Ανασκόπηση εβδομάδας #325

0
3646

Διεθνής κατάσταση

Στην Ουκρανία ο πόλεμος συνεχίζεται, χωρίς σημαντικές αλλαγές στα μέτωπα. Οι ουκρανικές δυνάμεις συνεχίζουν να επιτίθενται στο δυτικό και ανατολικό τμήμα της περιφέρειας Ζαπορίζια, στις κατευθύνσεις του Μπερντιάνσκ και της Μελιτόπολης αντίστοιχα, χωρίς να επιτυγχάνουν αποφασιστικά αποτελέσματα. Συνεχίζονται και οι μάχες στο ανατολικό μέτωπο (άξονας Kupyansk-Svatove-Kreminna) και στην περιοχή του Bakhmut, επίσης χωρίς αποφασιστικά αποτελέσματα για κάποια πλευρά. Στις 17 Ιουλίου ουκρανικές δυνάμεις, χρησιμοποιώντας μη επανδρωμένα θαλάσσια οχήματα (USV) πραγματοποίησαν επίθεση στη γέφυρα του Κερτς που συνδέει τη Ρωσία με την Κριμαία. Σύμφωνα με ρωσικές πηγές, η αποκατάσταση της οδικής κυκλοφορίας στη γέφυρα θα απαιτήσει περίπου 2 μήνες, ενώ η σιδηροδρομική κυκλοφορία δεν έχει διακοπεί. Δεδομένου ότι παράλληλα οι ουκρανικές δυνάμεις χτύπησαν αποθήκες καυσίμων και πυρομαχικών στην Κριμαία, διαφαίνεται μια προσπάθεια σταδιακής φθοράς των ρωσικών αποθεμάτων και απομόνωσης της χερσονήσου, που βρίσκεται υπό ρωσικό έλεγχο από το 2014. Οι χάρτες προέρχονται από την πλέον πρόσφατη ανάλυση του Institute for the Study of War:

Λόγω των πυρκαγιών που εξακολουθούν να μαίνονται, ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης ακύρωσε τις προγραμματισμένες επισκέψεις του στην Ιταλία (όπου επρόκειτο να μεταβεί σήμερα για να συναντηθεί με την πρωθυπουργό Τ. Μελόνι) και στην Αίγυπτο (όπου επρόκειτο να μεταβεί την Τρίτη για να συναντηθεί με τον πρόεδρο Σίσι). Αν και είναι κατανοητή η αγωνία για τα μέτωπα των πυρκαγιών, πρέπει να σημειωθεί ότι η ακύρωση της επίσκεψης του πρωθυπουργού στην Αίγυπτο είναι ανησυχητική, ειδικά δεδομένης της προσπάθειας της Τουρκίας να αποκαταστήσει τις σχέσεις της (και) με την Αίγυπτο. Υπενθυμίζεται ότι στις 4 Ιουλίου οι δύο χώρες ανακοίνωσαν τον αμοιβαίο διορισμό πρέσβεων μετά από μια δεκαετία υποβαθμισμένων διπλωματικών σχέσεων, ενώ στις 27 Ιουλίου αναμένεται επίσκεψη του Αιγύπτιου προέδρου στην Άγκυρα. Ελπίζεται ότι η επίσκεψη Μητσοτάκη στην Αίγυπτο θα επαναπρογραμματιστεί σε σύντομο χρονικό διάστημα, ώστε να υπάρξουν τα κατάλληλα αντίβαρα στη γενικευμένη διπλωματική αντεπίθεση της Άγκυρας, η οποία της έχει ήδη αποφέρει κέρδη και στην περιοχή του Περσικού (βλ. “Ανατολικός Παρατηρητής” παρακάτω).

ΥΕΘΑ/ΓΕΕΘΑ

Σημαντική είναι η συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων στην αντιμετώπιση των καταστροφικών πυρκαγιών που μαίνονται την τελευταία εβδομάδα σε πολλές περιοχές της χώρας, με πλέον καταστροφική αυτή της Ρόδου, που εξακολουθεί να μαίνεται . Εκτός από τα πυροσβεστικά αεροσκάφη CL-215/415 των 355 και 383 μοιρών της Πολεμικής Αεροπορίας που συνεχίζουν ακατάπαυστα το δύσκολο έργο τους, έχουν διατεθεί ελικόπτερα CH-47 για αποστολές πυρόσβεσης με κάδο, προωθητές γαιών για διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών, οχήματα και προσωπικό για περίπολα πυρασφάλειας κλπ. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι έχουν στείλει βοήθεια στην Ελλάδα η Κύπρος (2 Air Tractors AT-802), η Γαλλία, η Ιταλία και η Κροατία (2, 2 και 1 CL-415 αντίστοιχα στο πλαίσιο του μηχανισμού rescEU της Ευρωπαϊκής Ένωσης), η Πολωνία, η Ρουμανία και η Σλοβακία (συνολικά 270 άτομα με 80 οχήματα), το Ισραήλ (2 Air Tractors AT-802), η Τουρκία (2 Air Tractors AT-802 και 1 ελικόπτερο) και η Ιορδανία (2 Mi-26 και 2 Super Puma). Επισημαίνουμε ότι λόγω του καύσωνα που έχει ξηράνει την καύσιμη ύλη, καθώς και των ενισχυόμενων ανέμων, η χώρα παραμένει σε κατάσταση συναγερμού, με την πρόβλεψη κινδύνου πυρκαγιάς να βρίσκεται σήμερα σε πολλές περιοχές “στο κόκκινο” (στάδιο 5). Απαιτείται από κάθε πολίτη υπευθυνότητα (όχι φωτιά ή εργασίες με σπινθήρες στο ύπαιθρο) και επαγρύπνηση (άμεση αναφορά κάθε ένδειξης φωτιάς, καπνού κλπ. στο 199).

Από τις 18 ως τις 20 Ιουλίου ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Ν. Χαρδαλιάς, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Κ. Φλώρο, πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο προκειμένου να παραστεί, εκπροσωπώντας την ελληνική κυβέρνηση, στις εκδηλώσεις της 49ης επετείου μνήμης και τιμής για τους Πεσόντες και τους Αγνοούμενους Αξιωματικούς και Οπλίτες, κατά την τουρκική εισβολή του 1974. Στις 18 Ιουλίου 2023 ο ΥΦΕΘΑ επισκέφθηκε στη Λεμεσό τη φρεγάτα ΨΑΡΑ, η οποία συμμετέχει στη Ναυτική Δύναμη της Επιχείρησης των Ηνωμένων Εθνών στο Λίβανο United Nations Interim Force in Lebanon – Maritime Task Force (UNIFIL-MTF). Ακολούθως μετέβη στη Ναυτική Βάση «Αντιστράτηγος Ευάγγελος Φλωράκης» στο Μαρί, όπου τον υποδέχθηκε ο Υπαρχηγός ΓΕΕΦ Αντιστράτηγος Λ. Χατζημιχαήλ και ο Διοικητής της Βάσης, Αρχιπλοίαρχος Κ. Γενναδίου ΠΝ. Ο ΥΦΕΘΑ επισκέφθηκε εγκαταστάσεις της Διοίκησης Πολεμικών Πλοίων και της Μονάδας Υποβρυχίων Καταστροφών, καθώς και το Περιπολικό Ανοικτής Θαλάσσης ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ. Στις 19 Ιουλίου ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας και ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ έγιναν δεκτοί από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Ν. Χριστοδουλίδη στο Προεδρικό Μέγαρο. Ακολούθως ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας επισκέφθηκε τα «Φυλακισμένα Μνήματα» όπου κατέθεσε στεφάνι και στη συνέχεια μετέβη στο στρατόπεδο της ΕΛΔΥΚ, όπου παρακολούθησε την επιμνημόσυνη δέηση για τους Πεσόντες και Αγνοούμενους Αξιωματικούς και Οπλίτες κατά την τουρκική εισβολή του 1974, κατέθεσε στεφάνι στο Ηρώο της ΕΛΔΥΚ και επισκέφθηκε μονάδες της, συνοδευόμενος από τον Διοικητή της Συνταγματάρχη Π. Κεραμιδά. Την ίδια ημέρα τελέστηκε επετειακή εκδήλωση μνήμης και απόδοσης τιμής, την οποία συνδιοργάνωσαν η Παγκύπρια Οργάνωση Συγγενών Αδηλώτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων και η Πανελλήνια Επιτροπή Συγγενών Αγνοουμένων κατά την κυπριακή τραγωδία, στο Πανόραμα Αγνοουμένων, στο χωριό Πυργά , παρουσία του Πρόεδρου Ν. Χριστοδουλίδη. Τέλος, στις 20 Ιουλίου ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, εκπροσώπησε την ελληνική κυβέρνηση την επιμνημόσυνη δέηση που πραγματοποιήθηκε στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας παρουσία του Προέδρου Ν. Χριστοδουλίδη και κατέθεσε στεφάνι, ενώ ακολούθως παρέστη στο Μνημόσυνο Πεσόντων κατά την τουρκική εισβολή, που τελέσθηκε στον Ιερό Ναό Αποστόλου Βαρνάβα, στην Αρχιεπισκοπή Κύπρου.

Την Τρίτη 18 Ιουλίου 2023 έλαβε χώρα ενημέρωση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας Ν. Δένδια και των Υφυπουργών Ι. Κεφαλογιάννη και Ν. Χαρδαλιά, από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Κ. Φλώρο περί του έργου και της αποστολής των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ), στην αίθουσα «ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ». Μετά την εισαγωγική τοποθέτηση του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, ο Διευθυντής του Κλάδου Στρατηγικής – Πολιτικής – Αμυντικού Σχεδιασμού και Δυνατοτήτων του ΓΕΕΘΑ Υποπτέραρχος (ΕΑ) Απόστολος Μητσόπουλος προέβη σε αναλυτική παρουσίαση της αποστολής και του έργου των ΕΔ. Παρόντες στην ενημέρωση ήταν επίσης οι Αρχηγοί των Γενικών Επιτελείων των Κλάδων, ο Υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ, ο Επιτελάρχης ΓΕΕΘΑ, καθώς και οι Διευθυντές των Κλάδων και λοιπών φορέων του ΓΕΕΘΑ.

Στρατός Ξηράς

Από 10 έως 14 Ιουλίου 2023 πραγματοποιήθηκε στην έδρα του Κέντρου Εκπαίδευσης Ανορθοδόξου Πολέμου (ΚΕΑΠ) στο Στρατόπεδο «ΑΝΤΓΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΚΑΤΣΑΝΗ» στη Ρεντίνα Θεσσαλονίκης, το Σχολείο Παροχής Α΄ Βοηθειών στο Πεδίο της Μάχης (TCCC) με τη συμμετοχή  11 στελεχών, εκ των οποίων 2 του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής και 2 από τις Ένοπλες Δυνάμεις της Αλβανίας. Η εκπαίδευση περιέλαβε βασικές θεωρητικές γνώσεις αντιμετώπισης τραυμάτων, διακομιδή τραυματία από το πεδίο της μάχης και πρακτική εξάσκηση σε σενάρια που προσομοιάζουν το πεδίο της μάχης.

Στις 16 Ιουλίου παρελήφθησαν δύο ακόμη ΤΟΜΑ Marder 1A3 από τα 40 παραχωρούμενα από τη Γερμανία στο πλαίσιο της “κυκλικής ανταλλαγής με ελληνικά ΒΜΡ-1 που παραχωρούνται στην Ουκρανία.

Πολεμικό Ναυτικό

Την Πέμπτη 20 Ιουλίου πραγματοποιήθηκε στην Ακτή Ξαβέρη στον Πειραιά η τελετή απόπλου του ετήσιου Θερινού Εκπαιδευτικού Πλου (ΘΕΠ) της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων. Στην τελετή παρέστησαν ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Ι. Δρυμούσης ΠΝ, ο Αρχηγός Στόλου Αντιναύαρχος Δ. – Ε. Κατάρας ΠΝ, o Διοικητής ΣΝΔ Υποναύαρχος Χ. Σασιάκος ΠΝ, ο Διοικητής Φρεγατών Αρχιπλοίαρχος Σ. Λαγάρας ΠΝ, καθώς και συγγενείς και φίλοι των Ναυτικών Δοκίμων. Στο ΘΕΠ συμμετέχουν το Πλοίο Γενικής Υποστήριξης ΠΡΟΜΗΘΕΥΣ και η φρεγάτα ΣΠΕΤΣΑΙ, που προγραμματίζεται να καταπλεύσουν σε λιμένες της Μεσογείου και του Ατλαντικού. Συνολικά επί των δύο πλοίων θα επιβαίνουν 159 Ναυτικοί Δόκιμοι, 8 σπουδαστές ετέρων Στρατιωτικών Σχολών (2 από τη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, 2 από τη Σχολή Ικάρων, 2 από τη Στρατιωτική Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων και 2 από τη Σχολή Αξιωματικών Νοσηλευτικής), καθώς και 2 αλλοδαποί σπουδαστές από την Ρουμανία. Σκοπός του ΘΕΠ είναι η εν πλω εκπαίδευση, η απόκτηση ναυτικής εμπειρίας και τέχνης από τους Ναυτικούς Δόκιμους, καθώς και η επίδειξη Σημαίας και η προβολή του Πολεμικού Ναυτικού στους λιμένες κατάπλου.

Tην Παρασκευή 21 Ιουλίου πραγματοποιήθηκε στο Ναυτικό Οχυρό Σκαραμαγκά η τελετή απόπλου του ετήσιου Θερινού Εκπαιδευτικού Πλου (ΘΕΠ) της Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών Ναυτικού (ΣΜΥΝ). Στην τελετή παρέστησαν ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Ι. Δρυμούσης ΠΝ, ο Αρχηγός Στόλου Αντιναύαρχος Δ. – Ε. Κατάρας ΠΝ, ο Διοικητής Διοικήσεως Ναυτικής Εκπαίδευσης, Υποναύαρχος Π. Κουλούρης ΠΝ, o Διοικητής ΣΜΥΝ Πλοίαρχος Α. Ασβεστάς ΠΝ, ο Διοικητής Διοίκησης Αμφιβίων Δυνάμεων (ΔΑΔ) Πλοίαρχος Α. Νιρός ΠΝ, καθώς και συγγενείς και φίλοι των Δοκίμων Υπαξιωματικών. Το ΘΕΠ θα διεξαχθεί με το αρματαγωγό ΣΑΜΟΣ, που προγραμματίζεται να καταπλεύσει σε λιμένες της Μεσογείου. Συνολικά επί του Πλοίου θα επιβαίνουν 145 Δόκιμοι Υπαξιωματικοί, καθώς και 5 σπουδαστές ετέρων Στρατιωτικών Σχολών (3 από τη Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών και 2 από τη Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών Αεροπορίας). Σκοπός του ΘΕΠ είναι η πρακτική εκπαίδευση εν πλω, η απόκτηση ναυτικής εμπειρίας από τους Δόκιμους Υπαξιωματικούς, καθώς και η επίδειξη Σημαίας και προβολή του Πολεμικού Ναυτικού στους λιμένες κατάπλου.

Την Παρασκευή 14 Ιουλίου 2023 διεξήχθη συνεκπαίδευση PASSEX (Passing Exercise) του ΤΠΚ ΣΙΜΙΤΖΟΠΟΥΛΟΣ και της Κανονιοφόρου ΑΗΤΤΗΤΟΣ με το γερμανικό Πλοίο Γενικής Υποστήριξης (ΠΓΥ) FGS RHEIN της Μόνιμης Συμμαχικής Ναυτικής Δύναμης 2 (Standing NATO Maritime Group Two – SNMG 2), στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Λέσβου και Χίου. Κατά την διάρκεια της συνεκπαίδευσης εκτελέστηκαν αντικείμενα προχωρητικών ελιγμών, παροχής Α΄ Βοηθειών, μεταφοράς τραυματία και επίδειξης εξοπλισμού κατάσβεσης πυρκαγιάς, ενώ στο πλαίσιο της δραστηριότητας ο Διοικητής της SNMG 2 TASK UNIT 01 Captain T. Mathesius, επέβη στην Κ/Φ ΑΗΤΤΗΤΟΣ.

Την Πέμπτη 13 Ιουλίου 2023 υπεγράφη από τον Διευθυντή του Γ’ Κλάδου ΓΕΝ, Αρχιπλοίαρχο Β. Τσούκα ΠΝ και τον Δήμαρχο Αλμυρού νομού Μαγνησίας Β. Χατζηκυριάκο, Ιδιωτικό Συμφωνητικό παραχώρησης έκτασης του Δήμου Αλμυρού στο Πολεμικό Ναυτικό για την δημιουργία νέας ναυτικής βάσης, στην περιοχή Αγ. Ιωάννης Ευξεινούπολης. Η νέα ναυτική βάση θα υποστηρίζει τις επιχειρησιακές ανάγκες του Πολεμικού Ναυτικού με την δυνατότητα ελλιμενισμού πολεμικών πλοίων. Σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες καθαρισμού και περίφραξης της έκτασης καθώς και οι προβλεπόμενες από τη νομοθεσία, διαδικασίες εκπόνησης μελετών. Θα ακολουθήσει η σταδιακή κατασκευή των λιμενικών και λοιπών χερσαίων υποδομών υποστήριξης της Βάσης. Η ναυτική βάση θα επιτρέπει το μόνιμο ελλιμενισμό αρματαγωγών του ΠΝ και θα κατασκευαστεί στην παραθαλάσσια περιοχή νοτίως της αεροπορικής βάσης Νέας Αγχιάλου.

Πολεμική Αεροπορία

Την Παρασκευή 21 Ιουλίου προσγειώθηκε στην αεροπορική βάση Τανάγρας το 17ο μαχητικό αεροσκάφος Rafale F3R, που εντάσσεται στη δύναμη της 332 Μοίρας. Το αεροσκάφος (με αριθμό 418) πέταξε απ’ ευθείας στην Τανάγρα από την αεροπορική βάση του Ιστρ, ένδειξη της μεγάλης εμβέλειας των Ραφάλ. Πρόκειται για το πέμπτο από τα έξι μεταχειρισμένα αεροσκάφη της τρίτης παρτίδας, ενώ θα ακολουθήσει η τέταρτη εξάδα, απο τελούμενη από αεροσκάφη νέας κατασκευής. Η 332 Μοίρα αναμένεται εντός του φθινοπώρου να αξιολογηθεί από το ΑΤΑ για την επιβεβαίωση της πλήρους επιχειρησιακής της ετοιμότητας.

Επίσης, στις 20 Ιουλίου προσγειώθηκε στην Τανάγρα το F-16 της ΠΑ με αριθμό “005” που είχε παραμείνει στις ΗΠΑ επί δυόμιση χρόνια ως αεροσκάφος δοκιμών για τα συστήματα του προγράμματος εκσυγχρονισμού 83 F-16 της ΠΑ σε επίπεδο -V. Το αεροσκάφος, μετά τον έλεγχό του στην ΕΑΒ, θα αποδοθεί στην 343 Μοίρα ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των “Viper” σε 10, ενώ αναμένεται σύντομα και η παράδοση τριών ακόμη εκσυγχρονισμένων αεροσκαφών που θα ανεβάσουν τον συνολικό αριθμό σε 13.

Την Πέμπτη 20 Ιουλίου 2023, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας (ΓΕΑ), Αντιπτέραρχος (Ι) Θ. Μπουρολιάς, επισκέφθηκε την 112 Πτέρυγα Μάχης (112ΠΜ), στην Αεροπορική Βάση Ελευσίνας, όπου τον υποδέχθηκε ο Διοικητής της Διοίκησης Αεροπορικής Υποστήριξης, Αντιπτέραρχος (Ι) Δ. Γρηγοριάδης. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, ο Αρχηγός, ενημερώθηκε για τα τρέχοντα θέματα των Μοιρών Αεροπυρόσβεσης, επισκέφθηκε την 355 Μοίρα Τακτικών Μεταφορών (CL-215), το Κλιμάκιο της 383 Μοίρας Ειδικών Επιχειρήσεων και Αεροπυρόσβεσης (CL-415), το ιταλικό και το γαλλικό Κλιμάκιο (CL-415) που έχουν μετασταθμεύσει στην 112ΠΜ και τη Μοίρα Συντήρησης Αεροσκαφών, όπου συνομίλησε με το προσωπικό τους και ενημερώθηκε για τις αποστολές αεροπυρόσβεσης και το έργο συντήρησης των πυροσβεστικών αεροσκαφών.

Ολοκληρώθηκε την Παρασκευή 14 Ιουλίου 2023 η Διακλαδική Συμμαχική Δράση με την επωνυμία «NEPTUNE STRIKE 23-2», που πραγματοποιήθηκε στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή της Αδριατικής Θάλασσας, του Ιονίου Πελάγους και της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, καθώς και σε περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας, με την συμμετοχή Χερσαίων, Ναυτικών και Αεροπορικών Δυνάμεων, καθώς και Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων (Special Operations Forces – SOF) του ΝΑΤΟ, υπό την Διοίκηση και τον Έλεγχο του Στρατηγείου της Ναυτικής Δύναμης Κρούσης και Υποστήριξης του ΝΑΤΟ (Naval Striking and Support Forces NATO –  STRIKFORNATO). Οι Ένοπλες Δυνάμεις συμμετείχαν στην «NEPTUNE STRIKE 23-2» με το 2ο ΑΚΕ στην Πάρνηθα, για τον συντονισμό των επιχειρήσεων αεράμυνας και την καθοδήγηση των αεροσκαφών στις περιοχές των ασκήσεων, με 10 εξόδους μαχητικών αεροσκαφών  F-16, με την φρεγάτα ΛΗΜΝΟΣ, καθώς και με 1 Αξιωματικό επιτελή στο επιτελείο διεξαγωγής της Δράσης. Συνολικά και κατά την διάρκειά της, οι Ένοπλες Δυνάμεις συμμετείχαν στα ακόλουθα σύνθετα επιχειρησιακά σενάρια:

  • Αντικείμενα αεροπορικής προσβολής (Air Defence Exercise – ADEX).
  • Εγγύς Αεροπορική Υποστήριξη (Close Air Support – CAS).
  • Επιθετικές Αεροπορικές Επιχειρήσεις (Offensive Counter Air – OCA).
  • Αμυντικές Αεροπορικές Επιχειρήσεις (Defensive Counter Air – DCA).
  • Τερματική καθοδήγηση πυρών από Ελεγκτές Τερματικής Καθοδήγησης (Joint Terminal Attack Controller – JTAC) για προσβολή στόχων.

Μηδενική ήταν και πάλι, την τελευταία εβδομάδα, η παραβατική δραστηριότητα της τουρκικής αεροπορίας, καθώς η επανεμφάνισή της στις 14 Ιουλίου με παράβαση κανόνων εναέριας κυκλοφορίας από 2 F-16 δεν είχε συνέχεια. Τουλάχιστον ως τώρα…

Κύπρος

Ο Υπουργός Άμυνας Μ. Γιωργάλλας, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς, Αντιστράτηγο Δ. Ζερβάκη πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στις ΗΠΑ από 15 μέχρι 21 Ιουλίου 2023, κατά την οποία υπέγραψε τη δήλωση ένταξης της Εθνικής Φρουράς στο State Partnership Program του Υπουργείου Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής με συνεργάτη την Εθνοφρουρά της Πολιτείας New Jersey. Από την πλευρά της Πολιτείας του New Jersey τη Δήλωση υπέγραψε η Υπουργός Εξωτερικών Υποθέσεων, Τ. Way παρουσία του Αρχηγού της Εθνικής Φρουράς των Ηνωμένων Πολιτειών, Στρατηγού D. Hokanson και της Διοικήτριας της Εθνοφρουράς του New Jersey Ταξιάρχου L. Hou.

Η Κυπριακή Δημοκρατία απέστειλε δύο αεροσκάφη τύπου Air Tractor AT-802 για παροχή βοήθειας προς την Ελλάδα για κατάσβεση των πυρκαγιών που μαίνονται, μετά από αίτημα της Ελληνικής Κυβέρνησης προς τον μηχανισμό rescEU της ΕΕ.
Αναβλήθηκε η τριμερής συνάντηση κορυφής Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ που ήταν προγραμματισμένη για τις 26 Ιουλίου, λόγω εγχείρησης στην οποία υπεβλήθη χθες ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μ. Νετανιάχου. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, που είναι 73 ετών, χειρουργήθηκε χθες Σάββατο για τοποθέτηση βηματοδότη, μια εβδομάδα μετά την εισαγωγή του σε νοσοκομείο με συμπτώματα ιλίγγου.

Ανατολικός Παρατηρητής

Σημαντική περιοδεία πραγματοποίησε την τελευταία εβδομάδα στις χώρες του Περσικού Κόλπου ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρ.Τ. Ερντογάν. Ο Τούρκος πρόεδρος, συνοδευόμενος από ομάδα περίπου 200 επιχειρηματιών, επισκέφθηκε διαδοχικά τη Σαουδική Αραβία στις 18 Ιουλίου, το Κατάρ στις 19 Ιουλίου και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα στις 20 Ιουλίου, όπου συναντήθηκε με τους ηγέτες των τριών χωρών (τον διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας Mohammed bin Salman Al Saud, τον εμίρη του Κατάρ Tamim bin Hamad Al Thani, και τον πρόεδρο των ΗΑΕ Mohammed bin Zayed Al Nahyan), καθώς και άλλους κρατικούς αξιωματούχους. Η επίσκεψη Ερντογάν είχε προετοιμαστεί με προηγηθείσες επισκέψεις του υπουργού Οικονομικών Μ. Simsek, του αντιπροέδρου C. Yilmaz και της διοικητού της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας Hafize Gaye Erkan. Τα κέρδη της Τουρκίας από την περιοδεία είναι σημαντικά, συμπεριλαμβανομένου ενός συμβολαίου πώλησης UAV Bayraktar στη Σ. Αραβία και ενός πακέτου 13 συμφωνιών και μνημονίων με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, συνολικού ύψους 50,7 δις δολαρίων. Ακόμη σημαντικότερη από την οικονομική στήριξη της Τουρκίας είναι η, απειλητική για τα ελληνικά συμφέροντα, αποκατάσταση των σχέσεων της Τουρκίας με τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Ως μια τελευταία νότα, κατά την επιστροφή του Ερντογάν από τα ΗΑΕ, το αεροσκάφος του προσγειώθηκε στο παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου στα Κατεχόμενα της Κύπρου, ανήμερα της επετείου της τουρκικής εισβολής του 1974, προκειμένου να παρευρεθεί στα εγκαίνιά του.

Παρά την κατ’ αρχήν συμφωνία Τουρκίας – Σουηδίας στις 10 Ιουλίου για την ένταξη της δεύτερης στο ΝΑΤΟ και τη σύνδεση της συμφωνίας αυτής, από πλευράς αμερικανικής κυβέρνησης, με την έγκριση της πώλησης (και αναβάθμισης) F-16 προς την Τουρκία, ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων του Κογκρέσου, γερουσιαστής B. Menendez, δεν είναι ακόμα διατεθειμένος να εγκρίνει την πώληση αυτή. Σε δηλώσεις του στις 18 Ιουλίου ο Menendez επισήμανε ότι η έγκριση της Τουρκίας για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ δεν είναι η μόνη προϋπόθεση για την έγκριση της πώλησης F-16, διευκρινίζοντας ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν πρέπει να διασφαλίσει ότι η μείωση των τουρκικών αεροπορικών προκλήσεων κατά της Ελλάδας, που παρατηρείται τους τελευταίους μήνες, θα είναι μόνιμη.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Οικουμενικού Πατριαρχείου, δεν θα λάβει χώρα φέτος ο εορτασμός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στη Μονή της Παναγιάς Σουμελά, καθώς οι τουρκικές αρχές δεν έδωσαν σχετική άδεια.