Άσκηση βολών Ateş Serbest-2017 του Τουρκικού Στρατού

31
1456

Ο Τουρκικός Στρατός πραγματοποίησε την προηγούμενη εβδομάδα την άσκηση βολών Ateş Serbest-2017 (μεταφράζεται ως «Ελεύθερα Πυρά») παρουσία σύσσωμης της τουρκικής στρατιωτικής ηγεσίας. Η άσκηση διεξήχθη από 17 έως 20 Οκτωβρίου 2017 στο Πεδίο Βολής και Ασκήσεων «Στρατηγού Nahit Şenoğul» στο Polatli της Άγκυρας. Πρόκειται για δραστηριότητα που διεξάγεται σε ετήσια βάση το μήνα Οκτώβριο, κατά την οποία εκτελούνται βολές αρμάτων μάχης, πυροβόλων, βαρέων όπλων πεζικού και φορητού οπλισμού με πραγματικά πυρά από τα Τμήματα Βασικής Εκπαίδευσης Ανθυπολοχαγών και Μονίμων Λοχιών, στο πλαίσιο της εκπαίδευσης των Σχολών Εφαρμογής Όπλων. Χαρακτηριστικά, το 2014 (μονοήμερη δραστηριότητα στις 2 Οκτωβρίου) ανακοινώθηκε πως η άσκηση εκτελέστηκε με την συμμετοχή 1.750 Ανθυπολοχαγών και Μονίμων Λοχιών και 350 Αξιωματικών και Οπλιτών, το 2015 (8-16 Οκτωβρίου) ανακοινώθηκε η συμμετοχή 2.015 Ανθυπολοχαγών και Μονίμων Λοχιών ενώ το 2016 δεν εκτελέστηκε λόγω του πραξικοπήματος. Η φετινή άσκηση που κατά το τουρκικό Γενικό Επιτελείο είχε ως σκοπό την «βελτίωση [της ικανότητας του προσωπικού] στη διεξαγωγή βολών και του συντονισμού μεταξύ των Μονάδων καθώς και την επίδειξη της αποτελεσματικότητας των οπλικών συστημάτων στο πεδίο της μάχης» αποτελεί ευκαιρία για μια σύντομη επισκόπηση των εξοπλιστικών προγραμμάτων του Τουρκικού Στρατού. Σημειώνεται ότι φέτος δεν ανακοινώθηκε ο αριθμός των ασκούμενων δυνάμεων.

To πρώτο που παρατηρεί κανείς είναι η αναβάθμιση των εγκαταστάσεων του Πεδίου Βολής στο Polatli. Την τελευταία διετία κατασκευάστηκε πρόσθετος όροφος στο Παρατηρητήριο και τοποθετήθηκε στέγαστρο στην πρόσοψή του.
Από αριστερά, στην πρώτη σειρά: Διοικητής 1ης Στρατιάς Στρατηγός Musa Avsever, Διοικητής Στρατιάς Αιγαίου Στρατηγός Abdullah Recep, Αρχηγός Τουρκικής Αεροπορίας Πτέραρχος Hasan Küçükakyüz, Αρχηγός Τουρκικού Στρατού Στρατηγός Yaşar Güler, Αρχηγός Τ/ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Hulusi Akar, Αρχηγός Τουρκικού Ναυτικού Αντιναύαρχος Adnan Özbal, Υπαρχηγός Τ/ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Ümit Dündar, Διοικητής 3ης Στρατιάς Στρατηγός İsmail Serdar Savaş, Αρχηγός Στόλου Αντιναύαρχος Ercüment Tatlıoğlu. Η όλη δραστηριότητα πραγματοποιήθηκε υπό την επίβλεψη του Διοικητή Δκσης Δόγματος και Εκπαίδευσης (EDOK) Αντιστρατήγου Şeref Öngay.
Βολή κατευθυνόμενου αντιαρματικού βλήματος TOW από τεθωρακισμένο όχημα ACV-ATV. Ο Τουρκικός Στρατός θα αυξήσει κατακόρυφα τον αριθμό των αυτοκινούμενων φορέων κατευθυνομένων ΑΤ βλημάτων στο οπλοστάσιό του μετά το 2020, οπότε αναμένεται η ολοκλήρωση της παραλαβής 184 ερπυστριοφόρων και 76 τροχοφόρων τεθωρακισμένων ΑΤ βλημάτων μέσου βεληνεκούς OMTAS και υφιστάμενων KORNET-E.
Αριστερά, μονάδα πυρός του μοναδικού αυτοκινούμενου αντιαεροπορικού συστήματος Korkut που έχει παραλάβει μέχρι στιγμής ο Τουρκικός Στρατός. Η μονάδα πυρός είναι εξοπλισμένη με δύο σταθεροποιημένα πυροβόλα 35mm με δυνατότητα βολής πυρομαχικών τύπου AHEAD, Ku-band ραντάρ εγκλωβισμού και μονάδα E/O. Σύμφωνα με το Στρατηγικό Σχεδιασμό 2017-2021 του υφυπουργείου Αμυντικών Βιομηχανιών (SSM), το 2019 προβλέπεται η παράδοση 4 ολοκληρωμένων συστημάτων το 2019, τριών το 2020 και τριών το 2021. Το σύστημα Korkut προορίζεται να συμπληρώσει τους υφιστάμενους φορείς βλημάτων Stinger, τύπου Atilgan και Zipkin, παρέχοντας εγγύς Α/Α-αντιβληματική προστασία σε τεθωρακισμένους και μηχανοκίνητους σχηματισμούς.
Βολή βλήματος ενός άρματος μάχης Μ60Τ Sabra. Οι εργασίες αναβάθμισης 120 αρμάτων Sabra που πραγματοποιούνται στις εγκαταστάσεις των Στρατιωτικών Εργοστασίων περιλαμβάνουν την εγκατάσταση τηλεχειριζόμενου οπλικού σταθμού SARP της Aselsan, καμερών κάλυψης 360° για επίγνωση κατάστασης και σύστημα προειδοποίησης λέιζερ. Το πρόγραμμα αναμένεται να ολοκληρωθεί στα μέσα του 2018.
Βολή βλήματος ενός άρματος μάχης Leopard-2A4. Περί τα 40 άρματα του τύπου αναβαθμίζονται όπως ανωτέρω.
Στην άσκηση συμμετείχαν αυτοκινούμενα πυροβόλα Τ-155 Firtina των 155mm και Μ110Α2 των 203mm, όπως το εικονιζόμενο του 4ου Σώματος Στρατού, καλυπτόμενα από δίχτυα παραλλαγής. Συνολικά μεταξύ 2001-2014 κατασκευάστηκαν 281 Τ-155 Firtina, αριθμός των οποίων απωλέσθηκε σε επιχειρήσεις ενώ εκφράζεται ενδιαφέρον για την παραγωγή της βελτιωμένης έκδοσης Firtina 2 προς αντικατάσταση των εναπομεινάντων Μ52Τ.
Κατά τη διάρκεια της άσκησης πραγματοποιήθηκε αερομεταφορά πυροβόλων 75mm από ζεύγος ελικοπτέρων S-70 Blackhawk του 1ου Συντάγματος Αεροπορίας Στρατού.
Βολές ρουκετών επιθετικών ελικοπτέρων Super Cobra και Cobra.
Άφεση θερμοβολίδων από επιθετικό ελικόπτερο AH-1W Super Cobra. 
Ζεύγος επιθετικών ελικοπτέρων T-129, τα οποία κατά τη διάρκεια της άσκησης εκτέλεσαν βολές πυροβόλων και ρουκετών Cirit. Ο Τουρκικός Στρατός παρέλαβε την προηγούμενη εβδομάδα το 25ο ελικόπτερο του τύπου.
Γεωεντοπισμός των βολών ενός επιθετικού ελικοπτέρου Τ-129 (@AegeanHawk).
To mini-MEA Bayraktar-B του Τουρκικού Στρατού χρησιμοποιήθηκε για την αξιολόγηση των βολών, μεταδίδοντας παράλληλα εικόνα σε πραγματικό χρόνο στο παρατηρητήριο.
Βολή φορητού εκτοξευτή RPG-7.
Bολές όλμου.
Πανοραμική άποψη των ασκούμενων δυνάμεων. 
Στη φετινή άσκηση συμμετείχε προσωπικό της Διοίκησης Ειδικών Δυνάμεων (ÖΚΚ) και Ομάδων Υποβρυχίων Καταστροφών (SAT). Στη φωτογραφία βολές με Βarret M-82A1 0.50 και JNG-90 7,62Χ51. Τελευταία εξέλιξη στον τομέα του φορητού οπλισμού είναι η παραγγελία 21.158 τυφεκίων MPT-55 διαμετρήματος 5.56×45 mm για τις Μονάδες Καταδρομών του Τουρκικού Στρατού μετά την παραγγελία 35.014 τυφεκίων MPT-76 7.62×51 mm.
O T/ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Hulusi Akar με σπουδαστές των παραγωγικών σχολών του Τουρκικού Στρατού στο πεδίο βολής στις 20 Οκτωβρίου 2017.
Tα ιπτάμενα μέσα του Τουρκικού Στρατού είχαν απογειωθεί από το προκεχωρημένο αεροδρόμιο Temelli της Άγκυρας που φέρει το όνομα του Υπολοχαγού Gürcan Ulucan, συγκυβερνήτη επιθετικού ελικοπτέρου AH-1W Super Cobra (s/n 10604) που καταρρίφθηκε από RPG-7 στις 23 Φεβρουαρίου 2008, κατά την εισβολή στο βόρειο Ιράκ στο πλαίσιο της Επιχείρησης «Ήλιος». (@AegeanHawk)