Οι Κούρδοι, η Τουρκία και Εμείς (B’ Μέρος)

34
Κούρδοι μαχητές των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) πανηγυρίζουν την απελευθέρωση της Ράκα στην Συρία, στις 17 Οκτωβρίου 2017.

Γράφει ο Δρ Σπυρίδων Πλακούδας*

Οι Δύο Σχολές Σκέψης

Οι εξελίξεις στη Συρία και το Ιράκ δημιουργούν το εύλογο ερώτημα: η Ελλάδα πώς πρέπει να δράσει επ’ αυτού; Δηλαδή, μας αφορά ο ένοπλος αγώνας των Κούρδων για ανεξαρτησία ή απλώς μας απασχολεί ο εν λόγω αγώνας αντανακλαστικά λόγω των τεταμένων σχέσεων με τον «εξ ανατολών κίνδυνο»; Στην χώρα μας υπάρχουν δύο σχολές σκέψης επ’ αυτού.

Η πρώτη σχολή σκέψης υποστηρίζει πως δεν πρέπει να προσεταιρισθούμε τους πρώην σφαγείς των Ελλήνων της Μικράς Ασίας κατά την ατυχή Μικρασιατική Εκστρατεία. Βέβαια, η εν λόγω σχολή πάσχει σε δύο σημεία. Πρώτον, οι Κούρδοι δια του Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP), πολιτικού βραχίονα του PKK, έχουν απολογηθεί δημοσίως για τη συμμετοχή τους στην Αρμενική και Ελληνική Γενοκτονία. Και δεύτερον, στις διεθνείς σχέσεις δεν υπάρχουν έχθρες ή φιλίες. Οι Βούλγαροι συνιστούν έναν αειθαλέστερο εχθρό των Ελλήνων αφού οι πρώτες συγκρούσεις μεταξύ Βουλγάρων και Ρωμιών συνέβησαν τον 7ο αιώνα μ.Χ. Δεν σημαίνει τούτο όμως πως δεν συνεργαστήκαμε με τους Βουλγάρους κατά τον Α’ Βαλκανικό Πόλεμο (1912-1913) ή κατά την κρίση του Σισμίκ (1987). Τρανό παράδειγμα μιας αποτυχημένης εξωτερική πολιτικής λόγω συναισθηματισμών αποτελεί η Τουρκία: από την πολιτική «μηδενικών προβλημάτων» με τους γείτονες στην πολιτική των …«ανοικτών μετώπων» λόγω της μοναδιάστατης πολιτικής του Ερντογάν υπέρ του Σουνιτικού Ισλάμ – ιδίως της Μουσουλμανικής Αδελφότητας.

Σε αυτή τη σχολή σκέψης ανήκει και το εξής επιχείρημα: η Ελλάδα δεν πρέπει να υποστηρίζει έναν μη κρατικό δρώντα όπως το PKK που επιδιώκει την απόσχιση λόγω των ανοιχτών μετώπων στην Κύπρο και τη Δυτική Θράκη. Επ’ αυτού, χρίζουν ιδιαίτερης μνείας τα εξής 2 σημεία. Πρώτον, η Τουρκία, παρά τους προφανείς κινδύνους μιας τέτοιας πολιτικής, δεν διστάζει να υποστηρίξει τα αποσχιστικά κινήματα στην Ευρώπη (π.χ. Κόσοβο) ή Ασία (π.χ. Ιρακινό Κουρδιστάν μέχρι πρότινος). Δεύτερον, η νομικίστικη θέση της Ελλάδας περί διεθνών σχέσεων έχει αναγάγει το Διεθνές Δίκαιο ως τον ακρογωνιαίο λίθο της εξωτερικής πολιτικής της χώρας μας μετά το 1974 ενώ ως γνωστόν η Ισχύς αποτελεί την ultima ratio στις Διεθνείς Σχέσεις από την εποχή του Διαλόγου των Μηλίων. Μήπως εν τέλει το εν λόγω επιχείρημα δεν αποτελεί παρά μια συγκεκαλυμμένη προσπάθεια απόκρυψης της ατολμίας και έλλειψης φαντασίας στην εξωτερική πολιτική μας;

Η δεύτερη σχολή σκέψης συνοψίζεται στο εξής επιχείρημα: οι Κούρδοι θα διαλύσουν την Τουρκία οπότε εμείς πρέπει να τους υποστηρίξουμε και να δρέψουμε τις δάφνες και τους καρπούς της βοήθειάς μας στο εγγύς μέλλον. Η εν λόγω άποψη αποτελεί έναν άκρατο ευσεποθισμό του λαού μας – ο οποίος ούτως ή άλλως αρέσκεται σε τέτοιες φαντασιώσεις περί επικείμενης διάλυσης του προαιώνιου αντιπάλου από εξωτερικούς εχθρούς (π.χ. η συλλογική φαντασίωση με το «ξανθό γένος» από τον 18ο αιώνα έως τις ημέρες μας). Ο ανταρτοπόλεμος αποτελεί πρωτίστως έναν παρατεταμένο πόλεμο φθοράς («ο πόλεμος της ψείρας») όπου η ασυμμετρία μεταξύ των ανταρτών και των κυβερνήσεων ως προς την ισχύ δυσκολότατα υπερπηδάται.[1] Οι αντάρτες του PKK ΔΕΝ διαθέτουν την ισχύ να ανατρέψουν το status quo στην Τουρκία – αλλά ούτε η Τουρκία, αντιστρόφως, δύναται να εκμηδενίσει το PKK (ιδίως μετά την ισχυροποίηση του τελευταίου στη Συρία και, δευτερευόντως, στο Ιράκ).

Το αποτέλεσμα πυροδότησης Αυτοσχέδιου Εκρηκτικού Μηχανισμού (IED) από αντάρτες του ΡΚΚ κατά τη διέλευση τεθωρακισμένου οχήματος Kirpi του Τουρκικού Στρατού σε οδικό άξονα της Άμιδας (Diyarbakir) στις 3 Ιουνίου 2016. Οι τουρκικές αρχές αποδίδουν τη δραματική αύξηση της χρήσης IEDs στον περιορισμό της επιχειρησιακής ευελιξίας των Κούρδων ανταρτών.

Η Ρεαλιστική Προσέγγιση

Όπως είχα υποστηρίξει στο παρελθόν, οι Κούρδοι αποτελούν έναν «φυσικό» σύμμαχο της Ελλάδας στην Μέση Ανατολή – υπό προϋποθέσεις βέβαια.

Οι Κούρδοι της Συρίας και του Ιράκ έχουν ήδη ιδρύσει δύο de facto ανεξάρτητα κράτη υπό την αιγίδα των ΗΠΑ με αφετηρία τον αγώνα εναντίον του ISIS. Παρ’ όλο που προ ημερών οι Κούρδοι του Ιράκ υπέστησαν ένα ισχυρότατο πλήγμα από το Ιράκ και το Ιράν, το Ιρακινό Κουρδιστάν θα συνεχίσει να υφίσταται ως «κυματοθραύστης» του Ισραήλ και των ΗΠΑ έναντι του Ιράν. Με τους Κούρδους στη Συρία, η κατάσταση περιπλέκεται καθώς το παρακλάδι του PKK «παίζει σε διπλό ταμπλό» (Ρωσία και ΗΠΑ) με αρκετή επιτυχία έως σήμερα.

Τον Δεκέμβριο του 2016, είχα υποστηρίξει δια της πένας πως οι Κούρδοι της Συρίας και του Ιράκ προσφέρουν στη χώρα μας ένα ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί έναντι της Τουρκίας:

Κατά τη γνώμη μου, οι Τούρκοι θα αποχωρήσουν οικειοθελώς από την Κύπρο μόνο εφόσον εξασφαλίσουν ανταλλάγματα. Άραγε τι πρέπει να προσφέρουν ως αντάλλαγμα στους Τούρκους η Ελλάδα και η Κύπρος δίχως να υποστούν «εκπτώσεις» ως προς την κρατική κυριαρχία τους; Πρέπει η Ελλάδα και η Κύπρος να δημιουργήσουν εκ του μηδενός ένα τέτοιο «βαρύ αντάλλαγμα». Το Κουρδικό Ζήτημα αποτελούσε και αποτελεί την Αχίλλειο Πτέρνα της Τουρκίας. Η Άγκυρα, επί του παρόντος, έχει εμπλακεί σε έναν αγώνα επιβίωσης εναντίον των Κούρδων σε τρία μέτωπα: νοτιο-ανατολική Τουρκία, βόρεια Συρία και βόρειο Ιράκ. Οι Κούρδοι και, ειδικότερα, το PKK αυξάνουν δραματικά τη στρατιωτική και διπλωματική ισχύ τους στη διεθνή κονίστρα ελέω του αγώνα εναντίον του ISIS. Ήδη χώρες της Δύσης, πρωτοστατούντων των ΗΠΑ, υποστηρίζουν στρατιωτικά τους Κούρδους της βόρειας Συρίας και του βορείου Ιράκ – προς γενική δυσαρέσκεια της Τουρκίας λόγω της περίοπτης θέσης του PKK στη βόρεια Συρία. Γιατί, λοιπόν, η Ελλάδα να μην υιοθετήσει τις πρακτικές τόσων χωρών που ανοιχτά ή διακριτικά υποστηρίζουν τους Κούρδους; Γιατί να μην ενθααρρύνει η η Ελλάδα το PYD να ανοίξει ένα «προξενείο» στην Αθήνα όπως στην Μόσχα; Γιατί να μην προωθήσει η Ελλάδα (σε συνεννόηση πάντοτε με τους συμμάχους της – πρωτίστως τις ΗΠΑ) οπλισμό στους Κούρδους του βορείου Ιράκ (την πολιτοφυλακή των Γιεζίντι Κούρδων και την Κουρδική Περιφερειακή Διοίκηση) όπως η Γερμανία; Γιατί να μην ακολουθήσει τα βήματα αυτά η Κύπρος σε σύμπνοια με την Ελλάδα και τους υπόλοιπους εταίρους της εντός της ΕΕ; […]Σημειωτέον πως η Τουρκία απέσυρε εν έτει 2016 για πρώτη φορά στα χρονικά τμήμα των κατοχικών δυνάμεών της ώστε να ενισχύσει τις δυνάμεις της στον αγώνα εναντίον του PKK στη νοτιο-ανατολική Τουρκία [ …][2]

Η δεύτερη επέμβαση της Τουρκίας στη βόρεια Συρία ίσως δημιουργήσει τις συνθήκες για το Βιετνάμ αλά Τούρκα. Η υποστήριξη προς τους Κούρδους, είτε υλική είτε ηθική, προϋποθέτει πρωτίστως την εκ βάρθρων αναμόρφωση της Ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. Η Ελλάς πρέπει να υιοθετήσει ένα «δόγμα εκτεταμένης αποτροπής» (extended deterrence doctrine) – όπως το Δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου (1994 – 1999). Μόνο που αυτή την φορά, τα όρια του δόγματος αυτού δεν θα σταματούν στις ακτές της Μεγαλονήσου αλλά θα εκτείνονται έως τα όρη και τις ερήμους του Κουρδιστάν.Οπότε ή αδράττουμε την ευκαιρία που ανέλπιστα μας προσφέρει ο Πόλεμος στη Συρία ή απλά δορυφοριοποιούμαστε έναντι της αναθεωρητικής γειτονικής δύναμης έτι περαιτέρω.

Σημείωση:

Παρ’ όλο που στο πρώτο μέρος του άρθρου είχα σημειώσει πως το Ιράν θα χρησιμοποιήσει την φιλο-Ιρανική φατρία Ταλαμπανί σε μια κλασσική τακτική «διαίρει και βασίλευε», δεν ανέμενα πως οι Κούρδοι του Ιράκ θα παρέδιδαν αμαχητί το Κιρκούκ αλλά και τόσες περιοχές (π.χ. Σιντζάρ) που απέκτησαν με αίμα.

 


Υποσημειώσεις:

[1] Περί στρατηγικής και τακτικής στον ανταρτοπόλεμο, δείτε εδώ: Σπυρίδων Πλακούδας «Ανταρτοπόλεμος: Το Ορφανό Παιδί της Στρατηγικής», Διακλαδική Επιθεώρηση, Τεύχος 30 (Ιούλιος-Οκτώβριος 2014), σσ. 7-18. Ολόκληρο το κείμενο εδώ.

[2] Σπύρος Πλακούδας: «Πως θα φύγει ο Αττίλας από την Κύπρο;», Liberal, 24/12/2016, http://www.liberal.gr/arthro/102883/amyna–diplomatia/2016/pos-tha-fugei-o-isonattilassin-apo-tin-kupro.html

* Ο Δρ Σπυρίδων Πλακούδας είναι επίκουρος καθηγητής Στρατηγικής και Διεθνών Σχέσεων στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο των Εμιράτων και αντιπρόεδρος του ΚΕΔΙΣΑ.

 • Sarkastikos

  Δυστυχως η πολιτικη του Μπαρζανι ηταν χωρις Σχεδιο…Δεν εξασφαλισε ουτε την στοιχειωδη υποστηριξη μεγαλων δυναμεων…και φυσικα το Κουρδισταν χωρις τις οικονομικες εξοδους που του εξασφαλιζει η Τουρκια ειναι αιωλο….Στο τελος θα χασει τα παντα…

  • oxia77

   Θα συμπληρωσω οτι επισης με εκνευριζε η συνέχεια της συμμετοχής Κούρδων στις επιχειρήσεις στη Ρακκα κατα του ΙΚ, στην υπηρεσία των ΗΠΑ ενώ οι ΗΠΑ άφηναν τους Κούρδους στο έλεος των ιρακινων στο Κιρκουκ. Των ιρακινων που το είχαν βάλει στα πόδια προ του ΙΚ πριν λίγα χρόνια. Όμως οι Κουρδοι απεδειξαν την αξιοπιστία τους ξανά στις ΗΠΑ και νομίζω κάτι αλλαζει. Οι ιρακινοι δε θα προχωρησουν πολυ μεσα στο ιρακινό Κουρδιστάν. Η σταση των ΗΠΑ φαίνεται να αλλάζει

 • oxia77

  Επιτέλους που κάποιος μιλά για ευκαιρία! Όλοι οι αναλυτές στην Ελλάδα μια ζωή μιλάνε για κίνδυνο. Φοβόμαστε και τη σκιά μας. Το κουρδικό είναι ευκαιρία, ειδικά αφού τους υποστηρίζουν και οι ΗΠΑ. Οι Τούρκοι ευθέως μας αμφισβητούν εδάφη, είτε είμαστε καλά παιδιά στο κουρδικό είτε οχι. Ευκαιρία να σπρωξουμε να αποδυναμωθει ο εχθρός μας.

  Ορίστε μια δική μου προσπάθεια να εξηγήσω το ανωτέρω:

  http://www.antibaro.gr/article/17580

  «η νομικίστικη θέση της Ελλάδας περί διεθνών σχέσεων έχει αναγάγει το Διεθνές Δίκαιο ως τον ακρογωνιαίο λίθο της εξωτερικής πολιτικής της χώρας μας μετά το 1974 ενώ ως γνωστόν η Ισχύς αποτελεί την ultima ratio στις Διεθνείς Σχέσεις από την εποχή του Διαλόγου των Μηλίων. Μήπως εν τέλει το εν λόγω επιχείρημα δεν αποτελεί παρά μια συγκεκαλυμμένη προσπάθεια απόκρυψης της ατολμίας και έλλειψης φαντασίας στην εξωτερική πολιτική μας;»

  Οπως θα έλεγε και η μάνα μου, να αγιάσει το στόμα σου (η ηλεκτρονική πένα σου στη προκειμένη περίπτωση )

 • spyrosthegreat

  Οι Κούρδοι της Τουρκίας, ήτοι το PKK, αρχικώς μας αντιμετώπιζε με δυσπιστία λόγω της προδοσίας Οτσαλάν. Αργότερα όμως βελτιώθηκε δραματικά η εικόνα της χώρας μας στους Κούρδους, χάρη στις άοκνες προσπάθειες ορισμένων ακαδημαϊκών και αριστερών κομμάτων. Ως γνωστόν, το PKK είναι μαρξιστικό-λενινιστικό κόμμα, οπότε εξηγούνται οι συμπάθειες της Αριστεράς της Ελλάδας προς το PKK

 • spyrosthegreat

  Μέχρι το 2016, ο Σουλτάνος ήταν δάσκαλος της πολιτικής επιβίωσης. Η κωλοτούμπα με τη Ρωσία στις αρχές του 2016 επιβεβαίωσε πανηγυρικά τις ικανότητές του για συμβιβασμούς και κυβιστήσεις όποτε απαιτείται. Όμως μετά το πραξικόπημα, έχει ριζώσει βαθιά μέσα του ένα σύνδρομο καταδίωξης. Ο άνθρωπος όντως ανησυχεί πάρα μα πάρα πολύ πως τον υπονομεύουν και πως θα τον εξοντώσουν οι «κακοί Δυτικοί». Ως εκ τούτου, δύσκολα πλέον συμβιβάζεται αφού πιστεύει πως καταδιώκεται μανιωδώς, Σε συνδυασμό με την επιδεινούμενη κατάσταση της υγείας του, παρουσιάζεται μια ιστορική ευκαιρία για την χώρα μας. Να εκμεταλλευτεί στο έπακρον την παράνοια του Σουλτάνου για ιδίον όφελος

 • oxia77

  Ευχαριστώ για την ανάγνωση. Ευσταθεί ο συλλογισμός σου. Αν μπορούμε να ανταπεξελθουμε θα το δείξει η ιστορία. Γιαυτό θέλω τον εχθρό μας όσο γίνεται πιο αποδυναμωμενο για να αυξήσουμε τις πιθανότητες μας. Για τη μελλοντική μας επιβίωση πιο πολύ με ανησυχεί η νοοτροπία του ίδιου του ελληνικού λαού παρά η Τουρκία στρατιωτικά.

 • Spock

  Οι Κούρδοι πρότειναν το «πάγωμα» της ανεξαρτησίας και διάλογο με τη Βαγδάτη!

  http://www.bbc.com/news/world-middle-east-41744376

  • TheMillenium

   Λογικό. Δεν έχουν τα μέσα να πολεμήσουν σε 2 μέτωπα ταυτόχρονα. Προς το παρόν θα κάνουν τα στραβά μάτια στη σταδιακή προέλαση των Ιρακινών, αλλά δε θα παραδώσουν τα ιστορικά τους εδάφη αμαχητί.
   Εδώ και μέρες οι μάχες επικεντρώνονται δυτικά της πρωτεύουσας( Ερμπίλ) και ίσως καταφέρουν να τη πλησιάσουν πολύ κοντά.

 • Ivy Chris

  Το πως αντιδρούν οι διάφοροι συμμετέχοντες στην εξελισσόμενη αναδιανομή εδαφών στη Μέση Ανατολή με σκοπό τον έλεγχο των αγωγών και του ενεργειακού πλούτου οφείλει να μας διεγείρει τα αντανακλαστικά και να προσαρμόσουμε το Ελληνικής έμπνευσης «αμυντικό δόγμα»… αναλόγως.
  Προσωπική μου άποψη, η ουδετερότητα ευνοεί τα μακροπρόθεσμα Ελληνικά στρατηγικά συμφέροντα, αλλά δεν θα το αναλύσω περαιτέρω.
  Αυτό που θέλω να διατυπώσω είναι ότι όταν απειλείσαι από συγκεκριμένα οπλικά βαλλιστικά συστήματα και δυνητικά οι κάτοικοι μιας χώρας και οι περιουσίες τους καθώς και όλες οι Δημόσιες υποδομές διατρέχουν υπαρξιακό κίνδυνο, τότε πως εκφράζεται αυτό το αμυντικό δόγμα?
  Πολύ ορθά ο συγγραφέας γράφει για «…Η Ελλάς πρέπει να υιοθετήσει ένα «δόγμα εκτεταμένης αποτροπής» (extended deterrence doctrine) «, αλλά πως αυτό εκφράζεται στη πράξη?
  Η υιοθέτηση βαλλιστικής ικανότητας από τη πλευρά της Ελλάδας η οποία θα απειλεί ευθέως τις θέσεις των υπαρχόντων βαλλιστικών συστημάτων (στη περιοχή μας) θα θεωρείται(ε) ότι αποτελεί μέρος επιθετικού ή αμυντικού στρατιωτικού δόγματος?
  Οταν διατυπώνονται ευθέως αμφισβητήσεις κυριαρχικών δικαιωμάτων, όταν ρηματικά απαγορεύεται εξάσκηση αυτών των δικαιωμάτων ή εμπράκτως αμφισβητείται η δυνατότητα εκμετάλλευσης πλουτοπαραγωγικών πηγών, όταν η εμβέλεια γειτονικών βαλλιστικών συστημάτων απειλεί το Διοικητικό κέντρο της Ελλάδας, είναι δυνατόν να θεωρήσει κανείς ότι η βαλλιστική δυνατότητα είναι επιθετική ενέργεια?
  Το Ελληνικό Σύστημα Αεράμυνας όφειλε να συμπληρώνεται & με βαλλιστικό σύστημα άμυνας…Στρατού, Π.Α. & Π.Ν. από κοινού, το οποίο θα λειτουργούσε αποτρεπτικά αλλά ταυτόχρονα σταθεροποιητικά για όλη την ΝΑ Μεσόγειο, της Βαλκανικής συμπεριλαμβανομένης.
  Τα υπάρχοντα κενά είναι απαράδεκτα.
  Υφίσταται νομική βάση στο Σύνταγμα του Ελληνικού Κράτους.
  Απλά πράγματα, οποιαδήποτε μετατόπιση ξένων στρατιωτικών δυνάμεων προς τα σύνορα της χώρας μας θα αντιμετωπισθεί ως άμεση απειλή με τις προβλεπόμενες προληπτικές ενέργειες.
  Μια χαρά οικογένεια θα είμαστε…

  • spyrosthegreat

   Η Τουρκία μας απειλούσε πριν το 74. Μας απειλεί μετά το 74. Η αναβάθμιση της απειλής της Τουρκίας είναι ποσοτική και ποιοτική, κυρίως όμως ποσοτική. Γιατί το 1995 η Τουρκία που αναγόρευσε την επέκταση των χωρικών υδάτων μας σε 12 ν.μ. μόλις ανέπτυσε το βαλιστικό πρόγραμμά της. Ποια η διαφορά ως προς την ένταση της απειλής της Τουρκίας έναντι ημών το 1995 από το 2017; Σε όρους απειλής (threat), καμία. Σε όρους δυνατοτήτων (capabilities), αρκετές.
   Όμως τα ανοικτά μέτωπα της Τουρκίας πολλαπλασιάστηκαν μετά την έκρηξη του Πολέμου της Συρίας. Τώρα υπάρχουν 50-60.000 άνδρες και γυναίκες του PYD/YPG στη Συρία (χώρια οι σύμμαχοί του Άραβες, Τουρκμένοι, Ασσύριοι) συν 15.000 άνδρες και γυναίκες του PKK (εκ των οποίων 1.500-3.000 εντός Τουρκίας). Δεν αναφέρομαι καν στον εξοπλισμό και την προστασία του PYD/YPG από τις ΗΠΑ. Και βέβαια δεν προσέθεσα καν τους Κούρδους του Ιράκ στην εξίσωση για σκόπιμους λόγους.
   Οπότε ή αντιδρούμε και εμείς έναντι της Τουρκίας, ή δορυφοροποιούμαστε κι άλλο. Η Τουρκία θα αστράψει και θα βροντήξει ούτως ή άλλως. Θα μας επιτεθεί όμως;;; Το 1999 είχε ήδη εξασφαλίσει τη συναίνεση των ΗΠΑ και τη συμμαχία του Ισραήλ και αδρανοποίησε τη Συρία και την Ελλάδα. Τώρα όμως;;;

 • lakis komninos

  βλεπω πολλες ομοιοτητες με τον δικο μας αγωνα για ανεξαρτησια το 1821. πολλοι εχθροι και πολλοι φιλοι των οποιων ο ρολος αλλαζει συνεχως οπως και η σταση των Κουρδων που ζητουν πολλα,τα πληρωνουν με αιμα στα πεδια των μαχων και τελικα εχουν την ικανοτητα να ελισσονται διπλωματικα προσπαθωντας καθε φορα να αποκομισουν τα μεγιστα οφελη. Απλα μπραβο σε ενα λαο που ειναι χωρις πατριδα αλλα πεθαινει για να αποκτησει. δεν με ενδιαφερει πραγματικα καθολου για το τι εκαναν εναντιον μας στην μικρασιατικη καταστροφη μιας και κατα βαση το σφαλμα ηταν δικο μας και οχι δικο τους.Σημασια εχει οτι εχουμε συμφερον διπλωματικο, ενεργειακο , οικονομικο και στρατιωτικο να ενισχυσουμε εστω και υπογειως τον αγωνα τους . Ας μην ξεχναμε στον Α΄ Βαλκανικο οι Βουλγαροι ηταν συμμαχοι και στον Β’ εχθροι…

 • notis kas

  Συγνώμη, για να καταλάβω: Η Τουρκία θα χάσει στη Συρία και το Κουρδιστάν, από την αντιπαράθεση με άπλυτους πρώην συμμάχους ισλαμιστές οι οποίοι εκκενώνουν τα χωριά στα οποία προελαύνουν οι Τούρκοι, και κυρίως από τις μάχες με τους Κούρδους, που παραμένουν αντάρτες που πλέον έχουν σύγχρονο βαρύ οπλισμό. Και αφού θα έχουν χάσει από αυτούς, θα καθίσταται ελκυστικός στόχος η Ελλάδα, με 200 μαχητικά, 1350 άρματα μάχης, 13 φρεγάτες και 11 υποβρύχια, μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ;

  • Antigonos Gonatias

   Ναι έχεις ένα δίκιο το εξέφρασα κακώς,πιο πάνω.Δεν το έννοω το να «χάσει» μόνο με όρούς πολέμου(μεγάλες απώλειες υλικού,εδαφών και ζωών)αλλά σε πολιτικό/διπλωματικό επίπεδο(αν και κρατάω μια μικρή πισινή με τους Κούρδους)συμπεριλαμβάνοντας και όλους τους άλλους εμπλεκόμενους(κυρίως το Ισραήλ).

   Απο την άλλη πάλι,το γεγονός οτι έχουμε όλα αυτά δεν φαίνεται να πτοεί ιδιαίτερα την Τουρκία στις αξιώσεις της στο Αιγαίο και στη Θράκη(με την δημιουργία γκρίζων ζωνών)στο μεταναστευτικό,στο Κυπριακό και στον προσεταιρισμό κάποιων βόρειων γειτόνων…

   • M.K.E

    Αγαπητε,στη φυση κενο δεν υπαρχει.Η δικη μας «υποχωρητικοτητα» δεν μπορει να εξηγηθει ικανοποιητικα απο τα φοβικα συνδρομα.
    Υπαρχει ενα ολοκληρο πλεγμα πολιτικων,δημοσιογραφων,κρατικων υπαλληλων σε ολες τις «ευαισθητες» υπηρεσιες που διατηρουν εδω και δεκαετιες τον μπαμπουλα της τουρκιας,την απαθεια σε θεματα που απτονται των διμερων σχεσεων και καθε τοσο πετανε εκατερωθεν καποιους λεονταρισμους ωστε να ικανοποιειται καποιο ιδιαιτερο κοινο εκατερωθεν και να πλασαρονται και πιο ευκολα καποια θεματα και πολιτικες.

    • Antigonos Gonatias

     Πράγματι.Τίποτα δεν εξηγείται,βλέποντας το μονόπλευρα.
     Απο και και πέρα,καταλαβαίνω οτι απο τα γραφόμενα μου δίνω την εντύπωση του φοβικού,αλλά ούτε ανήκω στο προαναφερθέν κοινό,ούτε ενδίδω τόσο εύκολα σε συναισθηματισμούς.Worst case σενάρια επεξεργάζομαι και με αυτόν τον τρόπο εκφράζομαι πιο εύκολα και χωρίς να μπαίνω σε πολλές λεπτομέρειες.
     Τώρα,αν κουράζω ή αποσπώ την προσοχή απο το θέμα,ζητώ συγνώμη,δεν είχα τέτοια πρόθεση.Κάποια ζητήματα θέτω για να εμπλουτίσω την σκέψη μου.

     • M.K.E

      Καθολου δεν αποσπας την προσοχη ουτε εμφανιζεσαι φοβικος.Απλα οπως ολοι μας,βλεπεις,μια αναντιστοιχια αναμεσα στις ενεργειες των απεναντι και τις αντιδρασεις εκ μερους μας και σαν λογικος ανθρωπος οδηγεισαι σε απολυτως λογικα συμπερασματα και διαπιστωσεις παραβλεποντας ελαφρως τα υπογεια και περιεργα καναλια εξουιας και επικοινωνιας αναμεσα στις δυο πλευρες.

  • oxia77

   Μπορεί η Τουρκία να μη βγει ιδιαίτερα χαμένη στο πεδίο της μάχης. Δε θα γίνει αρματομαχία ή αερομαχία. Αλλά από τις υπόλοιπες εξελίξεις μπορεί να βγει χαμένη (κουρδικό κράτος στα σύνορά της κλπ). Από την άλλη, η Ελλάδα και 500 αεροπλάνα να είχε, είναι εθισμένη στο φοβικό σύνδρομο και την υποχωρητικότητα. Με μας μπορεί να κερδίσει χωρίς να ρίξει τουφεκιά…

 • spyrosthegreat

  Όταν αναφερόμουν στο σχόλιό μου σε «κακούς Δυτικούς», χρησιμοποιούσα τους όρους της προπαγάνδας του Ερντογάν χωρίς να τους ασπάζομαι. Πιστεύω πως οι εξελίξεις στην Μέση Ανατολή μας επιτρέπουν να αισιοδοξούμε – παρά τα σημαντικά προβλήματα της χώρας. Υπενθυμίζω πως δεν απειλούμαστε με εδαφικό ακρωτηριασμό όπως η Τουρκία. Απειλούμαστε από διάφορους κινδύνους, όχι όμως ακρωτηριασμό.

  Υ.Γ. Και κάτι τελευταίο. Η κατάσταση στην Θράκη είναι ακόμα διαχειρίσιμη. Πρέπει όμως να δράσουμε αποφασιστικά πριν να είναι ήδη αργά

 • spyrosthegreat

  Ο ανταρτοπόλεμος ονομάζεται χαϊδευτικά «πόλεμος της ψείρας» χάρη στο μνημειώδες έργο του Taber πάνω στον ανταρτοπόλεμο. Παραθέτω αυτούσιο το κείμενο. Analogically, the guerrilla fights the war of the flea, and his military enemy suffers the dog’s disadvantages: too much to defend; too small, ubiquitous, and agile an enemy to come to grips with. If the war continues long enough – this is the theory – the dog succumbs to exhaustion and anaemia without ever having found anything on which to close its jaws or to rake with its claws”. Robert Taber, The War of the Flea: A Study of Guerrilla Warfare Theory and Practice (London: Paladin, 1970), 27-28
  Τώρα ως προς την έκταση της φθοράς των Τούρκων, δεν υπάρχουν 100% ακριβή δεδομένα καθώς αμφότεροι αντίπαλοι υπερβάλλουν για τις εκατέρωθεν απώλειες. Όταν το δεύτερο ήμισυ του 2015 το PKK επιχείρησε να εκδιώξει τις Τουρκικές κρατικές αρχές από πόλεις της νοτιο-ανατολικής Τουρκίας, άναψε ένα βίαιο αντάρτικο πόλεων. Αποτέλεσμα;;; Ήττα του PKK και επαναφορά στις τακτικές του αντάρτικου υπαίθρου τον Απρίλιο του 2016. Δεν υποτιμώ καθλολου τη δράση του PKK. Όμως το PKK δεν είναι σε θέση να συντρίψει τις ΤΕΔ. Είναι σε θέση να τις αποσχολεί όμως και να δεσμεύει εκεί ολόκληρες στρατιές που υπό διαφορετική περίπτωση θα είχαν αναπτυχθεί στο μέτωπο της Θράκης ή του Αιγαίου.

 • AegeanBlue

  Εξαιρετικό άρθρο, επιτέλους κάποιος τα λέει έξω από τα δόντια.

 • tasosgougou

  Από την μεριά μου θα ήθελα να επισημάνω ορισμένες
  παραμέτρους του Κουρδικού ζητήματος .

  1ον. Οι Κούρδοι είναι η μεγαλύτερη εθνότητα της Μεσοποταμίας
  που στερείται πατρίδας. Από την άλλη όμως έχουν πολλές εσωτερικές έριδες που
  δυσκολεύουν το έργο της ανεξαρτησίας τους . Παραδοσιακά χωριζότανε στους φιλότουρκους
  του Μπαρζανί , στους φιλο’ι’ρανούς του Ταλαμπανί και στους αριστερούς αντάρτες
  του PKK
  .Πάμπολλες
  φορές στο παρελθόν οι παραπάνω κύριες ομάδες ήρθανε σε ένοπλη αντιπαράθεση .Μην
  ξεχνάμε άλλωστε πως ένα μεγάλο μέρος του Κουρδικού στοιχείου της Τουρκίας έχει
  ασπαστεί την τουρκική εξουσία και συνεργάζεται με αυτήν πχ. ‘οι φύλακες των
  χωριών’ που από κοινού με την στρατοχωροφυλακή προστατεύουν τα χωριά στην νοτιοανατολική
  Τουρκία από το ΡΚΚ. Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι ο Τούρκος πρωθυπουργός Γιλντιρίμ
  είναι κουρδικής καταγωγής .

  2ον. Το δημοψήφισμα του Μπαρζανί έγινε αφενός για να
  ενισχυθεί η διπλωματική φαρέτρα των Κούρδων του Ιράκ στις διαπραγματεύσεις με
  την Βαγδάτη και αφετέρου να εδραιώσει την πολιτική παρουσία της φατρίας των Μπαρζανί στα πολιτικά δρώμενα των Κούρδων
  (είναι πολλές οι φωνές που κατηγορούν τον Μπαρζανί για κακοδιαχείριση και προώθηση
  ημέτερων σε θέσεις κλειδιά του πολιτικού μορφώματος του Β.Ιράκ).

  3ον .Όσον αφορά την ένοπλη αντίσταση του Κουρδικό στοιχείου (ΡΚΚ) στη
  νοτιοανατολική Τουρκία , αυτήν έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στο
  Τουρκικό κράτος σε μέσα , πόρους και έμψυχο δυναμικό . Ένα μεγάλο μέρος της
  νοτιοανατολικής Τουρκίας ουσιαστικά δεν ελέγχετε από το Τουρκικό κράτος . Οι
  Κουρδικοί πληθυσμοί διακατέχονται από φιλικά αισθήματα προς το ΡΚΚ ενώ η
  νεολαία πρόθημα επανδρώνει τις τάξεις του ΡΚΚ. Το δέ ΡΚΚ είναι ιδιαίτερα
  προσεχτικό στην επιλογή των στόχων του αποφεύγοντας να στοχοποιεί έφεδρους
  Τούρκους στρατιώτες που στη πλειοψηφία τους είναι Κουρδικής καταγωγής . Οι
  τουρκικές δυνάμεις στην νοτιοανατολική Τουρκία είναι σε θέση άμυνας ,τα φυλάκια
  νέου τύπου στην Τουρκο’ι’ρακινή μεθόριο γίνονται εύκολοι στόχοι του ΡΚΚ ενώ ο
  ανεφοδιασμός τους αποτελεί πονοκέφαλο για τους Τούρκους επιτελείς .Τις όποιες
  επιθετικές ενέργειες τις πραγματοποιούν είτε με επίλεκτες δυνάμεις που
  επανδρώνονται από επαγγελματικό προσωπικό ,είτε από εναέρια μέσα UAV ,THK .

 • victor

  «Όταν θα αστράψει και βροντήξει η τουρκία να έχουμε φροντίσει να έχουμε βαλλιστική ικανότητα 1ου πλήγματος όλων των Διοικητικών της κέντρων & Βασικών υποδομών.»

  αυτό τώρα είναι σοβαρή πρόταση?..οκ καλά πάμε..

  ¨»Αν απειλείται το Διοικητικό Κέντρο της Ελλάδος από εκατοντάδες βαλλιστικούς πυραύλους»

  το τερματίσαμε ε? τι λες καλέ μου φίλε?…που τα είδες όλα αυτά?

 • spyrosthegreat

  Αγαπητέ σχολιαστή και φίλε του e-amyna, δεν ισχυρίζομαι πως η Ελλάδα πρέπει να απεμπολήσει τους υπόλοιπους δείκτες ισχύος και να εναποθέσει τις ελπίδες της στους Κούρδους. Ίσα ίσα. Ισχυρίζομαι πως πρέπει, συν τοις άλλοις (π.χ. στενότερη συμμαχία με τις ΗΠΑ), να ανοίξουμε ένα νέο μέτωπο εναντίον της Τουρκίας ώστε αυτή να αιμορραγεί ακατάσχετα.
  Η Τουρκία μας απειλεί και θα μας απειλεί στο μέλλον. Είτε με την 4η Στρατιά (ή Στρατιά του Αιγαίου) είτε με τα κύματα των λαθρομεταναστών είτε με βαλλιστικούς πυραύλους. Εμείς, όμως, διαθέτουμε τώρα τη δυνατότητα να της ασκήσουμε ισχυρή πίεση, προφασιζόμενοι πάντοτε πως οι ενέργειές μας επ’ αυτού συντονίζονται με αυτές των συμμάχων μας (πρωτίστως των ΗΠΑ).
  Διαφορετικά θα δράσει η Τουρκία εάν απλά αποκτούμε νέο και καλύτερο οπλισμό και διαφορετικά εάν τα ελικόπτερα ή άρματα της γείτονος κατά μια διαβολική σύμπτωση στο μέτωπο της Τουρκίας ή της Συρίας διαλύονται από πυρομαχικά των συμμάχων και ημών. ΠΑΝΤΟΤΕ σε συνεργασία και σύμπνοια με τους συμμάχους μας, πρωτίστως τις ΗΠΑ, στο όνομα του αγώνα κατά του ΙΣΙΣ.

 • victor

  Διαπίστωση
  Τα 3 άρθρα αναφέρονται στην εξελικτική πορεία κατασκευής βαλ. Βλημάτων της Τουρκίας. Οκ, γνωστόν.

  Απάντηση
  Κοίτα μπορώ να απαντήσω στα άρθρα με επιχειρήματα αλλά πραγματικά αυτό νομίζω είναι δεύτερο, άσε που δε διαφωνώ και πολύ με αυτά που λένε.

  Αυτό που λέω είναι ότι τα δύο στοιχεία που αναφέρεις το ένα ως πρόταση και το άλλο ως παραδοχή, δεν στέκουν με τη καμία απλά γιατί είναι υπερβολικά. Δεν μπαίνουν στο σχεδιασμό.

  Το νο1
  «να έχουμε φροντίσει να έχουμε βαλλιστική ικανότητα 1ου πλήγματος όλων των Διοικητικών της κέντρων & Βασικών υποδομών»

  δεν έχει καμία λογική από όπου και να το πιάσεις, τι άλλο να πω.

  Το νο2
  «Αν απειλείται το Διοικητικό Κέντρο της Ελλάδος από εκατοντάδες βαλλιστικούς πυραύλους»

  Εδώ κολλάνε τα άρθρα, οκ,
  όμως
  άλλο ότι είμαι στη πορεία ανάπτυξης/κατασκευής και χρήσης ακόμη,

  και άλλο τα κάνω όλα γης μαδιάμ γιατί έχω εκατοντάδες βαλ πυράυλους με ότι όλο αυτό συνεπάγεται.

  Δηλαδή αν ήσουν επιστ. σύμβουλος θα έκανες πρόταση για το πρώτο και θα θεωρούσες ότι η χώρα απειλείται αυτή τη στιγμή ή τα επόμενα 10 χρόνια από το νο2?

 • Ivy Chris

  Προφανώς και δεν εννοούσα να γίνουμε Β.Κορέα.
  Με την λέξη βαλλιστικά αναφερόμουν και στους πυραύλους cruise, οι οποίοι προϋπάρχουν του GPS…και δεν εξαρτώνται αποκλειστικά από το GPS, αφού χρησιμοποιούν και άλλα συστήματα καθοδήγησης, όπως το TERCOM (Terrain Contour Matching) και πιο πρόσφατα το DSMAC (Digital Scene Matching Area Correlation).
  Είναι γνωστό ότι ένα jammer του 1KW μπορεί να παρεμβάλλει ένα δέκτη GPS σε απόσταση 80χλμ…μεγαλύτερης ισχύος, παρεμβάλουν σε ακόμη μεγαλύτερες αποστάσεις.

 • ΠΡΟΜΑΧΟΣ

  Αναφορικά με τα οπλικά τους συστήματα, ιδίως τα εγχώρια, με ανησυχούν και θεωρώ τους δίνουν μεγαλύτερες επιθετικές δυνατότητες (με το κατάλληλο δόγμα) τα Shorads Korkut και τα VShorads Atilgan και Zipkin, παρά τα Altay. Περισσότερο το Bayractar και τα Τ129 παρά τα οβιδοβόλα Firtina. Αυτά θα έπρεπε να μας προβληματίσουν.

 • ΠΡΟΜΑΧΟΣ

  Τα βαλλιστικά και οι SOM στην Τουρκία θα λειτουργήσουν ως εργαλείο εκβιασμού λόγω της δυνατότητας στοχοποίησης αστικού πληθυσμού, σκασίλα τους η ευστοχία. Επίσης, αν εκτοξεύσουν 500 βλήματα με επιθέσεις κορεσμού κατά αεροδρομίων, ναυστάθμων, θέσεων SAM, Μαξίμου, Βουλής και Πενταγώνου, όλο και κάτι θα πετύχουν. Αν έχουν και χημικές κεφαλές (έχουν χρησιμοποιήσει χημικά κατά των Κούρδων), ακόμα πιο σκασίλα τους η ευστοχία.

  Χρειάζεται και ενίσχυση η αντιβαλλιστική και αντιβληματική άμυνα και ικανότητα αναπόδωσης. To Club-K που έχουν τα ρωσάκια, μπαίνει σε container κι από εκεί σε φορτηγό, πλοίο, τραίνο, αποθήκη, δηλαδή οπουδήποτε αφανώς. Αλλά είναι ρώσικο. Μήπως έχουν οι Ινδοί ή οι Κινέζοι κλώνο;

  Αγορίνα, με έχει πάρει από κάτω. Το λεγόμενο υπερ-πλεόνασμα (επιπλέον πλεόνασμα του προγραματισμένου, θα είναι 1,8 δις και η μισή ΝΔ, το Πασοκ και το ποτάμι ολόψυχα αντιδρούν για την διάθεση 1-2 δις για την αναβάθμιση των F16 σε βάθος 10ετίας και η Κυβέρνηση, με τον πατριδοκάπηλο καμένο πρώτον και καλύτερο, κοιτάνε πως θα κουτσουρέψουν ακόμη περισσότερο ένα εξαρχής κουτσουρεμένο ακόμα και με την πιο ακριβή εκδοχή του (υποκουτσουρεμένο κατά την φθηνότερη) πρόγραμμα…

  1 Δις ζημίες ο ΟΣΕ, η ΛΑΡΚΟ δίνει μπόνους και δωρεάν ρεύμα για να παράγεται νικέλιο σε τιμές 40% ακριβότερες της διεθνούς εμπορικής τιμης, υπάρχει Οργανισμός για τον ρωσικό αγωγό του Λαφαζάνη που δεν θα κατασκευαστεί ποτέ, η Πεύκη-Λυκόβρυση είναι διαφορετικός δήμος από το Μαρούσι και ο πόνος και η οργή είναι γιατί πρέπει να εκσυγχρονιστούν τα F16. Ο Κύρτσος προέκυψε πιο αντιαμερικανός από την Κωνσταντοπούλου και ο γόνος αντί να τον εκπαραθυρώσει τον κρατά μαζί με τον Σκυλακάκη που ισχυρίζεται ότι η επίσκεψη του θιασάρχη στον Τραμπ ήταν εθνική ήττα (μας ξεφτίλισε μεν. αλλά ήττα;;;).

  Δεν είναι οικονομικό ζήτημα η σημερινή κατάσταση των ΕνΔυν, παρά την κρίση, να το καταλάβουμε καλά όλοι αυτό. ΠΟΛΙΤΙΚΟ είναι. Βράστα.

 • Φτωχός και μόνος κάου – μπόυ

  Το άρθρο θέτει ένα δίλημμα που είναι τόσο παλιό ώστε το θυμάμαι από την εποχή που είχα ακόμη μαλλιά. Και ορθότατα προτείνει την αναίρεσή του με μια όντως ρεαλιστική προσέγγιση. Για να μην μακρυγορώ, οι Κούρδοι χρειάζονται καμιά εικοσαριά εκτοξευτές Stinger ή SA16. Υπάρχουν στη μαύρη ή γκρίζα αγορά διαθέσιμοι. Θα εκτιμούσαν επίσης μερικούς ΤΟW τώρα που το χαλιφάτο διαλύεται αλλά και οι «μετριοπαθείς» μουσουλμάνοι πουλάνε στη μαύρη αγορά τα πάντα. Μερικές παρτίδες ΑΚ από αυτά που έχουμε κατασχέσει και προφανώς ουδέποτε θα αξιοποιήσουμε μπορούν να καταλήξουν εκεί, παρέα με RPG18 που λήγουν και θα πάνε χαμένα.

  Ίσως επίσης – και εδώ είναι το ζουμί – να άνοιγαν κάποιοι σταθερότεροι δίαυλοι επικοινωνίας με το PKK ώστε σε ένα βάθος χρόνου, μέσα από ένα πλαίσιο αμοιβαίας εμπιστοσύνης και βοήθειας, να οργανώνονταν κάποια πιο θεαματικά χτυπήματα σε αξιόλογους στρατιωτικούς στόχους κοινού ενδιαφέροντος. Τέτοια χτυπήματα φυσικά δε μπορεί να οργανώσει και να συντονίσει ένα απλό αντάρτικο σώμα ή ένας αντάρτικος στρατός χωρίς αξιωματικούς τακτικού στρατού. Οπότε, αν θέλουμε αποτελέσματα, αν θέλουμε να ματώσει ο γείτονας σοβαρά, πρέπει να βάλουμε γερά τα χέρια μας στη φωτιά. Όσο γίνεται πιο διακριτικά αλλά αποφασιστικά.

  • Γεράκι

   Οι Κούρδοι διεξάγουν τέτοιου είδους επιχειρήσεις κοντά 40 χρόνια, δεν νομίζω να χρειάζονται βοήθεια πάνω σε αυτό. Ειδικότερα όταν οι επιχειρήσεις αυτές διεξάγονται υπό τέτοιες ειδικές συνθήκες που δεν έχει κανένας άλλος ιδέα πέραν των ίδιων των Κούρδων. Επίσης οι ίδιοι μπορούν πολύ εύκολα να βρουν κατάλληλο οπλισμό για θεαματικότερα – αποτελεσματικότερα χτυπήματα σε μελλοντικές επιχειρήσεις κατά τουρκικών στόχων. Απλώς αυτή τη στιγμή δεν είναι η προτεραιότητά τους, οι ανάγκες οδηγούν στην εκμετάλλευση του όποιου κρίσιμου οπλισμού στα πεδία των μαχών κυρίως σε Συρία, έστω και στο Ιράκ.

   Τέλος, φοβάμαι πως δεν μπορεί να υπάρχει σύμπτωση ενδιαφέροντος για τις προσβολές στόχων που επιλέγουν. Η επιλογή τους αντικειμενικά περιορίζεται σε στόχους κυρίως στην Α – ΝΑ Τουρκία με τις λιγοστές εξαιρέσεις να επιβεβαιώνουν τον κανόνα. Το κέντρο ενδιαφέροντος και δράσης τους αφορά στην περιοχή για την οποία αγωνίζονται να απελευθερώσουν όπως λένε. Στα εδάφη εκείνα δεν υπάρχουν στόχοι που μας ενδιαφέρουν, ούτε αλλάζει κάτι ουσιαστικά αν επιχειρήσουν να καταστρέψουν οπλικά συστήματα υψηλής επιχειρησιακής αξίας που μας ενδιαφέρουν. Ενώ για εμάς θα είχε ενδιαφέρον να καταστραφούν πχ κάποια πολλά α/κ πυροβόλα, άρματα ή ακόμα και α/φ για τους Κούρδους νομίζω πως τέτοιοι στόχοι εξυπηρετούν περισσότερο στο επικοινωνιακό πλαίσιο παρά στο ουσιαστικό. Ουσιαστικά αποτελέσματα για τους Κούρδους αποφέρουν χτυπήματα σε πομπές εφοδιασμού, μέσα μεταφοράς και κυρίως σε εγκαταστάσεις (βάσεις και φυλάκια) τα οποία υποτίθεται προσφέρουν προστασία στους Τούρκους στρατιώτες. Αυτός ο ψυχολογικός πόλεμος ενδιαφέρει τους Κούρδους και τους ενδιαφέρει να είναι εντοπισμένος. Στα εδάφη τους.

   • Φτωχός και μόνος κάου – μπόυ

    Μπορεί να έχεις δίκιο Γεράκι, δεν ξέρω. Αλλά μου κάνει εντύπωση τόσα χρόνια η ανεπάρκειά τους σε βαρέα όπλα και κυρίως σε manpad και TOW. Περίμενα τώρα που έγινε η θάλασσα γιαούρτι και τα όπλα αυτά κυκλοφορούν άνετα στη μαύρη αγορά του τόξου Λιβύης – Συρίας, να έχουν εξοπλιστεί. Υπάρχει προφανώς θέμα οικονομικό καθώς δεν έχουν πίσω τους ούτε το Κατάρ/Τουρκία όπως οι δήθεν μετριοπαθείς κατσιαπλιάδες ούτε το Ιράν όπως η Χεσμπολά και πιθανότατα οι Αμερικάνοι έμειναν στα λόγια από άποψη εξοπλισμού των Κούρδων. Και τα λάφυρα λίγο αποδίδουν. Θα μου πεις τι να κάνουμε εμείς που δεν έχουμε μαντίλι να κλάψουμε; Όλο και κάτι θα βρούμε σε απόθεμα που να πλησιάζει σε λήξη και θα πάει χαμένο. Θυμάσαι την ιστορία με τους SA7 (από τη μαύρη) και τον γνωστό απόστρατο. Κόστισε ένα επιθετικό ελικόπτερο στους γείτονες, διόλου άσχημα για ιδιωτική πρωτοβουλία.

    Από την άλλη όλα τα αντάρτικα που δεν επιτυγχάνουν θεαματικά χτυπήματα αλλά περιορίζονται στο να «χαρακώνουν» τον αντίπαλο δεν έχουν και πολύ μέλλον. Το PKK είχε γίνει περισσότερο γνωστό με τις βόμβες σε αστικά κέντρα παρά για τις IED στη ΝΑ Τουρκία. Ομολογουμένως μια τέτοια πρακτική στο τέλος, λόγω των «παράπλευρων απωλειών», οδηγεί σε αρνητική δημοσιότητα για την όποια οργάνωση και δε μπορεί να στηριχτεί επ’ αόριστον (περίπτωση ΙRΑ). Ορθά εγκαταλείφθηκε λοιπόν αλλά κακώς το ΡΚΚ περιορίστηκε σε δράση σε μια περιοχή που δεν την ξέρει κανείς με επιθέσεις σε φυλάκια και ναρκοθετήσεις. Ούτε η δράση του ως τακτικός στρατός που καταλαμβάνει εδάφη και τα κρατά μπορεί να σταθεί, το είδαμε και αυτό πρόσφατα. Μένει μόνο το χτύπημα σε σημαντικούς στρατιωτικούς στόχους για τη δημιουργία εντυπώσεων. Έχει πολλά προβλήματα μια τέτοια στρατηγική, κυρίως υψηλό ποσοστό απωλειών καθώς οι στόχοι αυτοί είναι πιο μακρυά από τις περιοχές με κουρδικό πληθυσμό και φυλάσσονται καλά. Αλλά αποδίδει: η επίθεση του Τετ για παράδειγμα (κάποιες αναλογίες, όχι ταύτιση) ήταν καθαρά μια στρατιωτική αποτυχία που όμως είχε τεράστιο αντίκτυπο στην αμερικάνικη κοινή γνώμη. Θα μου πεις εδώ ο Σουλτάνος ισοπέδωνε ένα χρόνο πριν τη μισή νότια Τουρκία και δεν νοιάστηκε κανείς. Σύμφωνοι αλλά με τις νάρκες και τις επιθέσεις σε φυλάκια, θυμίζει πια Μέτωπο Πολισάριο: κάποιοι κάπου στην Αφρική που πυροβολιούνται μέσα στην έρημο.
    Τώρα, χωράμε εμείς σε αυτό το παιγνίδι; Επίσημα όχι, ανεπίσημα πολύ. Επιμένω ότι χρειάζονται δίαυλοι επικοινωνίας σταθεροί και οργανωμένοι, όχι περιστασιακοί και προσωποπαγείς. Προφανώς υπόγειοι και με συνδέσμους πρώην στρατιωτικούς. Το ΡΚΚ πρέπει να παραμείνει πληγή στο πλευρό (στα νώτα καλύτερα) της Τουρκίας για όσον καιρό μπορεί αυτό να κρατήσει. Και όλο και κάτι επιπλέον θα κερδίσουμε πέρα από τη διαρκή ενασχόληση των γειτόνων με αυτό.

    • ΑΧΕΡΩΝ ΣΤΥΜΦΑΛΙΟΣ

     Δέν σου κάνει εντύπωση ότι ούτε « τώρα που έγινε η θάλασσα γιαούρτι και τα όπλα αυτά κυκλοφορούν άνετα στη μαύρη αγορά του τόξου Λιβύης – Συρίας»,τέτοια κρίσιμα για το ΡΚΚ όπλα είναι περίπου άγνωστο είδος για τους Κούρδους;
     Δεκαετίες τώρα,όλο και κάποιος θα μπορούσε να διαθέσει πέντε-δέκα MANPADS ἤ και κάτι σε ΑΤ Κ/Β είτε ἡ Συρία,είτε το Ιράν ἤ το Ιράκ.
     Θα ήταν λογικό και εφικτό.
     Όμως,φαίνεται ότι κάποιος πολύ αποτελεσματικός μπράβος «καθαρίζει» για πάρτη της Τουρκίας στο προκείμενο θέμα.

    • spyrosthegreat

     Συμφωνώ και επαυξάνω στο 100%. Δυστυχώς εμείς βαυκαλιζόμεθα πως οι Κούρδοι θα νικήσουν μόνοι τους την (ξεκουρδισμένη πια χάρη στον Ερντογάν) στρατιωτική μηχανή της Τουρκίας.
     Μια διευκόλυνση μέσω της μαύρης αγοράς από ιδιώτες θα ήταν μια καλή λύση. Η καταλληλότερη, όμως, όπως ισχυρίστηκα στο εν λόγω άρθρο, θα ήταν η αποστολή οπλισμού απευθείας στους Κούρδους της Συρίας (και δευτερευόντως του Ιράκ) με πρόσχημα τη ΔΙΕΘΝΗ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ κατά του ΙΣΙΣ. Το «παράθυρο ευκαιρίας» κλείνει γοργά και πρέπει να δράσουμε άμεσα.
     Τώρα ως προς τη δράση του ΠΚΚ. Μετά τη δεινή ήττα του κατά το δεύτερο ήμισυ του 2015, το ΠΚΚ εγκατέλειψε το αντάρτικο πόλεων και επανήλθε στο αντάρτικο υπαίθρου. Έχει υποστεί αρκετές απώλειες σε έμπειρο δυναμικό και, συν τις άλλοις, η Τουρκία εφαρμόζει νέες μεθόδους για την καλύτερη επιτήρηση των συνόρων με τη Συρία και το Ιράκ. Κατά τη γνώμη μου, το ΠΚΚ έχει αφοσιωθεί στην μάχη της Συρίας και απλά διατηρεί εν ζωή το αντάρτικο εντός Τουρκίας για προπαγανδιστικούς κυρίως λόγους. Διόλου τυχαία, μόλις 1,500 μαχητές του ΠΚΚ δρουν εντός της Τουρκίας πλέον.
     Συμφωνώ σε ένα θεαματικό χτύπημα αλλά θα προτιμούσα να συμβεί σε διαφορετικό πλαίσιο. Και εξηγούμαι. Ένα χτύπημα στις ΤΕΔ και τους κατσαπλιάδες του FSA στην Αλ Μπαμπ θα ήταν και οδυνηρό, και ουσιαστικό, και εφικτό. Προβλέπω πως το Ζήτημα του Αφρίν θα απασχολήσει το PKK και το αδελφό PYD την επόμενη ημέρα από την πτώση της Ράκα και την κατάληψη των πετρελαιοπηγών στα ανατολικά (Ντέιρ αρ Ζορ).

 • Φτωχός και μόνος κάου – μπόυ

  Και στο παρελθόν μας έχουν καταγγείλει με στοιχεία, πλαστά ή και όχι. Ποιος νοιάζεται; Καμιά νομιμοποίηση δεν του δίνει να επιτεθεί αυτό, άλλωστε το ΡΚΚ δεν είναι πλέον για πολλές χώρες τρομοκρατική οργάνωση μετά την υπόθεση ΙSIS. Και επιπλέον αν εκτεθείς, θα ισχυριστείς ότι πρόκειται για κάτι εθνικιστές απόστρατους οι οποίοι έκλεβαν πυρομαχικά από τις μονάδες και τα έστελναν στο ΡΚΚ. Θα κάνεις δυο τρεις ΕΔΕ, οι «ένοχοι» θα βρεθούν στη Βραζιλία για κανέναν χρόνο και μετά κλείνει ο φάκελος. Θυμάσαι την εκπαίδευση του ΡΚΚ στο Λαύριο; Δε χρειάζεται η αλήθεια για να γίνει ζήτημα, οι γείτονες είναι μανούλες σε ψέματα και προβοκάτσιες. Στην πολιτική αν είναι να σε κατηγορήσουν άδικα, καλύτερα να είσαι ένοχος, κάτι θα έχεις κερδίσει πριν σε δικάσουν.

  • spyrosthegreat

   Θα ήθελα να προσθέω επ’ αυτού πως η Ελλάδα σε μια τέτοια περίπτωση είναι σε θέση να αντεπιτεθεί επικοινωνιακά. Η Τουρκία ΑΠΟΔΕΔΕΙΓΜΕΝΑ υποστήριξε τους τζιχαντιστές στη Συρία, είτε έμμεσα είτε άμεσα, και οι Ρώσοι έχουν ήδη δημιουργήσει έναν ογκωδέστατο φάκελο (δια μελλοντική χρήση). Δημοσιοποίησαν ορισμένα τέτοια στοιχεία κατά το αποκορύφωμα της αντιπαλότητας μεταξύ Μόσχας και Άγκυρας.