Ανασκόπηση εβδομάδας #49

22

Την εβδομάδα από 12 έως 16 Ιουνίου 2017, Σχηματισμοί και Μονάδες της Ιης Μεραρχίας Πεζικού (Ι ΜΠ «ΣΜΥΡΝΗ»), στο πλαίσιο των επιχειρήσεων αποτροπής, διεξήγαγαν πλήθος επιχειρησιακών εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων ανορθοδόξου πολέμου. Συμμετείχαν συνολικά περισσότεροι από 100 Αξιωματικοί και 700 Οπλίτες και αριθμός ελικοπτέρων.

Στις 7 και  8 Ιουνίου, η 1η Στρατιά και το Δ΄ Σώμα Στρατού, εκτέλεσαν βολές με τις Μοίρες Πολλαπλών Εκτοξευτών Πυραύλων MLRS, RM-70 και Αυτοκινούμενων Πυροβόλων Μ109Α3 στο πλαίσιο επιχειρησιακής εκπαίδευσης.

Στις 11 Ιουνίου 2017, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, Αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής, πραγματοποίησε επίσκεψη στην Περιοχή Ευθύνης της 79 ΑΔΤΕ και παρακολούθησε άσκηση και βολή μάχης των Εθνοφυλάκων του ΤΕΘ Σάμου.

Την εβδομάδα από 12 έως 16 Ιουνίου 2017, Σχηματισμοί της 1ης ΣΤΡΑΤΙΑΣ, στο πλαίσιο των επιχειρήσεων αποτροπής, διεξήγαγαν πλήθος επιχειρησιακών εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων. Συμμετείχαν συνολικά περισσότεροι από 320 Αξιωματικοί και 2.200 Οπλίτες, ενώ κινήθηκαν περισσότερα από 400 Ερπυστριοφόρα και Οχήματα Γενικής Χρήσης και αριθμός ελικοπτέρων.

Την εβδομάδα από 12 έως 16 Ιουνίου 2017, Σχηματισμοί της ΑΣΔΕΝ, στο πλαίσιο των επιχειρήσεων αποτροπής, διεξήγαγαν πλήθος επιχειρησιακών εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων. Συμμετείχαν συνολικά περισσότεροι από 350 Αξιωματικοί και 2.300 Οπλίτες, ενώ κινήθηκαν περισσότερα από 450 Ερπυστριοφόρα και Οχήματα Γενικής Χρήσης, αριθμός ελικοπτέρων και πλωτών μέσων.

Στις 14 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε επίδειξη αλμάτων από ETA/ΣΧΑΛ στον αερολιμένα Αλεξανδρούπολης «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ» σε 400 μαθητές δημοτικών σχολείων της πόλης και κατοίκους της περιοχής.

Το Πολεμικό Ναυτικό συμμετείχε από 29 Μαΐου έως 9 Ιουνίου 2017, με το ναρκοθηρευτικό ΚΑΛΛΙΣΤΩ, στην πολυεθνική άσκηση Ναρκοπολέμου SPANISH MINEX 2017, η οποία διεξήχθη στη θαλάσσια περιοχή της Ισπανίας. Πρόκειται για άσκηση τύπου INVITEX, η οποία διοργανώθηκε από το Πολεμικό Ναυτικό της Ισπανίας με σκοπό την εξάσκηση στις επιχειρήσεις ναρκοπολέμου και στην προαγωγή του επιπέδου της συνεργασίας και της αμοιβαίας κατανόησης μεταξύ των συμμετεχόντων σε Συμμαχικό επίπεδο. Στην εν λόγω άσκηση, εκτός από την Ελλάδα και την Ισπανία συμμετείχαν ναυτικές μονάδες από τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Πολωνία και την Τουρκία.

Τις μεσημβρινές ώρες της Πέμπτης 15 Ιουνίου 2017, ολοκληρώθηκε η αποστολή ανέλκυσης μειζόνων συγκροτημάτων (καταγραφέας, ουραίο τμήμα και κινητήρας) του αεροσκάφους M-2000, το οποίο κατέπεσε λόγω μηχανικής βλάβης στις 29 Μαΐου 2017 στη θαλάσσια περιοχή βορειοανατολικά της Εύβοιας, προκειμένου να διερευνηθούν τα ακριβή αίτια της πτώσης του. Στην επιχείρηση ανέλκυσης των συγκροτημάτων του αεροσκάφους, από βάθος μέχρι και πεντακοσίων ογδόντα μέτρων (580 m), συμμετείχαν μέλη της Επιτροπής εμπειρογνωμόνων της Πολεμικής Αεροπορίας (ΠΑ), που συγκροτήθηκε για τη Διερεύνηση του Αεροπορικού Ατυχήματος, υποβρύχιοι αποστολείς της Κινητής Ομάδας Συντήρησης Υποβρύχιων και Θαλάσσιων Εγκαταστάσεων (ΚΟΣΥΘΕ) της ΠΑ και ερευνητικό προσωπικό του Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιας Έρευνας (ΕΛΚΕΘΕ), το οποίο είχε και την ευθύνη υλοποίησης της ανέλκυσης.

Προσωπικό

Την Παρασκευή 9 Ιουνίου 2017, πραγματοποιήθηκε η τελετή πέρατος της πτητικής εκπαίδευσης των Ανθυποσμηναγών της 86ης Σειράς Ιπταμένων, στην 120 Πτέρυγα Εκπαίδευσης Αέρος, στην Αεροπορική Βάση Καλαμάτας, παρουσία του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας (ΓΕΑ), Αντιπτέραρχου (Ι) Χρήστου Χριστοδούλου.

Στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών τους ταξιδιών, οι Σπουδαστές της IVης Τάξης της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων, επισκέφθηκαν το Στρατηγείο, Σχηματισμούς, Μονάδες και Φυλάκια του Δ΄ Σώματος Στρατού, από την Τρίτη 6 έως το Σάββατο 10 Ιουνίου 2017. Οι Ευέλπιδες, ενημερώθηκαν για την αποστολή και τις τρέχουσες δραστηριότητες των Σχηματισμών και Μονάδων, ενώ είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν στις εγκαταστάσεις τους και να τους γίνει επίδειξη μέρους των οπλικών συστημάτων που διαθέτουν.

Στρατιωτική διπλωματία

Την Πέμπτη 15 Ιουνίου 2017, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ, υποδέχθηκε σε επίσημη τελετή στο Στρατόπεδο ‘’ΠΑΠΑΓΟΥ’’, τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων της Γερμανίας, General Volker Wieker, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα από 14 έως 16 Ιουνίου 2017. Κατά τις διμερείς επαφές συζητήθηκε το περιβάλλον ασφαλείας και οι συνεργασίες που πρέπει να αναπτύσσονται για την πληρέστερη αντιμετώπιση των σύγχρονων μορφών απειλών που ανακύπτουν. Στο πλαίσιο αυτό, συζητήθηκαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος καθώς και οι προοπτικές περαιτέρω ενίσχυσης της συνεργασίας των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών στους τομείς της επιχειρησιακής και ακαδημαϊκής εκπαίδευσης. Συζητήθηκε επίσης η συμβολή των επιχειρήσεων ‘’SNMG2’’  και ‘’SOPHIA’’, στην ανάσχεση των προσφυγικών ροών στο Αιγαίο και στην Μεσόγειο, αντίστοιχα.

Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ , στις τοποθετήσεις του, επισήμανε μεταξύ άλλων:

 • Την γεωπολιτική αστάθεια που παρατηρείται στην ευρύτερη περιοχή.
 • Την συνεχή παραβατική συμπεριφορά που επιδεικνύουν οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις στο Αιγαίο
 • Τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουν οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις για την προώθηση της στρατιωτικής συνεργασίας με κράτη των Βαλκανίων, της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής.
 • Την σκοπιμότητα συνέχισης της συμμαχικής επιχείρησης ανάσχεσης των προσφυγικών ροών στο Αιγαίο. Στο πλαίσιο αυτό επισήμανε την συμβολή της γερμανικής διοίκησης στην εν λόγω επιχείρηση.
 • Την δυνατότητα συνεργασίας των Γερμανικών Ενόπλων Δυνάμεων με το Πολυεθνικό Συντονιστικό Κέντρο Στρατηγικών Θαλασσίων Μεταφορών (ΠΟΣΚΕΣΘΑΜ).
 • Την περαιτέρω προώθηση της χρησιμοποίησης του Κέντρου Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής (ΚΕΝΑΠ) στον τομέα της εκπαίδευσης στην θαλάσσια ασφάλεια επ’ ωφελεία τόσο κρατών μελών της συμμαχίας, όσο και τρίτων χωρών.

Ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων της Γερμανίας στις τοποθετήσεις του σημείωσε ότι η Ελλάδα αποτελεί έναν ιδιαίτερα αξιόπιστο ευρωατλαντικό σύμμαχο, τονίζοντας παράλληλα την επιθυμία περαιτέρω διεύρυνσης της διμερούς στρατιωτικής συνεργασίας.  Ο General Volker Wieker, κατά την παραμονή του στο ΓΕΕΘΑ, ενημερώθηκε επίσης για την αμυντική πολιτική της Ελλάδας καθώς και για τα σοβαρά θέματα και τις προτεραιότητες των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Την Παρασκευή 16 Ιουνίου, ο General Volker Wieker επισκέφθηκε τον Ιερό Βράχο της Ακροπόλεως.

Αμυντική βιομηχανία

Στις 12 Ιουνίου 2017 ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού Αντιναύαρχος Νικόλαος Τσούνης ΠΝ, συνοδευόμενος από μέλη του Ανώτατου Ναυτικού Συμβουλίου και Διευθυντές αρμόδιων Κλάδων ΓΕΝ, επισκέφθηκε τη Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων (ΓΔΑΕΕ). Κατά την επίσκεψή του ο Αρχηγός ΓΕΝ συναντήθηκε με το Γενικό Διευθυντή ΓΔΑΕΕ Αντιναύαρχο ε.α. Κυριάκο Κυριακίδη ΠΝ, ενημερώθηκε για τα εξοπλιστικά προγράμματα ενδιαφέροντος του Πολεμικού Ναυτικού και συζήτησε θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

Κύπρος

Στις 12 Ιουνίου 2017 πραγματοποιήθηκε στο Στρατόπεδο «Μάκη Γιωργάλλα» στο Μαθιάτη η τελετή απονομής του λαβάρου της νεοσυσταθείσας 6ης Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας Πεζικού. Στην τελετή παρέστη και απένειμε το λάβαρο στον Διοικητή της Ταξιαρχίας, Ταξίαρχο Χριστοφόρου Παντελή, ο Υπουργός Άμυνας Χριστόφορος Φωκαΐδης.

 • Spock

  Για να μην υπάρχει αναφορά στην άσκηση με τους Ισραηλινούς στην Κύπρο κάτι τρέχει! :)

 • Ioannis

  Η επίσκεψη του Γερμανού αρχηγού συμπίπτει χρονικά με την αποχώρηση των Γερμανών από την βάση του Ιντσιρλίκ.

 • Cynaegeirus

  Κουράστηκα….

 • Ανδρέας

  αρνητικό πώς;

  • Cynaegeirus

   Η επανάληψη των ίδιων βαρετών σεναρίων χωρίς υλικά και χωρίς πυρομαχικά για βολές είναι ότι χειρότερη για στελέχη και οδηγεί σε ατυχήματα (μην ξεχνάμε οτι ο ΕΣ ούτε πληρώνεται για ασκήσεις αλλά ούτε και για υπηρεσίες οι οποίες είναι 30 ώρες)

   • Ανδρέας

    Αν ειναι ετσι ναι. Αν δεν τα εχουν ξανακάνει τότε χρησιμο. Στα σενάρια εχεις δικιο μεγάλο.

  • Snt.Domingo

   Η καλύτερη εκπαίδευση γίνεται πρωτίστως τοπικά και αθόρυβα – νομίζω.
   Οι πολύ συχνές «μαζικές» ασκήσεις μου μοιάζουν περισσότερο σαν «επικοινωνιακό έργο».. Δεν ξέρω βέβαια, άσχετος είμαι, απλά την εκ του μακρόθεν εντύπωσή μου λέω.

 • Μκ

  Λετε να μας δωσουν το τρακαρισμενο;(ΑΒ)

  • Cynaegeirus

   τον άλλο μήνα θα βγει περίπολο, κάτσε να δεις:

   διαβάζω οτι βρετανοί και αμερικάνοι έχουν ΜΕΓΑ θέμα με αριθμό πλοίων καθώς απέσυραν πλοία με ηλικία σχεδόν 20 έτη τα τελευταία χρόνια. στέλνουν περίπολο πλοία των 6-8,000 τόνων γιατί τους λείπουν κορβέτες και φρεγάτες.

   εγώ το είπα πρώτος αναμένετε αγορά απο τις ΗΠΑ της ισπανικής με το αέτζις

   • Μκ

    Μendez Nunez?

 • Snt.Domingo

  το σχόλιο της χρονιάς.
  Κι εγώ έχω βαρεθεί με την συνεχή κλαψομ@@@η…
  Ή το βουλώνεις και δουλεύεις ή … τουλάχιστον απόλαυσέ το..

 • Παλιουρας

  Ερχονται μεγαλες φαπες !!! Κρατηθειτε γερα!!!
  Ολες οι χωρες εχουν «δουλεψει» τα θεματα τους, και μας την εχουν στημενη στην γωνια,,,,εμεις εδω παιζαμε κομματικα παιχνιδακια για το δεκαχιλιαρο μηνιατικο
  Ο χρονος μας τελειωσε,,,,ηρθε και ο Τουρκος σημερα να παρει «Γη και Υδωρ» ή καλυτερα ποσοστο απο τυχον πετρελαια του «Ελληνικου» -για ποσο ακομη?- Αιγαιου
  Εχουμε και λεμε….
  Τα σκορπια Σκοπια….θα ονομαστουν «Μακεδονια …κατι»….δηλαδη σε λιγα χρονια, οι Θεσσαλονικεις θα βαπτιστουν «μακεδονικη μειονοτητα» στην χωρα μας…
  Αντι να στειλουμε τον Στρατο μας να καταλαβει ολο το εδαφος μεχρι την Ηρακλεια και να υπογραψουνε οι σκοπιανοι αλαφιασμενοι οτι τους δωσουμε, τρεχουμε τωρα πισω απο την ουρα μας…
  Οι μεγαλες δυναμεις συμπαθουν τους ισχυρους, οχι τους καρπαζοεισπρακτορες….
  Το Κυπριακο θα πουληθει, με διαλυση της Κυπριακης δημοκρατιας, δημιουργια διζωνικου κρατικου μορφωματος και σε βαθος χρονου το μουσουλμανικο, τουρκικο στοιχειο θα επικρατησει.
  Η περιουσια μας, τα πετρελαια, φ.αερια των Θαλασσων μας θα τα μοιραστουμε με ολο τον ντουνια.,.,,Αμερικανους, Γερμαναραδες και φυσικα με τους νταβατζο-Τουρκαλαδες….
  Θα ανακηρυχτει η δηθεν γενοκτονια των Αλβανων και θα διεκδικουν επι επισημης βασης εδαφη μας….
  Η Θρακη θα γινει επισημα τουρκικη μειονοτητα και θα υπαρξει ευρυτερη πιεση απο τον διεθνη παραγοντα για αυτονομια, αν οχι ολοκληρης, του μουσουλμανικου στοιχειου (σχεδον εχει ηδη γινει)
  Ολα αυτα τα ωραια…και ολα αυτα γιατι?
  Γιατι αντι να μεγαλωνουμε (πληθυσμιακα) και να δυναμωνουμε (οικονομικα), το ριξαμε στα gay pride (εντελως μηδενικο προσημο κοινωνικα, καμμια αξια), στην ελλειψη κοινωνικης συνειδησης, κοιτωντας μονο το δικο μας συμφερον (τι εγω να κανω μουλικα,πως θα πηγαινω ταξιδακια), αρα και αντιδημοκρατικοτατα. Ετσι, με τετοια μυαλα, και ΠΟΛΥ ΚΑΛΟΙ ειναι αυτοι που μας κυβερνουν…θα επρεπε να ηταν χειροτεροι…
  Ουνα φατσα ουνα ρατσα, την παρτη μας εμεις, την παρτη τους και αυτοι….Ποια Ελλαδα τωρα, εμεις να ειμαστε καλα…..
  Και φυσικα το ανταλλαγμα του (καθε) Τσιπρα ποιο θα ειναι? Θα παρει την υποσχεση της ΜΗ επιθεσης για τα επομενα 4 χρονια, να εξαντλησει την τετραετια του χωρις να λιντσαριστει , να εισπραξει τα λεφτακια του και τις επερχομενες εθνικες ηττες (εδαφικες πλεον απωλειες) θα τις χρεωθει καποιος απο τους επομενους !! μεχρι τοτε…ποιος ζει ποιος πεθαινει (που λεει και ο υπουργος) Dolce Vita..che guevara…

  • Snt.Domingo

   Μετανοείτε

  • Cynaegeirus

   Με ένα πιλότο ανα δύο αεροπλάνα έρχεται ο υπεξ της γείτονος και ΚΑΝΕΙ ΟΤΙ ΓΟΥΣΤΑΡΕΙ.
   Αυτά για το μπουρδέλο που ζούμε.

   Ο αλέκσης πήρε τα 8 δις, έχει να πληρώσει μισθούς για άλλο ένα εξάμηνο, κυριολεκτικά στα @@ του.

 • oxia77

  Μία ερώτηση. Παλιότερα ακούγονταν συχνά οι ενώσεις εφέδρων που διοργάνωναν διάφορες ασκήσεις. Έχουν σταματήσει για κάποιο λόγο;

  • ΑΧΕΡΩΝ ΣΤΥΜΦΑΛΙΟΣ

   Όχι,δέν έχουν σταματήσει,απλώς χαλάνε το …κλίμα,και έτσι δέν προβάλλονται.(τουλάχιστον από τα περισσότερα «κανάλια»)

 • η στάση των Γερμανών απέναντι στην τουρκία είναι πάντα ένα καλό ερώτημα…απο καιροσκοπική έως μύχια φιλική την κόβω εγώ τη σχέση τους αυτή κι ας λένε πως αποχωρούν απο το Ιντσιρλικ και διάφορα τέτοια…

 • Ivy Chris

  2. Την συνεχή παραβατική συμπεριφορά που επιδεικνύουν οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις στο Αιγαίο»

  μια που η εβδομαδιαία ανασκόπηση δεν πρόλαβε την επίσκεψη του Γιλντιριμ, ένα σχόλιο σχετικά με την όλη κατάσταση.
  Ο πρωθυπουργός Τσίπρας με δική του πρωτοβουλία, ως έχει, προσκάλεσε τον τούρκο πρωθυπουργό αφού όπως είπε επί λέξει «…περάσαμε δύσκολες στιγμές αλλά κανείς δεν εκμεταλλεύτηκε την κατάσταση έναντι του άλλου».
  Προφανώς και δεν υφίσταται κρίση, όπως την περιγράφεις, με δεδομένο ότι η παραβατική συμπεριφορά αφορά όλους τους υπόλοιπους, πλην του πλέον «αρμόδιου», αφού επικροτείται με πρόσκληση επίσκεψης.
  Και επίσης δεν αντιλαμβάνομαι την αιτία όπου ο τούρκος πρωθυπουργός συνοδεύεται από τον υπουργό «Ενέργειας»…

 • Cynaegeirus

  Ελπίζουμε ρε αδερφέ… πάντως πλοία στον ορίζοντα πριν την 7ετία δεν υπάρχουν

 • Ivy Chris

  Δεν ήθελα να χρησιμοποιήσω όρους κολοκυθιάς… αλλά μια που το ανέφερες, προκύπτει ακριβώς αυτό από τις δηλώσεις αμφοτέρων μετά το τέλος της συνάντησης.
  Το θέμα όμως είναι ότι δίνεις βήμα στη χώρας σου, μετά από πρόσκληση, σ’ αυτόν ο οποίος διεκδικεί μέσω δηλώσεων 17 νησιά & βραχονησίδες, παραβιάζει τον Εθνικό εναέριο χώρο & χωρικά ύδατα, χωρίς προηγουμένως να έχεις εξασφαλίσει σοβαρές δεσμεύσεις για αλλαγή στάσης & συμμόρφωση με το Διεθνές Δίκαιο.
  Αυτά αγαπητέ, πρώτα λαμβάνουν χώρα και ξεδιαλύνονται σε συζητήσεις κλιμακίων στελεχών, ακολουθεί συνάντηση συνήθως σε ουδέτερο έδαφος και μετέπειτα αρχίζουν οι εκατέρωθεν επισκέψεις, ειδάλλως εμμέσως ο Διεθνής παράγοντας προσλαμβάνει διφορούμενες αναφορές του τύπου day 2 day business, win-win και άλλες τέτοιες επικίνδυνες παπαρολογίες ενώ ταυτόχρονα διαιωνίζεται & ισχυροποιείται η αμφίσβητηση

  ΥΓ: South Stream δεν υπάρχει πλέον, αλλά TAP & Blue Stream στην Τουρκια

  • Larisaios

   Κοίτα, εδώ μιλάμε για Τούρκους, ότι συμφωνίες και να γίνουν πριν την οποια συνάντηση αυτοί θα πουν τα δικά τους. Προσωπικά πιστεύω ότι κακώς ασχολούμαστε μαζί τους, ούτε συνομιλίες έπρεπε να έχουμε, ούτε επαφές ούτε τίποτα. Και τις συνομιλίες για το Κυπριακό να τις διακόψουμε μέχρι να αναγνωρίσουν την Κυπριακή Δημοκρατία η να παγώσει η Κόλαση. Αλλα αφού οι κυβερνώντες αποφάσισαν αλλιώς, τι να κάνουμε.

   Y.G. Για το South Stream γνωρίζω, αλλα νομίζω ότι συζητιέται ένας ακόμα αγωγός ρωσικου αεριου μέσω Τουρκίας που το όνομα του μου διαφεύγει.

   • ΑΧΕΡΩΝ ΣΤΥΜΦΑΛΙΟΣ

    «Αλλα αφού οι κυβερνώντες αποφάσισαν αλλιώς, τι να κάνουμε.»
    Να καμωθούμε.