Ανασκόπηση εβδομάδας #302

0
3108

Διεθνής κατάσταση

Στην Ουκρανία ο πόλεμος συνεχίζεται χωρίς άμεση προοπτική ειρήνευσης. Οι ρωσικές δυνάμεις εξακολούθησαν τις επιθετικές επιχειρήσεις στις περιοχές του Svatove, της Kreminna, του Bakhmut και του Vuhledar, χωρίς να επιτύχουν αποφασιστικά αποτελέσματα. Από ουκρανικής πλευράς συνεχίζεται η προσπάθεια εξασφάλισης αρμάτων μάχης και λοιπού βαρέος οπλισμού από δυτικές πηγές. Ωστόσο από ελληνικής πλευράς ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης με δηλώσεις του διέψευσε τα δημοσιεύματα περί χορήγησης ελληνικών αρμάτων μάχης Leopard 2 στην Ουκρανία, με την ορθή αιτιολογία ότι είναι άκρως απαραίτητα για την άμυνα της χώρας.

Κινεζικό μπαλόνι με κατασκοπευτικό εξοπλισμό πέταξε επί πέντε ημέρες σε μεγάλο ύψος πάνω από τις ΗΠΑ, διαγράφοντας μια νοτιοανατολική πορεία από το Αϊνταχο πάνω από τη Μοντάνα ως τη Βόρεια και τη Νότια Καρολίνα. Το γεγονός προκάλεσε διπλωματική κρίση στις σχέσεις Ουάσιγκτον – Πεκίνου και ακύρωση της προγραμματισμένης επίσκεψης του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Ά. Μπλίνκεν στην Κίνα, δεδομένου ότι η διαδρομή του κατασκοπευτικού μπαλονιού πέρασε πάνω από περιοχές όπου βρίσκονται σιλό διηπειρωτικών πυραύλων (ICBM). Τελικά το μπαλόνι καταρρίφθηκε στις 4 Φεβρουαρίου από αμερικανικό μαχητικό F-22 με χρήση πυραύλου ΑΙΜ-9Χ, σε περιοχή πάνω από τον Ατλαντικό Ωκεανό.

ΥΕΘΑ/ΓΕΕΘΑ

Την Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2023 ο Υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ Αντιναύαρχος Φ. Λελούδας ΠΝ συναντήθηκε στο γραφείο του με τον Αναπληρωτή Διοικητή Συμμαχικών Δυνάμεων Ευρώπης (Deputy Supreme Allied Commander Europe – DSACEUR) General Τim Radford, στο πλαίσιο της επίσκεψης του τελευταίου στην Ελλάδα. Στην συνέχεια, ο DSACEUR συμμετείχε σε σύσκεψη στο ΓΕΕΘΑ παρουσία του Υπαρχηγού ΓΕΕΘΑ, του Διοικητή της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου του ΓΕΕΘΑ Αντιστρατήγου Δ. Χούπη, των Διευθυντών των Κλάδων και των Ανεξάρτητων Διευθύνσεων του ΓΕΕΘΑ, καθώς και Διευθυντών Κλάδων των ΓΕΣ, ΓΕΝ και ΓΕΑ.

Μεθαύριο Τρίτη αναμένεται να υπογραφεί  διακήρυξη αμυντικής συνεργασίας ανάμεσα στο Ηνωμένο Βασίλειο (Η.Β.) και την Ελλάδα από τους αρμόδιους υπουργούς, Ν. Παναγιωτόπουλο και Μ. Γουάλας, πάνω σε βρετανικό πολεμικό πλοίο στο ναύσταθμο του Πόρτσμουθ. Δεν έχει γίνει γνωστό αν η συμφωνία θα περιλαμβάνει και ζητήματα εξοπλισμών, όπως η ναυπήγηση πλοίων για το ΠΝ ή η αγορά αποσυρόμενων C-130J της RAF.

Στρατός Ξηράς

Την Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2023 πραγματοποιήθηκε στο στρατόπεδο «ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗ» στην Ξάνθη, παρουσία του Υπουργού Εθνικής Άμυνας Ν. Παναγιωτόπουλου και του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Κ. Φλώρου, η τελετή παράδοσης – παραλαβής καθηκόντων του Διοικητή Δ΄ Σώματος Στρατού (Δ΄ ΣΣ) «ΘΡΑΚΗ» από τον Αντιστράτηγο Ι. Τσιόπλο στον Αντιστράτηγο Δ. Κωνσταντάκο.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του doureios.com, 4 ακόμη TOMA Marder παρελήφθησαν από τη Γερμανία στις 27 Ιανουαρίου, ενώ τις προσεχείς ημέρες αναμένονται 2 ακόμη, που θα ανεβάσουν το συνολικό αριθμό στα 20.

Πολεμικό Ναυτικό

Την Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2023 πραγματοποιήθηκε στο Ναύσταθμο Σαλαμίνας η τελετή παράδοσης – παραλαβής των καθηκόντων του Αρχηγού Στόλου από τον Αντιναύαρχο Π. Λυμπέρη ΠΝ στον Αντιναύαρχο Δ. Ε. Κατάρα ΠΝ, παρουσία του Αρχηγού ΓΕΝ Αντιναυάρχου Ι. Δρυμούση ΠΝ, ως εκπροσώπου του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Κ. Φλώρου. Στην τελετή παρέστησαν επίτιμοι αρχηγοί ΓΕΕΘΑ-ΓΕΝ-ΑΣ, τα μέλη του Ανωτάτου Ναυτικού Συμβουλίου, ανώτατοι αξιωματικοί, εν αποστρατεία στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού, καθώς και λοιποί προσκεκλημένοι.

Πολεμική Αεροπορία

Στις 30 Ιανουαρίου, μαχητικό αεροσκάφος F-4E (s/n 01507) της 338 Μοίρας κατέπεσε στη θαλάσσια περιοχή 25 ναυτικά μίλια νότια της Αεροπορικής Βάσης Ανδραβίδας ενώ εκτελούσε εκπαιδευτική πτήση χαμηλής ναυτιλίας, με αποτέλεσμα τον θάνατο του διμελούς πληρώματος, αποτελούμενου από τον Σμηναγό (Ι) Ευστάθιο Τσιτλακίδη και τον Υποσμηναγό (Ι) Μάριο-Μιχαήλ Τουρούτσικα. Ο ηρωικός θάνατος των δύο χειριστών προκάλεσε πανελλήνια συγκίνηση, και στις κηδείες τους παρέστησαν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ. Σακελλαροπούλου, ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης και το σύνολο της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Μειωμένη ποσοτικά αλλά αυξημένη σε προκλητικότητα ήταν η παραβατική δραστηριότητα της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας την τελευταία εβδομάδα, καθώς σημειώθηκαν 95 παραβιάσεις του ελληνικού εναερίου χώρου (έναντι 219 την προηγούμενη εβδομάδα) με 24 εμπλοκές με ελληνικά αεροσκάφη αναχαίτισης (έναντι 25 την προηγούμενη εβδομάδα) και 4 υπερπτήσεις (έναντι μηδέν την προηγούμενη εβδομάδα). Αξίζει να σημειωθεί ότι η τουρκική αεροπορία συνέχισε τις παραβιάσεις ακόμα και την ώρα που διεξάγονταν οι έρευνες για τον εντοπισμό των χειριστών του F-4Ε Phantom που κατέπεσε στις 30 Ιανουαρίου.

Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή

Το βράδυ της Πέμπτης 2 Φεβρουαρίου στην Κω σημειώθηκε διπλή καταδίωξη σκαφών λαθροδιακινητών από το Λιμενικό Σώμα, που κατέληξε και στις δύο περιπτώσεις σε συλλήψεις. Αρχικά, περιπολικό σκάφος του ΛΣ εντόπισε ύποπτο ταχύπλοο σκάφος να κινείται με μεγάλη ταχύτητα στη θαλάσσια περιοχή Θερμά της Κω. Εγινε χρήση φωτεινών και ηχητικών σημάτων και ακολούθησε καταδίωξη, με τον χειριστή του ταχυπλόου να προβαίνει σε επανειλημμένες απόπειρες εμβολισμού του περιπολικού σκάφους του λιμενικού. Στελέχη του λιμενικού σώματος προέβησαν σε ρίψη προειδοποιητικών βολών σε ασφαλή τομέα και ακολούθως στους εξωλέμβιους κινητήρες, με αποτέλεσμα την ακινητοποίηση του ταχύπλοου και στη σύλληψη δύο αλλοδαπών χειριστών, φερόμενων ως διακινητών και των υπολοίπων είκοσι αλλοδαπών.

Λίγη ώρα αργότερα εντοπίστηκε στην ίδια περιοχή ακόμα ένα ταχύπλοο σκάφος να κινείται ύποπτα και με μεγάλη ταχύτητα. Ακολούθησε καταδίωξη, με πυροβολισμούς από το λιμενικό με αποτέλεσμα τη σύλληψη ενός αλλοδαπού χειριστή, φερόμενου ως διακινητή και των υπολοίπων δεκαεπτά αλλοδαπών. Όπως προέκυψε από την εξακρίβωση στοιχείων, ο ένας από τους συλληφθέντες είναι στέλεχος των τουρκικών δυνάμεων καταδρομών.

Κύπρος

Από 30 Ιανουαρίου έως 3 Φεβρουαρίου 2023 πραγματοποιήθηκαν στα Πεδία Βολής Καλού Χωριού και Σίας, εκπαιδευτικές βολές πυροβόλων και πολυβόλων επί αρμάτων, από το προσωπικό των μονάδων της ΧΧ Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας. Οι συγκεκριμένες βολές αποτελούν μέρος της επιχειρησιακής εκπαίδευσης των πληρωμάτων των αρμάτων και σκοπό έχουν στην περαιτέρω αναβάθμιση του επιπέδου της μαχητικής τους ικανότητας.

Την Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2023 πραγματοποιήθηκε στο Πεδίο Βολής Τσερίου επιχειρησιακή  βολή, από τις Μονάδες Εθνοφυλακής της 4ης Ταξιαρχίας ΠΖ. Στο πλαίσιο της βολής, η 4η Ταξιαρχία ΠΖ, οργάνωσε επίσης στο Πεδίο Βολής αντικείμενα και αντίστοιχα συνεργεία εξομοίωσης με υποδειγματικό και ρεαλιστικό τρόπο της διαδικασίας εκπαίδευσης προ της βολής. Τα αντικείμενα παρακολούθησαν οι Διοικητές των Σχηματισμών, καθώς και των αντίστοιχων Μονάδων Εθνοφυλακής, με σκοπό την ομογενοποίηση των ενεργειών που λαμβάνουν χώρα στο σύνολο της Εθνικής Φρουράς. Η δραστηριότητα πραγματοποιήθηκε στην παρουσία του Αρχηγού της Εθνικής Φρουράς, Αντιστράτηγου Δ. Ζερβάκη, του Υπαρχηγού, Λ. Χατζήμιχαηλ και της Ιεραρχίας του ΓΕΕΦ. Με την ολοκλήρωση, ο Αρχηγός ευχαρίστησε τους Εθνοφύλακες, για την ανταπόκριση, τη συμμετοχή και τον ζήλο που επέδειξαν, καθώς και για το ψηλό επίπεδο ετοιμότητας, ηθικού και ανιδιοτελούς ενδιαφέροντος που επιδεικνύουν για τη βελτίωση της εκπαίδευσης τους.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης και ο Ανδρέας Μαυρογιάννης θα αναμετρηθούν στον δεύτερο γύρο των εκλογών για την ανάδειξη του 8ου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας. Στον πρώτο γύρο που διεξήχθη σήμερα, ο Ν. Χριστοδουλίδης έλαβε ποσοστό 32,04% (127.305 ψήφους), ο Α. Μαυρογιάννης 29,60% (117.627 ψήφους), ενώ ο Αβέρωφ Νεοφύτου έμεινε τρίτος με 26,11% (103.755 ψήφους).

Ανατολικός Παρατηρητής

Από 18 Ιανουαρίου ως 2 Φεβρουαρίου διεξήχθη η ΤΑΜΣ ΚΙŞ-23 από την 14η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία Πεζικού του 9ου Σώματος Στρατού στην περιοχή του Kars. Συμμετείχαν 2.113 προσωπικό των ΤΕΔ, εκ των οποίων 189 από 16 κράτη, καθώς και 651 οχήματα και μέσα, εκ των οποίων 12 άρματα T-90S του Αζερμπαϊτζάν. Από πλευράς αεροπορικών μέσων στην ΤΑΜΣ ΚΙŞ-23 συμμετείχαν 7 ελικόπτερα (2 επιθετικά Τ129, 2 S-70A με εξωτερικές δεξαμενές καυσίμου της Διοίκησης Ειδικών Δυνάμεων, 3 AS532 Cougar), ΜΕΑ Bayraktar TB2S και μαχητικά αεροσκάφη F-16, τα οποία πραγματοποίησαν άφεση όπλων.

H BMC ανέθεσε σύμβαση αξίας €68,92 εκατ. στη νοτιοκορεατική SNT Dynamics για την προμήθεια 70 συστημάτων μετάδοσης κίνησης EST15K για το πρόγραμμα Altay με παράδοση έως την 31 Δεκεμβρίου 2027 και δικαίωμα προαίρεσης για 150 πρόσθετα αξίας €130,90 εκατ. παραδοτέων έως την 31 Δεκεμβρίου 2030. Υπενθυμίζεται ότι το συγκεκριμένο συγκρότημα έχει αποδειχθεί προβληματικό στα κορεατικά άρματα μάχης K2 Black Panther.

Σε δημοσίευμα του REUTERS αναφέρεται ότι οι ΤΕΔ έχουν κατασκευάσει και επανδρώνουν 87 στρατιωτικά φυλάκια εντός του βορείου Ιράκ έναντι 29 που υπήρχαν μέχρι το 2019. Τα φυλάκια έχουν ενισχυθεί με άρματα μάχης και τεθωρακισμένα οχήματα ενώ ανεφοδιάζονται καθημερινά από ελικόπτερα.

Η Φινλανδία εξέδωσε την πρώτη άδεια εξαγωγής στρατιωτικού υλικού προς την Τουρκία από το 2019, η οποία αφορά την πώληση 13.000 τόνων χαλύβδινων πλακών θωράκισης της Miilux προς την BMC για την κατασκευή τεθωρακισμένων οχημάτων. Η έγκριση αυτής της εξαγωγής προφανώς περιλαμβάνεται μεταξύ των όρων που έθεσε η Τουρκία για να συναινέσει στην είσοδο της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ. Ωστόσο, η στάση της Τουρκίας στο θέμα αυτό (και ιδίως η άρνησή της για τη Σουηδία) έχει οδηγήσει αρκετούς παρατηρητές στις ΗΠΑ να αμφισβητούν δημόσια το ρόλο της εντός του ΝΑΤΟ. Χαρακτηριστικές ήταν οι δηλώσεις του πρώην Συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ John Bolton, ότι πρέπει να εξεταστεί η απομάκρυνση της Τουρκίας ή τουλάχιστον η αναστολή της ιδιότητας μέλους του ΝΑΤΟ, ακόμη κι αν χρειαστεί να διαλυθεί η Συμμαχία και να ανασυγκροτηθεί αμέσως με όλα τα μέλη εκτός της Τουρκίας.

Ανανέωση: ισχυρός σεισμός 7,8 Ρίχτερ έπληξε την Τουρκία και τη Συρία περί ώρα 4 π.μ. τα ξημερώματα της Δευτέρας 6 Φεβρουαρίου, με αποτέλεσμα να καταρρεύσουν πολλά κτίρια. Το επίκεντρο του σεισμού ήταν στην περιοχή του Nurdagi στην περιφέρεια του Gaziantep, και έγινε αισθητός ως την Κύπρο, το Λίβανο και το Ισραήλ. Ήδη αναφέρονται εκατοντάδες νεκροί και χιλιάδες τραυματίες, τόσο στην Τουρκία όσο και στη Συρία. Ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι η Ελλάδα θα αποστείλει βοήθεια στις δύο χώρες.