Ανασκόπηση εβδομάδας #38

42
905

Aπό 20 έως 22 Μαρτίου διεξήχθη η τεχνική άσκηση ΑΣΤΡΑΠΗ 3/17 της Διοίκησης Φραγατών στο κεντρικό Αιγαίο. Κατά τη διάρκεια της άσκησης, ο σχηματισμός μάχης του ΠΝ αντιμετώπισε βάσει ρεαλιστικού σχεδίου, σενάρια «Πολλαπλής Απειλής» από βλήματα επιφάνειας, προσβολές από μαχητικά α/φη, σενάρια αντιμετώπισης Α/Υ απειλής, σενάρια ασύμμετρης απειλής ενώ πραγματοποίησε και τεχνικά γυμνάσια ανταλλαγής ταχυδρομείου και ανεφοδιασμού εν πλω.

Το Πολεμικό Ναυτικό συμμετείχε με την φρεγάτα ΑΔΡΙΑΣ (F459), το υποβρύχιο ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ (S120) και επιτελείς στην μεσαίας κλίμακας ανθυποβρυχιακή Συμμαχική Άσκηση DYNAMIC MANTA 17, η οποία διεξήχθη από 13 Μαρτίου έως 24 Μαρτίου στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Σικελίας υπό την Διοίκηση του Συμμαχικού Ναυτικού Στρατηγείου ALLIED MARITIME COMMAND (MARCOM).

Από 20 έως 24 Μαρτίου έλαβε χώρα η άσκηση ΚΥΜΑ 02/17, κατά την οποία εκτελέστηκε συνεκπαίδευση ομάδων Ειδικών Επιχειρήσεων της ΔΥΚ και Ζ’ ΜΑΚ, στις ν. Φλέβες και Φλεβοπούλα. Στο πλαίσιο προαγωγής του επιπέδου της διαλειτουργικότητας και της επιχειρησιακής εκπαίδευσης των εν λόγω Μονάδων, εκτελέστηκαν τα ακόλουθα αντικείμενα: Καταδύσεις με χρήση συσκευών κλειστού κυκλώματος, ανακατάληψη βραχονησίδας, νυκτερινές προσβολές παράκτιων στόχων,  ποικιλία βολών ακριβείας και βολών μάχης ταχείας αντιδράσεως με όλα τα διαθέσιμα όπλα, ημέρα και νύκτα, ρίψεις ακριβείας χειροβομβίδων καθώς και εξειδικευμένα αντικείμενα Ανορθόδοξου Πολέμου.

Το Γενικό Επιτελείο Στρατού αποδέσμευσε φωτογραφικό υλικό από την επιχειρησιακή εκπαίδευση Μονάδων των Ειδικών Δυνάμεων του Στρατού Ξηράς κατά το πρώτο τρίμηνο του 2017.

Στις 22 Μαρτίου πραγματοποιήθηκαν πτήσεις επιτήρησης ελικοπτέρων της Αεροπορίας Στρατού στην περιοχή ευθύνης της 8ης Μηχανοποιημένης Ταξιαρχίας, κατά μήκος των ακριτικών χωριών και των επιτηρητικών φυλακίων.

Στις 22 Μαρτίου, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, Αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής, πραγματοποίησε έκτακτη επίσκεψη στην Περιοχή Ευθύνης της 95 ΑΔΤΕ και συγκεκριμένα στο Στρατηγείο του Σχηματισμού, στο 6ο ΕΤΕΘ, στην 95 ΕΑΡΜΕΘ και στην ΔΑΝ ΤΗΛΟΥ.

Στις 22 Μαρτίου, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ, επισκέφθηκε την Σχολή Εθνικής Άμυνας και απευθύνθηκε στους σπουδαστές της 69ης σειράς. Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, κατά την ομιλία του, εστίασε στο ευρύτερο γεωπολιτικό περιβάλλον ασφαλείας, στο πολυδιάστατο έργο που επιτελούν οι Ένοπλες Δυνάμεις στο εσωτερικό τονίζοντας παράλληλα και την εξωστρέφεια που επιδεικνύουν στο διεθνές πεδίο, καθώς και στα μέτρα μέριμνας για το προσωπικό που έχουν υλοποιηθεί ή προωθούνται προς υλοποίηση. Επίσης, αναφέρθηκε στις ενέργειες που έχουν αναληφθεί στο πλαίσιο τόσο της βελτιστοποίησης της λειτουργίας των Ενόπλων Δυνάμεων όσο και της αναθεώρησης του συνολικού συστήματος εκπαίδευσης των στελεχών, προκειμένου να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις σύγχρονων και αποτελεσματικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Από τις 27 Μαρτίου έως και τις 6 Απριλίου πρόκειται να διεξαχθεί η Πολυεθνική Αεροπορική Διακλαδική Άσκηση Μεσαίας Κλίμακας ΗΝΙΟΧΟΣ 2017, η οποία προβλέπει τη διεξαγωγή σύνθετων αεροπορικών επιχειρήσεων σε ολόκληρο το εύρος του FIR Αθηνών, με τη συμμετοχή μεγάλου αριθμού αεροπορικών και ναυτικών δυνάμεων, καθώς και μονάδων του Στρατού Ξηράς. Στην άσκηση, εκτός της Ελλάδας, συμμετέχουν αεροπορικές δυνάμεις του Ισραήλ, των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και της Ιταλίας, καθώς και παρατηρητές από το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Φρουράς.

Στις 22 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε στην 112 Πτέρυγα Μάχης/Αεροπορική Βάση Ελευσίνας, η απονομή των πτυχίων αποφοίτησης της 1ης Εκπαιδευτικής Σειράς (ΕΣ) του Σχολείου Μετεκπαίδευσης στο Οπλικό Σύστημα (ΟΣ) «CROTALE», για το έτος 2017. Το σχολείο παρείχε θεωρητική και πρακτική εκπαίδευση σε προσωπικό του Πολεμικού Ναυτικού, ενώ τα πτυχία επέδωσε ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, Ταξίαρχος (Ι) Πέτρος Χατζήρης.

Στις 20 Μαρτίου, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, Αντιπτέραρχος (Ι) Χρήστος Χριστοδούλου, πραγματοποίησε επίσκεψη στην 130 Σμηναρχία Μάχης, στη Λήμνο, όπου τον υποδέχθηκε ο Διοικητής της, Σμήναρχος (Ι) Παναγιώτης Βάλσαμος. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, ο Αρχηγός συνομίλησε με το ιπτάμενο και τεχνικό προσωπικό του κλιμακίου των αεροσκαφών και του ελικοπτέρου ετοιμότητας, αντάλλαξε απόψεις και έδωσε κατευθυντήριες οδηγίες.

Στρατιωτική διπλωματία

Οι διμερείς σχέσεις, το περιβάλλον ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου, τα εξοπλιστικά προγράμματα, αλλά και η στρατηγικής σημασίας αεροναυτική βάση της Σούδας, κυριάρχησαν στις συνομιλίες των Υπουργών Άμυνας Ελλάδας και ΗΠΑ, Πάνου Καμμένου και Στρατηγού ε.α. James Mattis, στην Ουάσινγκτον. Στη συνάντηση συζητήθηκαν θέματα που αφορούν στη διμερή συνεργασία, το ΝΑΤΟ με αιχμή τη βάση της Σούδας και τις υπάρχουσες δυνατότητες για την επέκτασή της και τη στρατηγική της σημασία της για τη Συμμαχία, στις πρωτοβουλίες που μπορεί να πάρει η Ελλάδα στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου και με τις τρίτες χώρες, με τη δημιουργία ασπίδας σταθερότητας σε συνεργασία προς τα νότια με το Ισραήλ την Κύπρο, την Αίγυπτο, την Ιορδανία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και προς τα βόρεια με τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία. Ο ΥΕΘΑ τόνισε ότι «εξηγήσαμε την οικονομική κατάσταση της χώρας και ζητήσαμε από την πλευρά των ΗΠΑ να υπάρξει ένα πλάνο, ώστε από τη μία πλευρά να μπορέσει να εξοπλιστεί η Ελλάδα και από την άλλη χωρίς αυτό να επιβαρύνει τον προϋπολογισμό. Νομίζω ότι είμαστε σε ένα πολύ καλό σημείο».

Στις 20 Μαρτίου υπεγράφη στο ΓΕΕΘΑ, το Πρόγραμμα Αμυντικής Συνεργασίας (ΠΑΣ) έτους 2017 μεταξύ της Ελλάδος και του Ισραήλ. Το ΠΑΣ υπέγραψαν ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Διεθνών Σχέσεων του ΓΕΕΘΑ, Ταξίαρχος Μιλτιάδης Γρυλλάκης και ο Επικεφαλής της Μονάδας Διεθνών Σχέσεων των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων, Brigadier General Erez David Maisel. Το πρόγραμμα συνεργασίας περιλαμβάνει δράσεις που αφορούν στη συμμετοχή σε κοινές αεροναυτικές ασκήσεις καθώς και συνεκπαιδεύσεις με μονάδες επιθετικών ελικοπτέρων και  ειδικών δυνάμεων.

Στις 22 Μαρτίου υπεγράφη στο ΓΕΕΘΑ, το Πρόγραμμα Στρατιωτικής Συνεργασίας (ΠΣΣ) έτους 2017 μεταξύ της Ελλάδας και Ρουμανίας από τον Διευθυντή της Διευθύνσεως Διεθνών Σχέσεων του ΓΕΕΘΑ, Ταξίαρχο Μιλτιάδη Γρυλλάκη, και τον Αναπληρωτή Διευθυντή της Διεύθυνσης Διεθνούς Στρατιωτικής Συνεργασίας του Υπουργείου Άμυνας της Ρουμανίας, Colonel Julian Macreanou. Το ΠΣΣ περιλαμβάνει δράσεις που αφορούν συνεργασία στους τομείς της επιχειρησιακής και ατομικής εκπαίδευσης.

Από 19 έως 22 Μαρτίου 2017 αντιπροσωπεία της Σχολής Άμυνας των Ιταλικών Ενόπλων Δυνάμεων, αποτελούμενη από τον επικεφαλής, Αντιστράτηγο Nicola Gelao, έναν επιτελή και πέντε σπουδαστές, πραγματοποίησε εκπαιδευτική επίσκεψη στην Ελλάδα. Η ιταλική αντιπροσωπεία, επισκέφθηκε την Σχολή Εθνικής Άμυνας στις 20 και 21 Μαρτίου 2017, όπου και παρακολούθησε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Σχολής.

Σώματα Ασφαλείας

Στις 17 Μαρτίου, η 8η Μηχανοποιημένη Ταξιαρχία υποδέχθηκε στην έδρα της, τον Διοικητή και τους Σπουδαστές της Σχολής Εθνικής Ασφαλείας και τους ενημέρωσε για τις δραστηριότητές της.

Στη σύσταση «Υπηρεσίας Μη Στελεχωμένων Αεροσκαφών» προχώρησε η ΕΛ. ΑΣ, σύμφωνα με το Φύλλο της Κυβερνήσεως στις 21 Μαρτίου. Η νέα υπηρεσία περιλαμβάνει τα Γραφεία  α) Επιχειρήσεων και Ασφάλειας Πτήσεων και β) Διοικητικής και Τεχνικής Υποστήριξης. Σε ό,τι αφορά το πρώτο γραφείο, ως αντικείμενό του ορίζονται η εκτέλεση προγραμματισμένων και έκτακτων πτήσεων, η τήρηση αρχείου αυτών, η εξασφάλιση της πτητικής ικανότητας και ετοιμότητας, η συλλογή και επεξεργασία πτητικών δεδομένων για την πραγματοποίηση ασφαλών πτήσεων αλλά και για την πτητική ικανότητα των χειριστών, η συγκέντρωση και ανάλυση δεδομένων που αφορούν συμβάντα ατυχημάτων στα οποία εμπλέκονται Μη Στελεχωμένα Αεροσκάφη, η έρευνα και μελέτη καινοτόμων τεχνολογιών, η παρακολούθηση των εξελίξεων της τεχνολογίας αναφορικά με τα Μη Στελεχωμένα Αεροσκάφη, η συμμετοχή της Υπηρεσίας σε ερευνητικά προγράμματα, η παρακολούθηση σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο της νομοθεσίας, η εισήγηση προς την Ηγεσία για την προμήθεια των πτητικών μέσων και εξοπλισμού και η λήψη εικόνας από τα Μη Στελεχωμένα Αεροσκάφη και η επεξεργασία αυτής σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.

Κύπρος

Aπό 20 έως 22 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε η στρατιωτική άσκηση ΟΝΗΣΙΛΟΣ–ΓΕΔΕΩΝ 1/2017 από τις Ένοπλες Δυνάμεις της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Ισραήλ, στο πλαίσιο του ετήσιου Προγράμματος Στρατιωτικής Συνεργασίας μεταξύ των δύο κρατών. Η άσκηση διεξήχθη εντός του F.I.R Λευκωσίας και σε αυτήν συμμετείχαν αεροσκάφη F-15 και F-16 καθώς και ελικόπτερα της Ισραηλινής Αεροπορίας και δυνάμεις αεράμυνας της Εθνικής Φρουράς. Ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγος Γεώργιος Μπασιακούλης παρακολούθησε την εξέλιξη της άσκησης από το Κέντρο Αεροπορικού Ελέγχου της Διοίκησης Αεροπορίας. Η άσκηση η οποία ήταν πολύ απαιτητική με αμφίδρομη εκπαίδευση τόσο για τις εναέριες, όσο και τις επίγειες δυνάμεις, περιελάμβανε προσβολές από μαχητικά αεροσκάφη της Ισραηλινής Αεροπορίας σε στόχους που προστατεύονταν από Α/Α συστήματα της Εθνικής Φρουράς και ασκήσεις εναέριας μάχης μεταξύ αεροσκαφών της Ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας σε συνεργασία με ελεγκτές αεράμυνας της Εθνικής Φρουράς.

Στις 20 Μαρτίου, ο B. Διευθυντής της Αμερικανικής Διοίκησης στην Ευρώπη, Ναύαρχος Michael Wettlaufer, πραγματοποίησε ενημερωτική επίσκεψη στο Συντονιστικό Κέντρο «ΖΗΝΩΝ» του Κέντροy Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΚΣΕΔ). Ο Ναύαρχος, ενημερώθηκε από το Διοικητή του ΚΣΕΔ, Πλοίαρχο Κώστα Φυτιρή ΠΝ, για την οργάνωση, λειτουργία και το ρόλο του ΚΣΕΔ αλλά και τις επιπλέον δυνατότητες που παρέχει το Συντονιστικό Κέντρο «ΖΗΝΩΝ» σε περιπτώσεις κρίσεων και εκκένωσης πληθυσμού από χώρες της Μέσης Ανατολής προς την Κύπρο καθώς και για τα μελλοντικά προγράμματα αναβάθμισης του συστήματος Ε-Δ και διαχείρισης ανθρωπιστικών κρίσεων. Ο Ναύαρχος, εξέφρασε την ικανοποίηση του για την άρτια οργάνωση και λειτουργία του ΚΣΕΔ και του συστήματος Ε-Δ γενικότερα και για το σημαντικό ρόλο τους στην Ανατολική Μεσόγειο σε θέματα υποστήριξης ειρηνευτικών και ανθρωπιστικών επιχειρήσεων.

Στις 22 Μαρτίου, το ΚΣΕΔ σχεδίασε και συντόνισε την Άσκηση Έρευνας-Διάσωσης (SAREX) με την ονομασία CYPFRA-02/17, η οποία πραγματοποιήθηκε στη θαλάσσια περιοχή νότια της Κύπρου, εντός της περιοχής ευθύνης της Κυπριακής Δημοκρατίας, με τη συμμετοχή ελικοπτέρου της 460 Μοίρας Έρευνας και Διάσωσης της Διοίκησης Αεροπορίας, του Παράκτιου Περιπολικού ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΣ της Διοίκησης Ναυτικού και της φρεγάτας PROVENCE του Γαλλικού Ναυτικού με το οργανικό της ελικόπτερο.

Ανατολικός Παρατηρητής

Σημαντικές απώλειες υπέστησαν οι τουρκικές δυνάμεις στις νοτιοανατολικές επαρχίες της χώρας:

  • Στις 19 Μαρτίου υπέκυψαν στα τραύματά τους ο Υπολοχαγός Fuat Oğuzcan και ο ΕΠΟΠ Λοχίας Zinnur Ezim, οι οποίοι είχαν τραυματιστεί κατά τη διάρκεια αντι-αντάρτικων επιχειρήσεων στο Lice της Άμιδας (Diyarbakir).
  • Στις 22 Μαρτίου, ο οπλίτης Hüseyin Koroç βρήκε ακαριαίο θάνατο από πυρά ελεύθερου σκοπευτή στο φυλάκιο της 2ης Ταξιαρχίας Συνόρων στο Reyhanli της Αντιόχειας, τα οποία προήλθαν από συριακό έδαφος που ελέγχουν οι PYD/SDF.
  • Στις 22 Μαρτίου σημειώθηκε επίθεση ανταρτών του ΡΚΚ σε φυλάκιο στη Çukurca του Hakkari με αποτέλεσμα το θάνατο του συμβασιούχου οπλίτη Onur Deniz και τον τραυματισμό ακόμα 4 στρατιωτικών. Εξ΄αυτών, υπέκυψε στα τραύματά του την επομένη ο συμβασιούχος οπλίτης Mehmet Acıbucu.