Υποβρύχια Οχήματα σε χρήση από την τουρκική SAT

45

Τον περασμένο Ιανουάριο, η διοίκηση των τουρκικών δυνάμεων υποβρυχίων επιθέσεων SAT (SuAltı Taarruz) παραχώρησε ένα υποβρύχιο όχημα μεταφοράς και άφεσης δυτών SDV (Swimmer Delivery Vehicle) τύπου CE4F, στο Πολυτεχνείο Γιλντίζ (YTU – Yıldız Technical University) της Κωνσταντινούπολης για μελέτη και δοκιμές. Η παραχώρηση του σκάφους επιβεβαίωσε την πολυετή φήμη σχετικά με την κατοχή και χρήση από την SAT υποβρύχιων οχημάτων τύπου SDV.

Το πρωτότυπο CE4F σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε για την SAT από την ιταλική εταιρία Cos.Mo.S και παραδόθηκε το 2001. Με συνολικό μήκος μεγαλύτερο από 8 m και εκτόπισμα περίπου 4 τόνων, το CE4F έχει ικανότητα μεταφοράς τεσσάρων πλήρως εξοπλισμένων δυτών σε μέγιστη απόσταση 30 nm, με ταχύτητα πλεύσης 5 knots (μέγιστη 7,5 knots) και σε βάθος 60 m (μέγιστο 100 m). Η ικανότητα μεταφοράς φορτίου ανέρχεται σε 820 kgr ή εναλλακτικά σε 8 μικρές τορπίλες των 124 mm. Το όχημα παρουσιάζει πολύ μικρό μαγνητικό ίχνος και είναι εξοπλισμένο με πτυσσόμενο περισκόπιο, σύστημα ναυτιλίας INS, αυτόματο πιλότο και σόναρ αποφυγής εμποδίων.

Η παράδοση του οχήματος δεν ήταν απροβλημάτιστη καθώς εμφάνισε μειωμένες επιδόσεις και προβλήματα ευστάθειας. Η κατασκευάστρια εταιρία έκανε κάποιες τροποποιήσεις στη σχεδίαση που βελτίωσαν την κατάσταση, η διακοπή όμως λειτουργίας της Cos.Mo.S το 2003 είχε ως αποτέλεσμα τον τερματισμό της ανάπτυξης του CE4F, χωρίς την οριστική επίλυση των προβλημάτων ή την κατασκευή δεύτερου σκάφους. Παρόλα αυτά, το όχημα φαίνεται να εντάχθηκε τελικά στο οπλοστάσιο της SAT με κάποιους περιορισμούς στη χρήση κυρίως ως προς το βάθος πλεύσης και τον ρυθμό κατάδυσης.

Τα παραπάνω θα είχαν ίσως ιστορικό και μόνο ενδιαφέρον αν η πρόσφατη παραχώρηση του σκάφους στο YTU δεν συνοδευόταν από δηλώσεις στον τουρκικό τύπο του, γνωστού από προηγούμενες συνεργασίες με το TDK, καθηγητή Hüseyin Υilmaz του τμήματος Naval Architecture and Marine Engineering του YTU, ότι έχει δημιουργηθεί επιστημονική ομάδα 11 ατόμων με στόχο σε πρώτη φάση την προσπάθεια επίλυσης των προβλημάτων του CE4F και άρσης των σχετικών περιορισμών. Σε δεύτερη φάση, ο στόχος είναι η ενδελεχής μελέτη του σκάφους προκειμένου τα συμπεράσματα να χρησιμοποιηθούν στη σχεδίαση ενός νέου, βελτιωμένων επιδόσεων, SDV. Η μελέτη και σχεδίαση εκτιμάται να διαρκέσει 2 χρόνια, με την κατασκευή του “τουρκικού” SDV να ολοκληρώνεται ένα χρόνο αργότερα. Σημειώνεται ότι το YTU έχει εργαστεί και στο παρελθόν πάνω στο αντικείμενο των SDV, παρουσιάζοντας κάποιες γενικές σχεδιάσεις, καμία εκ των οποίων όμως δεν προχώρησε σε επόμενο στάδιο. 

Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτη πληροφορία, η SAT διαθέτει ένα ακόμα SDV, σχεδίασης και κατασκευής της εταιρίας Columbia Group. Η προμήθεια του οχήματος εικάζεται πως έγινε εντός της δεκαετίας του 2000, χωρίς να είναι γνωστό αν ήταν συμπληρωματική της προμήθειας του C4EF ή αν προέκυψε ως ανάγκη λόγω των προβλημάτων που αυτό παρουσίασε. Ο τύπος του σκάφους δεν είναι γνωστός, όμως εκείνη τη περίοδο η Columbia Group παρήγαγε το Dolphin SDV-X, μια εξαγωγική έκδοση του SDV Mk.VIII Mod-1 Gator σε χρήση από τους USN SEALs. Tο Dolphin SDV-X έχει ικανότητα μεταφοράς 6 – 8 πλήρως εξοπλισμένων δυτών και 2 χειριστών, σε απόσταση 55 nm με ταχύτητα 5 knots (μέγιστη 8 knots) και σε βάθος 69 m (μέγιστο 91 m), ενώ είναι εξοπλισμένο με σύγχρονο σύστημα ναυτιλίας που περιλαμβάνει GPS, έγχρωμες οθόνες LCD για τους χειριστές, σύστημα επικοινωνιών και ένα πολλαπλών δεσμών σόναρ αποφυγής εμποδίων.

Άποψη του cockpit του Dolphin SDV-X. Ξεχωρίζουν οι δύο μεγάλες οθόνες υγρών κρυστάλλων.

Η απειλή των SDV

Αν και απέχουν από τον χαρακτηρισμό του “υπερόπλου” που συνήθως τους αποδίδεται, τα SDV είναι ιδιαίτερα χρήσιμα μέσα. Οι σύγχρονες μάλιστα σχεδιάσεις έχουν σε μεγάλο βαθμό περιορίσει τα μειονεκτήματα των SDV της προηγούμενης γενιάς. Η ικανότητα ναυτιλίας έχει βελτιωθεί με τη χρήση σόναρ τύπου NOAS (Navigation and Obstacle Avoidance Sonar) με δυνατότητα λειτουργίας 2D/3D σε αποστάσεις ακόμα και 1500m (2D) και την χρήση GPS και AINS (Aided Intertial Navigation System). Ο φόρτος εργασίας του χειριστή έχει περιοριστεί με την ενσωμάτωση αυτόματου πιλότου ενώ ο εκπεμπόμενος θόρυβος έχει μειωθεί δραστικά.

Αν και σε αρκετές καταδρομικές επιχειρήσεις η αρχική προσέγγιση στον στόχο με χρήση ΣΑΠ, ελικοπτέρου ή ακόμα και από την ξηρά και συνδυαστική χρήση ελαστικής λέμβου μπορεί να αποτελεί την βέλτιστη επιλογή, τα SDV αποτελούν πρακτικά μονόδρομο στις περιπτώσεις που το υποβρύχιο σκέλος διείσδυσης επιβάλλεται να είναι μεγάλο. Σε μέσες αποστάσεις και σε σύγκριση με την υποβοηθούμενη υποβρύχια κολύμβηση, προσφέρουν ξεκούραστη και ταχύτερη προσέγγιση, καλύτερη δυνατότητα ναυτιλίας, ικανότητα μεταφοράς μεγάλου φορτίου και επίσης αμεσότερη και ευκολότερη απομάκρυνση. Γενικά, τα SDV παρέχουν στη διοίκηση ευελιξία σχεδιασμού και δυνατότητα εκτέλεσης αποστολών που διαφορετικά είναι αδύνατες.

Αναφορικά με τα SDV της SAT, η εκτίμηση της απειλής δεν μπορεί εύκολα να προσδιοριστεί καθώς δεν υπάρχουν επαρκείς πληροφορίες. Ενδέχεται η απειλή να είναι μηδενική αν το CE4F είναι πλέον μη λειτουργικό και πέραν δυνατότητας επισκευής, αν οι συζητήσεις με την Columbia Group την δεκαετία του 2000 δεν κατέληξαν ποτέ σε κάποια προμήθεια και αν η νέα σχεδίαση του YTU δεν καταφέρει ποτέ να φτάσει στο στάδιο της παραγωγής. Στην περίπτωση όμως που, συνδυαστικά ή μεμονωμένα, το CE4F καταστεί σύντομα πλήρως λειτουργικό, η SAT διαθέτει το Dolphin SDV-X ή η προσπάθεια της ομάδας του YTU αποδώσει ένα σύγχρονο και βελτιωμένων δυνατοτήτων SDV, η απειλή είναι υπαρκτή και θα πρέπει να ληφθεί υπόψη στους αμυντικούς σχεδιασμούς του ΠΝ. Η βύθιση, από καταδρομική επιχείρηση τέτοιου τύπου, ακόμα και ενός βοηθητικού σκάφους εντός ενός θεωρητικά προστατευμένου και ασφαλούς χώρου όπως ένας λιμένας μακριά από το θέατρο των επιχειρήσεων, μπορεί να μην έχει ουσιαστική επιχειρησιακή αξία αλλά δημιουργεί πολύ ισχυρό ψυχολογικό αντίκτυπο.

Πάντως, είναι σκόπιμο να αναφερθεί ότι γενικά τα υποβρύχια τύπου 209, όπως αυτά του TDK, δεν έχουν δυνατότητα μεταφοράς SDV. Είναι άγνωστο αν έχει γίνει κάποια τροποποίηση σε κάποιο από αυτά ή αν ο μοναδικός τρόπος που διαθέτει το TDK για την μεταφορά του SDV πλησίον του στόχου είναι η χρήση σκάφους επιφανείας και ρυμούλκηση ή ειδική διάταξη (ράμπα). Στα τέλη του 2000 είχε αναφερθεί το ενδιαφέρον του TDK για τα μίνι υποβρύχια Type 200 και Type 300 της ThyssenKrupp Marine Systems, που μεταξύ άλλων μπορούν να μεταφέρουν δύο οχήματα SDV, χωρίς όμως να υπάρξει οποιαδήποτε μετέπειτα σχετική πληροφόρηση.

_______________________________________________________________________________________

Τα τεχνικά χαρακτηριστικά του CE4F και του Dolphin SDV-X αντλήθηκαν από τον εξειδικευμένο ιστότοπο www.hisutton.com και το βιβλίο Covert Shores: The Story of Naval Special Forces Missions and Minisubs του H.I.Sutton, το οποίο και αποτελεί σημείο αναφοράς για τα σκάφη τύπου SDV.

 • Πάτε καλά;
 • Μκ

  Που βρηκες την ομιλια;

  • Πάτε καλά;

   Ψάξε στα retweet της e-amynaς από την εφημερίδα Sözcü

 • SKYRAIDER1

  Παρόλο που δεν υπάρχει η δυνατότητα μεταφοράς των SDV απο τα
  υποβρύχια του TDK, έχουν αρκετά μεγάλη εμβέλεια που επιτρέπει την
  χρήση/δράση τους σε αρκετά νησιά και σημεία στο ανατολικό Αιγαίο,
  χωρίς να είναι απαραίτητη η υποστήριξη απο ένα μητρικό πλοίο/σκάφος.

 • Μπαμπης

  Δε ευνοουνται απο την γεωγραφια οι απεναντι και επομενως οι κυριες εγκαταστασεις του ΠΝ δεν κινδυνευουν απο παρομοια σκαφη του ΤΝ, ειτε τωρα ειτε μελλοντικα. Η ακτινα δρασης των το επιβεβαιωνει που σημαινει οτι αλλοι, πιο ορθοδοξοι τροποι θα ακολουθηθουν σε τυχον αιφνιδιο χτυπημα στις κυριες βασεις του ΠΝ.Οσες μπουκαλες κ να κουβαλαν, οσα εκρηκτικα κ να του χωσουν το σκαφακι απλα δεν παει …
  Εκεινες που κινδυνευουν ειναι οι φρουρες του νησιων/νησιδων/βραχονησιδων, τα οποια ομως απο την αλλη μπορουν να χρησιμοποιηθουν ως δικα μας ορμητηρια με χρηση SDV, UUV, αλλα κ ταχυπλοα τυπου ωκυαλος με πολυ, ΠΟΛΥ ομως, περισσοτερες πιθανοτητες καιριου πληγματος.Και οι στοχοι δεν λειπουν ουτε μπορουν να καλυφθουν επαρκως τα παντα απ τους απεναντι. Με απλα λογια δλδ, τα συγκεκριμενα ειδη οχηματων ταιριαζουν πολυ περισσοτερο σε μας παρα σ’ αυτους, οπως ακριβως και οι νθαλασσιες ναρκες, Τωρα τι εχουμε και τι δεν εχουμε δεν γνωριζω απλα ελπιζω οτι μετα την αποσυρση των παλιων (του 50?) οχηματων κατι υπαρχει, αλλωστε το σχολειο υπ. οχηματων εξακολουθει να δουλευει κ να παραγει αποφοιτους, σωστα ?

  • Μκ

   Κριμα.Αν τα ειχαν νωριτερα,οι πραξικοματιες θα διεφευγαν στην ελλαδα με πιο αφανη κ ασφαλη τροπο.Ας τα παρουν να υπαρχουν ομως,ποτε δε ξερεις τι επιφυλασει το μελλον τους.

  • GES

   Καλημέρα Μπάμπη. Λογική η παρατήρησή σου. Νομίζω όμως ότι θα συμφωνήσεις, επειδή μου δίνεις και την εντύπωση ότι έχεις περάσει αρκετές ώρες κάτω και όχι απλά μέσα στο νερό, πως τέτοιου είδους επιχειρήσεις είναι συνήθως επιτυχημένες όταν σχεδιάζονται και εκτελούνται ενάντια στην αναμενόμενη προσέγγιση. Οι φίλοι μας απέναντι αγόρασαν πριν 15 σχεδόν χρόνια ότι πιο εξελιγμένο (και διαθέσιμο για εξαγωγή) υπήρχε εκείνη τη στιγμή στον τομέα. Αντίστοιχα επίσης αν ισχύει η πληροφορία για το σκάφος της Columbia. Για τα μικρονήσια μάλλον ταιριάζουν περισσότερο λύσεις όπως το STIDD DPD, που σύμφωνα με κάποιες ενδείξεις είναι επίσης σε χρήση από την SAT, και τα οποία και πιο φτηνά είναι και πιο αξιόπιστα ως λιγότερο περίπλοκα.

   Απλώς δεν πιστεύω πως αγοράζεις κάτι όπως το CE4F αν δεν έχεις στο μυαλό σου την “παράλογη” χρήση του.

   • Μπαμπης

    Καλημερες GES

    Ναι, μ’ αρεσει η θαλασσα :)
    Δεν θα διαφωνησω ως αναφορα τις «παραλογες» χρησεις, αυτο αλλωστε ειναι κ το αντικειμενο εν πολλοις των SOF, (το γραφω οσο πιο απλα μπορω, εξοικονομωντας χωρο κ χρονο, δεν κυριολεκτω) απλα αλλο πραγμα η διαθεση/θεληση και αλλο πραγμα η δυνατοτητα (με λογικες πιθανοτητες επιτυχιας, δε λογιζω αυτοκτονικες επιχειρησεις εδω).Και ναι αναγνωριζω οτι προσωπικα εχω ενα θεμα να τους μειωνω τους απεναντι στο θεμα ναυτικο κ θαλασσα.

    Σχετικα με τα σκαφη και τις επιλογες διαφορων τυπων πιστευω οτι τα σκουτερ οπως το STIDD ταιριαζουν περισσοτερο σε καταδρομες ως βοηθημα κολυμβησης απλα για να κρατησουν δυναμεις τα βατραχια και να μην αναλωθουν κολυμπωντας προς τον στοχο, χωρις σοβαρες δυνατοτητες παραμονης πχ ή απεγκλωβισμου κατοπιν εορτης, ενω βαρυτερα σκαφη με εξτρα δυνατοτητες πχ πλοηγηση, οξυγονο, φορτιο ειναι οτι πρεπει για παραδειγμα σε χτυπημα-ενεδρα σε δικα μας ενεδρευοντα ΤΠΚ (με κλειστα τα περισσοτερα οργανα αν οχι ολα) σε κολπισκους μας ή ακομα ακομα και τη ναυτικη παρουσια σε απομακρυσμενα νησια, το εξης ενα : Καστελοριζο.Δε θελω να επεκταθω αλλα νομιζω οτι αυτο εψαχναν με επιλογες οπως το CE4F με θεματα που απτονται οικονομικες ζωνες, πετρελαια κλπ κλπ. και εκει δε νομιζω οτι η χρηση του CE4F ειναι κ τοσο παραλογη, μαλλον μονοδρομος ειναι ο συγκεκριμενος τυπος σκαφων.Απλα οπως προανεφερα δεν εχει στοχο τις κυριες ναυτικες βασεις μας αλλα κατι αλλο.

    ΥΓ : Εκει στο στενο του Καστελοριζου ενα συστημα υπ. επιτηρησης θα εκανε θαυματα εαν ω μη γενοιτο …

 • Απο μια ομιλία δηλαδή μπορεί κανείς να εξάγει το συμπέρασμα πως πάμε φουλ για σύγκρουση; Έχει πει κι αν έχει πεί έως τώρα η τουρκία πράγματα και…θάματα, τι έχει κάνει πράξη όμως; Δεν είναι στην καλύτερη στιγμή της για σύγκρουση, η στιγμή αυτή θα αργήσει ακόμα με τα τόσα ανοιχτά μέτωπα που έχει…

  • Πάτε καλά;

   Επειδή είσαι νέος και την έχω ξανακάνει πολλάκις τη συζήτηση, θα τα ξαναπώ περιληπτικά:
   Είναι αφελής όποιος δε βλεπει τα σύννεφα στον ορίζοντα να κατεβαίνουν βαριά βαρια, προμηνύοντας καταιγίδα. ‘Εχεις έναν ημίτρελο πρόεδρο δίπλα να αμφισβητεί ευθέως για 1η φορά την συνθήκη της Λωζάννης, έχεις αντιπολίτευση και συμπολίτευση να μιλάνε για κατεχόμενα νησιά, να λένε πως υπάρχουν νησιά που αν θέλανε ΧΘΕΣ θα τα είχαν καταλάβει, βλέπεις να εξοπλίζουν το ΠΝ τους (προφανώς για τους Κούρδους) και πιστεύεις πως δε θα υπάρξει σύγκρουση;
   ‘Η μήπως εμπόδισαν τα τόσα μέτωπα τον ‘Ερντο να συνεχίζει μέχρι και σήμερα την τυχοδιωκτική του πολιτική στο Συριακό με την εισβολή σε συριακά εδάφη και τον βομβαρδισμό καταυλισμών των Κούρδων;

   ‘Οσο για την ομιλία, έδωσε το στρατηγικό λόγο για τον οποίον θα πάμε σε σύγκρουση: Ο άνθρωπος υπερτόνισε την αξία των θαλάσσιων περασμάτων, που είναι ζωτικής σημασίας για την νέα Οθωμανική Αυτοκρατορία όπως την ονειρεύονται.

   • Νομίζω πως δεν τίθεται θέμα περί…»νέας οθωμανικής αυτοκρατορίας» όπως λες, εδώ δεν μπορεί να καταστείλει το αντάρτικο των Κούρδων ΜΕΣΑ στην ίδια του την επικράτεια, θα ξανοιχτεί και σε αμφίρροπες συγκρούσεις με μια ευρωπαϊκή χώρα; Δεν το νομίζω…Δεν μπορώ βέβαια και να αποκλείσω τίποτα, όλα είναι εικασίες σαφώς, ωστόσο έχω που ακούω περί «βαριών σύννεφων που μαζεύονται στον ορίζοντα» εδώ και κάτι δεκαετίες και σύγκρουση δεν είδα…αλλά όπως είπα και πριν όλα είναι θέμα οπτικής!

 • M.K.E

  Ξεχνα τα ελληνικα ναυπηγεια και πρωτοπορους σχεδιασμους η αντιληψεις.Εχουμε δεδομενο οτι πρεπει να σβησουν απο τον χαρτη εδω και δεκαετιες.Δεν προχωρω παραπανω,αλλο το θεμα μας.
  Αργα η γρηγορα θα γινοταν ενα τετοιο βημα απο την Τουρκια.Το ευτυχημα(;) ειναι οτι σε αντιθεση με εμας εχουν την εμμονη να κατασκευασουν εξ ολοκληρου δικα τους οποτε νομοτελειακα θα εχουν πολλα προβληματα τοσο οταν καταφερουν να εχουν το πρωτο μοντελο οσο και κατα την διαρκεια της αναπτυξης του.
  Αυτο βεβαια δεν ακυρωνει την οποια δυνητικη απειλη αλλα προυποθετει και μια αναλογη παιδεια στη επιχειρησιακη χρηση και συνδιαστικοτητα αυτων των μεσων που δεν αποκταται ευκολα,ουτε μονο με μαθηματα η μετεκπαιδευσεις στο εξωτερικο.

  • Πάτε καλά;

   Dum spiro spero Μ.Κ.Ε. ΕΙδικά για τη Σύρο, πιστεύω πως έχει μεγάλο potential σε αυτές τις κατασκευές (+τα γιοτ).

 • Cynaegeirus

  Ο H.I.Sutton είναι τρομερός – τον παρακολουθώ και στο τουίτερ. Σήμερα έκανε αναφορά για δύτες που είχαν υποστεί επίθεση με χειροβομβίδες και βγήκαν αλώβητοι. Προφανώς το χόλυγουντ και η πραγματικότητα διαφέρουν.

 • Cynaegeirus

  Και οι απέναντι καλοί είναι. Πολεμούν στην συρία ως ελ σκοπευτές και πιθανόν και σε άλλους ρόλους εδώ και καιρό
  Ιδιαίτερη εντύπωση μου έκανε η διαφυγή για μέρες της ομάδας που είχε αποστολή τον έρντο πέρσι το καλοκαίρι σε καθαρά εχθρικό ημιορεινό παραθαλάσσιο έδαφος
  Μην υποτιμάμε τον αντίπαλο ειδικά σε ειδικότητες και καθήκοντα όπου παίζει ρόλο η τόλμη το θράσος το θάρρος και η τιμή.

 • Cynaegeirus

  Βγάλανε πολύ πράγμα απο α/γ μέχρι α/τ. είναι 50-60 χρόνια μπροστά απο μας.

  • DrJ

   Silicon Wadi, τηρουμενων των αναλογιων – λογαριθμικο πλεον τ gap με τους θιασωτες των Ελ και των…υδατανθρακων.

 • κώστας

  ΙΚ είσαι πολύ σωστός. Αυτό με την δημοσιότητα πρέπει να σταματήσει. Πιλότοι f16 , apatche , Διοικητές φρεγατών , υποβρυχίων . Επίσης υπάρχουν ΚΑΕΕ που μένουν στελέχη του στρατού που θα έπρεπε για την ασφάλεια τους ή να φρουρούνται ή τουλάχιστον να οπλοφορούν . Αν και πάλι στην δεύτερη περίπτωση δεν προφυλάσει να επιτεθεί κάποιος στην οικογένεια και έχοντας την όμηρο να πάρει τηλέφωνο ζητώντας αντάλαγμα

 • Μπαμπης

  ΙΚ εντελως φιλικα ολοι εδω μεσα ενδιαφερονται για το καλο αυτου του τοπου.Διαφορετικες προσεγγισεις στο προβλημα μονο καλο κανουν αφου εμπλουτιζουν τη νοηση ολων μας.Τωρα επι του θεματος :

  Τις περισσοτερες φορες, το απλο ειναι κ το πλεον αποδοτικο.
  Πιστευεις οτι αυτα που εγραψες δεν τα χουν σκεφτει αλλοι, πιο αρμοδιοι απο σενα τοσα κ τοσα χρονια ? Απο το 1922, το ’55 ή εστω το ’74 ? Σοβαρα τωρα, ποσο πιθανο το βρισκεις ?Δεν αγωνιουν ? Δεν διαβαζουν ? Δεν ενημερωνονται ? Και μαλιστα μελετες-εντυπα-ανακοινωσεις που ενας απλος πολιτης απλα ΔΕΝ εχει προσβαση ? Και ουτε πρεπει να εχει προσβαση …

  Eχε υπ οψιν σου οτι για χτυπημα σε κυρια βαση δεν χρειαζεται τιποτα super duper james bond type σεναριο, ουτε και μυστικα προετοιμασμενα πολιτικα σκαφη που διαιρουνται στα δυο ή εστω εχουν διπλο πυθμενα και παρασιτικο υπ. οχημα με πολυ συγκεκριμενες δυνατοτητες που ξεφευγουν μιας απλης αναψυχης. Δυο το πολυ τρεις ομαδες τουριστων κανουν μια χαρα τη δουλεια ιδιως οταν εχουν επισκεφτει την τοποθεσια πολλες φορες σε καλοκαιρινη σαιζον με ενα καρο φωτο παραλιων, διαδρομων, αναγλυφου κλπ κλπ.Δες ποσο απλα εκαναν επιδρομη οι Ιταλοι στην Αλεξανδρεια το 41 κ μαλιστα εν καιρω πολεμου, οχι ειρηνης.

  Δεν υπαρχει κανενας λογος για τυπου 007 πλοιαρια που σημειωτεον παρομοιες μετατροπες δε μενουν ευκολα μυστικες (το εχεις «χτισει» το σκαφος απο καιρο, το ναυπηγειο δεν ειναι «κλειστο» οσο κατασκευαζεται, το ολοκληρωμενο πλεον σκαφος εχει κανει ασκησεις-προσομοιωσεις, πιθανοτατα εχει χρειαστει εξτρα μετατροπες-βελτιωσεις, δεν ειναι καθολου μα καθολου ευκολο να το κρυψεις επι χρονια …πρακτικα αδυνατο θα λεγα) ή μηπως πιστευεις οτι παρομοια σκαφη χτιζονται σε χρονο d/t μια βδομαδα πριν την κριση και κανενας δεν θα το παρει γραμμη ? Ουσιαστικα το σκαφος φωναζει με την οποιαδηποτε κινηση του …Με παρομοια 007-ικα σεναρια ειναι γεματο το youtube και αρκετοι συγγραφεις εχουν πουλησει εκατομυρια αντιτυπα σε ολο τον κοσμο.

  Χρειαζομαστε σοβαρες προσεγγισεις, οχι επιδερμικες αναλυσεις.Για το καλο ολων μας. Σκεψου το.

  • Μκ

   Με καλυψες σχεδον σε ολα.Κ εν παση περιπτωση δεν κανουμε εδω σχεδια επιχειρησεων,προσεγγισης αφανος κ καταληψης-ανακαταληψης εδαφων ουτε διεξαγωγη-οργανωση πολεμικων σχεδιων.Αυτο που κρατω ομως απο τον φιλο μας ειναι η εφευρετικοτητα ενος μη ορθοδοξου τροπου ασυμμετρης απειλης,μη συμβατος,ισως κ να νε καθε φορα πολλα υποσχομενος.Τετοιες σκεψεις (λειτουργικες)ναι υπαρχουν κ δεν τις ανακαλυψα εγω,ουτε το site,ουτε οι αναγνωστες του,ουτε αποκαλυπτονται δημοσιως.

   • Μπαμπης

    Eτσι ακριβως.
    Πρεπει καποια στιγμη να αποκτησουμε αυτοπεποιθηση και εμπιστοσυνη στα στελεχη.Μας εχει κυριολεκτικα καταπιει η γκρινια σε καθε τομεα της ζωης μας οχι μονο στα της αμυνας.

  • ΙΚ

   Αγαπητέ Μπάμπη,

   Πουθενά δεν αμφισβήτησα ότι όλοι οι συμμετέχοντες σε αυτή την ιστοσελίδα νοιάζονται για το καλό του τόπου. Κάθε άλλο.

   Όσον αφορά τα περί μεθόδων James Bond 007 κλπ. δεν είναι απαραίτητο να χλευάζουμε διότι τόσα ξέρουμε. Εγώ μίλησα για άφεση νύχτα ενός τέτοιου μικρο-υποβρυχίου, με κάποιο τρόπο. Και ναι αυτό μπορεί να γίνει πανεύκολα και με πολλούς τρόπους. Αν πχ δεν έχεις δει στη ζωή σου σύγχρονες θαλαμηγούς αυτό δεν με καθιστά εμένα James Bond. Φρόντισε να πας μια βόλτα σε καμιά μαρίνα και να προσέξεις τις σύγχρονες μεσαίες και μεγάλες θαλαμηγούς. Αυτό που περιγράφω αποτελεί πλέον πάγιο εξοπλισμό τους.

   Για το ότι οι αρμόδιοι έχουν σκεφτεί ήδη το κάθε θέμα ασφάλειας, και έχουν τις λύσεις, να μου επιτρέψεις να έχω πολλές επιφυλάξεις.

   – Τι δουλειά κάνανε οι «αρμόδιοι» όταν σκάφος έρχεται από Τουρκία κάνει όλο το Αιγαίο γεμάτο λαθρομετανάστες μπαίνει στον Παγασητικό και τους αποβιβάζει νύχτα έξω από την 111 ΠΜ χωρίς να τους καταλάβει κανένας;;;

   – Τι δουλειά κάνανε οι «αρμόδιοι» όταν σκάφος έρχεται από Τουρκία γεμάτο λαθρομετανάστες κάνει όλο το Αιγαίο μέχρι τον κάβο Μαλέα, στρίβει πάνω προς Ιόνιο και πάει να τους αποβιβάσει σε ακτή ακριβώς ανάμεσα στην ΠΜ της Ανδραβίδας και του Αράξου;;; Να υποθέσω ότι είναι επιτυχία των αρμοδίων ότι δεν τους πιάσανε μέσα στο ΚΨΜ;;

   Πέραν αυτών, σε άλλα θέματα νομίζω ότι ότι οι αρμόδιοι δεν είναι απόλυτα ελεύθεροι να κάνουν την δουλειά τους με την πρέπουσα αυστηρότητα. Οι πολιτικοί, υπό την πίεση των ΜΜΕ, έχουν επιτρέψει την χρήση των ΕΔ ως δωρεάν τηλεοπτικό προϊόν. Επειδή είμαι σχεδόν 60 και παρακολουθώ τα αμυντικά θέματα από παιδί, ποτέ άλλοτε δεν θυμάμαι τα στρατιωτικά θέματα να είναι τόσο «χύμα δημόσιο θέαμα» όσο σήμερα. Όταν έβλεπα την εκπομπή Ενόπλων Δυνάμενων στην παλιά ΥΕΝΕΔ, τα μόνα πρόσωπα που έβλεπα ήταν οι αρχηγοί των 3 όπλων. Δεν θυμάμαι να έδειχναν πρόσωπα και ονόματα αξιωματικών και σε ποιες θέσεις είναι. Σήμερα βλέπω – βλέπουν οι πάντες – από το ποιος είναι ο στρατιωτικός ιερέας των αλεξιπτωτιστών!!! μέχρι το ποια είναι η υπολοχαγός που έχει την διοίκηση της …Στρογγύλης, που υπηρετεί ο σύζυγός της, τι βαθμό έχει αυτός εκεί που υπηρετεί, και που είναι το μωρό τους και ποιοι το φροντίζουν!!!
   Τα κανάλια ούτε για τραγουδιστές και φωτομοντέλα δεν λένε τόσες λεπτομέρειες.

   Εσάς αυτά σας ακούγονται σοβαρά πράγματα;;;

   Έχετε ακούσει πουθενά χώρα που πηγαίνει σε κρίση και ένοπλη σύγκρουση, και τα κανάλια να μπορούν να στήνουν κάμερες μπροστά στον Ναύσταθμο και να δίνουν σε πανελλήνια μετάδοση τα στοιχεία του κάθε πλοίου που βγαίνει;;;

   Μπορείτε να μου πείτε μια χώρα στον κόσμο, με τόσο επικίνδυνη διαρκή εξωτερική απειλή, που να μπορεί ο καθένας με μία βόλτα στο YouTube να έχει για δεκάδες στρατιωτικούς φωτογραφίες τους, ονόματα, φωνή τους, θέσεις που κατέχουν κλπ;;;
   Όταν κάποιος ξέρει αυτά, τότε διαθέτοντας έναν ελάχιστο μηχανισμό μπορεί να μάθει πανεύκολα που κατοικούν (οδό, αριθμό, όροφο), τα μέλη της οικογενείας του, ποιο συγκεκριμένο αμάξι οδηγούν, ποια διαδρομή ακολουθούν πηγαίνοντας στην μονάδα τους, τι χόμπυ έχουν, τι αδυναμίες, σε τι είναι ευάλωτοι…

   Πριν λίγο έβλεπα βίντεο από την άσκηση που γίνεται στην Κύπρο με συμμετοχή της Εθνικής Φρουράς και 400 Ισραηλινών στρατιωτών. Στο βίντεο οι Ισραηλινοί έχουν κρύψει τα πρόσωπα ακόμα και των απλών στρατιωτών!!! Εδώ βγάζουν και αναμνηστικές φωτογραφίες μετά την άσκηση που τα ίδια τα επιτελεία δίνουν στην δημοσιότητα!!!

   Ναι όπως βλέπω ώς απλός πολίτης, οι Ενοπλες Δυνάμεις παρά τα μηνύματα που έρχονται από παντού για υβριδικούς πολέμους, και εφαρμογή ανυνήθιστων τακτικών, δείχνουν να απολαμβάνουν τα 15 λεπτά δημοσιότητας. Υποθέτω διότι ξέρουν ότι ο εν δυνάμει εχθρός μας είναι το Λουξεμβούργο.

   Να με συγχωρείς για τις «επιδερμικές μου αναλύσεις» όπως τις χαρακτηρίζεις. Να σου θυμίσω ότι σχόλιο έγραψα, όχι άρθρο ώστε να είναι μια πλήρης ανάλυση. Να υποθέσω ότι οι δικές σου «αναλύσεις» με χλευασμούς περί James Bond είναι οι «σοβαρές» που λες ότι χρειαζόμαστε.

   • Μπαμπης

    Λαθος μου.
    Δεν εχω δει ποτε θαλαμηγο.Τη θαλασσα δε, μονο σε φωτογραφια του Βασιλεα οταν αποβιβαζοταν απο το Αβερωφ.Επισης δεν γνωριζω τιποτε απο το αυλακι και κατω.Απο γεωγραφια, ΜΜΕ, λαθρο και ΥΕΝΝΕΔ -οχι ΥΕΝΕΔ- (αλλα κ ΕΙΡΤ) ειμαι σκραπας.Το ιδιο και ολοι οι επαγγελματιες του χωρου, του Λιμενικου συμπεριλαμβανομενου.Για δημοσιογραφους, εικονοληπτες, Βουλη, Υπουργεια, ΝΑΤΟ ΟΑΣΠ ΟΑΣΕ ΚΑΤΕΕ ΣΕΛΕΤΕ
    (δωδεκα μποφωρ) δε το συζητω.Αυτονοητα πραγματα.

    Εισαι οαση πρωτοποριας.

    https://www.youtube.com/watch?v=4b6oP_rurBE

    Θα σου προτεινα να γραψεις ενα αρθρο και να το στειλεις σtο site.Θα το δημοσιοποιησουν 100% αφου εμεις ειμαστε απλα ετεροφωτοι κ σπανια βρισκουμε τετοια πρωτοκλασατη ευκαιρια να μορφωθιουμε απο ριζοσπαστικες κ πρωτοπωρες ιδεες αυτοφωτων φιλων εκει εξω.

    Επισης φροντισε να κανεις ενα ΣΝ (σχεδιο νομου, ή εστω προταση τροπολογιας) περι ΜΜΕ, Βερυκιου/δημοσιοφγραφων και λαθρομεταναστων, και οτι αλλο θεωρεις πρεπον για τον τοπο.

    Ενταξει το παρατραβηξα.Απολογουμai στα παιδια του site.

 • Μκ

  Υπαρχει μια ελιτ ανθρωπων που καταφερνει να βγαλει ενα σχολειο στο οποιο συμμετεχουν στην αρχη αρκετα ατομα.Η εκπαιδευση περιλαμβανει διαφορα σταδια κ διαφορετικα μεταξυ τους.εχω την αισθηση πως εχει παει 9 μηνες απο εξι.Διδετε εμφαση στο ηθικο,το ηθος,τις αθλητικες δοκιμασιες,στην συνεργασια-ομαδικοτητα,(ζευγαρια),στην εντριβη με τον καταδυτικο(και οχι μονο) εξοπλισμο,κ σε οτι αλλο μπορει να περιλαμβανει μια δραστηρια κ επιπονη ημερα σε σχολειο Ο.Υ.Κ. Αν εισαι επικυνδινος για τον ευατο σου η για το ταιρι σου η για την ομαδα,αν τραυματιστεις,αν δεν πιανεις τους χρονους,αν δεν αντεξεις τα ξενυχτια,την μανικα κ την πιεση,αν..αν..αν..αν..,τοτε θα περασει αυτος που μπορει κ συ θα προσπαθησεις ξανα αν το θελεις στο επομενο σχολειο.Με το περας του σχολειου ξεκινουν οι αποστολες.οχι παιγνιο.Real.Οπως S.A.R,νηοψιες (SEA GUARDIAN) κ.α. Οπως καταλαβαινεις κανεις,μα κανεις,μα κανεις,ουτε το βυσμα σου,ουτε ο εκπαιδευτης σου,ουτε εσυ ο ιδιος θα ρισκαρεις να περασεις κατι για το οποιο θα εισαι λιγοτερο ικανος απο αυτο που πρεπει.Για το καλο ολων!

 • Yavan

  Ρε φίλε, το τερμάτισες. Εχω πολλά χρόνια να ακούσω τέτοιο «φίδι», ειλικρινά ξεπερνάς ώς «φιδέμπορας» μερικούς απο τους πιο διάσημους φιδέμπορες Υπολόγους του ΠΝ. Ούτε σε Καρρέ Υπολόγων δεν περνάνε τέτοια, δεν ξέρω τι γνώμη έχεις για το IQ του μέσου αναγνώστη της ιστοσελίδας.

  Ως επαγγελματίας σου λέω ότι είναι αδύνατον πρακτικά να γίνει μετασκευή σε πλοίο μεταφοράς χύδην φορτίου να μεταφέρει Υ/Β τέτοιου τύπου στα «αμπάρια» (χαχα) και μάλιστα ενόσω το εν λόγω πλοίο θα είναι έμφορτο χύδην φορτίου με μέσο βύθισμα 9-12 μέτρα, και τοποθετημένο με τέτοιο τρόπο ώστε να γίνει η άφεση του υποβρυχίως όπως υπαινίσσεσαι.

  Για να γίνει κάτι τέτοιο θα έπρεπε να αφαιρεθεί τμήμα του διπλού πυθμένα του εν λόγω σκάφους και των διπύθμενων δεξαμενών heavy fuel oil και να αντικατασταθεί απο floodable hydrostatic chamber και να εγκατασταθεί και να διανοιχθεί επίσης σήραγγα που να ενώνει το μηχανοστάσιο με τα διπύθμενα. Δεν φαντάζομαι να πιστεύεις ότι οι Υ/Κ που θα επιβαίνουν στο Υ/Β γίνεται να έχουν πρόσβαση στο Υ/Β διαμέσου των κυτών ενόσω τα κύτη τα είναι πλήρη φορτίου, έτσι;

  Υπάρχουν πάρα πολλά τεχνικά προβλήματα που είναι δυσεπίλυτα, δεν πρόκειται να συνεχίσω την ανάλυση, αλλά κάτι τέτοιο κατά την επαγγελαματική μου γνώμη δεν είναι τεχνικά εφικτό.

  Αντίθετα, είναι τεχνικά εφικτή η μεταφορά και η άφεση μέσω γερανού καταστρώματος heavy duty, δια της ελεγχόμενης καθαιρέσεως, τέτοιου Υ/Β απο έμφορτο πλοίο μεταφοράς γενικού φορτίου (Εμπορικό) που φέρει γερανούς τύπου heavy duty στο κατάστρωμα, καθώς και η αποθήκευση, στερέωση και κάλυψη (απόκρυψη) του εν λόγω Υ/Β στα tween decks ήτοι τον χώρο μεταξύ των κυτών φορτίου 4 & 5 ή 2 & 3 ή 1 & 2. (Ο χώρος μεταξύ των κυτών 3 & 4 καλύπτεται απο την αποθήκη Ναυκλήρου). Και πάλι όμως ένα τέτοιο εμπορικό θα χρειαστεί μετασκευές στο κατάστρωμα, αλλά τέλοσπάντων είναι τεχνικά εφικτές.

  Ο όλος συλλογισμός σου μου θυμίζει γνωστό ανέκδοτο περί «υποβρύχιου γκαζάδικου 300,000 τόννων DWT» το οποίο κυβερνάται απο «Εφεδρο Υποναύαρχο» και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ώς «υποβρύχιο αεροπλανοφόρο». Προσέχετε τι γράφετε γιατί διαβάζουν τον ιστότοπο άνθρωποι γνώστες και μπορεί να σας κάνουν ρεζίλι.

  • Giorgos Tsagaris

   Ετσι ειναι…βεβαια μπορει οποιοδηποτε πλοιο να προσαραξει ‘η και βυθιστει σε σημειο που θα πρακωλυει ενδεχομενως την εισοδο και εξοδο πλοιων στο ναυσταθμο.
   (Και) Γιάυτο κα χαιρετιζω καθε οεραιτερω αξιοποιηση της Σουδας.

  • ΙΚ

   Αγαπητέ Yavan,
   εγώ σου δείχνω το φεγγάρι αλλά εσύ κοιτάς το δάχτυλο. Αυτό που ήθελα να θέσω, και νομίζω είναι εμφανές στο σχόλιό μου, είναι ότι η προσέγγιση μικρής εχθρικής ομάδας σε κύριες εγκαταστάσεις της Ελληνικής άμυνας μπορεί να γίνει με άφεση τους από πολύ μικρή απόσταση από αυτές, και άρα επιχειρήματα που γράφτηκαν ότι αυτές οι εγκαταστάσεις είναι μακριά από τις Τουρκικές ακτές και άρα είναι ασφαλείς από μικρο-υποβρύχια κλπ είναι αστείες.

   Το συγκεκριμένο μικρο-υποβρύχιο ήταν απλά η αφορμή του προβληματισμού μου, όχι το αποκλειστικό θέμα. Ακριβώς γι αυτόν τον λόγο ανέφερα και την άφεση από θαλαμηγό που άλλωστε με την τόσο μικρή απόσταση που μπορεί να προσεγγίσει δεν χρειάζεται καν μικρο-υποβρύχιο για να κάνει άφεση μικρής ομάδας ΟΥΚ.

   Γι αυτό συμφωνώ σε αυτό το σημείο και με αυτό που έγραψε και ο Μπάμπης παραπάνω για ομάδες «αθώων τουριστών» και χωρίς θαλαμηγό που μπορούν να κάνουν την δουλειά. Όταν επομένως ο αντίπαλος έχει τόσους «αθώους» τρόπους να προσεγγίσει κρίσιμες εγκαταστάσεις τι νόημα έχει η συζήτηση ότι οι Ελληνικές κρίσιμες εγκαταστάσεις είναι μακριά από τις Τουρκικές ακτές;;; Αυτό είναι η ουσία (το δάσος), όχι οι τεχνικές λεπτομέρειες για το πως μετασκευασμένο φορτηγό θα μπορούσε ή όχι να κάνει την άφεση (το δέντρο).

   Όσον αφορά την άποψη μου για το IQ των αναγνωστών της ιστοσελίδας το θεωρώ πάρα πολύ υψηλό, θεωρώ την ιστοσελίδα κορυφαία σε θέματα αμυντικά, και ιδιαίτερα σε άρθρα υψηλότατου τεχνικού επιπέδου. Όμως νομίζω ότι αυτό έχει και την αρνητική πλευρά του. Η αποκλειστικά άριστη τεχνοκρατικά θέαση των πραγμάτων ίσως δεν είναι αρκετή στις μέρες μας για να εξασφαλίσει τα Εθνικά συμφέροντα σε μία πολεμική σύγκρουση, ιδιαίτερα όταν βλέπουμε γύρω μας ότι το παιχνίδι δεν παίζεται αποκλειστικά με κλασσικούς στρατιωτικούς όρους, αλλά έχει όλο και περισσότερο και υβριδική μορφή. Για να το πω αλλοιώς νομίζω ότι η έννοια της ΑΜΥΝΑΣ στις σημερινές συνθήκες είναι κάτι όλο και ευρύτερο από αυτό που η ιστοσελίδα καλύπτει. Αυτό ήταν η ουσία που ήθελα να θίξω, με αφορμή το κατά τα άλλα ενδιαφέρον άρθρο. Τους χλευασμούς και τις ειρωνείες τους προσπερνάω διότι δεν νομίζω ότι προσθέτουν τίποτε.

 • Nestor Thomsen

  Δύο υποθετικά σενάρια:
  1)Ξεσπά ελληνοτουρκική πολεμική σύρραξη ή θερμό επεισόδιο.Tουρκικό υποβρύχιο σκάφος το οποίο έχει ξεκινήσει από αλβανικό ναύσταθμο μεταφέρει ομάδα κομάντο 2-4 ατόμων με σνάηπερ ή barret και τους αφήνει κοντά στον Άραξο και οι οποίοι αποβιβάζονται και προκαλούν καταστροφή ή ζημιά αεροσκαφών ,θάνατο ή τραυματισμό πιλότων κατά την ώρα απογείωσης ή προετοιμασία για απογέιωση.

  2) Ξεσπά ελληνοτουρκική πολεμική σύρραξη ή θερμό επεισόδιο.Tουρκικό υποβρύχιο σκάφος μερικές μέρες πριν έχει πλησιάσει το νησί και έχει αποβιβαστεί ομάδα κομάντο με barret προκαλούν ζημιά ή καταστροφή στη συστοιχία Patriot καθώς και ίσως στο ραντάρ.Επακολουθεί καταδρομική επίθεση από ελικόπτερα που ίπτανται σε χαμηλό ύψος με κομάντο από ίμβρο ή Τένεδο.

  Πόσο προστατευμένες είναι οι εγκαταστάσεις της Π.Α. από τέτοιου είδους σενάρια που ποτέ δεν πρέπει να αποκλείονται.
  Άλλωστε η ιστορία το έχει αποδείξει πολλάκις ότι ο εχθρός μπορεί να σε χτυπήσει εκεί που νομίζεις ότι είσαι απρόσβλητος.πχ.Σογδιανή Πέτρα 327πΧ,Αρδέννες 1940.

  • Giorgos Tsagaris

   Yπηρχαν και θα υπαρχουν ευκολοτερες και συντομοτερες μεθοδοι διεισδησης
   κ/δ για αναλογες δρασεις…Εχουν γνωση οι φυλακες….
   Τα ε/π πεφτουν και με 0.50,δεν χρειαζονται Πατριοτ φιλτατε.

   • Nestor Thomsen

    Νομίζω ότι δεν διάβασες προσεκτικά τι έγραψα.
    Επίσης λογικά σκεπτόμενοι δεν υπάρχουν προς το παρόν ευκολοτερες και συντομοτερες μεθοδοι διεισδησης καταδρομής για αναλογες δρασεις που περιγράφεις και οι φύλακες δεν ξέρω αν θα μπορούν να τις προβλέψουν και να τις αντιμετωπίσουν άμεσα..

  • Cynaegeirus

   1. μέχρι να φτάσει άραξο, να περάσει δηλαδή όλο το ιόνιο -με τα δεκάδες πλοία γραμμής και εκατοντάδες αλιευτικά- με 8 κόμβους θα έχει τελειώσει ο πόλεμος ή θα έχουν πεθάνει απο δίψα και πείνα εντός του σκάφους.
   αυτό είναι πλοίο για 10 μίλια όχι για 150
   Επίσης η Ηλεία και η Αχαία δεν είναι ακατοίκητες. έχουν μισό εκατομύριο κόσμο ο οποίος δουλεύει κυρίως στην ύπαιθρο. να βγεις με όπλο νύχτα στην αμαλιάδα ή κάτω αχαγιά σε 10 λεπτά σε βρήκαν τα σκυλιά σε 20 είσαι με σκοινί πίσω απο αγροτικό που κάνει Tokyo Drift στην κεντρική πλατεία. και αυτό αν πέσεις σε έλληνες. σε ρομά…

   2. πολύ καλύτερο και εφικτό σενάριο.

   Δεν υπάρχει προστασία για σενάρια τύπου 2. ούτε στην ΠΑ ούτε στην ΤΗΚ. Δες την βάση απέναντι απο την ρόδο – μια απο τα ίδια απο την δική μας πλευρά.

   Θα πω οτι όσο κακή φαίνεται η χρήση του υποβρυχίου απο την τουρκία τόσο καλή φαίνεται για μας. μιλάμε οτι το 30-40% της τουρκικής παραγωγής είναι επί και λίγο πιο μέσα απο την δυτική ακτογραμμή. απο ΔΕΗ, ΟΤΕ μέχρι πετρέλαιο και εργοστάσια.

   Φυσικά σε τέτοιες επιχειρήσεις το δύσκολο δεν είναι να μπεις αλλά να βγεις.

   • Cynaegeirus

    https://twitter.com/oeroguz/status/875630120949522433/photo/1

    παράκτιος παράδεισος για αμφίβιους και ουκ

   • Nestor Thomsen

    1.μ’έπιασε νευρικό γέλιο φέρνοντας στο μυαλό μου το σκηνικό -τούρκους κομάντο να σέρνονται με σκοινί πίσω απο αγροτικό που κάνει Tokyo Drift στην κεντρική πλατεία-:)) .; όταν γράφω υποβρύχιο μέσο δεν αναφέρομαι στο συγκεκριμένο όχημα αλλά και σε υποβρύχιο το οποίο μπορεί να φτάσει ανεντόπιστο έξω από τον Άραξο και να αποβιβαστούν.Επίσης για όποιον γνωρίζει την περιοχή(αν δεις τον χάρτη θα το καταλάβεις) ότι είναι ερημιά μεταξύ ακτής και αεροπορικής βάσης.

 • tkostas

  Εμείς το ίδιο δεν μπορούμε να κάνουμε;;;
  Εμείς που φτιάξαμε τον Δούρειου Ίππο;

  Τόσο μπουνταλάδες είμαστε;

 • Cynaegeirus

  Καλημέρα

  Να τονίσω οτι οι ειδικές επιχειρήσεις και οι ειδικές δυνάμεις είναι εργαλείο που δεν έχει εφαρμογή σε ταχείς πολέμους ελιγμών αλλά καταστάσεις είτε κατοχής/αντι-κατοχής, μακροχρόνιων συγκρούσεων κτλ

  Στους αραβοισραηλινούς ενώ οι εδ και οι εε δρούσαν σχεδόν σε καθημερινή βάση μεταξύ αυτών – ιδιαίτερα τα έτη 56-70 στις 2 μεγάλες συγκρούσεις του 67 και του 73 είχαν ελάχιστη δράση κυρίως σε χρήση πεζικού/πυροσβεστική

  αν μιλάμε για αιφνιδιαστικό χτύπημα κατά της χώρας μας – που για τα επόμενα 15 χρόνια, μέχρι να φτάσουν τα παπαδοπαίδια που μπήκαν φέτος στην τουρκική ικάρων να βγουν απο σχολές πολέμου και επιτελών, δεν το βλέπω – ίσως, ΙΣΩΣ οχήματα αργής κίνησης να έχουν εφαρμογή.
  Αλλιώς ξεχάστε τα μαζί με κανό, ποδαράτο κτλ
  Τα ίδια και στο ιράκ το 91 και το 03.

  • GES

   Φίλε Κυναίγειρε, κατά τη γνώμη μου οι ειδικές δυνάμεις (επιπέδου ΔΥΚ) είναι εργαλείο που έχει εφαρμογή σε οποιαδήποτε κατάσταση (κρίση / σύντομη σύρραξη / μακροχρόνιος πόλεμος) αρκεί η ανώτατη στρατιωτική διοίκηση και η πολιτική ηγεσία να έχουν την εμπιστοσύνη σε αυτές, την διάθεση και την νοοτροπία να τις χρησιμοποιήσουν όπως τους αρμόζει, δηλαδή επιθετικά και τολμηρά. Η περίπτωση των, μάλλον υποτιμημένων από την ελληνική πλευρά, ειδικών δυνάμεων των Τούρκων που πριν από 20 περίπου χρόνια ανέτρεψαν τα δεδομένα και μετέτρεψαν μια αρνητική τακτική κατάσταση για τη χώρα τους σε στρατηγική και επικοινωνιακή νίκη επειδή τόλμησαν το “αδύνατο”, είναι χαρακτηριστική.

 • ΑΧΕΡΩΝ ΣΤΥΜΦΑΛΙΟΣ

  Φετίχ σου έχει γίνει το Μ110…

 • GES

  Αναφέρθηκα σε ένα περιστατικό που το κρίνω ως ενδεικτικό των δυνατοτήτων που έχουν οι ειδικές μονάδες επιπέδου ΔΥΚ, να ανατρέπουν μια τακτική υστέρηση και να δημιουργούν ακόμα και στρατηγικού επιπέδου επιτυχίες. Τέτοιες ευκαιρίες, αν κάποιος θέλει να τις δει και να τις εκμεταλλευτεί, η γνώμη μου είναι πως υπάρχουν πάντοτε και σε οποιουδήποτε τύπου κρίση ή σύρραξη ανεξάρτητα διάρκειας ή ταχύτητας εξέλιξης και όχι μόνο σε μακροχρόνιες συγκρούσεις και καταστάσεις κατοχής κλπ όπως έγραψες.

  Ανοίγεις ένα ενδιαφέρον θέμα με την δεύτερη πρόταση που δείχνει ότι το εν λόγω περιστατικό είναι χρήσιμο και για ευρύτερα συμπεράσματα. Τόσο η ομάδα της SAT όσο και της ΔΥΚ (ΜΥΚ τότε) εκείνο το βράδυ ήταν υπόθεση 2-3 βολών του πρωραίου πυροβόλου μιας φρεγάτας. Η μια ομάδα θα χανόταν όμως στα πλαίσια μιας αποστολής που μόνο αυτή θα μπορούσε να αναλάβει ενώ η άλλη θα χανόταν, κατά τη γνώμη μου, σε μια αποστολή υποδεέστερη, και άσκοπης σπατάλης, των εξειδικευμένων υψηλών δυνατοτήτων της.

  • ΑΧΕΡΩΝ ΣΤΥΜΦΑΛΙΟΣ

   Eγώ θα συμφωνήσω με τον Κυναίγειρο,ότι στα Ίμια δέν είχαμε επιχειρήσεις με αντίκρυσμα καθαρά στρατιωτικό,αλλά επικοινωνιακό.
   Επειδή έχω βαθύτατα ριζωμένη την βεβαιότητα ότι και δέκα πεζικάριοι ἄν είχαν ανέβει στην Ανατολική Ίμια,τό ίδιο αποτέλεσμα θα είχαν στην φοβική ηγεσία μας,θα σε παρακαλέσω να διευκρινήσεις τί εννοείς στο εδάφιο «Η μια ομάδα θα χανόταν όμως στα πλαίσια μιας αποστολής που μόνο αυτή θα
   μπορούσε να αναλάβει ενώ η άλλη θα χανόταν, κατά τη γνώμη μου, σε μια
   αποστολή υποδεέστερη, και άσκοπης σπατάλης, των εξειδικευμένων υψηλών
   δυνατοτήτων της.»

   • GES

    Κι εγώ θα συμφωνήσω, το γράφω εξάλλου εμμέσως και στην πρώτη μου απάντηση. Δεν είναι εκεί η διαφωνία μου με το σχόλιο του Κυναίγειρου. Είναι στο ότι θεωρώ ότι οι ειδικές δυνάμεις, με την απαραίτητη διευκρίνιση ότι με τον όρο εννοώ μονάδες επιπέδου ΔΥΚ, έχουν ρόλο σε οποιουδήποτε τύπου κρίση ή σύρραξη ανεξάρτητα διάρκειας ή ταχύτητας εξέλιξης και όχι μόνο σε μακροχρόνιες συγκρούσεις και καταστάσεις κατοχής κλπ.

    Σχετικά τώρα με την διευκρίνιση, ουσιαστικά την δίνεις εσύ φίλε Αχερων γράφοντας πως «και δέκα πεζικάριοι ἄν είχαν ανέβει στην Ανατολική Ίμια, τό ίδιο αποτέλεσμα θα είχαν”. Προσπερνάω λοιπόν την ύπαρξη ή μη τακτικής αξίας στην παρουσία μονάδας φύλαξης πάνω στην Ανατολική Ίμια και εκφράζω την άποψη ότι αν για κάποιους λόγους, σωστούς ή λάθος, ήθελες να επανδρώσεις την βραχονησίδα, το να χρησιμοποιήσεις γι αυτό τον σκοπό 7 άτομα εκπαιδευμένα και ικανά να κάνουν π.χ. ρεσάλτο στη Yavuz και να κατεβάσουν τη σημαία της, είναι όπως γράφω, άσκοπη σπατάλη ανθρώπινου δυναμικού υψηλής αξίας. Μπορούσες να το κάνεις με λιγότερο εξειδικευμένο προσωπικό. Δεν ρίχνω ευθύνες στην ανώτατη στρατιωτική ηγεσία που πήρε τη σχετική απόφαση, μπορεί κι εγώ τότε να έκανα ακριβώς το ίδιο. Γράφω ένα συμπέρασμα / άποψη με την ευκολία της μελέτης ενός περιστατικού 20 χρόνια πριν.

    Αντίθετα, το να κάνεις επιθετική νυχτερινή κατάληψη εχθρικής βραχονησίδας, όπως έκανε η SAT στην Δυτική Ίμια, απαιτεί εξειδικευμένη μονάδα καθώς, μεταξύ άλλων, δεν ξέρεις τι θα αντιμετωπίσεις εκεί. Ήταν ορθή και μονόδρομος συνεπώς στην περίπτωση αυτή η επιλογή της SAT.

    Αντίστοιχα ορθή, σε περίπτωση εντολής για επιθετική ανακατάληψη της Δυτικής Ίμια, θα ήταν η χρήση της ΜΥΚ, αποστολή ισάξια των πολύ υψηλών δυνατοτήτων της. Κι αν θες την άποψη μου, παρά την κούραση, τις πολύ σημαντικές δυσκολίες και τον εξαιρετικά περιορισμένο χρόνο προετοιμασίας, πιστεύω πως θα την έφερνε επιτυχημένα εις πέρας.

 • ΑΧΕΡΩΝ ΣΤΥΜΦΑΛΙΟΣ

  Χά,χά!
  Όντως.
  Αλλά υστερεί σε ταχυβολία και ταχύτητα τάξεως-εκτάξεως,πώς το λέγανε στο χωριό μου να δείς,shooter-scooter,ἤ κάπως έτσι.

 • GES

  Κι όμως, το ’82 για παράδειγμα η SAS έκανε επιδρομή στο αεροδρόμιο στο νησί Pebble καταστρέφοντας 11 αεροσκάφη στο έδαφος.

 • Snt.Domingo

  Όντως. Όπως λένε κι οι προπονητές «πάντα υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης» :)

  Ενα λάθος που κάνουμε όμως είναι το αυτομαστίγωμα. Ξέρεις,, πως όλα είναι μπουρδ@λο, δεν γίνεται τίποτα, είμαστε οι χειρότεροι στον πλανήτη κλπ.

  Το έκανα κι εγω κατά κόρον – κι όταν με πιάνω να το ξανακάνω αυτομαστιγώνομαι :ρ

 • M.K.E

  Δεν νομιζω οτι η Π.Α και οποιος αλλος κλαδος δεν εχουν υποψιν τη σημασια των εγκαταστασεων τους και την κρισιμοτητα των καταστασεων.Θα τολμουσα να πω οτι ισως εχουν και υπερ του δεοντος,με ισως υπερβολικα μετρα ασφαλειας,εκεινες τις ωρες ακομη και σε νταμπες με αχρηστο και παρωχημενο υλικο.
  Το γεγονος οτι δεν αναφερονται πραγματα η κρινουμε πολλοι εξ υμων απο την θητεια μας η απο γνωστους,δεν επεται οτι θα ισχυει και το ιδιο σε περιοδο κρισης η πολυ περισσοτερο σε περιοδο συρραξης.
  Δεν μου αρεσει να λεω οτι εχουσιν γνωσιν οι φυλακες αλλα σιγουρα υπαρχει σχεδιασμος,κλασσικος στρατιωτικος, και πολλες φορες υπερβολικος για καποια πραγματα,προσωπα,υλικο,κτιρια.