Ανασκόπηση εβδομάδας #67

63
1552

Το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου 2017 διεξήχθη συνεκπαίδευση με την επωνυμία Blue Raptor στο Μάλεμε Χανίων μεταξύ προσωπικού της 32 Ταξιαρχίας Πεζοναυτών, Πεζοναυτών της Black Sea Rotational Force 17.2 των ΗΠΑ και προσωπικού των British Royal Marine με στόχο τη βελτίωση της διαλειτουργικότητας.

Στις 28 Νοεμβρίου 2017 πραγματοποιήθηκε η τελετή αποφοίτησης της 2ης Μικτής Σειράς του Σχολείου Όπλων Τακτικής (ΣΟΤ) για το έτος 2017 στο Κέντρο Αεροπορικής Τακτικής (KEΑΤ) στην Αεροπορική Βάση Ανδραβίδας. Συνολικά εκπαιδεύτηκαν 32 στελέχη της Πολεμικής Αεροπορίας και 3 στελέχη του Στρατού Ξηράς. Σκοπός του Σχολείου είναι να προάγει τη συνεργασία, την ομαδικότητα και την ανάπτυξη κοινής τακτικής σκέψης, να παρέχει ρεαλιστική επιχειρησιακή εκπαίδευση, εξασφαλίζοντας τη δημιουργία μαχητών, με υψηλή αντίληψη στο σύγχρονο επιχειρησιακό περιβάλλον πολλαπλών στόχων και απειλών, με ευελιξία προσαρμογής σε σύνθετες τακτικές μάχης.

Στις 28 Νοεμβρίου 2017 διεξήχθη συνεκπαίδευση της φρεγάτας ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΗΣ, με το πετρελαιοφόρο FGS FRANKFURT AM MAIN του Ναυτικού της Γερμανίας, στη θαλάσσια περιοχή των Κυκλάδων. Η εν λόγω συνεκπαίδευση συνέβαλε στην ενίσχυση της επιχειρησιακής και μαχητικής ικανότητας και ετοιμότητας καθώς και στην προαγωγή του επιπέδου της συνεργασίας και της αμοιβαίας κατανόησης μεταξύ των συμμετεχόντων σε Συμμαχικό επίπεδο. Το πετρελαιοφόρο FGS FRANKFURT AM MAIN κατέπλευσε στο λιμένα του Πειραιά, όπου θα παραμείνει έως τις 3 Δεκεμβρίου 2017, στο πλαίσιο της συμμετοχής του στη Ναυτική Δύναμη Standing NΑΤΟ Maritime Group 2 (SNMG-2).

Στις 26 Νοεμβρίου 2017, o Διοικητής 1ης Στρατιάς/EU-OHQ Αντιστράτηγος Δημόκριτος Ζερβάκης παρακολούθησε Βολές Βαρέων Όπλων Πεζικού (ΒΟΠ), που διεξήχθησαν από τα Τάγματα Εθνοφυλακής Αλεξανδρούπολης, Τραϊανούπολης, Τυχερού και Φερρών στο Πεδίο Ασκήσεων «ΑΕΤΟΥ».

Το διήμερο 27 και 28 Νοεμβρίου 2017, συνδιοργανώθηκε και πραγματοποιήθηκε από τις Διευθύνσεις Διαβιβάσεων (ΔΔΒ) και Έρευνας και Πληροφορικής (ΔΕΠΛΗ) του ΓΕΣ, διημερίδα στο Πολεμικό Μουσείο, με θέμα: «Προκλήσεις Ασφάλειας για τα Δίκτυα Επικοινωνιών, Ηλεκτρονικού Πολέμου, Ηλεκτρονικής Επιτήρησης και Πληροφοριακών Συστημάτων». Την έναρξη των εργασιών της διημερίδας, κήρυξε ο Γενικός Επιθεωρητής Στρατού – Υπαρχηγός ΓΕΣ, Αντιστράτηγος Νικόλαος Μανούρης. Στη διημερίδα συμμετείχαν εισηγητές από το χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων, διακεκριμένα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας και στελέχη του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα της Χώρας. Την εκδήλωση παρακολούθησαν Στελέχη του Όπλου των Διαβιβάσεων και του Σώματος της Έρευνας και Πληροφορικής, καθώς επίσης και αντιπροσωπείες των Διευθύνσεων Όπλων και Σωμάτων του ΓΕΣ, Μειζόνων Διοικήσεων και Σχολών. Πραγματοποιήθηκε ευρεία ανταλλαγή απόψεων, χρήσιμων ιδεών και κατάθεση προτάσεων μεταξύ των στρατιωτικών υπηρεσιών που είναι αρμόδιες για την ασφάλεια των δικτύων, με τις υπηρεσίες διαχείρισης των κρίσιμων υποδομών πολιτικών ή εμπορικών, την ακαδημαϊκή κοινότητα και την εγχώρια βιομηχανία.

Αμυντική βιομηχανία

Στις 29 Νοεμβρίου 2017 επιτελείς της ΓΔΑΕΕ, με επικεφαλής τον Γενικό Διευθυντή επισκέφθηκαν την αντίστοιχη Γενική Διεύθυνση (DGA) του Υπουργείου Άμυνας της Γαλλίας, στο πλαίσιο των τακτικών συναντήσεων των δύο πλευρών για την προώθηση της συνεργασίας Ελλάδας – Γαλλίας στους τομείς προμήθειας, έρευνας, ανάπτυξης και συμπαραγωγής αμυντικών συστημάτων. Την ελληνική αποστολή πλαισίωναν εκπρόσωποι δεκατεσσάρων ελληνικών αμυντικών βιομηχανιών οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τις δυνατότητές τους και να συναντηθούν με εκπροσώπους αντίστοιχων γαλλικών εταιρειών και αξιωματούχους της DGA με σκοπό την εξέταση διεύρυνσης της υπάρχουσας συνεργασίας στους τομείς της Άμυνας και της Ασφάλειας. Πέρα των ανωτέρω ο Γενικός Διευθυντής της ΓΔΑΕΕ είχε κατ΄ ιδιαν συνάντηση με τον Γενικό Διευθυντή της DGA J. Barre, ενώ στις 30 Νοεμβρίου, η ελληνική αντιπροσωπεία επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις των εταιρειών DASSAULT και MBDA προκειμένου να ανταλλάξουν απόψεις για τα σε εξέλιξη προγράμματα. Επιπλέον οι εταιρείες NAVAL GROUP, THALES HELLAS, SAFRAN και NHI ζήτησαν και είχαν συνάντηση με ελληνική αντιπροσωπεία.

Στις 20 Νοεμβρίου 2017 έλαβε χώρα στη ΓΔΑΕΕ η υπογραφή της ΣΑΩ 01/17 μεταξύ του Γενικού Διευθυντή της ΓΔΑΕΕ κου Κυριακίδη Κυριάκου και του κ. David Gerety, Director Contracts IAMD Programms της εταιρείας «RAYTHEON SYSTEMS COMPANY LLC», σε εφαρμογή των διατάξεων του Άρθρου 29 του Ν.4494/2017, σύμφωνα με τον οποίο διευθετούνται ανεκπλήρωτες υποχρεώσεις της ανωτέρω εταιρείας που αφορούν τη ΣΑΩ 05/99 που απορρέει από την Προμήθεια του Πυραυλικού Συστήματος «PATRIOT» μέσω της Σύμβασης Κύριας Προμήθειας (ΣΚΠ) 007Α/99.

Στρατιωτική διπλωματία

Επίσκεψη στις ΗΠΑ πραγματοποίησε ο βουλευτής Βασίλης Κικίλιας, με την ιδιότητα του τομεάρχη Εθνικής Άμυνας της Νέας Δημοκρατίας, με πρώτο σταθμό την Ουάσιγκτον. Ειδικότερα, ο Β. Κικίλιας συναντήθηκε στο State Department με τον υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Jonathan Cohen, στον Λευκό Οίκο με τον ελληνικής καταγωγής σύμβουλο του Προέδρου Trump για θέματα τεχνολογίας, Michael Kratsios, με τη σύμβουλο του Αντιπροέδρου Pence για θέματα Ευρώπης και Ρωσίας Molly Montgomery και τον Alton Buland από το National Security Council. Οι δύο αξιωματούχοι ενημέρωσαν τον τομεάρχη Άμυνας της Ν.Δ. για τη στρατηγική συνεργασία της Ελλάδας και των ΗΠΑ σε θέματα Ασφάλειας και Άμυνας, δίνοντας έμφαση στις ιδιαιτερότητες της περιοχής της νοτιοανατολικής Ευρώπης και την γεωστρατηγική σημασία της Ελλάδας. Ο Β. Κικίλιας έθεσε το θέμα της ενίσχυσης της συνεργασίας των δύο χωρών στους τομείς της ανταλλαγής πληροφοριών και ασφάλειας και ενημερώθηκε ότι ο Αντιπρόεδρος Pence ενδέχεται να επισκεφθεί την Ελλάδα εντός του προσεχούς έτους.

Στις 30 Νοεμβρίου 2017 διοργανώθηκε στο ΓΕΕΘΑ η ετήσια ενημερωτική ημερίδα για τους διαπιστευμένους, στην Ελλάδα, Ακολούθους Άμυνας (ΑΚΑΜ), Βοηθούς ΑΚΑΜ και Στρατιωτικούς, Ναυτικούς και Αεροπορικούς Ακολούθους. Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ, απηύθυνε χαιρετισμό στην ημερίδα, την οποία παρακολούθησαν 36 ακόλουθοι Άμυνας από 28 χώρες, και κάλυπτε τις εξής θεματικές ενότητες: εθνικός αμυντικός σχεδιασμός, διμερή προγράμματα στρατιωτικής συνεργασίας, συμμετοχή ελληνικών ΕΔ σε διεθνείς αποστολές/επιχειρήσεις, συνδρομή των ελληνικών ΕΔ στην προσφυγική κρίση και παρεχόμενες αγγλόφωνες εκπαιδεύσεις σε σχολές και σχολεία των Ενόπλων Δυνάμεων. Προηγήθηκε στις 29 Νοεμβρίου επίσκεψη ΑΚΑΜ από 20 χώρες στην 114 Πτέρυγα Μάχης/Αεροπορική Βάση Τανάγρας, όπου ενημερώθηκαν για την αποστολή και το έργο της Μονάδας, ενώ επισκέφθηκαν τις εγκαταστάσεις του Σμήνους Εκμετάλλευσης Εξομοιωτή Πτήσεων και της 331 Μοίρας.

Κύπρος

Δοκιμές εν πλω πραγματοποιεί το νεότευκτο περιπολικό σκάφος ΑΡΧΙΠΛΟΙΑΡΧΟΣ Α. ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ (P61) της Διοίκησης Ναυτικού της Εθνικής Φρουράς. Σύμφωνα με την εφημερίδα Φιλελεύθερος, στο Ισραήλ βρίσκονται 25 μέλη του πληρώματος, τα οποία μετά την ολοκλήρωση εκπαίδευσης διάρκειας ενός μηνός θα καταπλεύσουν μαζί με το πλοίο στην Κύπρο.

Στην απόκτηση οκτώ συνολικά ελικοπτέρων για την καλύψη επιχειρησιακών αναγκών προσανατολίζεται η Εθνική Φρουρά. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Φιλελεύθερος, η Κυπριακή Δημοκρατία εξετάζει προσφορά της Γαλλικής κυβέρνησης για την απόκτηση τεσσάρων πρόσθετων αντιαρματικών ελικοπτέρων SA 342L1 Gazelle παράλληλα με πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των τεσσάρων που βρίσκονται ήδη σε υπηρεσία με τη Διοίκηση Αεροπορίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, το πρόγραμμα αφορά στην εγκατάσταση συστήματος θερμικής απεικόνισης Viviane.

Tην 1η Δεκεμβρίου 2017 πραγματοποιήθηκε στο ΚΕΝ Λάρνακας η τελετή διαβεβαίωσης 282 γυναικών Συμβασιούχων Οπλιτών (ΣΥΟΠ) μετά την ολοκλήρωση της αρχικής περιόδου εκπαίδευσης-προσαρμογής. Παράλληλα, η Ολομέλεια της Βουλής ομόφωνα ψήφισε σε νόμους δύο τροποποιητικά νομοσχέδια με τους οποίους δημιουργείται ενιαία κατηγορία συμβασιούχων υπαξιωματικών και τρεις νέοι βαθμοί προαγωγής για τους Υπαξιωματικούς, ο βαθμός του Ανθυπασπιστή Α ́, του Ανθυπασπιστή Β ́ και του Ανθυπασπιστή Γ ́, καταργώντας ταυτόχρονα τον βαθμό του Ανθυπασπιστή που ισχύει σήμερα.

Επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο πραγματοποίησαν ο Υπουργός Άμυνας της Σερβίας Aleksandar Vulin στις 27 Νοεμβρίου και ο Πρόεδρος των Αρχηγών των Ενόπλων Δυνάμεων της Ιορδανίας (Chairman of the Joint Chiefs of the Jordan Armed Forces) Αντιστράτηγος Mahmoud A. Fraihat στις 29 Νοεμβρίου. Πρόκειται για την πρώτη επίσημη επίσκεψη του Ιορδανού αξιωματούχου στην Κύπρο από ιδρύσεως της Κυπριακής Δημοκρατίας. Παράλληλα, την ίδια ημέρα πραγματοποιήθηκε επίσκεψη εργασίας από τον Υπουργό Άμυνας του Λιβάνου Yaacoub Riad Sarraf.

Ανατολικός Παρατηρητής

Ο ισλαμιστής πρόεδρος της Τουρκίας Recep Tayyip Erdoğan με προσωπική του απόφαση έδωσε το πράσινο φως για την παραβίαση του εμπάργκο το Ιράν μέσω τουρκικών τραπεζών. Αυτό υποστήριξε ο Τουρκοϊρανός έμπορος χρυσού Reza Zarrab, καταθέτοντας ως μάρτυρας στην πολύκροτη δίκη του Τούρκου τραπεζίτη Mehmet Hakan Atilla, Αντιπροέδρου της της κρατικής τράπεζας Halkbank, στη Νέα Υόρκη. Υπενθυμίζεται ότι ο Zarrab συνελήφθη τον Μάρτιο του 2016 στο Μαϊάμι από άνδρες του FBI και του απαγγέλθηκαν κατηγορίες για ξέπλυμα μαύρου χρήματος και παραβίαση των κυρώσεων κατά του Ιράν. Πρόσφατα δήλωσε ένοχος και εξασφάλισε ασυλία, με αντάλλαγμα να καταθέσει για την πολύκροτη υπόθεση. Στη κατάθεσή του ομολόγησε ότι δωροδόκησε τον επικεφαλής της Halkbank με εντολή του Mehmet Zafer Caglayan, υπουργού Οικονομικών, ο οποίος επίσης εμφανίζεται να έχει δωροδοκηθεί για την ίδια υπόθεση με το ποσό των €45-50 εκατ. και $7 εκατ. Σύμφωνα με τον Zarrab, μίζες $1,5 εκατ. έλαβε και ο τότε υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Egemen Bagis.

Από 7 έως 16 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε η άσκηση Doğu Akdeniz 2017 στην θαλάσσια περιοχή ανοιχτά του ναυστάθμου Aksaz στη Μαρμαρίδα με έμφαση στις επιχειρήσεις έρευνας-διάσωσης και παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας. Πρόκειται για άσκηση INVITEX που διεξάγεται κάθε δύο έτη. Στη φετινή άσκηση συμμετείχαν πλοία της SNMG2, των ΗΠΑ και της Ρουμανίας, καθώς και μονάδες αντιμετώπισης καταστροφών και των τριών Κλάδων των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, μονάδες έκτακτης ανάγκης των υπουργείων Υγείας και Μεταφορών, Ναυτιλίας και Επικοινωνιών, και της Τουρκικής Ερυθράς Ημισελήνου.

Στις 23 Νοεμβρίου 2017 πραγματοποιήθηκε εκπαίδευση το αντικείμενο αγώνα σε κατοικημένο τόπο για τους Συμβασιούχους Οπλίτες 24ης Σειράς, στο Κέντρο Εκπαίδευσης Αντιμετώπισης Τρομοκρατίας στην Σπάρτη (Isparta).

Σύμφωνα με δημοσίευμα του περιοδικού AviationWeek, η κρατική εταιρεία Aselsan επελέγη για την ανάπτυξη παρεμβολέα για το πρόγραμμα απόκτησης αερομεταφερόμενων συστημάτων παρεμβολής εξ αποστάσεως Gölge (Σκιά) της Τουρκικής Αεροπορίας. Το πρώτο αεροσκάφος Challenger 605 αναμένεται να παραδοθεί στα τέλη του 2018 ή αρχές του 2019. Υπενθυμίζεται ότι η τουρκική απαίτηση για αερομεταφερόμενους παρεμβολείς αφορά σε σύστημα με ικανότητα παρεμβολής εχθρικών επίγειων και εναέριων ραντάρ, συστημάτων καθοδήγησης πυραύλων και ζεύξεων δεδομένων, με εμβέλεια της τάξης των 400 km.