Ανασκόπηση εβδομάδας #317

0
2755

Από τις βουλευτικές εκλογές της 21ης Μαΐου προέκυψε ευρεία νίκη της Ν. Δημοκρατίας με ποσοστό 40,79% των ψήφων και συντριπτική αποδοκιμασία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που έλαβε ποσοστό 20,07% των ψήφων. Στη Βουλή μπαίνουν επίσης το ΠΑΣΟΚ με ποσοστό 11,46%, το ΚΚΕ με ποσοστό 7,23% και η Ελληνική Λύση με ποσοστό 4,45%. Λόγω του εκλογικού συστήματος της απλής αναλογικής δεν προέκυψε δυνατότητα συγκρότησης αυτοδύναμης κυβέρνησης κι έτσι, μετά την άκαρπη διαδικασία των διερευνητικών εντολών, η χώρα οδηγείται σε νέες εκλογές στις 25 Ιουνίου. Υπηρεσιακός πρωθυπουργός ανέλαβε ο Πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου Ιωάννης Σαρμάς, του οποίου η κυβέρνηση ορκίστηκε στις 26 Μαΐου, με υπηρεσιακό υπουργό Εξωτερικών τον Πρέσβη ε.τ. Β. Κασκαρέλη, υπηρεσιακό υπουργό Εθνικής Άμυνας τον επίτιμο Α/ΓΕΣ, Στρατηγό ε.α. Α. Στεφανή και υπηρεσιακό υπουργό Προστασίας του Πολίτη τον επίτιμο Α/ΓΕΣ, Στρατηγό ε.α. Χ. Λαλούση. Σημειώνεται ότι ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Ι. Σαρμάς παρέστη χθες, μαζί με τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Κ. Φλώρο, στην έπαρση της Σημαίας στην Ακρόπολη.

Διεθνής κατάσταση

Στην Ουκρανία ο πόλεμος συνεχίζεται, χωρίς άμεση προοπτική ειρήνευσης. Σύμφωνα με δηλώσεις του Y. Prigozhin, η μισθοφορική οργάνωση Wagner συνεχίζει να παραδίδει στο ρωσικό στρατό τις θέσεις που κατέκτησε στο Bakhmut και να αποσύρεται από την πόλη, ενώ σύμφωνα με ρωσικές πηγές οι ουκρανικές δυνάμεις διεξάγουν αντεπιθέσεις στα πλευρά της ρωσικής διάταξης. Επίσης οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν τις επιθέσεις περιορισμένης κλίμακας στις περιοχές Kupyansk,  Svatove-Kreminna και Avdiivka-Donetsk. Επιπλέον οι ρωσικές δυνάμεις πραγματοποίησαν μεγάλης κλίμακας επιθέσεις με πυραύλους και drones στις 25 και 26 Μαΐου, που όμως σε μεγάλο ποσοστό καταρρίφθηκαν από την ουκρανική αντιαεροπορική άμυνα. Από ουκρανικής πλευράς πραγματοποιήθηκε επίθεση με μη επανδρωμένα θαλάσσια σκάφη (USV) στο ρωσικό πλοίο  Ivan Khurs. Οι χάρτες προέρχονται από την πλέον πρόσφατη ανάλυση του Institute for the Study of War:

Επισημαίνεται επίσης ότι το 11ο πακέτο κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της Ρωσίας παραμένει σε εκκρεμότητα, καθώς η Ελλάδα επί του παρόντος δεν συναινεί στην επιβολή κυρώσεων σε ιδιωτικές εταιρείες που η Ουκρανία θεωρεί ως «χορηγούς πολέμου», μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται και ναυτιλιακές εταιρείες ελληνικών συμφερόντων.

ΥΕΘΑ/ΓΕΕΘΑ

Σε κλίμα συγκίνησης έγινε την Παρασκευή 26 Μαϊου η τελετή παράδοσης – παραλαβής του υπουργείου Εθνικής Άμυνας από τους αποχωρούντες, υπουργό Ν. Παναγιωτόπουλο και υφυπουργό Ν. Χαρδαλιά, στον υπηρεσιακό υπουργό Εθνικής Άμυνας, Επίτιμο Α/ΓΕΣ Στρατηγό ε.α. Αλκιβιάδη Στεφανή.

Αναχώρησαν από την 113 ΠΜ τα αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη Α-10 που είχαν παραμείνει μετά την πολυεθνική άσκηση «SWIFT RESPONSE 23» για πρόσθετες συνασκήσεις με τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις. Υπενθυμίζεται ότι η πολυεθνική άσκηση «SWIFT RESPONSE 23» διεξήχθη από 7 έως 20 Μαΐου 2023, ως μέρος της διακλαδικής πολυεθνικής άσκησης ευρείας κλίμακας «DEFENDER EUROPE 23» που διεξήχθη σε 3 περιοχές της Ευρώπης (Ελλάδα, Εσθονία και Ισπανία). Στην ελληνική επικράτεια, βασίστηκε σε σενάριο εκτέλεσης συνδυασμένων διακλαδικών επιχειρήσεων για την ανακατάληψη αεροδρομίων, και σε αυτό το πλαίσιο πραγματοποιήθηκε ανάλογη επιχείρηση στην Σκύρο, καθώς και στην περιοχή Ανθόφυτου Κιλκίς. Στην SR 23 που διεξήχθη στην χώρα μας συμμετείχαν οι Ένοπλες Δυνάμεις της Γερμανίας, των ΗΠΑ και της Ολλανδίας, ενώ από ελληνικής πλευράς συμμετείχε προσωπικό και μέσα των 3 Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς και της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) του ΓΕΕΘΑ, ως εξής:

  • Από τον Στρατό Ξηράς, ελικόπτερα AH-64A/D, NH-90 και CH-47D.
  • Από την Πολεμική Αεροπορία, μεταγωγικά αεροσκάφη C-130 και C-27, καθώς και μαχητικά F-4, F-16 Block 50 και Block 52+ Advanced.
  • Από το Πολεμικό Ναυτικό, το αρματαγωγό ΙΚΑΡΙΑ και 1 Ομάδα Ανορθόδοξου Πολέμου (ΟΑΠ) της ΔΥΚ με 2 ΣΑΠ-ΤΜ MARK V.
  • Από την ΔΕΠ, 1 ελικόπτερο NH-90 και 2 CH-47 από την Μονάδα Αεροπορικών Ειδικών Επιχειρήσεων (ΜΑΕΕ), 2 Λόχοι Πεζοναυτών της 32 ΤΑΞ ΠΖΝ, 1 Λόχος Αλεξιπτωτιστών της 2ας ΜΑΛ, 1 Ομάδα Ανορθόδοξου Πολέμου του Τμήματος Ναυτικών Ειδικών Επιχειρήσεων (ΤΝΕΕ), 5 Ομάδες Ειδικών Επιχειρήσεων (ΟΕΕ) του ΕΤΑ, καθώς και 2 Αξιωματικοί Σύνδεσμοι στο Mission Planning Cell στην Αεροπορική Βάση Aviano της Ιταλίας.

Στο πλαίσιο διεξαγωγής της SR 23 και στην βάση υλοποίησης της Επικαιροποιημένης Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδος – ΗΠΑ (MDCA), πραγματοποιήθηκε το ίδιο χρονικό διάστημα η Άσκηση «ΝΙΚΕ 23» που αφορούσε στην μεταστάθμευση ελικοπτέρων της 12th Combat Aviation Brigade (CAB) της Αεροπορίας Στρατού των ΗΠΑ στις εγκαταστάσεις της 1ης ΤΑΞΑΣ. Κατά την διάρκειά της, διεξήχθησαν συνεκπαιδεύσεις της 1ης ΤΑΞΑΣ με την 12th CAB, με επιστέγασμα την εκτέλεση βολής ελικοπτέρων AH-64 με Κ/Β HELLFIRE στο Πεδίο Βολής ΚΑΡΑΒΙΑ. Η διεξαγωγή της «SWIFT RESPONSE 23» ανέδειξε την ισχυρή και διαχρονική σχέση των Ενόπλων Δυνάμεων Ελλάδας – ΗΠΑ, ενώ η χρήση του λιμένα της Αλεξανδρούπολης για την ομαλή και ασφαλή διεξαγωγή της «DEFENDER EUROPE 23» καταδεικνύει τον κομβικό ρόλο του και την σπουδαιότητα των διευκολύνσεων που παρέχει η Ελλάδα στις ΗΠΑ και στην Συμμαχία.

Στρατός Ξηράς

Την Τετάρτη 24 Μαΐου 2023, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού Αντιστράτηγος Ά. Χουδελούδης, πραγματοποίησε επίσκεψη στα Στρατόπεδα «ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗ Α΄ και Β΄», όπου τον υποδέχτηκε ο Διοικητής της Ανώτατης Στρατιωτικής Διοίκησης Υποστήριξης Στρατού (ΑΣΔΥΣ) «ΘΗΣΕΑΣ» Αντιστράτηγος Γ. Κωστίδης. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, ο Αρχηγός ενημερώθηκε για το έργο και την αποστολή των στρατωνιζόμενων Μονάδων, την πρόοδο των έργων που βρίσκονται σε εξέλιξη, περιηγήθηκε στις εγκαταστάσεις των Στρατοπέδων και συνεχάρη το προσωπικό για το έργο που επιτελεί.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Paolo Valpolini για το European Defence Review, η σύμβαση προμήθειας του Α-Τ Πυραυλικού Συστήματος Πολλαπλών Ρόλων Μεγάλου Βεληνεκούς SPIKE NLOS Mission Taskforce (NMT) του ΣΞ περιλαμβάνει 34 εκτοξευτές Tamuz επί ισάριθμων οχημάτων Sandcat, συνολικά 34 ΜΕΑ/Φ Orbiter 3 φερόμενα ανά δύο επί 17 οχημάτων και 350 βλήματα. Από το άρθρο προκύπτει ότι τα συστήματα οργανώνονται σε διμοιρίες που περιλαμβάνουν δύο οχήματα με εκτοξευτές βλημάτων και ένα όχημα που φέρει τα ΜΕΑ/Φ Orbiter 3. Επομένως αναμένεται να σχηματιστούν 17 διμοιρίες SPIKE NLOS που θα ενταχθούν στους ΛΑΤ των σχηματισμών του ΕΣ στον Έβρο και στα νησιά του Αιγαίου.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Χ. Μαζανίτη στον ιστότοπο enikos.gr και της Γ. Γαραντζιώτη στην εφημερίδα political, διανοίγεται προοπτική αύξησης των διαθέσιμων για τον ΕΣ Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μάχης M2A2 Bradley, από 300 σε 800. Υπενθυμίζεται ότι το ΓΕΣ ενημερώθηκε στις αρχές Μαρτίου για τη διαθεσιμότητα 300 μεταχειρισμένων ΤΟΜΑ M2A2 Bradley, τα οποία έχουν ήδη επιθεωρηθεί από επιτροπή στελεχών του ΕΣ. Ήδηέχει αποσταλεί νέο αίτημα για παραχώρηση 500 πρόσθετων μεταχειρισμένων Μ2Α2 από τα αμερικανικά αποθέματα, ενώ εξετάζεται και το ενδεχόμενο προμήθειας 150 ως 200 αρμάτων μάχης Μ1Α1 Abrams.

Πολεμικό Ναυτικό

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Δ. Μητσόπουλου στον ιστότοπο navalnews.com, ο εφοπλιστής Π. Λασκαρίδης αναμένεται να δωρίσει ένα ακόμη πλοίο, το πέμπτο κατά σειρά, στο Πολεμικό Ναυτικό. Πρόκειται για το Viking Vision, που διαθέτει μεταξύ άλλων πρυμναία ράμπα για καθέλκυση έως 25 λεμβών RHIB και ελικοδρόμιο διαμέτρου 22,2 μέτρων για προσνήωση έως και ελικοπτέρου κατηγορίας AS332 Super Puma. Το πλοίο αναμένεται να φτάσει στην Ελλάδα εντός του θέρους και θα μπορεί να αξιοποιηθεί σε αποστολές υποστήριξης ειδικών επιχειρήσεων, μεταφοράς καυσίμου ή ύδατος, πλωτού νοσοκομείου, σκάφους έρευνας-διάσωσης, ρυμουλκού, ναρκοθέτησης και μεταφοράς ανθρωπιστικής βοήθειας.

Από την Δευτέρα 8 έως και την Παρασκευή 19 Μαΐου 2023, οι Ένοπλες Δυνάμεις συμμετείχαν στην Άσκηση με την ονομασία «SPANISH MINEX 23» που διοργανώθηκε από το Πολεμικό Ναυτικό της Ισπανίας, και πραγματοποιήθηκε στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Μεσογείου με την συμμετοχή Ναυτικών Μονάδων της Μόνιμης Συμμαχικής Αντιναρκικής Δύναμης 2 (Standing NATO Mine Countermeasures Group Two – SNMCMG2), του Βελγίου, των ΗΠΑ, της Ισπανίας και της Ρουμανίας. Η «SPANISH MINEX 2023» είναι τύπου INVITEX-LIVEX-MCMEX (Invitation to an Exercise – Live – Mine Countermeasure Exercise), και κατά την διάρκειά της εκτελέστηκαν αντικείμενα αντιναρκικών επιχειρήσεων υπό ασύμμετρη απειλή σε ναρκοθετημένες περιοχές ρηχών υδάτων και εισόδους λιμένων.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις συμμετείχαν στην Άσκηση με το Ναρκοθηρευτικό (ΝΘΗ) ΕΥΡΩΠΗ ως μέλος της SNMCMG2. Κατά την διάρκειά της υλοποιήθηκαν σύνθετα επιχειρησιακά σενάρια, όπως παρακάτω:

● Ασκήσεις Ναυτικών Προχωρητικών Ελιγμών (Miscellaneous Exercise – MISCEX).
● Γυμνάσια εν πλω επαύξησης μαχητικής ικανότητας.
● Εκπαίδευση ομάδας μάχης με Αυτόνομα Υποβρύχια Οχήματα (Autonomous Underwater Vehicle – AUV) σε πολύ ρηχά νερά (Very Shallow Water – VSW).
● Σύνθεση και ανταλλαγή αναγνωρισμένης εικόνας επιφανείας και αντιαεροπορικού πολέμου.
● Αντιναρκικές επιχειρήσεις (Mine Countermeasure – MCM) σε περιβάλλον πολλαπλών απειλών.
● Αντιμετώπιση ΧΒΡΠ περιστατικών (Chemical, Biological, Radiological and Nuclear Defense – CBRN).
● Αντιμετώπιση ασύμμετρων απειλών.
● Αντιμετώπιση παρασυρόμενης νάρκης.

Πολεμική Αεροπορία

Την Τρίτη 23 Μαΐου, στο πλαίσιο σχεδιασμού του ΓΕΕΘΑ ως προς τις διεθνείς συνεργασίες των Ενόπλων Δυνάμεων και υλοποίησης του Προγράμματος Αμυντικής Συνεργασίας (ΠΑΣ) Ελλάδας και Ισραήλ έτους 2023, διεξήχθη συνεκπαίδευση LIVEX (Live Exercise) μεταξύ μαχητικών αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας και αεροσκαφών της Ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας (IAF) στην ευρύτερη περιοχή Νότια της Κρήτης. Η Πολεμική Αεροπορία συμμετείχε στην συνεκπαίδευση με 53 εξόδους μαχητικών F-16, ενώ από πλευράς IAF συμμετείχαν 2 αεροσκάφη Εναέριου Ανεφοδιασμού B707 Tanker της 120 Squadron (Desert Giants). Η διεξαγωγή της δραστηριότητας αποσκοπούσε στην εκπαίδευση, εξοικείωση και συντονισμό των πληρωμάτων αεροσκαφών F-16 σε διαδικασίες Εναέριου Ανεφοδιασμού (Air to Air Refueling – AAR) κατά την ημέρα και την νύχτα. Ο προγραμματισμός της συγκεκριμένης άσκησης στην επέτειο της θυσίας του Σμηναγού Ηλιάκη είχε έναν ιδιαίτερο συμβολισμό που δεν πέρασε απαρατήρητος από τουρκικής πλευράς, όπου το υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε στις 27 Μαΐου τη διεξαγωγή «εκπαιδευτικών πτήσεων σε διεθνή εναέριο χώρο νότια της Κύπρου», δημοσιεύοντας βίντεο εμφανίζεται με εναέριο ανεφοδιασμό καυσίμου F-4E/2020 και ΑΣΕΠΕ Ε-7Τ.

Την Τετάρτη 24 Μαΐου 2022 πραγματοποιήθηκε η τελετή πέρατος της πτητικής εκπαίδευσης των Ανθυποσμηναγών της 94ης Σειράς Ιπταμένων, στην 120 Πτέρυγα Εκπαίδευσης Αέρος (120ΠΕΑ), στην Αεροπορική Βάση Καλαμάτας, παρουσία του Διοικητή της Διοίκησης Αεροπορικής Εκπαίδευσης (ΔΑΕ), Υποπτεράρχου (Ι) Β. Παπαχρήστου και του Διοικητή της 120ΠΕΑ, Σμηνάρχου (Ι) Ν. Τσιβουράκη. Ο Διοικητής ΔΑΕ, απένειμε στον Ανθυποσμηναγό (Ι) Σ. Παπαστεργίου, αρχαιότερο Έλληνα Ανθυποσμηναγό της 94ης Σειράς και στον Ανθυποσμηναγό (Ι) Β. Ροδονίδη, πρωτεύσαντα στην πτητική εκπαίδευση, τους επαίνους και τα βραβεία για την αποφοίτησή τους και τους συνεχάρη για την επιτυχή ολοκλήρωση της πτητικής τους εκπαίδευσης, ενώ παράλληλα ζήτησε από τους αποφοιτήσαντες να είναι άριστοι επαγγελματίες δίνοντας έμφαση στη συνεχή εκπαίδευση, στην τυποποίηση, στην πειθαρχία και στην ασφάλεια.

Την Πέμπτη 25 Μαΐου 2023 πραγματοποιήθηκαν οι εκδηλώσεις τιμής και μνήμης που συνδιοργάνωσαν το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας και οι Δήμοι Καρπάθου και Χανίων, για την συμπλήρωση 17 ετών από τον θάνατο κατά την εκτέλεση του καθήκοντος, του Ήρωα Σμηναγού (Ι) Κ. Ηλιάκη, στο χώρο του Μνημείου του στο λιμάνι της Καρπάθου. Οι εκδηλώσεις περιλάμβαναν επιμνημόσυνη δέηση, κατάθεση στεφάνου στο μνημείο του Ήρωα και τιμητικές διελεύσεις ζεύγους μαχητικών αεροσκαφών F-16 άνωθεν του χώρου των εκδηλώσεων. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, χαιρετισμό απηύθυναν ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κ. Φλώρος, ο Δήμαρχος Καρπάθου κ. Ιωάννης Νισύριος, ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Θ. Μπουρολιάς και ο αδελφός του πεσόντα Ήρωα κ. Φίλιππος Ηλιάκης. Παρέστησαν επίσης ο Αρχηγός Τακτικής Αεροπορίας Αντιπτέραρχος (Ι) Γ. Φασούλας, ο Υποδιοικητής της ΑΣΔΕΝ Υποστράτηγος Σ. Τζουμερκιώτης, ο Αρχιεπιστολέας ΓΕΝ Υποναύαρχος Γ. Φλώρος ΠΝ, καθώς και συγγενείς του Ήρωα Σμηναγού (Ι) Κ. Ηλιάκη.

Στις 15 Μαΐου 2023 υπoγράφηκε η υπ’ αριθ. 002Γ/23 σύμβαση μεταξύ της ΓΔΑΕΕ και της εταιρίας THALES HELLAS Α.Ε. για την Εν Συνεχεία Υποστήριξη των αντιαεροπορικών συστημάτων CROTALE NG/GR, τα οποία ως γνωστόν προστατεύουν τις Αεροπορικές Βάσεις της ΠΑ και τους Ναυστάθμους Σαλαμίνας και Κρήτης του ΠΝ. Υπενθυμίζεται ότι στα τέλη του 2022 η ΓΔΑΕΕ είχε κατακυρώσει τον διαγωνισμό για την 4ετούς διάρκειας Εν Συνεχεία Υποστήριξη Οπλικού Συστήματος CROTALE NG/GR στην THALES Hellas ΑΕ έναντι του ποσού των €18.496.420,04.

Κατά την προηγούμενη εβδομάδα σημειώθηκε μία (1) παράβαση κανόνων εναέριας κυκλοφορίας από τουρκικό Μη Επανδρωμένο Αεροσκάφος (ΜΕΑ) στην περιοχή του ΝΑ Αιγαίου.

Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή

Στις 25 Μαΐου επέστρεψε στην έδρα της Μοίρας Ελικοπτέρων του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. στο Ναυτικό Οχυρό Κοτρωνίου Μαραθώνα, το πρώτο ελικόπτερο του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. (ΗC-31), στο οποίο εκτελέστηκαν ευρείας κλίμακας εργασίες και επιθεωρήσεις, σε εφαρμογή της σύμβασης-πλαίσιο που υπεγράφη ανάμεσα στην NSPA (ΝΑΤΟ Support & Procurement Agency – Υπηρεσία Υποστήριξης και Προμηθειών του ΝΑΤΟ) και την Airbus France, για τη συντήρηση των πέντε ελικοπτέρων του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. για τα επόμενα 3+2 χρόνια. Η επανενεργοποίηση των ελικοπτέρων του Λιμενικού Σώματος, στο πλαίσιο της ανωτέρω Σύμβασης, ενισχύει σημαντικά τις επιχειρησιακές δυνατότητες της Μ.Ε.Λ.Σ. και εν γένει του Σώματος, ενώ αναμένεται η παραλαβή ενός ακόμα ελικοπτέρου στις αρχές του φθινοπώρου. Αξίζει να σημειωθεί ότι παράλληλα με την επαύξηση της διαθεσιμότητας των πτητικών μέσων του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής, βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη η εκπαίδευση πέντε (5) νέων χειριστών ελικοπτέρων.

Κύπρος

Στις 22 Μαΐου 2023, στο πλαίσιο της παρουσίας του αμερικανικού αντιτορπιλικού USS ARLEIGH BURKE (DDG-51) στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου, η Διοίκηση Ναυτικού (ΔΝ), πραγματοποίησε άσκηση ναυτικής συνεργασίας, με το Αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό, με την επωνυμία «CYP/USA – 01/2023».  Σκοπός της άσκησης, την οποία σχεδίασε η ΔΝ σε συνεργασία με το US Navy, ήταν η εκτέλεση ναυτικών γυμνασίων και η προαγωγή της διαλειτουργικότητας, μεταξύ των ναυτικών μονάδων της Εθνικής Φρουράς και του ΠΝ των ΗΠΑ. Το σενάριο περιλάμβανε τακτικές κινήσεις και προχωρητικούς ελιγμούς, διεξαγωγή σχηματισμού και εκτέλεση γυμνασίων αντιμετώπισης ασύμμετρης απειλής και επικοινωνιών. Η άσκηση ολοκληρώθηκε με διέλευση απονομής χαιρετισμού μεταξύ των 2 πλοίων.

Στις 23 Μαϊου διεξήχθη η άσκηση αεράμυνας APHRODITE SHIELD στην οποία συμμετείχαν οι Μονάδες Αεράμυνας της Διοίκησης Αεροπορίας της Εθνικής Φρουράς, καθώς και αεροσκάφη της Αεροπορίας του Ηνωμένου Βασιλείου.

Την Τετάρτη 24 Μαΐου 2023, στο πλαίσιο της συνεκπαίδευσης μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων Ελλάδας και Κύπρου, πραγματοποιήθηκε εκπαιδευτικό άλμα στατικού ιμάντα, στην Ζώνη Ρίψης Τερσεφάνου. Στην συνεκπαίδευση συμμετείχε η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία με αεροσκάφος C -130, αλεξιπτωτιστές από την Διοίκηση Καταδρομών και Διοίκηση Ναυτικού, καθώς και εκπαιδευτές από την Σχολή Αλεξιπτωτιστών.

Την Παρασκευή 26 Μαΐου 2023 πραγματοποιήθηκε στην Ναυτική Βάση «Ευάγγελος Φλωράκης», η τελετή αποφοίτησης των Υποβρύχιων Καταστροφέων οι οποίοι ολοκλήρωσαν το 83ο Σχολείο Ομάδων Υποβρυχίων Καταστροφών (ΟΥΚ).  Στην τελετή παρευρέθηκαν οι οικογένειες των νέων ΟΥΚ, ο Υπουργός Άμυνας, Μ. Γιωργάλλας, ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγος Δ. Ζερβάκης, καθώς και αντιπροσωπεία στελεχών. Η τελετή αποφοίτησης του Σχολείου και απονομή του διακριτικού σήματος του ΟΥΚ, αποτελεί το επιστέγασμα της απαιτητικής και επίμονης εκπαίδευσης, την οποία παρακολουθούν όσοι επιλέξουν να υπηρετήσουν στην Μονάδα Υποβρυχίων Καταστροφών. Κατά τη διάρκεια της, οι υποψήφιοι εκπαιδεύονται στη χρησιμοποίηση του ατομικού οπλισμού και καταδυτικού εξοπλισμού, στα αντικείμενα καταστροφών, στη διεξαγωγή ειδικών επιχειρήσεων και στην παροχή Α΄ Βοηθειών στο πεδίο της μάχης.

Στις 24 και 25 Μαϊου ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Ν. Χριστοδουλίδης πραγματοποίησε επίσκεψη στη Γερμανία, όπου συναντήθηκε με τον καγκελάριο Olaf Scholz. Επίσης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέστη στην τελετή για την 25η επέτειο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, όπου τον υποδέχθηκε η Πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λανγκάρντ. Κατά τις συναντήσεις του κ. Χριστοδουλίδη, βασικό θέμα συζήτησης ήταν η πρότασή του για ενεργότερη εμπλοκή της ΕΕ  στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού, η ενίσχυση των διμερών σχέσεων Κύπρου και Γερμανίας και ζητήματα που άπτονται της ατζέντας της ΕΕ.

Στις 25 Μαΐου, MΕΑ/Φ Aerostar της ΕΦ που εκτελούσε εκπαιδευτική πτήση πραγματοποίησε αναγκαστική προσγείωση λόγω βλάβης σε μη κατοικημένη περιοχή βορείως της κοινότητας των Λευκάρων Λάρνακας.

Ανατολικός Παρατηρητής

Στις 06:44 της 23ης Μαΐου εκτελέστηκε η δεύτερη δοκιμαστική βολή του βαλλιστικού βλήματος TAYFUN της ROKETSAN από το στρατιωτικό τμήμα του Α/Δ Ριζούντας με κατεύθυνση το Πεδίο Βολής Σινώπης στον Εύξεινο Πόντο.

Στις 25 Μαΐου καθελκύστηκε το υποβρύχιο HIZIRREIS (S331), δεύτερο υποβρύχιο τύπου 214ΤΝ. Το πρώτο υποβρύχιο PIRIREIS (S330) εκτελεί δοκιμές εν πλω και αναμένεται να ενταχθεί σε υπηρεσία με το Τουρκικό Ναυτικό στα τέλη του έτους, 14 χρόνια από την υπογραφή της σύμβασης.

Μεταξύ 15 και 23 Μαΐου διεξήχθη από την Αεροπορική Βάση Ικονίου η διμερής άσκηση ILGIN-2023 μεταξύ μαχητικών αεροσκαφών F-16 και F-4 της Τουρκικής Αεροπορίας και Typhoon του Kατάρ, τα οποία προηγουμένως συμμετείχαν στην άσκηση ANADOLU KARTALI-2023/2.

Το τουρκικό υπουργείο Άμυνας διέγραψε από την ιστοσελίδα του την επίσημη ανακοίνωση για τη διεξαγωγή της διακλαδικής άσκησης μεγάλης κλίμακας DENIZKURDU, η οποία επρόκειτο να διεξαχθεί σε δύο φάσεις μεταξύ 1 και 12 Ιουνίου με συμμετοχή του συνόλου των διαθέσιμων μονάδων του Τουρκικού Ναυτικού.

Παραδόθηκαν στην Σχολή Αεροπορίας Στρατού στην Ευδοξίπολη (Keçiborlu) Σπάρτης (Isparta) τα πρώτα τρία εκπαιδευτικά ελικόπτερα AW119 από τα συνολικά 15 που θα προμηθεύσει στην Τουρκία η Leonardo, σε αντικατάσταση των AB206R που χρησιμοποιούνται ως σήμερα.

Σήμερα διεξάγονται στην Τουρκία οι επαναληπτικές εκλογές, με αντιπάλους το νυν πρόεδρο Ρ.Τ. Ερντογάν και τον επικεφαλής του κεμαλικού CHP Κ. Κιλιντσντάρογλου. Σύμφωνα με όλα τα προγνωστικά, ο Ερντογάν αναμένεται να επικρατήσει και να παραμείνει στην προεδρία. Το πρώτο σημαντικό ζήτημα που αναμένεται να αντιμετωπίσει μετά την επανεκλογή του ο Ρ.Τ. Ερντογάν είναι οι πιέσεις για άρση του τουρκικού βέτο στην είσοδο της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι έχει δώσει στη Σουηδία κατάλογο 120 και πλέον “τρομοκρατών” που πρέπει να εκδοθούν στην Τουρκία προκειμένου αυτή να εγκρίνει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, αλλά Σουηδοί αξιωματούχοι διαψεύδουν τη λήψη τέτοιου καταλόγου.