Κίνδυνος απώλειας χρηματοδότησης του ΝΑΤΟ για το πρόγραμμα ΕΣΕΕΘΑ

7
1111
Αίθουσα συνεδριάσεων στο αναβαθμισμένο Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων (ΕΘΚΕΠΙΧ/ΓΕΕΘΑ). Με την ολοκλήρωση του ΕΣΕΕΘΑ, οι Ένοπλες Δυνάμεις αποκτούν αυτόνομο και ασφαλές δίκτυο επικοινωνιών και εξοικονομούν σημαντική δαπάνη από τηλεπικοινωνιακά τέλη προς τον ΟΤΕ.

Είναι γνωστό ότι τα σημαντικότερα έργα υποδομών των Ενόπλων Δυνάμεων που υλοποιούνται τα τελευταία χρόνια είναι εκείνα που έχουν εξασφαλίσει χρηματοδότηση από το ΝΑΤΟ. Ενδεικτικά μπορούν να αναφερθούν η εκ βάθρων αναβάθμιση του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων (ΕΘΚΕΠΙΧ/ΓΕΕΘΑ), η μεταφορά του Εθνικού Κέντρου Αεροπορικών Επιχειρήσεων στις υπογειοποιημένες εγκαταστάσεις στο Κουτσόχερο, ο εκσυχρονισμός του Συστήματος Αεροπορικού Έλεγχου και η κατασκευή αποθηκών καυσίμου, πυρομαχικών και οικημάτων σε στρατόπεδα, ναυτικές και αεροπορικές βάσεις. Τα έργα υποδομών του ΝΑΤΟ χρηματοδοτούνται από ενιαίο προϋπολογισμό, στον οποίο συνεισφέρουν ετησίως όλα τα κράτη-μέλη της Συμμαχίας. Αυτό που μάλλον δεν είναι ευρέως γνωστό είναι πως τα κονδύλια αυτά συμψηφίζονται με τις δαπάνες για την εκτέλεση των έργων σε κάθε κράτος-μέλος. Ουσιαστικά, η Ελλάδα, μέλος της Συμμαχίας εδώ και 64 χρόνια, ουδέποτε χρειάστηκε να δώσει χρήματα στον ενιαίο προϋπολογισμό του ΝΑΤΟ γιατί οι πληρωμές που έκανε για έργα υποδομών ήταν μεγαλύτερες από την απαιτούμενη συνεισφορά της και έτσι ο συμψηφισμός ήταν πάντα θετικός.

Αυτό πλέον έχει ανατραπεί καθώς σύμφωνα με καταγγελία του Πανελληνίου Συνδέσμου Τεχνικών Εταιρειών, τα Υπουργεία Οικονομικών και Εθνικής Άμυνας μετέφεραν τις διαθέσιμες πιστώσεις στον Εθνικό Προϋπολογισμό για την εξόφληση υποχρεώσεων προς τρίτους. Σύμφωνα με την ίδια καταγγελία, η μεγάλη καθυστέρηση πληρωμών σε έργα ΝΑΤΟ από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας δημιουργεί τον κίνδυνο για πρώτη φορά τα τελευταία 64 χρόνια να βρεθεί η Ελλάδα στη δυσχερή θέση να καταβάλλει κονδύλια σε άλλες χώρες, μεταξύ των οποίων και η Τουρκία, στην οποία εκτελούνται έργα ευρείας κλίμακας!

H επιστολή του
H επιστολή του Πανελληνίου Συνδέσμου Τεχνικών Εταιρειών προς τους υπουργούς Εθνικής Άμυνας και Οικονομικών. Οι λογιστικές αλχημείες επισείουν τον κίνδυνο, για πρώτη φορά, να χρηματοδοτήσει η Ελλάδα την κατασκευή υποδομών των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Ακόμα χειρότερα, η Ελλάδα κινδυνεύει με απώλεια σημαντικών κονδυλίων για το πρόγραμμα του Ενοποιημένου Συστήματος Επικοινωνιών Εθνικής Άμυνας (Hellenic Defence Integrated Communications System: HEDICS), ένα έργο υψίστης εθνικής σημασίας. Πρόκειται για ένα διακλαδικό δίκτυο οπτικών ινών που διατρέχει το σύνολο σχεδόν του ηπειρωτικού και του νησιωτικού χώρου και μέσω αυτού διασυνδέεται το σύνολο των τερματικών διατάξεων των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΨΑΔ, ΣΕΖΜ «ΕΡΜΗΣ», ΣΔΕΠ, δίκτυα ηλεκτρονικής επιτήρησης κ.α.). Το ΕΣΕΕΘΑ έχει πολύ μεγάλες ικανότητες αναδρομολόγησης και θεωρείται απρόσβλητο από εχθρική φυσική ή ηλεκτρονική (παρεμβολή, υποκλοπή, παραπλάνηση) προσβολή.

Η υλοποίηση του προγράμματος είχε προγραμματιστεί από το 2003 με κάλυψη του αρχικού κόστους προμήθειας 8.655.000 ευρώ και ετήσια χρηματοδότηση 1,3 εκατ. ευρώ για τη συντήρηση του συστήματος από το ΝΑΤΟ. Ο διαγωνισμός του 2004 ματαιώθηκε, το 2007 υπήρξε επικαιροποίηση των τεχνικών προδιαγραφών που εγκρίθηκε από το ΝΑΤΟ και τον Αύγουστο του 2008 προκηρύχθηκε η δημοπράτηση του έργου. Τον Ιούλιο του 2010, μετά από μεγάλη καθυστέρηση που προκάλεσε τη δυσαρέσκεια του ΝΑΤΟ, υποβλήθηκαν προσφορές από 32 εταιρείες. Ο διεθνής διαγωνισμός όμως ακυρώθηκε στις αρχές του 2011 και ενώ είχε ολοκληρωθεί η αξιολόγηση των τεχνικών προσφορών.

Τελικά το Δεκέμβριο του 2014 υπεγράφη η σύμβαση για την υλοποίηση του έργου Switching, Control and Security του ΕΣΕΕΘΑ, έναντι του ποσού των 13.253.100 ευρώ, με προβλεπόμενο χρόνο ολοκλήρωσης 24 μήνες. Δύο μήνες πριν την συμβατική ημερομηνία παράδοσης, το έργο βρίσκεται ακόμη σε πρώιμο στάδιο, σύμφωνα με όσα καταγγέλλει ο βουλευτής Σπύρος Δανέλης:

danellis_4Το παράδειγμα της Τουρκίας

Πέρα από τον κίνδυνο απώλειας πιστώσεων, η χώρα βρίσκεται πολλαπλώς εκτεθειμένη λόγω της ανικανότητάς της να καλύψει πραγματικές επιχειρησιακές απαιτήσεις τόσο της Συμμαχίας όσο και της ίδιας. Είναι χαρακτηριστικό ότι το αντίστοιχο έργο της Βουλγαρίας ολοκληρώθηκε το 2007 ενώ ξεχωριστό ενδιαφέρον παρουσιάζει το Ολοκληρωμένο Σύστημα Επικοινωνιών των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων (Turkish Armed Forces Integrated Communication System: TAFICS). Το εν λόγω πρόγραμμα αναπτύχθηκε σε συνεργασία με το Ίδρυμα Επιστημονικών και Τεχνολογικών Ερευνών (TÜBİTAK) και χρηματοδοτήθηκε τόσο από εθνικούς πόρους όσο και από κονδύλια ΝΑΤΟ. Πρόκειται για ένα στρατηγικό ψηφιακό δίκτυο επικοινωνιών με ραδιοζεύξεις και 24.100 km οπτικών ινών σε ολόκληρη την τουρκική επικράτεια, που από το Δεκέμβριο του 2005 παρέχει ασφαλείς επικοινωνίες φωνής, αποστολής εγγράφων και εικόνας μεταξύ όλων των Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων καθώς και της προεδρίας της Δημοκρατίας, της πρωθυπουργίας, του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας και των σημαντικότερων υπουργείων και κρατικών φορέων. Το εν λόγω σύστημα αναβαθμίζεται διαρκώς με εθνικούς αλγορίθμους κρυπτογράφησης και λογισμικό διαδικτυακής επικοινωνίας (VoIP) ενώ εξελίσσονται διαρκώς οι δυνατότητες των υφιστάμενων συστημάτων τακτικών επικοινωνιών (TASMUS, ÇBSMT κλπ).