Ανασκόπηση εβδομάδας #329

0
2742

Διεθνής κατάσταση

Στην Ουκρανία ο πόλεμος συνεχίζεται, ενώ αναμένεται ότι η περίοδος των βροχών θα μειώσει το ρυθμό των επιχειρήσεων. Οι ουκρανικές δυνάμεις πέτυχαν την τελευταία εβδομάδα να προωθηθούν αισθητά στα μέτωπα του Μπαχμούτ και της Ζαπορίζια, ιδίως στην περιοχή του Robotyne, χωρίς να έχουν επιτύχει πλήρη διάσπαση των ρωσικών γραμμών οχυρώσεων. Οι ρωσικές δυνάμεις διεξήγαγαν επίσης ορισμένες επιθετικές επιχειρήσεις στους άξονες Kupyansk-Svatove-Kreminna και Avdiivka-Donetsk, ενώ πραγματοποιούν και αντεπιθέσεις στο μέτωπο της Ζαπορίζια. Σημαντικό γεγονός υπήρξε η ουκρανική αεροπορική επίθεση στο ναύσταθμο της Σεβαστούπολης τα ξημερώματα της 13ης Σεπτεμβρίου, πιθανότατα με χρήση πυραύλων SCALP ή Storm Shadow, που είχε ως αποτέλεσμα την καταστροφή ή πρόκληση σημαντικών ζημιών στο αποβατικό “Minsk” και στο υποβρύχιο “Rostov na Donu” (κλάσης Kilo). Η επιτυχία της ουκρανικής επίθεσης απέδειξε την τρωτότητα των ρωσικών βάσεων στην Κριμαία, στοιχείο που πιθανότατα είναι σημαντικότερο για τη ρωσική ηγεσία από την ίδια την απώλεια των πλοίων. Οι χάρτες προέρχονται από την πλέον πρόσφατη ανάλυση του Institute for the Study of War:

H κακοκαιρία “Daniel” χτύπησε και τη Λιβύη μετά την Ελλάδα, προκαλώντας μεγάλες πλημμύρες και καταστροφή φραγμάτων, ιδίως στην παραλιακή πόλη Derna, με συνέπεια περισσότερους από 11.000 νεκρούς. Σήμερα αναχώρησε αεροσκάφος C-130 της ΠΑ από την αεροπορική βάση Ελευσίνας με προορισμό το αεροδρόμιο El Beida la Abraq της πόλης Bayda, για μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας που περιλαμβάνει 2 τόνους εφοδίων και ειδών πρώτης ανάγκης, καθώς και 1 τόνο φαρμακευτικού υλικού. Στην αποστολή  συμμετέχει ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό της Διεύθυνσης Υγειονομικού του ΓΕΕΘΑ (ΓΕΕΘΑ/ΔΥΓ), καθώς και υγειονομικό προσωπικό της ΔΕΠ του ΓΕΕΘΑ, εκπαιδευμένο στην παροχή Α΄ Βοηθειών και την υγειονομική κάλυψη Πεδίου Μάχης και Ειδικών Επιχειρήσεων. Ωστόσο το μεσημέρι το λεωφορείο της αποστολής συγκρούστηκε με όχημα που κινούνταν στην αντίθετη κατεύθυνση, με αποτέλεσμα τον θάνατο τριών στελεχών, ενώ δύο ακόμη αγνοούνται και πολλά ακόμη έχουν μεταφερθεί τραυματισμένα σε νοσοκομεία της περιοχής. Λίγο μετά τις 21.00 απογειώθηκε από την Ελευσίνα C -130 με γιατρούς και ειδικό εξοπλισμό για παροχή πρώτων βοηθειών και για τον επαναπατρισμό της ελληνικής αποστολής.

ΥΕΘΑ/ΓΕΕΘΑ

Παράλληλα συνεχίζεται η πολυδιάσταστη συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων στην αντιμετώπιση των συνεπειών της κακοκαιρίας Daniel στη Θεσσαλία. Η πλέον πρόσφατη εξέλιξη είναι η διάθεση προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων (40 ατόμων) για τη συγκρότηση κλιμακίων αποκομιδής νεκρών ζώων στις πληγείσες από τις πλημμύρες περιοχές, για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας. Το προσωπικό των ΕΔ που θα συνδράμει στον σκοπό αυτό θα φέρει τον προβλεπόμενο ατομικό εξοπλισμό προστασίας έναντι μολυσματικών βιολογικών παραγόντων, ενώ το ΓΕΕΘΑ συγκρότησε ειδική υγειονομική ομάδα, η οποία θα μεταβεί άμεσα στους επιλεγμένους χώρους αποκομιδής και θα αναλάβει το έργο της υγειονομικής επιτήρησης και υποστήριξης του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων που θα εμπλακεί. Η γνώμη μας για την χρήση προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων (και) για τον σκοπό αυτό, που εμπίπτει στις αρμοδιότητες των δήμων και περιφερειών, έχει διατυπωθεί εδώ. Παράλληλα, υπό τον συντονισμό του ΓΕΕΘΑ οργανώθηκε εθελοντική προσφορά ειδών πρώτης ανάγκης (ένδυσης, υπόδησης, κλινοσκεπάσματα, συσκευασμένα τρόφιμα) και συγκεντρώθηκαν 120 τόνοι από το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων και 110 τόνο από τα αποθέματα Μονάδων και Σχηματισμών από όλη την επικράτεια. Οι ανωτέρω ποσότητες παρελήφθησαν από την 1η ΣΤΡΑΤΙΑ/EU-OHQ και μέσω αυτής θα προωθηθούν στα αρμόδια κλιμάκια της Περιφέρειας Θεσσαλίας, όπου θα διανεμηθούν στους πληγέντες από τις πλημμύρες κατοίκους.

Ολοκληρώθηκε την Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου 2023 η τετραμερής αεροναυτική άσκηση με την επωνυμία «EUNOMIA 4-23», που πραγματοποιήθηκε στην Ανατολική Μεσόγειο, στο πλαίσιο της συντονισμένης τετραμερούς πρωτοβουλίας QUAD Ελλάδας, Κυπριακής Δημοκρατίας, Γαλλίας και Ιταλίας. Η σειρά ασκήσεων τύπου «EUNOMIA» διεξήχθη για πρώτη φορά το 2020, με σκοπό την ανάδειξη του ρόλου που διαδραματίζουν η Ελλάδα, η Κύπρος, η Γαλλία και η Ιταλία ως πυλώνες ασφάλειας και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της συλλογικής δέσμευσης των 4 χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην εφαρμογή και τον σεβασμό του Δικαίου της Θάλασσας (UNCLOS). Στην άσκηση από ελληνικής πλευράς συμμετείχε προσωπικό και μέσα της Πολεμικής Αεροπορίας, του Πολεμικού Ναυτικού και της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) του ΓΕΕΘΑ και κατά την διάρκειά της εκτελέστηκαν σύνθετα επιχειρησιακά αντικείμενα, όπως παρακάτω:

  • Αντικείμενα αντιμετώπισης αεροπορικής προσβολής (Air Defence Exercise – ADEX).
  • Αντικείμενα εκπαίδευσης μάχης μεταξύ διαφορετικών τύπων αεροσκαφών (Dissimilar Air Combat Training – DACT).
  • Προσβολή Επίγειων Συστημάτων Αεράμυνας (Surface Based Air Defence – SBAD).
  • Βολές από Πολεμικά Πλοία κατά στόχου επιφάνειας (Gun Exercise – GUNEX).
  • Συνδυασμένη ανθυποβρυχιακή άσκηση (Combined Anti – Submarine Exercise – CASEX).
  • Επιχειρήσεις Νηοψίας (Visit Board Search and Seizure – VBSS).
  • Επιχειρήσεις Εκκένωσης Αμάχων (Non-Combatant Evacuation Operation – NEO).
  • Έρευνα και διάσωση (Search and Rescue Exercise – SAREX).
  • Γυμνάσια ηλεκτρονικού πολέμου, επικοινωνιών και προχωρητικών ελιγμών.

Την Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου 2023 πραγματοποιήθηκε η Ημέρα Διακεκριμένων Επισκεπτών (DV Day), τις δραστηριότητες της οποίας παρακολούθησαν εκπρόσωποι και των 4 Χωρών της QUAD, μεταξύ των οποίων ο Αρχηγός Στόλου Αντιναύαρχος Δ. – Ε. Κατάρας ΠΝ ως εκπρόσωπος του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Κ. Φλώρου, ο Αρχηγός του ΓΕΕΦ Αντιστράτηγος Γ. Τσιτσικώστας, ο Διοικητής των Γαλλικών Ναυτικών Δυνάμεων Μεσογείου και Μαύρης Θάλασσας (CECMED) Vice Admiral G. Boidevezi και ο Αρχηγός Στόλου του Πολεμικού Ναυτικού της Ιταλίας Vice Admiral A. de Carolis.

Από την Πέμπτη 31 Αυγούστου έως την Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου 2023, οι Ένοπλες Δυνάμεις συμμετείχαν στην πολυεθνική διακλαδική άσκηση τύπου ΤΑΜΣ – LIVEX «BRIGHT STAR 23» στην ευρύτερη περιοχή της Αλεξάνδρειας της Αιγύπτου, που συνδιοργανώθηκε και διεξήχθη από τις Ένοπλες Δυνάμεις της Αιγύπτου και των Η.Π.Α. Στην άσκηση συμμετείχαν προσωπικό και μέσα από 34 Χώρες, καθώς και προσωπικό της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού (ICRC). Από ελληνικής πλευράς, συμμετείχαν δυνάμεις και των τριών Κλάδων, καθώς και της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) του ΓΕΕΘΑ.

Κατά την διάρκεια της άσκησης υλοποιήθηκαν οι εξής δραστηριότητες και αντικείμενα:
●   ΤΑΜΣ FTX (Field Training Exercise), με έμφαση στην αντιμετώπιση μη επανδρωμένων συστημάτων (Counter Unmanned Aerial Systems –  C-UAS) και τρομοκρατικών ενεργειών στις θαλάσσιες και αμφίβιες επιχειρήσεις, στο μη συμβατικό πόλεμο (Irregular Warfare).
●   ΤΑΑΣ (Τακτική Άσκηση Άνευ Στρατευμάτων) CPX (Command Post Exercise), με έμφαση σε επιχειρήσεις περιοχικής αντιμετώπισης καταστροφών ή τρομοκρατικών ενεργειών (Regional Contingency Operations) και αντιπυραυλικής άμυνας.
●   Αντικείμενα αντιμετώπισης αεροπορικής προσβολής (Air Defence Exercise – ADEX).
●   Αντικείμενα εκπαίδευσης μάχης μεταξύ διαφορετικών τύπων αεροσκαφών (Dissimilar Air Combat Training – DACT).
●   Εγγύς Αεροπορική Υποστήριξη (Close Air Support – CAS).
●   Αμφίβια Ενέργεια (Amphibious Assault).
●   Βολές Άμεσης Αντίδρασης (Close Quarter Combat – CQC).
●   Τερματική καθοδήγηση πυρών από Ελεγκτές Τερματικής Καθοδήγησης (Joint Terminal Attack Controller – JTAC) για προσβολή στόχων.
●   Εξουδετέρωση Αυτοσχέδιων Εκρηκτικών Μηχανισμών (Counter Improvised Explosive Devices – C-IED).
●   Κατάδυση Μάχης (Combat Diving).
●   Διείσδυση Ομάδας Ειδικών Δυνάμεων – Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων (ΕΔ-ΔΕΕ) με την χρήση FAST ROPE (Fast Rope Insertion).
●   Εκτέλεση αλμάτων από μεγάλα ύψη [High Altitude Low Opening (HALO)] ημέρα και νύχτα.
●   Βολές ελεύθερου σκοπευτή (Sniper Shooting).
●   Εκκένωση τραυματιών (Medical Evacuation – MEDEVAC).
●   Διεξαγωγή επιχειρήσεων σε κατοικημένους τόπους (Military Operations in Urban Territory) και ασφάλειας συνόρων (Border Security).
●   Έρευνα και διάσωση μάχης (Combat Search and Rescue – CSAR).
●   Επιχειρήσεις Νηοψίας (Visit Board Search and Seizure – VBSS).
●   Εξουδετέρωση Εκρηκτικών Μηχανισμών (Explosive Ordnance Disposal – EOD).
●   Παροχή Α΄ Βοηθειών Πεδίου Μάχης (Tactical Combat Casualty Care – TCCC).
●   Διαδικασίες Έρευνας και Διάσωσης (Search and Rescue –SAR).
●   Βολές από Πολεμικά Πλοία κατά στόχου επιφάνειας (Gun Exercise – GUNEX).
●   Γυμνάσια Επιστασίας Βλαβών (Ε/Β), σύνθεσης και ανταλλαγής τακτικής εικόνας, ηλεκτρονικού πολέμου, επικοινωνιών και προχωρητικών ελιγμών.

Στο πλαίσιο της άσκησης πραγματοποιήθηκε επίσης συνδιάσκεψη Ομάδων Εργασίας (Forum Workshops) με την συμμετοχή εξειδικευμένου προσωπικού (Subject Matter Experts – SMEs) και τις εξής θεματικές ενότητες:
●   Μη Επανδρωμένα Συστήματα για Υποστήριξη Στρατιωτικών Επιχειρήσεων (Unmanned Systems in Support of Military Operations).
●   Τεχνικές Κυβερνοασφάλειας (Cyber Security Techniques).
●   Πολιτικές και Στρατιωτικές Εφαρμογές Τεχνητής Νοημοσύνης (Artificial Intelligence Civil and Military Applications).
●   Αστικός πόλεμος και ανθρωπιστικές συνέπειες (Urban Warfare and Humanitarian Consequences).

Από το Σάββατο 9 έως την Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου 2023 πραγματοποιήθηκε συνεκπαίδευση Ελλάδας και ΗΠΑ σε αντικείμενα Ειδικών Επιχειρήσεων στην ευρύτερη περιοχή της Σούδας, στην οποία συμμετείχαν στελέχη της 1ης Μοίρας Αλεξιπτωτιστών (1ης ΜΑΛ) της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) του ΓΕΕΘΑ, ενώ από πλευράς ΗΠΑ συμμετείχαν Ομάδες Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών και 1 Ελικόπτερο (Ε/Π) MH-60S. Κατά την διάρκειά της πραγματοποιήθηκαν αντικείμενα έρευνας και διάσωσης μάχης (Combat Search and Rescue – CSAR) και εξουδετέρωσης αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών (Counter Improvised Explosive Devices – C-IED).

Στρατός Ξηράς

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Β. Νέδου στην εφημερίδα Καθημερινή, εξετάζεται σοβαρά η μόνιμη μετεγκατάσταση της 1ης ΤΑΞΑΣ από το αεροδρόμιο του Στεφανοβικείου στην 110 ΠΜ στη Λάρισα, λόγω της κατάκλυσης του αεροδρομίου από νερό ύψους ως 3 μέτρων (!) στη διάρκεια της πρόσφατης πλημμύρας. Πέρα από την εκτεταμένη ζημιά στις εγκαταστάσεις και υποδομές του αεροδρομίου Στεφανοβικείου λόγω της πλημμύρας, η γειτνίαση με τη λίμνη Κάρλα καθιστά τη θέση του ευάλωτη σε μελλοντικές πλημμύρες και άρα επισφαλή. Επομένως οι επενδύσεις που θα απαιτηθούν για την επάνοδο της 1ης ΤΑΞΑΣ σε εύρυθμη λειτουργία είναι πιθανώς προτιμότερο να γίνουν στην 110 ΠΜ, ενώ η μετεγκατάσταση πιθανώς θα εξυπηρετήσει και πολλά στελέχη που κατοικούν στη Λάρισα. Κατά τα άλλα, σε συνέχεια της σχετικής αναφοράς μας στην προηγούμενη ανασκόπηση εβδομάδας (10.9.2023) και της χυδαίας επίθεσης που δεχθήκαμε από τον Κ. Βαξεβάνη και τους ακολούθους του ότι δήθεν παραπληροφορήσαμε, παραθέτουμε σε εικόνες την εξέλιξη της πλημμύρας στη βάση του Στεφανοβικείου από τις 10.9.2023 ως τις 15.9.2023:

Είναι φανερό ότι η στάθμη των νερών στις 10.9.2023 άφηνε στεγνό ένα τμήμα του αεροδρομίου, στο οποίο και μεταφέρθηκαν τα ελικόπτερα σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του ΓΕΣ. Τις επόμενες ημέρες η στάθμη των υδάτων ανέβηκε κατά πολύ, καλύπτοντας ολόκληρη τη βάση. Εν όψει του φαινομένου αυτού, πραγματοποιήθηκε  μεταστάθμευση των ελικοπτέρων σε γειτονικές αεροπορικές βάσεις, για την οποία υπήρχε ετοιμότητα ήδη από την 9.9.2023, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση του ΓΕΣ. Τα υπόλοιπα είναι τροφή για τα τρολ των κομματικών υπογείων, με τα οποία δεν θα ασχοληθούμε άλλο.

Πολεμικό Ναυτικό

Την Τετάρτη 6 Σεπτεμβρίου 2023 ολοκληρώθηκε η προγραμματισμένη αποστολή του πολυμελούς διακλαδικού κινητού υγειονομικού κλιμακίου της Διεύθυνσης Υγειονομικού του ΓΕΕΘΑ σε νησιά του Αιγαίου Πελάγους, στο πλαίσιο της δράσης «ΠΡΟΜΗΘΕΥΣ». Η αποστολή αποτελείτο από κλιμάκιο Στρατιωτικών Ιατρών ειδικοτήτων Γενικού Χειρούργου, Δερματολόγου, Καρδιολόγου, Νευρολόγου, Ορθοπεδικού, Παιδιάτρου, Παθολόγου, καθώς και Στρατιωτικών Νοσηλευτών, μεταφέρθηκε στα νησιά με το Ταχύ Περιπολικό Κατευθυνόμενων Βλημάτων (ΤΠΚ) ΣΙΜΙΤΖΟΠΟΥΛΟΣ του Πολεμικού Ναυτικού, και παρείχε πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας σε συνολικά 119 κατοίκους νήσων, όπως παρακάτω:
● Στην Κίμωλο την Παρασκευή 1, το Σάββατο 2 και την Κυριακή 3 Σεπτεμβρίου 2023.
● Στη Φολέγανδρο την Δευτέρα 4 Σεπτεμβρίου 2023.
● Στη Σίκινο την Τρίτη 5 Σεπτεμβρίου 2023.

Πολεμική Αεροπορία

Από την Τρίτη 12 έως την Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου 2023 έλαβε χώρα η διμερής αεροπορική άσκηση μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ με την επωνυμία «FRIZIS DAMAS – 23», εντός των FIR Αθηνών και Τελ Αβίβ. Η άσκηση διεξήχθη στο πλαίσιο υλοποίησης του Προγράμματος Αμυντικής Συνεργασίας (ΠΑΣ) μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ έτους 2023, και σκοπός της είναι η εξάσκηση των συμμετεχόντων σε σύνθετες Αεροπορικές Επιχειρήσεις (Composite Air Operations – COMAO) μεγάλης εμβέλειας με την υποστήριξη Αεροσκαφών Εναέριου Ανεφοδιασμού (Air to Air Refueling – AAR) και Έγκαιρης Προειδοποίησης και Ελέγχου (Airborne Early Warning and Control – AEW&C), καθώς επίσης και η αντιμετώπιση εναέριων απειλών και προσβολή επίγειων στόχων. Στην δραστηριότητα οι Ένοπλες Δυνάμεις συμμετείχαν με 10 εξόδους μαχητικών αεροσκαφών F-16 και 1 αεροσκάφους EMB – 145H Αεροφερόμενου Συστήματος Έγκαιρης Προειδοποίησης & Ελέγχου (ΑΣΕΠΕ), ενώ από πλευράς Ισραήλ συμμετείχαν αεροσκάφη Εναέριου Ανεφοδιασμού B707, Έγκαιρης Προειδοποίησης και Ελέγχου G550, καθώς και μαχητικά F-15, F-16 και F-35.

Σύμφωνα με συνέντευξη του υπουργού Εθνικής Άμυνας Ν. Δένδια στον Χ. Μαζανίτη για την εφημερίδα RealNews, αυτή τη στιγμή τα Super Puma που βρίσκονται στη διάθεση της Πολεμικής Αεροπορίας είναι τέσσερα (4) επί συνόλου 12, ενώ η διαδικασία επιλογής νέου νέου τύπου ελικοπτέρου έρευνας – διάσωσης βρίσκεται στο τελικό στάδιο.

Μηδενική παρέμεινε η παραβατική δραστηριότητα της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας και την τελευταία εβδομάδα.

Κύπρος

Από 19 Αυγούστου έως 15 Σεπτεμβρίου 2023 συνδιοργανώθηκε από τη Διοίκηση Ναυτικού (ΔΝ) της Εθνικής Φρουράς και τις Ένοπλες Δυνάμεις (ΕΔ) των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής (ΗΠΑ), η Τακτική Άσκηση Μετά Στρατευμάτων (ΤΑΜΣ) «PROTEAS – 2/23» που αφορούσε στη σχεδίαση και εκτέλεση ειδικών επιχειρήσεων. Η ΤΑΜΣ «PROTEAS – 2/23», πραγματοποιήθηκε σε πεδία ασκήσεων και βολών, τόσο στο χερσαίο όσο και στο θαλάσσιο χώρο της Κυπριακής Δημοκρατίας και σε αυτή συμμετείχαν προσωπικό και μέσα της Μονάδας Υποβρυχίων Καταστροφών της ΔΝ και αντίστοιχα Τμήματα, του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ. Το σενάριο περιλάμβανε μεταξύ άλλων, επιχειρησιακές βολές ατομικού και ομαδικού οπλισμού επί ταχυπλόων σκαφών, εκπαίδευση στον αγώνα κατοικημένων τόπων, σε τακτικές επικοινωνίες και ανταλλαγή δεδομένων, εξάσκηση στις διαδικασίες εξόδου σε εχθρική ακτή, προσβολή υποθαλάσσιων και επίγειων στόχων και προστασία κρίσιμων υποδομών. Από 4 Σεπτεμβρίου 2023, στην συνεκπαίδευση εντάχθηκαν και Ομάδες Ειδικών Επιχειρήσεων των Ελληνικών ΕΔ.

Στις 14 Σεπτεμβρίου, κατά τη διάρκεια της άσκησης “ΕΥΝΟΜΙΑ 4”, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Ν. Χριστοδουλίδης επισκέφθηκε τη Ναυτική Βάση ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΦΛΩΡΑΚΗΣ στο Μαρί. Κατά την επίσκεψή του στη Ναυτική Βάση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έτυχε ενημέρωσης από τον Υπουργό Άμυνας Μ. Γιωργάλλα και τους επιτελείς για την άσκηση και στη συνέχεια επιβιβάστηκε σε σκάφος και μετέβη στη γαλλική φρεγάτα Chevalier Paul, από όπου παρακολούθησε τις αεροναυτικές ασκήσεις.

Η Κυπριακή Δημοκρατία ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Ένωση να επανεξετάσει το χαρακτηρισμό της Συρίας ως μη ασφαλούς χώρας για επαναπατρισμό προσφύγων. Το αίτημα είναι εύλογο δεδομένης της εξομάλυνσης της κατάστασης στη χώρα, και σε περίπτωση αποδοχής του θα επιτρέψει την απευθείας επιστροφή Σύρων στην πατρίδα τους, με προφανή οφέλη στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού προβλήματος.

Ανατολικός Παρατηρητής

Στις 22 Αυγούστου, το 1ο Τάγμα Αεροπορικών Υποδομών της Τουρκικής Αεροπορίας προκήρυξε διαγωνισμό για έργα αναβάθμισης των εγκαταστάσεων της πρώην 5ης Μοίρας Κατευθυνόμενων Βλημάτων NIKE στην Μαρμαρίδα, ΒΔ του Ναυστάθμου Aksaz, απέναντι από τη Ρόδο. Πρόκειται για προετοιμασία εγκατάστασης νέων αντιαεροπορικών συστημάτων, και απομένει να φανεί αν θα πρόκειται για συστοιχία S-400 ή για σύστημα μέσου/μικρού βεληνεκούς εγχώριας παραγωγής.

Σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρ.Τ. Ερντογάν δήλωσε ότι “δεν είναι πολύ αισιόδοξος” για το θέμα της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Σύμφωνα με τον ίδιο, “δεν εκπληρώνονται οι υποσχέσεις” (από πλευράς ΝΑΤΟ, ΕΕ και Σουηδίας), οι “τρομοκρατικές επιθέσεις” στη Σουηδία συνεχίζονται”, και επομένως ότι “δεν μπορεί να προβλέψει την απόφαση του τουρκικού κοινοβουλίου όταν δεν τηρούνται οι υποσχέσεις. Οι δηλώσεις έγιναν πριν την αναχώρηση του Τούρκου προέδρου για τη Ν. Υόρκη, όπου θα παραστεί στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ (18-22 Σεπτεμβρίου) και θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Κ. Μητσοτάκη. Είναι προφανές ότι το παζάρι συνεχίζεται με στόχο τα μέγιστα ανταλλάγματα, κατά τη συνηθισμένη τακτική της “φίλης και συμμάχου”…