Δύο διεκδικητές για την ΕΛΒΟ

65
Ο ειδικός εκκαθαριστής προχωρά και στην εκποίηση των 11 φορτηγών από την παραγγελία της Εθνικής Φρουράς που παρέμειναν στις εγκαταστάσεις της ΕΛΒΟ μετά την καταγγελία της σύμβασης.

Tην επόμενη εβδομάδα αναμένεται το άνοιγμα των οικονομικών προσφορών για την εξαγορά της Ελληνικής Βιομηχανίας Οχημάτων (ΕΛΒΟ) και συγκεκριμένα του 85,49% που ανήκει στο ελληνικό Δημόσιo, με τιμή εκκίνησης τα 10 εκατ. ευρώ. Προσφορές υπέβαλαν εμπρόθεσμα η γερμανική εταιρεία Krauss-Maffei Wegmann (KMW) και η νοτιοαφρικανική Paramount Group.

Η KMW αποτελεί γνώριμο συνεργάτη της ΕΛΒΟ από το πρόγραμμα συμπαραγωγής των αρμάτων μάχης Leopard-2HEL του Ελληνικού Στρατού, στο πλαίσιο του οποίου υλοποιήθηκε η κατασκευή υποδομών, όπως το κτήριο Ηλεκτρομαγνητικής Συμβατότητας (EMC) και o στίβος δοκιμών αρμάτων-οχημάτων, και παρασχέθηκε ειδικός εξοπλισμός και εργαλεία για τη συμπαραγωγή του πυροβόλου L55 και τη συναρμολόγηση του σκάφους και του πύργου του άρματος. Με πάνω από 170 χρόνια ιστορίας, η γερμανική εταιρεία κατέχει ηγετική θέση στον τομέα της κατασκευής αρμάτων μάχης, τεθωρακισμένων ερπυστριοφόρων/τροχοφόρων οχημάτων και αυτοκινούμενων πυροβόλων, διαθέτει μονάδες παραγωγής σε 9 κράτη (μεταξύ των οποίων και η HDVS με έδρα το Βόλο), απασχολεί πάνω από 4.000 εργαζομένους και έχει συνάψει συμβάσεις με τις ένοπλες δυνάμεις 50 και πλέον κρατών.

Η Paramount Group ιδρύθηκε το 1994 από τον εβραϊκής καταγωγής επιχειρηματία Ivor Ichikowitz, ταυτόχρονα με την άνοδο του Nelson Mandela στην εξουσία. Έχοντας αναπτύξει στενές σχέσεις με το κυβερνών Αφρικανικό Εθνικό Κογκρέσο (ANC) από τα φοιτητικά του χρόνια, ο Ichikowitz δραστηριοποιήθηκε αρχικά στην εκποίηση του πλεονάζοντος αμυντικού υλικού των ενόπλων δυνάμεων της Νοτίου Αφρικής. Η εταιρεία επικεντρώνεται στην κατασκευή τροχοφόρων οχημάτων ενώ τελευταία έχει εμπλακεί στην κατασκευή πλωτών μέσων και την αεροναυπηγική και φέρεται να απασχολεί 3.000 εργαζομένους, έχοντας εξασφαλίσει συμβόλαια με πελάτες 28 χωρών στην Αφρική, την Ασία και τη Μ. Ανατολή.

Τα προς πώληση περιουσιακά στοιχεία είναι τα ακίνητα (οικόπεδα και κτιριακές εγκαταστάσεις) στη Βιομηχανική Περιοχή της Σίνδου, ο εξοπλισμός και τα πνευματικά δικαιώματα της ΕΛΒΟ, ενώ αντίθετα εξαιρείται ο εξοπλισμός υψηλής τεχνολογίας, όπως το κτήριο EMC, που ανήκει στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και θα ενοικιαστεί από τον επενδυτή με σύμβαση παραχώρησης. Ερωτηματικό πάντως προκαλεί η απόφαση του ειδικού εκκαθαριστή της ΕΛΒΟ να προχωρήσει εν μέσω του διεθνούς διαγωνισμού στην εκποίηση πρόσθετων περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας. Συγκεκριμένα, στις 25η Μαϊου 2017 δημοσιεύθηκε προκήρυξη για την εκποίηση αποθεμάτος ανταλλακτικών (με κατώτατη τιμή οικονομικής προσφοράς €5 εκατ.), δύο οικοπέδων στην περιοχή του Καλοχωρίου Θεσσαλονίκης (€200.000) και 11 στρατιωτικών φορτηγών (δεξιοτίμονα) κατασκευής 2013 (€850.000), τα οποία ως γνωστόν προορίζονταν για την Εθνική Φρουρά και δεν παραδόθηκαν λόγω καταγγελίας της σύμβασης.

Ο επενδυτής καλείται να επωμιστεί τα συσσωρευμένα χρέη της εταιρείας που ξεπερνούν τα €170 εκατ. ενώ το μέλλον των 336 εργαζομένων εξαρτάται απόλυτα από τα επιχειρησιακά σχέδια (business plan) που έχουν κατατεθεί. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε παλαιότερη συνάντηση του σωματείου εργαζομένων με τον αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Άμυνας, Δημήτρη Βίτσα, φέρεται να δόθηκε προφορική διαβεβαίωση πως αν πάρει την ΕΛΒΟ η γερμανική εταιρία, διασφαλίζονται όλες οι θέσεις εργασίας, ενώ αν γίνει η εξαγορά από τους νοτιοαφρικάνους, διασφαλίζονται μόνο οι 230 θέσεις εργασίας και οι υπόλοιπες 100 θα αναγκαστούν να γίνουν μετατάξεις στο Δημόσιο και αποχωρήσεις προς συνταξιοδότηση. Από την πλευρά του, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος τάχθηκε ανοιχτά υπέρ του ενός ενδιαφερομένου από τους δύο, καθώς όπως υποστήριξε ο ίδιος από το βήμα της Βουλής στις 3 Μαΐου, η νοτιοαφρικανική εταιρεία Paramount Group «θα κάνει την ΕΛΒΟ διαμάντι». Αποτέλεσμα της πρωτοφανούς αυτής παρέμβασης ήταν να ζητηθεί από την αντιπολίτευση η άμεση σύγκληση της Διαρκούς Επιτροπής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής με αντικειμενικό σκοπό την ενημέρωση για την πορεία των διαπραγματεύσεων της ιδιωτικοποίησης. Οι εργαζόμενοι πνέουν μένεα κατά Καμμένου-Βίτσα καθώς άκουγαν μέχρι πρότινος καθησυχαστικές υποσχέσεις περί υπαγωγής της ΕΛΒΟ από το υπουργείο Οικονομίας στο ΥΠΕΘΑ ή μερικής παραχώρησης και διατήρησης του δημόσιου χαρακτήρα της εταιρείας. Όπως είχε δηλώσει χαρακτηριστικά εκπρόσωπος των εργαζομένων «μας τρέλαναν στις επισκέψεις, τις υποσχέσεις και τις πλακέτες, αλλά από έργα τίποτε».

 • Fanis Boskos

  Για να δούμε τί θα δούμε… Τόσα χρόνια καλά έφαγαν, κατέστρεψαν την ΕΛΒΟ και τώρα την πουλάνε κοψωχρονιά… Μετά ας μην αναρωτιόμαστε αν υπάρχει ή όχι Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία!!!

  • B737-400

   Κατέστρεψαν μια εταιρία με τεράστια γκάμα προϊόντων ΟΧΙ υπερκοστολογημένων κ στην αιχμή της τεχνολογίας. Μην τρολάρουμε μεταξύ μας. Για την ΕΛΒΟ μιλάμε που έγινε ,μαζί με άλλες δημόσιες εταιρίες, μαγαζάκι βολέματος ημετέρων κ άσχετων με το παραγωγικό αντικείμενο της/των.
   Κ όχι δεν φταίνε μόνο οι πολιτικοί που διόριζαν φταίνε κ οι διοριζόμενοι κ οι επιλαχόντε διοριζόμενοι. Έλεος.

 • tamam

  Ωραιοι οι Γερμανοι, πρώτα δε δεχονται τις εγγυητικες της ΕΛΒΟ, ακυρωνεται η παραγγελια της Κυπρου, αποκτά κακη φημη, χανει αξία και τώρα ερχονται να την αγοράσουν για ενα κομματι ψωμι.

  Μαζι με τον Καμμένο με τα 1000. Στους κερατάδες τιποτα…

 • kostaspgn

  Εχω μια απορια.Δηλαδη τωρα ο ελληνικος σρατος θα εξαρτιεται πληρως απο αυτες τις ξενες εταιριες.Οχι οτι πριν ηταν ανεξαρτητος αλλα παλια γινοντουσταν προσπαθειες να φτιαξουμαι κατι δικο μας.
  Υπαρχει η προοπτικη να δημιουργηθει καποια αλλη μικροτερη εταιρια που θα καλυπτει μερικες αναγκες του ελληνικου στρατου?

 • SKYRAIDER1

  Ο υποψήφιος επενδυτής, απο την Νότια Αφρική PG έχει(να προσφέρει)

  -«σκοπό να μειώσει (με την πρώτη καλημέρα) 106 θέσεις στο προσωπικό,
  (οι 100 θα μεταφερθούν στο ελληνικό δημόσιο)»

  -εμπειρία «στην εκποίηση(ξεπούλημα) του πλεονάζοντος αμυντικού υλικού
  των ενόπλων δυνάμεων της Νοτίου Αφρικής», με πλάτες του ANC απο τις
  πολιτικές διασυνδέσεις/γνωριμίες/σχέσεις του αφεντικού

  -περιορισμένο Portfolio προϊόντων, διότι «επικεντρώνεται(περιορίζεται)
  στην κατασκευή τροχοφόρων οχημάτων» (με πόσα χρόνια εμπειρίας?)

  -«συμβόλαια με πελάτες 28 χωρών στην Αφρική, την Ασία και τη Μ. Ανατολή»

  ————————————————————————————-

  Ενώ ο υποψήφιος επενδυτής απο την Γερμανία έχει(να προσφέρει)

  -(με προφορική διαβεβαίωση) «διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας»

  -εμπειρία συνεργασίας με την ΕΛΒΟ απο προηγούμενα προγράμματα

  -ένα τεράστιο Portfolio προϊόντων, «Με πάνω από 170 χρόνια ιστορίας,
  η γερμανική εταιρεία κατέχει ηγετική θέση στον τομέα της κατασκευής
  αρμάτων μάχης, τεθωρακισμένων ερπυστριοφόρων/τροχοφόρων οχημάτων
  και αυτοκινούμενων πυροβόλων, διαθέτει μονάδες παραγωγής σε 9 κράτη
  (μεταξύ των οποίων και η HDVS με έδρα το Βόλο), απασχολεί πάνω από
  4.000 εργαζομένους και έχει συνάψει συμβάσεις με τις ένοπλες δυνάμεις
  50 και πλέον κρατών.»

  Μπορεί να κάνω και λάθος, αλλά κρίνοντας απο τα παραπάνω στοιχεία,
  ο ισχυρισμός του υπουργού άμυνας ότι ο υποψήφιος αγοραστής/επενδυτής
  απο την Νότια Αφρική «θα κάνει την ΕΛΒΟ διαμάντι», μου φαίνεται το
  λιγότερο υπεραισιόδοξος(για να μη πω εξοπραγματικός η κάτι χειρότερο).
  Νομίζω επίσης ότι δεν μας χρειάζεται ένας δεύτερος «Ισκαντάρ Σαφά»
  (αυτή την φορά απο Ν. Αφρική), ούτε ένα δεύτερο φιάσκο όπως συνέβει
  με τα ναυπηγεία.

  Στο πόκερ λένε δεν υπάρχουν περιθώρια για συναισθήματα, και μια
  γνωστή παροιμία λέει ότι «Το γινάτι βγάζει μάτι». Η βεντέτα μεταξύ
  του ΥΠΑΜ vs Γερμανία & Co. αν συνεχίσει έτσι, δεν φαίνεται να φέρει
  καλό αποτέλεσμα, και ο χαμένος σε αυτό το παιχνίδι προφανώς δεν θα
  είναι μια KMW η μια Γερμανία. ?

 • Kapoios

  Θα είναι άθλος να πωληθεί η ΕΛΒΟ €10(+€170) εκατομμύρια και με τη διατήρηση των θέσεων εργασίας.

  Τώρα για ποιο λόγο επιτρέπεται η συμμετοχή της KMW ενώ την βαραίνει το σκάνδαλο των Leo2A5HEL είναι απορίας άξιο και σε καμία περίπτωση δεν αντισταθμίζεται με τις δηλώσεις Καμμένου

 • Β.Κ

  Μακαρι να τελειώσει ευχάριστα η ιστορια… Καλη η Paramount, αλλα ΚΜW δεν ειναι…

  Ερωτηση, ξέρουμε για τι ανταλλακτικά προκειται;

 • cretanmacedonian

  Καλημέρα σε όλους .
  Άσχετα με το άκομψο της παρέμβασης του υπουργού , υπέρ των Νοτιοαφρικανών αξίζει να δούμε τα πράγματα απο μια άλλη οπτική.
  Η ΕΛΒΟ αποτελεί μια απο τις σημαντικότερες αμυντικές βιομηχανίες της χώρας με σημαντικότατο ρόλο στην παραγωγή κάποιων απο τα , πολύ λίγα, δημιουργήματα της αμυντικής μας βιομηχανίας.
  Διαφωνώ πλήρως με το κριτήριο ότι οι Γερμανοί υπόσχονται ότι θα διατηρήσουν περισσότερες θέσεις εργασίας , ενώ οι Νοτιοαφρικανοί όχι .Η αμυντική βιομηχανία υπάρχει για να βοηθάει , κατα το δυνατόν , στην αμυντική θωράκιση της χώρας και όχι να αποτελεί «άσυλο» εργασίας για όσο το δυνατόν περισσότερους.
  Διαφωνώ επίσης με το κριτήριο των μεγεθών , ότι οι γερμανική εταιρία αποτελεί κολοσσό ενώ οι άλλοι όχι.
  Το βασικό κριτήριο κατά την γνώμη μου , θα πρέπει να είναι ποια απο τις δύο εταιρίες θα μας βοηθήσει να αποκτήσουμε κατά το δυνατόν μεγαλύτερη επάρκεια σε κάποιους τομείς των αμυντικών μας αναγκών.
  Προφανώς η KMW αποτελεί έναν κολοσσό , αλλά δεν φαντάζομαι να πιστεύει κανείς ότι θα μεταφέρουν την γραμμή παραγωγής των Leopard-2 στην Θεσσαλονίκη , ή των PZH-2000 ή του PUMA;Πιθανότατα θα χρησιμοποιηθεί η ΕΛΒΟ για την παραγωγή κάποιων εξαρτημάτων τους . Ε και?Πως αυτό θα συνεισφέρει στην αμυντική μας προσπάθεια?Εμείς χρειαζόμαστε να παράγουμε ολοκληρωμένα προϊόντα.
  Η Paramount απο την άλλη παράγει κάποια προϊόντα τα οποία ταιριάζουν στις ανάγκες μας (σε ξηρά και θάλασσα) δεν αποτελούν βέβαια την αιχμή της τεχνολογίας αλλά απο κάπου πρέπει να ξεκινήσουμε.
  Παράγουν το τροχοφόρο IFV MBOMBE 8 , και το εξαιρετικό MRAP MARAUDER , για τα οποία δεν δυσκολεύονται να μεταφέρουν την τεχνολογία παραγωγής , το έκαναν στην Ιορδανία και στο Καζακστάν .Παράγουν κάποιους κλώνους του σουηδικού σκάφους CB-90 που τόσο πολύ έχουμε ανάγκη στα νησιά το GUARDIAN 15 , ή το Sentinel 17.
  Δεν ισχυρίζομαι ότι το MBOMBE 8 είναι καλύτερο του BOXER ή ότι το GUARDIAN 15 είναι καλύτερο του CB-90 αλλά οι γερμανοί δεν θα αφήσουν ποτέ να κατασκεύασουμε εδώ το BOXER , όπως ακριβώς έκαναν με τα Leo-2 , που δώσαμε ένα σωρό χρήματα και απο ουσία (όσον αφορά τα ΑΩ στην αμυντική βιομηχανία) τίποτα.
  Άρα εφ όσον οι νοτιοαφρικανοί συμφωνούν να παρέχουν πλήρη τεχνογνωσία σε εμάς για τα προιόντα που παράγουν και , εκ των ουκ ανευ, γίνουν όλα διάφανα μου φαίνεται είναι καλύτερη λύση απο την KMW.

 • Οδυσσέας

  Για άλλη μια φορά (όπως με τις καθυστερημένες παραλαβές των ΝΗ-90, των Chinook) πληρώνουμε τα κολλήματα, τον αντιγερμανισμό και τη λαϊκίστικη σκανδαλολογία του Καμμένου. Έτσι κι αλλιώς είναι επί της διαδικασίας απαράδεκτο να παρεμβαίνει ο υπουργός στο διαγωνισμό με δήλωση υπέρ ενός υποψηφίσου, αλλά και επί της ουσίας η σύγκριση μεταξύ KMW και Paramount είναι αστεία.

  Οι Νοτιοαφρικάνοι δεν έχουν φτιάξει ποτέ τους ούτε ένα (1) ερπυστριοφόρο, και τα τροχοφόρα τους τα πουλάνε σε τριτοκοσμικές χώρες. Στην καλύτερη περίπτωση έρχονται να δοκιμάσουν είσοδο στη διεθνή αγορά ερπυστριοφόρων μέσω ΕΛΒΟ και εκ του ασφαλούς, δηλαδή με εγκαταστάσεις και τεχνογνωσία που θα αγοράσουν για μια μπουκιά ψωμί, και με εξασφαλισμένο πρώτο πελάτη τον ΕΣ ανεξαρτήτως ποιότητας προϊόντος. Στη χειρότερη περίπτωση έρχονται να αποκτήσουν έναν ακόμα τριτοκοσμικό πελάτη για τα τροχοφόρα τους, που θα τα αγοράζει με το γνωστό επιχείρημα «δώσε υπουργέ κατασκευαστικό έργο να μη χαθούν οι θέσεις εργασίας». Κάποιοι εδώ μέσα μάλιστα προτείνουν ήδη να αγοράσουμε και νοτιοαφρικανικά πλοία, δηλαδή να γίνουμε πελάτες χωρίς καν το επιχείρημα του κατασκευαστικού έργου (εκτός αν η ΕΛΒΟ είναι ναυπηγείο).Οι Γερμανοί πάλι είναι οι παγκόσμιοι ηγέτες στο χώρο, φτιάχνουν το καλύτερο πρϊόν σε κάθε τομέα (Leo 2, Puma, PzH2000, Boxer) και τα μισά από αυτά τα προϊόντα τους υπηρετούν στον ΕΣ.

  Αλλά να δούμε λίγο και το διεθνές πλαίσιο. Αυτή τη στιγμή ο Τραμπ λέει στους Ευρωπαίους να αυξήσουν τις αμυντικές δαπάνες τους και να σηκώσουν μεγαλύτερο βάρος εντός ΝΑΤΟ. Η Μέρκελ φαίνεται να σηκώνει το γάντι και να προσανατολίζεται σε αύξηση των γερμανικών αμυντικών δαπανών σε 2% του ΑΕΠ ετησίως, από 1,2% που είναι σήμερα. Μιλάμε για περίπου 30 ΔΙΣ ΕΥΡΩ ΤΟ ΧΡΟΝΟ παραπανίσιες αμυντικές δαπάνες μόνο στη Γερμανία, και πολύ περισσότερα αν μπουν και άλλες ευρωπαϊκές χώρες σε αυτή τη λογική (ήδη μπαίνουν οι βαλτικές και κεντροευρωπαϊκές χώρες). Φυσικά δεν θα πάνε όλα αυτά τα χρήματα σε άρματα, ΤΟΜΑ και ΑΚ πυροβόλα. Αλλά θα πάνε πολλά, με δεδομένο ότι ο γερμανικός στρατός διαθέτει περίπου 1/4 των αρμάτων, ΤΟΜΑ/ΤΟΜΠ, ΑΚΠΒ κλπ. του ελληνικού, για τριπλάσια (και πολύ πιο αρματική) έκταση. Για όποιον λοιπόν αναρωτιέται αν θα μεταφέρουν τη γραμμή παραγωγής των Leo-2 ή των PZH-2000 ή του PUMA στη Θεσσαλονίκη, η απάντηση είναι ότι δεν αποκλείεται κι αυτό, αν η απαίτηση αύξησης παραγωγής είναι πολύ ξαφνική και δε μπορεί να ανταπεξέλθει η υπόλοιπη υποδομή της KMW. Αλλά και αν δε μεταφερθεί ολόκληρη η γραμμή παραγωγής, πειράζει να συμμετέχει η ΕΛΒΟ κατασκευαστικά σε ένα π.χ. δεκαετές πρόγραμμα παραγωγής χιλίων PUMA; Είναι δηλαδή προτιμότερο να περιμένει παραγγελίες 50+50 τροχοφόρων για το στρατό της Μοζαμβίκης;

  Έχουμε μια καταπληκτική ικανότητα να ανοίγουμε ομπρέλα όταν βρέχει λεφτά, και μετά αναρωτιόμαστε γιατί δέκα χρόνια τώρα δε μπορούμε να βγούμε από την κρίση, ενώ Κύπρος, Ιρλανδία κλπ. βγήκαν και αναπτύσσονται. Το 2015 που ο Ντράγκι ξεκινούσε το QE, έγραφα ότι θα το χάσουμε αν εκλεγεί ο ΣΥΡΙΖΑ – με βρίζανε τότε τα τρολ, αλλά δυόμιση χρόνια μετά είμαστε ακόμα απέξω. Και τώρα που η Ευρώπη ξεκινάει να επανεξοπλίζεται, εμείς θα δώσουμε την ΕΛΒΟ σε νοτιοαφρικανική εταιρία, για να μείνουμε στα σίγουρα έξω από το χορό. Πρέπει να είναι κανείς βαριά ηλίθιος για να πετυχαίνει συνέχεια τέτοια αυτογκόλ. Αλλά ξέχασα: «δεν τη θέλουμε αυτή την Ευρώπη. Go back madam Merkel». Κάποτε ο (σοσιαλιστής) Φρανσουά Μιτεράν έλεγε «ο αντιαμερικανισμός είναι ο σοσιαλισμός των ηλιθίων». Ε, το ίδιο ισχύει σήμερα για τον αντιγερμανισμό. Που είναι, όχι μόνο ο σοσιαλισμός, αλλά και ο πατριωτισμός των ηλιθίων. Δύο σε ένα, συσκευασία δώρου.

  • M.K.E

   Νομιζω οτι η κουβεντα,καλοπροαιρετη και στοιχειοθετημενη απο ολους σας,προσκρουει σε μια σημαντικοτατη παραμετρο και αυτη λεγεται ελλαδικη dreamland.Δεν γνωριζω τα γραφομενα σου πριν δυο χρονια,ειμαι σιγουρος οτι ηταν περα για περα σωστα και αληθινα.
   Το θεμα ειναι οτι δεν κυβερνα κανεις πλεον απο τους εκλεγμενους μας αυτο τον τοπο,δεν τιθεται θεμα εθνικου συμφεροντος και αν θελουμε να το πουμε λιγο πιο απλα,ειμαστε τσιφλικι της Γερμανιας.Δεν μπαινω σε καμμια ρητορικη του ειδους,ειναι ανωφελη,δεν τη συμμεριζομαι και θα μας οδηγησει αλλου.
   Απλως,υπο το πρισμα της αχρειας πολιτικης πορειας των παροντων,ιδιως οταν μιλαει ο σταυροδιανομεας,μου φαινεται οτι ειναι η κραυγη πριν την παραδοση.Αληθεια,τι θα κανει σε περιπτωση που την παρει η γερμανικη,που θα γινει, μετα βαιων και κλαδων;θα παραιτηθει για εκατοστη φορα;η μηπως θα αντιναξει παλι τον Γοργοποταμο;μηπως θα ρισκαρει να εχει αντιμετρα(εκδικηση) με δικαστικες ερευνες και αλλα εργαλεια «νουθεσιας»,δινοντας στο στους νοτιοαφρικανους;
   Η αντιγερμανικη ρητορικη ηταν καλη μεχρι τις καλπες(δις αλλοι λενε τρις) και εδω ερχεται πιο επικαιρο το ρητο «το δις εξαμαρτειν..» και αυτο αναφερεται στους ψηφοφορους.

   Ο συνδικαλισμος ειναι δικος τους,οι μηχανισμοι αντιδρασης το ιδιο,στα προτυπα του μεγα Andrew papandreou,θα βγαλουν ενα μανιφεστο το οποιο ξερουμε ηδη τι θα λεει, οι εργατοπατερες.Απο την αλλη οι υποστηρικτες του Highlander,ιδιως οι στρατιωτικοι,θα το αφησουν να περασει ετσι,μισθος να πεφτει και να μην μειωθει,και σαν ε.α θα πετανε βαρυσημαντες δηλωσεις στο γνωστο με «πολλες πηγες» ατυπο σαιτ του ΥΕΘΑ.Και αφουγκραζεσαι στην κοινωνια απο πολλους χριστιανο-ραμπο-ταλιμπανο-νηστευομενο-φραπεδοκινητους οτι ο εν λογω υπουργος «»εκανε πολλη δουλεια και εργο στην αμυνα».
   Μπραβο σε ολους σας για τις αναλυσεις και τις προοπτικες,ειστε ανθρωποι πανεξυπνοι,ειναι ευχαριστηση να σας διαβαζω και να βλεπω οτι υπαρχουν ακομη Ελλη νες αναμεσα στους γραικυλους,ειστε εντιμοι και πατριωτες αλλα,κυριοι,ειστε ασυμβατοι με το ολο (τοξικοτατο) περιβαλλον.

  • nonfactor

   Σωστός κατά την γνώμη μου στα περισσότερα.
   Άλλωστε…Τι δήλωσε ο Καμμένος; Το αντίθετο μάλλον είναι το σωστό!

  • Larisaios

   Αφού είναι έτσι ας δώσει η KMW πιο πολλά λεφτά από τους Νοτιοαφρικανούς, αν η προσφορά τους είναι αισθητά ανώτερη το ΥΠΟΙΚ δε θα έχει άλλη επιλογή από το να τους ανακηρύξει πλειοδότες και να τους δώσει την εταιρεία, απλό δεν είναι; Άλλωστε φάνηκε και απο το ξεπούλημα του ΔΟΛ, ότι αυτός που υπογράφει το μεγαλύτερο τσεκ κερδίζει, ότι κι αν θέλει η κυβέρνηση.

   • Οδυσσέας

    Την περίπτωση να μην πολυενδιαφέρονται οι Γερμανοί τη σκεφτήκαμε;

    • Larisaios

     Αν δεν πολυενδιαφέρονται, τότε κακώς καταθέτουν προσφορά, γιατί ακόμα και αν τους κατακυρωθεί ο διαγωνισμός δε θα ενδιαφερθούν να αναπτύξουν την εταιρεία.

     • Οδυσσέας

      Οι Γερμανοί, αν επιβεβαιωθεί η αύξηση των αμυντικών δαπανών τους σε 2% του ΑΕΠ, έχουν να μοιράσουν μια πίτα κάμποσων δις (υπο)κατασκευαστικού έργου. Κι αν δεν το δώσουν στην ΕΛΒΟ, θα το δώσουν αλλού – υποψήφιοι υπάρχουν άφθονοι.
      Εμείς είμαστε που θα έπρεπε να κυνηγάμε τέτοιες περιπτώσεις, για να έρθει κατασκευαστικό έργο στην Ελλάδα και να δουλέψει ξανά ο κόσμος στη Σίνδο. Αλλά κάνουμε λες και πουλάμε το τρελό κελεπούρι, που πρέπει να μας παρακαλέσουν για να το πάρουν.

    • Οδυσσέας

     Οι Γερμανοί, αν επιβεβαιωθεί η αύξηση των αμυντικών δαπανών τους σε 2% του ΑΕΠ, έχουν να μοιράσουν μια πίτα κάμποσων δις (υπο)κατασκευαστικού έργου. Κι αν δεν το δώσουν στην ΕΛΒΟ, θα το δώσουν αλλού – υποψήφιοι υπάρχουν.
     Εμείς είμαστε που θα έπρεπε να κυνηγάμε τέτοιες περιπτώσεις, για να έρθει κατασκευαστικό έργο στην Ελλάδα και να δουλέψει ξανά ο κόσμος. Αλλά κάνουμε λες και πουλάμε το τρελό κελεπούρι, που σκίζονται όλοι να το πάρουν.

  • cretanmacedonian

   Αγαπητέ φίλε νομίζω ότι η ανάλυση σου έχει κενά σε πολλά σημεία :
   Κατ αρχάς η άποψη σου ότι οι Νοτιοαφρικανοί θέλουν να αγοράσουν την ΕΛΒΟ για να αποκτήσουν τεχνογνωσία ερπυστριοφόρων είναι τουλάχιστον…. μη τεκμηριωμένη!!Ποιά τεχνολογία ?Του Λεωνίδας της δεκαετίας του 50?Η αποκτήσαμε τεχνολογία κατασκευής Leopard-2?
   Νομίζω ότι τουλάχιστον αφελές να θεωρεί κάποιος ότι οι Γερμανοί θα πάρουν παραγγελίες απο τις …Βαλτικές χώρες όπως λες και θα μεταφέρουν ενα μέρος της παραγωγής τους στην Ελλάδα!!Γιατί να κάνουν κάτι τέτοιο;Γιατί να μεταφέρουν κρίσιμη τεχνολογία εκτός Γερμανίας;Όταν έκαναν κάτι τέτοιο έγινε μόνο μετά απο παραγγελία της χώρας που μεταφέρθηκε η παραγγελία και όχι σε τρίτη χώρα(Βλέπε παραγγελία Fuchs απο Αλγερία κ.λ.π) ή όπως λένε να κάνουν στην Ρουμανία γιατί απλά οι Ρουμάνοι σχεδιάζουν να αγοράσουν εκατοντάδες BOXER.
   Η τριτοκοσμική Νότιος Αφρική όπως λες έχει να επιδείξει ορισμένα κορυφαία οπλικά συστήματα σε κάποιες κατηγορίες (πυροβόλα G-5 , G-6 ,G-52 , αντιαεροπορικά βλήματα Umkhoto που πήραν εδω και χρόνια οι σαφώς υπανάπτυκτοι …Φινλανδοί ) και άλλα πολλά.
   Η ΕΛΒΟ δεν νομίζω ότι θα μπορέσει να μετατραπεί σε βιομηχανία εξαγωγών , τουλάχιστον άμεσα , όχι μόνο υπο τους Γερμανούς ή τους Νοτιοαφρικανούς αλλά και απο τούς εξωγήινους ακόμα γιατί χρειάζονται αλλαγές στην νοοτροπία , πράγμα που θα πάρει καιρό.
   Η Γνώμη μου ότι μπορεί η Paramount να μεταφέρει τεχνολογία στην Ελλάδα δεν εδράζεται στίς εξαγωγές αλλά στίς εγχώριες παραγγελίες.Το MBOMBE 8 μπορεί να υποκαταστήσει θαυμάσια τα Μ-113 , και επειδή είναι πολύ φθηνότερο του BOXER ή των αντίστοιχων ευρωπαϊκών μπορούμε να το προμηθευτούμε σε μεγαλύτερους αριθμούς σε κλιμακωτές παραγγελίες.Μπορεί να είναι υποδεέστερο του Boxer αλλά την δουλειά του θα την κάνει μια χαρά και θα είναι ακόμα καλύτερα αν παράγεται εδώ σε πολύ μεγάλο βαθμό.Τα σημαντικότερα επιτεύγματα της ΕΛΒΟ τα Λεωνίδας δεν ήταν κάποιας πρωτοκλασάτης χώρας , δεν ήταν τα καλύτερα δυνατά όμως τα λεφτα τους τα βγάλανε και με το παραπάνω.
   Όσο για τα σκάφη που ειρωνεύεσαι , σύγκρινε το με τα σκάφη που έχουμε ήδη ή μ αυτά που κατασκευάζουμε εμείς ό «ναυτικός λαός «.
   Η εναντίωση μου στην KMW δεν εδράζεται σε αντιγερμανισμό όπως λές (είμαι σφόδρα φιλοευρωπαιστής) αλλά στην πεποίθηση μου ότι για να αρχίσουμε να αναπτύσσουμε μια αμυντική βιομηχανία πρέπει να αρχίσουμε απο τα βασικά ένα MRAP , ένα τροχοφόρο IFV , ένα σκάφος πολλαπλών ρόλων υποκατάστατο του CB-90 , έναν αντιαρματικό πύραυλο κ.λ.π.Αυτό θα γίνει μόνο με μεταφορά τεχνολογίας απο Τρίτες χώρες (Νότιος Αφρική , Ισραήλ, Κορέα κ.λ.π) όπου έχουμε να τους προσφέρουμε κάτι, την ευρωπαική ταυτότητα στα εγχώρια παραγόμενα προϊόντα .

   • Οδυσσέας

    1. Η τεχνογνωσία ερπυστριοφόρων του ’60 (και όχι ’50) είναι μια πολύ καλή βάση για μια εταιρεία που ως τώρα δεν είχε καμία σχέση με ερπυστριοφόρα, ειδικά αν την παίρνει τζάμπα μαζί με σχέδια, εργαλειομηχανές κλπ. Και για τις τριτοκοσμικές αγορές στις οποίες απευθύνεται δε χρειάζεται τεχνολογία αιχμής.
    2. Εξήγησα για ποιο λόγο θα μπορούσαν οι Γερμανοί να μεταφέρουν παραγωγή στην Ελλάδα: λόγω έλλειψης αρκετής υποδομής για να ανταποκριθούν στην ξαφνική ζήτηση. Πρόσθετο κίνητρο είναι το χαμηλότερο κόστος παραγωγής εκτός Γερμανίας, λόγω χαμηλότερων μισθών.
    3. Δεν είναι ιδιαίτερα κρίσιμη η τεχνολογία των ΤΟΜΠ/ΤΟΜΑ, εκτός της θωράκισης που συνήθως είναι σπονδυλωτή και έρχεται από τον κατασκευαστή. Πάντα υπάρχουν κομμάτια που μπορούν να δοθούν ως υποκατασκευαστικό έργο.
    4.Τα νοτιοαφρικανικά οπλικά συστήματα που αναφέρεις είναι προϊόντα άλλων εταιριών και όχι της Paramount. Η Paramount δε φτιάχνει ούτε πυροβόλα ούτε Α/Α πυραύλους.
    5. Κατ’ αρχήν η αντικατάσταση των ερπυστριοφόρων τεθωρακισμένων του ΕΣ με τροχοφόρα θα ήταν κολοσσιαίο λάθος. Τα ΤΟΜΠ/ΤΟΜΑ μας δεν τα θέλουμε για ειρηνευτικές αποστολές αλλά για μάχη μηχανοκίνητων σχηματισμών. Και στη μάχη αυτή τα ερπυστριοφόρα είναι πάντα ανώτερα των τροχοφόρων. Δεν το αναπτύσσω περισσότερο γιατί θα βγούμε εκτός θέματος.
    6. Όμως η κεντρική αντίρρησή μου στο συλλογισμό σου είναι ότι στη βάση του βρίσκεται μια λογική παραγγελιών από το μόνιμο «καλό πελάτη», το ελληνικό κράτος. Είμαι σίγουρος ότι αυτό θα θέλει και η Paramount: όπως έγραψα και παραπάνω, είναι σίγουρο ότι θα ζητάει νέες παραγγελίες με επιχείρημα τις θέσεις εργασίας στην ΕΛΒΟ.
    Μόνο που αυτή η ιστορία του ελληνικού κράτους – πελάτη της ΕΛΒΟ πρέπει επιτέλους να τελειώσει. Και αν κάποτε είχε μια λογική (τα κρατικά κονδύλια να πηγαίνουν σε ελληνική εταιρία για να φτιάχονται όπλα με ελληνική τεχνογνωσία), σήμερα δεν έχει καμία λογική. Γιατί η ΕΛΒΟ δυστυχώς, είτε την πάρουν Γερμανοί είτε Νοτιοιαφρικάνοι, δεν θα είναι ποια ελληνική, ούτε θα είναι «δική μας» η τεχνογνωσία της. Οπότε το μόνο ζητούμενο είναι, να φέρνει δουλειές στην περιοχή.
    Εδώ που φτάσαμε λοιπόν, το θέμα δεν είναι να τρέφει το κράτος την ΕΛΒΟ με παραγγελίες, αλλά να μπορέσει η ΕΛΒΟ να φέρει δουλειές απέξω, για ξένους πελάτες. Αυτό μπορεί να γίνει πολύ καλύτερα εάν καβαλήσουμε το κύμα του ευρωπαϊκού επανεξοπλισμού. Είναι πολύ μεγαλύτερη η πίτα, απ’ όσο των πελατών της Paramount. Και φυσικά, αν ακολουθήσουμε το μοντέλο του «κράτους-πελάτη» που αγοράζει από τον ξένο «επενδυτή» για να κρατήσει την «επένδυση» ζωντανή, χαθήκαμε.
    7. Το ίδιο ακριβώς ισχύει για τα πλοία. Δε λέω αν είναι καλά ή άσχημα τα σκάφη της Paramount, λέω ότι αποκλείεται να φτιάχνονται στην ΕΛΒΟ, γιατί η ΕΛΒΟ δεν είναι ναυπηγείο. Επομένως εδώ προτείνεις να γίνει το ελληνικό κράτος πελάτης, χωρίς καν να κατασκευαστεί το προϊόν στην Ελλάδα.
    8. Το περί αντιγερμανισμού που έγραψα δεν απευθυνόταν σε εσένα, αλλά στα κριτήρια που χρησιμοποιεί ο Εντελώς Καμμένος στις επιλογές του.

    • cretanmacedonian

     1.Η τεχνολογία του Λεωνίδας είναι του 50 και προγενέστερη και όχι όπως λανθασμένα επιμένεις του 60 .Το Λεωνίδας είναι αντίγραφο του 4K-7FA που αναπτύχθηκε το 1958! απο την Osterreichische Saurer-Werke.
     2.Η υπόθεση εργασίας του να μεταφέρουν την παραγωγή στην Ελλάδα οι Γερμανοί κρίσιμων οπλικών συστημάτων βασίζεται σε μια σειρά υποθέσεων (να αυξηθεί η ένταση απότομα στην Ευρώπη , να μην μπορούν να καλύψουν την ζήτηση αυτοί , να παραγγείλει η ανατολική Ευρώπη ΜΟΝΟ γερμανικά προιόντα , να έχει τα λεφτα γι αυτό , να μην μπορούν να την πάνε αλλού κ.λ.π) οι πιθανότητες των οποίων να συμβούν ταυτόχρονα κάνει την πιθανότητα να αποκτήσουμε αεροπλανοφόρο απολύτως ρεαλιστική.
     4.Τα νοτιοαφρικανικά όπλα που ανέφερα είναι της Denel όντως , αλλά τα ανέφερα για να σου πω ότι ακόμα και οι τριτοκοσμικές χώρες μπορούν να παράξουν ικανά οπλικά συστήματα , δηλαδή η χώρα παραγωγής δεν αποτελεί απο μόνη της κριτήριο.
     5.Αναφέρεις στην πιθανότητα να αντικαταστήσουμε τα Μ-113 με τα MBOMBE 8 σαν κολοσσιαίο λάθος γιατί τα τροχοφόρα οχήματα είναι κατάλληλα για ειρηνευτικές αποστολές!
     Να το πούμε και στους «άκαπνους» Ισραηλινούς που ετοιμάζονται να αντικαταστήσουν τα δικά τους Μ-113 με τα τροχοφόρα EITAN .
     6.Η διαφορά είναι ότι εγω πιστεύω ότι η Ελλάδα πρέπει να είναι πελάτης της μελλοντικής ΕΛΒΟ. Ναί πρέπει να παραγγέλνουμε τα προιόντα της αρκεί να υπάρχει πλήρης μεταφορά τεχνολογίας.Το να πιστεύουμε ότι μια χρεοκοπημένη εταιρία μπορεί στο ορατό μέλλον να εξελιχθεί σε εθνικό πρωταθλητή εξαγωγών είναι τουλάχιστον ουτοπικό.
     Ακόμα και έαν βρίσκεται σε ξένα χέρια η παραγωγή θα γίνεται στην Ελλάδα αυτό είναι που μετράει. Ετσι κι αλλιώς η ίδια ή ΕΛΒΟ τα περισσότερα χρόνια ήταν Στάγιερ Ελλάς και έφτιαχνε τα Λεωνίδας , τα Στάγιερ , τα τζίπ του στρατού και άλλα πολλά.Η αμυντική επάρκεια είναι το ζητούμενο και όχι να αποτελέσουμε ένα γρανάζι σε μια ευρωπαική πολυεθνική.Ανήκουμε μεν στην ευρώπη αλλά η εθνική μας ασφάλεια πέφτει ΜΟΝΟ στούς ώμους μας πρέπει να το καταλάβουμε καλά αυτό.

     • Οδυσσέας

      1. Το 1958 στο οποίο αναφέρεσαι, ήταν η χρονιά που φτιάχτηκε το πρώτο πρωτότυπο του οχήματος, το Steyr 3K3H. Μετά από κάμποσες τροποποιήσεις (διαφορετικό αμάξωμα, ανάρτηση και μηχανή), φτιάχτηκε το 1961 το μοντέλο Steyr 4K4F, στο οποίο βασίστηκε το Λεωνίδας. Αφού η ανάπτυξη συνεχιζόταν το 1960, μπορεί ο καθένας να κρίνει αν μιλάμε για τεχνολογία του ’50 ή του ’60. Παρεμπιπτόντως ο κινητήρας και το κιβώτιο του Λεωνίδας είναι διαφορετικά από του 4K4F, και ακόμα νεώτερης τεχνολογίας (’80).
      2. Προσπερνώ την ειρωνεία και απαντώ επί της ουσίας.
      Η αύξηση των γερμανικών αμυντικών δαπανών από το 1,2% σε 2% του ΑΕΠ δεν είναι υπόθεση αλλά άμεση βραχυπρόθεσμη πραγματικότητα (ενδεικτικά http://www.dw.com/en/merkel-germany-to-heavily-increase-bundeswehr-budget/a-36054268).
      Η γενική τάση επαναστρατικοποίησης στην Ευρώπη είναι επίσης πραγματικότητα, περιλαμβάνοντας και την επαναφορά της θητείας (http://nationalinterest.org/feature/europe-rediscovers-the-military-draft-17700) και αύξηση εξοπλισμών λόγω ρωσικής απειλής (http://www.defensenews.com/story/defense/international/europe/2016/02/18/russian-aggression-drives-increase-in-european-defense-spending/80580956/). Ήδη οι χώρες που αυξάνουν τις αμυντικές δαπάνες περιλαμβάνουν Πολωνία, Λετονία, Λιθουανία, Εσθονία, Τσεχία, Σλοβακία κλπ. (https://www.ft.com/content/e0058620-259d-11e6-8ba3-cdd781d02d89).
      Αλλά και μόνο οι Γερμανοί να επανεξοπλιστούν, ας σκεφτούμε το εξής: επί Ψυχρού Πολέμου (και με εκατοντάδες αμερικανικά και βρετανικά τεθωρακισμένα να σταθμεύουν στο έδαφός της ως κύρια αμυντική δύναμη για περίπτωση σοβιετικής εισβολής), η Γερμανία διεθετε 2100 Marder για το ΜΚ πεζικό της. Αυτή τη στιγμή (με παραγγελίες προ 2015) έχει περίπου 100 Puma και 400 Boxer για την ίδια δουλειά. Πόσα λείπουν; Η απάντηση είναι, «τουλάχιστον 1600» και μάλλον πολύ περισσότερα αν πρέπει να καλυφθεί και το κενό Αμερικανών / Βρετανών.
      Αυτά είναι τα δεδομένα, αυτή είναι η πίτα, και είναι στο χέρι μας να την εκμεταλλευτούμε.
      5. Οι Ισραηλινοί ετοιμάζονται να αγοράσουν τροχοφόρα, ΑΦΟΥ ΠΡΩΤΑ εξοπλισαν τα Μ/Κ τάγματα πρώτης γραμμής με τα βαριά ερπυστριοφόρα ΤΟΜΠ Nagmachon, Nagpadon και Achzarit εδώ και 20 χρόνια, και ΑΦΟΥ ΠΡΩΤΑ παράγγειλαν 530 εξίσου βαριά Namer για να επανεξοπλίσουν τα ΜΚ τάγματα πρώτης γραμμής και να στείλουν τα Achzarit στα εφεδρικά ΜΚ τάγματα που είχαν ακόμα Μ-113. Λεπτομέρειες εδώ: http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4573814,00.html
      Αφού λοιπόν οι Ισραηλινοί τα έκαναν όλα αυτά για τα ΜΚ τάγματα πρώτης γραμμής που τρώνε το ξύλο, αποφάσισαν να αντικαταστήσουν τα χιλιάδες Μ-113 που έχουν μείνει σε βοηθητικούς ρόλους, με ένα τροχοφόρο, για τα οποίο λένε εμφατικά «this does NOT replace the Namer» (βλ. http://www.israeldefense.co.il/en/content/idfs-first-wheeled-apc-unveiled).
      Εμείς που έχουμε ακόμα Μ-113 στα ΜΚ τάγματα πρώτης γραμμής που θα φάνε το ξύλο σε περίπτωση πολέμου, τι συμπέρασμα βγάζουμε από τους Ισραηλινούς; Ποια είναι η προτεραιότητα; Να τα αντικαταστήσουμε με βαρύ ΤΟΜΠ/ΤΟΜΑ ή με τροχοφόρα;
      6. Αμυντική επάρκεια με τροχοφόρα δεν υπάρχε, και εξήγησα το γιατίι. Στο υπόλοιπο σκεπτικό σου έχω ήδη απαντήσει.

     • cretanmacedonian

      1.Όσον αφορά το τι τεχνολογίας είναι τα Λεωνίδας σχεδιαστικά παίζουμε με τις λέξεις νομίζω και όχι με την ουσία. Οταν ένα προιόν σχεδιάζεται τώρα θα ενσωματώσει τις ήδη υπάρχουσες τεχνολογίες και όχι τις επόμενες.Η ουσία είναι ότι καμία εταιρία στον κόσμο , όχι μόνο η Paramount , δεν θα αγόραζε μια άλλη ακόμα και με ψίχουλα για να πάρει τεχνολογία 60 ή ακόμα και 50 ετών.
      2.Το σκεπτικό σου , με κάθε σεβασμό , είναι προϊόν επιστημονικής φαντασίας όχι γιατί στερείται λογικής αλλά γιατί βασίζεται σε μια σειρά απίστευτων ταυτόχρονα υλοποιήσημων υποθέσεων.Οτι ο Ψυχρός Πόλεμος θα αναβιώσει , ότι όλες οι ανατολικές χώρες θα παίρνουν γερμανικά όπλα , ότι οι Γερμανοί θα επανεξοπλιστούν στα επίπεδα του ψυχρού πολέμου και ότι-το σημαντικότερο-θα αποφασίσουν για «διάφορους λόγους» (οικονομικούς-τεχνικούς κ.α) να μεταφέρουν ένα μέρος της παραγωγής εδώ και εμείς θα αρχίσουμε να εξάγουμε οπλικά συστήματα τύπου LEO-2,BOXER,PZH-2000!!!.Ξανά με όλο το σεβασμό ξανακοίταξε το .
      5.Οσον αφορά τα τροχοφόρα , εσύ είπες ότι κάνουν μόνο για ειρηνευτικές αποστολές όχι εγώ.Ναί το Ισραήλ που παράγει το κορυφαίο IFV στον κόσμο , το NAMER , θα αντικαταστήσει ένα μεγαλο μέρος των Μ113 του με το τροχοφόρο EITAN.Γιατί ?Μα για λόγους κόστους χρήσης και κόστους κτήσης .Το ίδιο λέω και εγώ !Πιστεύει κανείς ότι εμείς θα αντικαταστήσουμε τα Μ113 μας σε αναλογία 1:1 , με κανένα ΤΟΜΑ ερπυστριοφόρο?Μήπως με PUMA ή BOXER της KMW?
      Μακάρι να μπορούσαμε αλλά νομίζω , σε όλη την ανάλυση σου μπερδεύεις το ευκταίο , με το ρεαλιστικό , αυτή είναι η διαφορά μας.

     • Οδυσσέας

      2. Μα τι να ξανακοιτάξω; Με ρωτάς αν θεωρώ πιθανό να κάνουμε εξαγωγές Leo-2, και βάζεις και θαυμαστικά, ενώ έχω ήδη αναφέρει το παράδειγμα της KMW που το 2013 ανέθεσε σύμβαση 56,5 εκατ. ευρώ στην ΜΕΤΚΑ για κατασκευή σκάφους και πύργου 62 Leo-2A7+ του Κατάρ. Αυτό δεν είναι επιστημονική φαντασία αλλά πραγματικότητα. Και μάλιστα σε εποχή χαλαρή, πριν αυξηθούν οι αμυντικές δαπάνες.
      Ανέλυσα επίσης, με συγκεκριμένα λινκς, πού πάνε τα πράγματα στον τομέα των εξοπλισμών στην Ευρώπη. Ούτε αυτά είναι επιστημονική φαντασία. Επαναλαμβάνω: όταν οι δηλώσεις της Μέρκελ και ο γερμανικός προϋπολογισμός μιλάνε για αύξηση αμυντικών δαπανών στο 2% του ΑΕΠ, αυτό σημαίνει 25-30 δις Ευρώ ετησίως. Δηλ. 250-300 δις Ευρώ σε βάθος δεκαετίας. Μόνο το 1/10 από αυτά αν πάει σε χερσαία συστήματα, η πίτα είναι τεράστια.
      5. Αν ρωτάς για τα Μ-113 του ΕΣ που υπηρετούν σε Μ/Κ τάγματα πεζικού της ηπειρωτικής Ελλάδας, ΝΑΙ, αυτά πρέπει να αντικατασταθούν σε αναλογία 1:1 από βαριά ερπυστριοφόρα ΤΟΜΑ. Πάση θυσία, αν θέλουμε να σεβόμαστε τη ζωή του Έλληνα στρατιώτη και να έχουμε απαιτήσεις από το πεζικό μας να σταθεί στο πεδίο της μάχης. Και μιλάω ως κάποιος που σε περίπτωση επιστράτευσης θα έχει και τον προσωπικό κίνδυνο του πεδίου της μάχης και την ευθύνη των ανδρών της διμοιρίας του…
      Τα ηπειρωτικά Μ/Κ τάγματα είναι χοντρικά 20, που σημαίνει ότι χρειαζόμαστε ~820 ΤΟΜΑ. Ούτε Puma, ούτε Boxer (ούτε φυσικά Mbombe κλπ.) που θα θέλουν να μας πουλήσουν οι νέοι ιδιοκτήτες της ΕΛΒΟ με το επιχείρημα ότι θα φτιάχνονται στην Ελλάδα. Η λύση είναι μεταχειρισμένα, βαριά προστατευμένα, προηγούμενης γενιάς. Δηλαδή Bradley, δωρεάν ή με συμβολικό τίμημα (υπήρχαν και τα Marder αλλά τα χάσαμε). Και αφού εντάξουμε όσα χρειαζόμαστε, να συζητήσουμε και για τροχοφόρα.

     • cretanmacedonian

      Τα Bradley που αναφερεις ποιος θα τα εκσυγχρονισει; Η ΕΛΒΟ-KMW? Εδω οι γερμανοι χαλασανε τον κοσμο μην παρουμε τα M-1 abrams -δεν ηταν μονο αυτοι η αιτια αλλα συνεβαλαν-θα εκσυγχρονισουν τα ανταγωνιστικα τους bradley? Γιατι; Για να ακολουθησουν και αλλες χωρες μετα; Πως αυτοι θα πουλησουν τοτε τα Puma και τα Lynx? Γιατι βλεπεις -ευχεσαι την πιθανοτητα παραγωγης εδω Leopard αλλα την υπαρκτη πιθανοτητα να βαλουν κοφτη σε αμερικανικες παραχωρησεις ABRAMS , BRADLEY κλπ οχι.
      Οσον αφορα τα παραπανω που λες για τα ΤΟΜΑ που θα θελες επιβεβαιωνεις την αποψη μου οτι οι αποψεις σου ειναι μη ρεαλιστικες!Αγνοεις την υπαρχουσα κατασταση και βαζεις το πρεπει και οχι το τι μπορει να γινει.Η KMW γιατι να συμβαλει σε εκσυγχρονισμο παλαιοτερων ΤΟΜΑ που θα δρασουν ανταγωνιστικα στα νεα της προιοντα; επειδη βολευει εμας ξανασκεψου το (χωρις θαυμαστικο)

     • Οδυσσέας

      Επαναλαμβάνω αυτό που έγραψα λίγο πιο κάτω στον Πρόμαχο:

      Κανείς δεν εμποδίζει το ελληνικό κράτος, παρ’ ότι πούλησε την ΕΛΒΟ στους
      Γερμανούς (ή στους Νοτιοαφρικάνους) να πάρει μεταχειρισμένα Abrams και
      Bradley από τις ΗΠΑ. Και μετά να τα ανακατασκευάσει αν χρειάζεται σε
      κάποιο ΠΕΒ ή και στον Κιολεϊδη (δεν τελειώνει η ελληνική βιομηχανία στην
      ΕΛΒΟ).
      Πρέπει να ξεφύγουμε από τη λογική πως ό,τι όχημα χρησιμοποιεί ο ΕΣ πρέπει να περνάει από την ΕΛΒΟ, και αντίστροφα ότι ο ΕΣ πρέπει να αγοράζει σαν υπομονετικός πελάτης ό,τι φτιάχνει η ΕΛΒΟ. Αν κάποτε είχε ένα νόημα αυτή η λογική (ελληνική αμυντική βιομηχανία κλπ.), τώρα με την ΕΛΒΟ στα χέρια ξένου ιδιοκτήτη δεν έχει κανένα νόημα.
      Αφού το ελληνικό κράτος έφτασε (κακώς, αλλά έφτασε) να πουλήσει την ΕΛΒΟ, από δω και μπρος πρέπει να την αντιμετωπίσει ως έναν ακόμα προμηθευτή. Που φυσικά δεν θα έχει κανένα δικαίωμα βέτο στα μεταχειρισμένα που θα παραλαμβάνει ο ΕΣ – αυτό μας έλειπε δα. Αν δεν τους αρέσει η ανακατασκευή, έχει κι αλλού πορτοκαλιές.
      Και αν έρθουν μέσω της ΕΛΒΟ οι Γερμανοί να πουλήσουν Puma/Boxer (ή οι Νοτιοαφρικανοί να πουλήσουν MBOMBE) με το επιχείρημα «δώσε δουλειά για να μην κλείσω», το ελληνικό κράτος πρέπει να κλείσει τα αυτιά του και να διαθέσει τα χρήματα του φορολογούμενου εκεί που θα πιάσουν τόπο (δλδ σε μεταχειρισμένα) και όχι στον «επενδυτή». Ο «επενδυτής», Γερμανός ή Νοτιοαφρικάνος, να κόψει το λαιμό του να φέρει δουλειές στην επιχείρησή του, ώστε η ΕΛΒΟ να συνεισφέρει στην οικονομία και όχι να ρουφάει πολύτιμους πόρους. Από «επενδυτές» στην πλάτη μας χορτάσαμε.

    • Larisaios

     Καταρχήν να σημειώσω ότι θεωρώ μεγάλο ατόπημα τη δήλωση Καμμένου υπέρ της Paramount. Πέραν τούτου, σωστά επισημαίνεις ότι η KMW έχει τη δυνατότητα να αναθέσει υποκατασκευαστικό έργο στην ΕΛΒΟ, ΑΝ ΤΟ ΘΕΛΕΙ. Τα απώτερα σχεδιά της δεν τα γνωρίζουμε, ούτε εγώ ούτε εσύ. Ακόμα και αν έχουν υποβάλει κάποιο business plan, αυτό κάλιστα μπορεί να είναι για τα μάτια του κόσμου, να μην εφαρμοστεί ποτέ και το μόνο που θα κάνουν είναι να ξεπουλήσουν την όποια περιουσία της ΕΛΒΟ σε εξοπλιμό και ακίνητα, να βαρέσουν μια ωραία χρεωκοπία και από εδώ παν κι οι άλλοι. Δε θα είναι η πρώτη φορά.

     Κατά τα άλλα δεν ξέρουμε και πως μπορεί να εξελιχθεί η ιστορία με την Paramount, σε αντίστιξη με το ιδανικό σενάριο που έχεις εσύ στο νου σου, με τον πακτωλό παραγγελιών από τη Γερμανία και τις Βαλτικές χώρες, μπορώ να φανταστώ κι εγώ ένα ιδανικό μέλλον όπου οι χώρες της Μέσης Ανατολής και της Ανατολικής Ευρώπης αγοράζουν αμέτρητα τροχοφόρα οχήματα χαμηλού κόστους made in Sindos. Τι ειναι προτιμότερο, να φτιάχνει η ΕΛΒΟ π.χ. τους τροχούς εδάφους των Leopard 2 ή 50+50 οχήματα για τη Μοζαμβίκη; Η 200 για τη Λετονία; Το ερώτημα είναι ρητορικό, ούτε εγώ ξέρω την απάντηση, αλλά ας μην προτρέχουμε. Αν μη τι άλλο η Paramount φαίνεται να είναι μια πολυ φιλόδοξη εταιρεία με ταχύτατη ανάπτυξη.

     Για τα πλοία νομίζω ότι κάνεις λάθος, μια χαρά μπορει να τα κατασκευάσει η ΕΛΒΟ, στο κάτω κατω και το»Ωκύαλος» κατασκευάστηκε απο μια εταιρεία αλουμινοκατασκευών που ειδικεύεται στα παράθυρα και κουφώματα. Μεταλική κατασκευή είναι, άλλωστε και τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά κατασκεύασαν βαγόνια για τον ΟΣΕ.

     Όσον αφορά τον αντιγερμανισμό του Καμμένου, μπορεί να έχει δίκιο σε επιμέρους περιπτώσεις, όπως η συγκεκριμένη, αλλά αν δεις τη μεγάλη εικόνα…Τα περιφερειακά αεροδρόμια πάνε σε Γερμανούς, ο ΟΤΕ έχει πάει σε Γερμανούς, τώρα ίσως και η ΕΛΒΟ, σε λίγο δε θα μείνει δημόσια περιουσία που να μην έχει πουληθεί σε Γερμανούς.

    • stasou_mygdala

     Μαλλον καποιοι ξεχναμε πολυ γρηγορα, τα ναυπηγεια Σκαραμαγκα Γερμανοι δεν τα ειχαν;

 • Aias

  Δυστυχώς στην κατάσταση μας δεν υπάρχει ιδανικό σενάριο.
  Η επιλογή του γερμανικού ομίλου ακόμα και αν διαγράψουμε το «παρασκήνιο» απλά θα δεσμεύσει τις ένοπλες δυνάμεις σε αγορά πανάκριβων συστημάτων σε αναπόφευκτα μικρό αριθμό.
  Η επιλογή της νότιας Αφρικής με βρίσκει σκεπτικό πάλι για διάφορους λόγους ,που και να τους διαγράψει κανείς παραμένει η λογική που λέει πως στα Βαλκάνια υπάρχουν βιομηχανίες που προσφέρουν ίδια προϊόντα πιο φθηνά ενώ στις κατασκευές κατόπιν αδείας οι αφρικανοί δεν είναι φτηνοί.
  Για το θέμα των εργαζομένων να πω πως δεν είμαι προσωπικά εναντίον τους, αν και εδώ δεν ξέρω αν το δίκιο είναι απόλυτα υπέρ τους.
  Δεν θα ήθελα την εξόντωση τους , Δεν θεωρώ ότι είναι και το μείζον η διατήρηση τους.
  Σημειώνω πως η εταιρεία είναι γερά στο πολιτικό σύστημα και στο εργατικό κέντρο Θεσσαλονίκης με ότι αυτό συνεπάγεται στις δηλώσεις τους και στην πολιτική τους.
  Όχι πως οι κυβερνητικές σέχτες είναι διαφορετικές , μάλλον χειρότερες, απλά το αναφέρω για να έχουμε έναν μπούσουλα αμερόληπτη κρίσης των πραγμάτων.

 • Snt.Domingo

  Διαβάζω πως και στις δύο περιπτώσεις οι εργαζόμενοι θα εξασφαλίσουν την εργασία τους. Δλδ το δημόσιο τους κάνει bail out.

  ΟΚ, άλλα αναρωτιέμαι. Αν συνεχώς κάνουμε τους εργαζόμενους δημόσιων επιχειρήσεων bail out, ποιό το κίνητρό τους να προσέχουν την εταιρία τους? Ο πατριωτισμός των Ελλήνων?

  Και γι αυτό φοβάμαι πως αν και σε κάποιες περιπτώσεις χρήσιμες, δεν είναι δυνατόν να έχουμε δημόσιες επιχειρήσεις.

 • .+-

  Ειναι εφικτο να υπαρξουν καποιες περισσοτερες πληροφοριες σχετικα με τα λεγομενα Business plan και το υποτηθεμενο μελλον της εταιριας που αυτα προϊδεαζουν;

 • SKYRAIDER1

  Παρόλο που καταδικάζω και αντιπαθώ στο μέγιστο την πρακτική
  με τις μίζες, πρέπει να σημειωθεί ότι οι αποφάσεις στις οποίες
  έπαιξαν μίζες δεν ήταν μονόπλευρες. Συνεπώς, ευθήνες για τις
  βρώμικες συμφωνίες στα εξοπλιστικά για τις ΕΕΔ υπάρχουν και
  στις δύο πλευρές (αν θέλουμε να αποφύγουμε μια εγωιστική
  οπτική γωνία στο όλο θέμα), διαφορετικά θα έπρεπε να μιλάμε
  για εκβιασμό/ους και όχι για συμφωνία/ες για τις συγκεκριμένες
  περιπτώσεις. Η διαδικασία αξιολόγησης για το νέο άρμα μάχης
  που έγινε στο Λιτόχωρο, όπως και η απόφαση που ακολούθησε
  υπέρ του γερμανικού Leopard 2, δεν φαίνεται όμως να είχε σχέση
  με εκβιασμούς, όπως και η απόφαση/επιλογή για τα Υ/Β του ΠΝ.

  Νομίζω πως δεν είναι απαραίτητο να αναλύσουμε τις αμαρτίες
  μιας Lockheed (με τα μαχητικά F-104) στην Ευρώπη και την
  Ιαπωνία, για να καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι η πρακτική
  με τις μίζες και τις δωροδοκίες, δεν είναι προνόμιο των Γερμανών
  ή ένα φαινόμενο που εμφανίζεται μόνο στις συμφωνίες που
  εμπλέκονται γερμανικές εταιρίες.

  Αυτό δεν σημαίνει ότι εγκρίνουμε η συγχωρούμε την απαράδεκτη
  συμπεριφορά διαφόρων γερμανικών πολιτικών στο θέμα της
  οικονομικής κρίσης ούτε την λανθασμένη διαχείρηση του θέματος,
  ας μη ξεχνάμε όμως ότι συμμετείχαν και αρκετοί πολιτικοί απο αλλά
  κράτη στο κοινό «μαστίγωμα» και την πολεμική ρητορική κατά της
  Ελλάδος και του ελληνικού λαού.

  Αν το αναπτύξουμε σε αυτό το πνεύμα, η λίστα ανεπιθύμητων
  παραγωγών αμυντικών εξοπλισμών που θέλουν να πουλήσουν
  στην Ελλάδα, θα έπρεπε να μεγαλώσει αρκετά.

  Όσοι θεωρούν απαραίτητο η μονόδρομο τον αποκλεισμό των
  Γερμανών απο την ελληνική αγορά αμυντικών εξοπλισμών, θα
  μπορούσαν να προτείνουν και την απόσυρση η απομάκρυνση
  όλων των γερμανικών οπλικών συστημάτων που βρίσκονται σε
  υπηρεσία στις ΕΕΔ σε ανταλλαγή(?) με αμερικάνικα συστήματα,
  αλλά αυτά μόνο στην θεωρία διότι απαιτεί πολύ φαντασία και
  πάλι φαίνεται εξαιρετικά αμφίβολο/αδύνατο να γίνει στην
  πραγματικότητα(εκτός αν πιστεύουν κάποιοι ότι οι ΗΠΑ θα
  μας φτιάξουν συμβατικά υποβρύχια, η ένα αμερικανικό
  πυροβόλο των 120mm για τα άρματα μάχης του ΕΣ).

  • NK

   Εϊχα κάποτε μία συζήτηση περί μίζας και μου είπαν κάτι ενδιαφέρον:

   »Η Ζήμενς (ήταν το θέμα μας), όπως και η General Electric και μερικές άλλες εταιρίες, δραστηριοποιούνται σχεδόν σε όλες τις χώρες του πλανήτη.

   Αν η Ζήμενς (ή οποιαδήποτε τέτοια εταιρία) δίνει μίζες για να πάρει μια δουλειά στην Ελλάδα και στο Καζακστάν, πχ, αλλά όχι στον Καναδά, την Ελβετία και το Χονγκ Κονγκ, τότε το πρόβλημα βρίσκεται στην Ελλάδα και στο Καζακστάν, όχι στην Ζήμενς.»

   Το πολιτικό σύστημα (όχι το προσωπικό, το σύστημα) πάσχει στο σύνολό του, αλλά ταυτόχρονα καθιστά την αλλαγή του αδύνατη.

   • ΑΧΕΡΩΝ ΣΤΥΜΦΑΛΙΟΣ

    Σωστό,αλλά εν μέρει.
    Και στις ΗΠΑ λάδωσε ἡ Siemens,αλλά έφαγε και 400 Μ$ πρόστιμο,περί το 2004.
    Στην Ἑλλάδα,τί πλήρωσε;
    Και από όλους εκείνους που πληρώθηκαν από την Siemens,είτε σε χρήμα,είτε σε είδος,ποιός λογοδότησε;
    Ένας-δύο,και εκείνοι έπεσαν στα μαλακά.
    Και σε ποιόν έμεινε έστω ένα στίγμα,που να τον κάνει να καθίσει σεμνά στην γωνιά του;
    Μήπως εντάχθηκε στην «κουλτούρα» μας ὡς πολιτών ἡ «κατανόηση» του φαινόμενου;
    Μήπως το σύστημα θα μπορούσε να λειτουργήσει καλύτερα με άλλες αρχές,με άλλο προσωπικό,με άλλον λαό ίσως;

   • net

    Η ζημενς κατηγηγορηθηκε σε πανω απο εκατο χωρες για δωροδοκία
    Μαλλον ειναι διεθνής πρακτική και οχι μονο ελληνικη

    • NK

     Πιθανόν να είναι έτσι, μόνο η Αφρική έχει 56 χώρες.

     Το θέμα είναι, είσαι στις 100 χώρες που περνάει το λάδι ή στις άλλες 100;

     Νομίζω ο Αχερών Στυμφάλιος το πέτυχε καλύτερα από μένα, όπως και ο Skyraider:
     Μίζες θα υπάρχουν όσο δίνεται η ευκαιρία.
     Τι κανείς με τις δωροδοκίες λοιπόν, τους σκίζεις ή τις νομιμοποιείς με νόμους περί ευθύνης υπουργών;

     • Larisaios

      Αυτός που είπε ότι η Siemens βρίσκει και τα κάνει, έχει υπόψη του ένα Γερμανο πολιτικό που σε έρευνα της εισαγγελίας βρέθηκαν στο συρτάρι του γραφείου του «ξεχασμένα» 100.000 μάρκα Γερμανίας; Προφανώς είχε πάρει τόσες πολλές και τόσες μεγάλες μίζες που τα 100 χιλ. ήταν ψιλά για τα τσιγάρα. Η καριέρα του πήγε πίσω, δε μπόρεσε να γίνει καγκελάριος, αλλά σημερα έχει υψηλό πόστο και κάνει ότι μπορεί για να καταστρέψει την Ευρώπη όπως την ξέρουμε. Θα τον έχετε ακουστά, μιλάει συχνά για την Ελλάδα και κυκλοφορεί με αμαξίδιο…

     • NK

      Δεν υπερασπίζομαι την Ζήμενς, ούτε τον κύριο που μας δανείζει.

      Απλά λέω, ας κοιτάξουμε τα μούτρα μας πρώτα.

      Και ναι, βρίσκει και τα κάνει και η Ζήμενς και τα κράτη (δεν είναι προσωπικό το ζήτημα, ούτε από την τσέπη του Σώυμπλε τα λεφτά) που μας δάνεισαν όταν δεν βρισκόταν άλλος να μας δανείσει.

      Όπως το λέτε ακριβώς, βρίσκουν και τα κάνουν.

      Κι εγώ θα γούσταρα να έχουμε αυτοκινητοβιομηχανία, αλλά όχι κρατική.

      Ή, αν θέλαμε κρατική, ας ήταν σαν την VW, την Renault, την Dacia.

      Τι έφτιαξε και πούλησε με κέρδος με τόσα λεφτά που της ρίξαμε η ΕΛΒΟ;

      Αγόρασε κάτι κάποιος πλην ΕΣ;

      Όχι ελλειμματική επί δεκαετίες και απλά άλλη μια ΔΕΚΟ.

      ΚΑΝΕΙΣ δεν είναι τρελός να μην θέλει 15% κρατικές μετοχές σε μια VW, αλλά το ελλαδικό κράτος δημιουργεί μόνο χρεωμένες ΔΕΚΟ με μισθούς JP MORGAN, που μπαίνουν μέσα ακόμα και με 90% της αγοράς , πχ η ΔΕΗ. Μονοπώλιο και μπαίνει μεσα !!!

      Βρίσκουν και τα κανουν λοιπόν, ακριβώς αυτό, σε ένα κράτος με 60% της οικονομίας σε εισπράξεις φόρων και κύριο προ’ι’όν τους συνταξιούχους και τα ελλείμματα .

     • ΑΧΕΡΩΝ ΣΤΥΜΦΑΛΙΟΣ

      Ακόμη,περί το 1989-90,ὁ πρόεδρος του κόμματος των «Ελευθέρων Δημοκρατών» (FDP),και ΥΠΟΙΚ εντελώς συμπτωματικά,Otto Graf Lampsdorf συνελήφθη κλέπτων οπώρας,αλλά επανεξελέγη πανηγυρικώς στην προεδρία του κόμματος.

 • net

  Η κατάσταση ειναι lose lose situation . Η αλλιως απο την σκυλα στην Χάρυβδη
  Tην ελβο θα την παρει οποιος δωση την μεγαλύτερη μ…..
  Μην περιμένετε ουτε εθνικο συμφερον ουτε τιποτα.
  Βλεπε ΟΣΕ
  350 εκατ ηταν ξεπούλημα
  Και τελικα ο συριζα οταν εγινε κυβερνηση τον εδωσε 50,
  οταν εχεις τετοιες επιτυχιες……..

 • Β.Κ

  Κυριοι, βλεπω ορισμένους να ειναι υπερ της Paramount… Ειλικρινα τι κανει αυτη η εταιρεια στον τομεα της άμυνας περα απο ορισμένα προϊόντα για τριτοκοσμικές χωρες;; Ειμαστε σοβαροί τωρα;; Μονο η ΚΜW πιστευω πως μπορεί να αξιοποιήσει κατάλληλα την ΕΛΒΟ… κι αυτη με «δωράκια»….

  Εκτιμώ πως η Paramount για τον μοναδικο λογο που θα θελει την ΕΛΒΟ θα ειναι για την εκποίηση τυχόν οχημάτων απο εμας… Τίποτα παραπανω…

 • Cynaegeirus

  Είμαι υπέρ της απόψεως του Οδυσσέα.
  Έχουμε να διαλέξουμε μεταξύ των κορυφαίων κατασκευαστών χερσαίου υλικού στο πλανήτη και μιας τριτοκοσμικής εταιρίας με πωλήσεις σε άλλες όμορες
  Μπορεί να τα πληρώσουμε ακριβά τα τομα. Αλλά εγώ που είμαι πεζικάριος προτιμώ να είμαι μέσα σε πούμα ή μπόξερ πάρα σε όχημα αγνώστου ποιότητας. Δεν θέλω να κερδίσω ενα πόλεμο θέλω και να γυρίσω αρτιμελής.

  • ΑΧΕΡΩΝ ΣΤΥΜΦΑΛΙΟΣ

   Το Boxer είναι τσιγαρόχαρτο μπροστά στο Puma.
   Και το Puma βγαίνει όσο ένα Leo-2 σε κόστος.
   Εδώ και τρείς δεκαετίες,έχουν παραληφθεί τρείς γενηές Leopard,(-1GR,-2A4,-2HEL),αλλά σε ΤΟΜΠ/ΤΟΜΑ,τίποτε καλύτερο του ΒΜΡ-1.
   Ποιός νομίζεις ότι νοιάζεται ἄν εσύ,εγώ,εμείς εδώ μέσα,γυρίσουμε αρτιμελείς ἤ κἄν ζωντανοί;

  • Aias

   Και να αγοραστούν puma σε μία παραδεισένια εκδοχή πραγματικότητας, το μόνο που θα κάνουν είναι να ρουφήξουν τα κονδύλια ,να αγοραστούν ελάχιστα και εσύ να πας στην καλύτερη με μ113.
   Αυτά είναι για χώρες που ή είναι πλούσιες ή αποφασισμένες ή διατηρούν μία ταξιαρχία για στρατό. Το ίδιο ισχύει και για τους εκσυγχρονισμους αρμάτων.
   Δυστυχώς οι ανάγκες μας είναι μεγαλύτερες, θεωρώ.

 • Ivy Chris

  και γιατι να μην κάνει? Ο Κοσκωτάς δεν κάνει??
  απλά για λόγους πρεστιζ δεν φορά βραχιολάκι αλλά καδένα Cartier…

 • ΑΧΕΡΩΝ ΣΤΥΜΦΑΛΙΟΣ

  Kατ᾿αρχήν,κανείς δέν αγοράζει χρέη,ἄν δέν προσδοκά οφέλη ακόμη μεγαλύτερα.
  Επίσης,κανείς δέν προσφέρεται εθελοντικώς να υιοθετήσει «μανάρια»,αντί να προσλάβει «χέρια»,και μάλιστα με τους ευνοϊκώτερους για τον ίδιο όρους.
  Ἡ GDLS και BAE SYSTEMS μάλλον δέν διαβλέπουν μπίζνες στην Ἑλλάδα,ώστε να υπάρχει το πανωπροίκι του εξασφαλισμένου κύκλου εργασιών,οπότε είναι λογικό να αδιαφορήσουν για μία-για τα δικά τους δεδομένα- σοβιετικής φυσιογνωμίας βιομηχανία,και μάλιστα χωρίς δική της τεχνολογία,αλλά και με υποδομή που ἄς μήν κοροϊδευόμαστε είναι ισχνή.
  Το ενδιαφέρον των Γερμανών,τώρα,ίσως είναι ουσιαστικό,αλλά πάντως όχι ιδιαίτερα φιλόδοξο.
  Εξηγούμαι:ἡ διαφαινόμενη αύξηση των αμυντικών δαπανών στην ΝΑΤΟϊκή Ευρώπη,δέν πρόκειται να φέρει χιονοστιβάδα παραγγελιών κύριου υλικού.
  Οἱ παραγγελίες για νέα Leopard από την Βαλτική,π.χ,ἄν τοποθετηθούν,θα περιοριστούν σε μερικές δεκάδες οπότε ἡ KMW και γενικώτερα ἡ γερμανική βιομηχανία,θα ανταπεξέλθουν με άνεση.
  Εξάλλου,το πιθανώτερο είναι ότι θα γίνουν πρώτα ανάρπαστα τα όποια διαθέσιμα μεταχειρισμένα Leo-2A4,πρίν τεθούν παραγγελίες για νέα άρματα.
  Ἥδη,άρχισαν οἱ πρώτες γκρίνιες για την καθυστέρηση του προγράμματος επαναγοράς και αναβαθμίσεως των 104 αρμάτων που βρίσκονται στην ιδιοκτησία της Rheinmetall (άλλος διεκδικητής των γερμανικών παραγγελιών,πέραν της KMW).
  Υποπτεύομαι ότι το πανωπροίκι που έχει στο νού της ἡ KMW,θα είναι ἡ συντήρηση και αναβάθμιση των Leo-2 του Ε.Σ,που πρέπει βεβαίως να αποσπασθεί από την τεχνική υποδομή του,δηλαδή το 304 ΠΕΒ,και να ανατεθεί στην εξαγορασμένη ΕΛΒΟ.
  Μέχρι στιγμής,το 304 ΠΕΒ διεκπεραίωνε την ανακατασκευή των τελευταίων 53 Leo-2A4 της ενδιάμεσης λύσεως,και ίσως να έχει ἥδη αναλάβει και την ανακατασκευή και των προηγηθέντων 130,εφόσον συμπληρώνουν τις προβλεπόμενες ώρες λειτουργίας.
  Δέν γνωρίζω ἄν ισχύει το ίδιο και για τα Leo-2 HEL,αλλά δέν νομίζω να έχει πάει άρμα αυτού του τύπου στο Βελεστίνο.
  Κοντολογίς,ἡ συντήρηση/ανακατασκευή 170 Leo-2 HEL,ακόμη καλύτερα και μία «επικαιροποίηση»,είναι ἥδη ένας κάποιος κύκλος εργασιών,ενώ μία αναβάθμιση των 180 Leo-2A4,έστω και μέτρια,όπως ἡ ινδονησιακή Leo-2A4RI,θα κινηθεί στα 3Μ€ το ένα,ενώ προς τα πάνω ,μπορεί να φτάσει άνετα τα 5Μ€,όπως στην περίπτωση της Πολωνίας,και ακόμη παραπάνω ἄν πάμε σε ριζικώτερο εκσυγχρονισμό,με νέο μακρύκαννο πυροβόλο,κ.ο.κ.
  Όταν έχουν βρεθεί 142Μ$ για τα Ρ-3,και έχουν προϋπολογιστεί άλλα 350Μ$ μέσω FMS,ἔ,τότε ίσως βρεθούν και αντίστοιχα ποσά για την συντήρηση/επικαιροποίηση/αναβάθμιση των Leo-2,και μέσω ESF μάλιστα…

  • Aias

   Με την ευκαιρία, μια και ανέφερες για εκσυγχρονισμό των λεοπαρντ ,θα ήταν τραγικό λάθος να ξοδέψει η χώρα για τα α4.
   Με τρία ή πέντε εκατομμύρια πιθανόν να μπορείς να βρεις άλλο άρμα, π.χ. από Αμερική και να έχεις ετσι180 μ1 ; σε άριστο επίπεδο και 180 α4.
   Αν μπορούσε να βρεθεί λεοπάρδαλη ακόμα καλύτερα, αλλά δύσκολο.

   • stroke X

    Υπάρχουν τρεις διαφορετικές εταιρίες που προσφέρουν αναβάθμιση του LEO2 A4:
    -ΚΜW με τα Α5-Α6
    -Rheinmetall με το Revolution
    -Ελβετικη RUAG
    Αυτές οι τρεις εταιρίες έχουν και το σύνολο των εναπομεινάντων LEO 2 σε αποθήκευση.Κάνεις έναν διαγωνισμό για την αναβάθμιση των δικών μας στην Ελλάδα + προσφορά μεταχειρισμένων δωρεάν και αναβάθμιση τους από την εταιρία στη χώρα της.Εάν δεν πας για το τοπ πακέτο(αλλαγή πυροβόλου κλπ,κλπ)μπορείς να πετύχεις τιμή γύρω στα 2 εκ το κομμάτι!!!

  • net

   Νομιζω αν δουμε τις τρεις γραμμες του κισινγκερ θα καταλαβουμε πολλα και θα απαντηθουν πολλα ερωτηματα

   http://mignatiou.com/2017/03/i-apofasi-ton-versallion-kouvala-nero-sto-milo-ton-schedion-kisingker-gia-tin-evropi/

  • SKYRAIDER1

   Συμφωνώ απόλυτα, ασφαλώς και δεν πρόκειται για μια
   φιλανθρωπική πράξη/κίνηση των δυο υποψηφίων, αλλά
   για μια επένδυση η οποία πρέπει να προσφέρει κάποια
   κέρδη στον αγοραστή. Για αυτό έγραψα ότι κανένας δεν
   μπαίνει στην διαδικασία γραπτής προσφοράς με 1000+
   σελίδες, εάν δεν βλέπει περιθώρια για κέρδη η και για
   μια επέκταση(είσοδο σε νέες αγορές).

   Για τους γερμανούς το ίδιο σκέφτηκα κι εγώ, παραμένει
   μόνο το ερώτημα αν θα τους βγεί το σχέδιο, αν πρώτα
   πετύχουν να αναλάβουν την ΕΛΒΟ. Εφόσον γρήγορα η
   αργά θα έρθει η στιγμή που θα χρειαστούν αναβαθμίσεις
   τα Leopard 2 αλλά και τα λίγα PzH 2000 που έχουμε, θα
   ήταν κατά την γνώμη μου προτιμότερο να έχουμε κοντά
   μας τον κατασκευαστή, παρά μια εταιρία άσχετη με τα
   συστήματα που βρίσκονται σε υπηρεσία στις ΕΕΔ, και σε
   ένα σημείο που δεν βρίσκεται και πολύ μακριά απο τα
   συγκεκριμένα άρματα ώστε να είναι μικρές η αποστάσεις,
   που ευκολύνει την τεχνική υποστήριξη αυτών.

   Ο νοτιοαφρικανός δεν είμαι σίγουρος τι έχει στο πρόγραμμα,
   υποψιάζομαι όμως ξεπούλημα εφόσον σύμφωνα με την
   αναφορά στο άρθρο, έχει πείρα στο αντικείμενο, και μια
   ένδειξη για εμένα είναι η σημαντική μείωση του προσωπικού
   (σαν πρώτη κίνηση του επενδυτή) το οποίο θα παραμείνει στην
   ουσία στο ελληνικό δημόσιο, με την διάφορα ότι θα πρέπει να
   βρεθούν και οι θέσεις απασχόλησης, που βλέπω λίγο δύσκολο,
   και αυτό φαίνεται να είναι μόνο η αρχή.

   Αν μπορέσουν να πετύχουν μια δέσμευση της KMW στο θέμα
   του προσωπικού θα ήταν καλό, εφόσον οι Γερμανοί δεν είναι
   αντίθετοι στην ιδέα, σε αυτή την περίπτωση τα «μανάρια» θα
   πρέπει να αλλάξουν ρυθμούς και σκεπτικό και να γίνουν όπως
   πολύ σωστά λες «χέρια».

   Οι αμερικάνοι και Βρετανοί καλά κάνουν και δεν ασχολούνται,
   εφόσον δεν βλέπουν ούτε έργο συντήρησης ούτε ανακατασκευή
   η εργασίες για αναβάθμιση. Αν είχαμε δικά τους προϊόντα, ίσως
   να ήταν εκείνοι υποψήφιοι αγοραστές.

   Χρήματα και λύσεις πάντα βρίσκονται όταν υπάρχει θελήση, καλή
   συνεννόηση και συνεργασία.

   • ΑΧΕΡΩΝ ΣΤΥΜΦΑΛΙΟΣ

    Αίας,stroke-x,net,Skyraider1

    Ακόμη και χωρίς το πολιτικό κριτήριο,το θέμα με την αναβάθμιση των -Α4 δέν είναι τόσο απλό,ώστε να πούμε ότι με το προϋπολογιζόμενο κόστος αγοράζουμε π.χ 200 Άμπραμς,και έτσι έχουμε 200 σύγχρονα άρματα επιπλέον.
    Συνυπεισέρχονται πολλοί ακόμη παράγοντες,όπως ενδεικτικά
    1)το κόστος εντάξεως ενός επί πλέον τύπου,θυμηθείτε την «αγορά του αιώνα».
    2)το κόστος συντηρήσεως των διαθεσίμων αρμάτων θα παραμείνει,και μετά την προσθήκη των 200 επιπλέον.
    3)το ἄν θα υπερισχύσει το κριτήριο των αριθμών,ἤ της επιβιωσιμότητος.
    Με απλά λόγια,ἄν ικανοποιούμαστε με 550 άρματα με πυροβόλο των 120,ἤ ἄν προκρίνουμε 350 Λέοπαρντ -2 με πρόσθετη θωράκιση,με ανεξάρτητο θερμικό περισκόπιο αρχηγού,και με ενεργητικό σύστημα αυτοπροστασίας,ἤ άλλα καλούδια.
    4)Φυσικά,ἡ αυθεντικά νεοελληνική λύση είναι,πάρουμε-δέν πάρουμε οτιδήποτε,να τα αφήσουμε όλα να ρημάξουν.

    Σάν να μου φαίνεται ότι ἡ ανατολική γραμμή του Κίσσινγκερ υλοποιείται με την στροφή Ερντογάν.

 • Aias

  Έχω την εντύπωση πως ο paramount είναι κάτι αντίστοιχο του.
  Το αφρικανικό εκδοχο.

 • Σηρτημηδ

  Ερωτηση:
  Εμεις τι κερδίζουμε με το να αγοράσουν ξενες εταιρίες την ΕΛΒΟ ;

  Τι μας συμφέρει να την έχουμε εμεις και να παράγουμε αυτα που παράγουμε( αν υποθέσουμε πως δεν εχει χρεοκοπήση);
  ή
  μια καλύτερη ξενη εταιρία που θα Ανάπτυξη νεα προϊοντα ;

  Τα προϊόντα που θα παράγουμε υπο την νεα εταιρία θα ειναι πιο φθηνά στην χώρα μας ;

  Γενικά-τι ειναι το καλητερο σενάριο στην περίπτωση μας ;

 • Φτωχός και μόνος κάου – μπόυ

  Εγώ προτείνω να δώσουμε στου Γερμανούς όχι μόνο την ΕΛΒΟ αλλά και ό,τι άλλο μπορεί να πουληθεί στον τόπο τούτο ώστε να έρχονται το καλοκαίρι και να αφήνουν, νιώθοντας σαν το σπίτι τους, τεράστια ποσά στον τουρισμό πίνοντας μια Κόκα Κόλα στα πέντε και σε ξενοδοχεία all inclusive. Επίσης προτείνω να καταργήσουμε κάθε διαγωνισμό στις ΕΔ και να πάμε σε κατευθείαν αναθέσεις σε γερμανικές εταιρείες γιατί όλοι οι άλλοι είναι απατεώνες και μαφιόζοι και (όπως θα έλεγε ο Κυνέγειρος) κερδίζουν συμβόλαια διαφθείροντας τους υπευθύνους των αγορών με μπαρότσαρκες και πιπίνια ενώ οι Γερμανοί καταθέτουν τίμια και ωραία γνήσιο παρθένο προτεσταντικό ελαιόλαδο σε τράπεζες του Λουξεμβούργου (για να μη γκρινιάζει και ο Γιούγκερ). Επίσης δεν αρκεί να πουλήσουμε δημόσια περιουσία αλλά να φροντίσουμε να φορολογηθούν επιτέλους σοβαρά και να πάρουν πόδι από τον τόπο όσοι μπαίνουν εμπόδιο στα γερμανικά οικονομικά συμφέροντα: http://www.newsbomb.gr/oikonomia/naytilia/story/796939/soimple-gia-tsipra-yposxethike-oti-tha-spasei-ta-pronomia-ton-efopliston-alla-den-ekane-tipota. Να μην ξεχάσουμε τέλος να δώσουμε και δάνειο από ελληνικές τράπεζες στη γερμανική εταιρεία για να κάνει την εξαγορά (τώρα αυτό κάτι μου θυμίζει και μάλιστα από την κατοχή αλλά θα αρχίσει να φωνάζει πάλι ο Μανώλης ότι πρέπει να τα ξεπεράσουμε αυτά, όπως και να μη θυμόμαστε ότι σαν χτες οι φίλοι και ευεργέτες μας έκαψαν την Κάνδανο)
  Και για να σοβαρευτούμε: ανάμεσα σε έναν ναρκοέμπορο και σε μια γερμανική εταιρεία, θα έδινα την ΕΛΒΟ χαλαρά στον πρώτο. Περισσότερη δουλειά θα είχε με τον Εσκομπάρ. Θυμάμαι και την εξαγορά της Κockums και την τύχη των Α26. Οι Γερμανοί το μόνο που ξέρουν να κάνουν καλά είναι να εξαφανίζουν εταιρείες που έστω και δυνητικά μπορεί να τους σταθούν εμπόδιο. Και η ΕΛΒΟ έχει αναπτύξει ΤΟΜΑ που μπορούν να σταθούν με αξιώσεις όπως ο Κένταυρος που σε μια εκσυγχρονισμένη μορφή του μας καλύπτει μια χαρά – πιθανόν και άλλους. Προφανώς και έχει υψηλό κόστος αλλά όποιος το επικαλείται ας μην μένει με ανοιχτό το στόμα μπροστά στα ανάλογα τουρκικά επιτεύγματα από εταιρείες που δεν είναι κρατικές αλλά αποτελούν οι ίδιες το στρατιωτικο-βιομηχανικο-πολιτικό μόρφωμα που συνθέτει την εξουσία στη γείτονα χώρα.

  • AegeanBlue

   Όπως τα λες είναι σύντροφε, φοβούνται ότι ο Κένταυρος θα κατακτήσει τις αγορές γι΄αυτό την ξεπουλάνε. Μπορεί να είχε γερμανικό κινητήρα, γερμανικό σύστημα μετάδοσης, γερμανικό πύργο, γερμανικό ΣΕΠ και γερμανικές ερπύστριες αλλά αυτά είναι λεπτομέρειες. Να βρούμε γρήγορα τον Έλληνα Εσκομπάρ να την πάρει, ποιος ξέρει, μπορεί να φιλοτιμηθεί να εξυπηρετήσει και το χρέος.

 • ΑΧΕΡΩΝ ΣΤΥΜΦΑΛΙΟΣ

  Μία χιλιάδα Μπόξερ δέν είναι πραγματοποιήσιμη προοπτική,λόγω κόστους.
  Και προσωπικά προτιμώ μία ελαφρά οπλισμένη έκδοση ενός καλού ερπυστριοφόρου ΤΟΜΑ,κάπως σάν το Armadillo,ίσως και να είναι φθηνώτερο από το Μπόξερ χωρίς πύργο και 30-35 χιλιοστών οπλισμό.
  Και ακόμη προτιμώτερο,κάτι σε Ναμέρ.
  Κάποιοι τηλεχειριζόμενοι σταθμοί οπλισμού με πολυβόλα και βομβιδοβόλα των 40 χιλιοστών,και κάποια ΤΟΜΟ με όλμους των 81 κατά προτίμηση,και το πεζικό έχει όση ισχύ χρειάζεται για να αντιμετωπίσει τις αναμενόμενες απειλές από ομάδες Α/Τ,ακόμη και Κ/Β.
  Τα ΤΟΜΑ δέν είναι αυτό που μας λείπει,ἡ προστασία είναι.

 • Οδυσσέας

  Πρόμαχε όπως κι εσύ λες, η ΕΛΒΟ δεν είναι απειλητικός ανταγωνιστής για την KMW, όπως ήταν π.χ. τα σουηδικά ναυπηγεία για την HDW. Δυστυχώς έχει καταντήσει ένα αξιοθρήνητο κουφάρι, και κανείς δεν έχει κίνητρο να την αγοράσει για να την εξουδετερώσει ως ανταγωνιστή.
  Το θέμα είναι αυτός που την αγοράζει να έχει έργο να της δώσει. Και πιστεύω ότι αυτό ισχύει για τους Γερμανούς περισσότερο από τους Νοτιοαφρικάνους. Σωστά λες ότι οι Πολωνοί και άλλο ανατολικοευρωπαίοι θα κάνουν ό,τι μπορούν για να πάρουν κι αυτοί μερίδιο της πίτας. That’s the name of the game, για τους άλλους είναι ψωμοτύρι κι εμείς ακόμα να μάθουμε. Αλλά το παράδειγμα της ΜΕΤΚΑ δείχνει ότι μια ελληνική εταιρία που δουλεύει σοβαρά, μπορεί να χτυπήσει τέτοιες δουλειές με αξιώσεις. Ας το φανταστούμε αυτό σε κλίμακα Χ10 για να καταλάβουμε το όφελος.

  Τώρα στο θέμα της γερμανικής στόχευσης για αποκλεισμό των Αμερικανών από την ελληνική αγορά. Πιθανόν να είναι αυτός (ή και αυτός) ο γερμανικός στόχος, αλλά δεν επιτυγχάνεται με την απόκτηση της ΕΛΒΟ. Κανείς δεν εμποδίζει το ελληνικό κράτος, παρ’ ότι πούλησε την ΕΛΒΟ στους Γερμανούς (ή στους Νοτιοαφρικάνους) να πάρει μεταχειρισμένα Abrams και Bradley από τις ΗΠΑ, να τα ανακατασκευάσει αν χρειάζεται στο 304 ΠΕΒ ή στη ΜΕΤΚΑ ή στον Κιολεϊδη, και να τα εντάξει στον ΕΣ.

  Για την ακρίβεια, αυτό ακριβώς πρέπει να κάνει το ελληνικό κράτος αφού έφτασε (κακώς, αλλά έφτασε) να πουλήσει την ΕΛΒΟ. Να την αντιμετωπίσει ως έναν ακόμα προμηθευτή και να πάψει να υποκύπτει σε πιέσεις τύπου «δώσε δουλειά για να μην κλείσω». Είτε έρθουν με αυτό το επιχείρημα οι Γερμανοί να πουλήσουν Puma/Boxer, είτε οι Νοτιοαφρικανοί να πουλήσουν MBOMBE, το ελληνικό κράτος πρέπει να κλείσει τα αυτιά του και να κοιτάξει τη δουλειά του. Που δεν είναι να τρομπάρει δημόσιο χρήμα στις τσέπες του ξένου επενδυτή με το επιχείρημα της «στρατηγικής βιομηχανίας» (που δεν θα είναι πια ελληνική), αλλά να το αξιοποιήσει όσο το δυνατόν καλύτερα για την εθνική άμυνα.

  • ΠΡΟΜΑΧΟΣ

   Οδυσσέα, δεν λέω ότι αυτά που λες δεν έχουν βάση. Λέω ότι υπάρχουν παράμετροι που ίσως τα ακυρώσουν. Αναφορικά με την Πολωνία και την ΜΕΤΚΑ, η αίσθηση που έχω είναι ότι η τελευταία πήρε τη δουλειά γιατί επρόκειτο για μια μικρή παραγγελία αρμάτων που αύξανε το κόστος ανά μονάδα, ότι αυτό ήταν αναγκαίο να πέσει, οτι η ΜΕΤΚΑ ήταν μια αξιόπιστη λύση για χαμηλης τεχνολογικής έντασης υποκατασκευαστικό έργο και ότι αυτά δεν θα ισχύουν όταν και αν έρθουν παραγγελίες για εκατοντάδες άρματα. Δεδομένου ότι παραγγελίες τέτοιου όγκου θα έχουν ως αποτέλεσμα συγκρατημένο κόστος ανα μονάδα, οι Γερμανοί δεν θα έχουν κίνητρο να δώσουν κι εκτός Γερμανίας δουλειές.

   Αν το κάνουν, οι Πολωνοί και οι Τσέχοι θα προτιμηθούν τότε διότι βρίσκονται ήδη σε στενή βιομηχανική συνεργασία με τους Γερμανούς (και για στρατιωτικά οχήματα και για αυτοκίνητα), διότι η πολιτική σημασία αυτής της συνεργασίας είναι πολύ μεγαλύτερη, διότι έχουν ισχυρές αμυντικές βιομηχανίες, διότι υπάρχει γεωγραφική γειτνίαση, άρα χαμηλό κόστος μεταφοράς των υποσυστημάτων και διότι οι Πολωνοί πρόσφατα αγοράσαν καινούρια και μεταχειρισμένα Λεο 2 και ταυτόχρονα έχουν τα χρήματα για νέες παραγγελίες κι εκσυγχρονισμούς των παραγγελθέντων (άρα έχουν την δύναμη να ζητήσουν βιομηχανικά ανταλλάγματα και δεν θα κάνουν την προδοσία που κάναμε εμείς, να δώσουμε το κύριο υποκατασκευαστικό έργο σε νεότευκτη γερμανική θυγατρική που δημιουργήθηκε για αυτόν ακριβώς τον σκοπό).

   Οπότε καταληγω ότι σκοπός της εξαγοράς είναι πρωτίστως (και οχι παραπλεύρως) ο εξοβελισμος των Αμερικανών από τον ΕΣ. Νομίζω ότι ούτε ο Κιολεΐδης (αξιόλογη εταιρεία, αλλά φτιάχνει αμαξώματα και κάνει συναρμολόγηση και όχι σασί και βαρέες ή ειδικοποιημένες μηχανολογικές εργασίες) ούτε τα εργοστάσια βάσης μπορούν να αναλάβουν αναβάθμιση/εκσυγχρονισμό συστημάτων όπως τα Μ1, τα Μ2 και τα MLRS. ΙΣΩΣ ανακατασκευές. Ελπίζω πραγματικά να κάνω λάθος.

 • tasosgougou

  Κάπως καθυστερημένος ….

  Η τοποθέτηση του Οδυσσέας μας
  κάλυψε πλήρως.Απλά θα ήθελα να προσθέσω ότι …

  Αν θέλουμε να είμαστε ρεαλιστές οι Ε.Δ.( δεν
  έχουν την δυνατότητα να προχωρήσουν σε μαζική ανανέωση του υλικού τους
  (μαχητικά αεροσκάφη,πλοία επιφανείας,ελικόπτερα,άρματα,ΤΟΜΑ,ΤΟΜΠ,ΑΚ Πυροβόλα
  ,κτλ).Παρά μόνον να προχωρήσουν σε μεμονωμένες προσθήκες σύγχρονου υλικού που
  θα τις επιτρέψουν να διατηρήσουν το στρατιωτικό ισοζύγιο με την Τουρκία σε
  ‘ανεκτά’ επίπεδα.

  Οι μοναδικές επιλογές όσον αφορά τον Σ.Ξ.
  είναι,αφενός να προχωρήσει σε προγράμματα εκσυχρονισμού υπαρχόντων συστημάτων
  (LEO 1,LEO 2A4,M 113 ,M 109A2-A3 κτλ).Αφετέρου να σκουπίσει τυχόν διαθέσιμα
  οπλικά συστήματα από τα ευρωπαϊκά ( κατά κύριο λόγο ) και Αμερικάνικα αποθέματα
  .Με άλλα λόγια να κοιτάξει τις Γερμανικές,Αυστριακές ,Βελγικές και Ολλανδικές
  αποθήκες για τυχόν διαθέσιμα ,ΤΟΜΑ ,LEO2 ,M 109 ,MLRS κ.α.Η ΠΑ ,το ΠΝ και η Α.Σ.ορθώς έχουν στραμένα τα μάτια τους στα Αμερικανικά αποθέματα πρωτίστως .

  Και στις δύο περιπτώσεις η εξαγορά της ΕΛΒΟ από
  την ΚΜW θα συνεισφέρει τα μέγιστα.

  • ΑΧΕΡΩΝ ΣΤΥΜΦΑΛΙΟΣ

   Ἡ πρώτη περίπτωση,θέλει χρήμα,που δέν διαφαίνεται στον ορίζοντα.
   Και παρ᾿ότι Θεσσαλονικιός,έχω προ πολλού πάψει να ενδιαφέρομαι για την επιβίωση της ΕΛΒΟ,την οποία θεωρώ κακομαθημένο μανάρι του δημοσίου,καταβόθρα δημοσίου χρήματος,και αναξιόπιστο προμηθευτή.
   Τα παράπονα είναι πολλά,για τα τελευταία χρόνια,ενδεικτικά τα κλιματιστικά των αρματοφορέων Steyr 40Μ60 που μετά από δύο και τρείς μετεργασίες παρουσίαζαν διαρροές,ἤ τα Χάμμερ με το ASRAD που ἄν δείς φωτογραφίες,θα νομίσεις ότι κάνουν σούζα.
   Παρατήρησε πόσο ψηλά είναι οἱ θόλοι των μπροστινών φτερών,και πόσο χαμηλά των πισινών,επειδή τοποθετήθηκαν οἱ συνήθεις αναρτήσεις,και όχι οἱ ενισχυμένες,για το πρόσθετο βάρος.
   Την αποτελεσματικότητα του συστήματος δέν την επηρεάζουν,αλλά την οδήγηση του οχήματος,και αυτό ήταν το μερίδιο εργασίας της ΕΛΒΟ.
   Ἄν έχουμε χρήμα,όλοι θα μας πουλήσουν,χωρίς εμείς να σκεφτόμαστε σάν γκουβερνάντες της όποιας ΕΛΒΟ.

   MLRS βρέθηκαν,και στις ΗΠΑ και αλλού,όμως εμείς βλέπαμε ρουκετοβόλα,αλλά ακούγαμε ρότορες,και Ρ-3.
   Leo-2A4,ὁ ευρών αμοιφθήσεται.
   Μ-109,προς 140.000€ το ένα,αγνοήθηκαν επιδεικτικά.
   Διαθέσιμα ΤΟΜΑ,πλέον μόνο κάποια YPR-765,όσα απέμειναν σε Βέλγιο και Ολλανδία,αλλά ούτε αυτό το βλέπω.
   Μοιάζουν και με τα τουρκικά AIFV,και θα μπερδευόμαστε. :)

   Στην αξιοποίηση αμερικανικού υλικού,ἡ KMW θα βρίσκεται σιωπηλά αλλά γερά απέναντι,και ιδίως με την ΕΛΒΟ εξαγορασμένη.

   • tasosgougou

    Συμφωνώ σε όλα.Αν ήμασταν στο 2000 μέχρι και ALTAY άρματα μπορεί να προμηθευόμασταν ,αρκεί να συνοδευόταν από τη αντίστοιχη μίζα !!!Εννοείται ότι θα τα συρναμολογούσαμε στην ΕΛΒΟ ,για να ενισχύσουμε και τηνεγχωρια αμυντική βιομηχανία βεβαίως, βεβαίως !!!

 • tasosgougou

  Το πρώτο σκέλος με βρίσκει σύμφωνω .Στο δεύτερο όμως έχω τις διαφωνίες μου.1 η ΚΜW και η κάθε KMW είναι πίσω από την Γερμανική κυβέρνηση, όχι το αντίστροφο.Γι αυτό και η Γερμανική κυβέρνηση έκανε τα στραβά μάτια και μπήκαμε στην ΟΝΕ.Διότι ξοδεύαμε τα δανεικά σε γερμανικά προ’ι’όντα από υποβρύχια μέχρι ηλ.σκούπες .Άρα λόγω ΚΜW,FRAPORT κτλ μπορεί να μαλακώσουν και οι Γερμανοί .Θα μου πείς γιατί να μας τα πάρουν για ένα κομμάτι ψωμί ; Την ίδια απορία έχει και ο χαραμοφάης γιός που ξεπουλάει την περιουσία που βρήκε από τον πατέρα του .
  Όσον αφορά τα ΠΕΒ δεν είναι καθόλου κακή ιδέα το κλείσιμο. Αν πάλι μας πιάνει το πατριωτικό συναίσθημα , να τα κρατήσουμε με αυστηρά ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια όμως . Αν έχεις αμφιβολίες για τα ΠΕΒ ρώτα κάποιον απόφοιτο του ΟΑΕΔ που έκανε πρακτική εκεί.Θα σου διηγηθεί ιστορίες απίστευτου ελληνικού δημοσιουπαλληλικού κάλους.
  Για τον ΟΤΕ …πάλι καλά που τον πούλησαν και ήρθε το τηλέφωνο στο χωριό μου .Θα μου πείς ότι η SIEMENS έκανε καλύτερη έκπτωση στην Νιγηρία παρά στην Ελλάδα στους τηλεφωνικούς κόμβους. Τι να κάνουμε οι Νιγηριανοί πολιτικοί είχαν περισσότερη τσίπα από τους δικούς μας .
  Όσο για τα Marder .Μεταξύ Marder και CV 90 διαλέγω Σουηδό .Μεταξύ Μ113 και Marder εσύ τι θα διάλεγες ;Για τα 14 αεροδρόμια …ο χαραμοφάης που λέγαμε .
  Και στο τελευταίο,με 400 ευρώ βασικό μισθό, ότι έχει πολλή εργατοώρα μπορεί να το στέλνουν προς τα εδώ .Μήν νομίζεις ότι είναι και πολύ Γερμαναράδες τα golden boys της ΚMW.

  • Larisaios

   Διαφωνώ απόλυτα με το κλείσιμο των ΠΕΒ, θα πρέπει να διατηρηθούν και να λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Να αναλάβουν όλη τη συντήρηση και τον εκσυγχρονισμό των οχημάτων του ΕΣ, ΟΛΩΝ των οχημάτων του ΕΣ. Όπως αναβαθμίστηκε κάποτε το Μ48Α1 σε Α5 τη δεκαετία του 80 μπορεί να αναβαθμιστεί και το LEO2 A4 σε Α6 40 χρόνια αργότερα. Η ΕΛΒΟ να κοιτάξει να κάνει εξαγωγές αν θέλει να επιβιώσει, ή να προσφέρει οχήματα για τις ΕΔ με ανταγωνιστικές τιμές.

   • ΑΧΕΡΩΝ ΣΤΥΜΦΑΛΙΟΣ

    Για τα ΠΕΒ γενικώς έχω ακούσει προ πολλών ετών δυσάρεστα πράγματα,με εξαίρεση το 304 στο Βελεστίνο,όπου,για κάποιον λόγο ἡ παραγωγικότητα ήταν ικανοποιητική,ενώ για την ποιότητα της εργασίας του δέν τίθεται θέμα έτσι κι᾿αλλοιώς.
    Ειδικά για το 308 στην Θεσσαλονίκη,υιός στελέχους που είχε υπηρετήσει εκεί,μου μετέφερε και το εξής:κάποια στιγμή στην δεκαετία του ᾿80,τοποθετήθηκε νέος διευθυντής ,ἤ μάλλον διοικητής στο εργοστάσιο,και κάλεσε τον αρμόδιο επί της παραγωγής να τον ενημερώσει.
    Του ζήτησε να παρουσιάσει την γυμνή αλήθεια,και εκείνος τους παρουσίασε ότι ήταν περί το 30%.
    Τότε ὁ νέος διοικητής παραίνεσε τον υπεύθυνο να «τα μαγειρέψει λίγο»,και έτσι έφθασαν στο 70%.
    Στην δεκαετία του ᾿90,παρατήρησα ότι στα ειδικά έντυπα παρουσιαζόταν ἡ «αξιοποίηση» των εργοστασίων των Ε.Δ περίπου τυποποιημένα στο 70%,συμπεριλαμβανομένου του ΚΕΑ.
    Εν πάση περιπτώσει,τα εργοστάσια βάσεως μπορεί να μήν είναι πολύ παραγωγικά,και δέν ξέρω πώς και πόσο μπορούν να βελτιωθούν ὡς προς αυτό,
    Όμως:τα ΕΒ δέν έχουν πολιτικές διασυνδέσεις,δέν προσπαθούν να «πουλήσουν»,ἤ τουλάχιστον όχι σε στύλ «Άρτεμις» και «Κένταυρος»,παρεμβολείς και άλλα γουρούνια στο σακκί.
    Υπήρξε και μία περίπτωση που το 308 προσπάθησε να κάνει το κάτι παραπάνω,και να μήν περιοριστεί στην απλή ανακατασκευή των Α/Κ Μ-52 των 105 χιλιοστών.
    Παρουσίασε ένα πρότυπο με κινητήρα από Μ-109,ανεμιστήρα από Μ-48,και άλλες μικρώτερες τροποποιήσεις,ανακατασκεύασε 18 ἤ 36 Μ-52,και είτε όλα,είτε τα τελευταία 18,πήγαν για απόσυρση αμέσως μόλις βγήκαν από το εργοστάσιο.
    Σε αυτό όμως,δέν έφερε την ευθύνη αποκλειστικά το 308,επειδή το πράγμα εγκρίθηκε κατ᾿αρχήν από την ΔΤΧ και την ΔΠΒ,αλλά κάποια στιγμή ξυπνήσανε και είδανε το πράγμα αλλοιώς,και έκριναν ότι το 105 δέν είχε θέση στο σύγχρονο πεδίο,ενώ προηγουμένως το επαινούσαν.
    Αλλά εδώ πρόκειται για πταίσμα,δέν μιλάμε για μαύρες τρύπες ὰ λὰ ΕΑΣ,ΕΛΒΟ,ΕΑΒ,ναυπηγεία και τα τοιαύτα.
    Εργοστάσια βάσεως λειτουργούν και στις ΗΠΑ του ανταγωνισμού και της ιδωτικής πρωτοβουλίας,αλλά φαίνεται ότι εκεί «έχει άλλο κλίμα»,και αποδίδουν ικανοποιητικώτερα απ᾿ότι καθ᾿ημάς.
    Ἄς κοιτάξουμε το γιατί,ίσως βοηθήσει.

    • jim40

     Συμφωνώ να μην κλείσουν τα ΠΕΒ αλλά να σταματήσουν να δουλεύουν σαν ΔΕΗ και ΟΣΕ. Οι πολίτες που δουλεύουν εκεί να μην είναι «μόνιμοι» αλλά με συμβόλαιο συγκεκριμένου χρόνου. Αν αρχίσουν τα παρατράγουδα να τρώνε πόδι. Έχετε δει τζιπάκι ή Στάγιερ που ήρθε από ανακατασκευή? (Επειδή μόνο για άρματα μιλάτε) Ο Θεός να το λυπηθεί ήταν

     • ΑΧΕΡΩΝ ΣΤΥΜΦΑΛΙΟΣ

      Μα νομίζω ότι το διευκρίνησα επαρκώς,ότι εκτός του 304 ΠΕΒ που ειδικεύεται στα άρματα,για τα άλλα δέν έχω ακούσει καλά λόγια.
      Έχω και εγώ τις εμπειρίες μου από πολύ παλαιότερα,με οχήματα που επέστρεφαν από ανακατασκευή,και ειδικά πεντάτοννα Ρέο που ενδιέφεραν την μονάδα.
      Άρτζι-μπούρτζι δουλειές,όπως έλεγαν οἱ ηλικιωμένοι συγγενείς μου.
      Κατ᾿αρχήν,περιμέναμε να μας τα επιστρέψουν πετρελαιοκίνητα,αλλά αυτό έγινε αρκετά χρόνια αργώτερα.
      Αλλά και βενζινοκίνητα,έστω,τα δύο στα τρία,μόνο σωστά ανακατασκευασμένα δέν ήταν.
      Ένα στα τρία γυρνούσε σωστό.
      Ένα δυομισάτοννο Ρέο,που πρίν το στείλουμε για ανακατασκευή δέν ακουγόταν ὁ κινητήρας του,μετά την ανακατασκευή ακουγόταν σάν μπετονιέρα,ένα άλλο που αμέσως μετά την ανακατασκευή ψόφησε κυριολεκτικά,δύο φορές το έλυσε ἡ ομάδα συντηρήσεως για να βρεί το πρόβλημα,αλλά τίποτε.
      Στο τέλος το γυρίσαμε και οἱ στρατιώτες στην πλάκα,όταν έφευγε όχημα για ανακατασκευή,του κουνούσαμε μαντήλι,σύν κάτι θεατρινίστικοι αποχαιρετισμοί,του στύλ «δέν θα σε ξεχάσω ποτέ,κούκλα μου,ελπίζω να ξανασυναντηθούμε -σε αυτήν την ζωή.»

 • jim40

  Τώρα σοβαρά πιστεύεις ότι το Κένταυρος έβγαινε φτηνό? όλα αγορασμένα από έξω ήταν εκτός από το σκάφος. Ακόμα και το Λεωνίδας βγήκε σε τριπλάσια τιμή από το να το αγόραζες από τους Αυστριακούς κατευθείαν απλώς και μόνο για να έχει δουλειά η ΕΛΒΟ και να προσλαμβάνει υπαλλήλους