Κατάρρευση των συνομιλιών για το Κυπριακό με ευθύνη της Τουρκίας

71
1032

Την προκλητική και αδιάλλακτη στάση της επέδειξε ακόμα μία φορά η Τουρκία, η οποία οδήγησε σε ναυάγιο την Διάσκεψη του Crans Montana στην Ελβετία. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Mevlüt Çavuşoğlu, από την έναρξη του χθεσινού δείπνου – στο οποίο μεταφέρθηκαν όλες οι ελπίδες για πιθανή θετική κατάληξη- εμφανιζόταν πρόθυμος για να συζητήσει «τα πάντα». Σε επίμονες υποδείξεις του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη αλλά και του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά προς τον Çavuşoğlu για να καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις, οι τόνοι ανέβαιναν με τον Τούρκο ΥΠΕΞ να έχει έντονες αντιπαραθέσεις τόσο με τον Πρόεδρο όσο και τον Έλληνα ομόλογό του. Όταν ο Τούρκος ΥΠΕΞ κλήθηκε από τον ΓΓ ΟΗΕ για να καταθέσει συγκεκριμένη γραπτή πρόταση, έθεσε τις προκλητικές θέσεις που τίναξαν τη Διάσκεψη στον αέρα:

  • Παραμονή των εγγυήσεων και του επεμβατικού δικαιώματος και επανεξέτασή τους μετά από 15 χρόνια.
  • Επί του εδαφικού, η τουρκική πλευρά αποδεχόταν μόνο επιστροφή τμήματος της κατεχόμενης Μόρφου.
  • Πρωτογενές δίκαιο και ισότιμη μεταχείριση Τούρκων στην Κύπρο.

Εξόχως προκλητική δε ήταν η φράση του Τούρκου ΥΠΕΞ, Mevlüt Çavuşoğlu, αναφορικά με το θέμα της παραμονής των κατοχικών στρατευμάτων, όπου φέρεται να δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «αν είστε καλά παιδιά, μπορούμε να κάνουμε αναθεώρηση στα 13 χρόνια αντί στα 15»! Eλληνοκυπριακές πηγές αναφέρουν ακόμη ότι ο Çavuşoğlu μιλούσε απαξιωτικά στον Mustafa Akıncı.

Kληθείς να κατονομάσει το κύριο εμπόδιο λόγω του οποίου η Διάσκεψη δεν κατέληξε σε κάποιο αποτέλεσμα, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Antonio Guterres αναφέρθηκε «σε διαφορές σε αριθμό θεμάτων ανάμεσα στις αντιπροσωπείες που συμμετείχαν στη Διάσκεψη για την Κύπρο».