Ανασκόπηση εβδομάδας #326

0
7119

Διεθνής κατάσταση

Στην Ουκρανία ο πόλεμος συνεχίζεται, χωρίς θεαματικές εξελίξεις. Η ουκρανική αντεπίθεση σημειώνει αργή πρόοδο, με επιθετικές επιχειρήσεις στο ανατολικό όριο της περιφέρειας Zaporizhia και νότια του Orikhiv. Παράλληλα συνεχίζονται οι επιχειρήσεις με μικρά εκατέρωθεν κέρδη στους άξονες Svatove-Kreminna και Avdiivka-Donetsk, καθώς και γύρω από το Bakhmut. Επίσης οι δύο πλευρές επιχείρησαν να πλήξουν τον αντίπαλο σε βάθος, οι μεν Ουκρανοί με πλήγματα σε στόχους στην Κριμαία, οι δε Ρώσοι με πυραυλικές επιθέσεις στην πόλη Ντνίπρο. Οι χάρτες προέρχονται από την πλέον πρόσφατη ανάλυση του Institute for the Study of War:

Στις 24 Ιουλίου ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης συναντήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Βούλγαρο ομόλογό του N. Denkov. Σύμφωνα με δηλώσεις του Βούλγαρου πρωθυπουργού στα ΜΜΕ της χώρας του, κατά τη συνάντηση συζητήθηκε η πιθανότητα εξαγωγής ουκρανικών σιτηρών σιδηροδρομικώς μέσω Βουλγαρίας και στη συνέχεια από ελληνικά λιμάνια. Υπενθυμίζεται ότι η Ρωσία κατήγγειλε τη συμφωνία για την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών στις 17 Ιουλίου και τις τελευταίες 2 εβδομάδες έχει βομβαρδίσει αποθήκες σιτηρών στην Οδησσό και σε άλλες περιοχές, καταστρέφοντας μεγάλες ποσότητες σιτηρών που ανήλθαν σε 60.000 τόνους μόνο την πρώτη εβδομάδα. Δεδομένης της σημασίας των ουκρανικών σιτηρών για τον παγκόσμιο επισιτισμό, οι εξελίξεις αυτές έχουν προκαλέσει την αύξηση της τιμής του σιταριού διεθνώς, καθώς και πιέσεις του ΟΗΕ και των φτωχότερων χωρών διεθνώς για την εξεύρεση κάποιας λύσης.

ΥΕΘΑ/ΓΕΕΘΑ

Στις 24 Ιουλίου ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Ν. Δένδιας, συναντήθηκε με τον Υπουργό Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου, B. Wallace στο Λονδίνο. Οι δύο υπουργοί συζήτησαν θέματα ενισχύσεως των διμερών αμυντικών σχέσεων, την κατάσταση ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο και τις εξελίξεις στην Ουκρανία. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η δήλωση του Έλληνα υπουργού μετά τη συνάντηση, περί δημιουργίας μηχανισμού “μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ελλάδας, ώστε να μεταφερθούν και σε εμάς τα διδάγματα που το Ηνωμένο Βασίλειο προσλαμβάνει από τον πόλεμο στην Ουκρανία και το πώς θα μπορούσαν να εκσυγχρονιστούν περαιτέρω οι Ένοπλες Δυνάμεις βάσει των διδαγμάτων αυτών”.

Ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Ν. Χαρδαλιάς ξεκίνησε σήμερα Κυριακή 30 Ιουλίου 2023, τις έκτακτες επιθεωρήσεις και αξιολογήσεις μέτρων ασφαλείας και πυρασφαλείας αποθηκών και χώρων φύλαξης πυρομαχικών, εκρηκτικών υλών και καυσίμων με πρώτους σταθμούς την 389 Προκεχωρημένη Αποθήκη Πυρομαχικών, στην Ξυλαγανή Κομοτηνής, την 873 Αποθήκη Καυσίμων, στη Θεσσαλονίκη και την 110 Πτέρυγα Μάχης στη Λάρισα, κατόπιν οδηγιών του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, Ν. Δένδια. Ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας ενημερώθηκε ενδελεχώς από τους Διοικητές και τους αρμόδιους Επιτελείς των Μονάδων για τα εσωτερικά σχέδια ασφαλείας και πυρασφαλείας. Συζητήθηκαν επίσης προτάσεις και τρόποι περαιτέρω επικαιροποίησης των υφιστάμενων σχεδίων με νέες μεθόδους πρόληψης, διαχείρισης και αντιμετώπισης μείζονων συμβάντων. Εν συνεχεία, ο κ. Χαρδαλιάς επιθεώρησε επιτόπου όλους τους χώρους και τις αποθήκες φύλαξης και αποθήκευσης πυρομαχικών, εκρηκτικών υλών και καυσίμων. Επίσης, ο κ. Χαρδαλιάς επισκέφθηκε τα πληρώματα των αεροσκαφών Canadair CL-415 της 383 Μοίρας Ειδικών Επιχειρήσεων & Αεροπυρόσβεσης, στην 113 Πτέρυγα Μάχης, στην Αεροπορική Βάση Μίκρας, τα οποία συνεχάρη για τον ζήλο και το θάρρος που επιδεικνύουν στο πλαίσιο εκτέλεσης της αποστολής τους, σε ιδιαίτερες, εξαιρετικά δύσκολες και ακραίες καταστάσεις που επιχειρούν.

Κατά τις επισκέψεις, ο ΥΦΕΘΑ συνοδευόταν από υψηλόβαθμο κλιμάκιο επιθεωρητών του ΓΕΕΘΑ και των τριών Κλάδων, με επικεφαλής τον Υπαρχηγό ΓΕΕΘΑ Αντιναύαρχο Φ. Λελούδα ΠΝ και τους Γενικό Επιθεωρητή ΓΕΑ Αντιπτέραρχο (Μ) Γ. Καραδήμα και Επιτελάρχες ΓΕΣ Αντιστράτηγο Σ. Παπασταθόπουλο και ΓΕΝ Υποναύαρχο Γ. Φλώρο ΠΝ. Παρόντες κατά περίπτωση ήταν επίσης, ο Αρχηγός ΑΤΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Γ. Φασούλας, οι Διοικητές 1ης Στρατιάς Αντιστράτηγος Ι. Τσιόπλος, Δ΄ Σώματος Στρατού Αντιστράτηγος Δ. Κωνσταντάκος, Γ΄ Σώματος Στρατού Αντιστράτηγος Π. Καπραβέλος και Μεραρχίας Υποστήριξης Υποστράτηγος Α. Θεοδοσιάδης. Πρέπει πάντως να επισημανθεί η αστοχία του επικοινωνιακού επιτελείου του ΥΦΕΘΑ, που αποδέσμευσε προς δημοσίευση απόρρητες φωτογραφίες (τουλάχιστον τις κάλυψε μόλις αυτό επισημάνθηκε στο Twitter, αλλά η ζημιά είχε γίνει). Πρέπει επιτέλους να γίνει αντιληπτό από κάποιους ότι τα εθνικά απόρρητα είναι σημαντικότερα από το “προφίλ του κυρίου υφυπουργού”. Ελπίζουμε ότι ο κ. Χαρδαλιάς, που έχει δώσει δείγματα σοβαρότητας σε προηγούμενες θέσεις, θα αντιληφθεί ότι οι αστοχίες των συνεργατών του εκθέτουν τον ίδιο και δεν θα επιτρέψει άλλη επανάληψή τους…

Στρατός Ξηράς

Συνεκπαίδευση σε αεροκίνητες ενέργειες ημέρα και νύχτα διεξήχθη τον τελευταίο μήνα μεταξύ της 32 ΤΑΞΠΝ, ζεύγους επιθετικών Ε/Π AH-64 Apache της 1ης ΤΑΞΑΣ και 5 Ε/Π UH-60 Black Hawk της 3rd Combat Aviation Brigade των ΗΠΑ στην ευρύτερη περιοχή της Μαγνησίας. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι 3 ελικόπτερα UH-60 Black Hawk εξοπλισμένα με κάδο πυρόσβεσης διατέθηκαν από την αμερικανική διοίκησης και συμμετείχαν στις προσπάθειες κατάσβεσης της μεγάλης πυρκαγιάς της Μαγνησίας, επιχειρώντας από το Στεφανοβίκειο.

Από 12 Ιουνίου έως 14 Ιουλίου 2023, πραγματοποιήθηκε στην έδρα της   Σχολής Αλεξιπτωτιστών (ΣΧΑΛ) στον Ασπρόπυργο Αττικής, το Σχολείο Βασικής Εκπαίδευσης Αλεξιπτωτιστών (ΣΒΕΑ), με τη συμμετοχή, 27 Στελεχών του Στρατού Ξηράς, 4 του Πολεμικού Ναυτικού, 3 του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς, 5 Δοκίμων Έφεδρων  Αξιωματικών και 33 Οπλιτών Θητείας. Η εκπαίδευση περιέλαβε τα παρακάτω αντικείμενα:

•    Ασκήσεις Αλεξιπτωτιστή.
•    Συσκευασία Φόρτου για άλμα.
•    Δρόμος 1610μ. αλεξιπτωτιστή.
•    Δρόμος μετακίνησης δοκών ανά ζεύγη.
•    Διαδικασίες ενεργειών σε ενδεχόμενα περιστατικά κατά την εκτέλεση άλματος.
•    Άλματα από ελικόπτερο CH-47D και από αεροσκάφος C-130.

Την Παρασκευή 14 Ιουλίου 2023, πραγματοποιήθηκε στη ΣΧΑΛ παρουσία του Διευθυντή της Διεύθυνσης Ειδικών Δυνάμεων του ΓΕΣ (ΓΕΣ/ΔΕΔ) Υποστράτηγου Νικόλαου Γιαννόπουλου, η τελετή απονομής πτυχίων και διακριτικών πτερύγων Αλεξιπτωτιστή στατικού ιμάντα στους αποφοιτήσαντες του Σχολείου.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Σ. Βλάσση στον ιστότοπο doureios.com, αυτή την εβδομάδα ολοκληρώνεται το πρόγραμμα ανταλλαγής ΤΟΜΑ Marder 1A3 που παραχωρεί η Γερμανία, με ισάριθμα τεθωρακισμένα οχήματα BMP-1 του Ελληνικού Στρατού που παραχωρούνται στην Ουκρανία. Ειδικότερα, μέχρι σήμερα έχουν παραδοθεί 34 οχήματα στον Ελληνικό Στρατό και βρίσκεται καθ’ οδόν η τελευταία παρτίδα 6 οχημάτων.

Πολεμικό Ναυτικό

Στις 29 Ιουλίου διεξήχθη συνεκπαίδευση τύπου PASSEX στην περιοχή του Αιγαίου μεταξύ της φρεγάτας ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΦΩΚΑΣ (F466) και του ινδικού αντιτορπιλικού INS Chennai, η οποία περιλάμβανε αντιαεροπορικά γυμνάσια, τακτικές κινήσεις και ασκήσεις επικοινωνίας, με στόχο την ενίσχυση της διαλειτουργικότητας και αμοιβαίας εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο ναυτικών δυνάμεων. Επισημαίνεται ότι το INS Chennai, στο πλαίσιο της αποστολής του στη Μεσόγειο, επισκέφθηκε από 27 ως 29 Ιουλίου το λιμένα της Σούδας, όπου ο κυβερνήτης του επισκέφθηκε τον διοικητή του Ναυστάθμου Κρήτης και κατέθεσε στεφάνι στο κοιμητήριο της Σούδας, ενώ στελέχη του ΠΝ επισκέφθηκαν το πλοίο και ξεναγήθηκαν σε αυτό.

Στις 25 Ιουλίου, το αρματαγωγό ΣΑΜΟΣ, με το οποίο διεξάγεται ο θερινός εκπαιδευτικός πλους της ΣΜΥΝ, κατέπλευσε στο λιμάνι της Χάιφα στο Ισραήλ. Εκεί το επισκέφθηκε ο Πρέσβυς της Ελλάδας στο Ισραήλ Κ. Λουκάκης, ο οποίος συνατήθηκε με τον κυβερνήτη και ξεναγήθηκε στο πλοίο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Naval Group, ο πύργος αισθητήρων (Panoramic Sensors and Intelligence Module – PSIM) της φρεγάτας ΚΙΜΩΝ κατασκευάστηκε στο ναυπηγείο του Lorient. Μετά τις δοκιμές του αναμένεται η τοποθέτησή του στο σκάφος του πλοίου.

Πολεμική Αεροπορία

Στις 27 Ιουλίου σημειώθηκαν εκρήξεις σε στρατόπεδο πυρομαχικών της 111 Πτέρυγας Μάχης, λόγω της πυρκαγιάς που μαινόταν στην ευρύτερη περιοχή του Βόλου και εισήλθε στις εγκαταστάσεις του στρατοπέδου παρά τις προσπάθειες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και τα μέτρα που είχαν ληφθεί. Λόγω του κινδύνου των εκρήξεων δόθηκε σήμα εκκένωσης του οικισμού της Ν. Αγχιάλου και γειτονικών οικισμών μέσω του συστήματος μηνυμάτων 112, ενώ διατάχθηκε για προληπτικούς λόγους και η απογείωση ορισμένων μαχητικών F-16 που βρίσκονταν εκτός των προστατευμένων υποστέγων (shelters). Όπως προκύπτει εκ των υστέρων, παρά τις τερατολογίες των ΜΜΕ περί “καταστροφής της αεροπορικής βάσης” ή “απώλειας πανάκριβων πυρομαχικών στρατηγικής σημασίας”, οι εκρήξεις προκλήθηκαν από απενεργοποιημένες παλαιές βόμβες σειράς Mk-80 που ήταν στοιβαγμένες σε εξωτερικό χώρο, εντός της περιμέτρου του στρατοπέδου αλλά εκτός των κλειστών αποθηκών. Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ν. Δένδιας παρήγγειλε κατεπείγουσα ΕΔΕ, ενώ ο διοικητής της 111 Πτέρυγας Μάχης απαλλάχθηκε των καθηκόντων του.

Την Τρίτη 25 Ιουλίου 2023 και ώρα 14:52 αεροσκάφος τύπου CL-215, με πλήρωμα δύο Ιπταμένους, της 355 Μοίρας Τακτικών Μεταφορών της 112 Πτέρυγας Μάχης, κατέπεσε κατά τη διάρκεια αεροπυρόσβεσης στον Πλατανιστό Ευβοίας, με συνέπεια τον θανάσιμο τραυματισμό του κυβερνήτη, Σμηναγού (Ι) Χρήστου Μουλά, 34 ετών και του συγκυβερνήτη, Ανθυποσμηναγού (Ι) Περικλή Στεφανίδη, 27 ετών. Με απόφαση του ΣΑΓΕ και κατόπιν εισήγησης του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Κ. Φλώρου, στους δύο Αξιωματικούς απονέμεται ο βαθμός του Αντιπτεράρχου. Για την απώλειά τους κηρύχθηκε τριήμερο πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις και στις 27 Ιουλίου πραγματοποιήθηκε τελετή έπαρσης της σημαίας σε μεσίστια θέση στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, καθώς και επιμνημόσυνη δέηση.

Απολύτως μηδενική παρέμεινε, και την τελευταία εβδομάδα, η παραβατική δραστηριότητα της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας.

Ανατολικός Παρατηρητής

Στις 26 Ιουλίου υπογράφηκε σύμβαση στο περιθώριο της έκθεσης IDEF για το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού ÖZGÜR-2 που αφορά την εγκατάσταση ραντάρ AESA, νέων ηλεκτρονικών, IFF, συστημάτων επικοινωνιών, πιστοποίηση ASELPOD και όπλων στα μαχητικά αεροσκάφη F-16 Block30/40/50.

Σε δηλώσεις του την Τετάρτη 26 Ιουλίου, ο πρόεδρος της επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ γερουσιαστής B. Menendez δήλωσε ότι εξακολουθεί να είναι αντίθετος στην προμήθεια νέων μαχητικών αεροσκαφών F-16 από την Τουρκία. Ο γερουσιαστής επισήμανε ότι, παρά την συμφωνία της 10ης Ιουλίου μεταξύ Τουρκίας και Σουηδίας για την είσοδο της δεύτερης στο ΝΑΤΟ, δεν έχει συγκληθεί το τουρκικό κοινοβούλιο για την υπερψήφιση της ένταξης της Σουηδίας. Επιπλέον επανέφερε το ζήτημα της επιθετικότητας της Τουρκίας κατά της Ελλάδας, ενώ τόνισε και τη σημασία της Αλεξανδρούπολης ως “Σούδας του βορρά”.

Αγαπητοί φίλοι, στη διάρκεια του Αυγούστου (και εκτός απροόπτου) η ιστοσελίδα δεν θα ανανεώνεται και ο λογαριασμός μας στο Twitter θα λειτουργεί με πιο “χαλαρούς” ρυθμούς. Σας ευχόμαστε καλή ξεκούραση.