Βολή τορπίλης από το υποβρύχιο ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ (S120)

20
1209

O Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Ναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη ΠΝ, τον Αρχηγό ΓΕΝ Αντιναύαρχο Νικόλαο Τσούνη ΠΝ και τον Αρχηγό Στόλου Αντιναύαρχο Ιωάννη Παυλόπουλο ΠΝ επιβιβάστηκαν στις 18 Σεπτεμβρίου στο υποβρύχιο ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ (S120), το οποίο εξετέλεσε επιτυχή άσκηση βολής εκπαιδευτικής τορπίλης εναντίον στόχου επιφανείας.

Η εκπαιδευτική δραστηριότητα πραγματοποιήθηκε στην περιοχή του κόλπου των Μεγάρων και ο στόχος απεικονίστηκε από πυραυλάκατο του Πολεμικού Ναυτικού. Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα της εφημερίδας Καθημερινή, «το κόστος νέων τορπιλών υψηλής τεχνολογίας κυμαίνεται περί τα 300 εκατ. ευρώ και σίγουρα αυτή τη στιγμή δεν αποτελεί προτεραιότητα για το Π.Ν., το οποίο (σ.σ. ορθώς) ιεραρχεί υψηλότερα την αναβάθμιση των φρεγατών τύπου ΜΕΚΟ». Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η Αθήνα σχεδιάζει να διαθέσει αριθμό υποβρυχίων Τύπου 214HN για επιχειρήσεις ή ασκήσεις στη Μεσόγειο, πλέον εκείνων της «Sea Guardian» του ΝΑΤΟ, της «Sophia» της Ε.Ε. στην Κεντρική Μεσόγειο και της UNIFIL στα ανοικτά του Λιβάνου, για την οποία διεκδίκησε την ανάληψη ηγεσίας από 1ης Ιανουαρίου 2018.

Tην ίδια ημέρα, προηγήθηκε συνάντηση του Αρχηγού Στόλου Αντιναυάρχου Ιωάννη Παυλόπουλο ΠΝ με τον Διοικητή ΑΣΔΕΝ Αντιστράτηγο Νικόλαο Μανωλάκο στο Ναύσταθμο Σαλαμίνας με σκοπό την ενημέρωση για την διεξαγωγή των ασκήσεων ΑΣΤΡΑΠΗ 5/17 και ΒΡΟΝΤΗ 2/17.