Ανασκόπηση εβδομάδας #63

52
1365

Μεταξύ 31 Οκτωβρίου-2 Νοεμβρίου 2017 εκτελέσθηκαν Βολές Πυροβολικού και Πολλαπλών Εκτοξευτών Πυραύλων, από Μονάδες Πυροβολικού της 1ης Στρατιάς και του Δ΄ Σώματος Στρατού, στο Πεδίο Βολής Πετρωτών Ξάνθης. Τη δραστηριότητα παρακολούθησε ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής, ο οποίος στη συνέχεια επισκέφθηκε την 182 Μοίρα Κατευθυνομένων Βλημάτων (182 ΜΚ/Β TOR-M1) και τον 322 Λόχο Επισκευών (322 ΛΕΚ/Β TOR-M1) στην Κομοτηνή, όπου παρακολούθησε εκπαιδευτικές δραστηριότητες.

Στις 4 Νοεμβρίου ολοκληρώθηκε η διακλαδική άσκηση Ελλάδας-Αιγύπτου ΜΕΔΟΥΣΑ-5, η οποία διεξήχθη σε δύο φάσεις: εν όρμω στο Ναύσταθμο Κρήτης και εν πλω στην ευρύτερη περιοχή του νοτιοανατολικού Αιγαίου. Λεπτομέρειες για τις δραστηριότητες κατά την ημέρα Διακεκριμένων Επισκεπτών (DVDay) εδώ.

Την τελευταία εβδομάδα του Οκτωβρίου πραγματοποίηθηκε συνεκπαίδευση της Πολεμικής Αεροπορίας με αεροσκάφος εναέριου ανεφοδιασμού καυσίμου KC-135 Stratotanker της 100th Air Refueling Wing, η οποία αναπτύχθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα και επιχειρούσε από το Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών. Στις 26 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε λήψη καυσίμου από 22 αεροσκάφη F-16 της ΠΑ, επιτρέποντας στους χειριστές να αποκτήσουν διαθεσιμότητα σε AAR.

Η 339 Μοίρα της 117 Πτέρυγας Μάχης συμμετείχε στην άσκηση VEGA-2017 με 4 αεροσκάφη F-4 AUP και ανάλογο προσωπικό, από 16 έως 27 Οκτωβρίου 2017. Πρόκειται για κύρια αεροπορική άσκηση της Ιταλικής Αεροπορίας που συνδέεται με την κύρια άσκηση του Ιταλικού Ναυτικού MARE APERTO 2-17 και την κύρια άσκηση του Ιταλικού Υπουργείου Άμυνας JOINT STARS 17 και συνδυάστηκε επίσης με τη ΝΑΤΟϊκή άσκηση Ηλεκτρονικού Πολέμου RAMSTEIN GUARD. Η άσκηση διεξήχθη, σε ευρεία περιοχή περιλαμβάνουσα τις νήσους Σικελία και Σαρδηνία, καλύπτοντας σχεδόν όλο το φάσμα επιχειρησιακής εκπαίδευσης, δίνοντας την ευκαιρία εξάσκησης των συμμετεχόντων στην εκτέλεση μεγάλων σχηματισμών, σε ένα ρεαλιστικό, σύνθετο και διακλαδικό επιχειρησιακό περιβάλλον.

Στις 31 Οκτωβρίου 2017 πραγματοποιήθηκε η τελετή αναστολής λειτουργίας της 339 Μοίρας στην 117 Πτέρυγα Μάχης, στην Αεροπορική Βάση Ανδραβίδας, και η επίσημη μεταβίβαση των αεροσκαφών F-4 AUP στην ομόσταυλη 338 Μοίρα. H 339 Μοίρα Παντός Καιρού συγκροτήθηκε στις 7 Απριλίου 1952, αρχικά με αεροσκάφη F-84 και εν συνεχεία, από το 1974, με αεροσκάφη F-4E Phantom II, με τα οποία να συμπληρώνουν 115.000 ώρες πτήσης. Συνολικά 21 Αεροπόροι θυσιάστηκαν φέροντας στο στήθος το έμβλημα της 339 Μοίρας.

Στις 3 Νοεμβρίου, ο ΥΕΘΑ, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Ναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη ΠΝ και τον Αρχηγό ΓΕΣ Αντιστράτηγο Αλκιβιάδη Στεφανή, επισκέφθηκε την Ανώτατη Στρατιωτική Διοίκηση Εσωτερικού και Νήσων (ΑΣΔΕΝ), όπου τον υποδέχθηκε ο Διοικητής της ΑΣΔΕΝ Αντιστράτηγος Νικόλαος Μανωλάκος. Η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία συνομίλησε μέσω τηλεδιάσκεψης με τις Διοικήσεις των νήσων και ενημερώθηκαν για επιχειρησιακά ζητήματα. Στο πλαίσιο επίδειξης των ικανοτήτων επιτήρησης της ΑΣΔΕΝ παρουσιάστηκε μεταξύ άλλων ως στατικό έκθεμα ΜΕΑ Sperwer του 472 Τάγματος Επικοινωνιών Επιτήρησης (472 ΤΕΠΠ).

Τις πρωινές ώρες της 2ας Νοεμβρίου, η φρεγάτα ΚΑΝΑΡΗΣ (F464) προσκόλλησε σε αβαθή ύδατα στη νησίδα Αταλάντη Σαρωνικού Κόλπου, κατά την επιστροφή της από προγραμματισμένη δραστηριότητα στο Ναύσταθμο Σαλαμίνας. Το Ανώτατο Ναυτικό Συμβούλιο συνεδρίασε στις 3 Νοεμβρίου για την επιλογή νέου Κυβερνήτου ενώ αποφασίστηκε κι η αντικατάσταση του Διευθυντού Ναυτιλίας – Κατεύθυνσης πλοίου.

Από 14 έως 30 Οκτωβρίου 2017, το ΠΝ συμμετείχε στην Επιχείρηση Sea Guardian με το Πλοίο Γενικής Υποστήριξης ΠΡΟΜΗΘΕΥΣ (A374) στην ανατολική Μεσόγειο. Ακολούθως, από 8 έως 14 Νοεμβρίου, το ΠΓΥ ΠΡΟΜΗΘΕΥΣ με επιβαίνουσα διευρυμένη Διακλαδική Υγειονομική Ομάδα θα υλοποιήσει πρόγραμμα προληπτικής ιατρικής αναβαθμισμένης δυνατότητας για την πρωτοβάθμια περίθαλψη των κατοίκων νησιών του Αιγαίου.

Στο πλαίσιο της συνδρομής των Ενόπλων Δυνάμεων στην αντιπυρική περίοδο από 1 Μαΐου έως 31 Οκτωβρίου 2017, διατέθηκε το ακόλουθο προσωπικό και μέσα για την κάλυψη αναγκών επιτήρησης και κατάσβεσης πυρκαγιών:

  • 4.662 στελέχη για κατάσβεση πυρκαγιών και για στελέχωση περιπόλων και πυροφυλακίων.
  • 2.005 οχήματα και μηχανήματα διαφόρων τύπων για κάλυψη αναγκών εποχούμενων περιπόλων και κατάσβεση πυρκαγιών.
  • 1.642 έξοδοι εναερίων μέσων, διαφόρων τύπων, καλύπτοντας συνολικά 3.468 ώρες πτήσης για επιτήρηση και κατάσβεση 452 μειζόνων πυρκαγιών.
  • 35 έξοδοι εναερίων μέσων, διαφόρων τύπων, καλύπτοντας συνολικά 66 ώρες πτήσης για κατάσβεση πυρκαγιών στην Αλβανία.

Αμυντική βιομηχανία-Προγράμματα

Σύμφωνα με πληροφορίες του defence-point.gr, οι αμερικανικές αρχές διαβίβασαν στη ΓΔΑΕΕ τη LOA (Letter of Offer and Acceptance) για την προμήθεια 70 μεταχειρι­σμένων ελικοπτέρων αναγνωρίσεως τύπου OH-58D (Kiowa Warrior) μέσω του προγράμματος EDA (Excess Defense Articles) των ΗΠΑ. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, το κόστος απόκτησης των ελικοπτέρων είναι περί τα 45 εκατομμύρια ευρώ.

Μείζον θέμα προκύπτει για την ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας μετά από δημοσίευμα του κυριακάτικου Τύπου, σύμφωνα με το οποίο κατά τη διαμόρφωση μιας συμφωνίας της Ελλάδος με την Σαουδική Αραβία για την εκποίηση πυρομαχικών (βλημάτων πυροβολικού 105mm και αεροπορικών βομβών Mk82/83) αξίας δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, φέρεται να υπήρξε μη πληρεξούσιος μεσάζοντας, ενώ αυτό ρητά απαγορεύεται από το νόμο. Το ίδιο ρεπορτάζ, μάλιστα, εμφανίζει τον Πάνο Καμμένο να διέταξε στο γραφείο του τη σύλληψη Ανωτάτου Αξιωματικού που υπηρετεί στη ΓΔΑΕΕ επειδή ο τελευταίος θέλησε να τηρηθεί ο νόμος, ελέγχοντας, ως όφειλε, αν ο συγκεκριμένος μεσάζοντας ήταν πληρεξούσιος της Σαουδικής Αραβίας και συνομιλώντας απευθείας γι αυτό, με τις επίσημες αρχές της εν λόγω χώρας.

Στρατιωτική διπλωματία

Ο Αρχηγός ΓΕΣ, Αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής μετέβη στη Γερμανία μεταξύ 25-27 Οκτωβρίου προκειμένου να συμμετάσχει στο 25ο Ετήσιο Συνέδριο Αρχηγών Ευρωπαϊκών Στρατών που πραγματοποιήθηκε στο Wiesbaden, όπου συζητήθηκαν θέματα σχετικά με το Ευρωπαϊκό Περιβάλλον Ασφαλείας, τις αναδυόμενες προκλήσεις στο πεδίο της τρομοκρατίας και τους τρόπους αντιμετώπισής τους, καθώς και τα μέχρι τώρα διδάγματα από τις τρέχουσες Συμμαχικές Επιχειρήσεις. Πραγματοποιήθηκε τετραμερής διάσκεψη μεταξύ Γαλλίας, Ελλάδας, ΗΠΑ και Ιταλίας, στο πλαίσιο της οποίας, ο Αρχηγός ΓΕΣ συζήτησε με τον Αρχηγό Στρατού των ΗΠΑ, Στρατηγό Mark Milley, θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος με έμφαση στις προκλήσεις ασφαλείας που αντιμετωπίζουν οι χώρες της Νότιας – Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Στις 26 Οκτωβρίου 2017 πραγματοποιήθηκε στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες η Φθινοπωρινή Σύνοδος των Εθνικών Διευθυντών Εξοπλισμών του ΝΑΤΟ (CNAD). Η εν λόγω Σύνοδος αποτελεί το ανώτερο όργανο του ΝΑΤΟ για τη συνεργασία στον τομέα των εξοπλισμών και την τυποποίηση στον τομέα της Άμυνας. Αποστολή της CNAD είναι η προαγωγή της πολυεθνικης συνεργασίας για την αναβάθμιση των στρατιωτικών δυνατοτήτων της Συμμαχίας, ώστε να βελτιωθεί η αποτελεσματικότητα των υφιστάμενων και μελλοντικών επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ. Στην ανωτέρω Σύνοδο τη χώρα μας εκπροσώπησε ο Γενικός Διευθυντής της ΓΔΑΕΕ.

Κύπρος

Στις 3 Νοεμβρίου εκτελέστηκε η Τελική Φάση της ΤΑΜΣ «ΚΕΡΑΥΝΟΣ-ΥΠΤΓΟΣ ΤΑΣΟΣ ΜΑΡΚΟΥ» με πραγματικά πυρά από την 2η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία Πεζικού, παρουσία του ΥΠΑΜ Χρ. Φωκαΐδη και του Α/ΓΕΕΦ Αντιστρατήγου Η. Λεοντάρη. Το σενάριο της άσκησης προέβλεπε την ταχεία κλιμάκωση των σχέσεων με τον εχθρό και την εκδήλωση αιφνιδιαστικής επιθετικής ενέργειας με τη χρήση τεθωρακισμένων και μηχανοκίνητων μονάδων εκ μέρους του, η οποία αποκρούστηκε επιτυχώς από τις δυνάμεις της Εθνικής Φρουράς. Το ΓΕΕΦ μετά την απορρόφηση της εχθρικής επίθεσης και αναλαμβάνοντας την πρωτοβουλία των επιχειρήσεων, διέταξε τη 2η Μ/Κ ΤΑΞΠΖ να εκτοξεύσει επίθεση στον τομέα της με την υποστήριξη πυροβολικού, ελικοπτέρων και τμημάτων αλεξιπτωτιστών για καταστροφή των εχθρικών δυνάμεων.
Στην άσκηση συμμετείχαν Μονάδες Πεζικού, Τεθωρακισμένων, Πυροβολικού και Εθνοφυλακής της Ταξιαρχίας και εκτελέστηκαν βολές πυροβόλων αρμάτων, πυροβολικού, ελικοπτέρων, κατευθυνομένων αντιαρματικών πυραύλων MILΑΝ καθώς και βολές λοιπών βαρέων όπλων πεζικού. Πραγματοποιήθηκαν επίσης, πτήση ελικοπτέρου AW-139 σε αποστολή διακομιδής τραυματία από το πεδίο της μάχης (MEDEVAC) και ρίψη αλεξιπτωτιστών ελευθέρας πτώσεως της Διοίκησης Καταδρομών οι οποίοι προσγειώθηκαν με ακρίβεια στο χώρο της άσκησης.

Ανατολικός Παρατηρητής

Ιδιαίτερα προκλητικός εμφανίστηκε ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Hakan Çavuşoğlu, ο οποίος έλαβε άδεια από το υπουργείο Εξωτερικών και επισκέφθηκε τη Θράκη στις 3 Νοεμβρίου, συνοδευόμενος από βουλευτές του κυβερνώντος ισλαμικού κόμματος (ΑΚΡ) της Τουρκίας, αλλά και από στελέχη του τουρκικού Οργανισμού Αναπτυξιακής Συνεργασίας (ΤΙΚΑ). Κατά την άφιξη του στο αεροδρόμιο της Ξάνθης, τον Hakan Çavuşoğlu υποδέχτηκαν εκπρόσωποι της μουσουλμανικής μειονότητας, ο Τούρκος πρόξενος στην Κομοτηνή, αλλά και ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Αμανατίδης, ο οποίος μάλιστα είχε ως μεταφραστή έμμισθο υπάλληλο του τουρκικού προξενείου! Ο ίδιος τόνισε πως κατά το ταξίδι του στη χώρα μας λειτουργεί ως «προπομπός» της επίσκεψης του προέδρου Recep Tayyip Erdoğan στις 7-8 Δεκεμβρίου. Ο Τούρκος αντιπρόεδρος σε δηλώδσεις του δεν δίστασε να μιλήσει για «τουρκική μειονότητα» στη Θράκη, η οποία μάλιστα κατά τον ίδιο αριθμεί «150.000 Τούρκους μουσουλμάνους», ενώ συνέχισε τις προκλητικές του δηλώσεις αναφέροντας τα Σκόπια ως «Μακεδονία» Παράλληλα τόνισε ότι, η Τουρκία βρίσκεται πάντοτε κοντά στην «τουρκική μειονότητα» της Δυτικής Θράκης. Μάλιστα, επισήμανε ότι το γεγονός πως η τουρκική κυβέρνηση έδωσε καθήκοντα σε έναν βουλευτή με καταγωγή από τη Δυτική Θράκη, δείχνει ότι η κυβέρνηση Erdoğan ενδιαφέρεται για τη μουσουλμανική μειονότητα της περιοχής. «Εμείς, ως μητέρα πατρίδα, ως Τουρκία, δεν θα σας αφήσουμε μόνους σας και δεν σας αφήσαμε» ανέφερε. «Θα συνεχίσουμε να κάνουμε αυτό που μας αναλογεί, για να ζείτε ως μια κοινότητα που έχει αποκτήσει τα μειονοτικά της δικαιώματα με τον ίδιο τρόπο, ως ίσοι πολίτες στην Ελλάδα», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Στις 2 Νοεμβρίου 2017 πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής Αμυντικής Βιομηχανίας (SSİK) της Τουρκίας υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Binali Yıldırım, κατά τη διάρκεια της οποίας εξετάστηκαν 22 εξοπλιστικά προγράμματα συνολικού προϋπολογισμού $5 δισ. Στο ανακοινωθέν που εξέδωσε το υφυπουργείο Αμυντικών Βιομηχανιών (SSM) περιγράφονται 9 κατηγορίες προγράμματων χωρίς να παρέχονται περαιτέρω πληροφορίες, ως ακολούθως (σε ακριβή μετάφραση):

  • Πρόγραμμα Εθνικού Αντιαεροπορικού-Αντιβαλλιστικού Συστήματος Μακρού Βεληνεκούς Κατευθυνομένων Βλημάτων
  • Προγράμματα βλημάτων και έξυπνων πυρομαχικών διαφορετικών χαρακτηριστικών
  • Προγράμματα συστημάτων ηλεκτρονικής παρεμβολής και Ηλεκτρονικού Πολέμου
  • Προγράμματα παραγωγής βομβίδων και ανάπτυξης-μαζικής παραγωγής τυφεκίων και πιστολιών διαφόρων διαμετρημάτων
  • Προγράμματα που σχετίζονται με ναυτικές πλατφόρμες και ναυτικά συστήματα
  • Προγράμματα εκσυγχρονισμού επιθετικών και μεταφορικών ελικοπτέρων
  • Προγράμματα εκσυγχρονισμού αρμάτων μάχης και μαζικής παραγωγής αρμάτων μάχης
  • Προγράμματα ανάπτυξης νέων και προηγμένων Μη Επανδρωμένων Εναέριων Μέσων και την αύξηση του αριθμού αυτών σε υπηρεσία
  • Πρόγραμμα ναυπήγησης φρεγατών κλάσης İ και εκσυγχρονισμό υποβρυχίων κλάσης PREVEZE και προγράμματα σχετιζόμενα με τη ναυπήγηση (σ.σ. νέων μονάδων).

Ταυτόχρονα ανακοινώθηκε ότι από την παραγγελία των 45.014 τυφεκίων τουρκικής κατασκευής MPT-76 (7,62 x 51 χιλιοστών), τα 500 έχουν διατεθεί για τις ανάγκες της Προεδρικής Φρουράς, περίπου 450 θα αποσταλούν στην Σομαλία και 2.500 στις δυνάμεις κατοχής στο ψευδροκράτος.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του ρωσικού πρακτορείου ειδήσεων TASS, το συνολικό κόστος προμήθειας των δύο αντιαεροπορικών συστημάτων S-400 Triumf από την Τουρκία θα ξεπεράσει τα $2 δισ. και η παραλαβή τους θα ξεκινήσει το 2019. Το θέμα αναμένεται να βρεθεί στην κορυφή της ατζέντας των συνομιλιών που θα έχει στην Ουάσιγκτον και με τον αντιπρόεδρο Mike Pence ο πρωθυπουργός Binali Yildirim που θα επισκεφθεί τις ΗΠΑ από 7-11 Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με δηλώσεις του CEO της Rheinmetall στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων DPA, η όξυνση των σχέσεων μεταξύ Τουρκίας και Γερμανίας έχει οδηγήσει στην αναστολή υλοποίησης εξοπλιστικών προγραμμάτων, όπως πυρομαχικών αεροπορικών μέσων, εκσυγχρονισμού των αρμάτων μάχης Leopard-2 και συμμετοχή στο πρόγραμμα Altay.

Στις 27 Οκτωβρίου 2017 πραγματοποιήθηκε η τελετή κοπής μετάλλου του 3ου υποβρυχίου κλάσης REIS τύπου 214ΤΝ.

Σε ερώτηση κοινοβουλευτικού ελέγχου του Λαικού Ρεπουμλικανικού Κόμματος (CHP) προς τον υπουργό Άμυνας της Τουρκίας γίνεται λόγος για κατακόρυφη και αδικαιολόγητη αύξηση των αρρένων που λαμβάνουν απαλλαγή στράτευσης για λόγους υγείας. Συγκεκριμένα, το 2015 κρίθηκαν ακατάλληλοι για στράτευση 57.903, το 2016 έλαβαν απαλλαγή 66.370 ενώ φέτος, μέχρι τις 31 Ιουλίου 2017 είχαν λάβει απαλλαγή 30.786. Με άλλα λόγια, 155.059 Τούρκοι κρίθηκαν ακατάλληλοι για στράτευση επικαλούμενοι λόγους υγείας τα τελευταία 2,5 χρόνια. Η αξιωματική αντιπολίτευση εκφράζει φόβους πως η μεταβίβαση των Στρατιωτικών Νοσοκομείων στο Υπουργείο Υγείας οδηγεί σε όξυνση του προβλήματος.

Στις 2 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε καταδρομική ενέργεια ανταρτών του ΡΚΚ σε φυλάκιο στην περιοχή Hakkari που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο 6 Τούρκων στρατιωτικών και των 2 Κούρδων πολιτοφυλάκων. Πρόκειται για έναν ΕΠΟΠ Λοχία και 5 Συμβασιούχους Οπλίτες. Στις 4 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε επιχείρηση σύλληψης ενός υπόπτου-μέλους του ΡΚΚ σε οικία στο Diyarbakir, κατά την οποία σκοτώθηκε ένας Τούρκος αστυνομικός και τραυματίστηκαν άλλοι 9 από έκρηξη χειροβομβίδας.