασεις της αποβασης αλλα μετα οταν θα εχει δημιουργηθει το προγεφυρωμα ωστε να μπορουν ειτε να κανουν αμυνα σε καποιο βαθος ειτε να προχωρησουν,οποτε χρειαζονται υποστηριξη.Και φυσικα δεν θα εχουν βγει τα πυροβολα α/κ η ρ/κ αν η ακτη δεν εχει καθαριστει αλλα δεν νομιζω οτι θα εκθεσει κανεις σωφρον τα πλοια σε εχθρικο πυρ ουσιαστικα εκ του συσταδην, οταν θα ειναι σε φαση αποβιβασης δυναμεων.

    • GR P

     «για να τιγκάρουν οι μονάδες σε 2-3 μέρες»

     Όταν οι δίπλα έχουν επανδρώσεις 100% από την ημέρα 0… Είναι πολλές οι 2 μέρες…

     • Πάτε καλά;

      ΘΑ χρειαστείς 100% επάνδρωση από τη μέρα 0 σε ΟΛΕΣ τις μονάδες; Όχι γιατί θα πολεμήσουν αρκετές από τη μέρα 0, εκεί το πάω λοιπόν. Πώς όσες μονάδες δεν πολεμήσουν από τη μέρα 0, δε χρειάζονται 100% επάνδρωση. Και σε αρκετές μονάδες μπορείς να κάνεις προλητπική επιστράτευση με το που θα δεις οι δίπλα κάτι να σχεδιάζουν.

 • ΑΧΕΡΩΝ ΣΤΥΜΦΑΛΙΟΣ

  Ὁ Σουλτάνος μπορεί να θέρισε το οτιδήποτε,αλλά δέκα τόσα χρόνια αναπτύξεως μέχρι πρόσφατα,δέν μπορεί να προέκυψε από «ρέστα» των προηγούμενων.
  Και ναί,είχε κέρδη σε κάθε ζήτημα,αφού εκτός από την δεδομένη Ἑλλάδα,του έκατσε μέχρι και ἡ Αρμενία -απροκάλυπτα δια χειρός Κίλλαρυ βέβαια,αλά του έκατσε.
  Για την Κύπρο ἄς μήν μιλήσουμε και χαλαστούμε πάλι,με το που έφυγε ὁ Τάσσος,άρχισαν οἱ διαγκωνισμοί,ποιός θα ζητήσει περισσότερες συγγνώμες από τους Αττίλες.
  Και ναί,οἱ ΗΠΑ αναγνωρίζουν επισήμως το YPG,το ΡΚΚ όμως σταθερά το θεωρούν τρομοκρατική οργάνωση.
  Άλλωστε,κανείς δέν είδε μέχρι στιγμής χειροπιαστό αντάλλαγμα προς το YPG,ενώ καθόλου δέν αποκλείεται να το μεταλλάξουν σε PYD.
  «πόσα ΔΙΣ πλήρωσαν οι Τούρκοι στους Ρώσους για να συνεχίσει η …φιλία τους»
  Πού αναγράφονται τα ποσά,να πάω να κοιτάξω;
  Το έχουμε ξανασυζητήσει,όποτε ἡ Τουρκιά (είτε ὡς οθωμανική αυτοκρατορία,είτε ὡς κεμαλική δημοκρατία βρίσκεται ναυαγισμένη,ἡ Ρωσσία,είτε ὡς τσαρική είτε ὡς σοβιετική,της ρίχνει σωσίβιο.

  «Οι μαλακίες πληρώνονται. Από όλους.»
  Ἄμ δέ…
  Κοίτα την Τουρκία,πόσο τιμωρήθηκε για την στάση της στον Α΄ΠΠ.
  (ἄν και εδώ έχουμε μετασχηματισμό από ΟΑ σε ΤΔ,ακόμα και αυτά που κατοχυρώθηκαν στην ΤΔ,ήταν και πάλι δωρεά,βλέπε Κουρδιστάν,και Ανατολική Θράκη πρωτίστως-τον Πόντο πρόλαβε να τον πουλήσει ὁ εθναρχομεσσίας Ε.Βενιζέλος νωρίς-νωρίς.

  Κοίτα την Βουλγαρία (θανάσιμος εχθρός της Ἑλλάδος και αυτή,εντελώς συμπτωματικά),πόσο πλήρωσε την στάση της στον Β΄ΒΠ,Α΄ΠΠ,Β΄ΠΠ,ἡ Ιταλία στον Β΄ΠΠ,ἡ Γερμανία στον Β΄ΠΠ,ακόμα και ἡ Ισπανία που κράτησε φιλογερμανική στάση,πόσο την πλήρωσε;
  Δέν είναι όλοι σάν την Ἑλλαδίτσα,που εκτός τις δικές της,πληρώνει και των άλλων.
  Και ἄν γίνει κάποια γκέλα και ὁ Σουλτάνος γίνει νέος Μεντερές,θα φορτωθεί αυτός τον λίθο του αναθέματος,αλλά ἡ Τουρκία θα επανακάμψει ὡς μεταμεληθείσα Μαγδαληνή,και θα σφαχτεί για πάρτη της ὁ μόσχος ὁ σιτευτός -όλα αυτά βέβαια ἄν δέν προκύψουν συνταρακτικά απρόοπτα στο διεθνές σκηνικό.
  Αλλά και πάλι,κάθε μέχρι σήμερα αλλαγή στην διεθνή τάξη,κατά κάποιον μαγικό τρόπο,πάντα την Τουρκία αναβάθμίζε,όλως περιέργως.
  Το ξέρεις ότι δέν είμαι ηττοπαθής,αλλά δέν απωθώ την πραγματικότητα,και εδώ που τα λέμε,αυτό το γένος δέν είναι για νίκες,για συμφορές και ατελείωτη κλάψα είναι.
  Εκτός ἄν επιφοιτήσει κάποιο Άγιο Πνεύμα,για όσο χρειαστεί για να βγάλουμε την περίσταση και τον κίνδυνο,και μετά τα ίδια Παντελάκη μου,τα ίδια Παντελή μου.

  • Πάτε καλά;

   Έχεις άδικο γιατί και η Βουλγαρία πλήρωσε (έχασε οριστικά τη Μακεδονία) και η Τουρκία πλήρωσε (ακόμα χαζεύει τα νησιά ενώ είχαμε και αλλαγή καθεστώτος) και το ΥΡG ανοίγει το δρόμο για το ΡΚΚ. Aν οι υπόλοιποι έχουν μια τάση να δικαιολογούν την Τουρκία, εσύ έχεις την τάση να μη βλέπεις τις ήττες της.

   Κατά τα άλλα,το καλο σεναριο για την Τουρκια ειναι να γινει ο Ερντο νεος Μεντερες και να σβηστουν όλα μονοκοντυλιά. Μόνο που δεν το βλέπω να γίνεται, ο Ερντο έχει πίσω του πραιτωριανούς και κόσμο, θα φύγει μόνο μετά από μάχη. Με ό,τι συνεπάγεται τούτο.

   ΥΓ. Νομιζω καταληξανε στα 5 δις αλλά δε θυμάμαι. Εννοειται πως θα το πλήρωνε (κυριολεκτικά και μεταφορικά) με την κατάρριψη.

   • ΑΧΕΡΩΝ ΣΤΥΜΦΑΛΙΟΣ

    Απαντώ εδώ και στον ΜΚΕ,παρακάτω

    «Έχεις άδικο γιατί και η Βουλγαρία πλήρωσε (έχασε οριστικά τη Μακεδονία) »
    Γιατί,της ανήκε ποτέ και την έχασε;
    Ἥ μήπως μόνη της έδιωξε τον Τούρκο;
    Το ξέρεις ότι οἱ Βούλγαροι που είχαν εισέλθει σάν αρουραίοι στην Θεσσαλονίκη τον Οκτώβριο του 1912,πανηγύρισαν σχεδόν όσο και οἱ Ἕλληνες την νίκη στην Έλλη και την Λήμνο;
    Γιατί άραγε;
    Γνωρίζεις ότι την Αδριανούπολη την πήραν με την βοήθεια 50.000 Σέρβων,ενώ ἡ συμφωνία τους ήταν να συνδράμει ἡ Βουλγαρία την Σερβία με 100.000 στρατό;
    Επίσης,τους 50.000 Σέρβους στην Αδριανούπολη,τους αιχμαλώτισαν αιφνιδίως οἱ «σύμμαχοι» Βούλγαροι,όταν εξαπέλυσαν τον Β΄ΒΠ.
    Γνωρίζεις ότι την Δυτική Θράκη μαζί με την Αλεξανδρούπολη,απελευθερωμένη από τους Ἕλληνες το 1913,την επαναπέδωσαν στην Βουλγαρία οἱ μεγάλοι,μέχρι και το 1919-20,δηλαδή μετά και από την ήττα στον Α΄ΠΠ;
    Ἄν αυτό είναι τιμωρία,ἔ, να μας τιμωρούσαν και εμάς έτσι μετά το 1922…
    Περί Τουρκίας τώρα,το τί ανοίγει δρόμο σε τί,δέν είναι πάντα σαφές,πόσο μάλλον κρυστάλλινο.
    Σου υπέδειξα πιό πάνω ότι και το YPG μπορεί να μεταλλαχθεί σε PYD.
    Αναλογίσου,ὁ Αγώνας της ΕΟΚΑ πού οδήγησε,15 χρόνια μετά.

    Σενάριο Μεντερές.
    Ινσαλλάχ,αυτή ἡ πόλωση στο εσωτερικό μεταξύ κοσμικών και ισλαμιστών ίσως θα είναι το καλό που θα σκεπάσει όλα τα κακά,αλλά δέν ξέρω ἄν θα το επιτρέψουν οἱ ΗΠΑ-Ισραήλ να φτάσει το πράγμα σε εμφύλιο.

    Τα 5 δίς,με ποιά μορφή δίνονται;
    Όχι ὡς αποζημίωση,φαντάζομαι.
    Επί τη βάσει του αμοιβαίου οφέλους δίνονται,και μάλλον όχι σε δολλάρια ἤ ευρά.

    ΜΚΕ

    Δέν διαφωνούμε επί της ουσίας,εκτός από το ότι είμαι λίαν επιφυλακτικός για το τελευταίο σου σημείο.
    Όμως,παρά το ότι στα νοτιοανατολικά της Τουρκίας εκτυλίσσονται σκηνές Συρίας,που για πολύ ευτελέστερες καταστάσεις κατακρεουργήθηκε ἡ Σερβία,βλέπεις ότι ὁ «Μεγάλος Ασθενής»,χωρίς να ενοχλείται από την καμπούρα την δική του,παίζει πάνω στις καμπούρες άλλων.
    Και το 1996,μαινόταν ἡ αναταραχή στα νοτιοανατολικά της,αλλά ἡ Τουρκία μπόρεσε μετά βαΐων και κλάδων να μας φορτώσει Ίμια και γκρίζες ζώνες,χωρίς από πλευράς της να ανοίξει μύτη.
    Τέτοιας ασυλίας,δέν απολαμβάνει άλλη χώρα.
    Και όσο για το Γένος,αυτήν την στιγμή είναι απλώς μαρμαρωμένο.
    Και όταν σκιρτάει,δέν είναι για τον Μαρμαρωμένο Βασιληά.
    Αλλά για τον Σουλεϋμάν και τις παλλακίδες του.
    Ἄ,και τα γιουσουφάκια του.

   • ΑΧΕΡΩΝ ΣΤΥΜΦΑΛΙΟΣ

    Ἡ ξεχασμένη πρώτη απελευθέρωση της Αλεξανδρουπόλεως

    http://alepakos.blogspot.de/2009/07/12-1913-dedeagatch.html

 • Ivy Chris

  » Προβάλλοντας στο μέλλον της ΕΠΟΜΕΝΗΣ ΠΕΝΤΑΕΤΙΑΣ, επενδύουμε επίσης σε πολλαπλασιαστές ισχύος με εξαιρετική σχέση κόστους ωφέλειας…»

  Οχι, Ελεος, μη μας το κάνετε αυτό, όχι άλλα 5 χρόνια. Λυπηθείτε την Ελλάδα τουλάχιστον

  • Mk

   Ποτε ξανα τα 5 χρονια δεν μου φανταζαν τοσο πολλα.θεωρω οτι πολλα επρεπε να τελειωνουν χθες.Κατα την ταπεινη μου προσωπικη αποψη η επομενη 7ετια ειναι πολυ «επιφοβη» με αποκορυφωμα την χρονικη περιοδο ελευσης κ ένταξης των f-35 στους φιλους μας,που εκτος απο την κουλτουρα νικητη που γαλουχειται συστηματικα,φοβαμαι θα αποκτησουν κ την πεποιθηση(!),με τοσο προηγμενη τεχνολογια στα χερια τους.

   • Cynaegeirus

    Δες υλικό που παρουσίασαν σήμερα στην idef 17 και κλάψε…

    • GR P

     346 τουρκικές εταιρείες… http://idef.com.tr/en/exhibitor-list1

     Πολύ κλάμα όμως και το κυρίως δράμα έπεται. Αν συνεχίσουν έτσι σε λίγα χρόνια το τεχνολογικό και βιομηχανικό χάσμα που μας χωρίζει από αυτούς θα είναι αγεφύρωτο (αν δεν είναι ήδη).

     Ας σκεφτούμε όμως, τι R&D να έχει μια χώρα όταν δεν έχει καν κονδύλια να φέρει μεταχειρισμένα φορτηγά από τις ΗΠΑ;

     Επίσης γιατί να κάτσει εδώ ο Έλληνας επιστήμονας να κάνει έρευνα;
     Για 400 – 800€?? Για να θρέφει τους κομματικούς δημόσιους κηφήνες, με το κράτος να μπαίνει νταβατζής στο εισόδημα του και να ζητάει σφραγίδα της σφραγίδας για να ανοίξει μια μικρή επιχείρηση;
     Όταν ένας γιατρός πχ στην υπόλοιπη Ευρώπη μπορεί να βγάζει από 100 (Σουηδία) έως 300 χιλιάρικα(Ολλανδία) € το χρόνο γιατί να κάτσει εδώ, με τον ΕΟΠΥΥ κάθε χρόνο να του κουρεύει 30% – 40% με το έτσι θέλω από αυτά που του χρωστάει; Και τα μισά τουλάχιστον από αυτά που του δίνει να πηγαίνουν σε φόρους και εισφορές;
     Το κράτος αυτό ξέρει μόνο πως να γδερνει τους πολίτες για να ταΐζει τους πραιτοριανούς του. Όταν του χρωστάς σε κυνηγάει λυσσαλέα, όταν σου χρωστάει κάνει την πάπια.
     Τεσπά, ξέφυγα από το θέμα.
     Άτιμη αριστεροκεντροδεξια, έκαναν πάλι τον Καζαντζίδη επίκαιρο…

     Στο θέμα μας, αποδίδει καρπούς η μεθοδική δουλειά των γειτόνων μας. Κίνητρα στους επιστήμονες, πακτωλος χρημάτων για R&D από κρατικές και «ιδιωτικές» και ιδιωτικές εταιρείες, προσέλκυση ειδικών από άλλες χώρες, αγορά τεχνογνωσίας, συστηματικό reverse engineering σε ότι μπορεί να πέσει στα χέρια τους και σωστό marketing, επίμονη προσπάθεια για τόνωση των εξαγωγών ώστε να γίνει βιώσιμη και ανταποδοτική η επένδυση τους στα αμυντικά προϊόντα.

     Αντίθετα εμείς προσπαθούσαμε να πουλήσουμε τα Άρτεμις στον Καντάφι το ’80. η αγορά του αιώνα ήταν 2 μαχητικά σε αποσπασματικές αγορές, χωρίς μεταφορά τεχνογνωσίας, χωρίς τοπική γραμμή συναρμολόγησης και ανάληψης διεθνώς υποκατασκευαστικού έργου. αγορά αρμάτων μάχης αιχμής με συναρμολόγηση στην Ελλάδα αλλά χωρίς ουσιαστική μεταφορά τεχνογνωσίας και ανάληψης διεθνούς υποκατασκευαστικού έργου ή δυνατότητα κατασκευής στην Ελλάδα τουλάχιστον μέρους μελλοντικών παραγγελιών από τρίτες χώρες. όσα προϊόντα αναπτύχθηκαν εκ των έσω, λόγω μίζας θάφτηκαν για να αγοραστούν ξένα (+μίζα). Το αυτό για τα υποβρύχια, το ίδιο για τις ΜΕΚΟ (που περιορίστηκαν στις 4).

     Οπότε ναι σε σύγκριση με αυτούς… Κλάμα με μαύρο δάκρυ αδελφέ…

 • SPY_GR

  «Περιμένει το ΠΝ να έρθει το υλικό. Παραγγελία 2,38$ απο αλίεξπρές το
  ζευγάρι τα κιάλια. τρομερό υλικό για τα Ρ-3 και σωστή επιλογή. φυσικά
  και διαβαθμισμένα καθώς δεν είναι στάνταρ και δεν ξέρεις την μεγένθυση».

  Lol, κορυφαίο!

 • SKYRAIDER1

  Ιδιαίτερα ενθαρυντικό και ευχάριστο είναι το τελευταίο σημείο στην λίστα
  των προγραμμάτων με υψηλή προτεραιότητα, η απόκτηση και ανάπτυξη
  ικανοτήτων για τον πόλεμο(άμυνα) στον εικονικό χώρο/κυβερνοχώρο
  (πέμπτη στρατιωτική διάσταση), είναι για όλες τις σύγχρονες στρατιωτικές
  δυνάμεις απαραίτητη.

  • ΑΧΕΡΩΝ ΣΤΥΜΦΑΛΙΟΣ

   Μήν χαίρεσαι προκαταβολικά.
   Το πεδίο προσφέρεται για παχειά λόγια,επειδή απλούστατα δέν είναι πρακτικώς μετρήσιμο.
   Δέν είναι πλοία,αεροσκάφη,πυροβόλα και άρματα,είναι απροσδιόριστες δραστηριότητες στον κυβερνοχώρο,οἰ δυνατοί παίκτες δέν αφήνουν ίχνη,οἱ σοβαροί δέν παραδέχονται ανάμιξη,και οἱ παθόντες πολλές φορές το βουλώνουν.

   Οπότε…

   • SKYRAIDER1

    Δεν ξέσπασε και η μεγάλη ευφορία βέβαια καθώς δεν περιμένω μια σύντομη επανάσταση σε αυτό τον τομέα για τις ΕΕΔ. Είναι όμως θετικό που υπάρχει ο προβληματισμός και η συζήτηση για το θέμα. Ή καθυστερημένη ανταπόκριση σε θέματα που δεν έχουν άμεση σχέση με πυροβόλα και βόμβες είναι γνωστή πρακτική στην ΠΑ, σύμφωνα με διάφορες αναφορές.

 • Πάτε καλά;

  Μην αγχώνεστε παιδιά, όσο κατήργησε το μνημόνιο με ένα νόμο άλλο τόσο θα μειώσει και τις στρατιωτικές δαπάνες.

  • NK

   Οι εξοπλιστικές δαπάνες έχουν μειωθεί ήδη δραματικά, σχεδόν μηδενιστεί.
   Άρα τι μένει, η μισθοδοσία. Όλοι στο ενιαίο μισθολόγιο σε 3 χρόνια λοιπόν.
   Τέρμα τα ειδικά μισθολόγια.

   Σημερινή είδηση.

   http://www.eleftherostypos.gr/oikonomia/99097-koyrema-20-sta-eidika-misthologia-me-to-kolpo-tis-prosopikis-diaforas/

   20% άμεσα και σε 3 χρόνια όλοι ενιαίο.

   Α. Καλή τύχη στο να μείνει γιατρός στο ΕΣΥ με μισθό ΠΕ δημοσίου.

   Β. Το αυτό και για πιλότους, μηχανικούς αεροσκαφών, πλοιάρχους και μηχανικούς πλοίων, στρατιωτικούς ιατρούς, γενικά όποιον μπορεί να κάνει την αντίστοιχη δουλειά στον πραγματικό κόσμο.

   Αλλά είπαμε, η αριστεία είναι ρετσινιά, τα ειδικά μισθολόγια είναι κυρίως οι »κακοί στρατιωτικοί», ο προ’υ’πολογισμός πάει κυρίως σε συντάξεις, οπότε…

   • Cynaegeirus

    Αν κόψουν μισθούς απο στρατό και σώματα ασφαλείας δεν τους βλέπω να βγάζουν τη μέρα…

    • NK

     Τι εννοείς αν; Έχει ήδη υπογράφει.

    • GR P

     Θα κόψουν και δε θα ανοίξει ρουθούνι, γιατί πλέον οι επιλογές είναι ή μια χούφτα ευρώ ή καμία χούφτα ευρώ ή φυγή προς τα έξω για όσους μπορούν.
     Οι αντοχές έχουν εξαντληθεί και δεν υπάρχει δύναμη για αντίδραση. Άλλο ένα σημείο των καιρών.

 • Billy83

  Αν και δεν έχει σχέση με τη συγκεκριμένη ανάρτηση, επειδή γίνεται αναφορά σε διάφορα σχόλια φίλων (σε διάφορα άρθρα του e-amyna) θα ήθελα να ρωτήσω το εξής:
  Που κολλάει το θέμα με τα κράνη κεβλάρ; Είναι αδιαφορία του ΥΕΘΑ ή/και του ΓΕΣ; Γραφειοκρατικές διαδικασίες για τα ΑΩ; Ανικανότητα των ΕΑΣ να παρουσιάσουν ένα καλό κράνος; Ολα αυτά μαζί; Ειδικά σε αυτό το ζήτημα δεν μπορεί να είναι δικαιολογία η οικονομική στενότητα αφού είναι πρόγραμμα ΑΩ..
  Επίσης, με τα νέα άρβυλα τι γίνεται; Πριν μήνες υπήρχε η είδηση οτι παραδόθηκε μια παρτίδα για δοκιμές στις ειδικές δυνάμεις.

  • ΑΧΕΡΩΝ ΣΤΥΜΦΑΛΙΟΣ

   «Επίσης, με τα νέα άρβυλα τι γίνεται; Πριν μήνες υπήρχε η είδηση οτι παραδόθηκε μια παρτίδα για δοκιμές στις ειδικές δυνάμεις.»
   Λίγο πρίν τις επόμενες εκλογές,ἤ αμέσως μετά την αλλαγή υπουργού αμύνης,ΙΣΩΣ παραδοθεί ακόμη μία παρτίδα.

  • Cynaegeirus

   Τι να τα κάνεις τα κεβλάρ; οι άλληνες είναι αθάνατοι…

   το άρβυλο μια χαρά είναι. ζει οικογένειες χρόοοοονια στον στρατό και εκτός αυτού.
   Και στον 22ο αιώνα με το άρβυλο βιετκόγκ θα πάμε.
   Στον 25ο αν υπάρχει ελλάδα θα πάμε Άρη και Ευρώπη με το βιετκόγκ.
   Στον 30ο θα πάμε στην συνάντηση νοήμονων όντων στον Σείριο με το βιετκογκ άρβυλο. Είναι θρύλος πια σαν τον μεγαλέξανδρο και τον δικέφαλο.

  • mfirikis

   πριν από χρόνια διαβαζα το «Τελευταίες μέρες της Ανθρωπότητας» του Καρλ Κράους όπου περιγράφει πως ο Αυστριακός Αυτοκράτωρ επιθεωρεί ένα σύνταγμα καπου στην Γαλικία τον Α ΠΠ και πως δίνουν στους στρατιώτες καινούργιες στολές για την επιθεώρηση και πως τις παίρνουν μετά πίσω και γέλασα.

   μετά υπηρέτησα την θητεία μου και μου κόπηκε το γέλιο με αυτά.

 • GR P

  Οι άνθρωποι είναι πλέον επικίνδυνοι. Πως αλλάζουν οι καιροί… Από όταν όλα τα κόμματα ψήφιζαν μονοκούκι τον προϋπολογισμό του ΥΠΑΜ, φτάσαμε το κυβερνών κόμμα να υποστηρίζει τον αφοπλισμό της χώρας, με ενεργό casus belli εναντίον της και τη μισή Κύπρο υπό κατοχή.
  No hope.

 • Προφανώς ο κ. Βίτσας δεν έμαθε ακόμα ότι η κυβέρνησή του διαπραγματεύτηκε και συμφώνησε στην περικοπή του επιδόματος επικινδυνότητας.

 • Cynaegeirus

  Οτι μας διαβάζουν εδώ στο eA και απο τις δύο πλευρές του αιγαίου το ξέρουμε
  η μια πλευρά ακολουθεί τις προτάσεις μας και δυστυχώς δεν είναι η δικιά μας.

  http://www.navyrecognition.com/index.php/news/defence-news/2017/may-2017-navy-naval-forces-defense-industry-technology-maritime-security-global-news/5198-idef-2017-cnim-partnering-with-dearsan-to-pitch-l-cat-for-turkish-navy-lhd.html

  http://www.navyrecognition.com/images/stories/news/2017/may/IDEF/CNIM_LCAT_DEARSAN_IDEF_2017_Defense_Exhibition_Turkey_1.JPG

  http://www.navyrecognition.com/images/stories/news/2017/may/IDEF/CNIM_LCAT_DEARSAN_IDEF_2017_Defense_Exhibition_Turkey_2.JPG

  Τα LCAT τα ανέφερα πρώτη φορά πριν απο 5+ χρόνια όταν σε άρθρο για την ΑΣΔΕΝ έφεραν την θαλάσσια μεταφορά ως κύριο μέσο.

  Αν το πάρουν και το κατασκευάσουν σε μια 20ρια μονάδες οι δυτικές ακτές των ανατολικών νήσων και τα κεντρικά νησιά θα μπουν στο στόχαστρο.

  Αυτά παθαίνεις όταν το ΓΕΕΘΑ δουλεύει με αποφάσεις του υπουργείου. Θητεία, δόγμα, εξοπλισμοί όλα απο τους πολιτικάντηδες του ΥΠΑΜ.

  Πολύ πίκρα πρωί πρωί…

  • M.K.E

   Σιγα τα ωα βρε Κυναιγειρε.Δλδ,θα βαλεις τοσο κοσμο μεσα σε ενα τεχνολογικο κουβα και θα σουλατσαρεις στο Αιγαιο;Μακαρι δλδ,για να χτυπησουμε High score σε Kills.Θα σε πετυχαινουν και τα χελιδονοψαρα γιατι δεν θα εχουν χωρο να κινηθουν ποσο δε μαλλον κανονικα οπλα,ανεξαρτητου προελευσεως,τεχνολογιας και τροχιας.
   Μου φαινεται τρομερα ριψοκινδυνο ενα πλοιο τετοιου μεγεθους και αποστολης για τον κλειστο χωρο του Αιγαιου,συν το γεγονος οτι εχουν υπερβολικα πολλα εξοδα και κοστος για τα νουμερα που αναφερεις και δεν αντεχεται για την Τουρκια,ιδιως σημερα.

   • Cynaegeirus

    Βρε όχι το ελικοπτεροφόρο. Το άβακ δες!

   • Mk

    Δεν σας προβληματιζει ενας φορεας η δυο φορεις με 12 f-35 εκαστος π.χ 80-100N.M δυτικα η ΝΔ η Ν.κρητης?Η π.χ στα διεθνη καπου στο ιονιο?Δεν ξερω…συνοδεια δεν θα εχουν?Η μηπως τους λειπει ο κοσμος λογω υπογεννητικοτητας?Τα λεφτα βλεπετε να τα λυπουνται η να τα ριχνουν στον λαο?Η μηπως ειναι ενας μετριοπαθης συνεσταλμενος κυβερνητης ο Ερντο που θα του μεγαλοφανουν αυτα τα σχεδια?Οι τακτικες που θα εφαρμοσθουν φυσικα και δεν θα περιλαμβανουν σουλατσαδα στο κεντρικο Αιγαιο κ φυσικα δεν ειμαι εγω σε θεση να τις γνωριζω κ να σας τις αποκαλυψω.Απλως ανησυχω για τα νωτα μας.

    • M.K.E

     Φιλε μου η συνοδεια μονο που θα χρειαζεται αραιωνει κατα πολυ τις ταξεις του ΤΝ στο Αιγαιο.Ας το κανουν λοιπον και δεν ξαναμπαινουν στο Αιγαιο ουτε με εκρηξη του ηφαιστειου της Σαντορινης.Τουρκοι δεν επιχειρουν ποτε τοσο μακρια απο Τουρκια,η πικρη εμπειρια του «Χαμιντιε» τους εχει γυρισει σε εποχες παρακτιας αλιειας.Μη κοιτας τωρα που δηθεν το παιζουν ανετοι και κανουν κρουαζιερες μεχτι τον Αργοσαρωνικο.Αλλα τωρα που αιμορραγει ακατασχετα η τουρκια λογω κουρδικου και 32 εκατομμυρια κουρδοι ισως και λιγο παραπανω,βλεπουν τι γινεται στην συρια και το Ιρακ,αμφιβαλλω πολυ στο κατα ποσο θα συνεχισει να εχει τετοια σχεδια ο σουτζουκ-λουκουματζης.

     @cynaegeirus:disqus

     Το ειδα φιλε μου.Ωραιο γαλλικο φινετσατο,παιρνει πολυ κοσμο,τραβαει στην ανηφορα,με διπλο διαφορικο και δυο κορνετ η μιλαν υποθεση ειναι μεχρι να γινει φυσικο Habitat για τα ψαρια και ατραξιον για τους λατρεις του υποβρυχιου τουρισμου.

     • Mk

      Κρατω τον δυναμισμο σου.Την αισιοδοξια.Υπαρχουν τεχνικες που θα αναπτυχθουν για τις αποστολες αυτων των πλοιων (HVU) με συγκεκριμενα δρομολογια,θεσεις κ ρολο σε μια συγκρουση. (Δεν χρειαζετε να μπαινοβγαινουν στο Αιγαιο,ουτ καν να ειναι μεσα σε αυτο).Σε περιοδο ειρηνης βεβαια μια «αβλαβης διελευση»απο καφηρεα μια χαρα επιδειξη σημαιας κ γοητρου θα μας πουλαγε.Οι μοναδες να το συνοδεψουν,υπαρχουν.Κ θα (!) υπαρχουν.Αντιμετρα θα τα βρουμε.Τακτικες θα τις βρουμε..Δεν χρειαζετε ουτε φοβος ουτε υπεροψια.Θα ειναι μια νεα πραγματικοτητα που θα κληθουμε να αντιμετωπισουμε.

     • M.K.E

      Φιλε μου σε ευχαριστω αλλα σκεψου ενα καθαρα πρακτικο θεμα και αυτο ακουει στο ονομα λογιστικη υποστηριξη.Καυσιμα,ανταλλακτικα,πυρομαχικα και ο,τι αλλο μπορει να χρειαζεται ενας στολος του ειδους.Απο που θα περασουν;αν ειναι νοτια νοτιοδυτικα η ανατολικα της κρητης η ακομη χειροτερα στο ιονιο η ανοικτα στο φρεαρ των Οινουσσων,τα πλοια υποστηριξης ειτε πρεπει να κινηθουν απο τις βασεις στο Αιγαιο ειτε απο αυτες στην ΝΑ τουρκια.Με τα μεσα εντοπισμου που διαθετουμε,ειλικρινα πιστευω οτι δυσκολευει πολυ ενα εγχειρημα του ειδους.Γιαυτο λεω οτι ο μονος διαθεσμος χωρος ειναι το Αιγαιο και ο διαδρομος Κυπρος καστελοριζο,με ο,τι συνεπαγεται αυτο.
      Ωστοσο,με τις γεωπολιτικες εξελιξεις,ειλικρινα αμφιβαλλω κατα ποσο θα υπαρχει,μυαλο,διαθεση,ποροι για τετοια φαραωνικα εγχειρηματα.

     • Cynaegeirus

      Αμάν βρε! χαχαχαχα
      το θέμα είναι οτι με πλήρη ταχύτητα πάει στο δυτικό ενός νήσου που δεν έχεις ούτε μίλαν ούτε κορνέτ παρά παο των 106…

     • M.K.E

      Ειναι ωραιο,συγχρονο,παιρνει μεγαλα φορτια αλλα ο,τι ειναι μεσα ειναι εκτεθειμενο στο εχθρικο πυρ,ακομη και ελαφρων,τροπος του λεγειν,οπλων.Θα εβαζες εσυ τοσο κοσμο μεσα σε μια γρηγορη μαουνα του ειδους; ακομη και αν υποθεσουμε οτι εχει ενα σχετικο οπλισμο,η επιφανεια του επισης ειναι πολυ μεγαλη,δινοντας την ευκαιρια ακομη και σε πυρα χωρις ιδιαιτερη σκοπευση..Ειλικρινα θα προτιμουσα μια λυση στυλ Αμερικανων πεζοναυτων AAV7 η των Ρωσων με τα ΒΜΡ.
      Και ας λειπουν τα Κορνετ η ο,τι αλλο εχει συρμα.Μια χαρα ειναι το ΠΑΟ ακομη και των 89 η και ολμος να το κανει πιατελα με κατεστραμενο υλικο και ανατομοπαθολογικα δειγματα.

     • Larisaios

      Έχεις όμως και αυτοκινούμενα πυροβόλα των 155 χιλ. και 202 χιλ που μπορούν να το κάνουν σκραπ κατά τη διέλευσή του απο τα στενά που περιβάλλουν τα πιό ενδιαφέροντα νησιά. Έχεις και ναυτικό που μπορεί να κάνει σκοποβολή απο τα 10 χιλ. με το Οτομελάρα άμα λάχει. Έχουν κι αυτοί, έχεις κι εσύ…

     • Mk

      Κατα την φαση προσεγγισης της ακτης ή της αποβασης θα νε σαφως πιο ευκολο εκτιμω, απ’οτι σε μια αιωρηση με πληρη αναπτυξη ταχυτητας π.χ της ταξης των 70-80knts…

     • Cynaegeirus

      ΑΝ τα δούν.

     • Giorgos Tsagaris

      Θελει κανα 2ωρο συνεχως στοχοποιημενο για να κανει το γυρω του νησιου….
      Μακαρι…

   • πανος

    Λυσεις υπαρχουν και φθηνες μαλιστα αμα θελουμε.Τα ΗΑΕ πανε για αγορα αρα μαλλον θα βελτιωθει ακομα παραπανω.Εμεις γιατι να ειμαστε παντα στην απεξω? https://www.proelasi.org/2017/05/11/%CE%B7-%CF%83%CE%B5%CF%81%CE%B2%CE%AF%CE%B1-%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%BF%CF%85%CF%83%CE%AF%CE%B1%CF%83%CE%B5-%CF%84%CE%BF-%CF%83%CF%8D%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BC%CE%B1-alas-c-%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%AC-%CF%84/

 • ΑΧΕΡΩΝ ΣΤΥΜΦΑΛΙΟΣ

  Όχι ότι τον κόβω για ἑλληνόφατσα τον Nuhut,ούτε το παίρνω δεδομένο ότι θα ήμασταν υπερδύναμη ἄν είχαμε επικρατήσει στην Μικρά Ασία.
  Το πιθανώτερο,βάσει προτέρου και μεταγενεστέρου βίου,μάλλον θα ήμασταν ένα μεγαλύτερο Ἑλλαδιστάν,αλλά πολύ σημαντικό θα ήταν να μήν είχαμε απέναντι την Τουρκία που προέκυψε το 1922.
  Τέλος πάντων,επειδή είχα διαβάσει παληώτερα κάτι που μου έκανε εντύπωση,θα το παραθέσω.

  «Δεύτερη φορά πάτησα σε τουρκικό πολεμικό πλοίο. Είμασταν μαζί και τον
  Οκτώβριο που μας πέρασε. Φιλόξενοι μέχρις παρεξήγησης. Και ακούν
  συνεχώς ελληνική μουσική. Και ξέρουν και τα λόγια! Οι αξιωματικοί τους
  μια φάτσα με μας. Όλοι από την Πόλη ή τα παράλια της Μ.Ασίας. Και όλοι
  μ’ ένα παππού ή γιαγιά ή προπάππου Έλληνα!
  Οι ναύτες τους από τη βαθιά Ανατολία, άλλη ράτσα. Κι ο κυβερνήτης τους ίδιος ο Παππάς στο πιο …εξευγενισμένο.
  Πλοίαρχος Μπιρέν. Διοικητής της Νατοϊκής Μοίρας ως ο πιο παλιός από τους κυβερνήτες..»

  Από τον Ημίαιμος
  imiaimos.blogspot.com

 • Cynaegeirus

  Δεν με κατάλαβες. Αν το 22 είχαμε πάρει την Μ ασία τώρα οι τούρκοι θα ήταν κάτω δεξιά ένα κρατίδιο όπως των σελτζούκων και μεις αυτοκρατορία με 100εκ άτομα.
  Στο ματζικέρτ και μετά έπαιξαν πολλά πράγματα ρόλο.

  • ΑΧΕΡΩΝ ΣΤΥΜΦΑΛΙΟΣ

   Οἱ στατιστικές σου με τρελαίνουν!

  • ΠΡΟΜΑΧΟΣ

   100 εκ;;; Τι λες βρε ζουρλέ;;; Εδώ η Τουρκία σήμερα με το 1/3 Κούρδους κλπ έχει 80!!!

   1 εκ. ήταν οι νεκροί από τις γενοκτονίες μετά το 1918, συμπεριλαμβανομένων των Ποντίων. Αν συμπεριλάβουμε τους Πόντιους που πήγαν Ρωσία και όλους όσους αλλαξοπίστησαν έχουμε άλλες 500-700.000. Οι οποίοι μαζί με τους κρυπτοχριστιανούς που αναγνωρίσθηκαν από το Σουλτάνο αλλά ανακλήθηκε η αναγνώριση (άρα αν επέμεναν θα τους καθάριζαν ως εξομώτες) πάμε πάλι στο εκατομμύριο. Η Ελλάδα είχε τότε 5 εκ, θα γίνονταν 7. Θα είχαμε 40% μεγαλύτερο πληθυσμό. Αν λόγω αναπτυξης κλπ αποφευγόταν το 2ο μεταναστευτικό ρεύμα του 1950-1970 (1,2 εκ) θα είχαμε 60% μεγαλυτερο πληθυσμό. Θα είμασταν 16 εκατομμύρια. Να είχαμε και την Κύπρο και τη Β. Ήπειρο και μέρος της Μακεδονίας και της βουλγαρικής Θράκης ως αλυσιδωτές θετικές περαιτέρω συνέπειες/εξελίξεις; 18 εκατ. Θες 20; Σου δίνω 25.

   Που τα 100 βρε ζουρλέ αδερφούλη; Για 100 θα έπρεπε να είχε αποφευχθεί η 2η Άλωση του 1453. Μη σου πω και η 1η του 1204.

   ΥΓ: Οι σελτζούκοι δεν είχαν κρατίδιο αλλά πανίσχυρη αυτοκρατορία με πρωτεύουσα τη Βαγδάτη. Αν εννοείς το σουλτανάτο του Ρουμ με έδρα το Ικόνιο ήταν πολύ ισχυρό κράτος-ημιαυτοκρατορία. Ας όψεται ο Μανουήλ που δεν χρησιμοποίησε αναγνωριστικές δυνάμεις στο Μυριοκέφαλο κι αντί για συντριπτική νίκη υποστήκαμε τακτική ισοπαλία-στρατηγική ήττα.

 • ΑΧΕΡΩΝ ΣΤΥΜΦΑΛΙΟΣ

  «Με τη σωστή δομή»
  Το φόρτε μας…

  • ΠΡΟΜΑΧΟΣ

   Εμ, γι’ αυτό σκούζουμε πρωτίστως εδώ μέσα αδερφέ. Δόγμα, δομή κι εκπαίδευση. Από αυτά εξαρτώνται και οι προδιαγραφές/χαρακτηριστικά, το είδοε, η ποιότητα και η ποσότητα του εξοπλισμού.

 • ΠΡΟΜΑΧΟΣ

  Βρε, εμείς δεν κάνουμε 10 παιδιά ανά γυναίκα και ούτε θα είχαμε ποτέ τους τουρκικούς δημογραφικούς ρυθμούς του προηγούμενου αιώνα. Ούτε το ίδιο μέγεθος πληθυσμού ως εκκίνηση. 6 εκατ δεν γίνονται 100 σε έναν αιώνα.

  Άσε το άλλο. Αν είχαμε νικήσει ολοκληρωτικά και διατηρήσει εκτεταμένα εδάφη απέναντι, πιθανότατα η Τουρκία θα ήταν σύμμαχος του Άξονα από το 1940. Πέραν του διμέτωπου αγώνα από την Ιταλική εισβολή, θα άνοιγε μέσω Τουρκίας ο δρόμος για τη Βέρμαχτ και τη Λουφτβάφε:

  α) Για Συρία-Μεσοποταμία (= πετρέλαια)-Αραβική χερσόνησο-Αίγυπτο-Αιθιοπία, άρα θα συντρίβετο γρήγορα (προτού καν μπουν οι ΗΠΑ και η ΕΣΣΔ στον πόλεμο) η Βρετανική Αυτοκρατορία και θα χανόταν και ο πόλεμος στην Αφρική .

  β) Για ΕΣΣΔ μετά την ολοκληρωτική Βρετανική κατάρρευση σε Μ.Ανατολή και Αφρική, μέσω Καυκάσου και Αρμενίας-Αζερμπαιτζάν. Οι Σοβιετικοί θα έμπαιναν σε διμέτωπο αγώνα, θα έχαναν πρόωρα τα πετρελαια του Καυκάσου, την ποτάμια οδό του Βόλγα, την οδό υποχώρησης από Ουκρανία και την Κριμαία και θα έχαναν γρήγορα τον πόλεμο.

  Οι Γερμανοί-Ιταλοί-Βούλγαροι-Αλβανοί-Τούρκοι θα κέρδιζαν τον Β ΠΠ κι εμείς θα τον χάναμε. Στην καλύτερη περίπτωση θα ξαναγυρνούσαμε στη Λαμία.

  Από σπόντα, ίσως η ήττα στη Μικρασία μας έσωσε από ολοκληρωτικό αφανισμό. Θα μπορούσαμε βέβαια να διατηρήσουμε (πιθανότατα) την Ανατολικη Θράκη και την Ίμβρο-Τένεδο…

  • ΑΧΕΡΩΝ ΣΤΥΜΦΑΛΙΟΣ

   Ἄ,πολύ ωραία,τώρα με ανεβάζεις και εσύ στα κεραμίδια,όχι μόνο ὁ Κυναίγειρος.

 • ΑΧΕΡΩΝ ΣΤΥΜΦΑΛΙΟΣ

  Στα κεραμίδια μπρέ,τί δέν καταλαβαίνεις;
  Πήγες και μου κατέστρωσες ολόκληρη κοσμογονία,έτσι,με δυό τρείς αυθαίρετες παραδοχές.
  Με κορύφωση εκείνο το «Από σπόντα, ίσως η ήττα στη Μικρασία μας έσωσε από ολοκληρωτικό αφανισμό.»
  Λοιπόν,υπάρχουν και άλλα ενδεχόμενα.

  Αν είχαμε νικήσει ολοκληρωτικά και διατηρήσει εκτεταμένα εδάφη απέναντι,ἡ Τουρκία ίσως και να έκανε την πάπια την γεμιστή,όπως και στον Β΄ΠΠ,αλλά στο πιό συνεσταλμένο.
  Και στο κάτω-κάτω και το 1941 καταρρεύσαμε,έχοντας προηγουμένως ηττηθεί στην Μικρά Ασία,οπότε ἡ συμφορά του 1922 δέν μας βγήκε σε καλό (αυτό,μόνο απο σένα θα μπορούσαμε να το περιμένουμε,εδώ μέσα τουλάχιστον)

  Ὁ Β΄ΠΠ όμως,ίσως και να είχε αποφευχθεί,ἄν οἱ δύο κύριες δυνάμεις της Αντάντ (Αγγλία-Γαλλία) δέν κυβερνώντο από κατευναστές και πουρκουάδες.
  Ἄν ἡ Αντάντ εκινείτο στις αρχές Σεπτεμβρίου 1939,και εισέβαλλε στην Γερμανία όταν ὁ όγκος τοων δυνάμεων της ήταν στα ανατολικά,και πρίν καταρρεύσει ἡ Πολωνία.
  Ἤ ακόμη νωρίτερα,το 1938,ἄν Αγγλία και Γαλλία δέν χάριζαν την Τσεχοσλοβακία στον Χίτλερ,και μαζί οἱ προαναφερθείσες χώρες,σύν την Πολωνία (επί της ευκαιρίας),και ίσως και το Βέλγιο,έριχναν ένα καλό μπερτάχι στην Γερμανία.
  Eίτε ακόμη νωρίτερα,το 1936,όταν ἡ εισέτι στρατιωτικώς ανεπαρκής Γερμανία ανακατέλαβε την Ρηνανία.
  Μία συντονισμένη ανταντική ενέργεια,θα γύριζε την Γερμανία στις Βερσαλλίες,και ίσως ούτε κἄν για πόλεμο να μήν μιλούσαμε σήμερα,αλλά για το επεισόδιο του Ρουρ,όπως λέμε το επεισόδιο του Πετριτσίου το 1926.
  Άλλωστε,ἄν είχαμε επικρατήσει στην Μικρά Ασία,θα είχαμε και άλλο ειδικό βάρος για τις ναυτικές δυνάμεις,αλλά και την ΕΣΣΔ.
  Ίσως,σε αυτήν την περίπτωση,ὁ Β΄ΠΠ να είχε αρχίσει μεταξύ Ἑλλάδος και Ιταλίας στο αλβανικό μέτωπο τον Αύγουστο του 1939,όπως όντως παρ᾿ολίγον θα συνέβαινε,αλλά Αγγλία και Γαλλία ίσως έσπευδαν να βάλουν την Ιταλία στην θέση της,βοηθώντας ἤ και σχεδόν απαλλάσοντας την Ἑλλάδα από την ιταλική απειλή,ώστε να επιληφθεί της Τουρκίας ἤ και Βουλγαρίας,ἄν αποτολμούσαν κάτι.

  Όταν πιάνουμε την εναλλακτική Ιστορία,οἱ συνδυασμοί είναι άπειροι.