Ανασκόπηση εβδομάδας #305

0
3220

Διεθνής κατάσταση

Στον πόλεμο της Ουκρανίας συμπληρώθηκε ένας χρόνος από τη ρωσική εισβολή της 24ης Φεβρουαρίου 2022, χωρίς να διαφαίνεται ειρήνευση. Την τελευταία εβδομάδα οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν τις επιθέσεις τους στις περιοχές Svatove, Kreminna, Bakhmut και Zaporizhia χωρίς να πετύχουν σημαντικά αποτελέσματα. Από ουκρανικής πλευράς συνεχίστηκε η προσπάθεια ενίσχυσης με βαρύ υλικό δυτικής προέλευσης, με τα πρώτα Leopard 2A4 να φτάνουν στην Ουκρανία από την Πολωνία. O Β. Πούτιν ανακοίνωσε ότι η Ρωσία θα αναστείλει τη συμμετοχή της στη συνθήκη New Start του 2010 για τον έλεγχο των πυρηνικών όπλων και επιπλέον μίλησε για “υπαρξιακή απειλή” που αντιμετωπίζει η Ρωσία, αναζωπυρώνοντας τους φόβους για χρήση πυρηνικών όπλων από ρωσικής πλευράς. Οι χάρτες προέρχονται από την πλέον πρόσφατη ανάλυση του Institute for the Study of War:

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Β. Νέδου στην εφημερίδα “Καθημερινή”, που επιβεβαιώνεται και από σημερινή συνέντευξη του υπουργού Εθνικής Άμυνας Ν. Παναγιωτόπουλου στην εφημερίδα “Το Βήμα”, κατά τη συνάντηση του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Α. Μπλίνκεν στις 20 Φεβρουαρίου τέθηκε εκ νέου από αμερικανικής πλευράς ζήτημα παραχώρησης του ελληνικού αντιαεροπορικού συστήματος S-300 στην Ουκρανία. Παρά τις κατηγορηματικές διατυπώσεις των τίτλων περί ελληνικής άρνησης, σύμφωνα με το ρεπορτάζ “από την ελληνική πλευρά υπογραμμίστηκε ότι κατ’ αρχάς για την Ελλάδα δεν νοείται να δημιουργηθεί κενό στην αμυντική διάταξη της χώρας, δίχως να υπάρχει άμεση πρόβλεψη για αντικατάσταση”. H διατύπωση αυτή αποκλείει μεν (ορθότατα) την παραχώρηση των S-300 στην Ουκρανία χωρίς αντικατάσταση, αλλά αφήνει (επίσης ορθότατα) ανοιχτό το ενδεχόμενο παραχώρησής τους αν αντικατασταθούν με εφάμιλλο δυτικό σύστημα (πχ Patriot), ιδίως σε συνδυασμό με το πρόγραμμα ευρείας αντικατάστασης των ρωσικών όπλων με αμερικανικά που επίσης συζητήθηκε.

Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, υπάρχει συζήτηση και τη δυνατότητα παραχώρησης αρμάτων μάχης Leopard, με ρητή αναφορά στο γεγονός ότι η Ελλάδα διαθέτει τον μεγαλύτερο στόλο Leopard 1Α5 στην Ευρώπη (πάνω από 500). Τονίζουμε εδώ ότι είναι πολύ θετική η επικέντρωση της συζήτησης στα ελληνικά Leopard 1A5 (και όχι στα αναντικατάστατα Leopard 2) και επισημαίνουμε ότι για τις ΗΠΑ θα ήταν εύκολη η παραχώρηση μερικών εκατοντάδων από τα χιλιάδες διαθέσιμα Μ1 Abrams, ώστε να αντικαταστήσουν ισάριθμα ελληνικά Leopard 1A5 που θα μπορούσαν να παραχωρηθούν στην Ουκρανία. Τέλος αξίζει να σημειωθεί η έμφαση που έδωσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών στο ρόλο της Αλεξανδρούπολης ως στρατηγικού κόμβου μέσω του οποίου μεταφέρονται «αμυντικοί οπλισμοί, φορτηγά, πυροβολικό για τις μονάδες του αμερικανικού στρατού και συμμάχων στο ΝΑΤΟ που επιχειρούν στην Ανατολική και τη Βόρεια Ευρώπη».

ΥΕΘΑ/ΓΕΕΘΑ

Στις 24 Φεβρουαρίου ο υπουργός Εθνικής Αμύνης Ν. Παναγιωτόπουλος συναντήθηκε με τον υπουργό Άμυνας της Γαλλίας S. Lecornu, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψής τoυ στην Ελλάδα, που περιλάμβανε και συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη. Στις συνομιλίες των δύο υπουργών συμμετείχαν ο Υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ Αντιναύαρχος Φ. Λελούδας ΠΝ, ως εκπρόσωπος του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Ά. Χουδελούδης, ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Ι. Δρυμούσης ΠΝ και ο Υπαρχηγός ΓΕΑ Υποπτέραρχος (Ι) Α. Πανίδης, ως εκπρόσωπος του Α/ΓΕΑ, ο Πρέσβυς της Γαλλικής Δημοκρατίας στην Αθήνα P. Maisonnave, καθώς και πολυμελείς αντιπροσωπείες των δύο πλευρών. Επιπλέον ο υπουργός Εθνικής Αμύνης και ο Γάλλος ομόλογός του επισκέφθηκαν την 114 Πτέρυγα Μάχης, όπου στις εγκαταστάσεις της 332 Μοίρας ενημερώθηκαν για το την αποστολή και τις δραστηριότητες της μονάδας που αποτελεί την έδρα των Rafale, ενώ στη συνέχεια ενημερώθηκαν επί ενός διθέσιου μαχητικού αεροσκάφους για τις επιχειρησιακές δυνατότητές του και συνομίλησαν με το ιπταμένους και μηχανικούς που υπηρετούν στην 114 ΠΜ.

Την Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2023, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κ. Φλώρος συμμετείχε σε τηλεδιάσκεψη Αρχηγών Άμυνας για την Ουκρανία (Ukraine Defense Contact Group) που έλαβε χώρα κατόπιν πρωτοβουλίας του Ομολόγου του των ΗΠΑ Στρατηγού Mark A. Milley. Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν επίσης οι Αρχηγοί Άμυνας της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Δανίας, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Ισπανίας, του Καναδά, της Νορβηγίας, της Ολλανδίας, της Πολωνίας, της Σλοβακίας και της Φινλανδίας. Ειδικότερα, συζητήθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία, οι δυσμενείς συνέπειες του αναθεωρητισμού και οι επιπτώσεις του σε ότι αφορά στην συνεχιζόμενη Ρωσική εισβολή, καθώς και ενδεχόμενοι τρόποι περαιτέρω υποστήριξης των αμυντικών δυνατοτήτων της και της προσπάθειάς της να διασφαλίσει την κυριαρχία και την εδαφική της ακεραιότητα.

Στρατός Ξηράς

Ολοκληρώθηκε στις 24 Φεβρουαρίου η ΤΑΜΣ επιπέδου Ταξιαρχίας «ΘΡΑΚΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ – 23» (THRACIAN COOPERATION – 23), που διεξήχθη με τη συμμετοχή τμημάτων των XXV και XXI Τεθωρακισμένων Ταξιαρχιών, της 7ης, 31ης και 50ης Μ/Κ Ταξιαρχίας, της 71 Α/Μ Ταξιαρχίας, της 1ης ΤΑΞΑΣ, τμημάτων της 2nd Brigade Combat Team της 101st Airborne Division των ΗΠΑ, καθώς και τμήματος του Ισραηλινού Στρατού. Η άσκηση πραγματοποιήθηκε με πραγματικά πυρά και περιελάμβανε ασκήσεις διπλής ενεργείας επιθετικών και αμυντικών επιχειρήσεων, με τη χρήση Συστημάτων Εξομοίωσης Τακτικής Εμπλοκής. Την τελική φάση της άσκησης παρακολούθησαν ο Διοικητής του Δ΄ Σώματος Στρατού (Δ΄ ΣΣ «ΘΡΑΚΗ») Αντιστράτηγος Δ. Κωνσταντάκος και o Διοικητής του Γ΄ Σώματος Στρατού (Γ΄ ΣΣ/NRDC-GR «ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ») Αντιστράτηγος Π. Καπραβέλος. Από Αμερικανικής πλευράς παρευρέθησαν ο Διοικητής της 101st Airborne Division MG Joseph P. McGee, ως εκπρόσωπος του Διοικητή Αμερικανικών Δυνάμεων Ευρώπης – Αφρικής (USAREUR-AF), ο Στρατιωτικός Ακόλουθος του Στρατού Ξηράς των ΗΠΑ COL Nathan Mann και ο εκπρόσωπος του ODC-GR Hays Faulkner.

 

Από την Δευτέρα 20 έως την Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2023 και στο πλαίσιο της Στρατιωτικής Συνεργασίας Ελλάδος και Ισραήλ, πραγματοποιήθηκαν για πρώτη φορά σε ελληνικό έδαφος συνεκπαιδεύσεις με τις Χερσαίες Δυνάμεις του Ισραήλ, σύμφωνα με τον σχεδιασμό του ΓΕΕΘΑ ως προς τις διεθνείς συνεργασίες των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Το πλαίσιο των εν λόγω συνεκπαιδεύσεων συμφωνήθηκε κατά τις συνομιλίες που είχε ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κ. Φλώρος με τον πρώην Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου των Ισραηλινών Δυνάμεων Άμυνας Αντιστράτηγο A. Kohavi, κατά την επίσημη επίσκεψή του στο Ισραήλ τον Ιούνιο του 2022 και περιλάμβαναν συμμετοχή των Ισραηλινών Δυνάμεων σε δραστηριότητες επιχειρησιακής εκπαίδευσης, όπως παρακάτω:

● Στην Άσκηση τύπου CFX/LIVEX (Command Post Exercise/Live Exercise) με την ονομασία «THRACIAN COOPERATION – 23 (THRACO 23), η οποία διεξάγεται από 13 – 24 Φεβρουαρίου στο Πεδίο Βολής Αρμάτων «ΠΕΤΡΟΧΩΡΙΟΥ» στην Ξάνθη με την συμμετοχή των ΗΠΑ και αντικείμενα διεξαγωγής αεροκίνητων επιχειρήσεων, επιχειρήσεων σε κατοικημένους τόπους, τερματικής καθοδήγησης πυρών (Joint Τerminal Αttack Controller – JTAC) Μαχητικών Αεροσκαφών, εκτέλεση βολών Ε/ΕΠ AH-64, πυρών Πυροβολικού και Αρμάτων, όπως και χρήση Συστημάτων Εξομοίωσης Τακτικών Εμπλοκών (ΣΕΤΕ).
● Στην Άσκηση τύπου CPX/LIVEX με την ονομασία «ΤΑΜΣ ΔΜ» στο Πεδίο Ασκήσεων «ΑΜΠΕΛΩΝΑ» στην Κομοτηνή, με αντικείμενα ανάπτυξης Κινητού Σημείου Εφοδιασμού Καυσίμων (ΚΣΕΦΚ) Ελικοπτέρων και κινητού αρτοποιείου εκστρατείας.
● Σε αγώνα σε αστικό περιβάλλον στο Πεδίο Ασκήσεων της Ξάνθης και στο Ειδικό Κέντρο Εκπαίδευσης στον Αγώνα Κατοικηµένων Τόπων και Ειρηνευτικών Αποστολών (ΕΚΕΑΚΤΕΑ) στο Κιλκίς, σε αντικείμενα εκκαθάρισης οικίας, καταρρίχησης με τεχνικές fast-rope και rappel, βολών Μάχης Ταχείας Αντίδρασης, καθώς και παροχής Α΄ Βοηθειών Πεδίου Μάχης.
● Σε αντικείμενα ανταλλαγής πληροφοριών και τεχνογνωσίας για την εξουδετέρωση εκρηκτικών και εμπρηστικών μηχανημάτων και μηχανισμών, καθώς και αυτοσχέδιων μηχανισμών στην Σχολή Μηχανικού.
● Στην εκπαίδευση Ισραηλινών Αξιωματικών των Τεθωρακισμένων στο Κέντρο Εξομοιωτών (ΚΕΞ) στην Αλεξανδρούπολη, καθώς και στην ενημέρωσή τους για τις δυνατότητες του Συστήματος Διαχείρισης Μάχης ΗΝΙΟΧΟΣ των αρμάτων LEO 2HEL.
● Στην επίδειξη σε αντικείμενα που αφορούν στην επιτήρηση και φύλαξη συνόρων στην Αλεξανδρούπολη, στο Σουφλί και στο Διδυμότειχο, επί υποθετικού σεναρίου αποτροπής, με ανάπτυξη περιπόλων με στοιχεία στρατιωτικών σκύλων, ηλεκτροοπτικούς (Η/Ο) αισθητήρες και κάμερες

Από 6 έως 17 Φεβρουαρίου 2023 η Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών (ΣΜΥ) διεξήγαγε χειμερινή εκπαίδευση – διαβίωση στο Περτούλι Τρικάλων ενώ οι σπουδαστές της ΙΙας Τάξης πραγματοποίησαν και εκπαίδευση στο Κέντρο Εκπαίδευσης Ορεινού Αγώνα Χιονοδρόμων (ΚΕΟΑΧ) στον Όλυμπο. Το πρόγραμμα της εκπαίδευσης, το οποίο παρακολούθησαν και 5 στελέχη της Γαλλικής Σχολής Υπαξιωματικών (Ècole Nationale des sous-Officiers d’Active), περιελάμβανε αντικείμενα εκμάθησης τεχνικών επιβίωσης και διεξαγωγή ασκήσεων μικρών κλιμακίων υπό αντίξοες καιρικές συνθήκες. Το ίδιο χρονικό διάστημα σπουδαστές της ΙΙΙης Τάξης πραγματοποίησαν εκπαίδευση στο Σχολείο Παροχής Α’ Βοηθειών, στο Πεδίο της Μάχης (TCCC), που διεξήχθη στο Κέντρο Εκπαίδευσης Ειδικών Δυνάμεων (ΚΕΕΔ).

Εγκρίθηκε από το Ελεγκτικό Συνέδριο η υπογραφή του σχεδίου Σύμβασης μεταξύ Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και «Ένωσης Οικονομικών Φορέων ΤΕΡΝΑ Α.Ε. και ΙΝΤΡΑΚΑΤ» για την κατασκευή του πρόσθετου φράχτη 35 χιλιομέτρων στον κεντρικό Έβρο (Ψαθάδες Διδυμοτείχου – Κορνοφωλιά Σουφλίου), συνολικής αξίας 78.002.261,17 ευρώ.

Πολεμικό Ναυτικό

Την Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2023 και σε κλίμα ιδιαίτερης συγκίνησης, τελέσθηκε παρουσία του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Κ. Φλώρου το Ετήσιο Μνημόσυνο Πεσόντων Αεροπορίας Ναυτικού στο Ναυτικό Οχυρό Κοτρώνι (ΝΟΚ) στον Μαραθώνα. Στο πλαίσιο της τελετής και μετά την επιμνημόσυνη δέηση πραγματοποιήθηκε κατάθεση στεφάνων από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, τον Αρχηγό ΓΕΝ Αντιναύαρχο Ι. Δρυμούση ΠΝ και τον Πρόεδρο Συνδέσμου Ναυτικής Αεροπορίας Υποναύαρχο ε.α. Σ. Κωνσταντινίδη ΠΝ. Στην τελετή παραβρέθηκαν επίσης o Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Θ. Μπουρολιάς και o Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Ά. Χουδελούδης, τα μέλη του Ανώτατου Ναυτικού Συμβουλίου, μέλη οικογενειών Πεσόντων, καθώς και εν ενεργεία και εν αποστρατεία Αξιωματικοί.

Την Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2023, στο πλαίσιο συμμετοχής του Πολεμικού Ναυτικού στην Επιχείρηση «ΑΝΤΑRES», το γαλλικό Αεροπλανοφόρο CHARLES DE GAULLE κατέπλευσε στο Ναύσταθμο Κρήτης (ΝΚ). Επί του γαλλικού αεροπλανοφόρου επέβησαν ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Ι. Δρυμούσης ΠΝ, καθώς και ο Αρχηγός Στόλου Αντιναύαρχος Δ. E. Κατάρας ΠΝ, όπου συζητήθηκαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος και συνεργασίας με τον Διοικητή των Γαλλικών Ναυτικών Δυνάμεων Μεσογείου και Μαύρης Θάλασσας (CECMED) Vice Admiral Gilles Boidevezi και το Επιτελείο της Επιχείρησης «ΑΝΤΑRES».

Πολεμική Αεροπορία

Απαιτητικά σενάρια εναέριας μάχης πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο της άσκησης NEPTUNE STRIKE, με 4 ελληνικά Rafale σε ρόλο αμυνομένων να αντιμετωπίζουν επιθετικό “πακέτο” αποτελούμενο από 4 αμερικανικά F-18, 2 ελληνικά Μ2000-5, 4 ιταλικά Harrier και 2 ισπανικά Harrier.

Την Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης, συνοδευόμενος από τον υφυπουργό Εθνικής Άμυνας Ν. Χαρδαλιά και τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Κ. Φλώρο επισκέφθηκε την 110 Πτέρυγα Μάχης, έδρα της 390 Μοίρας Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών της ΠΑ και του αμερικανικού κλιμακίου που επιχειρεί με τα Μη Επανδρωμένα Αεροσκάφη MQ-9 Reaper.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Γ. Σιδέρη στον ιστότοπο hellasjournal.com, η Lockheed Martin έχει προτείνει στην Ελλάδα, στο πλαίσιο της συζητούμενης σύμβασης SSI (αντισταθμιστικών ωφελημάτων) για την προμήθεια των F-35, την αναβάθμιση 2 αεροσκαφών τύπου F-16 Block 30 (μονοθέσιο και διθέσιο) ως “οδηγών” για πιθανή αναβάθμιση του συνόλου των αεροσκαφών αυτού του τύπου, που υπηρετούν στην 330 Μοίρα.

Σχεδόν μηδενική παρέμεινε η παραβατική δραστηριότητα της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας και αυτή την εβδομάδα, καθώς η γειτονική χώρα φαίνεται να μην έχει συνέλθει από τις επιπτώσεις των σεισμών της 6ης Φεβρουαρίου. Σημειώθηκε μία μόνο παράβαση κανόνων εναέριας κυκλοφορίας (έναντι τριών την προηγούμενη εβδομάδα) από μία πτήση αεροσκάφους ναυτικής συνεργασίας CN-235 (έναντι ενός CN-235 και ενός UAV την προηγούμενη εβδομάδα), χωρίς παραβιάσεις του ελληνικού εναερίου χώρου, εμπλοκές με ελληνικά αεροσκάφη ή υπερπτήσεις ελληνικών εδαφών.

Κύπρος

Την Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2023, στο πλαίσιο της παρουσίας του ιταλικού αντιτορπιλικού ANDREA DORIA (D-553) στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου, η Διοίκηση Ναυτικού (ΔΝ) πραγματοποίησε άσκηση ναυτικής συνεργασίας μικρής κλίμακας με το Ιταλικό Πολεμικό Ναυτικό (ΠΝ), με την επωνυμία «CYP/ITA-01/2023». Το σενάριο περιλάμβανε τακτικές κινήσεις, προχωρητικούς ελιγμούς, διεξαγωγή σχηματισμού, αεροναυτική συνεργασία με ελικόπτερο και συναινετική νηοψία κατά τη διάρκεια της οποίας Ειδική Ομάδα Επιχειρήσεων του Α/Τ ANDREA DORIA επιβιβάστηκε στο ΠΓΥ ΑΛΑΣΙΑ. Η άσκηση ολοκληρώθηκε με διέλευση απονομής χαιρετισμού μεταξύ των πλοίων.

Στις 14 και 15 Φεβρουαρίου 2023, Μονάδες της ΧΧ Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας, πραγματοποίησαν στο Πεδίο Βολής Κιτίου, εκπαιδευτικές βολές πυραύλων από άρματα Τ-80U, επί θαλασσίου στόχου. Οι συγκεκριμένες βολές αποτελούν μέρος της επιχειρησιακής εκπαιδεύσεως των πληρωμάτων των αρμάτων και σε αυτή συμμετείχε το σύνολο του προσωπικού  των Μονάδων. Τα αποτελέσματα των βολών, κατέδειξαν το υψηλό επίπεδο ετοιμότητας και επιχειρησιακής εκπαίδευσης, καθώς και το υψηλό ηθικό και επαγγελματισμό του προσωπικού.

Ανατολικός Παρατηρητής

Στις 24 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε η πρώτη δοκιμαστική βολή του σπονδυλωτού πυρομαχικού KUZGUN-KY στο Πεδίο Βολής Σινώπης ενώ η αντίστοιχη βολή της έκδοσης KUZGUN-SS ματαιώθηκε λόγω τεχνικού προβλήματος.

Το τουρκικό υπουργείο Άμυνας εξέδωσε προκήρυξη για την πρόσληψη 40 ατόμων έως 28 ετών που είναι κάτοχοι επαγγελματικής άδειας πιλότου (Commercial Pilot License: CPL), ενώ ο αριθμός δύναται να αυξηθεί αναλόγως των αναγκών. Φαίνεται ότι η τουρκική πολεμική αεροπορία θα επιχειρήσει να καλύψει τουλάχιστον θέσεις χειριστών μεταγωγικών αεροσκαφών με αυτόν τον τρόπο, προκειμένου να εξοικονομήσει χειριστές για τα μαχητικά της, όπου οι ελλείψεις παραμένουν σημαντικές μετά τις διώξεις που ακολούθησαν την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016.

Στις 19 και 20 Φεβρουαρίου ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ A. Blinken επισκέφθηκε την Τουρκία, για πρώτη φορά μετά την ανάληψη των καθηκόντων του το 2021. Κατά τη διάρκεια των συζητήσεων υπήρξαν αρκετά σημεία έντασης, όπως οι κατηγορίες του Μ. Τσαβούσογλου κατά των ΗΠΑ για τη σύμπραξή τους με κουρδικές δυνάμεις στη Συρία κατά των ισλαμιστών και η αμερικανική πίεση για τη συναίνεση της Τουρκίας στην ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, με την τουρκική πλευρά να επιμένει ότι μπορεί να συναινέσει άμεσα μόνο για τη Φινλανδία, ενώ η Σουηδία πρέπει προηγουμένως να ικανοποιήσει τουρκικές απαιτήσεις στις οποίες δεν έχει ανταποκριθεί. Είναι επίσης σαφές ότι συζητήθηκαν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, ενόψει της επίσκεψης Blinken στην Αθήνα που ακολούθησε αμέσως μετά.

Τουρκικές πηγές αναφέρουν ότι σε επικείμενη συνάντηση του προέδρου Ρ.Τ. Ερντογάν με τον κυβερνητικό του εταίρο Ν. Μπαχτσελί θα συμφωνηθεί η διεξαγωγή του πρώτου γύρου των τουρκικών προεδρικών εκλογών στις 18 Ιουνίου (αντί της 14 Mαΐου), με το δεύτερο  γύρο, εφόσον απαιτηθεί, να πραγματοποιείται στις 2 Ιουλίου.