Ανασκόπηση εβδομάδας #55

24
1167

Στις 18 Αυγούστου 2017, στο πλαίσιο των δράσεων αποτροπής και ελέγχου της επιχειρησιακής ετοιμότητας, ενεργοποιήθηκαν και αναπτύχθηκαν τα Τμήματα Χρονικών Ετοιμοτήτων (ΤΧΕ) της Τακτικής Διοίκησης του 21ου Μηχανοκίνητου Συντάγματος Πεζικού. Η δραστηριότητα αξιολογήθηκε από το Δ΄ Σώμα Στρατού.

Στο πλαίσιο των δράσεων αποτροπής που έχει θεσπίσει πρόσφατα το Γενικό Επιτελείο Στρατού στις Περιοχές Ευθύνης των 8ης και 9ης Μηχανοποιημένων Ταξιαρχιών, πλησίον των Βορείων συνόρων, Σχηματισμοί της Ιης Μεραρχίας Πεζικού (Ι ΜΠ) εκτελούν καθημερινά δραστηριότητες επιτήρησης, επαγρύπνησης και διεξάγουν ασκήσεις. Σκοπός των δράσεων είναι η ενίσχυση του συστήματος επιτήρησης συνόρων και η επαύξηση του αισθήματος ασφάλειας των κατοίκων της περιοχής.

Στις 17 Αυγούστου 2017, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, Αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής, επισκέφθηκε το 2ο Συγκρότημα Αεροπορίας Στρατού στο Αεροδρόμιο Πάχης Μεγάρων. Ακολούθως, στις 18 Αυγούστου πραγματοποίησε επίσκεψη στην Περιοχή Ευθύνης της 88 Στρατιωτικής Διοίκησης στη νήσο Λήμνο ενώ στις 23 Αυγούστου 2017 επισκέφθηκε τα Στρατηγεία της XVI Μηχανοκίνητης Μεραρχίας Πεζικού στο Διδυμότειχο, της 3ης Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας στην Καβύλη, της 30ης Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας στον Λαγό και της Τακτικής Διοίκησης του 21 Συντάγματος Πεζικού στην Πλάτη καθώς το Επιτηρητικό Φυλάκιο (ΕΦ) «ΜΑΡΑΣΙΩΝ».

Από 2 έως 20 Αυγούστου 2017, το Πολεμικό Ναυτικό συμμετείχε στην επιχείρηση Sea Guardian του ΝΑΤΟ στην κεντρική Μεσόγειο. Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση της Ναυτικής Διοίκησης (MARCOM) μαζί με το ελληνικό σκάφος, που δεν κατονομάζεται, στα διεθνή ύδατα ανοικτά της Λιβύης ήταν η φρεγάτα EURO (F575) του Ιταλικού Ναυτικού.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Ελευθερία, στις 11 Αυγούστου πραγματοποιήθηκαν οι πρώτες δοκιμαστικές πτήσεις Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών ΠΗΓΑΣΟΣ ΙΙ από την 110 Πτέρυγα Μάχης. Όπως κατ΄αποκλειστικότητα είχε αποκαλύψει η e-Amyna, το Ανώτατο Αεροπορικό Συμβούλιο αποφάσισε στις 13 Μαρτίου την μετεγκατάσταση της Μοίρας Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών (Μ.ΜΕΑ/Φ) από το Αεροπορικό Απόσπασμα Ακτίου στην Αεροπορική Βάση Λάρισας ενόψει της αναστολής λειτουργίας της 348 Μοίρα Τακτικής Αναγνώρισης και της απόσυρσης των 3 εναπομεινάντων αεροσκαφών RF-4E Phantom. Αποστολή της Μ.ΜΕΑ/Φ είναι η εκτέλεση επιχειρήσεων τακτικής αναγνώρισης όψεως, ημέρα και νύχτα και η παροχή πληροφοριών σε πραγματικό χρόνο.

Tο Β’ Τρίμηνο 2017 η ΠΑ εκτέλεσε 208 αποστολές αεροδιακομιδών, με 568 εξόδους Α/Φ-Ε/Π και 539 ώρες πτήσεις, μεταφέροντας 318 ασθενείς. Κατά το διάστημα αυτό, τα μεγαγωγικά C-27J Spartan της 354 Μοίρας πραγματοποίησαν 121 αποστολές, συμπληρώνοντας 337 ώρες πτήσης.

Στις 22 Αυγούστου 2017, η Υπηρεσία Αξιοποίησης Ακίνητης Περιουσίας Ενόπλων Δυνάμεων (ΥΠΑΑΠΕΔ) ανακοίνωσε ότι τα έσοδα απόρροια των γόνιμων διενεργηθέντων διαγωνισμών για τη μίσθωση ακινήτων ανέρχονται σε €13,5 εκατ. σε βάθος εικοσαετίας ή περί τις €650.000 για το τρέχον έτος. Υπενθυμίζεται ότι στις 6 Δεκεμβρίου 2016, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Καμμένος δήλωνε, από το βήμα της Βουλής, ότι τα έσοδα από την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων θα ανέλθουν στα 300 εκατ. ευρώ για το 2017, και θα σταθεροποιηθούν στα 400-500 εκατ. ευρώ τα επόμενα έτη, ενώ προηγουμένως, στις 8 Ιουνίου 2016, κατά την ομιλία του στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών υποσχόταν «ετήσια έσοδα άνω του €1,5 δισ.» από την αξιοποίηση των ακινήτων «αντικειμενικής αξίας €34 δισ.»

Αμυντική βιομηχανία

Στις 22 Αυγούστου 2017 υπογράφτηκε στη ΓΔΑΕΕ η Σύμβαση 004B/17 μεταξύ του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και της εταιρείας Intracom Defence Electronics για την επέκταση του Δικτύου Επικοινωνιών Υψηλής Ταχύτητας «ΑΙΓΑΙΑΣ» του Πολεμικού Ναυτικού. Το πρόγραμμα είχε εγκριθεί από την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής το 2014 με προϋπολογισμό €25 εκατ.

Στις 23 Αυγούστου 2017, ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Χρήστος Χριστοδούλου, επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας στην Τανάγρα, όπου συναντήθηκε με τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΑΒ, Ζαχαρία Γκίκα, και υψηλόβαθμα στελέχη της εταιρείας. Κατά την διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν τρέχοντα θέματα που άπτονται της συντήρησης πτητικών μέσων της Πολεμικής Αεροπορίας από την εταιρεία.

Στις 24 Αυγούστου 2017 προκηρύχθηκε από την ΓΔΑΕΕ/ΥΠΕΘΑ ο Διαγωνισμός Ανάθεσης και Εκτέλεσης Σύμβασης για το Υποπρόγραμμα «Γενική Επιθεώρηση – Επισκευή Κυρίων Μηχανών Diesel MTU 20V 956 TB82 Φρεγατών τ. ΜΕΚΟ» με τη διαδικασία διαπραγμάτευσης, με κριτήριο ανάθεσης την συμφερότερη από οικονομική άποψη προσφορά. Το πρόγραμμα είχε εγκριθεί από την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής το 2014 με προϋπολογισμό €13,8 εκατ.

Σε εξέλιξη βρίσκεται από την 1η Αυγούστου ο νέος διαγωνισμός πώλησης της Ελληνικής Βιομηχανίας Οχημάτων (ΕΛΒΟ) με τιμή εκκίνησης πάλι τα 10 εκατ. ευρώ και καταληκτική προθεσμία για την υποβολή προσφοράς την 28η Αυγούστου. Υπενθυμίζεται ότι ο προηγούμενος διαγωνισμός απέβη άκαρπος, καθώς η εκκαθαριστική αρχή είχε εντοπίσει ελλείμματα στους φακέλους και των δύο εταιρειών που είχαν καταθέσει δεσμευτικές προσφορές, δηλαδή του γερμανικού ομίλου Krauss-Maffei Wegmann και του νοτιοαφρικανικού Paramount Group. Το τοπίο θα ξεκαθαρίσει μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου, αφού προηγηθεί ο έλεγχος των δικαιολογητικών και η αξιολόγηση των οικονομικών προσφορών.

Νέα παράταση έως τις 22 Σεπτεμβρίου για την ανοιχτή δημόσια διαβούλευση τεχνικών προδιαγραφών για την υλοποίηση του ευρωπαϊκού προγράμματος «Ανάπτυξη του Εθνικού Συστήματος Ολοκληρωμένης Θαλάσσιας Επιτήρησης (ΕΣΟΘΕ)» έδωσε το υπουργείο Ναυτιλίας. Το έργο συνολικού προϋπολογισμού €60 εκατ. που καρικονοβατεί από το 2014, χρηματοδοτείται από το Ταμείο Εσωτερικής Ασφάλειας και θα πρέπει να είναι πλήρως εγκατεστημένο και λειτουργικό έως τα τέλη του 2022. Πρόκειται για έργο ανοιχτής αρχιτεκτονικής στο οποίο αναμένεται να ολοκληρωθούν συστήματα αισθητήρων (καμερών, ραντάρ) σε 30 νησιά του Αιγαίου Πελάγους, Μη Επανδρωμένα Αεροσκάφη καθώς και δορυφορικές υπηρεσίες παρακολούθησης. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Καθημερινή, μεταξύ των ομίλων που συμμετέχουν στη διαδικασία περιλαμβάνονται η σουηδική Saab Solutions και εταιρεία συμφερόντων του γαλλικού ομίλου Thales, αλλά και όμιλοι από την Ισπανία και την Πορτογαλία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Στρατιωτική διπλωματία

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, το στρατιωτικό προσωπικό που έχει αναπτυχθεί στο Αφγανιστάν στο πλαίσιο της Αποστολής Resolute Support του ΝΑΤΟ ανέρχεται σε 13.459, μεταξύ των οποίων 558 από την Τουρκία, 86 από τη Βουλγαρία, 83 από την Αλβανία 83 και 4 από την Ελλάδα.

Στις 23 Αυγούστου 2017 πραγματοποιήθηκε η τελετή παράδοσης – παραλαβής της προεδρίας της πολιτικοστρατιωτικής επιτροπής (PMSC – SEDM/CC) των χωρών της Πρωτοβουλίας Υπουργών Άμυνας ΝΑ Ευρώπης (SEDM), καθώς και της διοίκησης της Ταξιαρχίας SEEBRIG από τον Ρουμάνο Ταξίαρχο Tudorica Petracha, τον οποίο μετά το πέρας της θητείας του θα διαδεχθεί Έλληνας αξιωματικός. Στη τελετή παρέστησαν ο ΑΝΥΕΘΑ Δ. Βίτσας, ο Υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Φλώρος, εκπροσωπώντας τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, ο Επιτελάρχης της 1ης Στρατιάς Υποστράτηγος Πέτρος Δεμέστιχας εκπροσωπώντας τον Αρχηγό ΓΕΣ, οι υφυπουργοί Άμυνας από Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Βουλγαρία, ΠΓΔΜ, Τουρκία και άλλοι αξιωματούχοι από τις χώρες που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία των χωρών SEDM. Η πρωτοβουλία SEDM ξεκίνησε το 1996, ως άτυπο φόρουμ συνεργασίας των υφυπουργών Άμυνας των χωρών των Βαλκανίων και της ΝΑ Ευρώπης και συμμετέχουν οι χώρες: Αλβανία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Βουλγαρία, Γεωργία, Ελλάδα, ΗΠΑ, Ιταλία, Κροατία, Μαυροβούνιο, Ουκρανία, ΠΓΔΜ, Ρουμανία, Σερβία, Σλοβενία, Τουρκία και ως χώρα παρατηρητής η Μολδαβία. Την προεδρία των επιτροπών της SEDM-CC/PMSC από 1ης Ιουλίου 2017 και έως την 30η Ιουνίου 2019 έχει αναλάβει η Ελλάδα, παραλαμβάνοντας από την Τουρκία, με πρόεδρο τον πρέσβη ε.τ. Ελευθέριο Αγγελόπουλο. Η Πολυεθνική Ειρηνευτική Δύναμη Νοτιο-Ανατολικής Ευρώπης MULTINATIONAL PEACE FORCE SOUTH – EASTERN EUROPE (MPFSEE) – Ταξιαρχία SOUTH – EASTERN EUROPE BRIGADE (SEEBRIG) ιδρύθηκε το 1998. Στην Ταξιαρχία συμμετέχουν οι χώρες: Αλβανία, Βουλγαρία, Ελλάδα, ΠΓΔΜ, Ρουμανία, Τουρκία. Το Στρατηγείο της SEEBRIG άρχισε να λειτουργεί το 1999 στη Φιλιππούπολη και από το 2003 μεταστάθμευσε στην Κωνστάτζα, το 2007 στην Κωνσταντινούπολη και από τον Ιούλιο του 2011 μεταστάθμευσε στον Τύρναβο όπου και θα παραμείνει έως το 2020. Η Ταξιαρχία έχει αναπτυχθεί μια φορά, όταν ανέλαβε τη Διοίκηση της Πολυεθνικής Ταξιαρχίας στην Καμπούλ για ένα εξάμηνο το 2006.

Κύπρος

Στις 18 Αυγούστου 2017 εκτελέστηκε η διεθνής Άσκηση Έρευνας-Διάσωσης CYPFRA-04/17 στη θαλάσσια περιοχή νότια της Κύπρου, εντός της περιοχής ευθύνης της Κυπριακής Δημοκρατίας (ΚΔ), με τη συμμετοχή 1 Ε/Π της ΜΑΕΠ του Αρχηγείου Αστυνομίας και της φρεγάτας GUEPRATTE (F714) του Γαλλικού Ναυτικού. Τον επιχειρησιακό έλεγχο και το συντονισμό των Α/Ν Μέσων που έλαβαν μέρος στην άσκηση, είχε το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΚΣΕΔ) Λάρνακας, σε συνεργασία το Γαλλικό Ναυτικό.

Στρατιωτική αντιπροσωπεία από το Υπουργείο Άμυνας της Αιγύπτου πραγματοποίησε τριήμερη επίσκεψη στην Κύπρο κατά τη διάρκεια της οποίας υπεγράφη Πρόγραμμα Εφαρμογής Στρατιωτικής Συνεργασίας μεταξύ των Υπουργείων Άμυνας Κύπρου και Αιγύπτου. Η αιγυπτιακή αντιπροσωπεία είχε επαφές με αξιωματικούς του Υπουργείου Άμυνας, του ΓΕΕΦ και του ΚΣΕΔ και στις 23 Αυγούστου υπογράφηκε στο Συντονιστικό Κέντρο «ΖΗΝΩΝ» το Πρόγραμμα Εφαρμογής Στρατιωτικής Συνεργασίας σε επίπεδο Ειδικών Επιχειρήσεων Έρευνας – Διάσωσης και Ναυτικής Συνεργασίας για τα έτη 2017-18, από τον Διευθυντή του Στρατιωτικού Επιτελείου του Υπουργείου Άμυνας Πλοίαρχο Κώστα Φυτιρή και τον Ταξίαρχο Ahmed Fahmy Ahmed.

Σε δύο με δυόμιση χρόνια από σήμερα η Τουρκία θα παρέχει ηλεκτρικό ρεύμα στα Κατεχόμενα της Κύπρου μέσω υποθαλάσσιου καλωδίου, σύμφωνα με δηλώσεις του «υπουργού Οικονομίας και Ενέργειας» του ψευδοκράτους στην εφημερίδα Καθημερινή Κύπρου.

Ανατολικός παρατηρητής

Ο Στρατός των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν ανακοίνωσε ότι η συνεργασία με τις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις για την αντιμετώπιση των Κούρδων ανταρτών στις περιοχές του Σιντζάρ και Καντίλ του βορείου Ιράκ δεν περιλαμβάνεται στα σχέδιά του, διαψεύδοντας τον πρόεδρο της Τουρκίας Recep Tayyip Erdogan, ο οποίος είχε δηλώσει ότι «μια κοινή επιχείρηση των δυνάμεων της Τουρκίας και του Ιράν εναντίον των κούρδων ανταρτών παραμένει στην ημερησία διάταξη». Σημειωτέον, ότι αμφότερες οι χώρες αντιτίθενται στο κουρδικό δημοψήφισμα ανεξαρτησίας που έχει ορισθεί από την Κουρδική Περιφειακή Διοίκηση (KRG) του Ιράκ για τις 25 Σεπτεμβρίου 2017.

Την άνοιξη του 2018 αναμένεται η παράδοση του πρώτου τουρκικού αεροσκάφους F-35A, σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχων της κατασκευάστριας εταιρείας Lockheed Martin. Το πρώτο ζεύγος μαχητικών θα παραμείνει στην Αεροπορική Βάση Luke για εκπαίδευση χειριστών και τεχνικών.

Αναταράξεις στην ιεραρχία των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων εξακολουθούν να προκαλούν οι αποφάσεις του Ανωτάτου Στρατιωτικού Συμβουλίου (YAŞ). Στις 17 Αυγούστου 2017, ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας İbrahim Kalın ανακοίνωσε την παραίτηση του Αρχηγού Στόλου Ναυάρχου Veysel Kösele, ο οποίος είναι αρχαιότερος του νεοπροαχθέντος Aντιναυάρχου Adnan Özbal που αναλαμβάνει την ηγεσία του Τουρκικού Ναυτικού. Στις 20 Αυγούστου δημοσιεύθηκαν στο ΦΕΚ οι τοποθετήσεις ανωτάτων αξιωματικών, μεταξύ των οποίων του Αντιστρατήγου Zekai Aksakallı που από Δκτης Ειδικών Δυνάμεων (ÖΚΚ) τοποθετήθηκε Δκτης του 2ου Σώματος Στρατού της 1ης Στρατιάς στην Ανατολική Θράκη. Η ÖΚΚ μεταπίπτει σε Ταξιαρχία με Διοικητή τον Ταξίαρχο Ahmet Ercan Çorbacı και Υποδιοικητή τον Ταξίαρχο Oğuz Tozak. Διοικητής της Χωροφυλακής αναλαμβάνει ο Αντιστράτηγος Arif Çetin ενώ Διοικητής των κατοχικών δυνάμεων στην Κύπρο (ΚΤΒΚ) ο Υποστράτηγος Yılmaz Yıldırım, τέως διοικητής της λεγόμενης «Τ/Κ Διοίκησης Δυνάμεων Ασφαλείας» (GKK). Μετά από δημοσιεύματα του Τύπου περί παραιτήσεων 10 ανωτάτων αξιωματικών, το υπουργείο Άμυνας υποχρεώθηκε στις 22 Αυγούστου να ανακοινώσει επίσημα την παραίτηση 7 ανωτάτων αξιωματικών. Σε μια σπάνια για τα τουρκικά δεδομένα περίπτωση, ο Τούρκος πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan δήλωσε πως «ένας στρατιώτης εκτελεί το καθήκον του όπου κι αν τοποθετηθεί. Η θητεία του [Aksakallı] στις Ειδικές Δυνάμεις τελείωσε. Με απόφαση του YAŞ τοποθετήθηκε διοικητής του 2ου Σώματος Στρατού. Από τώρα και στο εξής, θα ασκεί τα καθήκοντά του από εκείνη τη θέση».

Αίτημα συνδρομής στον τομέα της αεροπορικής εκπαίδευσης υπέβαλε το τουρκικό υπουργείο Άμυνας προς την αμερικανική πλευρά, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ James Mattis στην Άγκυρα στις 23 Αυγούστου. Σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ, ο πρόεδρος Erdogan «εξέφρασε την οργή του» για τη συνεχιζόμενη στήριξη των ΗΠΑ στις κουρδικές Λαϊκές Μονάδες Προστασίας (YPG) στη βόρεια Συρία. Στη συνάντηση μεταξύ των δύο αντιπροσωπειών, συμμετείχαν από τουρκικής πλευράς, ο υπουργός Άμυνας Nurettin Canikli, o διοικητής της ΜΙΤ Hakan Fidan, ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας İbrahim Kalın και η σύμβουλος του προέδρου για θέματα εξωτερικής πολιτικής Gülnur Aybet.

Συνεχίζονται οι εκκαθαρίσεις στις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις και η ενίσχυση των εξουσιών του προέδρου Erdogan. Σύμφωνα με τα προεδρικά διατάγματα 693 και 694 που δημοσιεύθηκαν στο ΦΕΚ στις 25 Αυγούστου, απολύονται μεταξύ άλλων 106 στελέχη του Τουρκικού Στρατού, 40 στελέχη του Τουρκικού Ναυτικού, 59 στελέχη της Τουρκικής Αεροπορίας (εκ των οποίων 17 Ιπτάμενοι), 1 από το Γενικό Επιτελείο, 19 από το υπουργείο Άμυνας, 3 υπάλληλοι της κρατικής βιομηχανίας ΜΚΕΚ καθώς και 170 διπλωματικοί υπάλληλοι του ΥΠΕΞ. Παράλληλα χάνουν το συνταξιοδοτικό τους δικαίωμα και ανακαλούνται τα διαβατήρια 10 απόστρατων αξιωματικών της Τουρκικής Αεροπορίας. Η εθνική υπηρεσία πληροφοριών (ΜΙΤ) της Τουρκίας υπάγεται εφεξής στην προεδρία και αναλαμβάνει για πρώτη φορά την αρμοδιότητα συλλογής πληροφοριών και παρακολούθησης του προσωπικού των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων και του υπουργείου Άμυνας. Στο σχετικό διάταγμα προβλέπονται επίσης πως η διενέργεια δικαστικής έρευνας για τον διοικητή της ΜΙΤ ή η κατάθεσή του ως μάρτυρας θα πρέπει να έχει εγκριθεί προηγούμενως από τον πρόεδρο ενώ ρυθμίζεται νομοθετικά η δυνητική ανταλλαγή ατόμων ξένης υπηκοότητας σε καθεστώς κράτησης στην Τουρκία με άτομα τουρκικής υπηκοότητας από το εξωτερικό.

Σύμφωνα με διαφημιστικό υλικό του ρωσικής κατασκευής αντιαεροπορικού συστήματος Pantsir-S1 (κατά ΝΑΤΟ: SA-22 Greyhound) στη διεθνή έκθεση Army-2017, το Α/Α σύστημα κατέρριψε 6 Μη Επανδρωμένα Αεροσκάφη στην Συρία, μεταξύ των οποίων και ένα τουρκικό ΜΕΑ Bayraktar στις 11 Μαίου 2017 στην περιοχή της Ταρτούς. Υπενθυμίζεται ότι στο Pantsir-S1 πιστώνεται η κατάρριψη του τουρκικού αναγνωριστικού αεροσκάφους RF-4E Phantom, το οποίο είχε παραβιάσει το συριακό εθνικό εναέριο χώρο στις 22 Ιουνίου 2012.