Πτώση F-4E: ανακοινώθηκε και ο θάνατος του κυβερνήτη

0
1317

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, ολοκληρώθηκαν σήμερα οι επιχειρήσεις έρευνας – διάσωσης που ακολούθησαν την πτώση του μαχητικού αεροσκάφους F-4E Phantom II της Πολεμικής Αεροπορίας το πρωί της Δευτέρας 30 Ιανουαρίου 2023, και από τα ευρήματα επιβεβαιώνεται ο θάνατος και του κυβερνήτη, Σμηναγού (Ι) Ευστάθιου Τσιτλακίδη, 31 ετών. Είχε προηγηθεί η ανεύρεση του συγκυβερνήτη, Υποσμηναγού (Ι) Μάριου – Μιχαήλ Τουρούτσικα, 29 ετών, και η διαπίστωση του θανάτου του.

Χθες ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κ. Φλώρος και ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος Θ. Μπουρολιάς επισκέφθηκαν τον πατέρα του Υποσμηναγού Τουρούτσικα για να τους εκφράσουν τη συμπαράστασή τους, ενώ σήμερα επισκέφθηκαν την οικογένεια του Σμηναγού Τσιτλακίδη.

Το μοιραίο αεροσκάφος της 338 Μοίρας κατέπεσε στις 10:30 στη θαλάσσια περιοχή 25 ναυτικά μίλια νότια της αεροπορικής βάσης Ανδραβίδας, ενώ εκτελούσε εκπαιδευτική πτήση και βρισκόταν σε χαμηλό ύψος. Τα αίτια του δυστυχήματος θα διερευνηθούν, ενώ πιθανολογείται ότι η ανάσυρσή του θα είναι δύσκολη λόγω του βάθους της θάλασσας στο συγκεκριμένο σημείο.

Ο κυβερνήτης, Σμηναγός (Ι) Ευστάθιος Τσιτλακίδης.
Ο συγκυβερνήτης, Υποσμηναγός (Ι) Μάριος – Μιχαήλ Τουρούτσικας.

Το μοιραίο F-4E Phantom II (s/n 01507 c/n 4465) είχε παραληφθεί τον Μάιο του 1974 και ήταν το πρώτο αεροσκάφος παραγωγής του προγράμματος εκσυγχρονισμού Peace Icarus 2000 που παραδόθηκε από την ΕΑΒ στις 18 Δεκεμβρίου 2002. Παρά την ηλικία τους, τα εκσυγχρονισμένα F-4E παραμένουν υπολογίσιμα μαχητικά, κυρίως σε ρόλους βομβαρδισμού με χρήση ατρακτιδίων Litening ΙΙ και ειδικών όπλων όπως τα AFDS, αλλά ακόμη και σε ρόλους αναχαίτισης πέραν του οπτικού ορίζοντα (BVR), χάρη στο ικανότατο ραντάρ AN/APG-65 και τη δυνατότητα μεταφοράς πυραύλων ΑΙΜ-120 AMRAAM. 

Συνολικά 24 χειριστές της Πολεμικής Αεροπορίας έχουν δώσει τη ζωή τους για την πατρίδα μέσα στο θρυλικό αεροσκάφος, που πλησιάζει τα 50 χρόνια υπηρεσίας. Πλέον απομένουν 33 F-4E στην 338 Μοίρα, και είναι βέβαιο ότι οι χειριστές τους θα συνεχίσουν να εκπαιδεύονται όπως θα πολεμήσουν, ώστε τα ελληνικά Phantom να προκαλούν φόβο στους εχθρούς και θαυμασμό στους φίλους, ως την αντικατάστασή τους. 

Σμηναγός (Ι) Ευστάθιος Τσιτλακίδης
Υποσμηναγός (Ι) Μάριος – Μιχαήλ Τουρούτσικας
ΑΘΑΝΑΤΟΙ