Το Ειδικό Τμήμα Αλεξιπτωτιστών στην Σερβία

37
1233

Από τις 21 έως 31 Μαΐου διεξήχθη συνεκπαίδευση Μονάδων Ειδικών Επιχειρήσεων με τη συμμετοχή στελεχών του Ειδικού Τμήματος Αλεξιπτωτιστών (ΕΤΑ) και της 63ης Ταξιαρχίας Ειδικών Δυνάμεων της Σερβίας στην περιοχή της Ναϊσσού. Η άσκηση με την επωνυμία «Γεράκι 2017» περιέλαβε συνεκπαίδευση σε αντικείμενα διοίκησης και ελέγχου ειδικών επιχειρήσεων σε τακτικό επίπεδο, διείσδυσης ειδικής ομάδας με άλμα ελευθέρας πτώσης από μεγάλο ύψος, καθώς και σε αντικείμενα παροχής Α΄ Βοηθειών στη μάχη και ποικίλων βολών/βολών μάχης ταχείας αντίδρασης. Σκοπός της δεκαήμερης άσκησης ήταν η βελτίωση της διαλειτουργικότητας και της αμοιβαίας κατανόησης για τους στρατούς των δύο χωρών σε τακτικό επίπεδο και αποτελεί καρπό του προγράμματος στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας και της Σερβίας, το οποίο επικυρώθηκε τον περασμένο Ιανουάριο στο Βελιγράδι από τον διευθυντή της Διεύθυνσης Διεθνών Σχέσεων του ΓΕΕΘΑ, Ταξίαρχο Μιλτιάδη Γρυλλάκη και τον επικεφαλή του Τμήματος Διεθνούς Στρατιωτικής Συνεργασίας του υπουργείου Άμυνας της Σερβίας, Πλοίαρχο Milan Konjikovac.

Την άσκηση παρακολούθησαν ο διοικητής της Ειδικής Ταξιαρχίας της Σερβίας, Ταξίαρχος Ζόραν Velickovic και ο Διοικητής των Διακλαδικής Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ, Ταξίαρχος Νικόλαος Φλάρης.

Οι ειδικές δυνάμεις των Σερβικού Στρατού αναδιοργανώθηκαν μετά την απόσχιση του Μαυροβουνίου, συγκροτώντας στις 29 Σεπτεμβρίου 2006 την 63η Ταξιαρχία Ειδικών Δυνάμεων με έδρα το Pančevo. Ο εν λόγω Σχηματισμός στελεχώνεται αποκλειστικά από επαγγελματίες και συγκροτείται από τέσσερα Τάγματα (Διοικήσεως, 63η Μοίρα Αλεξιπτωτιστών, 72η Μοίρα Καταδρομών, Αντιτρομοκρατίας) και ένα Λόχο υποστήριξης.

Το Βελιγράδι απέδωσε ιδιαίτερη έμφαση στον εξοπλισμό της Ταξιαρχίας με σύγχρονα υλικά και οπλισμό δυτικής προέλευσης και ΝΑΤΟϊκών διαμετρημάτων, όπως πολυβόλα και τυφέκια 5,56mm (Μinimi και G-36C, HK416, Steyr AUG αντίστοιχα), υποπολυβόλα MP5 και UMP9, πιστόλια USP και CZ99 (εγχώριας κατασκευής) καθώς και τυφέκια ελεύθερου σκοπευτή Sako TPG (όπως αυτό που φέρει ο Σέρβος ελεύθερος σκοπευτής στην πρώτη φωτογραφία κάτω).