Θετικές ειδήσεις από το μέτωπο των ελικοπτέρων για την Αεροπορία Στρατού

91
1475

Eνθαρρυντικές είναι οι εξελίξεις στο μέτωπο των διεκδικήσεων ένταξης νέων εναέριων μέσων για τον Στρατό Ξηράς, καθώς αξιόπιστες πληροφορίες του Defence-point.gr αναφέρουν, ότι η ελληνική πλευρά έστειλε υπογεγραμμένη στις ΗΠΑ την Επιστολή προσφοράς και Αποδοχής, πιο γνωστή ως LOA (Letter of Offer and Acceptance), που αφορά στα πέντε πρόσθετα ελικόπτερα CH-47D Chinook. Με την ενέργεια αυτή, την αποστολή δηλαδή της LOA από την γενική Διεύθυνση Αμυντικών Επενδύσεων και Εξοπλισμών (ΓΔΑΕΕ), ανοίγει ο δρόμος για την εν ευθέτω χρόνω παραλαβή άλλων πέντε ελικοπτέρων, μς αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός του στόλου από τα αποθέματα του αμερικανικού Στρατού θα φθάσουν τα 15, συμβάλλοντας καθοριστικά στην αντιμετώπιση μιας κρίσιμης επιχειρησιακής απαίτησης.

Υπενθυμίζεται ότι στις 22 Νοεμβρίου 2017 παρελήφθησαν στη Στρατιωτική Διοίκηση Λιμένος Πειραιά τρία ελικόπτερα CH-47D Chinook και δύο εξομοιωτές πτήσης από τις ΗΠΑ, με αποτέλεσμα να ανέρχεται σε εννέα ο αριθμός των ελικοπτέρων του τύπου που έχουν αποκτηθεί από τον Στρατό Ξηράς, τον τελευταίο χρόνο, από τα αποθέματα του Στρατού των ΗΠΑ. Ο σχεδιασμός της Αεροπορίας Στρατού προβλέπει την ανάπτυξη των 15 πρόσθετων ελικοπτέρων CH-47D Chinook στο αεροδρόμιο της Αλεξάνδρειας Ημαθίας μαζί με τον ένα εξομοιωτή πτήσης.

Εν τω μεταξύ, οι ίδιες πληροφορίες θέλουν να έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος και στο θέμα της παραλαβής – μετά από υπογραφή σχετικής σύμβασης – των 70 ελικοπτέρων του τύπου OH-58D Kiowa Warrior από τα αποθέματα του Αμερικανικού Στρατού. Η σχετική LOA είχε φτάσει στην Αθήνα περί τα τέλη Οκτωβρίου. Αυτό λογικά ερμηνεύεται ως ολοκλήρωση των διαδικασιών για την έγκαιρη αποδοχή από Ελληνικής πλευράς της σχετικής αμερικανικής πρότασης, αφού στις 8 Δεκεμβρίου λήγει η διορία που έχει δώσει η Αμερικανική κυβέρνηση για την αποδοχή της πρότασης.