Ανασκόπηση εβδομάδας #352

0
1952

Διεθνής κατάσταση

Στην Ουκρανία συμπληρώθηκαν δύο χρόνια πολέμου από την 24η Φεβρουαρίου 2022, ημέρα της ρωσικής εισβολής. Ο πόλεμος αρχίζει να παίρνει δυσμενή τροπή για τις ουκρανικές δυνάμεις, κυρίως λόγω της έλλειψης επαρκών πυρομαχικών πυροβολικού. Την τελευταία εβδομάδα ολοκληρώθηκε η απαγκίστρωση των ουκρανικών δυνάμεων από την Avdiivka και η κατάληψή της από τις ρωσικές δυνάμεις, που σημείωσαν τοπικές επιτυχίες και σε άλλα μέτωπα. Επιτυχία της ουκρανικής πλευράς ήταν η κατάρριψη ενός ακόμη από τα σπάνια ρωσικά ιπτάμενα ραντάρ Α-50. Οι χάρτες προέρχονται από την πλέον πρόσφατη ανάλυση του Institute for the Study of War:

Πολύ σημαντική κρίνεται η επίσημη επίσκεψη του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη στην Ινδία, που πραγματοποιήθηκε στις 21-22 Φεβρουαρίου. Όπως έχουμε ξαναγράψει, η ιστορικά καλή σχέση Ελλάδας και Ινδίας, καθώς και η αντιπαλότητα της Ινδίας με το Πακιστάν (του οποίου είναι γνωστή η στενή σχέση με την Τουρκία) είναι μεταξύ των λόγων που καθιστούν εξαιρετικές τις προοπτικές ανάπτυξης της στρατηγικής συνεργασίας της Ελλάδας με την Ινδία, που είναι πλέον η πολυπληθέστερη χώρα στον κόσμο, και μία από τις ταχύτερα ανατυσσόμενες.

ΥΕΘΑ/ΓΕΕΘΑ

Στις 23 Φεβρουαρίου ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ν. Δένδιας, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Δ. Χούπη, πραγματοποίησε επίσκεψη στην 115 Πτέρυγα Μάχης, όπου τον υποδέχθηκαν ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Δ. Γρηγοριάδης και ο Διοικητής της 115ΠΜ Σμήναρχος Χ. Γρηγορούδης. Ακολούθως ο κ. Δενδιας μετέβη στην 340 Μοίρα της 115 ΠΜ όπου ενημερώθηκε σχετικά με την αποστολή και τον υψηλό βαθμό αποτελεσματικότητας και ετοιμότητας του προσωπικού, για την ανάληψη και επιτυχή διεξαγωγή αεροπορικών επιχειρήσεων οποτεδήποτε απαιτηθεί και σύμφωνα με τα ισχύοντα σχέδια. Στη συνέχεια, ο Υπουργός πραγματοποίησε πτήση πάνω από το Αιγαίο, σε σχηματισμό F-16 Viper της 340 Μοίρας, μαζί με τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Δημήτριο Χούπη και τον Αρχηγό ΓΕΑ Αντιπτέραρχο (Ι) Δημοσθένη Γρηγοριάδη. Την ίδια ημέρα ο ΥΕΘΑ επισκέφθηκε την 1η Μοίρα Αλεξιπτωτιστών στο Μάλεμε Χανίων, όπου συνομίλησε με τα στελέχη και ενημερώθηκε για επιχειρησιακά θέματα και την αποστολή της Μοίρας. Κατά την επίσκεψη τελέσθηκε επιμνημόσυνη δέηση για τους πεσόντες του Α/Φ Noratlas στην Κύπρο (1974) και εν συνεχεία ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κατέθεσε στέφανο στο μνημείο τους.

Χθες Σάββατο 24 Φεβρουαρίου,  υπουργός Εθνικής Άμυνας Ν. Δένδιας πραγματοποίησε  επίσκεψη στη Σχολή Εφέδρων Αξιωματικών Πεζικού (ΣΕΑΠ) στο Ηράκλειο Κρήτης, όπου τον υποδέχθηκαν ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Δ. Χούπης και ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Γ. Κωστίδης. Ο κ. Δένδιας συνομίλησε με τα στελέχη και ενημερώθηκε για επιχειρησιακά θέματα και την αποστολή της ΣΕΑΠ. Παρόντες επίσης ήταν ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Ιωάννης Κεφαλογιάννης, ο Διοικητής της ΑΣΔΕΝ Αντιστράτηγος Ε. Θεοδώρου, ο Διοικητής της ΣΕΑΠ Ταξίαρχος Α. Πράγιας και ο Διοικητής της 5ης Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας «V Μεραρχίας Κρήτης» Ταξίαρχος Μ. Πλούμης. Σε δηλώσεις του μετά την επίσκεψή του στη ΣΕΑΠ ο κ. Δένδιας θύμισε ότι ο ίδιος φοίτησε σε αυτήν και είναι έφεδρος αξιωματικός, τονίζοντας την ανάγκη ενίσχυσης της εφεδρείας και προσθέτοντας ότι σύντομα θα επισκεφθεί τη Φιλανδία όπου θα του γίνει η επίδειξη του φιλανδικού μοντέλου. Αναμένουμε με ενδιαφέρον τις παρεμβάσεις του κ. Δένδια στο μοντέλο της στρατιωτικής θητείας, μετά και την πολύ θετική δημόσια διαβεβαίωσή του ότι δεν σχεδιάζεται μείωσή της. Αφού όμως επικαλέστηκε την ιδιότητά του ως εφέδρου αξιωματικού, θυμίζουμε ότι μια βασική αρχή που διδάσκονται όλοι οι αξιωματικοί (μόνιμοι και έφεδροι) είναι η ανάληψη των ευθυνών τους. Οι Ένοπλες Δυνάμεις έχουν επείγουσες ανάγκες που απαιτούν από τον πολιτικό τους προϊστάμενο ανάληψη των ευθυνών του, αλλά οι ως τώρα ενέργειες και δηλώσεις του κ. Δένδια παραπέμπουν σε αναβλητικότητα και ευθυνοφοβία. Είναι ενδεικτική (και πολύ ανησυχητική) η δήλωσή του σε πρόσφατη συνέντευξη ότι φιλοδοξεί κατά την υπουργική θητεία του “να έχουν επιλεγεί αλλά όχι κατ’ ανάγκη να έχουν παραγγελθεί οι τύποι των οπλικών συστημάτων”. Οι Ένοπλες Δυνάμεις δεν έχουν ανάγκη από νέους Μεϊμαράκηδες, κύριε Υπουργέ. Η υποχρηματοδότησή τους ως το 2019 άφησε μεγάλες πληγές, που μόλις άρχισαν να επουλώνονται μετά το 2020. Είναι αναγκαίο να συνεχιστεί η προσπάθεια ανάταξης, και αυτό προϋποθέτει να αναλάβετε την ευθύνη που σας αναλογεί. Όπως μάθαμε ότι κάνουν οι έφεδροι αξιωματικοί, κάποτε στη ΣΕΑΠ…  

Την Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου 2024, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Δημήτριος Χούπης εγκαινίασε νέες κτιριακές εγκαταστάσεις στην έδρα του Ειδικού Τμήματος Αλεξιπτωτιστών (ΕΤΑ) στο Στρατόπεδο «ΥΠΟΣΤΡΑΤΗΓΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΚΑΛΛΙΝΣΚΗ» στη Νέα Πέραμο Αττικής.  Η ανακατασκευή των εν λόγω εγκαταστάσεων και η μετατροπή τους σε σύγχρονους κοιτώνες εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο για τη διαρκή αναβάθμιση των υποδομών και τη μέριμνα για το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ).  Κατά τη διάρκεια της τελετής, χαιρετισμό απηύθυνε ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ και ο Ταξίαρχος επί τιμή Π. Κυριακόπουλος (Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Cambridge Finance Ltd), ο οποίος συνέδραμε στην ανακαίνιση του συνόλου των εγκαινιαζομένων κτιριακών εγκαταστάσεων, εις μνήμην του Ιερολοχίτη  πατρός του, Αντιστρατήγου Όθωνα Κυριακόπουλου. Στην τελετή των εγκαινίων παρέστησαν επίσης ο Διοικητής της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) του ΓΕΕΘΑ Αντιστράτηγος Π. Μαυραγάνης, ο Διοικητής της Διακλαδικής Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων (ΔΔΕΕ) Υποστράτηγος Κ. Αλεξάκης, ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Ειδικών Δυνάμεων του ΓΕΣ (ΓΕΣ/ΔΕΔ) Υποστράτηγος Ν. Γιαννόπουλος, καθώς και ανώτεροι αξιωματικοί των ΕΔ – ΔΕΕ.

Την Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου 2024, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Δ. Χούπης συναντήθηκε στο γραφείο του με τον Deputy Supreme Allied Commander Europe (DSACEUR) Admiral Sir K. Blount, στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψής του στην Ελλάδα. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν οι γεωπολιτικές εξελίξεις σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο, με ιδιαίτερη έμφαση στην επικρατούσα κατάσταση στην Ουκρανία και στη Μέση Ανατολή, καθώς και οι διάφορες συμμαχικές δράσεις.  Επιπλέον ο DSACEUR πραγματοποίησε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Υπαρχηγό ΓΕΕΘΑ Αντιναύαρχο Χ. Σασιάκο ΠΝ, με τον οποίον αντάλλαξαν απόψεις για την ευρύτερη κατάσταση ασφαλείας.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Χ. Μαζανίτη για τον ιστότοπο enikos.gr, σε πρόσφατη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, ελήφθη οριστική απόφαση για την απόσυρση των ρωσικής προέλευσης αμυντικών συστημάτων (S-300, TOR-M1, OSA-AK και δευτερευόντως τα αερόστρωμνα Zubr), καθώς είναι πλέον πολύ δύσκολη η υποστήριξή τους δεδομένου του εμπάργκο του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στη Ρωσία λόγω της εισβολής στην Ουκρανία. Στόχος είναι η αξιοποίηση της ευκαιρίας που παρέχουν οι αγορές ρωσικής προέλευσης όπλων από τις ΗΠΑ και χώρες της ΕΕ που τα προωθούν στην Ουκρανία, δίνοντας  με υψηλό αντίτιμο. Πρέπει ωστόσο να επισημάνουμε ότι ενώ κάποια από τα ρωσικά όπλα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων μπορούν να αντικατασταθούν άμεσα με αντίστοιχα δυτικά συστήματα (πχ θα ήταν σημαντική επιτυχία η αντικατάσταση των 2 συστοιχιών S-300 που εδρεύουν στην Κρήτη με ισάριθμα συστήματα Patriot), για τα TOR-M1 και OSA-AK δεν υπάρχουν άμεσα διαθέσιμα δυτικά συστήματα με αντίστοιχες δυνατότητες. Θεωρητικώς τα TOR-M1 θα μπορούσαν να αντικατασταθούν στο ρόλο της παροχής Α/Α άμυνας σε μηχανοκίνητους σχηματισμούς από εποχούμενες εκδόσεις του IRIS-T (όπως το σουηδικό σύστημα IRIS-T που φέρεται σε όχημα BvS10), ενώ και τα OSA-AK θα μπορούσαν να αντικατασταθούν στο ρόλο της αντιαεροπορικής και αντιπυραυλικής άμυνας των νησιών από ισραηλινά συστήματα. Ωστόσο, δεδομένου ότι τα νέα αυτά συστήματα θα χρειαστούν χρόνο και χρήμα για να παραχθούν, η όποια συμφωνία πώλησης των ελληνικών TOR-M1 και OSA-AK θα πρέπει να προβλέπει επαρκές χρηματικό αντίτιμο, το οποίο να αφιερωθεί αμέσως σε παραγγελία των συστημάτων που θα τα αντικαταστήσουν – και όχι να καταλήξει στο γενικό δημόσιο κορβανά για να ξοδευτεί σε άλλους σκοπούς…

Στρατός Ξηράς

Απο 19 έως 23 Φεβρουαρίου 24, πραγματοποιήθηκε στο Πεδίο Βολής Δενδροχωρίου του Ν. Καστοριάς, η Τακτική Άσκηση Μετά Στρατευμάτων (ΤΑΜΣ) «ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ – 24», με τη συμμετοχή του Τμήματος Βασικής Εκπαίδευσης Ανθυπολοχαγών ΠΒ, Τάξεως ΣΣΕ/2023 και του Τμήματος Βασικής Εκπαίδευσης Μονίμων Λοχιών ΣΜΥ/2023. Στην ΤΑΜΣ «ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ – 24» οι Ανθυπολοχαγοί και Μόνιμοι Λοχίες Πυροβολικού εκπαιδεύτηκαν στις ενέργειες και τις διαδικασίες που πραγματοποιούνται κατά τον αγώνα υποστήριξης αμυντικών και επιθετικών επιχειρήσεων, στο περιβάλλον σύγχρονου πολέμου και ειδικότερα στις ενέργειες κατά την κανονική και νυχτερινή ανάπτυξη της Πυροβολαρχίας και την εκτέλεση ειδικών βολών με εκρηκτικά, καπνογόνα και φωτιστικά βλήματα.

Την Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου 2024, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού Αντιστράτηγος Γ. Κωστίδης συνοδευόμενος από τον Διοικητή της ΑΣΔΕΝ Αντιστράτηγο Ε. Θεοδώρου, πραγματοποίησε επίσκεψη στην Περιοχή Ευθύνης (ΠΕ) της 5ης Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας (5 Α/Μ ΤΑΞ) «V ΜΕΡΑΡΧΙΑ ΚΡΗΤΩΝ» και στη Σχολή Εφέδρων Αξιωματικών Πεζικού (ΣΕΑΠ). Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, ο Αρχηγός ενημερώθηκε για την αποστολή, τις επιχειρησιακές και τις εκπαιδευτικές δραστηριότητές του Σχηματισμού, καθώς και για την παρεχόμενη εκπαίδευση της Σχολής. Στη συνέχεια απεύθυνε σύντομο χαιρετισμό, έδωσε τις κατευθυντήριες οδηγίες στο προσωπικό και τόνισε τη σημασία της αποστολής που έχει κληθεί να επιτελέσει.

Το Σάββατο 17 Φεβρουαρίου 2024, η Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων συμμετείχε με αντιπροσωπεία 3 Ευελπίδων στον διαγωνισμό XV Commando Half Marathon που διεξήχθη στην Πολωνία και διοργανώθηκε από το Military University of Technology της Πολωνίας. Στον διαγωνισμό συμμετείχαν Στρατιωτικές Ακαδημίες από τις Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας της Ελλάδας, της Λετονίας, της Νορβηγίας, της Ουκρανίας, της Πολωνίας και της Ρουμανίας, εκ των οποίων την 1η θέση στην ομαδική κατάταξη, κατέλαβε η Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων.

Από 5 έως 15 Φεβρουαρίου 2024, η Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών (ΣΜΥ), διεξήγαγε χειμερινή εκπαίδευση – διαβίωση στο Περτούλι Τρικάλων. Η εκπαίδευση, στην οποία συμμετείχαν προσωπικό και μέσα της 1ης Ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού (1η ΤΑΞΑΣ), περιέλαβε μεταξύ άλλων, διεξαγωγή ασκήσεων μικρών κλιμακίων, βολές μάχης ταχείας αντίδρασης, αντικείμενα εκμάθησης τεχνικών επιβίωσης, χρήση κεκλιμένης αερογέφυρας, οργάνωση ζώνης ρίψεως και αεροδιακομιδή τραυματία.

Από 30 Ιανουαρίου έως 16 Φεβρουαρίου 2024, η Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων (ΣΣΕ) διεξήγαγε χειμερινή εκπαίδευση – διαβίωση στον Υμηττό και στο Περτούλι Τρικάλων.Η εκπαίδευση, την οποία παρακολούθησαν και 8 σπουδαστές από τις Στρατιωτικές Ακαδημίες της Βουλγαρίας, των ΗΠΑ και της Λετονίας, περιέλαβε μεταξύ άλλων, διεξαγωγή ασκήσεων μικρών κλιμακίων, βολές μάχης ταχείας αντίδρασης, βολές με ατομικό και βαρύ οπλισμό καθώς και αντικείμενα εκμάθησης τεχνικών επιβίωσης. Επιπρόσθετα, πραγματοποιήθηκε συνεκπαίδευση με προσωπικό και μέσα της 1ης Ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού (1η ΤΑΞΑΣ) και του Κέντρου Εκπαίδευσης Τεθωρακισμένων (ΚΕΤΘ).

Στις 19 Φεβρουαρίου επαναπροκηρύχθηκε από την ΓΔΑΕΕ ο διαγωνισμός για την προμήθεια 12 μεταχειρισμένων Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μάχης Μηχανικού (ΤΟΜΜΧ) και την εν συνεχεία υποστήριξή τους με εκτιμώμενο ανώτατο συνολικό ποσό για 4 έτη τα €24 εκατ.

Πολεμικό Ναυτικό

Έφτασαν χθες Σάββατο στην αεροπορική βάση Ελευσίνας, με αμερικανικό μεταγωγικό αεροσκάφος C-17, τα πρώτα 2 από τα συνολικά 7 ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα MH-60R που προμηθεύεται το Πολεμικό Ναυτικό. Τα δύο “Romeo”, μετά τη συναρμολόγηση των πτερύγων κλπ. και τους απαραίτητους ελέγχους, θα πετάξουν για το Ναυτικό Οχυρό Κοτρώνι, που θα αποτελέσει τη βάση τους. Ευχόμαστε καλές πτήσεις, “καλό κυνήγι”, και ασφαλείς προσγειώσεις/προσνηώσεις!

Από τη Δευτέρα 19 έως την Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου 2024, διεξήχθη προγραμματισμένη εθνική Άσκηση «ΑΙΓΙΑΛΟΣ 1/24» του Πολεμικού Ναυτικού, στη ευρύτερη θαλάσσια περιοχή Κεντρικού και Ανατολικού Αιγαίου, με συμμετοχή Πλοίων των Διοικήσεων, Αμφιβίων Δυνάμεων (ΔΑΔ), Υποβρυχίων Καταστροφών (ΔΥΚ), Αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας και Τμημάτων του Στρατού Ξηράς. Η εν λόγω εκπαίδευση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του ετήσιου προγράμματος επιχειρησιακής εκπαίδευσης των Μονάδων του Αρχηγείου Στόλου, με σκοπό τη διατήρηση και περαιτέρω επαύξηση της επιχειρησιακής ετοιμότητας και μαχητικής ικανότητας των συμμετεχόντων.

Στο πλαίσιο διεθνών δραστηριοτήτων που σχεδιάζει και συντονίζει το ΓΕΕΘΑ, η φρεγάτα ΚΑΝΑΡΗΣ έχει ενσωματωθεί στη Δύναμη Κρούσης του Ελικοπτεροφόρου USS BATAAN κατά τον πλου του εντός περιοχής ευθύνης Α/ΓΕΕΘΑ. Κατά την συμμετοχή της η ελληνική φρεγάτα πραγματοποιεί σειρά αεροναυτικών ασκήσεων με σκοπό την επαύξηση του επιπέδου επιχειρησιακής ετοιμότητας και μαχητικής ικανότητας.

Το Πολεμικό Ναυτικό θα συμμετάσχει με την φρεγάτα ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΗΣ και το υποβρύχιο ΜΑΤΡΩΖΟΣ στη μεγάλη ανθυποβρυχιακή άσκηση του ΝΑΤΟ “Dynamic Manta 2024”, που θα διεξαχθεί από 27 Φεβρουαρίου έως 9 Μαρτίου στην Ιταλία.

Αύριο αναμένεται η συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ που θα εγκρίνει και τυπικά την αποστολή της φρεγάτας ΥΔΡΑ στην Ερυθρά Θάλασσα. Την τελευταία εβδομάδα το πλοίο πραγματοποίησε νέους δοκιμαστικούς πλόες κατά τους οποίους δοκιμάστηκαν τα συστήματά του απέναντι σε κάθε είδους απειλές, συμπεριλαμβανομένων UAV και USV. Ενδεικτικό της σημασίας που δίνεται στις δοκιμές είναι ότι του πλοίου επέβη κατά τις δοκιμές ο Υπαρχηγός Στόλου.

Στις 20 Φεβρουαρίου, ο υπουργός Άμυνας της Αυστραλίας R. Marles ανακοίνωσε και επίσημα τον πρόωρο παροπλισμό της φρεγάτας ANZAC (FFH150) που εισήλθε σε υπηρεσία το 1996 και υποβλήθηκε σε ΕΜΖ την περίοδο 2014-2015. Όπως είχαμε γράψει τόσο στο Twitter όσο και σε προηγούμενη ανασκόπηση εβδομάδας, οι 8 φρεγάτες κλάσης ANZAC του RAN βασίζονται στον ίδιο τύπο (ΜΕΚΟ 200) με τις 4 ελληνικές φρεγάτες κλάσης ΥΔΡΑ, και η απόσυρσή τους δίνει μια σημαντική ευκαιρία στο Πολεμικό Ναυτικό να αντικαταστήσει παλιότερες μονάδες, η οποία πρέπει να διερευνηθεί. Οφείλουμε βέβαια να επισημάνουμε επίσης ότι ο R. Marles αιτιολόγησε την απόφασή του λέγοντας σε συνέντευξη ότι η φρεγάτα ANZAC (FFH150) ήταν σε κακή κατάσταση, και είναι εξεταστέο αν η δήλωση αυτή αληθεύει ή οφείλεται σε πολιτική σκοπιμότητα. Προσθέτουμε όμως ότι οι προ μηνός πληροφορίες από τα ΜΜΕ της Αυστραλίας ανέφεραν και επικείμενη απόσυρση δύο ακόμη φρεγατών κλάσης ANZAC λόγω έλλειψης πληρωμάτων, και όχι λόγω κακής κατάστασης. Σε κάθε περίπτωση, επαναλαμβάνουμε ότι η Ελλάδα πρέπει να διερευνήσει, μέσα από τους κατάλληλους επίσημους διαύλους, την κατάσταση και τη διαθεσιμότητα των συγκεκριμένων φρεγατών.

Πολεμική Αεροπορία

Από την Κυριακή 4 έως την Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου 2024, η Πολεμική Αεροπορία (ΠΑ) συμμετείχε στην άσκηση «Spears of Victory 24», με κλιμάκιο τεσσάρων (4) αεροσκαφών F-16 Block 50 και ανάλογο προσωπικό της 347Μ, από την 111 Πτέρυγα Μάχης (ΠΜ), το οποίο μεταστάθμευσε στην Αεροπορική Βάση King Abdulaziz, στο Νταχράν της Σαουδικής Αραβίας. Κατά τη διάρκεια της άσκησης εκτελέσθηκαν αποστολές οι οποίες κάλυψαν όλο το εύρος των αεροπορικών επιχειρήσεων, ημέρα και νύχτα, σε περιβάλλον αντιμετώπισης σύγχρονων απειλών. Στην άσκηση συμμετείχαν εκτός της Ελλάδας, δυνάμεις της Σαουδικής Αραβίας με αεροσκάφη F-15, EF-2000 και PA-200, η Γαλλία με Rafale, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα με F-16, το Ηνωμένο Βασίλειο με EF-2000, το Κατάρ με F-15, το Μπαχρέιν με F-16, το Ομάν με EF-2000, το Πακιστάν με JF-17 και οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής με προσωπικό εδάφους.

Μηδενική ήταν και την τελευταία εβδομάδα η παραβατική δραστηριότητα της τουρκικής αεροπορίας στο Αιγαίο, καθώς δεν σημειώθηκαν παραβιάσεις του ελληνικού εναερίου χώρου ή παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας του FIR Αθηνών.

Κύπρος

Το διήμερο 21 έως 22 Φεβρουαρίου 2024, πραγματοποιήθηκε στην θαλάσσια περιοχή Κύπρου, η ναυτική άσκηση μικρής κλίμακας ΤΑΜΣ «ΔΕΛΦΙΝΙ-01/2024» της Διοίκησης Ναυτικού (ΔΝ). Σκοπός της άσκησης ήταν η αξιολόγηση της επιχειρησιακής ετοιμότητας και μαχητικής ικανότητας των πληρωμάτων των Πολεμικών Πλοίων της ΔΝ.  Ειδικότερα, το σενάριο της άσκησης περιλάμβανε τακτικές κινήσεις και προχωρητικούς ελιγμούς, εκτέλεση πυρών επιφανείας από τα πυροβόλα των πλοίων, αντιμετώπιση ασύμμετρης απειλής, συνεργασία και ανταλλαγή πληροφοριών των Πολεμικών Πλοίων με τα Ναυτικά Παρατηρητήρια, γυμνάσια επιστασίας βλαβών και τεχνικές ασκήσεις.

Κάκιστη εντύπωση προκάλεσε στην Κύπρο η αποστροφή του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας της κυβέρνησης της Ελλάδας Χ. Στυλιανίδη από το βήμα της Βουλής των Ελλήνων, ότι “η μισή Κύπρος είναι ήδη τουρκική”, με πρόσθετες αναφορές σε “fake μάχες” κλπ. Η αλήθεια είναι ότι δεν περιμέναμε κάτι καλύτερο από τον κ. Στυλιανίδη, γνωστό υποστηρικτή του Σχεδίου Ανάν. Το ερώτημα είναι με ποιο σκεπτικό δικαιούται ο εν λόγω πολιτικός μια θέση, και μάλιστα νευραλγική, στην κυβέρνηση της Ελλάδος…

Ανατολικός Παρατηρητής

Στις 21 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε η παρθενική πτήση του πρωτοτύπου του τουρκικού μαχητικού αεροσκάφους ΚΑΑΝ, με τον δοκιμαστή πιλότο Barbaros Demirbas στα χειριστήρια. Ανεξαρτήτως της καθοριστικής συμβολής της BAE Systems στην ανάπτυξή του και της εξάρτησής του από αμερικανικούς κινητήρες, πρόκειται αναμφίβολα για ένα ορόσημο για το πρόγραμμα άνω των $20 δισ. που ξεκίνησε προ 14 ετών και την τουρκική αεροδιαστημική βιομηχανία κατ΄επέκταση. Ο προγραμματισμός προβλέπει την κατασκευή δεύτερου πρωτοτύπου το 2025 και την αρχική παραγωγή συνολικά 20 Α/Φ έκδοσης Block 10 με κινητήρες F110-GE-129E από το 2028. Ο Τούρκος πρόεδρος Ρ.Τ. Ερντογάν μάλιστα σχολίασε σε προεκλογική συγκέντρωση ότι είναι “ακριβώς σαν το F-16”, δήλωση που ερμηνεύτηκε ως υπονοούμενο για τις δυσκολίες που αντιμετώπισε η Τουρκία στην έγκριση της πώλησης F-16, και γενικότερα για το στόχο της απεξάρτησης της Τουρκίας από τις ΗΠΑ.

Σχετικά με τις παράνομες τουρκικές NAVTEX που εκδόθηκαν για ελληνικές ασκήσεις στο Αν. Αιγαίο, το υπουργείο Εξωτερικών επέδωσε ρηματική διακοίνωση στην τουρκική πλευρά, ενώ επιπλέον έχουν σταλεί επιστολές διαμαρτυρίας στην αρμόδια υπηρεσία του IΜΟ και στον Ισπανό συντονιστή Navtex.