Οι αλλαγές στην ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων

0
1473

Θετικά κρίνονται οι αλλαγές στην ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς είναι “μετρημένες” και στοχευμένες με βασικό κριτήριο την ατομική αξία των επιλεγέντων Αξιωματικών, διαψεύδοντας έτσι τις επιθέσεις λάσπης σε κάποιους και την κινδυνολογία σχετικά με κάποιους άλλους.

Αρχηγός ΓΕΕΘΑ παραμένει για τέταρτη χρονιά ο Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος. Η αξία του είναι γνωστή και αποδεδειγμένη στη δύσκολη τριετία που προηγήθηκε, ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης έχει προσωπική άποψη για αυτήν, και για το λόγο αυτό απέτυχαν οι επιθέσεις λάσπης που έγιναν εναντίον του και είχαν πολλαπλά κίνητρα.

Υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ τοποθετείται ο Αντιναύαρχος Φ. Λελούδας, ενώ Επιτελάρχης ΓΕΕΘΑ τοποθετείται ο Αντιπτέραρχος Γ. Κυριάκου.

Αρχηγός ΓΕΣ τοποθετείται ο Αντιστράτηγος Άγγελος Χουδελούδης, ως τώρα Διοικητής 1ης Στρατιάς. Καταγόμενος από τον Έβρο και προερχόμενος από το Όπλο του Πεζικού, θεωρείται εξαιρετικά ικανός και οργανωτικός αξιωματικός, που θα διαδεχθεί επάξια τον επιτυχημένο Στρατηγό (πλέον) Χ. Λαλούση. Μεταξύ άλλων έχει διατελέσει διοικητής του 516 Μ/Κ Τάγματος Πεζικού, της 12ης Μ/Κ Μεραρχίας και του Δ΄ Σώματος Στρατού, ενώ από τη θητεία του στην 71η Α/Μ Ταξιαρχία προκύπτει σφαιρική αντίληψη των χερσαίων επιχειρήσεων, όχι μόνο στη μηχανοκίνητη αλλά και στην αεροκίνητη πλευρά τους.

Επίσης το ΚΥΣΕΑ με την απόφαση της 17ης Ιανουαρίου τοποθέτησε:

  1. Τον Αντιστράτηγο Ιωάννη Τσιόπλο, ως Διοικητή 1ης Στρατιάς.
  2. Τον Αντιστράτηγο Αναστάσιο Σπανό, ως Γενικό Επιθεωρητή Στρατού – Διοικητή Δόγματος Εκπαίδευσης.
  3. Τον Αντιστράτηγο Δημήτριο Χούπη, ως Διοικητή ΔΕΠ.
  4. Τον Αντιστράτηγο Δημόκριτο Κωνσταντάκο, ως Διοικητή Δ΄ ΣΣ.
  5. Τον Αντιστράτηγο Σωτήριο Κωστάκογλου, ως Διοικητή ΑΣΔΕΝ.
  6. Τον Αντιστράτηγο Σπυρίδωνα Αλφαντάκη, ως Διοικητή ΣΕΘΑ.
  7. Τον Αντιστράτηγο Ανδρέα Κορωνάκη, ως Υπαρχηγό ΓΕΣ.
  8. Τον Αντιστράτηγο Σταύρο Παπασταθόπουλο, ως Επιτελάρχη ΓΕΣ.
  9. Τον Αντιστράτηγο Πάρι Καπραβέλο, ως Διοικητή Γ΄ ΣΣ / NRDCGR.

Διοικητής ΑΣΔΥΣ παραμένει ο Αντιστράτηγος Γεώργιος Κωστίδης. Αξίζει να επισημανθεί η αποστρατεία τριών αντιστρατήγων με προέλευση από τις Ειδικές Δυνάμεις (Δεμέστιχας, Τσιτσικώστας, Φλάρης), ως ένδειξη ότι στο ΑΣΣ θα επικρατήσουν πλέον πιο “κλασικές” καταβολές αξιωματικών, αντίστοιχες με το προφίλ του νέου Αρχηγού.

Αρχηγός ΓΕΝ τοποθετείται ο Αντιναύαρχος Ιωάννης Δρυμούσης ΠΝ, ως τώρα Υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ. Ο νέος Αρχηγός, σε μια κλασική σταδιοδρομία αξιωματικού υψηλών προσόντων, έχει διατελέσει μεταξύ άλλων Κυβερνήτης στη φρεγάτα ΥΔΡΑ, Διοικητής Ταχέων Σκαφών, Διοικητής Φρεγατών, Υπαρχηγός Στόλου και Υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ, ενώ είναι κάτοχος MSc in Computer Science (Naval Postgraduate School -HΠΑ).

Αρχηγός Στόλου τοποθετείται ο Αντιναύαρχος Δημήτριος-Ελευθέριος Κατάρας ΠΝ, ως τώρα Διοικητής Διοίκησης Ναυτικής Εκπαίδευσης. Αξιωματικός που χαίρει ευρύτατης εκτίμησης στο Πολεμικό Ναυτικό, υπήρξε αρχηγός της τάξης του και έλαβε 2 μεταπτυχιακούς τίτλους (MSc in Electrical Engineering και MSc in Aeronautical Engineering) μέσα στο ίδιο έτος από το Naval Postgraduate School (ΗΠΑ), ενώ είναι και διπλωματούχος Ηλεκτρολόγος Μηχανικός (TEE). Διετέλεσε μεταξύ άλλων Κυβερνήτης της φρεγάτας ΣΑΛΑΜΙΣ, Τακτικός Διοικητής (OTC) στην Επιχείρηση ΑΓΗΝΩΡ για την εκκένωση 186 αμάχων από την Τρίπολη της Λιβύης το 2014, Διοικητής Φρεγατών, καθώς και Υπαρχηγός Στόλου κατά την ελληνοτουρκική κρίση του 2020.

Ως Διοικητής ΔΔΜΝ παραμένει ο Αντιναύαρχος (Μ) Χαρίλαος Παπαδημητρίου ΠΝ.

Αρχηγός ΓΕΑ παραμένει ο Αντιπτέραρχος (Ι) Θεμιστοκλής Μπουρολιάς, ενώ Αρχηγός Τακτικής Αεροπορίας (ΑΤΑ) παραμένει ο Αντιπτέραρχος (Ι) Γεώργιος Φασούλας. Διοικητής ΔΑΥ τοποθετείται ο Αντιπτέραρχος (Ι) Δημοσθένης Γρηγοριάδης.

Ευχόμαστε σε ολόκληρη την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, “παλιούς και νέους”, καλή δύναμη και καλή επιτυχία στα καθήκοντά τους!