Ανασκόπηση εβδομάδας #306

0
3263

Σήμερα το εξώφυλλο της εβδομαδιαίας ανασκόπησης είναι μαύρο, λόγω της σιδηροδρομικής τραγωδίας της 28ης Φεβρουαρίου. Δεν εμπίπτει βέβαια στη θεματική της σελίδας μας, αλλά κανείς δεν μπορεί να μείνει ασυγκίνητος. Θερμά συλλυπητήρια σε όσους έχασαν δικούς τους ανθρώπους.

Διεθνής κατάσταση

Στην Ουκρανία άρχισε η εαρινή περίοδος των βροχών, με αποτέλεσμα να δυσχεραίνονται οι πολεμικές επιχειρήσεις λόγω της λάσπης. Παρ’ όλα αυτά, οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν τις επιθετικές επιχειρήσεις, ιδιαίτερα στον άξονα Kupyansk-Svatove-Kreminna, αλλά και στην περιοχή του Bakhmut, όπου έχουν επιτύχει να καταλάβουν θέσεις που απειλούν με περικύκλωση τις ουκρανικές δυνάμεις. Σύμφωνα με διεθνείς παρατηρητές, δεν αποκλείεται πλέον η αποχώρηση των ουκρανικών δυνάμεων από το Bakhmut προς αποφυγή περικύκλωσης. Οι χάρτες προέρχονται από την πλέον πρόσφατη ανάλυση του Institute for the Study of War:

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας “Πρώτο Θέμα”, οι εταιρίες ExxonMobil και Helleniq Energyπου έχουν αναλάβει τις έρευνες υδρογονανθράκων νοτιοδυτικά της Κρήτης εξετάζουν το ενδεχόμενο να περάσουν απευθείας από το στάδιο των δισδιάστατων ερευνών στο στάδιο των δοκιμαστικών γεωτρήσεων, παραλείποντας το στάδιο των τρισδιάστατων ερευνών. Οι εταιρίες βρίσκονται σε σχετικές συζητήσεις με την Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΕΠ), καθώς οι δισδιάστατες έρευνες που ξεκίνησαν το Νοέμβριο του 2022 ολοκληρώθηκαν νωρίτερα από το αναμενόμενο. Εάν τελικά αποφασιστεί η απευθείας έναρξη δοκιμαστικών γεωτρήσεων, τα πλωτά γεωτρύπανα δεν αποκλείεται να τοποθετηθούν ως το τέλος του 2023.

ΥΕΘΑ/ΓΕΕΘΑ

Από την Δευτέρα 6 έως την Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2023 πραγματοποιήθηκε το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα με τίτλο «Joint Fire Observer Course» (JFO Course), στις εγκαταστάσεις του  Κέντρου Εκπαίδευσης Ειδικών Δυνάμεων (ΚΕΕΔ) στο Στρατόπεδο «ΥΠΟΣΤΡΑΤΗΓΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΚΑΛΛΙΝΣΚΗ» στη Νέα Πέραμο. Το JFO Course εντάσσεται στο πλέγμα των διεθνών συνεργασιών των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων που έχουν προγραμματιστεί και εκτελούνται στο πλαίσιο του συνολικού σχεδιασμού του ΓΕΕΘΑ στον τομέα του Ειδικού Πολέμου, αποσκοπούσε στην εκπαίδευση και πιστοποίηση κατεύθυνσης πυρών χερσαίου και ναυτικού βομβαρδισμού και περιελάμβανε  αντικείμενα όπως Αποστολές Εγγύς Αεροπορικής Υποστήριξης (Close Air Support – CAS), Κατάδειξη από Ελεγκτές Τερματικής Καθοδήγησης (Joint Terminal Attack Controller – JTAC) και Υποστήριξη Αποστολών Αεροπορικής Απομόνωσης (Ground Assisted Air Interdiction – GAAI).

Στρατός Ξηράς

Μονάδες της 1ης Στρατιάς ανέπτυξαν στρατιωτικές σκηνές και στοιχεία διοικητικής μέριμνας για την υποστήριξη των επιχειρήσεων των διασωστών στο σημείο του τραγικού σιδηροδρομικού δυστυχήματος της 28ης Φεβρουαρίου. Για όσους με αφορμή το γεγονός αυτό διακινούν ηλίθιες θεωρίες συνομωσίας, θυμίζουμε απλώς ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις παίζουν καίριο ρόλο στην Πολιτική Σχεδίαση Εκτάκτου Ανάγκης.

Πολεμικό Ναυτικό

Από την Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου έως την Παρασκευή 10 Μαρτίου 2023, οι Ένοπλες Δυνάμεις συμμετέχουν στην συμμαχική άσκηση «DYNAMIC MANTA 2023», που διεξάγεται στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Σικελίας με συμμετοχή  δυνάμεων από την Γαλλία, την Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ, την Ισπανία, την Ιταλία, τον Καναδά και την Τουρκία, καθώς και της Μόνιμης Συμμαχικής Ναυτικής Δύναμης 2 (SNMG 2). Η άσκηση «DYNAMIC MANTA 2023» είναι τύπου LIVEX/ASW/ASUW (Live Exercise/Anti Submarine Warfare/Anti Surface Warfare), που διεξάγεται υπό το ΝΑΤΟ σε ετήσια βάση με σκοπό την εκπαίδευση των συμμετεχουσών δυνάμεων σε σύνθετα επιχειρησιακά σενάρια και σε περιβάλλον πολλαπλών απειλών με έμφαση στον ανθυποβρυχιακό πόλεμο και στον πόλεμο επιφανείας. Οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις συμμετέχουν σε αυτήν με την φρεγάτα ΨΑΡΑ, η οποία είναι ενταγμένη στην SNMG 2, το υποβρύχιο ΠΙΠΙΝΟΣ, Ομάδα Ανορθόδοξου Πολέμου (ΟΑΠ) της ΔΥΚ, καθώς και με 1 επιτελή της ΔΕΠ/ΓΕΕΘΑ ως Special Operation Command and Control Element (SOCCE) επί της φρεγάτας ΨΑΡΑ, για τον συντονισμό και έλεγχο των αντικειμένων Ειδικών Επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Γ. Γκαραντζιώτη στο political.gr, ως τις αρχές Απριλίου αναμένεται να έχουν μεταβιβαστεί στο Πολεμικό Ναυτικό τα τέσσερα περιπολικά κλάσης Island που παραχωρούνται από τις ΗΠΑ. Τα σκάφη θα συνοδεύονται από πακέτο ανταλλακτικών και εκπαίδευσης, έχουν εκτόπισμα 168 τόνους, μήκος 34 μέτρα, αυτονομία 3.300 ν. μίλια, ταχύτητα 29 κόμβους, και φέρουν πυροβόλο των 25 χιλ. και 2 βαρέα πολυβόλα των 12,7 χιλ. Τα περιπολικά κλάσης Island (ναυπήγησης 1985-1992) αναμένεται να αντικαταστήσουν τις ξύλινες τορπιλακάτους τ. Nasty (ναυπήγησης 1966-1967), που χρησιμοποιούνται ακόμη από το ΠΝ ως παράκτια περιπολικά.

Την 1η Μαρτίου υπογράφηκε η σύμβαση μεταβίβασης των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά μεταξύ του ειδικού διαχειριστή και του Έλληνα πλοιοκτήτη Γ. Προκοπίου. Όπως δήλωσε ο νέος ιδιοκτήτης των ναυπηγείων, «δεν ζήτησα από την κυβέρνηση ούτε συμβάσεις ούτε επιδοτήσεις ούτε δανειοδοτήσεις. Ήθελα να κάνω κάτι για την πατρίδα».

Πολεμική Αεροπορία

Στις 3 Μαρτίου έφτασε στην Ελλάδα το ενδέκατο μαχητικό Rafale, που εντάχθηκε πλέον στη δύναμη της 332 Μοίρας. Το διθέσιο “441” είναι το πέμπτο Rafale F3R νέας κατασκευής και συνολικώς το τρίτο διθέσιο που εντάσσεται στην 332 Μοίρα, ενισχύοντας το πτητικό έργο των εκπαιδευομένων ιπταμένων. Σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ της ιστοσελίδας doureios.com, η σχετική καθυστέρηση στην παράδοση του αεροσκάφους οφείλεται σε διερεύνηση ορισμένων παρατηρήσεων που καταγράφηκαν κατά την διάρκεια των πτητικών δοκιμών του από την κατασκευάστρια εταιρεία. Η άφιξη του δωδέκατου ελληνικού Rafale αναμένεται εντός του Μαρτίου.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Γ. Σιδέρη στον ιστότοπο hellasjournal.com, στην τελευταία άσκηση του προγράμματος ΝΑΤΟ TLP στην αεροπορική βάση Albacete της Ισπανίας, οι αξιωματικοί των 341 και 347 Μοιρών που εκπροσώπησαν την ΠΑ αναδείχθηκαν Best Warriors στους τομείς πληροφοριών και αεράμυνας, ενώ και στους ιπταμένους υπήρχε αριστεία, σύμφωνα με εκπαιδευτές του TLP, που ωστόσο δεν αποτυπώθηκε στην τελική ψήφο των άλλων χειριστών. Αξίζει επίσης να τονιστεί η πληροφορία ότι τα ελληνικά F-16 Block 50 στη συγκεκριμένη άσκηση ήταν τα μόνα μαχητικά που δεν έφεραν σύστημα Link 16, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Το γεγονός αυτό τονίζει ακόμα περισσότερο την ανάγκη να προχωρήσει επιτέλους το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού τους.

Σε μηδενικά σχεδόν επίπεδα παρέμεινε η παραβατική δραστηριότητα της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας και την τελευταία εβδομάδα, καθώς σημειώθηκαν 2 παραβάσεις κανόνων εναέριας κυκλοφορίας (είσοδος στο FIR Αθηνών χωρίς κατάθεση σχεδίων πτήσης) χωρίς παραβιάσεις του ελληνικού εναερίου χώρου, εμπλοκές με ελληνικά αεροσκάφη ή υπερπτήσεις ελληνικού εδάφους. Ωστόσο, σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα όπου οι παραβάσεις είχαν πραγματοποιηθεί από ΑΦΝΕ τύπου CN-235, αυτή την εβδομάδα σημειώθηκε επανεμφάνιση τουρκικών μαχητικών για πρώτη φορά μετά τους φονικούς σεισμούς, καθώς 2 F-16 εισήλθαν στις 28 Φεβρουαρίου στο FIR Αθηνών από το νοτιοανατολικό Αιγαίο.

Κύπρος

Την 1η Μαρτίου ορκίστηκε η κυβέρνηση του νέου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Ν. Χριστοδουλίδη. Κατά την ανάληψη των καθηκόντων του, ο νέος υπουργός Άμυνας Μ. Γιωργάλλας δήλωσε μεταξύ άλλων ότι «πάνω απ’ όλα είναι η ανάγκη επαύξησης και ενίσχυσης της αποτρεπτικής ισχύος, του αξιόμαχου και της ετοιμότητας της Εθνικής Φρουράς με προμήθεια νέων σύγχρονων οπλικών συστημάτων».

Ανατολικός Παρατηρητής

H επίσημη παρουσίαση (roll-out) του πρωτοτύπου του τουρκικού μαχητικού αεροσκάφους του προγράμματος MMU που είχε προγραμματιστεί για τις 18 Μαρτίου αναβλήθηκε και θα πραγματοποιηθεί σε μεταγενέστερη ημερομηνία.

Σύμφωνα με δηλώσεις του διευθυντή της Rosatom στρατηγού Likhachev μετά από συνάντηση με τον Τούρκο υπουργό ενέργειας F. Dönmez, εντός της άνοιξης ο πυηνικός αντιδραστήρας του Ακουγιου θα τροφοδοτηθεί με πυρηνικό καύσιμο, ενώ η κατασκευή του θα ολοκληρωθεί ως το φθινόπωρο και θα ακολουθήσει η φάση της θέσης του σε λειτουργία.

Απομακρύνεται το ενδεχόμενο αναβολής των τουρκικών εκλογών λόγω των σεισμών, καθώς σε δηλώσεις του αυτή την εβδομάδα ο Τούρκος πρόεδρος Ρ.Τ. Ερντογάν επέμεινε στην ημερομηνία της 14ης Μαϊου. Παράλληλα, το ενωμένο μέτωπο της αντιπολίτευσης κατά του Ερντογάν έσπασε με τη διαφοροποίηση της επικεφαλής του κόμματος Iyi, M. Akşener, η οποία δήλωσε ότι δεν θα στηρίξει την υποψηφιότητα του αρχηγού του CHP Κ. Kilicdaroglu. Η Akşener δήλωσε ότι πρότεινε ως εναλλακτικούς προεδρικούς υποψηφίους της ενωμένης αντιπολίτευσης τον E. Imamoğlu (δήμαρχο Κωνσταντινούπολης) ή τον M. Yavaş (δήμαρχο Άγκυρας), αλλά οι προτάσεις της απορρίφθηκαν.

Σύμφωνα με ορισμένους αναλυτές, δεν αποκλείεται η μετεκλογική σύμπλευση της Akşener με τον Ερντογάν, ενδεχομένως με αντάλλαγμα το αξίωμα του πρωθυπουργού. Δεδομένων των σκληρών εθνικιστικών θέσεων της Akşener, μια τέτοια εξέλιξη θα συνεπαγόταν νέα ελληνοτουρκική ένταση.