Βλήματα AGM-114L για την Αεροπορία Στρατού

86

Εδώ και μια δεκαετία, η απουσία βλημάτων AGM-114L από το ελληνικό οπλοστάσιο ακυρώνει στην πράξη την τεράστια επένδυση της Αεροπορίας Στρατού στα ελικόπτερα AH-64DHA Apache Longbow κατά τρόπο αντίστοιχο του τρόπου με τον οποίο η έλλειψη πυρομαχικών 120 χλστ. μέχρι πρόσφατα ακύρωνε την επένδυση που έγινε στα άρματα μάχης Leopard 2HEL ή αυτή των σύγχρονων τορπιλών βαρέως τύπου εξακολουθεί να ακυρώνει την τεράστια εθνική επένδυση στα υποβρύχια Tύπου 214.

Φαίνεται, λοιπόν, ότι, στο πλαίσιο της επικείμενης έλευσης των ελικοπτέρων ένοπλης αναγνώρισης OH-58D Kiowa Warrior, αυτό το μεγάλο λάθος πρόκειται να διορθωθεί, καθώς, έπειτα από τη συνάντηση του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Στρατού, Αντιστράτηγου Αλκιβιάδη Στεφανή, με τον Αμερικανό ομόλογό του, Στρατηγό Mark A. Milley, προέκυψαν πληροφορίες που αναφέρουν πως στο εν λόγω πακέτο θα περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων και η απόκτηση αριθμού βλημάτων Hellfire AGM-114L.

Το βλήμα αποτελεί την έκδοση «Fire & Forget» της οικογένειας βλημάτων Hellfire, εκμεταλλευόμενο στο έπακρο τις δυνατότητες που προσφέρει το ραντάρ Longbow και το σύστημα IDM των AH-64DHA, και η απόκτησή του θα επιτρέψει την αποδέσμευση των παλιότερων Hellfire[1] προς εξοπλισμό των υπόλοιπων ελικοπτέρων. Υπενθυμίζεται ότι η προμήθεια των AGM-114L περιλαμβάνεται στα 42 προγράμματα που εγκρίθηκαν από την αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή τον Ιούλιο του 2014, με κόστος 8,4 εκατ. ευρώ.

Πλέον αναμένεται με ενδιαφέρον αν η ΑΣ θα εξετάσει παράλληλα και το ενδεχόμενο απόκτησης ρουκετών κατευθυνόμενων με λέιζερ, οι οποίες θα είναι συμβατές και με τις δύο εκδόσεις των ελληνικών Apache. Πρόκειται για μια φθηνή αλλά εξόχως πολύτιμη προσθήκη, που θα επιτρέψει την διαφύλαξη των αποθεμάτων των σαφώς ακριβότερων Hellfire, αφού θα μπορούν να πλήττονται με την ίδια ακρίβεια στόχοι οι οποίοι δεν απαιτούν την ισχύ αυτών για την καταστροφή τους.

______________________________________

[1] Συνολικά παραδόθηκαν 448 AGM-114F Hellfire, 248 AGM-114K & KBF Hellfire II και 657 AGM-114K1 & M1 Hellfire II.