Αυξημένος κίνδυνος τουρκικής προβοκάτσιας ενόψει δημοψηφίσματος

55
977
Άγημα νεαρών με στολές του Οθωμανικού στρατού από τη Μάχη της Καλλίπολης αποδίδει τιμές στον πρόεδρο της Τουρκίας Recep Tayyip Erdoğan στις 5 Μαρτίου 2017. Το χαλί χρώματος τυρκουάζ (Turquoise) συμβολίζει τον Παντουρκισμό.

Στο ενδεχόμενο νέας έντασης στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο, εξαιτίας της κλιμακούμενης φραστικής αντιπαράθεσης της Άγκυρας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και τις διεκδικήσεις της Τουρκίας στην περιοχή, αναφέρεται σημερινό εκτενές δημοσίευμα του Guardian. Το άρθρο της βρετανικής εφημερίδας καταγράφει την αυξανόμενη ένταση στις σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης ενόψει του κρίσιμου δημοψηφίσματος της 16ης Απριλίου για την ενίσχυση των προεδρικών εξουσιών του Recep Tayyip Erdoğan και αναφέρεται στην πιθανότητα ενός «ατυχήματος» στο Αιγαίο, ενώ εκτιμάται πως οι δυνατότητες παρέμβασης του ΝΑΤΟ και της ΕΕ για τη διαχείριση μιας ενδεχόμενης κρίσης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας έχουν περιοριστεί.

Αξιοσημείωτη είναι ωστόσο η πληροφορία που δημοσίευσε σήμερα στο Twitter ο Τούρκος δημοσιογράφος Abdullah Bozkurt‏ περί αυξημένης κινητικότητας των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών στην Ελλάδα. «Οι πηγές μου μου αναφέρουν πως οι τουρκικές υπηρεσίες πληροφοριών έχουν εντείνει τις επιχειρήσεις μυστικής δράσης στην Ελλάδα, αυξάνοντας τον αριθμό των πρακτόρων τους. Ετοιμάζεται κάτι;» αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρώην αρχισυντάκτης της εφημερίδας Zaman που διέφυγε στο εξωτερικό μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016.

Σημειώνεται ότι ο εν λόγω δημοσιογράφος ήταν ο πρώτος που αναφέρθηκε ανοιχτά στην συγκρότηση ενός «σώματος πραιτωριανών» από τον Erdoğan με τη βοήθεια του Ταξιάρχου ε.α. Adnan Tanrıverdi, ο οποίος αποδεικνύεται ιδιαίτερα δραστήριος και έγινε ευρύτερα γνωστός τον περασμένο Αύγουστο όταν ανέλαβε επισήμως καθήκοντα συμβούλου του Τούρκου προέδρου επί στρατιωτικών θεμάτων.

Το πρώτο δείγμα γραφής του Tanrıverdi, που αποστρατεύτηκε το 1996 από τον Τουρκικό Στρατό λόγω των ισλαμικών του πεποιθήσεων, θεωρείται το προεδρικό διάταγμα υπ΄αριθμ. 678 (ΦΕΚ 22-11-2016), βάσει του οποίου διορίζονται αποστράτοι αξιωματικοί και υπαξιωματικοί στα συμβούλια επιλογής προσωπικού των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων μέχρι το 2020, ανοίγοντας ουσιαστικά το δρόμο για τη μαζική εισαγωγή ισλαμιστών στη θέση των καρατομηθέντων στελεχών μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα. Ο Bozkurt‏ σημειώνει ότι το προεδρικό διάταγμα φωτογραφίζει ουσιαστικά τον Adnan Tanrıverdi, ο οποίος είναι ταυτόχρονα ο ιδρυτής της πρώτης ιδιωτικής εταιρείας παροχής υπηρεσιών στρατιωτικής εκπαίδευσης στην Τουρκία, γνωστής και ως SADAT (Uluslararası Savunma Danışmanlık İnşaat, Sanayi ve Ticaret A.Ş) και ενός Κέντρου Στρατηγικών Μελετών (ASSAM).

O Ταξίαρχος ε.α. Adnan Tanrıverdi (δεξιά) διορίστηκε σύμβουλος του Τούρκου προέδρου επί στρατιωτικών θεμάτων στις 15 Αυγούστου 2016.

Η SADAT ιδρύθηκε επισήμως το 2012, εν μέσω της «Αραβικής Άνοιξης», προκειμένου να διεκδικήσει «συμβάσεις από προγράμματα αναδιοργάνωσης των ενόπλων δυνάμεων αραβικών κρατών» και στελεχώνεται κυρίως από ανώτερους αξιωματικούς που αποτάχθηκαν με την επιβολή του μεταμοντέρνου πραξικοπήματος της 28ης Φεβρουαρίου 1997. Αν και διαφημίζεται ως ιδιωτική, η εταιρεία έλαβε γενναία τουρκική κρατική επιχορήγηση για να διαφημιστεί σε εκθέσεις αμυντικού υλικού της Μέσης Ανατολής και σήμερα διατηρεί αντιπροσώπους στην ευρύτερη περιοχή. Στο ενεργητικό της εταιρείας καταγράφεται, μεταξύ άλλων, η εκπαίδευση Λίβυων αντικαθεστωτικών από επίλεκτη ομάδα στρατιωτικών συμβούλων, κατόπιν σχετικής έγκρισης του υπουργείου Άμυνας της Τουρκίας. Σύμφωνα με τον @fuatavni, η SADAT δεν είναι παρά εταιρεία-βιτρίνα μιας παραστρατιωτικής οργάνωσης που έχει εμπλακεί μεταξύ άλλων στην εκπαίδευση ακραίων ισλαμικών ομάδων που έδρασαν στην Συρία, στην παροχή στρατιωτικής εκπαίδευσης στην οργάνωση νεολαίας του κυβερνώντος AKP, τις «Οθωμανικές Εστίες» (Osmanlı Ocakları), καθώς και σε εκκαθαριστικές επιχειρήσεις στο τουρκικό Κουρδιστάν, όπου διακρίθηκε για τις βαρβαρότητες σε βάρος του τοπικού πληθυσμού.

Πρόκειται κατ΄ουσίαν για τον ένοπλο βραχίoνα του ισλαμικού καθεστώτος, που εξυπηρετεί μεταξύ άλλων και τις επιδιώξεις του προεδρικού μεγάρου στην ευρύτερη περιοχή, χωρίς την άμεση εμπλοκή κρατικών φορέων της Τουρκίας. Από ερώτηση κοινοβουλευτικού ελέγχου τον Ιούλιο του 2012 για τις αμφιλεγόμενες δραστηριότητες της εν λόγω εταιρείας προκύπτει ότι η SADAT παρείχε εκπαίδευση ανορθοδόξου πολέμου σε τουλάχιστον 2.800 άτομα μόνο στο πρώτο εξάμηνο από την ίδρυσή της.

Τα παραπάνω θα πρέπει να απασχολήσουν σοβαρά και τις ελληνικές αρχές ασφαλείας καθώς ο κίνδυνος μιας τουρκικής προβοκάτσιας στη Θράκη και των νησιών του ανατολικού Αιγαίου έχει κλιμακωθεί επικίνδυνα ενόψει του δημοψηφίσματος της 16ης Απριλίου.