Ανασκόπηση εβδομάδας #346

0
2253

Διεθνής κατάσταση

Στην Ουκρανία ο πόλεμος συνεχίζεται, με τις ρωσικές δυνάμεις να πιέζουν τις ουκρανικές σε όλο το μήκος του μετώπου και να επιτυγχάνουν εδαφικά κέρδη κυρίως στις περιοχές της Kreminna, της Avdiivka και του Verbove. Επίσης οι ρωσικές δυνάμεις πραγματοποίησαν νέα επίθεση με πυραύλους, drones και αεροπορικούς βομβαρδισμούς σε όλη την Ουκρανία τη νύχτα της 12 προς 13 Ιανουαρίου. Από την άλλη πλευρά, η σουηδική υπηρεσία αμυντικού υλικού (FMV) υπέγραψε σύμβαση με την εταιρία πυρομαχικών Nammo για την παραγωγή οβίδων πυροβολικού των 155 χιλ. για την Ουκρανία. Οι χάρτες προέρχονται από την πλέον πρόσφατη ανάλυση του Institute for the Study of War:

Από τη νύχτα της 11ης Ιανουαρίου, αμερικανικές και βρετανικές δυνάμεις πλήττουν στόχους και υποδομές των ανταρτών Χούθι στην Υεμένη, σε μια προσπάθεια να εξουδετερώσουν την πηγή των επιθέσεων κατά της εμπορικής ναυτιλίας στην Ερυθρά Θάλασσα. Στους στόχους συμπεριλαμβάνονται ραντάρ και σημεία εκτόξευσης βαλλιστικών πυραύλων και drones που παρέχονται στους Χούθι από το Ιράν. Τουλάχιστον 100 πύραυλοι τύπου Tomahawk εκτοξεύτηκαν κατά θέσεων των Χούθι από αμερικανικά πολεμικά πλοία και υποβρύχια, ενώ πραγματοποιήθηκαν αεροπορικές επιδρομές από αεροσκάφη F-18 του αεροπλανοφόρου Eisenhower, αλλά και από Eurofighter της RAF που απογειώθηκαν από τις βρετανικές βάσεις στην Κύπρο. Σε δηλώσεις του ο Τούρκος πρόεδρος Ρ.Τ. Ερντογάν χαρακτήρισε τις επιθέσεις ως δυσανάλογη χρήση βίας και δήλωσε ότι η Τουρκία φροντίζει να ενισχύει τους αντάρτες Χούθι για να αποκρούουν τις επιθέσεις, ενώ το σύνολο του τουρκικού τύπου συντάσσεται με τους Χούθι επικρίνοντας τις δυτικές δυνάμεις.

ΥΕΘΑ/ΓΕΕΘΑ

Τη νέα ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων επέλεξε το ΚΥΣΕΑ κατά τη συνεδρίασή του της 12ης Ιανουαρίου 2024. Νέος Αρχηγός ΓΕΕΘΑ ορίζεται ο Στρατηγός Δημήτριος Χούπης (μέχρι πρότινος Διοικητής της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου του ΓΕΕΘΑ), νέος Αρχηγός ΓΕΣ ο Αντιστράτηγος Γεώργιος Κωστίδης (μέχρι πρότινος Διοικητής της ΑΣΔΥΣ), νέος Αρχηγός ΓΕΝ ο Αντιναύαρχος Δημήτριος – Ελευθέριος Κατάρας ΠΝ (μέχρι πρότινος Αρχηγός Στόλου) και νέος Αρχηγός ΓΕΑ ο Αντιπτέραρχος (Ι) Δημοσθένης Γρηγοριάδης (μέχρι πρότινος Διοικητής της Διοίκησης Αεροπορικής Υποστήριξης). Οι νέοι Αρχηγοί, με προεξάρχοντα τον νέο Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Δ. Χούπη, κρίνονται όλοι ως εξαιρετικές επιλογές.

Την Παρασκευή 12 Ιανουαρίου 2024 πραγματοποιήθηκε η επίσημη υποδοχή του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Δημητρίου Χούπη, από τον απερχόμενο Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο στο Στρατόπεδο «ΣΤΡΑΤΑΡΧΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΓΟΥ». Εν συνεχεία πραγματοποιήθηκε κατάθεση στεφάνου στο Μνημείο των Αθανάτων του Έθνους από τον απερχόμενο Αρχηγό και ακολούθησε ενημέρωση του νέου Αρχηγού. Σε δηλώσεις του παρουσία του νέου Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ν. Δένδιας δήλωσε μεταξύ άλλων ότι η επιλογή της νέας ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων σηματοδοτεί τη νέα προσέγγιση της κυβέρνησης για την εθνική ασφάλεια και την εθνική στρατηγική για τις Ένοπλες Δυνάμεις του 2030. Ακολούθως  πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνεδρίαση του νέου Συμβουλίου Αρχηγών Γενικών Επιτελείων (ΣΑΓΕ), στην Αίθουσα Συνεδριάσεων «ΣΤΡΑΤΑΡΧΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΓΟΥ», για να προβεί σε έκτακτες κρίσεις των Ανωτάτων Αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων.

Ο νέος Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Δημήτριος Χούπης υπήρξε αρχηγός της τάξης του στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων και περιγράφεται ως αξιωματικός μεγάλων δυνατοτήτων που συνδυάζει επιστημονική γνώση και μαχιμότητα, με χαρακτηριστικά σύγχρονου ηγέτη και ικανότητα επίλυσης δύσκολων προβλημάτων. Προερχόμενος από το Όπλο των Διαβιβάσεων, υπηρέτησε και στις Ειδικές Δυνάμεις ως ομαδάρχης του Ειδικού Τμήματος Αλεξιπτωτιστών (ΕΤΑ) και είναι εν ενεργεία αλεξιπτωτιστής ελεύθερης πτώσης.

Μεταξύ άλλων διετέλεσε Διοικητής του Λόχου Ηλεκτρονικού Πολέμου του Δ΄ΣΣ (Ξάνθη) και του Λόχου Διαβιβάσεων της ΕΛΔΥΚ, Διοικητής Μονάδας στο 472 Τάγμα Επιτήρησης-Πληροφοριών της ΑΣΔΕΝ (Μη Επανδρωμένα Αεροχήματα), Διοικητής της 80 ΑΔΤΕ (Κως), Υποδιοικητής και Διοικητής της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων, Διοικητής της 95 ΑΔΤΕ (Διαγοριδών), Διοικητής της ΑΣΔΕΝ και της νεότευκτης Διοίκησης Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) του ΓΕΕΘΑ. Είναι επίσης διδάκτωρ με άριστα του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Η/Υ του ΕΜΠ, ενώ έχει δημοσιεύσει πλήθος επιστημονικών εργασιών σε αντικείμενα κρυπτασφάλειας (χαοτική κρυπτογραφία –fractals), στρατηγικής κυβερνοπολέμου και ειδικά θέματα Μη Επανδρωμένων Συστημάτων. Μπορείτε να διαβάσετε το εντυπωσιακό αναλυτικό βιογραφικό του νέου Α/ΓΕΕΘΑ εδώ.

Στρατός Ξηράς

Ο νέος Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Γεώργιος Κωστίδης εισήχθη το 1983 στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων από την οποία αποφοίτησε το 1987 με το βαθμό του Ανθυπολοχαγού των Τεθωρακισμένων. Φοίτησε σε όλες τις σχολές και τα σχολεία του Όπλου του, στην Ανώτατη Σχολή Πολέμου του Στρατού Ξηράς (ΑΣΠ) και στη Σχολή Εθνικής Άμυνας (ΣΕΘΑ). Είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού Τίτλου στη Διεύθυνση Επιχειρησιακού Σχεδιασμού  του Nottingham Trent University και γνώστης της αγγλικής γλώσσας. Κατά τη διάρκεια της σταδιοδρομίας του υπηρέτησε σε Μονάδες Τεθωρακισμένων και ως Διοικητής υπηρέτησε στην 289 ΙΜΑ (Σαμοθράκη), στην 6η ΕΜΑ (Βυρώνεια), στην 212 ΕΜΑ (Λαγός) και ως Διοικητής ΝΑΤΟ Operational Mentor and Liaison Team (Αφγανιστάν). Έχει υπηρετήσει ως επιτελής στις Επιχειρήσεις ISAF-HQ στο Αφγανιστάν, Διευθυντής 3ου ΕΓ στην 7η Μ/Κ Ταξιαρχία, Επιτελής Eπιχειρήσεων South Eastern Europe Brigade (SEEBRIG),  Τμηματάρχης J7 NRDC-GR,  Διευθυντής Έδρας της Επιχειρησιακής Σχεδίασης στην ΑΔΙΣΠΟ, Υποδιοικητής της 34 Μ/Κ Ταξιαρχίας καθώς και Διευθυντής Επιχειρήσεων της 1ης Στρατιάς. Ως ταξίαρχος τοποθετήθηκε Διοικητής της ΕΛΔΥΚ/3/1 Δ.Ε.Μ., ενώ ως υποστράτηγος τοποθετήθηκε Διοικητής της ΜΕΡΥΠ, Υποδιοικητής του Δ΄ΣΣ και Διοικητής της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων. Στις 8 Μαρτίου 2022 προήχθη στο βαθμό του Αντιστρατήγου και τοποθετήθηκε ως Διοικητής ΑΣΔΥΣ.

Στις 9 Ιανουαρίου έφτασε στο λιμάνι του Κερατσινίου το νέο φορτίο 393 τεθωρακισμένων τροχοφόρων οχημάτων αναγνώρισης (ΤΤΟΑ) Μ-1117 που παραχωρούνται δωρεάν από τις ΗΠΑ ως EDA. Με την παραλαβή αυτή ο αριθμός των Μ-1117 που έχει παραλάβει η Ελλάδα ανέρχεται πλέον σε 837 επί συνόλου 1.200 που αναμένεται να παραληφθούν. 

Στις 9 Ιανουαρίου 2024, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού Αντιστράτηγος Ά. Χουδελούδης πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στη Γαλλία, κατόπιν πρόσκλησης του ομολόγου του, General P. Schill. Ο Αρχηγός ΓΕΣ είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Γάλλο ομόλογό του, με τον οποίο αντάλλαξε απόψεις σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος. Στο πλαίσιο των συνομιλιών, έλαβε χώρα η υπογραφή κειμένου κοινής πρόθεσης συνεργασίας με σκοπό την ανάπτυξη και χρήση των Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών (ΜΕΑ) PATROLLER. Στη συνέχεια, οι δύο Αρχηγοί πραγματοποίησαν επίσκεψη στο Εργοστάσιο Βάσης του Γαλλικού Στρατού «Section Technique de l’ Armée de Terre», όπου ο Α/ΓΕΣ ενημερώθηκε για την αποστολή, τις δραστηριότητες και τις καινοτομίες και περιηγήθηκε στις εγκαταστάσεις του.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Ν. Μελέτη για την εφημερίδα “Πρώτο Θέμα”, το πακέτο εξοπλισμών που συμφωνήθηκε στην πρόσφατη συνάντηση Μητσοτάκη – Μπλίνκεν στην Κρήτη περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την προώθηση των προγραμμάτων ελικοπτέρων UH-60M Blackhawk και ΤΟΜΑ Bradley για τον Στρατό Ξηράς.

Πολεμικό Ναυτικό

Ο νέος Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Δημήτριος – Ελευθέριος Κατάρας ΠΝ (μέχρι σήμερα Αρχηγός Στόλου), υπήρξε αρχηγός της τάξης του στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων, από την οποία αποφοίτησε και ονομάσθηκε Μάχιμος Σημαιοφόρος το 1987. Η επιχειρησιακή του εμπειρία περιλαμβάνει υπηρεσία σε φρεγάτες του Στόλου ως Αξιωματικός Αεράμυνας, Αξιωματικός Κέντρου Επιχειρήσεων, Αξιωματικός Συνεννόησης, Διευθυντής Επιχειρήσεων και Ύπαρχος, ενώ διετέλεσε Κυβερνήτης στην Κ/Φ ΔΟΞΑ και στη Φ/Γ ΣΑΛΑΜΙΣ. Μεταξύ άλλων έχει διατελέσει Αρχιεπιστολέας Στόλου (ΑΕ/ΑΣ), Διευθυντής Κλάδου Οπλικών και Ηλεκτρονικών Συστημάτων, Ναυτικός Ακόλουθος της Ελλάδος στη Ρώμη, Διοικητής 2ης Μοίρας Φρεγατών, Διοικητής Διοικήσεως Φρεγατών, Διοικητής Σχολής Ναυτικών Δοκίμων, Υπαρχηγός Στόλου και Διοικητής Διοικήσεως Ναυτικής Εκπαιδεύσεως. Κατά την ελληνοτουρκική κρίση του 2020, όντας Υπαρχηγός Στόλου, ήταν ο εν πλω επιχειρησιακός διοικητής. Το 2023 προήχθη σε Αντιναύαρχο και ανέλαβε καθήκοντα Αρχηγού Στόλου.
Ο Αντιναύαρχος Δημήτριος Ε. Κατάρας ΠΝ, έχει διέλθει όλα τα σταδιοδρομικά σχολεία του Πολεμικού Ναυτικού και των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς επίσης εκπαιδεύσεις Ην Πολέμου, ΑΕΛΑ, Επιτελών Αξιωματικών Ναυτικού (ΣΕΑΝ), την Ανωτάτη Διακλαδική Σχολή Πολέμου (ΑΔΙΣΠΟ) και NATO Defense College. Επίσης, κατέχει πτυχία MSc in ELECTRICAL ENGINEERING και MSc in AERONAUTICAL ENGINEERING από το US Naval Postgraduate School (NPS), ενώ είναι Διπλωματούχος Ηλεκτρολόγος Μηχανικός του Εθνικού Μετσοβείου Πολυτεχνείου. Κατέχει διαμνημονεύσεις συμμετοχής σε Επιχειρήσεις Διατήρησης Ειρήνης ΟΗΕ (δις) και συμμετοχής σε Επιχειρήσεις UNIFIL, ενώ ήταν Τακτικός Διοικητής (OTC) σε επιχείρηση εκκένωσης 182 αμάχων (Επιχείρηση ΑΓΗΝΩΡ) το 2014, από την Τρίπολη της Λιβύης.

Αρχηγός Στόλου αναλαμβάνει ο Αντιναύαρχος Πολυχρόνης Κουλούρης ΠΝ, μέχρι πρότινος Διοικητής Ναυτικής Εκπαιδεύσεως. Ο νέος ΑΣ αποφοίτησε από τη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων με άριστα και ονομάσθηκε Μάχιμος Σημαιοφόρος το 1988. Η επιχειρησιακή του εμπειρία περιλαμβάνει θαλάσσια υπηρεσία κυρίως σε φρεγάτες, ενώ ο 1993 παρακολούθησε το σχολείο Ναυτικής Αεροπορίας του Αμερικανικού Ναυτικού και τοποθετήθηκε ως Αξιωματικός Τακτικής στα ΑΦΝΕ τύπου Ρ3Β ORION στην 353 Μοίρα Ναυτικής Συνεργασίας. Έχει διατελέσει κυβερνήτης ως πλωτάρχης στο Ν/Α ΘΑΛΕΙΑ ενώ ως αντιπλοίαρχος στην φρεγάτα ΨΑΡΑ. Το 2016 ανέλαβε τα καθήκοντα Διοικητού της Δεύτερης Μοίρας Φρεγατών (ΔΜΦΓ/2), ενώ το 2020 τα καθήκοντα Διοικητού Διοικήσεως Φρεγατών (ΔΦΓ). Τον Μάρτιο του 2022 προήχθη σε Υποναύαρχο και παρέλαβε καθήκοντα Υπαρχηγού Στόλου, ενώ τον Μάρτιο του 2023 ανέλαβε τα καθήκοντα του Διοικητή Διοικήσεως Ναυτικής Εκπαιδεύσεως.

Στις 12 Ιανουαρίου η Ελλάδα ανέλαβε τη διοίκηση της δεύτερης μόνιμης δύναμης ναρκοπολέμου του ΝΑΤΟ (Standing NATO Mine Counter Measures Group 2 – SNMCMG2). Τη διοίκηση της δύναμης παρέλαβε από τον Ιταλό Πλοίαρχο E. Ronco (ITA-N) ο Πλοίαρχος Φ. Παρασκευάς ΠΝ, ο οποίος θα επιβαίνει στο ΠΓΥ Ηρακλής (Α-472) ως πλοίο διοίκησης.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Ν. Μελέτη για την εφημερίδα “Πρώτο Θέμα”, το πακέτο εξοπλισμών που συμφωνήθηκε στην πρόσφατη συνάντηση Μητσοτάκη – Μπλίνκεν στην Κρήτη περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τη δωρεάν παραχώρηση πλοίων LCS (πιθανότατα τεσσάρων), τα οποία με μετασκευές της τάξεως των 400 εκ. ευρώ θα αποτελέσουν ενδιάμεση λύση για τον Στόλο. Από την άλλη πλευρά, προβληματισμό γεννά η αποστροφή του υπουργού Εθνικής Άμυνας Ν. Δένδιας στη σημερινή συνέντευξή του στον Β. Νέδο για την “Καθημερινή”, ότι “πρέπει να εκσυγχρονιστεί ένας αριθμός από ΜΕΚΟ”, που αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο μη εκσυγχρονισμού κάποιων από τις 4 φρεγάτες της κλάσης. Θα επισημάνουμε ξανά ότι οι 4 φρεγάτες τύπου ΜΕΚΟ είναι πλοία υπερπολύτιμα για το ΠΝ, που διαθέτουν ισορροπημένο εξοπλισμό για κάθε αποστολή και μπορούν να ανταποκριθούν στις σύγχρονες απειλές με ένα σωστό εκσυγχρονισμό – γι’ αυτό το λόγο άλλωστε τις εκσυγχρονίζουν και οι υπόλοιποι χρήστες του τύπου, όπως η Πορτογαλία, η Τουρκία και η Αυστραλία. Οι όποιες εισηγήσεις για περικοπή του αριθμού των προς εκσυγχρονισμό πλοίων μάλλον είναι εκ του πονηρού και συνδέονται με προσπάθεια μεταφοράς μέρους των κονδυλίων του εκσυγχρονισμού σε άλλη κατεύθυνση. Πάντως η ανανέωση των μεγάλων μονάδων του Στόλου είναι πια ένα δύσκολο σταυρόλεξο – ελπίζουμε ότι ο νέος Αρχηγός ΓΕΝ, αξιωματικός ικανότατος και βαθύς γνώστης των προβλημάτων του ΠΝ, θα αποδειχθεί γερός λύτης… 

Πολεμική Αεροπορία

Ο νέος Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (I) Δημοσθένης Γρηγοριάδης (μέχρι σήμερα Διοικητής της Διοίκησης Αεροπορικής Υποστήριξης) εισήλθε στη Σχολή Ικάρων το 1983 και ονομάστηκε Ανθυποσμηναγός το 1987. Έχει συμπληρώσει πάνω από 4000 ώρες πτήσης, με αεροσκάφη T-2,T-33, T-41, F-5A/B και F-16C/D. Με μεγάλη εμπειρία στα F-16, έχει διατελέσει μεταξύ άλλων Ιπτάμενος στην 330 Μοίρα, Αξιωματικός Επιχειρήσεων και Διοικητής της 347 Μοίρας, Διοικητής της 111 Πτέρυγας Μάχης, Επιτελάρχης του ΑΤΑ, Υπαρχηγός ΑΤΑ και Υπαρχηγός ΓΕΑ.

Αρχηγός Τακτικής Αεροπορίας αναλαμβάνει ο Αντιπτέραρχος (Ι) Παναγιώτης Γεωργακόπουλος, ως σήμερα Διευθυντής του Δ’ Κλάδου του ΓΕΑ. Ο νέος Α/ΤΑ εισήλθε στη Σχολή Ικάρων το 1985, ονομάστηκε Ανθυποσμηναγός το 1989 και έχει συμπληρώσει πάνω από 3500 ώρες πτήσης με αεροσκάφη: Τ-41D, Τ-37B/C, T-2E, A-7H, F-16 Block 30, 50, 52+ και 52+ Advanced. Με μεγάλη εμπειρία σε όλους τους τύπους των F-16, έχει διατελέσει μεταξύ άλλων Ιπτάμενος στις 340, 330 και 347 Μοίρες, Αξιωματικός Επιχειρήσεων και Διοικητής της 343 Μοίρας, καθώς και Διοικητής της 116 Πτέρυγας Μάχης.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Ν. Μελέτη για την εφημερίδα “Πρώτο Θέμα”, το πακέτο εξοπλισμών που συμφωνήθηκε στην πρόσφατη συνάντηση Μητσοτάκη – Μπλίνκεν στην Κρήτη περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τη δωρεάν παραχώρηση 2 μεταγωγικών αεροσκαφών C-130 ως πλεονάζοντος εξοπλισμού (EDA), που θα αμβλύνει το πρόβλημα διαθεσιμότητας του τύπου στην ΠΑ. Κατά το ίδιο ρεπορτάζ, στη συνάντηση συζητήθηκε επίσης το θέμα της αγοράς αεροσκαφών F-35 από την Ελλάδα, που αναμένεται να κινηθεί τις επόμενες εβδομάδες.

Στις 8 Ιανουαρίου σημειώθηκαν συνολικά 7 παραβιάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο Αθηνών από τουρκικά αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας ATR-72 και CN-235, καθώς και από ένα τουρκικό ελικόπτερο.

Κύπρος

Στις 10 Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκε η τελετή παράδοσης – παραλαβής από τον απερχόμενο υπουργό Εθνικής Άμυνας Μ. Γιωργάλλα στον νέο υπουργό Βασίλη Πάλμα.

Στην περιοχή της Δένειας, ο κατοχικός στρατός συνεχίζει τις εργασίες κατασκευής αντιαρματικών τάφρων, με τα μηχανήματα να συνεχίζουν την κατασκευή ορυγμάτων σε απόσταση 50-100 μέτρων, από τα χωράφια που καλλιεργούν Ελληνοκύπριοι γεωργοί. Αυξημένη είναι και η παρουσία της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ στην περιοχή.

Ανατολικός Παρατηρητής

Στις 13 Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκε η τελική φάση της άσκησης Deniz Kurdu (Θαλασσόλυκος) 24 των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων στην περιοχή της Αλικαρνασσού (Ακσάζ) έναντι της Ρόδου, με σενάριο που προέβλεπε την κατάληψη νησιού. Στις 11 Ιανουαρίου ο επικελευστής B. Canbulat, δύτης ομάδας εξουδετέρωσης ναρκών επί του ναρκοθηρευτικού EDREMİT (M261) του Τουρκικού Ναυτικού έχασε τη ζωή του κατά τη διάρκεια κατάδυσης στο πλαίσιο της άσκησης.

9 νεκροί και 16 τραυματίες (καταδρομείς από την 41η Ταξιαρχία Καταδρομών της Αν. Θράκης) ήταν ο απολογισμός των επιθέσεων του ΡΚΚ στις τουρκικές δυνάμεις στο Β. Ιράκ. Παράλληλα συνεχίζονται οι τουρκικές αεροπορικές επιθέσεις κατά πολιτικών υποδομών στη βορειοανατολική Συρία, με πλέον πρόσφατο στόχο τη μονάδα παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος του Qamisho που καταστράφηκε από τουρκικό βομβαρδισμό.