Αποκαλύψεις από Ολάντ: «Ο Πούτιν μου εκμυστηρεύτηκε ότι ο Τσίπρας ζήτησε να τυπώσει δραχμές στη Ρωσία»

70
1421
O πρόεδρος της Ρωσίας Vladimir Putin κάρφωσε στον Γάλλο ομόλογό του ότι ο Αλέξης Τσίπρας κατά την επίσκεψή του στη Μόσχα του ζήτησε να τυπώσει χαρτονομίσματα δραχμής στη Ρωσία.

Αποκαλύψεις σοκ για τον Αλέξη Τσίπρα κάνει ο François Hollande στο πολυαναμενόμενο βιβλίο του που κυκλοφόρησε σήμερα στη Γαλλία. Το βιβλίο με τίτλο «Ενας Πρόεδρος Δεν Πρέπει Να Τα Λέει Αυτά» (Un président ne devrait pas dire ça…) περιλαμβάνει τις πολύωρες ιδιωτικές συζητήσεις του Προέδρου της Γαλλίας με τους έγκριτους δημοσιογράφους της εφημερίδας Le Monde, Gerard Davet και Fabrice Lhomme, για όλα τα καυτά ζητήματα της εγχώριας και διεθνούς πολιτικής.

Οι συγγραφείς αφιερώνουν μεγάλο κεφάλαιο στην ελληνική κρίση του καλοκαιριού 2015, όταν η Ελλάδα βρέθηκε ένα βήμα από την έξοδο από την ΕΕ. Σύμφωνα με αποσπάσματα που δημοσιεύει στην ηλεκτρονική της έκδοση η γαλλική La Tribune, ο τότε υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Michel Sapin επικοινωνεί τηλεφωνικά με τον François Hollande και του λέει, ωμά, ότι οι Γερμανοί θέλουν να διώξουν την Ελλάδα από την Ευρώπη. Ο διάλογος που γράφουν είναι ο εξής:
Sapin: «Αυτά τα σκυλιά, οι Γερμανοί, έχουν πιαστεί από το επιχείρημα ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο»
Hollande: «Είναι ικανοί…Υπάρχει μια δήλωση της Merkel που λέει ότι η απομείωση του χρέους δεν συζητείται».

Το κρίσιμο σημείο που αφηγούνται οι δύο συγγραφείς είναι το περιεχόμενο της τηλεφωνικής επικοινωνίας του François Hollande με τον Vladimir Putin στις 6 Ιουλίου, την επόμενη ημέρα του δημοψηφίσματος, κατά την οποία ο Ρώσος πρόεδρος ενημερώνει το Γάλλο ομόλογό του ότι ο Αλέξης Τσίπρας τον ρώτησε εάν θα μπορούσε να τυπώσει χαρτονομίσματα δραχμής στη Ρωσία.

Putin: «Πρέπει να σου δώσω μια πληροφορία για να μην υπάρξει παρεξήγηση μεταξύ μας…»

Hollande: «Nαι, κανένα πρόβλημα, πες μου».

Putin: «Η Ελλάδα μας ζήτησε να τυπώσουμε δραχμές στη Ρωσία, γιατί δεν έχουν πια δυνατότητα να το κάνουν».

Και ο Putin συνεχίζει: «Ηθελα να σου δώσω αυτή την πληροφορία για να καταλάβεις καλά ότι δεν είναι κάτι που επιθυμούμε».

dimosievma_drax

Η μαρτυρία αυτή καταρρίπτει τους ψευδείς ισχυρισμούς του Αλέξη Τσίπρα ότι ο Γιάνης Βαρουφάκης ενεργούσε εν αγνοία του και ότι «σχέδιο Β» για επιστροφή στη δραχμή δεν αποτελούσε σχέδιο της επίσημης κυβέρνησης. Υπενθυμίζεται ότι μιλώντας στον Αλέξη Παπαχελά τον περασμένο Ιούλιο, ο πρωθυπουργός είχε παραδεχτεί ότι η κυβέρνησή του εκπονούσε εναλλακτικό σχέδιο. «Είχαμε ζητήσει μία εικόνα για το τι θα γινόταν σε περίπτωση του Grexit. Μετά την οδυνηρή συμφωνία όμως τα είχα πει και δημόσια αυτά. Όταν όμως έλαβα το περιεχόμενο της μελέτης, ένας από τους λόγους που συνέτειναν στην επιλογή μου, ήταν και αυτά που διάβασα», υποστήριξε και συνέχισε: «Οι επιπτώσεις θα ήταν οδυνηρές για τους πιο αδύναμους. Όχι για αυτούς που έχουν τα λεφτά τους έξω…»

Ï ÃÁËËÏÓ ÐÑÏÅÄÑÏÓ ÖÑÁÍÏÕÁ ÏËÁÍÔ ÊÁÔÁÈÅÔÅÉ ÓÔÅÖÁÍÉ ÓÔÏÍ ÁÃÍÙÓÔÏ ÓÔÁÑÔÉÙÔÇ--×ÑÇÓÔÏÓ ÌÐÏÍÇÓ//EUROKINISSIΠαράλληλα επιβεβαιώνεται ότι ο Ρώσος πρόεδρος ουδέποτε αντιμετώπισε τον Α. Τσίπρα ως σοβαρό και αξιόπιστο συνομιλητή, τον οποίο και «καρφώνει» εγκαίρως στον Hollande (και δι’ αυτού σε Γερμανία και ΗΠΑ) ώστε να προφυλαχθεί.

Αποκαλύψεις και από WikiLeaks

Αποκαλυπτικά και για την Ελλάδα είναι τα στοιχεία που βλέπουν το φως της δημοσιότητας και προέρχονται από τις διαρροές της ηλεκτρονικής αλληλογραφίας του επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας της Hillary Clinton, John Podesta. Σύμφωνα με στοιχεία που αποκαλύπτει το Wikileaks, λίγες ημέρες μετά το δημοψήφισμα στην Ελλάδα (5 Ιουλίου 2015), ο τότε προσωπάρχης του Λευκού Οίκου, John Podesta, επικοινώνησε -προφανώς, κατ΄ εντολή του Barack Obama- με το γραφείο του πρώην προέδρου των ΗΠΑ, Bill Clinton, με το ερώτημα εάν ο τελευταίος μπορούσε να μεσολαβήσει προς την ελληνική κυβέρνηση για την επίτευξη συμφωνίας με την Ευρωζώνη. Συγκεκριμένα, στις 10 Ιουλίου 2015, ο Podesta έγραφε μεταξύ άλλων: «Ο Λευκός Οίκος με ρώτησε αν ο WJC (σσ. William Jefferson Clinton) έχει αρκετά καλή σχέση με τον πρωθυπουργό Τσίπρα για να τον πάρει και να τον συμβουλέψει να προχωρήσει σε συμφωνία». Από πλευράς Bill Clinton, η απάντηση ήταν θετική, ωστόσο ζητήθηκαν περισσότερες πληροφορίες για την κατάσταση, ενώ τέθηκε και το ερώτημα εάν αντίστοιχη «πίεση» επρόκειτο να ασκηθεί και προς την πλευρά του Βερολίνου.