Ανασκόπηση εβδομάδας #299

0
2816

Διεθνής κατάσταση

Στην Ουκρανία, ο πόλεμος βρίσκεται πια στον 11ο μήνα, χωρίς ενδείξεις ειρήνευσης. Στις 11 Ιανουαρίου ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας S. Shoigu διόρισε τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου V. Gerasimov ως διοικητή των δυνάμεων του μετώπου της Ουκρανίας, σε μια ασυνήθιστη κίνηση που πιθανώς αποσκοπεί στη μετάθεση όλων των ευθυνών στο πρόσωπό του. Την τελευταία εβδομάδα οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν να πιέζουν τις ουκρανικές στη γραμμή Svatove-Kreminna, καθώς και στις περιοχές του Bakhmut και του Soledar, το οποίο έχουν καταλάβει σε μεγάλο βαθμό. Παράλληλα, ρωσικοί πύραυλοι (Iskander και S-300 τροποποιημένοι για χρήση κατά στόχων εδάφους) έπληξαν ουκρανικές υποδομές στο Κίεβο και σε άλλες περιοχές. Από ουκρανικής πλευράς, σημαντική εξέλιξη της εβδομάδας ήταν οι δεσμεύσεις ευρωπαϊκών κρατών να στείλουν εξελιγμένα άρματα μάχης: μετά τη Γαλλία και την Πολωνία, χθες η Μ. Βρετανία επιβεβαίωσε ότι θα στείλει 14 άρματα Challenger 2.

Στις 9 Απριλίου το εφετείο της Τρίπολης ανέστειλε την ισχύ του “συμφώνου συνεργασίας για υδρογονάνθρακες” μεταξύ της Τουρκίας και της προσωρινής λιβυκής κυβέρνησης (GNU), δηλώνοντας επιπλέον ότι η GNU δεν επιτρέπεται να συνάπτει συμφωνίες που αφορούν την κυριαρχία της Λιβύης και τα στρατηγικά της αποθέματα. Παράλληλα, η Αίγυπτος κατέθεσε στον ΟΗΕ το λεπτομερή χάρτη που αντιστοιχεί στη μονομερή οριοθέτηση των θαλασσίων συνόρων της με τη Λιβύη (προεδρικό διάταγμα της 11.12.2022), αναφέροντας  αναλυτικά όλα τα μικρά νησιά της περιοχής ενδιαφέροντος (Γαύδο, Χρυσή/Γαϊδουρονήσι, Κουφονήσι).

ΥΕΘΑ/ΓΕΕΘΑ

Συνεχίζονται οι επιθέσεις λάσπης κατά του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Κ. Φλώρου, αυτή τη φορά με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Documento που τον εμφανίζει παραπλανητικά στο πρωτοσέλιδό της να έχει αγοράσει κατοικία με “μαύρα” χρήματα, ενώ το άρθρο στις εσωτερικές σελίδες αναφέρεται σε αγορά κατοικίας συγγενικού του προσώπου, χωρίς στοιχεία παρανομίας. Το δημοσίευμα εμφανίστηκε παράλληλα με αναπόδεικτους ισχυρισμούς του αλλοδαπής ιδιοκτησίας ιστοτόπου Pronews για δωροδοκία του Α/ΓΕΕΘΑ συνδεόμενη με αγορά ελικοπτέρων, καθώς και με καταιγισμό σχετικών δημοσιευμάτων στον τουρκικό τύπο. Στη σχετική ανακοίνωση διάψευσης του ΓΕΕΘΑ εμείς θα προσθέσουμε μόνο ότι η αξία του Στρατηγού Φλώρου ως αξιωματικού και το έργο του είναι γνωστά στην ελληνική κοινωνία, και αυτό φαίνεται μεταξύ άλλων από τη σύγκριση της απήχησης της σχετικής ανάρτησής μας στο Twitter με την απήχηση των συκοφαντικών αναρτήσεων. Οι συκοφάντες και οι υποβολείς τους θα αποτύχουν στο σκοπό τους, και ο Στρατηγός Φλώρος θα παραμείνει Αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων και για τον επόμενο, κρίσιμο χρόνο.

Ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Ν. Χαρδαλιάς παρέστη σήμερα στην εκδήλωση κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίτας της Λέσχης Εφέδρων Ενόπλων Δυνάμεων (Λ.ΕΦ.Ε.Δ.) Αττικής, που πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο της Σχολής Διαβιβάσεων, στο στρατόπεδο «Γεώργιος Καραϊσκάκης Α΄», στο Χαϊδάρι. Η Λ.ΕΦ.Ε.Δ. βράβευσε τον ΥΦΕΘΑ και τους Αρχηγούς ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Κ. Φλώρο και ΓΕΣ Αντιστράτηγο Χ. Λαλούση, στα πρόσωπα των οποίων τιμήθηκε η συνδρομή και υποστήριξη του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και των Γενικών Επιτελείων Εθνικής Άμυνας και Στρατού αντίστοιχα, στο εθελοντικό, πολυδιάστατο και συνάμα εξαιρετικά σημαντικό έργο της Λέσχης.

Επίσης, ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, οι Αρχηγοί ΓΕΕΘΑ και ΓΕΣ, καθώς και επίσημοι προσκεκλημένοι βράβευσαν μέλη της Λ.ΕΦ.ΕΔ. Αττικής, για τη συμμετοχή τους στις πυρκαγιές και στην αντιπυρική περίοδο της περσινής χρονιάς ως εθελοντές πυροσβέστες, το ήθος και την ανιδιοτελή προσφορά τους σε δράσεις εθελοντισμού για το κοινό καλό.

Στρατός Ξηράς

Στις 12 Ιανουαρίου υπογράφηκε η διακήρυξη του διαγωνισμού, με κατεπείγουσα διαδικασία, για την κατασκευή Τεχνητού Εμποδίου και συνοδών έργων κατά μήκος της ελληνοτουρκικής μεθορίου στην περιοχή Ψαθάδες Διδυμοτείχου έως Κορνοφωλιά Σουφλίου μήκους 35 χλμ, το οποίο αποτελεί την πρώτη φάση της νέας επέκτασης 140 χλμ. Όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός από τον Έβρο, έγινε προσπάθεια να χρηματοδοτηθεί η κατασκευή από ευρωπαϊκούς πόρους, αλλά δεδομένου ότι αυτό δεν κατέστη δυνατό, το έργο θα κατασκευαστεί με αμιγώς εθνικούς πόρους.

Στις 9 Ιανουαρίου ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ν. Παναγιωτόπουλος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την Γερμανίδα ομόλογό του C. Lambrecht, κατά την οποία συζητήθηκε μεταξύ άλλων η πορεία υλοποίησης της συμφωνίας για την παραχώρηση από τη χώρα μας, ΤΟΜΑ τύπου BMP-1 στην Ουκρανία, με αντικατάστασή τους με ΤΟΜΑ γερμανικής κατασκευής τύπου Marder. Σύμφωνα με δημοσίευμα του doureios.com, δεν αληθεύουν γερμανικά δημοσιεύματα περί “διευκόλυνσης” που θα κάνει η ελληνική πλευρά στη Γερμανία προκειμένου να παραδοθούν ΤΟΜΑ Marder στην Ουκρανία, καθ’ ότι ο ΥΕΘΑ απάντησε αρνητικά στη σχετική κρούση της Γερμανίδας ομολόγου του, που βρίσκεται πολιτικά σε δύσκολη θέση. Η ελληνογερμανική συμφωνία ανταλλαγής υλοποιείται κανονικά, και εντός του μηνός θα προστεθούν άλλα 6 Marder στα 14 παραληφθέντα, ενώ τον Απρίλιο θα παραληφθούν τα υπόλοιπα 20.

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπογράφηκε πρόσφατα η απόφαση για την ενοποίηση της Διεύθυνσης Διαβιβάσεων με τη Διεύθυνση Πληροφορικής του ΓΕΣ, που συγχωνεύονται σε ενιαίο Όπλο των Επικοινωνιών.

Πολεμικό Ναυτικό

Η κατασκευή Ναυτικής Βάσης Παγασητικού εισέρχεται σε φάση υλοποίησης, με την εκπόνηση των απαραίτητων μελετών για τη διαμόρφωση νέων λιμενικών υποδομών μόνιμης παραβολής αρματαγωγών του ΠΝ και τη χωροθέτηση των χερσαίων χώρων στον Αλμυρό Μαγνησίας. Συγκεκριμένα, αναρτήθηκε στη Διαύγεια η απόφαση ένταξης της Πράξης “Μελέτες για την κατασκευή Ναυτικής Βάσης (Ν.Β.) Παγασητικού”, στο τομεακό πρόγραμμα Ανάπτυξης του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, που χρηματοδοτείται από το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης (ΕΠΑ) και το αντικείμενο της,  είναι η εκτέλεση και εκπόνηση των απαραίτητων ερευνών και μελετών για την εγκατάσταση νέας Ναυτικής Βάσης στη θέση ‘Αγιος Ιωάννης του Αλμυρού. Στο πλαίσιο των εκπονούμενων μελετών θα εξεταστεί η διαμόρφωση νέων λιμενικών υποδομών μόνιμης παραβολής πλοίων του στόλου του Πολεμικού Ναυτικού και η χωροθέτηση των απαραίτητων χερσαίων χώρων. Η επιλέξιμη δημόσια δαπάνη ανέρχεται σε 3.826.059 ευρώ και αφορά το ποσό που χρηματοδοτείται ή θα χρηματοδοτηθεί από το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης. Έτσι τα αρματαγωγά του Πολεμικού Ναυτικού θα εδρεύουν σε απόσταση αναπνοής από την 32 Ταξιαρχία Πεζοναυτών, μειώνοντας σημαντικά τους χρόνους αντίδρασης του επίλεκτου αυτού Σχηματισμού.

Πολεμική Αεροπορία

Στις 16 Ιανουαρίου εκκινεί το πρόγραμμα ΓΡΥΠΑΣ για την σχεδίαση, ανάπτυξη και την βιομηχανική παραγωγή οπλισμένου ΜΕΑ/Φ κατηγορίας Μέσου Υψομέτρου Μακράς Αυτονομίας (MALE) με αρχική χρηματοδότηση €5 εκατ. προς την ΕΑΒ και τη συμμετοχή τεσσάρων Πανεπιστημίων. Στις 12 Ιανουαρίου υπεγράφη Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ της ΕΑΒ, του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, του Πανεπιστημίου Πατρών, του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης και του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας για τον σχεδιασμό και τη βιομηχανική παραγωγή του, παρουσία του υπουργού Εθνικής Άμυνας Ν. Παναγιωτόπουλου, του υπουργού Οικονομικών Χ. Σταϊκούρα, της διοίκησης της ΕΑΒ και των πρυτανικών αρχών των τεσσάρων πανεπιστημίων. Το νέο ΜΕΑ αναμένεται να έχει εκπέτασμα πτερύγων 20m, μέγιστο βάρος απογείωσης 3.000kg, μέγιστο ύψος πτήσης 30.000ft, turbo jet κινητήρα και ακτίνα πτήσης επαρκή για την κάλυψη της Αν. Μεσογείου.  Σύμφωνα με τον ΥΕΘΑ, η ΠΑ θα συμμετάσχει στη συγγραφή των επιχειρησιακών προδιαγραφών και των εγχειριδίων πτήσεως, στην πιστοποίηση των εξωτερικών φορτίων (βόμβες ή/και βλήματα) και στην εκτέλεση των επιχειρησιακών ελέγχων και δοκιμών του αεροχήματος του προγράμματος ΓΡΥΠΑΣ.

Από τις 30 Ιανουαρίου η ΠΑ θα συμμετέχει με 4 αεροσκάφη F-16 της 337 Μοίρας στην πολυεθνική άσκηση “Spears of Victory” που θα διεξαχθεί στη Σ. Αραβία και συγκεκριμένα στη βάση “King Abdulaziz” στο Νταχράν.

Μειωμένη ποσοτικά και ποιοτικά ήταν η παραβατική δραστηριότητα της τουρκικής αεροπορίας την τελευταία εβδομάδα, καθώς σημειώθηκαν 137 παραβιάσεις του ελληνικού εναερίου χώρου (έναντι 436 την προηγούμενη εβδομάδα), 12 αερομαχίες με ελληνικά αεροσκάφη αναχαίτισης (έναντι 19 την προηγούμενη εβδομάδα) και 4 υπερπτήσεις ελληνικού εδάφους (έναντι 17 την προηγούμενη εβδομάδα).

Ανατολικός Παρατηρητής

Στις 9 Ιανουαρίου παραδόθηκαν τα πρώτα 6 αυτοκινούμενα πυροβόλα T-155 FIRTINA II στον Τουρκικό Στρατό. Συνολικά προγραμματίζεται η κατασκευή 140 νέων A/K πυροβόλων με παράδοση σε βάθος δεκαετίας, τα οποία θα προστεθούν στα 278 Firtina I που υπηρετούν ήδη.

 

Σύμφωνα με δημοσίευμα του περιοδικού Foreign Policy στις 10 Ιανουαρίου, η Τουρκία μεταβίβασε αδιευκρίνιστο αριθμό βομβιδοφόρων βλημάτων M483A1 DPICM διαμετρήματος 155mm στην Ουκρανία στα τέλη του 2022. Το δημοσίευμα δείχνει πώς η “φίλη και σύμμαχος” αξιοποιεί επιμέρους θέματα για να “πουλήσει εκδουλεύσεις” στην Ουκρανία και τις ΗΠΑ, στο πλαίσιο της συνεχούς επαναδιαπραγμάτευσης της σχέσης της με το δυτικό στρατόπεδο.

Στις 9 Ιανουαρίου ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χ. Ακάρ επιθεώρησε το υποβρύχιο  PIRI REIS (S330), το οποίο πραγματοποιεί Δοκιμές Εν Πλω από τις 3 Ιανουαρίου. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του ο Τούρκος υπουργός Άμυνας δήλωσε ότι η Τουρκία δεν θα επιτρέψει την επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων πέραν των 6 ναυτικών μιλίων.

Θέμα χρόνου είναι, σύμφωνα με πληροφορίες από τις ΗΠΑ, η αποστολή από την κυβέρνηση Μπάιντεν προς το Κογκρέσο αιτήματος έγκρισης για την πώληση έως 40 μαχητικών αεροσκαφών F-16V (συν κιτ εκσυγχρονισμού για περίπου 80 ακόμη), συνολικής αξίας περίπου 20 δις δολλαρίων. Η κυβέρνηση Μπάιντεν αναμένεται να στείλει το αίτημα μαζί με το αίτημα έγκρισης πώλησης μαχητικών F-35 στην Ελλάδα, σε μια προσπάθεια πολιτικού συμψηφισμού των δύο αιτημάτων. Επιπλέον, νέο (και επικίνδυνο) στοιχείο αποτελεί η προβολή της έγκρισης της πώλησης των F-16 ως αντάλλαγμα για την αλλαγή της αρνητικής στάσης της Τουρκίας σε σχέση με την είσοδο της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Ωστόσο η έγκριση δεν φαίνεται σε καμία περίπτωση εξασφαλισμένη, καθώς ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων, γερουσιαστής Menendez, δήλωσε εκ νέου ότι θα εμποδίσει την πώληση νέων F-16 στην Τουρκία, εάν ο R.T. Erdogan δεν πάψει να παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, να παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και να απειλεί τις γειτονικές χώρες.  Ο χρόνος αποστολής του αιτήματος πιθανότατα θα καθοριστεί από τα αποτελέσματα της προγραμματισμένης συνάντησης των Υπουργών Εξωτερικών ΗΠΑ και Τουρκίας στην Ουάσιγκτον στις 18 Ιανουαρίου. Από την ημέρα αποστολής της ειδοποίησης, το Κογκρέσο έχει προθεσμία 30 ημερών για να εγκρίνει ή να απορρίψει το αίτημα.