Ανασκόπηση εβδομάδας #17

48
1860

Τη δεύτερη εβδομάδα του Οκτωβρίου, η ΧΧΙ Τεθωρακισμένη Ταξιαρχία εκτέλεσε στην ευρύτερη περιοχή του Νομού Ροδόπης την ΤΑΜΣ ΧΑΛΥΒΔΙΝΟΣ ΘΩΡΑΚΑΣ – 2016. Κατά τη διάρκεια της δραστηριότητας αντιμετωπίσθηκαν επεισόδια επιθετικών, αμυντικών και επιβραδυντικών επιχειρήσεων και αξιολογήθηκαν τα χαρακτηριστικά του Τεθωρακισμένου Σχηματισμού, όπως η ευκινησία, η ευκαμψία και η ισχύς πυρός.

Στο πλαίσιο της Εθνικής Διακλαδικής Άσκησης ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ-2016:

  • Ο Διοικητής της ΑΣΔΕΝ επισκέφθηκε την 80 ΑΔΤΕ στην Κω το διήμερο 3 και 4 Οκτωβρίου, και παρακολούθησε εκπαιδευτικές δραστηριότητες του Σχηματισμού.
  • Πραγματοποιήθηκε η Εθνική Επιχειρησιακή Αξιολόγηση του 95 Λόχου Αντιαρματικών Εθνοφυλακής της 95 ΑΔΤΕ στην Ρόδο από την Oμάδα Επιχειρησιακής Αξιολόγησης της Γενικής Επιθεώρησης του ΓΕΣ. Για την αξιολόγηση και την εξαγωγή ρεαλιστικών συμπερασμάτων προσκλήθηκαν έφεδροι, εκτελέσθηκαν εκπαίδευση και βολές με όλα τα οπλικά συστήματα του Λόχου και δοκιμάστηκαν τα υφιστάμενα σχέδια. Εξετάσθηκαν οι διαδικασίες κατάταξης και ένταξης των Εφέδρων, το σχέδιο ταχείας προσελεύσεως, το σχέδιο συναγερμού και η κίνηση του προσωπικού και των μέσων σε επιλεγμένες θέσεις, οι διαδικασίες εκπόνησης και έκδοσης. προειδοποιητικών και τμηματικών διαταγών, οι διαδικασίες οργάνωσης μάχης, θέματα ατομικής τακτικής, το σύστημα επικοινωνιών, το σύστημα Διοικητικής Μέριμνας στην εκστρατεία, η διεξαγωγή επιχειρήσεων και η εκτέλεση Βολών.
  • Ενεργοποιήθηκαν στις 6 Οκτωβρίου τα Τμήματα Χρονικών Ετοιμοτήτων της 95 ΑΔΤΕ στην Περιοχή Ευθύνης του Σχηματισμού, στη Ρόδο. Κατά τη διάρκεια της δραστηριότητας, εφαρμόσθηκαν τα Σχέδια Συναγερμού, Φορτώσεως και Κινήσεως σε επιλεγμένες θέσεις, τα οποία υλοποιήθηκαν εντός των προβλεπομένων χρόνων.

05

  • Πραγματοποιήθηκε εκπαίδευση των Μονάδων της 1ης Ταξιαρχίας Καταδρομών – Αλεξιπτωτιστών. Αντιμετωπίσθηκαν, μεταξύ άλλων, επεισόδια σηματοδοσίας μάχης, κίνησης περιπόλου μακράς ακτίνας δράσης, προσβολής φάλαγγας οχημάτων, περιμετρικής τάξης περιπόλου μάχης, φόρτωσης τμήματος σε ελικόπτερα και αεροκίνησης.

1

  • Πραγματοποιήθηκε τετραήμερο επιχειρησιακής εκπαίδευσης των Μονάδων και Ανεξαρτήτων Υπομονάδων της 30 Μηχανοκινήτου Ταξιαρχίας. Η δραστηριότητα εκτελέσθηκε ημέρα και νύχτα στην Περιοχή Ευθύνης του Σχηματισμού στον Έβρο.

Στις 14 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε ο εορτασμός της επετείου συμπλήρωσης 75 χρόνων από την ίδρυση της 335Μ, στην 116ΠΜ, στην Αεροπορική Βάση Αράξου. Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιελάμβανε επιμνημόσυνη δέηση και προσκλητήριο Πεσόντων Αεροπόρων της 335Μ, ανάγνωση Ημερήσιας Διαταγής από τον Διοικητή της Μοίρας, , στατική έκθεση αεροσκαφών και έκθεση φωτογραφίας.

dsc_0355Στελέχη-Διασώστες του Ειδικού Τμήματος Αντιμετώπισης Καταστροφών (ΕΤΑΚ) του 747 Ειδικού Τάγματος Μηχανικού, συμμετείχαν σε τριήμερη εκπαίδευση στις Α΄ Βοήθειες από τις 27 έως και 29 Σεπτεμβρίου, με εκπαιδευτές έμπειρο και πιστοποιημένο προσωπικό του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού. Η εκπαίδευση διοργανώθηκε στο πλαίσιο επαναπιστοποίησης των δεξιοτήτων στελεχών του ΕΤΑΚ, σε αντικείμενα παροχής Α΄ Βοηθειών και Διάσωσης. Από την εκπαίδευση, διαπιστώθηκε η εξαιρετική σχέση συνεργασίας που έχει αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια μεταξύ του Στρατού Ξηράς και του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και ειδικότερα στα θέματα εκπαίδευσης-πιστοποίησης εξειδικευμένου προσωπικού. Μερικές ημέρες αργότερα, προσωπικό του ΕΤΑΚ εφάρμοσε στην πράξη τα όσα αποκόμισε στην προαναφερθείσα εκπαίδευση καθώς, με τη συνδρομή στρατιωτικών σκύλων έρευνας και διάσωσης, διέσωσε γυναίκα που εντοπίστηκε αναίσθητη σε ορεινή περιοχή της Πάρνηθας. Το προσωπικό του ΕΤΑΚ προέβη στην εφαρμογή του προβλεπομένου σε τέτοιες περιπτώσεις Πρωτοκόλλου Α΄ Βοηθειών και η γυναίκα ανέκτησε τις αισθήσεις της. Στη συνέχεια το προσωπικό της Μονάδας επικοινώνησε με το ΕΚΑΒ και φρόντισε για την ασφαλή παραλαβή της από ασθενοφόρο (του ΕΚΑΒ). Η γυναίκα, με επιστολή της προς το ΓΕΣ, ευχαρίστησε το προσωπικό του 747 ΕΤΜΧ, τα στελέχη του οποίου θα βραβευθούν από το ΓΕΣ.

Αμυντική βιομηχανία

Σε συνέντευξή του στον ιστότοπο insider.gr, o πρόεδρος του ΔΣ των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων, Θ. Βασιλείου, δήλωσε ότι τα ΕΑΣ έχουν υποβάλλει αιτήσεις για υπαγωγή στο ΕΣΠΑ τριών ερευνητικών προγραμμάτων για προϊόντα και αναμένουν τη σχετική έγκριση από το υπουργείο Εξωτερικών. Αναφορικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα ΕΑΣ, ο Θ. Βασιλείου επιβεβαίωσε ότι οι 520 εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι από τον Αύγουστο και πως έχει ξεκινήσει η διαδικασία κεφαλαιοποίησης των χρεών, ύψους 1,160 δισ. ευρώ.

Στις 13 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε στη ΓΔΑΕΕ σύσκεψη Επιτελών της ΓΔΑΕΕ, του ΓΕΣ και της ΑΣΔΥΣ με εκπροσώπους των εταιρειών ΕΑΒ και SONAK, κατά την οποίαν εξετάστηκαν θέματα σχετικά με την εξέλιξη της σύμβασης 003Α/00 που αφορά  στην προμήθεια του ΣΤΤΕΠ «ΔΙΑΣ».

Στις 14 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε στη ΓΔΑΕΕ συνάντηση μεταξύ του Γενικού Διευθυντή της, Κ. Βούρη, με  εκπρόσωπο της εταιρείας Lockheed Martin σχετικά με προτεινόμενο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των μαχητικών F-16.

Το χρονικό διάστημα από 4 έως 6 Οκτωβρίου, προσωπικό των Γερμανικών, των Ολλανδικών και των Αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων εκτέλεσε με επιτυχία βολές βλημάτων Patriot εναντίον τηλεχειριζόμενων στόχων και συστημάτων εξομοίωσης βαλλιστικών βλημάτων, στο ΠΒΚ. Τις βολές παρακολούθησε ο Ανώτατος Διοικητής των Συμμαχικών Δυνάμεων Ευρώπης (SACUER) Στρατηγός Curtis M. Scaparroti, o Α/ΓΕΕΘΑ Ναύαρχος Ευ. Αποστολάκης,  μέλη των Κοινοβουλίων της Γερμανίας-Ολλανδίας, ο πρέσβης της Ολλανδίας στην Ελλάδα, η εκπρόσωπος τύπου του ΝΑΤΟ, ο Υπαρχηγός και ο Επιτελάρχης της Γερμανικής Αεροπορίας, ο Υπαρχηγός του Ολλανδικού Στρατού, ο Υποδιοικητής των Αμερικανικών Δυνάμεων Ευρώπης και ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Πυροβολικού του ΓΕΣ. Οι δοκιμές πραγματοποιήθηκαν με την υποστήριξη του νέου συστήματος APOLLO της INTRACOM Defense Electronics, το οποίο εγκαταστάθηκε σχετικά πρόσφατα στο ΠΒΚ, στο πλαίσιο του εκσυγχρονισμού των υποδομών του. Το εν λόγω σύστημα διασυνδέεται με ένα μεγάλο αριθμό συστημάτων τηλεμετρίας, παρέχοντας ενοποιημένη τακτική εικόνα του πεδίου και γεωγραφική απεικόνιση των συλλεγόμενων πληροφοριών και των δεδομένων των βολών, σε πραγματικό χρόνο. Επίσης χρησιμοποιείται και στις διαδικασίες απενημέρωσης.

Στρατιωτική  διπλωματία

Ο Α/ΓΕΝ Αντιναύαρχος Γεώργιος Γιακουμάκης ΠΝ πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στη Βουλγαρία, από 10 έως 13 Οκτωβρίου, κατόπιν επίσημης πρόσκλησης του Αρχηγού του Ναυτικού της Βουλγαρίας, Υποναυάρχου Mitko Alexandrov Petev. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, ο Αρχηγός ΓΕΝ είχε την ευκαιρία να συζητήσει με τον ομόλογό του θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος καθώς και πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της συνεργασίας των δύο Ναυτικών. Στο πλαίσιο της ενημέρωσης επί των εξελίξεων και των δραστηριοτήτων του Ναυτικού της Βουλγαρίας, ο Α/ΓΕΝ επισκέφθηκε τη Ναυτική Ακαδημία Βουλγαρίας και τις Ναυτικές Βάσεις Μπουργκάς (Πύργος) και Βάρνας. Επιπρόσθετα, κατά την εν λόγω επίσκεψη οι δύο Α/ΓΕΝ συνυπέγραψαν Μνημόνιο Συνεργασίας (MoU) του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας με το Υπουργείο Άμυνας της Βουλγαρίας, που αφορά στην επιβίβαση στελεχών του βουλγαρικού Ναυτικού επί πλοίων του ΠΝ, κατά τη συμμετοχή τους σε πολυεθνικές επιχειρήσεις, επιχειρήσεις ΝΑΤΟ, ΕΕ και ΟΗΕ. Στις 13 Οκτωβρίου ο Α/ΓΕΣ Αντιστράτηγος Β. Τελλίδης υποδέχθηκε τον Διοικητή των Χερσαίων Δυνάμεων της Βουλγαρίας, Υποστράτηγο Αντρέι Ίλιεφ Μπότσεφ. Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, τα οποία επικεντρώθηκαν στην περεταίρω αναβάθμιση της στρατιωτικής συνεργασίας των Στρατών Ξηράς Ελλάδας και Βουλγαρίας. Ακολούθως, ο Βούλγαρος Διοικητής είχε συναντήσεις με τον ΥΕΘΑ Π. Καμμένο και τον Α/ΓΕΕΘΑ Αντιναύαρχο Ευ. Αποστολάκη. Εκεί συζητήθηκαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος που αφορούν στο σύγχρονο περιβάλλον ασφαλείας καθώς και στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκύπτουν από τις προσφυγικές ροές στον χώρο των Βαλκανίων. Στη συνέχεια ο Βούλγαρος Διοικητής επισκέφθηκε το Κέντρο Εκπαιδεύσεως Τεθωρακισμένων, όπου του έγινε ενημέρωση και επίδειξη των κυρίων οπλικών συστημάτων του.

20161011_122640Από 11 έως 12 Οκτωβρίου, ο Α/ΓΕΕΘΑ Ναύαρχος Ευ. Αποστολάκης, μετέβη στη Νάπολη, προκειμένου να συμμετάσχει στη σύνοδο του ΝΑΤΟ κρατών-μελών της νότιας πτέρυγας της συμμαχίας, σε επίπεδο Αρχηγών ΓΕΕΘΑ, με τίτλο «NATO’s Strategic Direction-South Conference». Σκοπός της εν λόγω συνόδου, στην οποία συμμετείχαν 14 κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ καθώς και οι επικεφαλής μειζόνων νατοϊκών στρατηγείων και διοικήσεων, είναι η εξέταση των προκλήσεων ασφαλείας που αντιμετωπίζει η νότια πτέρυγα της συμμαχίας.

Στο πλαίσιο των εορτασμών της εθνικής εορτής της Ισπανίας, η Ελλάδα εκπροσωπήθηκε ως μέλος της VJTF (L) – Very High Rediness Joint Task Force, με την Ελληνική Σημαία, στην στρατιωτική παρέλαση που πραγματοποιήθηκε στην Μαδρίτη, στις 12 Οκτωβρίου. H Ελλάδα εκπροσωπήθηκε από έναν σημαιοφόρο και τρεις άοπλους παραστάτες, από το υπηρετούν, σε ΝΑΤΟικά Στρατηγεία της Ισπανίας.

Στις 13 Οκτωβρίου ο Α/ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Χρ. Βαΐτσης, δέχθηκε στο γραφείο του, τον Αρχηγό της Ιταλικής Πολεμικής Αεροπορίας, Lt. General Enzo Vecciareli. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, που αφορούν στην περαιτέρω αναβάθμιση της συνεργασίας των Πολεμικών Αεροποριών Ελλάδας και Ιταλίας, στον επιχειρησιακό και εκπαιδευτικό τομέα.

2016-10-13_italy_02Στις 13 Οκτωβρίου ο ΑΚΑΜ της Γαλλίας στην Ελλάδα, Colonel Richard Coleman, επισκέφθηκε την 114ΠΜ, στην Αεροπορική Βάση Τανάγρας, όπου τον υποδέχθηκε ο Διοικητής της. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του ενημερώθηκε για το έργο και τις δραστηριότητες της Μονάδας και ξεναγήθηκε στους χώρους της.

Στις 14 Οκτωβρίου, η ΚΒ΄ Εκπαιδευτική Σειρά Ακολούθων Διπλωματικής Ακαδημίας του ΥΠΕΞ, με επικεφαλής τον Διευθυντή της Διπλωματικής Ακαδημίας, Πρέσβυ Φρ. Βέρρο, πραγματοποίησε επίσκεψη στο ΓΕΕΘΑ. Η εν λόγω δραστηριότητα εντασσόταν σε εκπαιδευτικό πρόγραμμα επισκέψεων/ενημερώσεων της Διπλωματικής Ακαδημίας, σε Μεγάλες Διοικήσεις και Μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων, το οποίο πραγματοποιήθηκε από 11 έως 14 Οκτωβρίου, με επισκέψεις στο Αρχηγείο Στόλου, στο ΑΤΑ και στην ΑΣΔΕΝ. Κατά την επίσκεψη, ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας έγινε δεκτός από τον Α/ΓΕΕΘΑ Ναύαρχο Ευ. Αποστολάκη, ο οποίος στη συνέχεια ο ενημέρωσε τους σπουδαστές για τα κύρια θέματα που αφορούν στις Ένοπλες Δυνάμεις.

img_9277

Σώματα Ασφαλείας

Στις 9 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε με επιτυχία άσκηση ετοιμότητας στο λιμάνι της Ρόδου και επί του Ε/Γ-Ο/Γ Superfast 12. Στην άσκηση συμμετείχαν το προσωπικό και το Κλιμάκιο Ειδικών Αποστολών του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ρόδου,  ένα περιπολικό σκάφος και ένα ναυαγοσωστικό σκάφος του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., περιπολικά οχήματα του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. και πυροσβεστικά οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ρόδου, ασθενοφόρα οχήματα του ΕΚΑΒ και του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου,  κλιμάκια του Ερυθρού Σταυρού και της Πολιτικής Προστασίας  Ρόδου, καθώς και δύο ρυμουλκά του λιμένα Ρόδου.

rodos_aΚύπρος

Στις 12 Οκτωβρίου έλαβε χώρα στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας η μεγάλης κλίμακας πολυεθνική άσκηση “NEMESIS – 2016”, με τη συμμετοχή αεροναυτικών δυνάμεων και προσωπικού της Κυπριακής Δημοκρατίας, της Αιγύπτου, της Γαλλίας, της Ελλάδας, των ΗΠΑ, του ΗΒ, καθώς και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια στη Θάλασσα (EMSA). Τον πλήρη συντονισμό της άσκησης είχε το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΚΣΕΔ) Λάρνακας, σε συνεργασία με τις αρμόδιες Υπηρεσίες της Κυπριακής Δημοκρατίας και των συμμετεχόντων χωρών. Το σενάριο της άσκησης περιλάμβανε επιχειρήσεις νηοψίας από το, αντιμετώπιση τρομοκρατικών ενεργειών σε πλατφόρμα εξόρυξης υδρογονανθράκων, επιχειρήσεις μαζικής διάσωσης μετά από ναυτικό ατύχημα από αεροναυτικές δυνάμεις, καθώς και καταπολέμηση θαλάσσιας ρύπανσης εντός της περιοχής ευθύνης της Κυπριακής Δημοκρατίας από το Τμήμα Εμπορικής Ναυτιλίας και Αλιείας με τη συμμετοχή του ειδικού πλοίου της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας προστασίας θαλασσίου περιβάλλοντος αλλά και εναέριους αεροψεκασμούς. Στην άσκηση έλαβαν μέρος συνολικά 5 πολεμικά πλοία, το δεξαμενόπλοιο «ALEXANDRIA» της εταιρείας PETRONAV που χρηματοδοτείται από την ΕMSA με διαχειριστή το Τμήμα Εμπορικής Ναυτιλίας, 1 πλοίο υποστήριξης της εταιρείας EDT, 2 πλοία καταπολέμησης ρύπανσης του Τμ. Αλιείας, 2 σκάφη της Κυπριακής Λιμενικής & Ναυτικής Αστυνομίας, 4 ελικόπτερα (2 από τη ΜΑΕΠ και 2 από τη 460 ΜΕΔ/ΓΕΕΦ) καθώς και 2 αεροσκάφη (1 C-130 της Π.Α. και 1 του Τμ. Δασών). Από πλευράς ειδικών Ομάδων συμμετείχαν η Αερομεταφερόμενη Ομάδα Αλεξιπτωτιστών της 31ης ΜΕΕΔ της Π.Α., η Μονάδα Υποβρύχιων Καταστροφέων του ΓΕΕΦ και ο Ειδικός Αντιτρομοκρατικός Ουλαμός της ΜΜΑΔ, νοσηλευτές του Υπουργείου Υγείας καθώς επίσης και το σκάφος διάσωσης «ΝΗΡΕΥΣ» της Πολιτικής Άμυνας με νοσηλευτές και διασώστες. Τέλος, σημειώνεται ότι η φετινή άσκηση «NEMEΣIΣ 2016», διεξήχθη παράλληλα με το δεύτερο συνέδριο της Ειδικής Επιτροπής EUROSAR Task Force του ICAO το οποίο πραγματοποιείται στο ΚΣΕΔ από 11 έως 14 Οκτωβρίου, με τη συμμετοχή εκπροσώπων από 15 χώρες και 4 Διεθνής Οργανισμούς.

Ανατολικός Παρατηρητής

O εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Dmitry Peskov επιβεβαίωσε με δήλωσή του από το Ερεβάν της Αρμενίας ότι η Τουρκία υπέβαλε αίτημα στην Ρωσία σχετικά με την υποβολή προσφοράς για την προμήθεια αντιαεροπορικού συστήματος μεγάλου βεληνεκούς κατά την πρόσφατη συνάντηση μεταξή των προέδρων των δύο χωρών. Σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ, ο Peskov δήλωσε πως «η Ρωσία θα εξετάσει το ενδεχόμενο να παραδώσει ένα από τα πλέον εξελιγμένα συστήματα αεροπορικής άμυνας που διαθέτει η ρωσική αμυντική βιομηχανία».