Ανασκόπηση εβδομάδας #347

0
2535

Διεθνής κατάσταση

Στην Ουκρανία ο πόλεμος συνεχίζεται, με τις ρωσικές δυνάμεις να έχουν επιτύχει εδαφικά κέρδη κατά τις επιχειρήσεις τους στον άξονα Kupyansk-Svatove-Kreminna, κοντά στο Bakhmut, καθώς και στα όρια των επαρχιών Donetsk-Zaporizhia Oblast. Στις 14 Ιανουαρίου η Ουκρανία σημείωσε μια σημαντική επιτυχία, καταρρίπτοντας ένα ρωσικό ιπτάμενο ραντάρ Α-50 με Α/Α βλήματα μεγάλου βεληνεκούς πάνω από την αζοφική θάλασσα και προκαλώντας ζημιές σε ένα Il-22Μ που το συνόδευε. Η ευκαιρία για την κατάρριψη δόθηκε πιθανώς λόγω της ευάλωτης θέσης στην οποία αναγκάστηκε να προωθήσει η ρωσική αεροπορία το ιπτάμενο ραντάρ Α-50 μετά τη συστηματική καταστροφή ρωσικών σταθμών ραντάρ στην Κριμαία από ουκρανικά πλήγματα. Το πλήγμα για τη ρωσική αεροπορία είναι σημαντικό, καθώς ο συνολικός αριθμός των Α-50 υπολογίζεται σε 10, εκ των οποίων επιχειρησιακά είναι περίπου τα μισά. Στον τομέα του εφοδιασμού της Ουκρανίας, ο Επίτροπος της ΕΕ για την εσωτερική αγορά T. Breton δήλωσε στις 20 Ιανουαρίου ότι η ΕΕ θα έχει δυνατότητα παραγωγής ενός εκατομμυρίου οβίδων πυροβολικού μηνιαίως από το Μάρτιο ή Απρίλιο του 2024 και θα αυξήσει αυτό τον αριθμό σε 1,3 ως 1,4 εκατομμύρια μηνιαίως ως το τέλος του 2024 και ακόμη περισσότερο το 2025, προωθώντας το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής της στην Ουκρανία. Οι χάρτες προέρχονται από την πλέον πρόσφατη ανάλυση του Institute for the Study of War:

Στις 16 Ιανουαρίου το ελληνόκτητο (υπό σημαία Μάλτας) φορτηγό πλοίο “Zografia” επλήγη από ιρανικό αντιπλοϊκό βαλλιστικό πύραυλο ‘Asef’ (Fateh-313). Την ευθύνη της επίθεσης ανέλαβαν οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης. Το πλοίο, που ήταν κενό φορτίου, συνέχισε την πορεία του προς το Σουέζ χωρίς πρόβλημα.

ΥΕΘΑ/ΓΕΕΘΑ

Την Τρίτη 16 Ιανουαρίου 2024 πραγματοποιήθηκε η τελετή παράδοσης παραλαβής καθηκόντων Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, από τον Στρατηγό Κ. Φλώρο στον Στρατηγό Δ. Χούπη, στις εγκαταστάσεις της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων στην Βάρη Αττικής, παρουσία του υπουργού Εθνικής Άμυνας Ν. Δένδια, του υφυπουργού Ι. Κεφαλογιάννη, του Αρχηγού ΓΕΣ Αντιστρατήγου Γ. Κωστίδη, του Αρχηγού ΓΕΝ Αντιναυάρχου Δ.-Ε. Κατάρα ΠΝ, του  Αρχηγού ΓΕΑ Αντιπτεράρχου (Ι) Δ. Γρηγοριάδη και άλλων επισήμων. Της τελετής προηγήθηκε κατάθεση στεφάνου από τον Επίτιμο Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Κ. Φλώρο, στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη στην Αθήνα. Ως ενδιαφέρον στοιχείο από την ημερήσια διαταγή του αποχωρούντος Α/ΓΕΕΘΑ Στρατηγού (Ι) Κ. Φλώρου σημειώνουμε μεταξύ άλλων την αναφορά του στο νέο μισθολόγιο των Ενόπλων Δυνάμεων που έχει υποβληθεί στην πολιτική ηγεσία, και του οποίου η θεσμοθέτηση θα βοηθούσε και στην αντιμετώπιση του προβλήματος των παραιτήσεων στελεχών, ιδίως στο Πολεμικό Ναυτικό.

Από την Δευτέρα 8 έως την Τετάρτη 17 Ιανουαρίου 2024, και στο πλαίσιο της Στρατιωτικής Συνεργασίας Ελλάδας και Η.Π.Α., πραγματοποιήθηκε υπό τον συντονισμό της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) του ΓΕΕΘΑ η διμερής συνεκπαίδευση ODYSSEY ENCORE στην ευρύτερη περιοχή της Μαγνησίας και της Πιερίας. Η συνεκπαίδευση, η οποία είναι τύπου LIVEX/FTX (Live Exercise/Field Training Exercise), επικεντρώθηκε στην σχεδίαση και διεξαγωγή αντικειμένων αμφίβιων επιχειρήσεων και εκτέλεσης συνδυασμένων πυρών υποστήριξης. Κατά την διάρκειά της, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να εξασκηθούν σε σύνθετα επιχειρησιακά σενάρια. Στην συνεκπαίδευση από ελληνικής πλευράς συμμετείχε προσωπικό και μέσα του ΓΕΣ και της ΔΕΠ του ΓΕΕΘΑ, ενώ από αμερικανικής πλευράς προσωπικό και μέσα της 26th Marine Expeditionary Unit (MEU).

Yπογράφηκε στις 17 Ιανουαρίου 2024 η σύμβαση για το έργο «Κατασκευή και εν Συνεχεία Υποστήριξη Εξομοιωτή Ελεύθερης Πτώσης (Αεροσήραγγα)» επ’ ωφελεία των Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων, συνολικής αξίας €11,12 εκατ. με ανάδοχο την Ανώνυμη Τεχνική Ηλεκτρομηχανολογική Εταιρία TRITON ACT. Oι νέες κτιριακές εγκαταστάσεις μαζί με τον εξοπλισμό θα παραδοθούν έτοιμα προς χρήση σε 2 έτη ενώ ακολουθεί 7ετής περίοδος εν συνεχεία υποστήριξης.

Στρατός Ξηράς

Την Πέμπτη 18 Ιανουαρίου 2024, πραγματοποιήθηκε η τελετή παράδοσης – παραλαβής καθηκόντων Αρχηγού Γενικού Επιτελείου Στρατού, από τον Στρατηγό Ά. Χουδελούδη στον Αντιστράτηγο Γ. Κωστίδη, στις εγκαταστάσεις της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων (ΣΣΕ), στη Βάρη Αττικής. Στην τελετή παρέστησαν μεταξύ άλλων ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ν. Δένδιας, ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Ι. Κεφαλογιάννης, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Δ. Χούπης, ο Επίτιμος Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός ε.α. Κ. Φλώρος, ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Δ. – E. Κατάρας ΠΝ, ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Δ. Γρηγοριάδης και άλλοι επίσημοι.

Την Τετάρτη 17 Ιανουαρίου 2024, πραγματοποιήθηκε στην έδρα του Γενικού Επιτελείου Στρατού, στο Στρατόπεδο «ΣΤΡΑΤΑΡΧΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΓΟΥ», η πρώτη συνεδρίαση του νέου Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου (ΑΣΣ) παρουσία του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Δ. Χούπη, ο οποίος απηύθυνε χαιρετισμό προς τα μέλη του ΑΣΣ. Η νέα σύνθεση του ΑΣΣ είναι η ακόλουθη:

–  Αντιστράτηγος Γεώργιος Κωστίδης, Αρχηγός ΓΕΣ
–  Αντιστράτηγος Δημόκριτος Κωνσταντάκος, Διοικητής 1ης Στρατιάς/EU-OHQ
–  Αντιστράτηγος Σπυρίδων Αλφαντάκης, Γενικός Επιθεωρητής Στρατού
–  Αντιστράτηγος Ανδρέας Κορωνάκης, Υπαρχηγός ΓΕΣ
–  Αντιστράτηγος Σταύρος Παπασταθόπουλος, Διοικητής Δ΄ ΣΣ
–  Αντιστράτηγος Εμμανουήλ Θεοδώρου, Διοικητής ΑΣΔΕΝ
–  Αντιστράτηγος Αθανάσιος Σαρδέλλης, Διοικητής ΣΕΘΑ
–  Αντιστράτηγος Δημήτριος Μπολομύτης, Διοικητής ΑΣΔΥΣ
–  Αντιστράτηγος Προκόπιος Μαυραγάνης, Διοικητής Διοίκησης Ειδικού Πολέμου
–  Αντιστράτηγος Μιχαήλ Κλούβας, Επιθεωρητής Αναδιοργάνωσης ΣΞ στο ΓΕΕΘΑ – Συντονιστής Σύστασης Διοίκησης Κατασκευών και Αντιμετώπισης Φυσικών Καταστροφών – Διοικητής Διοίκησης Κατασκευών και Αντιμετώπισης Φυσικών Καταστροφών (από ενεργοποίησή της)
–  Αντιστράτηγος Δημήτριος Βακεντής, Επιτελάρχης ΓΕΣ
–  Αντιστράτηγος Αθανάσιος Γαρίνης, Διοικητής Γ’ ΣΣ/NRDC – GR.

Αυτό που πρέπει να σχολιαστεί σχετικά με τη νέα σύνθεση του ΑΣΣ είναι η σύσταση της νέας θέσης αντιστρατήγου με ρόλο “Επιθεωρητή Αναδιοργάνωσης ΣΞ στο ΓΕΕΘΑ – Δκτη Διοίκησης Κατασκευών και Αντιμετώπισης Φυσικών Καταστροφών”. Με την απόφαση αυτή, την οποία ανέφερε και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ν. Δένδιας κατά τη συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ (αναφερόμενος και σε “ειδικές μονάδες μεικτής χρήσης”) φαίνεται να επισημοποιείται η χρήση των Ενόπλων Δυνάμεων ως δύναμης Πολιτικής Προστασίας “δια πάσαν νόσον”. Όπως είχαμε γράψει και το Σεπτέμβριο με αφορμή τη χρήση προσωπικού των ΕΔ για την περισυλλογή νεκρών ζώων από τις πλημμύρες της Θεσσαλίας, η επισημοποίηση της εμπλοκής των Ενόπλων Δυνάμεων στην Πολιτική Προστασία είναι βήμα προς τη λάθος κατεύθυνση. Οι Ένοπλες Δυνάμεις έχουν συγκεκριμένη αποστολή, που είναι η Εθνική Άμυνα, δηλαδή ο σχεδιασμός, η εκπαίδευση και η προετοιμασία για το ενδεχόμενο πολέμου – και ήδη αντιμετωπίζουν αρκετές δυσκολίες στην εκπλήρωση της αποστολής αυτής. Όλα τα άλλα είναι πάρεργα, που αποπροσανατολίζουν από την αποστολή αυτή και φθείρουν τα μέσα και το προσωπικό τους.

Πολεμικό Ναυτικό

Συνεχίζονται οι ετοιμασίες για την αποστολή της φρεγάτας ΥΔΡΑ στην Ερυθρά Θάλασσα για συμμετοχή στην επιχείρηση Prosperity Guardian, αν και επισήμως εκκρεμεί ακόμα η απόφαση για την επιλογή της. Μεταξύ άλλων δημοσιεύθηκαν την τελευταία εβδομάδα (πολύ κακώς) φωτογραφίες από σύστημα anti-drone που έχει τοποθετηθεί στο πλοίο, ενώ υπάρχουν και άλλες πληροφορίες για βελτίωση του εξοπλισμού του ενόψει της αποστολής. Οι δημοσιευθείσες πληροφορίες περί 17 παραιτήσεων από το πλήρωμα της συγκεκριμένης φρεγάτας δεν αληθεύουν – άλλωστε για όσους γνωρίζουν, υπάρχουν αρκετοί νόμιμοι (π.χ. ιατρικοί) τρόποι για να αποφύγει ένα στέλεχος μια ανεπιθύμητη αποστολή στο εξωτερικό, χωρίς να καταφύγει στην παραίτηση. Βεβαίως το πρόβλημα των παραιτήσεων στο ΠΝ είναι υπαρκτό, αλλά είναι γενικότερο και χρήζει συνολικής αντιμετώπισης, με πρώτο βήμα την αναμόρφωση του μισθολογίου. Όσο για τον πρόσθετο εξοπλισμό της φρεγάτας ενόψει της αποστολής, θα επαναλάβουμε το ερώτημα που θέσαμε και την προηγούμενη εβδομάδα: αν απαιτούνται τόσες προσθήκες στο πλοίο που θα πάει στην Ερυθρά Θάλασσα λόγω του κινδύνου των Χούθι, τι πρέπει να υποθέσουμε για τις δυνατότητες αυτοάμυνας των μονάδων του Στόλου απέναντι στην τουρκική απειλή, που διαθέτει περισσότερους και ποιοτικότερους αντιπλοϊκούς πυραύλους και drones;

Στο πλαίσιο της συζήτησης για τις φρεγάτες τύπου ΜΕΚΟ και το πρόγραμμα αναβάθμισής τους, καλό είναι να ληφθεί υπόψη και η πρόσφατη είδηση ότι το πολεμικό ναυτικό της Αυστραλίας (RAN) έχει θέσει εκτός υπηρεσίας την πρώτη από τις 8 αναβαθμισμένες φρεγάτες του τύπου ΜΕΚΟ (κλάσης ANZAC) και ετοιμάζεται να θέσει εκτός υπηρεσίας δύο ακόμη, λόγω έλλειψης πληρωμάτων. Οι 8 αυτές φρεγάτες βασίζονται στο ίδιο σχέδιο με τις 4 ελληνικές ΜΕΚΟ (κλάσης Ύδρα), τέθηκαν σε υπηρεσία μεταξύ 1996 και 2006, και έχουν όλες εκσυγχρονιστεί μεταξύ 2011-2017, στοιχεία που τις καθιστούν ιδανική λύση στην επείγουσα ανάγκη του ΠΝ για “πλώρες”, ώστε να αντικαταστήσει τις γηρασμένες φρεγάτες τύπου S. Οι φρεγάτες ANZAC είναι ολοκληρωμένα πλοία, πολύ ικανότερα και προτιμότερα από τα LCS που φαίνεται να προκρίνονται ως “αναγκαίο κακό” και “μοναδική λύση” για το ΠΝ. Σίγουρα η απόσυρση των πρώτων τριών ANZAC από την ενεργό υπηρεσία δεν συνεπάγεται αυτομάτως ότι πωλούνται, αλλά το ενδεχόμενο αυτό πρέπει να διερευνηθεί εντατικά και επειγόντως από ελληνικής πλευράς, με αξιοποίηση των διπλωματικών διαύλων και ενδεχομένως της ελληνικής ομογένειας στην Αυστραλία.

Οι φρεγάτες ΛΗΜΝΟΣ (F451) και ΑΔΡΙΑΣ (F459) πραγματοποίησαν συνεκπαιδεύσεις με γαλλικές φρεγάτες στο πλαίσιο της συμμετοχής τους σε διεθνείς αποστολές στη Μεσόγειο.

Την Παρασκευή 19 Ιανουαρίου 2024 πραγματοποιήθηκε στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων στον Πειραιά η τελετή παράδοσης – παραλαβής των καθηκόντων του Αρχηγού Γενικού Επιτελείου Ναυτικού από τον Ναύαρχο Ι. Δρυμούση ΠΝ, στον Αντιναύαρχο Δ.-Ε. Κατάρα ΠΝ. Στην τελετή παρέστησαν μεταξύ άλλων ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Ν. Δένδιας, ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Ι. Κεφαλογιάννης, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Δ. Χούπης, ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Γ. Κωστίδης και ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Δ. Γρηγοριάδης. Από την ημερήσια διαταγή του αποχωρούντος Α/ΓΕΝ Ναυάρχου Ι. Δρυμούση σημειώνουμε την ευθεία βολή του με στόχο “φωνές που προκρίνουν λύσεις για συρρίκνωση ή μικρό και ευέλικτο Ναυτικό που αγνοούν ότι “ιστορικά η επιβίωση των Ελλήνων στηρίχθηκε
στη θάλασσα και στο ισχυρό Ναυτικό του. Ιστορικά όσες φορές η Ελλάδα δεν είχε
ισχυρό ναυτικό μπήκε σε περιπέτειες“, τη ρητή αναφορά του σε 4 αναβαθμισμένες MEKO καθώς και στην “πρόταση βραχυπρόθεσμης ανανέωσης του Στόλου, η οποία παρουσιάσθηκε στο υψηλότατο επίπεδο της πολιτικής ηγεσίας έχοντας ως κέντρο βάρους αφενός την αντικατάσταση των Φ/Γ τ. S με νέας κατασκευής Φ/Γ πολλαπλού ρόλου αεράμυνας, με μεγάλη ισχύ πυρός σε όλες τις μορφές πολέμου, οι οποίες απαιτείται να κατασκευασθούν στην Ελλάδα, ώστε η εν συνεχεία υποστήριξή τους να είναι δυνατή και οικονομοτεχνικά συμφέρουσα, και αφετέρου την πρόσκτηση μετά επιθεώρηση από το ΠΝ κατάλληλων μικρότερων μεταχειρισμένων ναυτικών μονάδων”. Εκτιμάται ότι η τελευταία αποστροφή του αποχωρούντος Α/ΓΕΝ αφορά εξοπλιστικό “πακέτο” που αφορά τη συμμετοχή της Ελλάδας στη ναυπήγηση της νέας αμερικανικής κλάσης φρεγατών Constellation και την παραχώρηση πλοίων LCS ως ενδιάμεσης λύσης, όπως αναφέρεται και σε σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Realnews.

Είναι ενδιαφέρον να συγκριθούν τα παραπάνω λεγόμενα του ναυάρχου Δρυμούση με τις σχετικές σκέψεις που διατύπωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ν. Δένδιας στη συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ στις 19 Ιανουαρίου. Αφ’ ενός διαπιστώνεται διάσταση ως προς τον επιθυμητό αριθμό των φρεγατών ΜΕΚΟ που θα αναβαθμιστούν, καθώς ο απερχόμενος Α/ΓΕΝ μίλησε σαφώς για “4” αναβαθμισμένες Φ/Γ ΜΕΚΟ ενώ κατά τον κ. Δένδια “πρέπει να εκσυγχρονίσουμε έναν αριθμό από τις υπάρχουσες φρεγάτες μας” (άρα όχι όλες). Αφ’ ετέρου διαπιστώνεται σύγκλιση στην προοπτική “φρεγάτας νέας γενιάς” που θα ναυπηγηθεί (και) σε ελληνικά ναυπηγεία, προσπερνώντας τόσο την παραγγελία της 4ης FDI όσο και το πρόγραμμα κορβετών που απασχολούσε την επικαιρότητα. Το μέλλον θα δείξει αν και ο ΥΕΘΑ εννοεί ως “φρεγάτες νέας γενιάς” που θα ναυπηγηθούν στην Ελλάδα τις FFG-X/Constellation (ενδεχομένως σε συνδυασμό με παραχώρηση πλοίων LCS ως ενδιάμεση λύση, όπως σαφώς υπονόησε ο ναύαρχος Δρυμούσης) ή αν έχει υπόψη του την εγχώρια ναυπήγηση άλλης κλάσης φρεγατών (ενδεχομένως μια μεγεθυμένη έκδοση της κοινής ευρωπαϊκής κορβέτας EPC; ). Όπως έχουμε ξαναγράψει, η ανανέωση των μεγάλων μονάδων επιφανείας του Στόλου είναι πια ένα σταυρόλεξο για γερούς λύτες.

Πολεμική Αεροπορία

Την Πέμπτη 18 και την Παρασκευή 19 Ιανουαρίου 2024, διεξήχθη συνεκπαίδευση ADEX (Air Defence Exercise) 2 αεροσκαφών F-16 της 340 Μοίρας από την 115 Πτέρυγα Μάχης (ΠΜ) με την ιταλική φρεγάτα «ITS BERGAMINI» και 2 αεροσκαφών F-4 της 338 Μοίρας από την 117ΠΜ, με τη φρεγάτα «HMS RICHMOND» του Ηνωμένου Βασιλείου, της Μόνιμης Συμμαχικής Ναυτικής Δύναμης 2 (Standing NATO Maritime Group Two – SNMG2), στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή νοτιοανατολικά Καρπάθου και ανατολικά Κυθήρων αντίστοιχα. Κατά τη διάρκεια των ADEX, εκτελέστηκαν αεροπορικές προσβολές αεροσκαφών από ίδιες ή και διαφορετικές κατευθύνσεις εναντίον της αντιαεροπορικής άμυνας των Μονάδων επιφανείας προς αποφυγή απειλών.

Την Τετάρτη 17 Ιανουαρίου 2024, πραγματοποιήθηκε στη Σχολή Ικάρων, στην Αεροπορική Βάση Δεκέλειας στο Τατόι η τελετή παράδοσης – παραλαβής των καθηκόντων του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας (ΓΕΑ), από τον Πτέραρχο (Ι) Θ. Μπουρολιά, στον Αντιπτέραρχο (Ι) Δ. Γρηγοριάδη. Στην τελετή παρέστησαν μεταξύ άλλων ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ν. Δένδιας, ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Ι. Κεφαλογιάννης, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Δ. Χούπης, ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Γ. Κωστίδης και ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Δ. – Ε. Κατάρας ΠΝ. Ως ενδιαφέροντα στοιχεία από την ημερήσια διαταγή του αποχωρούντος Α/ΓΕΑ Πτεράρχου (Ι) Θ. Μπουρολιά σημειώνουμε την είδηση ότι βρίσκεται σε πορεία υλοποίησης η προμήθεια αριθμού υπερσύγχρονων RADAR “κατάλληλων να αποκαλύπτουν έγκαιρα όλες τις σύγχρονες απειλές”, τον τονισμό της ανάγκης ανάληψης νομοθετικών πρωτοβουλιών για την απλοποίηση της διαδικασίας σύναψης Συμβάσεων Εν Συνεχεία Υποστήριξης, καθώς και την υπενθύμιση της εκκρεμότητας του εκσυγχρονισμού των F-16 Block 50, όπου τελευταία επικρατεί ανησυχητική “νηνεμία”.

Μηδενική ήταν η παραβατική δραστηριότητα της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας την τελευταία εβδομάδα, καθώς δεν σημειώθηκαν παραβιάσεις του ελληνικού εναερίου χώρου ή παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας του FIR Αθηνών.

Κύπρος

Επιτυχής αποδείχθηκε, σύμφωνα με δημοσιεύματα των κυπριακών ΜΜΕ της 19ης Ιανουαρίου, η νέα γεώτρηση της ιταλικής ΕΝΙ με το πλωτό γεωτρύπανο Transocean Barents στον στόχο «Κρόνος 2» στο βυθοτεμάχιο 6 της κυπριακής ΑΟΖ, καθώς άναψε η φλόγα πάνω από τον στόχο, γεγονός που υποδεικνύει την ύπαρξη ταμιευτήρα. Υπενθυμίζεται ότι το «Κρόνος 2» είναι η τέταρτη ανακάλυψη στο τεμάχιο 6, μετά το «Ζευς» με εκτιμώμενα αποθέματα 2 με 3 τρισ. κυβικά πόδια, το «Κρόνος 1» με εκτιμώμενη ποσότητα 2,5 τρισ. κυβικά πόδια και το «Καλυψώ», το οποίο η εταιρεία είχε χαρακτηρίσει ως «υποσχόμενη ανακάλυψη» με χαρακτηριστικά του αιγυπτιακού κοιτάσματος «Ζορ». To τεμάχιο 6 βρίσκεται περίπου 160 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά των κυπριακών αρχών.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της “Σημερινής”, το υπουργείο Εσωτερικών σε συνεργασία με την Πολιτική Άμυνας έχει θέσει ως στόχο την αύξηση των πολεμικών καταφυγίων με στόχο την κάλυψη του 70% του πληθυσμού (από 30% σήμερα) με προτεραιότητα στις περιοχές κατά μήκος της Γραμμής Κατάπαυσης του Πυρός και σε εκείνες που γειτνιάζουν με κρίσιμες υποδομές, οι οποίες αποτελούν στόχο σε περιπτώσεις εχθροπραξιών.

Ανατολικός Παρατηρητής

Σε τελετή που διεξήχθη στις 19 Ιανουαρίου στη ναυτική βάση της Γιάλοβα στη θάλασσα του Μαρμαρά, έγινε η επίσημη ένταξη της φρεγάτας ISTANBUL (F515) στο τουρκικό πολεμικό ναυτικό, 2 Πλοίων Γενικής Υποστήριξης (TCG Derya και TCG Arif Ekmekci), καθώς και του μη επανδρωμένου σκάφους επιφανείας (USV) Marlin. Σε ομιλία του κατά τη διάρκεια της τελετής, ο Τούρκος πρόεδρος Ρ.Τ. Ερντογάν θύμισε το ρητό «όποιος κυριαρχεί στις θάλασσες, κυριαρχεί στον κόσμο» του Χαϊρεντίν Μπαρμπαρόσα, αναφέρθηκε στο σχέδιο της «Γαλάζιας Πατρίδας» και τόνισε ότι η συμμετοχή της εγχώριας βιομηχανίας στη ναυπήγηση πολεμικών πλοίων έχει φτάσει σε ποσσοτό 80%, αναφερόμενος ιδίως σε πλοία αμφίβιας επίθεσης πολλαπλών χρήσεων, πλοία ναυτικού ανεφοδιασμού, υποβρύχιο νέου τύπου, στον εκσυγχρονισμό των φρεγατών κλάσης Barbaros και των υποβρυχίων κλάσης Preveze, στην ναυπήγηση μη επανδρωμένου ναυτικού οχήματος.

 

Στρατιωτικό προσωπικό της Αλβανίας εκπαιδεύεται ήδη από την τουρκική Baykar ενόψει παραλαβής των 3 ΜΕΑ/Φ Bayraktar TB2 που αποκτά η Αλβανία από την Τουρκία. 30 στελέχη των αλβανικών ενόπλων δυνάμεων εκπαιδεύονται για την συντήρηση και τον έλεγχο των ΤΒ2, που θα εδρεύουν στην αεροπορική βάση Kucova, 80 χιλιόμετρα νοτίως των Τιράνων, που ανακαινίζεται με ΝΑΤΟϊκά πρότυπα.

Με δηλώσεις του στις 16 Ιανουαρίου ο Ρ.Τ. Ερντογάν επανέφερε το ενδεχόμενο νέας τουρκικής εισβολής στη βόρεια Συρία και το βόρειο Ιράκ, με στόχο την επίθεση σις κουρδικές Δημοκρατικές Δυνάμεις της Συρίας (SDF). Μετά από κυβερνητική σύσκεψη στην Άγκυρα δήλωσε ότι “δεν θα ησυχάσουμε όσο υπάρχουν αιματοβαμμένοι δολοφόνοι στο Ιράκ και στη Συρία” και ότι “στους επόμενους μήνες θα κάνουμε σίγουρα βήματα προς αυτή την κατεύθυνση, ό,τι κι αν λένε κάποιοι”. Η τελευταία φράση προφανώς αναφέρεται στις αντιρρήσεις των ΗΠΑ και της Ρωσίας για τους τουρκικούς σχεδιασμούς. Η συνέχεια αναμένεται με ενδιαφέρον.