Ανασκόπηση εβδομάδας #58

77
1439

Σε ριζική ανανέωση του ατομικού οπλισμού προχωρά η Εθνική Φρουρά. Μετά την ολοκλήρωση των παραδόσεων αριθμού τυφεκίων FN SCAR και ελαφρών πολυβόλων 5,56 mm για το προσωπικό της Διακλαδικής Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων, το ΓΕΕΦ παραλαμβάνει τυφέκια Tavor X95, μέρος των οποίων αποκτήθηκε στο πλαίσιο αντισταθμιστικών ωφελημάτων για την ναυπήγηση του Πλοίου Ανοικτής Θαλάσσης από το Ισραήλ, για το σύνολο της Διοίκησης Καταδρομών και επιλεγμένων Μονάδων Μηχανοκίνητου Πεζικού. Ταυτόχρονα στο στάδιο παραλαβής βρίσκεται αριθμός τυφεκίων ελεύθερου σκοπευτή από την βρετανική Accuracy International. Το πρόγραμμα προμήθειας φορητού οπλισμού θα επεκταθεί μελλοντικά προς αντικατάσταση τυφεκίων και οπλοπολυβόλων διαμετρήματος 7,62 mm στο σύνολο της ΕΦ. Παράλληλα υλοποιείται πρόγραμμα απόκτησης Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών (UAV) καθώς και συγκρότησης Αεροπορικού Κέντρου Έλεγχου για τη Διοίκηση Αεροπορίας ενώ σε δεύτερο χρόνο θα ακολουθήσει η ενίσχυση του Πυροβολικού και των Τεθωρακισμένων. 

Στις 12 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις των Ισραηλινών Ναυπηγείων στη Χάιφα η τελετή καθέλκυσης του Πλοίου Ανοικτής Θαλάσσης ΑΡΧΙΠΛΟΙΑΡΧΟΣ Α. ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ (Ρ61) που απέκτησε η Κυπριακή Δημοκρατία μέσω διακρατικής συμφωνίας. Το πλοίο κλάσης Sa’ar 62 έχει εκτόπισμα 430 τόνων, μήκος 62 μέτρων, επιτυγχάνει μέγιστη ταχύτητα 32 κόμβων, είναι εξοπλισμένο με δύο τηλεχειριζόμενους σταθμούς οπλισμού (RWS) Typhoon με πυροβόλο των 23mm και έχει πλήρωμα 30 ατόμων με δυνατότητα μεταφοράς αγήματος Ειδικών Δυνάμεων. Το πλοίο αναμένεται να παραδοθεί στη Διοίκηση Ναυτικού της Εθνικής Φρουράς εντός των επόμενων μηνών. Στη τελετή παρέστη ο ΥΠΑΜ Χριστόφορος Φωκαΐδης, ο οποίος προηγουμένως είχε συνάντηση στο Τελ Αβίβ με τον ομόλογό του, Avigdor Liberman. Τον επόμενο μήνα αναμένεται κι η διαπίστευση Ακολούθου Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Ισραήλ.

O Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς, Αντιστράτηγος Ηλίας Λεοντάρης, ο Διοικητής της Διοικήσεως Αεροπορίας και ο Διοικητής της 55 Σμηναρχίας Μάχης/Αεροπορική Βάση Πάφου συμμετείχαν σε ημερήσιες και νυχτερινές τακτικές αποστολές με Mi-35 της 450 Μοίρας Επιθετικών Ελικοπτέρων, οι οποίες περιελάμβαναν συνεργασία με χερσαίες δυνάμεις και τη χρήση JTAC αλλά και σε ανεξάρτητες αεροπορικές αποστολές στο πλαίσιο των επιχειρησιακών χαρακτηριστικών του συγκεκριμένου μέσου. Ο Α/ΓΕΕΦ επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις συντήρησης των αεροπορικών μέσων της 55 ΣΜ και ενημέρωσε το προσωπικό για τις τρέχουσες εξελίξεις καθώς και για τα βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα σχέδια της ΕΦ στα οποία η Αεροπορία έχει το δικό της ρόλο.

Από 4 έως 8 Σεπτεμβρίου 2017, στο πλαίσιο των δράσεων αποτροπής και ελέγχου της επιχειρησιακής ετοιμότητας, ενεργοποιήθηκαν και αναπτύχθηκαν Τμήματα Χρονικών Ετοιμοτήτων (ΤΧΕ) των Σχηματισμών του Δ΄ Σώματος Στρατού.

Στο στάδιο της ολοκλήρωσης βρίσκεται η μελέτη για την αναθεώρηση του τρόπου κατάταξης των στρατευσίμων οπλιτών σε διακλαδικό επίπεδο. Σύμφωνα με πληροφορίες, η εφαρμογή του πιλοτικού συστήματος κατάταξης με την 2017 Δ/ΕΣΣΟ στα 282 Μ/Κ ΤΠ (Κως) και 645 Μ/Κ ΤΠ (Πετροχώρι Ξάνθης) αξιολογήθηκε θετικά και απομένει η έγκριση της ηγεσίας για την απ΄ευθείας κατάταξη των νεοσυλλέκτων στις Μονάδες, κατά το γερμανικό πρότυπο. Σε περίπτωση εφαρμογής του νέου συστήματος με την 2017 ΣΤ/ΕΣΣΟ το Νοέμβριο αναμένεται η αναστολή λειτουργίας της πλειοψηφίας των Κέντρων Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων.

Ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, Αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής, παρέστη στις εκδηλώσεις για τον εορτασμό της 74ης επετείου απελευθέρωσης του Καστελόριζου στις 13 Σεπτεμβρίου 2017. Ακολούθως μετέβη στη νήσο Στρογγύλη, όπου εγκαινίασε τον εναέριο Σχοινοτροχιόδρομο Μεταφοράς Φορτίων. Το έργο καλύπτει τις ανάγκες μεταφοράς φορτίων από το χώρο αποβίβασής τους, μέχρι τις εγκαταστάσεις του Επιτηρητικού Φυλακίου της νήσου. Με την ολοκλήρωση του Σχοινοτροχιόδρομου, απαλλάσσεται το προσωπικό από τη μεταφορά με τα χέρια, των υλικών και εφοδίων που αναγκαιούν για την εύρυθμη λειτουργία του Φυλακίου.

Στις 13 Σεπτεμβρίου 2017 διεξήχθη, στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή βόρεια-βορειοδυτικά νήσου Κρήτης, συνεκπαίδευση του Πολεμικού Ναυτικού με μονάδες της Συμμαχικής Ναυτικής Δύναμης Standing NΑΤΟ Maritime Group 2 (SNMG2). Από πλευράς ΠΝ συμμετείχε η φρεγάτα ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΗΣ ενώ από πλευράς της Συμμαχικής Δύναμης συμμετείχαν η φρεγάτα ΛΗΜΝΟΣ, το αγγλικό αντιτορπιλικό HMS DUNCAN, πλοίο έδρας του Διοικητού SNMG2, Commodore James Morley Royal Navy και η γαλλική φρεγάτα FS LA FAYETTE. Η εν λόγω συνεκπαίδευση εστιάστηκε σε διαδικασίες αντιμετώπισης απειλής αέρος, ηλεκτρονικού πολέμου και σε τεχνικά/τακτικά αντικείμενα επικοινωνιών, διοικητικής μέριμνας και ναυτιλίας κατεύθυνσης. Συνέβαλε δε στην ενίσχυση της επιχειρησιακής και μαχητικής ικανότητας και ετοιμότητας των συμμετεχόντων και στην προαγωγή του επιπέδου της συνεργασίας και της αμοιβαίας κατανόησης μεταξύ των συμμετεχόντων σε Συμμαχικό επίπεδο.

Η Πολεμική Αεροπορία συμμετείχει την τρέχουσα περίοδο σε δύο εκπαιδευτικές δραστηριότητες στο εξωτερικό και συγκεκριμένα:

  • Η 341 Μοίρα της 111 Πτέρυγας Μάχης/Αεροπορική Βάση Νέας Αγχιάλου συμμετέχει με 4 αεροσκάφη F-16 Block 50 στην 3η Εκπαιδευτική Σειρά Αέρος για το έτος 2017 του Tactical Leadership Programme (TLP), στην Αεροπορική Βάση Los Llanos, στο Albacete της Ισπανίας από 11 Σεπτεμβρίου έως 6 Οκτωβρίου 2017.
  • Η 340 Μοίρα της 115 Πτέρυγας Μάχης/Αεροπορική Βάση Σούδας συμμετέχει με 4 αεροσκάφη F-16 Block52+ στην ΝΑΤΟϊκή άσκηση BRILLIANT ARROW 2017 που διεξάγεται στον εναέριο χώρο των Γερμανίας και Ολλανδίας από τις 11 έως τις 22 Σεπτεμβρίου. Κατά τη διάρκεια της συμμαχικής άσκησης θα εκτελεστούν σενάρια επιθετικών και αμυντικών αποστολών καθώς επίσης θα εξεταστεί η διαλειτουργικότητα των NATO Response Forces (NRF). Τις δραστηριότητες θα συνδράμουν σύστημα AWACS του NATO, αεροσκάφος εναέριου ανεφοδιασμού A310 MRTT της Γερμανικής Αεροπορίας και Α/Α συστήματα.

O Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης παρέστη στο συνέδριο 6th Athens Flying Week (AFW) Aviation Development Conference, το οποίο πραγματοποιήθηκε στη Λέσχη Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της αεροπορικής επίδειξης Athens Flying Week (AFW) Tanagra International Air Show 2017. Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ απηύθυνε στους συνέδρους ομιλία με θέμα «Η αεροπορική ισχύς ως πυλώνας της αμυντικής στρατηγικής. Ο ρόλος της σε διακλαδικό πλαίσιο στη στήριξη του αμυντικού δόγματος της Ελλάδας υπό το φως των εξελίξεων στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο», όπου μεταξύ άλλων ανέφερε πως «για την επαύξηση των δυνατοτήτων αεροπορικής ισχύος σχεδιάζουμε, δρομολογούμε και υλοποιούμε:

  • Την αναβάθμιση του στόλου των μαχητικών αεροσκαφών, στην οποία θα είναι ενεργή η συμμετοχή της εγχώριας βιομηχανίας.
  •  Τον εκσυγχρονισμό των αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας Ρ-3 του Πολεμικού Ναυτικού, που γίνεται στην ΕΑΒ, ώστε σύντομα να καλύψουν το κενό που έχουμε τα τελευταία χρόνια στην εκτέλεση αποστολών Ναυτικής Συνεργασίας. Πολύ σύντομα θα έχουμε και το πρώτο αεροσκάφος στοναέρα.
  • Την απόκτηση ελικοπτέρων CHINOOK από τις ΗΠΑ με πολύ ευνοϊκούς οικονομικούς όρους. Έχουμε ήδη παραλάβει τα 6 πρώτα ελικόπτερα και τα επόμενα 4 θα παραληφθούν σύντομα, αυξάνοντας σημαντικά τις μεταφορικές μας δυνατότητες. Αξιοσημείωτο είναι ότι στηνπαρούσα πυροσβεστική περίοδο τα CHINOOK ανέλαβαν σημαντικό μέρος των αποστολών αεροπυρόσβεσης.
  • Την απόκτηση συστημάτων μη επανδρωμένων αεροσκαφών για να βελτιώσουμε τις δυνατότητες από αέρος επιτήρησης.
Εκτός όμως από τα μέσα μας, και καθώς έχουμε αναγνωρίσει το προσωπικό μας ως τη βασική πηγή της ισχύος μας, δίνουμε ιδιαίτερη σημασία στην εκπαίδευση. Έτσι στον τομέα της αεροπορικής εκπαίδευσης:
  • Προχωράμε στη δημιουργία διακλαδικού κέντρου εκπαίδευσης στα ελικόπτερα, με στόχο να βελτιώσουμε συνολικά το επίπεδο των πληρωμάτων μας.
  • Προωθούμε τη δημιουργία διεθνούς κέντρου αεροπορικής εκπαίδευσης στην Καλαμάτα, στοχεύοντας αφενός στην αναβάθμιση της παρεχόμενης εκπαίδευσης στους ιπταμένους μας αλλά και στην αύξηση του διεθνούς κύρους μας.
  • Στο ίδιο πνεύμα κινείται και η προσπάθεια που ξεκινήσαμε για τη δημιουργία ενός Κέντρου Αριστείας στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, το οποίο θα διαπραγματεύεται το ζήτημα της άμυνας από αεροπορικές και πυραυλικές απειλές».

Εντύπωση πάντως προκαλεί η απούσια αναφοράς στο πρόγραμμα προμήθειας ελικοπτέρων OH-58D Kiowa Warrior σε αντίθεση με παλαιότερες ομιλίες του.

Αμυντική βιομηχανία

Στις 7 Σεπτεμβρίου συγκροτήθηκε από την ΥΠΕΘΑ/ΓΔΑΕΕ Ομάδας Εργασίας, η οποία θα προβεί σε εκ νέου καταγραφή της παρούσας κατάστασης για το Πρόγραμμα Ανάπτυξης Βομβιδοφόρου Βλήματος Όλμου 120 mm. Υπενθυμίζεται ότι τον Μάρτιο του 2000 ανατέθηκε σύμβαση στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (τότε ΕΒΟ-ΠΥΡΚΑΛ) για το Πρόγραμμα Ανάπτυξης Βομβιδοφόρου Βλήματος Όλμου 120 mm, στο πλαίσιο προμήθειας 200 όλμων Ε-56 των 120mm από τον Ελληνικό Στρατό, το οποίο δεν υλοποιήθηκε. Η Επιτροπή καλείται να διερευνήσει τα παρακάτω ζητήματα που εύλογα δημιουργεί η αδυναμία ολοκλήρωσης αυτής για 17 συναπτά έτη: 1) Οι λόγοι που οδήγησαν στην χρήση πεδίου βολής στην Σερβία για τις δοκιμές του όλμου, δεν υπήρχε κατάλληλο πεδίο βολής στη χώρα μας; 2) Οι λόγοι καθυστέρησης ανάληψης απόφασης λύσης της σύμβασης επί σειρά ετών. 3) Οι λόγοι που η συμβαλλόμενη εταιρία (ΕΑΣ ΑΒΕΕ) ανέλαβε την κατασκευή ενός όλμου, τεχνικών προδιαγραφών, που δεν μπορεί να φέρει σε πέρας. 4) Οι λόγοι που ο επιχειρησιακός φορέας επιμένει στην χρήση συγκεκριμένου τύπου πυροσωλήνα. 5) Οποιοδήποτε άλλο ζήτημα που φαίνεται να οδηγεί στην λύση της σύμβασης μετά την παρέλευση 17 περίπου ετών.

Στρατιωτική διπλωματία

Στις 16 Σεπτεμβρίου 2017, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ, συμμετείχε στη Σύνοδο της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ, σε επίπεδο Αρχηγών ΓΕΕΘΑ (Military Committee Conference in Chiefs of Defence Session), στα Τίρανα. Τα θέματα τα οποία συζητήθηκαν στη σύνοδο αφορούσαν:

  • Στην προώθηση της συνεκτικότητας μεταξύ των δράσεων της προβολής σταθερότητας, της καταπολέμησης της τρομοκρατίας και των πρωτοβουλιών του ΝΑΤΟ για ανάπτυξη δυνατοτήτων άμυνας και ασφάλειας.
  • Στην εξέταση της κατάστασης ασφαλείας και της στρατηγικής εκτίμησης της Συμμαχίας στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων.
  • Στην αναθεώρηση θεσμικών κειμένων που αφορούν στην προσαρμογή της δομής διοίκησης του ΝΑΤΟ στο εξελισσόμενο περιβάλλον ασφαλείας.
  • Στην εξέλιξη των επιχειρήσεων RESOLUTE SUPPORT στο Αφγανιστάν και “KFOR” στο Κόσοβο.
  • Στην εκλογή του νέου Προέδρου της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ. Νέος Πρόεδρος εξελέγη ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων του Ηνωμένου Βασιλείου (Chief of the Defence Staff), Air Chief Marshal Sir Stuart Peach, o οποίος και θα αναλάβει καθήκοντα το θέρος του 2018.

Ανατολικός Παρατηρητής

Σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών της Τουρκίας, το «Πένθιμο Εμβατήριο» του Frédéric Chopin που παιανίζει από στρατιωτική μπάντα στις κηδείες πεσόντων στρατιωτικών και αστυνομικών αντικαθίσταται από το «Segah Tekbir» του Οθωμανού συνθέτη Itri που περιλαμβάνει στίχους του Κορανίου. Ο δημόσιος διάλογος για την αντικατάσταση του «Πένθιμου Εμβατηρίου» ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2016, όταν σε κηδεία Τούρκου στρατιωτικού που σκοτώθηκε από το ΡΚΚ, οι συνάδελφοί του άρχισαν να φωνάζουν δυνατά «Allahu Αkbαr», επιδιώκοντας κατά τον τρόπο αυτό να σταματήσει η μπάντα. Έπειτα από αυτό το συμβάν, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βετεράνων του Τουρκικού Στρατού δήλωσε ότι οι στρατιώτες θεώρησαν πως το «Πένθιμο Εμβατήριο» είναι ξένο για τους Τούρκους και ζήτησε την αντικατάστασή του από «Segah Tekbir» που θεωρείται παραδοσιακή μελωδία της οθωμανικής κουλτούρας. Επιπλέον, σύμφωνα με εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας για το νέο σχολικό έτος, η 23η Απριλίου, η 19η Μαίου και η 29η Οκτωβρίου (που συνδέονται με τον Μουσταφά Κεμάλ) δεν περιλαμβάνονται σε λίστα για τις προς εορτασμό αργίες στα τουρκικά σχολεία ενώ προστέθηκε η 15η Ιουλίου.

https://www.youtube.com/watch?v=mmOVhdPSFwg

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του τουρκικού Γενικού Επιτελείου, από 1ης Ιανουαρίου έως 10 Σεπτεμβρίου 2017 εκτελέστηκαν 562 αποστολές αναγνώρισης/κρούσης Μη Επανδρωμένων Αεροσκάφων και «αδρανοποιήθηκαν 1.853 τρομοκράτες, εκ των οποίων οι 867 εκτός συνόρων». Το ίδιο διάστημα σκοτώθηκαν 127 στρατιωτικοί/χωροφύλακες/πολιτοφύλακες και τραυματίστηκαν 356 ακόμα.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Συρίας προειδοποίησε στις 16 Σεπτεμβρίου ότι θα θεωρούσε «παράνομη» την παρουσία τουρκικών στρατευμάτων στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας, μία ημέρα μετά την συμφωνία Ρωσίας, Ιράν και Τουρκίας στην 6η Σύνοδο της Αστάνα για την εγκαθίδρυση ζώνης «αποκλιμάκωσης» στην επαρχία Idlib. Οι αντιπροσωπείες των τριών εγγυητριών κρατών της εκεχειρίας στην Συρία συμφώνησαν στην ανάπτυξη 500 στρατιωτικών παρατηρητών από κάθε πλευρά για περίοδο 6 μηνών, η οποία δύναται να επεκταθεί χρονικά, χωρίς ωστόσο να έχει διευκρινιστεί πως θα εφαρμοστεί πρακτικά, δεδομένου ότι στην επαρχία δραστηριοποιούνται ισλαμιστικές οργανώσεις που συνδέονται με την Al Qaeda. Την ίδια ημέρα, η Τουρκία προώθησε προσωπικό της 4ης Ταξιαρχίας Καταδρομών στη συνοριακή διάβαση του Reyhanlı ενώ στο σιδηροδρομικό σταθμό Αλεξανδρέττας αφίχθησαν περί τα 80 τεθωρακισμένα οχήματα της 65ης Μηχανοκίνητης Ταξιαρχία Πεζικού του 5ου Σώματος Στρατού από την Αρκαδιόπολη (Lüleburgaz) της Ανατολικής Θράκης.