Ανασκόπηση εβδομάδας #316

0
2779

Ως γνωστόν, σήμερα στην Ελλάδα διεξάγονται βουλευτικές εκλογές. Δεν διστάσαμε ποτέ να πάρουμε πολιτική θέση με άρθρα, αλλά σήμερα νομίζουμε ότι δεν χρειάζονται πολλά λόγια. Αν είστε τακτικοί αναγνώστες μας, γνωρίζετε με λεπτομέρειες την τεράστια προσπάθεια ανάταξης των Ενόπλων Δυνάμεων που έγινε την τελευταία τετραετία και μπορείτε να τη συγκρίνετε με την κατάσταση που επικρατούσε το 2019. Πιστεύουμε ότι η πολιτική αυτή πρέπει να συνεχιστεί χωρίς πισωγυρίσματα, και το ίδιο ισχύει για τις πολιτικές της παρούσας κυβέρνησης που σχετίζονται έμμεσα με την εθνική ασφάλεια, όπως η ανάπτυξη νέων διεθνών συμμαχιών, η πάταξη της λαθρομετανάστευσης, η ανάταξη της ναυπηγικής βιομηχανίας, η εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων στο Αιγαίο, την Κρήτη και την Αν. Μεσόγειο. Επιπλέον, σε όσους τυχόν προσανατολίζονται σε “χαλαρή” ψήφο λόγω απλής αναλογικής, προτείνουμε να μην υποτιμήσουν το υπαρκτό σενάριο σχηματισμού κυβέρνησης μειοψηφίας, που προωθείται από παράγοντες εντός και εκτός Ελλάδας και θα ήταν καταστροφικό για τη χώρα, σε πολλά επίπεδα. Με αυτά τα δεδομένα, στις σημερινές βουλευτικές εκλογές προτείνουμε ευθαρσώς την ψήφο στη Νέα Δημοκρατία.

Διεθνής κατάσταση

Στην Ουκρανία ο πόλεμος συνεχίζεται, χωρίς ορατή προοπτική ειρήνευσης. Χθες ο επικεφαλής της Wagner, Y. Prigozhin, ανακοίνωσε ότι η οργάνωσή του κατέλαβε το σύνολο του Bakhmut και ότι θα αποσυρθεί από την πόλη στις 25 Μαΐου. Η ανακοίνωση πιθανώς εντάσσεται στο πλαίσιο του πολέμου εντυπώσεων με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, μεταθέτοντας σε αυτό την ευθύνη για το συγκεκριμένο μέτωπο, όπου οι ουκρανικές αντεπιθέσεις απειλούν τις ρωσικές δυνάμεις με κύκλωση. Οι ρωσικές δυνάμεις διεξήγαγαν περιορισμένης κλίμακας επιθέσεις στις περιοχές Kreminna και Avdiivka-Donetsk, ενώ πραγματοποίησαν και επιθέσεις με ιρανικά drones τύπου Shahed κατά της περιοχής του Κιέβου τη νύχτα της 19ης προς 20 Μαΐου. Σημαντική εξέλιξη αποτέλεσε η ανακοίνωση του προέδρου των ΗΠΑ J. Biden, κατά τη διάσκεψη των G7 στην Ιαπωνία, ότι οι ΗΠΑ θα επιτρέψουν τη μεταβίβαση αεροσκαφών F-16 από συμμαχικές χώρες προς την Ουκρανία, ενώ έγινε γνωστό ότι αρχίζει η εκπαίδευση Ουκρανών χειριστών στον τύπο, στη Δανία. Οι χάρτες προέρχονται από την πλέον πρόσφατη ανάλυση του Institute for the Study of War:

ΥΕΘΑ/ΓΕΕΘΑ

Την Τρίτη 16 Μαΐου πραγματοποιήθηκε επιχειρησιακή συνεκπαίδευση στην Σκύρο, με την συμμετοχή της Ελλάδας, της Γερμανίας, των ΗΠΑ και της Ολλανδίας. Η συνεκπαίδευση, την οποία παρακολούθησε ο Διοικητής της ΔΕΠ του ΓΕΕΘΑ Αντιστράτηγος Δ. Χούπης, διεξήχθη στο πλαίσιο της 2ης Φάσης της Πολυεθνικής Άσκησης Ειδικών Επιχειρήσεων «SWIFT RESPONSE 23» (SR23), και περιλάμβανε διακλαδική επιχείρηση με σκοπό την ανακατάληψη του αεροδρομίου της Σκύρου. Στη συνεκπαίδευση, οι Ένοπλες Δυνάμεις συμμετείχαν με 2 μαχητικά αεροσκάφη F-16 Block 50, 2 Σκάφη Ανορθόδοξου Πολέμου-Ταχείας Μεταφοράς MARK V (ΣΑΠ-ΤΜ/Mk-V), 1 Ομάδα Ειδικών Επιχειρήσεων του ΕΤΑ και 1 Ομάδα Ειδικών Επιχειρήσεων του ΤΝΕΕ από την ΔΕΠ, 1 Ομάδα Ανορθόδοξου Πολέμου (ΟΑΠ) της Διοίκησης Υποβρυχίων Καταστροφών (ΔΥΚ), καθώς και προσωπικό της 32 Ταξιαρχίας Πεζοναυτών (32 ΤΑΞ ΠΖΝ) ως αντίπαλη δύναμη (Opposing Force – OPFOR). Επιπλέον συμμετείχαν η Γερμανία με 2 μεταγωγικά αεροσκάφη Α-400, οι ΗΠΑ με 1 ΜΕΑ MQ-9 REAPER και 2 ελικόπτερα HH-60 BLACKHAWK σε ρόλο MEDEVAC (Medical Evacuation), καθως και η Ολλανδία με 90 Αλεξιπτωτιστές και Ομάδα Aνιχνευτών (Pathfinders) της Division Schnelle Kraefte (DSK).

Στρατός Ξηράς

Την Τετάρτη 17 Μαΐου 2023, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού Αντιστράτηγος Ά. Χουδελούδης, συνοδευόμενος από τον Διοικητή της ΑΣΔΥΣ Αντιστράτηγο Γ. Κωστίδη, πραγματοποίησε επίσκεψη στο 301 Εργοστάσιο Βάσης (301 ΕΒ), στο 306 Εργοστάσιο Βάσης Τηλεπικοινωνιών (306 ΕΒΤ) και στην Σχολή Τεχνικής Εκπαίδευσης Αξιωματικών Τεχνικού (ΣΤΕΑΤΧ). Ο Αρχηγός περιηγήθηκε σε χώρους και εγκαταστάσεις των εργοστασίων, διαπίστωσε το υψηλό επίπεδο ηθικού του προσωπικού και το ευχαρίστησε για το έργο που επιτελεί. Επίσης, την Πέμπτη 18 Μαΐου ο Α/ΓΕΣ πραγματοποίησε επίσκεψη στην έδρα της ΑΣΔΥΣ και στην Διοίκηση Υποστήριξης Βάσης (ΔΥΒ), όπου τον υποδέχτηκε ο Διοικητής της ΑΣΔΥΣ Αντιστράτηγος Γ. Κωστίδης. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, ο Αρχηγός ενημερώθηκε για τον ρόλο και την αποστολή της ΑΣΔΥΣ και της ΔΥΒ, περιηγήθηκε στις εγκαταστάσεις, ενώ συνεχάρη το προσωπικό για το έργο που επιτελεί στο τομέα της Διοικητικής Μέριμνας.

Πολεμικό Ναυτικό

Την Δευτέρα 15 Μαΐου  διεξήχθη συνεκπαίδευση PASSEX (Passing Exercise) του Ναρκοθηρευτικού (ΝΘΗ) ΕΥΝΙΚΗ με το γερμανικό Πλοίο Γενικής Υποστήριξης (ΠΓΥ) FGS RHEIN της Μόνιμης Συμμαχικής Ναυτικής Δύναμης 2 (Standing NATO Maritime Group Two SNMG 2), στην θαλάσσια περιοχή μεταξύ Λέσβου και Χίου. Κατά τη διάρκεια της συνεκπαίδευσης εκτελέστηκαν αντικείμενα επικοινωνιών και προχωρητικών ελιγμών.

H Διεύθυνση Δημοσίων Ναυτικών Έργων του ΓΕΝ προκήρυξε διαγωνισμό για το έργο «Κατασκευή Προβλήτα Π-38 στο Ναύσταθμο Κρήτης», προϋπολογισμού €13,6 εκατ. και διάρκεια της σύμβασης τους 12 μήνες.

Πολεμική Αεροπορία

Την Τρίτη 16 Μαΐου πραγματοποιήθηκε, στο Διεθνές Εκπαιδευτικό Κέντρο Πτήσεων Καλαμάτας (International Flight Training Centre), στην 120 Πτέρυγα Εκπαιδεύσεως Αέρος (120ΠΕΑ), η τελετή υποδοχής των πρώτων 2 αεροσκαφών Μ-346 Block 5+, με την άφιξη των οποίων σηματοδοτείται μια νέα εποχή για την εκπαίδευση στην Πολεμική Αεροπορία. Η ίδρυση και λειτουργία του Εκπαιδευτικού Κέντρου, προωθεί τη διεθνή συνεργασία, προσφέροντας στη διεθνή κοινότητα τη δυνατότητα παροχής σύγχρονης, αποτελεσματικής και δελεαστικής αεροπορικής εκπαίδευσης. Εξασφαλίζει στο ιπτάμενο προσωπικό υψηλής ποιότητας αεροπορική εκπαίδευση και επαγγελματική κατάρτιση σε σύγχρονα συστήματα αεροσκαφών και εξομοιωτών, διαμορφώνοντας αεροπόρους για την επόμενη γενιά μαχητικών. Όπως ανέφερε κατά την ομιλία του ο Α/ΓΕΑ Αντιπτέραρχος Θ. Μπουρολιάς, τα αποσυρόμενα εκπαιδευτικά αεροσκάφη Τ-2B/C Buckeye απέδωσαν στην ΠΑ 2.455 Ιπταμένους από 44 Τάξεις της Σχολής Ικάρων σε 48 χρόνια επιχειρησιακής υπηρεσίας, έχοντας συμπληρώσει συνολικά περίπου 430.000 ώρες πτήσης. Ευχόμαστε οι νέες “δασκάλες” να φτάσουν και να ξεπεράσουν τους εντυπωσιακούς αυτούς αριθμούς!

Σύμφωνα με δημοσίευμα του ιστοτόπου defence-point.gr, στις 15 Μαΐου η Κεντρική Γνωμοδοτική Επιτροπή της ΓΔΑΕΕ αποφάσισε να εγκρίνει τους χειρισμούς της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης, και κατά συνέπεια το σχέδιο της διακρατικής σύμβασης με το Ισραήλ και να εισηγηθεί στον υπουργό Εθνικής Άμυνας να δώσει με την υπογραφή του το πράσινο φως στην ολοκλήρωση της προμήθειας συλλογών κατεύθυνσης βομβών SPICE 1000/2000, με κόστος που ανέρχεται σε 130 εκατ. ευρώ. Η προμήθεια θα υλοποιηθεί με την υπογραφή της διακρατικής σύμβασης με το υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ το οποίο θα αναθέσει για λογαριασμό της Ελλάδας, σύμβαση στην κατασκευάστρια ισραηλινή, κρατική εταιρία RAFAEL, στο πλαίσιο της ελληνο-ισραηλινής αμυντικής συμφωνίας. Ιδιαίτερη σημασία έχει το γεγονός ότι οι συλλογές Spice μπορούν να να χρησιμοποιηθούν και από παλιότερα μαχητικά όπως τα F-16C/D Block 30, αλλά και από τα Mirage 2000-5 και τα Rafale F3R.

Μηδενική παρέμεινε, και την τελευταία εβδομάδα, η παραβατική δραστηριότητα της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας.

Κύπρος

Την Τετάρτη, 17 Μαΐου 2023, στο πλαίσιο της παρουσίας ναυτικών μέσων του Ισραηλινού Πολεμικού Ναυτικού (ΠΝ), στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου, η Διοίκηση Ναυτικού (ΔΝ), πραγματοποίησε άσκηση ναυτικής συνεργασίας μικρής κλίμακας, με το Ισραηλινό ΠΝ, με την επωνυμία «CYP/ISR – 01/2023». Σκοπός της άσκησης, την οποία σχεδίασε η ΔΝ σε συνεργασία με το Ισραηλινό ΠΝ, ήταν η εκτέλεση ναυτικών γυμνασίων και η προαγωγή της διαλειτουργικότητας, μεταξύ των αντίστοιχων ναυτικών μονάδων. Το σενάριο περιλάμβανε μεταξύ άλλων, τακτικές κινήσεις και προχωρητικούς ελιγμούς, τεχνικές ασκήσεις ρυμούλκησης, γυμνάσια επικοινωνιών, καθώς και πυρά επιφανείας σε θαλάσσιο Πεδίο Βολής. Η άσκηση ολοκληρώθηκε με διέλευση απονομής χαιρετισμού μεταξύ των πλοίων.

Η Εθνική Φρουρά ενισχύεται με αντιαρματικά συστήματα Κ/Β SPIKE LR2 επί τροχοφόρων θωρακισμένων οχημάτων ENOK στο πλαίσιο σύμβασης που υλοποιεί η κοινοπραξία EuroSpike. Το μέγιστο βεληνεκές των 5.500 μέτρων είναι ανώτερο εκείνου όλων των αρμάτων μάχης του Τουρκικού Στρατού.

Από την Δευτέρα 15 έως την Παρασκευή 19 Μαΐου 2023, πραγματοποιήθηκε στην Κύπρο πολυεθνική διακλαδική άσκηση με την ονομασία «ΑΡΓΟΝΑΥΤΗΣ 2023», υπό την διεύθυνση και τον συντονισμό του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς (ΓΕΕΦ), με την συνεργασία των υπουργείων Εξωτερικών και Εσωτερικών, του Κέντρου Συντονισμού Έρευνας Διάσωσης (ΚΣΕΔ), και με τη συμμετοχή μεγάλου αριθμού κρατικών υπηρεσιών καθώς επίσης προσωπικού και αεροναυτικών μέσων ξένων χωρών. H άσκηση είχε 2 σκέλη:

  • Διαχείριση Κρίσης, με εστίαση στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας και στην εκκένωση αμάχων, με την συμμετοχή εκπροσώπων των 18 Χωρών του Οργανισμού Επιχειρήσεων Εκκένωσης Αμάχων (Non-Combatant Evacuation Operation Coordination Group – NEO CG).
  • Έρευνα και Διάσωση στην περιοχή ευθύνης (Search and Rescue Area of Responsibility – SAR) της Κυπριακής Δημοκρατίας, με την συμμετοχή προσωπικού (περίπου 800 ατόμων ) και 9 αεροναυτικών μέσων από την Ελλάδα, την Κύπρο, την Αίγυπτο, την Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ, το Ισραήλ και την Ιταλία.

Σκοπός της Άσκησης ήταν η επαύξηση της επιχειρησιακής ετοιμότητας και η ενίσχυση της συνεργασίας και της διαλειτουργικότητας των συμμετεχόντων σε διαδικασίες παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας, έρευνας και διάσωσης αμάχων, επιβεβαιώνοντας την δυνατότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας να ενεργεί αποτελεσματικά σε ανθρωπιστικές επιχειρήσεις στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Στο πλαίσιο της άσκησης δοκιμάστηκαν τα υφιστάμενα Εθνικά Σχέδια «ΕΣΤΙΑ» και «ΤΕΥΚΡΟΣ», που αφορούν στην υποδοχή αμάχων, από εμπόλεμη περιοχή και στην αντιμετώπιση περιστατικών Έρευνας και Διάσωσης (E-Δ) εντός της περιοχής ευθύνης της Κυπριακής Δημοκρατίας. Την άσκηση παρακολούθησε μεγάλος αριθμός στρατιωτικών και διπλωματών από ξένες χώρες, στοιχείο το οποίο καταδεικνύει ότι η ανατολική Μεσόγειος και η Μέση Ανατολή αποτελούν περιοχές υψηλού ενδιαφέροντος για τοπικούς, περιφερειακούς και παγκόσμιους δρώντες.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ελλάδας συμμετείχαν με την φρεγάτα ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ και 1 ελικόπτερο AS-332 Super Puma σε επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης (Search and Rescue – SAR) καθώς και αεροδιακομιδής τραυματιών.

Ανατολικός Παρατηρητής

Από 5 ως 12 Μαΐου διεξήχθη η άσκηση διάσωσης υποβρυχίων KURTARAN-2023 με συμμετοχή 8 πολεμικών πλοίων, 2 υποβρυχίων, 2 αεροσκαφών, 2 ελικοπτέρων και 1 ΜΕΑ του Τουρκικού Ναυτικού. Στην άσκηση συμμετείχε και προσωπικό από το Αζερμπαϊτζάν.

Τα παράκτια περιπολικά TARSUS (P1204), TAŞUCU (P1211) και KARPAZ (P1213) του Τουρκικού Ναυτικού εκτέλεσαν ταυτόχρονα βολές με τον πρόσφατα εγκατεστημένο εκτοξευτή ανθυποβρυχιακών ρουκετών σε διαφορετικές αποστάσεις και βάθη.

Σε επαναληπτικές εκλογές την Κυριακή 28 Μαΐου για την εκλογή προέδρου οδηγείται η Τουρκία, μετά το αποτέλεσμα του πρώτου εκλογικού γύρου της 14ης Μαΐου, όπου ο νυν πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan έλαβε ποσοστό 49,52% ενώ ο αντίπαλός του Kemal Kilicdaroglu ποσοστό 44,88% των ψήφων. Παρά τις υπαρκτές περιπτώσεις εκλογικής νοθείας, το υψηλό ποσοστό του Ερντογάν μάλλον ανταποκρίνεται γενικά στην πραγματικότητα και αντικατοπτρίζει τη συνεχιζόμενη υποστήριξή του από τα ισλαμιστικά, χαμηλού εισοδήματος στρώματα της τουρκικής κοινωνίας. Η υποστήριξη αυτή υποτιμήθηκε στις δημοσκοπήσεις, όπως υποτιμάται και από όσους, στην Ελλάδα και γενικότερα στη Δύση, προσβλέπουν σε επάνοδο της Τουρκίας προς μια “ευρωπαϊκότερη” κατεύθυνση…