Μαζικές εκκαθαρίσεις Τούρκων στρατιωτικών στο ΝΑΤΟ

16
941

Σε μαζικές εκκαθαρίσεις στελεχών των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων στις στρατιωτικές αποστολές του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, καθώς και στις τουρκικές πρεσβείες στη Δύση και σε άλλες χώρες, έχει προχωρήσει η Αγκυρα. Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters που επικαλείται διαβαθμισμένο σήμα των τουρκικών αρχών, στις 27 Σεπτεμβρίου διατάχθηκε η ανάκληση 149 στελεχών από τη Γερμανία, το Βέλγιο, την Ολλανδία και τη Βρετανία και η επιστροφή τους στην Τουρκία εντός τριών ημερών. Με την άφιξή τους σε τουρκικό έδαφος, η πλειοψηφία εξ αυτών αποτάχθηκε, συνελήφθη και προφυλακίστηκε. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τα 50 συνολικά στελέχη της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ έχουν απομείνει μόλις 9. Όπως αναφέρει αξιωματούχος υπό καθεστώς ανωνυμίας, πρακτικώς η «Τουρκία είναι απούσα» από το ΝΑΤΟ αφού στις τελευταίες συνεδριάσεις της Συμμαχίας δεν υπήρξε τουρκική παρουσία.

Συνολικά έχουν αποταχθεί περίπου 400 έμπειρα στελέχη από τις τουρκικές στρατιωτικές αποστολές, αρκετοί εκ των οποίων έχουν διαφύγει προς άγνωστη κατεύθυνση. Ενδεικτικό του κλίματος τρομοκρατίας που επικρατεί στους κόλπους των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, μετά το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου, είναι το γεγονός ότι το ισλαμικό καθεστώς του Recep Tayyip Erdoğan προχώρησε στο πάγωμα των τραπεζικών τους λογαριασμών, ανέστειλε το δικαίωμα συνταξιοδότησης και απαγόρευσε σε συγγενικά τους πρόσωπα της έξοδο από την χώρα ή τους οδήγησε στη φυλακή, όπως αναφέρει σε επιστολή του στις αρχές Σεπτεμβρίο ο Σμήναρχπς Aziz Erdoğan που υπηρετούσε στην τουρκική αποστολή στο ΝΑΤΟ (TUR MILREP – Turkish Military Representative) και πλέον έχει αιτηθεί πολιτικό άσυλο από το Βέλγιο:

«Εργάζομαι στο ΝΑΤΟ από το 2013. Ηθελα να γράψω ένα πολύ φιλικό αποχαιρετιστήριο γράμμα. Δυστυχώς, όπως γράφει και ο Τούρκος συνάδελφός μου στο HQ SACT (σ.σ. Headquarters Supreme Allied Commander Transformation), στην επιστολή του που σας επισυνάπτω, είμαι κι εγώ, όπως και αυτός, σε κατάσταση σοκ, εξαιτίας της απόλυσής μου. Απόλυση χωρίς καμία αιτιολογία και εξήγηση. Να είστε βέβαιοι ότι εμείς οι δύο δεν είμαστε οι μοναδικοί. Μαζί με εμάς, δεκάδες Τούρκοι συνάδελφοί μου στο NATO HQ, AIRCOM RAMSTEIN, USCENTCOM, SACT MONS, IFC HQ, NAEW HQ, όπως επίσης και στρατιωτικοί ακόλουθοι σε όλο τον κόσμο, από την Ιταλία έως την Αιθιοπία, απολύθηκαν. Φοβάμαι, μάλιστα, ότι δεν θα είμαστε οι τελευταίοι. Ενδεικτικό παράδειγμα όσων γράφω είναι ότι στα κεντρικά του ΝΑΤΟ έμεινε μόνον ένας από την Τουρκική Πολεμική Αεροπορία (TURAF). Οι υπόλοιποι απολύθηκαν ή εξαναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την αποστολή μας στο ΝΑΤΟ. Να σημειωθεί ότι κοινός παρονομαστής όλων αυτών των θυμάτων είναι ότι όλοι τους έχουν πάρει μια πολύ δυτική εκπαίδευση και έχουν κοσμική νοοτροπία».

Σημειώνεται ότι μόνο την τελευταία εβδομάδα, το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας ανακοίνωσε την απόταξη:

  • 427 στελεχών της Τουρκικής Αεροπορίας και 113 στελεχών του Τουρκικού Ναυτικού στις 5 Οκτωβρίου. Από τους συνολικά 540 αποταχθέντες, οι 368 ήταν αξιωματικοί.
  • 201 στελέχη της Τουρκικής Αεροπορίας και 32 στελέχη του Τουρκικού Ναυτικού στις 12 Οκτωβρίου. Από τους συνολικά 233 αποταχθένες, οι 158 ήταν Αξιωματικοί, οι 67 Υπαξιωματικοί και οι 8 ΕΠΟΠ.

Σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας Sabah, από τα 31.048 συνολικά άτομα που βρίσκονται μέχρι στιγμής προφυλακισμένα για το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου, οι 6.488 είναι στρατιωτικοί ως ακολούθως:

  • 164 Ανώτατοι Αξιωματικοί (2 Στρατηγοί, 10 Αντιστράτηγοι-Αντιπτέραρχοι, 30 Υποστράτηγοι-Υποπτέραχοι, 5 Υποναύαρχοι, 117 Ταξίαρχοι)
  • 287 Συνταγματάρχες-Πλοίαρχοι-Σμήναρχοι
  • 222 Αντισυνταγματάρχες-Αντιπλοίαρχοι-Αντισμήναρχοι
  • 351 Ταγματάρχες-Πλωτάρχες-Επισμηναγοί
  • 471 Λοχαγοί-Υποπλοίαρχοι-Σμηναγοί
  • 1.091 βαθμών Υπολοχαγού/Ανθυπολαχαγού και ομοιόβαθμων υπολοίπων Κλάδων
  • 1.161 Μόνιμοι Υπαξιωματικοί
  • 1.400 ΕΠΟΠ Λοχίες/Δεκανείς
  • 528 Στρατεύσιμοι οπλίτες
  • 619 σπουδαστές στρατιωτικών σχολών
  • 194 στρατιωτικοί δικαστές και εισαγγελείς