Προειδοποιητικά πυρά κατά ύποπτου τουρκικού πλοίου από το Λιμενικό Σώμα

43
1097

Σε προσπάθεια αποπροσανατολισμού της τουρκικής και διεθνούς κοινής γνώμης επιδόθηκε η ισλαμική κυβέρνηση με αφορμή τις χθεσινές προειδοποιητικές βολές σκάφους του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής (ΛΣ-ΕΛΑΚΤ) κατά του φορτηγού πλοίου υπό τουρκική σημαία ACT εντός των Εθνικών Χωρικών Υδάτων στα ανοιχτά της Ρόδου. Η υπόθεση πήρε μεγάλη δημοσιότητα στα τουρκικά ΜΜΕ, ιδίως τα πλέον φιλοκυβερνητικά, ως πρόκληση από την πλευρά της Αθήνας και ως κίνηση άμεσα συνδεδεμένη με τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό ενώ εμφανίστηκαν και φωτογραφίες με υποτιθέμενες φθορές από τις βολές του ΛΣ-ΕΛΑΚΤ.

Όπως ανέφερε το Αρχηγείο του ΛΣ-ΕΛΑΚΤ σε ανακοίνωσή του, «μεσημβρινές ώρες σήμερα (σ.σ.χθες), η Λιμενική Αρχή Ρόδου δέχτηκε ανώνυμη τηλεφωνική καταγγελία, ότι Φ/Γ πλοίο με όνομα “ACT” σημαίας Τουρκίας, το οποίο έπλεε στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά της ν. Ρόδου μετέφερε ναρκωτικές ουσίες. Άμεσα κινητοποιήθηκε η εν λόγω Λιμενική Αρχή, σκάφος της οποίας, εντόπισε το πλοίο “ACT” σημαίας Τουρκίας στη θαλάσσια περιοχή 3,5 ν.μ. βορειοδυτικά ν. Ρόδου, εντός ελληνικών χωρικών υδάτων. Από το πλήρωμα του σκάφους ζητήθηκε από τον Πλοίαρχο του Φ/Γ πλοίου να πλεύσει προς τον όρμο Τριαντών ν. Ρόδου προκειμένου διενεργηθεί έλεγχος. Ο Πλοίαρχος του “ACT”, δεν υπάκουσε στις εντολές και στα ηχητικά σήματα του σκάφους της Λιμενικής Αρχής, με αποτέλεσμα να ριφθούν προειδοποιητικές βολές χωρίς ωστόσο και πάλι να σταματήσει την πορεία του. Αντιθέτως, το “ACT” συνέχισε τον πλου του εισερχόμενο στα τουρκικά χωρικά ύδατα, ενώ το σκάφος του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. σταμάτησε την καταδίωξη επί της οριογραμμής. Παράλληλα, για το ζήτημα ενημερώθηκαν οι αρμόδιες Τουρκικές Αρχές».

Το ύποπτο φορτηγό πλοίο (M/V) ACT σημαίας Τουρκίας καταπλέει στον λιμένα Μαρμαρίδας συνοδευόμενο από σκάφη της Τουρκικής Ακτοφυλακής τις απογευματινές ώρες της 3ης Ιουλίου 2017.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, τόνισε ότι «το φορτηγό πλοίο με τουρκική σημαία, το οποίο αρνήθηκε να υποβληθεί σε έλεγχο και δέχθηκε προειδοποιητικές βολές από το Λιμενικό Σώμα, ήταν ύποπτο για πιθανή μεταφορά ναρκωτικών». Σημειώνεται ότι το τουρκικό ΥΠΕΞ στην ανακοίνωσή του δεν έκανε καμία μνεία στις αναφορές για ναρκωτικά, υποστηρίζοντας απλά ότι «δεν υπάρχει καμία καμία εξήγηση για το γεγονός ότι ένα φορτηγό πλοίο, το οποίο είναι εξ ορισμού άοπλο και μεταφέρει φορτία μεταξύ δύο τουρκικών λιμανιών δέχθηκε πυρά».

Η κυβέρνηση επίσης έσπευσε να διαψεύσει αναφορά του κρατικού ειδησεογραφικού πρακτορείου Anadolu, σύμφωνα με την οποία μία πυραυλάκατος του Τουρκικού Ναυτικού και δύο ακταιωροί της Τουρκικής Ακτοφυλακής αναπτύχθηκαν στην περιοχή όπου έγινε το επεισόδιο. Στην πραγματικότητα, τρία σκάφη της Τουρκικής Ακτοφυλακής συνόδευσαν το φορτηγό πλοίο μέχρι τον λιμένα της Μαρμαρίδας.

Έκπληξη ωστόσο προκαλεί το γεγονός ότι ο πλοίαρχος του ύποπτου πλοίου, Haluk Sami Kalkavan, εμφανίστηκε λίγες ώρες μετά το συμβάν στο CNN Türk, υποστηρίζοντας το σκάφος του ΛΣ-ΕΛΑΚΤ τον διέταξε να οδηγήσει το πλοίο στο λιμάνι της Ρόδου για επιθεώρηση. Σημειώνεται ότι ο Kalkavan υπήρξε πλοίαρχος ενός εκ των σκαφών του λεγόμενου “Στολίσκου της Ελευθερίας” το 2010 που οδήγησε στο αιματηρό περιστατικό του Mavi Marmara μετά την επέμβαση των ισραηλινών δυνάμεων. H νηοπομπή είχε την ενεργό υποστήριξη της τουρκικής κυβέρνησης μέσω της οργάνωσης IHH που έχει διασυνδέσεις με την Αl-Qaeda και ακραίες ισλαμικές οργανώσεις.