Ανασκόπηση εβδομάδας #321

0
2962

Αυτοδύναμη κυβέρνηση προκύπτει από τις σημερινές επαναληπτικές βουλευτικές εκλογές, καθώς η Νέα Δημοκρατία με ποσοστό 40,56% εκλέγει 158 βουλευτές. Ακολουθούν ο ΣΥΡΙΖΑ με 17,83% και 47 βουλευτές, το ΠΑΣΟΚ με 11,86% και 32 βουλευτές, το ΚΚΕ με 7,68% και 20 βουλευτές, το πρωτοεμφανιζόμενο πολιτικό κόμμα “Σπαρτιάτες” με 4,68% και 13 βουλευτές, η “Ελληνική Λύση” με 4,45% και 12 βουλευτές, η “Νίκη” με 3,70% και 10 βουλευτές και η “Πλεύση Ελευθερίας” 3,17% και 8 βουλευτές. Το συνολικό αποτέλεσμα των εκλογών της 21ης Μαΐου και της 25ης Ιουνίου κρίνεται θετικό για την Ελλάδα, καθώς αποτράπηκαν σενάρια ακυβερνησίας, εξαρτημένων κυβερνήσεων μειοψηφίας ή εξωτερικών περιπετειών κατά την περίοδο της υπηρεσιακής κυβέρνησης, και η χώρα θα προχωρήσει με ισχυρή κυβέρνηση για την επόμενη τετραετία.

Διεθνής κατάσταση

Στην Ουκρανία ο πόλεμος συνεχίζεται, με την ουκρανική αντεπίθεση να προχωρά αργά στα δυτικά και ανατολικά του Zaporizhia Oblast. Παράλληλα, ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν να διεξάγουν επιθέσεις περιορισμένης κλίμακας στην περιοχή του Kupyansk, της Kreminna και της Avdiivka, αλλά όχι και στην περιοχή του Bakhmut. Οι χάρτες προέρχονται από την πλέον πρόσφατη ανάλυση του Institute for the Study of War:

Η πιο εντυπωσιακή εξέλιξη της εβδομάδας ωστόσο ήταν η δημόσια ρήξη του Ε. Πριγκόζιν, επικεφαλής της μισθοφορικής οργάνωσης Wagner, με την ηγεσία του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, που συνοδεύτηκε αργά τη νύχτα της Παρασκευής από την κατάληψη της κομβικής πόλης Rostov από δυνάμεις της Wagner, που στη συνέχεια κινήθηκαν προς την κατεύθυνση της Μόσχας. Οι δυνάμεις αυτές φαίνεται ότι υπέστησαν αεροπορικές επιθέσεις και απάντησαν καταρρίπτοντας αρκετά ρωσικά ελικόπτερα, ενώ στη Μόσχα τέθηκε σε εφαρμογή το σχέδιο “Krepost” (φρούριο) και δυνάμεις της εθνοφρουράς και της αστυνομίας έστησαν οδοφράγματα επί της πορείας της φάλαγγας της Wagner. Τελικά ο Πριγκόζιν ανακοίνωσε την παύση της πορείας προς τη Μόσχα κατόπιν διαπραγματεύσεων. Απομένει να φανεί το περιεχόμενο της συμφωνίας που επιτεύχθηκε μεταξύ Πριγκόζιν και Πούτιν, και τι συνέπειες θα έχει αυτή στο μέλλον του καθενός…

ΥΕΘΑ/ΓΕΕΘΑ

Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος συμμετείχε σε Θαλάσσιο Άλμα Στατικού Ιμάντα από Ελικόπτερο Chinook CH-47D, καθώς και σε δραστηριότητες Υποβρύχιων Καταστροφέων με τους Διοικητές και προσωπικό της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) του ΓΕΕΘΑ, στο πλαίσιο Συντήρησης Ικανότητας Αλεξιπτωτιστή και Υποβρύχιου Καταστροφέα, που έλαβε χώρα στην θαλάσσια περιοχή της Νέας Περάμου. Στην συνέχεια ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ περιηγήθηκε στις εγκαταστάσεις του Κέντρου Εκπαίδευσης Ειδικών Δυνάμεων (ΚΕΕΔ), όπου ενημερώθηκε για την πρόοδο των εργασιών αναβάθμισης των λιμενικών υποδομών του Στρατοπέδου, καθώς και για την πορεία της κατασκευής των νέων εγκαταστάσεων εξειδικευμένων κλιμακίων συντήρησης εξοπλισμού. Kατά την επίσκεψη του Α/ΓΕΕΘΑ στο ΚΕΕΔ παρουσιάστηκαν και τα νεοπαραληφθέντα ταχύπλοα σκάφη μεταφοράς προσωπικού Munin S1200 Armored.

Στρατός Ξηράς

Tην Πέμπτη 22 Ιουνίου 2023 πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Εκπαίδευσης Πλωτών Μέσων (ΚΕΠM) Ν. Έβρου, η Τακτική Άσκηση Μετά Στρατευμάτων (ΤΑΜΣ) «Το Συγκρότημα Μηχανοκίνητου Λόχου Πεζικού κατά τη Διάβαση Ευκαιρίας Ποταμού» με τη συμμετοχή προσωπικού και μέσων της 31ης Μ/Κ Ταξιαρχίας, της XXIV Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας, της 1ης Ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού, του 730 Τάγματος Μηχανικού Γεφυροσκευής (730 ΤΜΧ Γ/Φ) και του 744 Λόχου Μηχανικού Γεφυροσκευής (744 ΛΜΧ Γ/Φ). Σκοπός της άσκησης ήταν η ρεαλιστική εκπαίδευση του προσωπικού σε αντικείμενα πλεύσης των ερπυστριοφόρων και τροχοφόρων μέσων, καθώς και στην τεχνική διάβασης υδάτινου κωλύματος. Επιπρόσθετα, πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά διπλή ζεύξη του κωλύματος, με ταυτόχρονη ανάπτυξη δύο πλωτών γεφυρών. Την τελική φάση της άσκησης, παρακολούθησε ο Διοικητής του Δ΄ Σώματος Στρατού (Δ΄ ΣΣ) «ΘΡΑΚΗ» Αντιστράτηγος Δ. Κωνσταντάκος, ο οποίος διαπίστωσε την επιχειρησιακή ετοιμότητα και το υψηλό επίπεδο ηθικού του ασκούμενου προσωπικού.

Την Πέμπτη 22 Ιουνίου 2023 πραγματοποιήθηκε στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, στη Βάρη Αττικής, η τελετή αποφοίτησης και ορκωμοσίας των νέων Ανθυπολοχαγών Τάξεως 2023 «Υπίλαρχος Αντώνιος Καράμπελας», παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κατερίνας Σακελλαροπούλου, η οποία και επέδωσε τα ξίφη στους ορκισθέντες. Στην τελετή παρέστησαν ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Α. Στεφανής, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χ. Λαλούσης, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κ. Φλώρος, ο Αρχηγός του ΓΕΣ Αντιστράτηγος Ά. Χουδελούδης, ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Ι. Δρυμούσης ΠΝ, ο Υπαρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγος Λ. Χατζημιχαήλ ως εκπρόσωπος του Αρχηγού ΓΕΕΦ, ο Υπαρχηγός ΓΕΑ Υποπτέραρχος (Ι) Α. Πανίδης ως εκπρόσωπος του Αρχηγού ΓΕΑ, κ.ά. Συνολικά ορκίστηκαν 177 Ανθυπολοχαγοί, εκ των οποίων 146 από την Ελλάδα, 25 από την Κύπρο, 1 από την Αλβανία, 1 από την Αρμενία, 2 από την Βοσνία-Ερζεγοβίνη, 1 από τη Μολδαβία και 1 από την Σενεγάλη.

Στις 19 Ιουνίου 2023 υπογράφηκε η σύμβαση αξίας €50 εκατ. για το πρόγραμμα αναβάθμισης των Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών Sperwer του ΕΣ σε Ρatroller μεταξύ της Υπηρεσίας Προμηθειών και Υποστήριξης του ΝΑΤΟ και της κατασκευάστριας εταιρείας Safran. Το πρόγραμμα προβλέπει μεταξύ άλλων την προμήθεια αδιευκρίνιστου αριθμού αεροχημάτων Patroller κατηγορίας MALE, τα οποία αξιοποιούν Η/Ο σύστημα υψηλών επιδόσεων Euroflir 410 και μπορούν να φέρουν οπλισμό, ατρακτίδια αποστολής ή εξωτερικές δεξαμενές καυσίμου σε πυλώνες ανάρτησης.

Από τον Μάιο 2023 ξεκίνησε η εκπαίδευση των πληρωμάτων αρμάτων μάχης του ΕΣ με το Σύστημα Εξομοίωσης Τακτικών Εμπλοκών BT46.

Πολεμικό Ναυτικό

Την Πέμπτη 22 Ιουνίου 2023 υπεγράφη η σύμβαση για τη μεταβίβαση με δωρεά του νέου Πλοίου Γενικής Υποστήριξης «ΠΕΡΣΕΑΣ» μεταξύ του Αρχηγού ΓΕΝ Αντιναύαρχου Ι. Δρυμούση ΠΝ και του Προέδρου του Ιδρύματος «Αικατερίνη Λασκαρίδη» και Υποναυάρχου επί τιμή Π. Λασκαρίδη, παρουσία του υπουργού Εθνικής Άμυνας Α. Στεφανή και του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Κ. Φλώρου. Το πλοίο θα καταπλεύσει στον Ναύσταθμο Σαλαμίνος προκειμένου να δρομολογηθούν οι διαδικασίες παράδοσης στο Πολεμικό Ναυτικό και ένταξής του στον Στόλο, με επίσημη τελετή παραλαβής και ονοματοδοσίας του.

Από την Τρίτη 13 έως και την Παρασκευή 16 Ιουνίου 2023, οι Ένοπλες Δυνάμεις (ΕΔ) συμμετείχαν στην διακρατική Άσκηση τύπου LIVEX- CAX (Live Exercise – Computer Assisted Exercise) με την ονομασία «ADRION 23» που διοργανώθηκε από το Πολεμικό Ναυτικό της Ιταλίας, και πραγματοποιήθηκε στην ευρύτερη περιοχή του κόλπου του Τάραντα, στην Ιταλία. Οι ΕΔ συμμετείχαν στην «ADRION 23» με το ΤΠΚ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΗΣ, με προσωπικό στο Κέντρο Επιχειρήσεων της άσκησης επί της ιταλικής φρεγάτας ITS GREKALE F-541, καθώς και με Κινητή Ομάδα Εκπαίδευσης (ΚΟΕ) του ΚΕΝΑΠ/NMIOTC (Κέντρο Ναυτικής Αποτροπής/NATO Maritime Interdiction Operational Training Centre). Πέραν των Ελληνικών ΕΔ, συμμετείχαν Ναυτικές Μονάδες από την Αλβανία, την Ιταλία και την Κροατία, καθώς και προσωπικό από το Μαυροβούνιο και την Σλοβενία. Κατά την διάρκεια της Άσκησης εκτελέστηκαν σύνθετα επιχειρησιακά αντικείμενα, όπως:

  • Ναυτικοί Προχωρητικοί Ελιγμοί.
  • Επιχειρήσεις Θαλάσσιας Απαγόρευσης (Maritime Interdiction Operations – MIO).
  • Επιχειρησιακή εκπαίδευση στην νηοψία.
  • Σύνθεση και ανταλλαγή τακτικής εικόνας, καθώς και αντικείμενα επικοινωνιών.
  • Γυμνάσια Ανεφοδιασμού εν πλώ.
  • Γυμνάσια πυρών επιφανείας.
  • Νηοψία (Visit Board Search and Seizure – VBSS).
  • Έρευνα και διάσωση (Search and Rescue Exercise – SAREX).
  • Προστασία Δυνάμεων (Force Protection – FP).

Πολεμική Αεροπορία

Την Τρίτη 20 Ιουνίου 2023 διεξήχθη άσκηση εναέριου ανεφοδιασμού μεταξύ μαχητικών αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας και αεροσκαφών της U.S. Air Force (USAF). Η Πολεμική Αεροπορία συμμετείχε στην συνεκπαίδευση με 50 εξόδους αεροσκαφών F-16 και η USAF με 2 εξόδους αεροσκαφών KC-135 της 134 Air Refueling Wing που έχουν μετασταθμεύσει στην 110 Πτέρυγα Μάχης, στην Αεροπορική Βάση Λάρισας. Σκοπός της άσκησης ήταν η εκπαίδευση και η συντήρηση των πληρωμάτων των αεροσκαφών F-16 σε διαδικασίες εναέριου ανεφοδιασμού (Air to Air Refueling – AAR) ημέρα και νύχτα.

Από την Τετάρτη 7 έως την Πέμπτη 22 Ιουνίου 2023 οι Ένοπλες Δυνάμεις συμμετείχαν στην πολυεθνική άσκηση με την επωνυμία «AIR DEFENDER 23» που διεξήχθη υπό την διοίκηση της Γερμανικής Πολεμικής Αεροπορίας. Η «AIR DEFENDER 23» είναι τύπου INVITEX – LIVEX (Invitation to an Exercise – Live Exercise), αποτελεί την μεγαλύτερη αεροπορική πολυεθνική άσκηση στην ιστορία του ΝΑΤΟ με την συμμετοχή 250 αεροσκαφών, και διασυνδέεται με τις ΝΑΤΟϊκές Ασκήσεις «RAMSTEIN DUST 23» και «RAMSTEIN GUARD 23». Στην Άσκηση συμμετείχαν οι Ένοπλες Δυνάμεις του Βελγίου, της Βουλγαρίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Δανίας, της Εσθονίας, του Ηνωμένου Βασιλείου, των ΗΠΑ, της Ιαπωνίας, της Ισπανίας, της Ιταλίας, της Κροατίας, της Λετονίας, της Λιθουανίας, της Νορβηγίας, της Ολλανδίας, της Ουγγαρίας, της Πολωνίας, της Ρουμανίας, της Σλοβενίας, της Σουηδίας, της Τουρκίας, της Τσεχίας και της Φινλανδίας. Η Ελλάδα συμμετείχε με 3 Α/Φ F-16 και κλιμάκιο 38 στελεχών, καθώς επίσης και με 1 Αξιωματικό ως σύνδεσμο (Liaison Officer – LNO) στο επιτελείο διεξαγωγής της Άσκησης (JFAC – Joint Force Air Component) στο Kalkar της Γερμανίας. Κατά την διάρκειά της, οι Ένοπλες Δυνάμεις συμμετείχαν σε αεροπορικές αποστολές, όπως παρακάτω:

  • Επιθετικές Αεροπορικές Επιχειρήσεις (Offensive Counter Air – OCA).
  • Αμυντικές Αεροπορικές Επιχειρήσεις (Defensive Counter Air – DCA).
  • Εγγύς Αεροπορική Υποστήριξη (Close Air Support – CAS).
  • Τερματική καθοδήγηση πυρών από JTAC (Joint Terminal Attack Controller).

Στις 22 Ιουνίου σημειώθηκε μία παράβαση των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο από τουρκικό ελικόπτερο. Κατά τα άλλα δεν σημειώθηκαν παραβιάσεις του ελληνικού εναερίου χώρου ή εμπλοκές με ελληνικά αεροσκάφη ή υπερπτήσεις ελληνικών εδαφών.

Κύπρος

Με βάση δημοσίευμα της εφημερίδας Haaretz, επιβεβαιώνεται η πρόθεση του Ισραήλ να πουλήσει άρματα μάχης Merkava στην Κυπριακή Δημοκρατία. Το δημοσίευμα προσδιορίζει το είδος των προς πώληση αρμάτων ως Merkava ΙΙΙ, που όπως είχαμε αναφέρει και στην προηγούμενη ανασκόπηση εβδομάδας είναι ο μόνος τύπος που μπορεί να αντικαταστήσει επάξια τα Τ-80 της Εθνικής Φρουράς, δεδομένου ότι φέρει πυροβόλο των 120 χιλ. και επιπλέον δύναται να βάλει Α/Τ βλήματα Lahat, με βεληνεκές διπλάσιο των AT-11 Sniper που βάλλουν τα Τ-80. Είναι ενδιαφέρον ότι το δημοσίευμα αναφέρεται σε πώληση “εκατοντάδων” αρμάτων μάχης, κάτι που παραπέμπει σε αντικατάσταση του συνόλου του αρματικού δυναμικού της Εθνικής Φρουράς. Το πιθανότερο σενάριο πάντως είναι η σταδιακή μεταβίβαση, με αφετηρία μια ποσότητα ικανή να εξοπλίσει μια επιλαρχία (41 άρματα).

Την Τετάρτη, 21 Ιουνίου 2023, στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών δράσεων για το θεματικό «Έτος Δεξιοτήτων και Διαλειτουργικότητας 2023 – 2024», η 1η Μ/Κ Ταξιαρχία Πεζικού σε συνεργασία με την Διοίκηση Αεροπορίας της Εθνικής Φρουράς, εκτέλεσε την ΤΑΜΣ «ΔΑΙΔΑΛΟΣ 2023», που αφορούσε σε οργάνωση Ζώνης Ρίψεως – Μεταφοράς Εφοδίων, στην περιοχή ευθύνης της. Σκοπός της ΤΑΜΣ, ήταν η εξοικείωση του προσωπικού της Ταξιαρχίας στις διαδικασίες οργάνωσης Ζώνης Ρίψεως, για εκτέλεση ρίψης εφοδίων – υλικών από ελικόπτερο, καθώς επίσης και στις διαδικασίες υποδοχής, παραλαβής και προώθησης των υλικών – εφοδίων στις υποστηριζόμενες μονάδες.

Ανατολικός Παρατηρητής

Στις 20 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε η τελετή ύψωσης σημαίας και η έναρξη δοκιμών εν πλω της φρεγάτας ISTANBUL (F515) του Τουρκικού Ναυτικού.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Β. Νέδου στην εφημερίδα “Καθημερινή”, το υποβρύχιο PIRIREIS (S330), πρώτο τουρκικό υποβρύχιο τύπου 214, συμμετείχε για πρώτη φορά σε επιχειρησιακή εκπαίδευση μονάδων του Τουρκικού Ναυτικού, η οποία διεξήχθη στην Αν. Μεσόγειο μεταξύ 1 και 4 Ιουνίου. Στην περιοχή μετέβη συνοδευόμενο από το Πλοίο Διάσωσης Υποβρυχίων ALEMDAR (A582).

Κατά την συμμετοχή της στην άσκηση BALTOPS-23 με 3 αεροσκάφη F-16C/D Block50+ και 50 άτομα προσωπικό της 181 Μοίρας, η Τουρκική Αεροπορία πραγματοποίησε συνολικά 24 εξόδους.

Κατά τη διάρκεια της κρίσης που προκλήθηκε στη Ρωσία από την “ανταρσία” του Πριγκόζιν, ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Τούρκο πρόεδρο Ρ.Τ. Ερντογάν, όπως επιβεβαιώθηκε τόσο από ρωσικές όσο και από τουρκικές κυβερνητικές πηγές. Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας, που έλαβε χώρα το Σάββατο, ο Ερντογάν εξέφρασε την “πλήρη υποστήριξή” του στον Πούτιν, όπως αναφέρεται στη σχετική ρωσική ανακοίνωση.