Ανασκόπηση εβδομάδας #19

23
1179

Με την καθιερωμένη Στρατιωτική Παρέλαση στην Λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, κορυφώθηκαν οι εορταστικές εκδηλώσεις για την Εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου στην Θεσσαλονίκη. Κατά τη διάρκεια της Στρατιωτικής Παρέλασης 6 αλεξιπτωτιστές πραγματοποίησαν άλμα στατικού ιμάντα από ελικόπτερο CH-47 Chinook στον Θερμαϊκό ενώ οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με την επίδειξη της Ομάδας Αεροπορικών Επιδείξεων Μεμονωμένου Αεροσκάφους F-16 ΖΕΥΣ (F-16 Demo Team) της Πολεμικής Αεροπορίας.

Από τις 17 έως τις 26 Οκτωβρίου 2016 διεξήχθη στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής, υπό τον συντονισμό της Διακλαδικής Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ, στο πλαίσιο διμερούς στρατιωτικής συνεργασίας, συνεκπαίδευση μεταξύ Ελληνικών Μονάδων Ειδικών Επιχειρήσεων (Ειδικό Τμήμα Αλεξιπτωτιστών – Ζ’ Μοίρα Αμφιβίων Καταδρομών) και του 601st Special Forces Group (SFG) της Τσεχίας, σε αντικείμενα βολών μάχης ταχείας αντίδρασης και ειδικών επιχειρήσεων.

Στο πλαίσιο της επιχειρησιακής εκπαίδευσης της ΧVI Μηχανοκίνητης Μεραρχίας Πεζικού, το διήμερο 19 και 20 Οκτωβρίου εκτελέσθηκε στην περιοχή του Έβρου, άσκηση της Διοικήσεως Πυροβολικού της Μεραρχίας. Κατά την άσκηση, η 163 Αυτοκινούμενη Μοίρα Μέσου Πυροβολικού PzH, εκτέλεσε βολές με πραγματικά πυρά, εφαρμόζοντας συνεχώς την τακτική «βάλλω και μετακινούμαι».

1Από 17 έως 20 Οκτωβρίου 2016, στο πλαίσιο της επιχειρησιακής εκπαίδευσης, οι Μονάδες Πυροβολικού της 80 ΑΔΤΕ στην Κω, εκτέλεσαν Βολές Πυροβολικού με πραγματικά πυρά.

08Από 17 έως και 21 Οκτωβρίου, η 335 Μοίρα της 116 Πτέρυγας Μάχης συμμετείχε στην Διακλαδική Άσκηση του ΝΑΤΟ «X-Servicing 2016», η οποία διεξήχθη στις Αεροπορικές Βάσεις Volkel της Ολλανδίας και Kleine Brogel του Βελγίου. Η 335M συμμετείχε σε αποστολές Συνδυασμένων Αεροπορικών Επιχειρήσεων (Composite Air Operations – COMAO), σε ρόλο προστασίας των αεροσκαφών του COMAO (Force Protection) και προσβολής επιγείων στόχων (Air Interdiction). H Μοίρα συμμετείχε με τρία (3) αεροσκάφη F-16 Block 52+ Advance και ανάλογο προσωπικό. Οι λοιπές συμμετέχουσες δυνάμεις στην άσκηση, εκτός της ελληνικής, ήταν το Βέλγιο, η Ολλανδία, οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, η Γερμανία, η Ιταλία και η Πολωνία.

dsc_2016_Στις 20 Οκτωβρίου, ο Διοικητής ΑΣΔΕΝ, πραγματοποίησε επίσκεψη στην Περιοχή Ευθύνης της Τακτικής Διοίκησης του 41 Συντάγματος Πεζικού, στη Σαμοθράκη. Ο Διοικητής ΑΣΔΕΝ παρακολούθησε δραστηριότητες του Συγκροτήματος, συνεχάρη το προσωπικό για το έργο που επιτελεί και στο πλαίσιο των κατευθύνσεων του ΓΕΣ παρείχε οδηγίες και διευκρινήσεις.

Στις 25 Οκτωβρίου ο Α/ΤΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Χρ. Χριστοδούλου, πετώντας με μαχητικό F-16C, πραγματοποίησε επίσκεψη στο κλιμάκιο των Αεροσκαφών Ετοιμότητας (Readiness) της 135ΣΜ, στην Αεροπορική Βάση Σκύρου, όπου τον υποδέχτηκε ο Διοικητής της Μονάδας. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, ο Α/ΤΑ συνομίλησε με το ιπτάμενο και τεχνικό προσωπικό του κλιμακίου, αντάλλαξε απόψεις και έδωσε κατευθυντήριες οδηγίες. Επίσης, είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τον Διοικητή της 7ης Μοίρας Σταθμού Ελέγχου και Προειδοποίησης (7 η ΜΣΕΠ) και τον Διοικητή της 22ης Μοίρας Κατευθυνομένων Βλημάτων (22η ΜΚΒ).

Στις 25 Οκτωβρίου o Α/ΓΕΕΘΑ Ναύαρχος Ευ. Αποστολάκης επισκέφθηκε την 71η Α/Μ ΤΑΞ «Πόντος» στο Κιλκίς όπου τον υποδέχθηκε ο Διοικητής της 1ης Στρατιάς Αντιστράτηγος Ηλ. Λεοντάρης, ως εκπρόσωπος του Α/ΓΕΣ. Ο Α/ΓΕΕΘΑ ενημερώθηκε για τις τρέχουσες δραστηριότητες του σχηματισμού και παρείχε κατευθύνσεις στο προσωπικό.

Στις 27 Οκτωβρίου ο Α/ΓΕΕΘΑ, Ναύαρχος Ευ. Αποστολάκης επισκέφθηκε την έδρα του Γ΄ Σ.Σ./NRDC-GR, στην Θεσσαλονίκη. Κατά την διάρκεια της επίσκεψης, ο Α/ΓΕΕΘΑ συζήτησε τις τρέχουσες δραστηριότητες του στρατηγείου, τόσο ως εθνικής όσο και ως νατοϊκής οντότητας, και παρείχε κατευθύνσεις στο προσωπικό.

Αμυντική βιομηχανία

Σε απάντηση σχετικής ερώτησης στη Βουλή, στις 21 Οκτωβρίου ο ΥΕΘΑ Π. Καμμένος παρέθεσε στοιχεία και διευκρινίσεις σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στο πρόγραμμα των αεροσκαφών C-27J. Στον παρόντα χρόνο βρίσκεται σε εξέλιξη πρόγραμμα αποκατάστασης της διαθεσιμότητας τεσσάρων εκ των οκτώ αεροσκαφών C-27J της ΠΑ. Το υπόψη πρόγραμμα υλοποιείται στο πλαίσιο των προβλέψεων της τροποποίησης Νο 3 της σύμβασης προμήθειάς τους (Σύμβαση 004Γ/03, συνολικού ύψους 189.655.843,90 USD) ,και περιλαμβάνει την επιστροφή εντόκως στο ΥΠΕΘΑ από τον αντισυμβαλλόμενο της χορηγηθείσας προκαταβολής για τέσσερα μη παραδοτέα αεροσκάφη, ύψους 40.073.642 USD. Και τη δωρεάν παροχή από τον προμηθευτή επιπλέον υλικών και υπηρεσιών, αποτιμώμενης συνολικής αξίας 9.000.000 USD περίπου, ως αντιστάθμισμα για την απαλλαγή του από την υποχρέωση παράδοσης των τεσσάρων  τελευταίων αεροσκαφών. Σύμφωνα με τις προβλεπόμενες από τη σύμβαση κυρώσεις για καθυστερημένες παραδόσεις, επιβλήθηκαν ποινικές ρήτρες και παρακρατήθηκαν οι αναλογούντες τόκοι προκαταβολής, σε ποσό που υπερβαίνει τα 11.800.000 USD, ενώ, επιπλέον καταλογίστηκε και ποσό που υπερβαίνει τα 4.800.000 EURO ως θετική ζημία λόγω των ως άνω καθυστερήσεων.

Στις 21 Οκτωβρίου αναρτήθηκε στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ η ανανέωση με Τροποποίηση των όρων της υπ’ αριθμ. Τ16/2009 σύμβασης έργου, βάση της οποίας η ΕΑΒ αναλαμβάνει για περίοδο 3 ετών τη συντήρηση-αποκατάσταση της διαθεσιμότητας των ιπτάμενων μέσων του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., αντί 11,9 εκατ. ευρώ (ποσό που θα καταβληθεί σε 6 εξαμηνιαίες δόσεις το διάστημα 2016-2018). Για το τρέχον εξάμηνο του 2016, η ΕΑΒ υποχρεούται βάσει της σύμβασης να διασφαλίζει τη διαθεσιμότητα ενός ελικοπτέρου, δύο μονοκινητήριων και δύο δικινητήριων αεροσκαφών του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.

Στις 24 Οκτωβρίου υπογράφθηκε στη ΓΔΑΕΕ η Σύμβαση 005Β/16 με την εταιρεία ΕΛΦΟΝ ΕΠΕ για την προμήθεια αναλωσίμων υλικών τορπιλών SUT και SST-4, για την κάλυψη αναγκών του Π.Ν.

Σύμβαση με το Πορτογαλικό Ναυτικό για την αντικατάσταση των κύριων συσσωρευτών των Υ/Β κλάσης Tridente υπέγραψε η εταιρεία Sunlight.

Στις 24 Οκτωβρίου διεξήχθη στη ΓΔΑΕΕ συνάντηση του Τμηματάρχη Παρακολούθησης Συμβάσεων Αντισταθμιστικών Ωφελημάτων και επιτελών του Τμήματος, με τους εξουσιοδοτημένους εκπροσώπους της εταιρείας L3-MAS, όπου συζητήθηκαν θέματα σχετικά με τη Σύμβαση Α.Ω. 05/02 που απορρέει από την προμήθεια συστημάτων υποστήριξης των αεροσκαφών C-130. Την επομένη πραγματοποιήθηκαν άλλες δύο αντίστοιχες συναντήσεις με στελέχη της ΓΔΑΕΕ. Η πρώτη ήταν με εκπρόσωπο της MBDA France S.A.S. την ανασκόπηση προγραμμάτων Α.Ω. που υλοποιούνται από την εταιρεία και η δεύτερη με εκπροσώπους της ΕΑΒ και της Airbus Defence and Space GmbH (παρουσία και επιτελών του ΓΕΣ), για θέματα σχετικά με την υλοποίηση της Σύμβασης Α.Ω. 20/99 που απορρέει από την επέκταση του ΣΕΖΜ «Ερμής-ΙΙ».

 

Στρατιωτική διπλωματία

Από την 16 έως και 22 Σεπτεμβρίου και από 4 έως και 7 Οκτωβρίου, αντιπροσωπείες Ικάρων της IVης Τάξης της Σχολής συμμετείχαν στο «Air Force Tactics International Course», στο University Of Defense, στο  Brno της Τσεχικής Δημοκρατίας και στην «3η Ολυμπιάδα Κοινής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε θέματα Ασφάλειας και Άμυνας» (3rd CSDP Olympiad), στη Στρατιωτική Σχολή των Ενόπλων Δυνάμεων της Σλοβακίας (Armed Forces Academy of General Milan Rastislav Štefánik), στην πόλη Liptovský Mikuláš, αντίστοιχα.
Σκοπός της συμμετοχής στις παραπάνω διοργανώσεις ήταν η ενημέρωση των Ικάρων σε θέματα Αεροπορικών Επιχειρήσεων, καθώς και η γνωριμία τους και η ανταλλαγή απόψεων με σπουδαστές άλλων χωρών.

Από τις 19 έως και 21 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε στην Λέσχη Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων, στην Αθήνα, η δεύτερη συνεδρίαση της Μεικτής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Ελλάδας-Αλβανίας με την συμμετοχή 12μελούς Αλβανικής αντιπροσωπείας. Στην συνεδρίαση, συζητήθηκαν τεχνικά θέματα εφαρμογής της συμφωνίας συνεργασίας Ελλάδας-Αλβανίας του 2009, σχετικά με την αναζήτηση, εκταφή, ταυτοποίηση και ταφή των Ελλήνων στρατιωτικών οι οποίοι έπεσαν σε πολεμικές επιχειρήσεις κατά την διάρκεια του Ελληνο-Ιταλικού πολέμου 1940-1941.

Από τις 22 έως τις 25 Οκτωβρίου, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου του Κουβέιτ, Lieutenant General Mohammed Al Kheder πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα, μετά από πρόσκληση του Α/ΓΕΕΘΑ, Ναυάρχου Ευ. Αποστολάκη. Κατά τις διμερείς επαφές μεταξύ του Α/ΓΕΕΘΑ και του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων του Κουβέιτ, συζητήθηκαν οι προκλήσεις που θέτει το σύγχρονο περιβάλλον ασφαλείας καθώς και θέματα που αφορούν στην στρατιωτική συνεργασία των δύο χωρών. Ο Κουβεϊτιανός Αρχηγός είχε συνάντηση και με τον ΥΕΘΑ Π. Καμμένο, παρουσία του Α/ΓΕΕΘΑ και του ΑΝΥΕΘΑ Δ. Βίτσα. Στις 24 Οκτωβρίου ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων του Κουβέιτ, συνοδευόμενος από τον Διοικητή της Αεροπορίας του Κουβέιτ, Major General Abdullah Al-Foundari, και τον Διοικητή του Ναυτικού του Κουβέιτ, Major General Khaled Ali Abdullah οι οποίοι πραγματοποιούν επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα, προσκεκλημένοι από τους ομολόγους τους, Α/ΓΕΑ Αντιπτέραρχο Χρ. Βαΐτση, και Α/ΓΕΝ Αντιναύαρχο Γ. Γιακουμάκη, αντίστοιχα, κατέθεσε στέφανο στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη και ακολούθησε επίσημη τελετή υποδοχής τους στο Στρατόπεδο “Παπάγου”. Την ίδια ημέρα, ο Α/ΓΕΑ υποδέχθηκε στο Επιτελείο, τον Διοικητή της Πολεμικής Αεροπορίας του Κουβέιτ, Major. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψή του ο Διοικητής, ενημερώθηκε για την αποστολή, το έργο και τις δυνατότητες της Πολεμικής Αεροπορίας, ενώ συζητήθηκαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος. Παράλληλα, αντιπροσωπεία Ανώτατων Αξιωματικών της Πολεμικής Αεροπορίας του Κουβέιτ, συνοδευόμενοι από τον Υ/ΓΕΑ, Υποπτέραρχο Αντ. Αθανασίου, πραγματοποίησαν επίσκεψη στην 114ΠΜ, στην Αεροπορική Βάση Τανάγρας, όπου τους υποδέχτηκε ο Διοικητής της. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής τους, ενημερώθηκαν για το έργο και την αποστολή της Μονάδας και ξεναγήθηκαν στους χώρους της 331Μ. Ακόμη, την ίδια ημέρα, ο Διοικητής του Πολεμικού Ναυτικού του Κουβέιτ, Major General Khaled Ali Abdullah επισκέφθηκε το ΓΕΝ όπου είχε κατ’ ιδίαν συνομιλίες με τον Α/ΓΕΝ και ακολούθησε ενημέρωση επί των δραστηριοτήτων του Π.Ν. Ακολούθως, επισκέφθηκε το ΤΠΚ Κρυσταλλίδης στην Αμφιάλη, όπου τον υποδέχθηκε ο Α/Σ Αντιναύαρχος Κ. Καραγεώργης. Τέλος επισκέφθηκε το Ναυτικό Κλιμάκιο Ελευσίνας, όπου τον υποδέχθηκε ο Διευθυντής Διεύθυνσης Εξοπλισμών του ΓΕΝ και ενημερώθηκε για την κατασκευή των δύο τελευταίων πυραυλακάτων τύπου Super Vita.

Στις 24 Οκτωβρίου ο Α/ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Χρ. Βαΐτσης, δέχθηκε στο γραφείο του, τον Διοικητή της Διοίκησης Αεροπορίας του Γενικού Επιτελείου της Εθνικής Φρουράς, Ταξίαρχο (Ι) Γ. Δημητρίου. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν θέματα κοινού ενδιαφέροντος και αμυντικής συνεργασίας, μεταξύ των Π.Α. Ελλάδας και Κύπρου. 

Από τις 24 έως 25 Οκτωβρίου, 12μελής αντιπροσωπεία Αξιωματικών των Κινεζικών Ενόπλων Δυνάμεων, επισκέφθηκε την Ελλάδα στο πλαίσιο δράσεων του υφιστάμενου  διμερούς Προγράμματος Στρατιωτικής Συνεργασίας έτους 2016. Κατά την διάρκεια της παραμονής τους στην Ελλάδα, επισκέφθηκαν το ΓΕΕΘΑ όπου τους έγινε παρουσίαση της αμυντικής πολιτικής και των προγραμμάτων διεθνούς στρατιωτικής συνεργασίας των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Επίσης επισκέφθηκαν την 31η ΜΕΕΔ της Π.Α. και την Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, όπου ενημερώθηκαν για την οργάνωση και λειτουργία τους.

Στις 25 Οκτωβρίου ο Αρχηγός του Διακλαδικού Στρατηγείου του Ηνωμένου Βασιλείου (Permanent Joint Headquarters/UK), Lt General John Lorimer, συνοδευόμενος από τον Ακόλουθο Άμυνας του Ηνωμένου Βασίλειου, Captain Richard Blackwell, επισκέφθηκε την 115ΠΜ, στην Αεροπορική Βάση Σούδας, όπου τους υποδέχθηκε ο Διοικητής της. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του ενημερώθηκε για το έργο και την αποστολή της Μονάδας.

Σώματα Ασφαλείας

Μη επανδρωμένα αεροχήματα της Threod Systems αποκτά το Πυροσβεστικό Σώμα, βάσει σχετικής παραγγελίας που τέθηκε πέρυσι. Η εσθονική αυτή εταιρεία έχει ήδη παραδώσει ΜΕΑ για αποστολές εσωτερικής ασφάλειας στο Καζακστάν, ενώ αναμένεται η σύναψη αντίστοιχης σύμβασης και με την Κυπριακή Δημοκρατία. Άλλοι υποψήφιοι χρήστες των ΜΕΑ της Threod Systems είναι η Ουκρανία, η Ινδονησία και οι Εσθονικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Ανατολικός Παρατηρητής

Στις 28 Οκτωβρίου ανακοινώθηκε η απόταξη 195 στελεχών του Τουρκικού Στρατού και του Τουρκικού Ναυτικού, 153 στελεχών της Χωροφυλακής, 112 στελεχών της Ακτοφυλακής. Παράλληλα, ο εισαγγελέας Ικονίου εξέδωσε εντάλματα σύλληψης για 73 Ιπταμένους της Τουρκικής Αεροπορίας (1 Σμήναρχο, 1 Αντισμήναρχο και 71 Υποσμηναγούς), εκ των οποίων οι 45 προσήχθηκαν ενώπιον των δικαστικών αρχών στις 27 Οκτωβρίου. Είχε προηγηθεί στις 20 Οκτωβρίου η προσαγωγή 47 στελεχών της Τουρκικής Αεροπορίας που υπηρετούν στην Αεροπορική Βάση Ικονίου, εκ των οποίων οι 29 συνελήφθησαν και οι 18 αφέθηκαν ελεύθεροι, εκ των οποίων οι 9 με περιοριστικούς όρους.

Κατά τη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής Αμυντικής Βιομηχανίας (SSIK) της Τουρκίας στις 28 Οκτωβρίου, ελήφθησαν αποφάσεις για 12 εξοπλιστικά προγράμματα των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, μεταξύ των οποίων:

  • το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των ελικοπτέρων S-70 Seahawk του Τουρκικού Ναυτικού
  • το Διακλαδικό Κέντρο Κυβερνοάμυνας (SİSAMER)
  • την υποστήριξη του συστήματος επιτήρησης Uzun Ufuk
  • την παραγγελία “δεύτερης παρτίδας” αεροσκαφών F-35Α, με τα οποία θα συγκροτηθεί δεύτερη Μοίρα το 2023.