Ανασκόπηση εβδομάδας #30

53
1677

Στις 27 Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκε στο Ναύσταθμο Σαλαμίνας η τελετή παράδοσης – παραλαβής καθηκόντων του απερχόμενου Αρχηγού Στόλου (ΑΣ) Αντιναυάρχου Κωνσταντίνου Καραγεώργη ΠΝ στον Αντιναύαρχο Ιωάννη Παυλόπουλο ΠΝ. Kατά την ανάγνωση της πρώτης Ημερησίας Διαταγής, ο νέος ΑΣ επεσήμανε ότι ο χρόνος μετάπτωσης από την ειρηνική περίοδο, σε περίοδο έντασης – κρίσης – πολέμου έχει πλέον μηδενιστεί και «επιβάλλεται η συνεχής εγρήγορση των ΕΔ και του Στόλου μας ο οποίος οφείλει να εκπαιδεύεται όπως θα πολεμήσει», θέτοντας ως προτεραιότητες:

  • Την ενίσχυση της ομαδικότητας – ορμητικότητας και του μαχητικού πνεύματος των πληρωμάτων.
  • Την αποφασιστικότητα κατά την εκτέλεση επιχειρήσεων
  • Την ανάπτυξη των ηγετικών δυνατοτήτων των αξιωματικών του Στόλου και την αξιοποίηση των αποδεδειγμένα εξαίρετων γνώσεων και εμπειριών των Ανθυπασπιστών, υπαξιωματικών και ναυτών των πολεμικών πλοίων, ώστε το ΠΝ να συνεχίσει να αποτελεί δύναμη σταθερότητας και αποτροπής.

Αναφερόμενος στα εξοπλιστικά προγράμματα της γείτονος, ο Αντιναύαρχος Ιω. Παυλόπουλος σημείωσε πως «λαμβάνοντας υπόψη το συσχετισμό δυνάμεων, και με δεδομένο ότι από την αρχαιότητα ήμασταν πάντα λίγοι αριθμητικά έναντι των αντιπάλων μας, θεωρώ πως κεντρική φυσιογνωμία τον πολυμήχανο Οδυσσέα, που επιβίωσε και έφτασε στην Ιθάκη του. Απαιτείται ανορθόδοξος τρόπος σκέψης και δράσης και μεγιστοποίηση δυνατοτήτων των διαθέσιμων μέσων και οπλικών συστημάτων, των Διοικήσεων του Στόλου». Σημειώνεται ότι σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Παραπολιτικά, βρίσκεται σε εξέλιξη μελέτη του ΓΕΕΘΑ για την συγκρότηση «Διακλαδικής Διοίκησης Αιγαίου» με διοικητή τον Αρχηγό Στόλο, στον οποίο θα υπάγεται η ΑΣΔΕΝ και η 32 Ταξιαρχία Πεζοναυτών.

Στις 26 Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκε στην 110 Πτέρυγα Μάχης/Αεροπορική Βάση Λάρισας, η τελετή παράδοσης – παραλαβής των καθηκόντων του Αρχηγού Τακτικής Αεροπορίας (Α/ΤΑ), από τον Αντιπτέραρχο (Ι) Χρήστο Χριστοδούλου στον Αντιπτέραρχο (Ι) Γεώργιο Μπλιούμη. Κατά την ανάγνωση της Ημερησίας Διαταγής, ο παραδίδων Α/ΤΑ και νέος Α/ΓΕΑ, αναφέρθηκε στην πλήρης αξιοποίηση του bunker ΔΙΑΣ, την εκτέλεση της άσκησης ΗΝΙΟΧΟΣ το περασμένο έτος με συμμετοχή ξένων πολεμικών αεροποριών, τη συμμετοχή για πρώτη φορά ξένων εκπαιδευόμενων στην Μεικτή Σειρά ΣΟΤ, τις μελέτες για την αντικειμενική αξιολόγηση του προσωπικού, την αναθεώρηση του συνόλου των θεσμικών κειμένων του Αρχηγείου και στην αναδιοργάνωση των Μονάδων και Υπηρεσιών του Αρχηγείου σύμφωνα με τα σύγχρονα ποιοτικά πρότυπα και πνεύμα οικονομίας. Από την πλευρά του, ο νέος Α/ΤΑ παρούσιασε το Όραμα για μια ισχυρή και ευέλικτη Τακτική Αεροπορία, που θα λειτουργεί ως πανίσχυρη δύναμη αποτροπής, ικανή να αντιμετωπίζει τις προκλήσεις και να προσαρμόζεται αποτελεσματικά, στις απαιτήσεις του επιχειρησιακού περιβάλλοντος και έθεσε ως στόχους:

  • Τη διατήρηση της επιχειρησιακής ετοιμότητας σε υψηλά επίπεδα
  • Την αύξηση της διαθεσιμότητας των οπλικών μας συστημάτων και μέσων
  • Την αναβάθμιση της παρεχόμενης εκπαίδευσης στο έδαφος και στον αέρα
  • Την ασφάλεια των Πτήσεων και Εδάφους
  • Τη βελτίωση των χώρων και των συνθηκών διαβίωσης του προσωπικού.

Από 20 Ιανουαρίου έως και 3 Φεβρουαρίου, πραγματοποιείται στην 115 ΠΜ/Αεροπορική Βάση Σούδας, στην Κρήτη, συνεκπαίδευση της Π.Α. με την 555 Fighter Squadron της USAFE (United States Air Forces in Europe), η οποία εδρεύει στην Αεροπορική Βάση Aviano στην Ιταλία, στο πλαίσιο συνεργασίας των δύο Αεροποριών. Σκοπός είναι η εξάσκηση του προσωπικού στην εκτέλεση σύνθετων αεροπορικών επιχειρήσεων. Η 555 FS συμμετέχει με 14 αεροσκάφη F-16CM και 280 άτομα προσωπικό, που μεταστάθμευσαν στην Α.Β. Σούδας με την υποστήριξη αεροσκαφών C-130 και KC-135.

Στις 27 Ιανουαρίου ο Διοικητής του Δ΄ Σώματος Στρατού Αντιστράτηγος Γ. Καμπάς, επισκέφθηκε Στρατόπεδα και Φυλάκια της Περιοχής Ευθύνης της XVI Μηχανοκίνητης Μεραρχίας Πεζικού. Ενημερώθηκε για το έργο και τις τρέχουσες δραστηριότητες του Σχηματισμού, συνομίλησε με το προσωπικό και περιηγήθηκε στις εγκαταστάσεις.

Στις 25 Ιανουαρίου εκπαιδευόμενοι της 18 Εκπαιδευτικής Σειράς του Βασικού Σχολείου Πεζοναυτών Αξιωματικών, της 32 Ταξιαρχίας Πεζοναυτών, συνοδευόμενοι από εκπαιδευτές, πραγματοποίησαν εκπαιδευτική επίσκεψη στην 110ΠΜ, στην Αεροπορική Βάση Λάρισας, όπου τους υποδέχτηκε ο Διοικητής της Μονάδας. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής τους ενημερώθηκαν για το έργο και την αποστολή της Μονάδας και ξεναγήθηκαν στους χώρους της. Στις 27 Ιανουαρίου την 110ΠΜ επισκέφθηκαν και μαθητές του 7oυ Επαγγελματικού Λυκείου Λάρισας. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης ο Διοικητής της Μονάδας απηύθυνε χαιρετισμό και μίλησε για την αποστολή της, ενώ στη συνέχεια οι μαθητές επισκέφθηκαν την 337 Μοίρα και τη Μοίρα Επιχειρησιακής Υποστήριξης όπου και ξεναγήθηκαν στις εγκαταστάσεις τους.

Στις 24 Ιανουαρίου  πραγματοποιήθηκε στο ΓΕΕΘΑ ενημέρωση εκπροσώπων φορέων Πολιτικού Σχεδιασμού Εκτάκτου Ανάγκης (ΠΣΕΑ) της Βουλής των Ελλήνων, Υπουργείων και των Γενικών Επιτελείων. Η ενημέρωση περιλάμβανε κατευθύνσεις και οδηγίες επί θεμάτων σύνταξης και αναθεώρησης της σχεδίασης της πολιτικής άμυνας.

Αμυντική βιομηχανία

Στοιχεία που επιβεβαιώνουν ουσιαστικά τη μη υλοποίηση εξοπλιστικών προγραμμάτων παρουσιάζονται στον ετήσιο απολογισμό δράσεων της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων (ΓΔΑΕΕ) του ΥΠΕΘΑ, σύμφωνα με τον οποίο εντός του 2016  υπογράφησαν 7 μόνο συμβάσεις (1 διακρατική και 6 εμπορικές) συνολικής αξίας 27.692.242,13€ και 400.000$ ενώ τροποποιήθηκαν άλλες 3 (2 LOA και 1 εμπορική). Αναφέρονται επίσης η δρομολόγηση των ενεργειών για υλοποίηση 11 κατακυρωτικών διαταγών νέων υποπρογραμμάτων, η δρομολόγηση της τροποποίησης ακόμη 5 εμπορικών συμβάσεων οι οποίες χρόνιζαν με σκοπό την ολοκλήρωση αυτών, η πίστωση υλοποίησης έργου ΑΩ συνολικής πιστωτικής αξίας 357.000.000€, η προώθηση (και ψήφιση από τη Βουλή) του Ν.4376/16 με σκοπό την παροχή προγραμμάτων ΑΩ από ληγμένες Συμβάσεις ΑΩ με ανεκτέλεστο μέρος που είχε ως αποτέλεσμα την ένταξη επιπλέον νέων προγραμμάτων ΑΩ πιστωτικής αξίας 7.600.000€, ο έλεγχος-εκκαθάριση άλλων 10 Συμβάσεων ΑΩ, καθώς και η πιστοποίηση κατά ISO 9001:2015 του Τμήματος Κωδικοποίησης της Διεύθυνσης Αντισταθμιστικών Ωφελημάτων. Αναλυτικότερα οι δράσεις της ΓΔΑΕΕ για το 2016 στο συννημένο αρχείο εδώ.

Το διάστημα 17-19 Μαΐου η χώρα μας θα φιλοξενήσει το 1ο Διεθνές/Μεσογειακό Συνέδριο με θέμα την τεχνολογία των μη επανδρωμένων οχημάτων. Στο πλαίσιο του συνεδρίου θα πραγματοποιηθεί και έκθεση/επίδειξη πολιτικών και στρατιωτικών μη επανδρωμένων συστημάτων κάθε τύπου (UGV, UAV, USV, UUV), στην περιοχή του Μαραθώνα.

Στρατιωτική διπλωματία

Επίσημη επίσκεψη στην Ολλανδία πραγματοποίησε ο ΥΕΘΑ Π. Καμμένος. Στο πλαίσιο αυτής, στις 24 Ιανουαρίου συναντήθηκε με την Υπουργό Άμυνας της Ολλανδίας Jeanine Hennis – Plasschaert, στη Χάγη. Συζήτησαν θέματα διμερούς ενδιαφέροντος καθώς επίσης και τις εξελίξεις στον ευρωπαϊκό χώρο που αφορούν την άμυνα και την ασφάλεια με ιδιαίτερη έμφαση στο προσφυγικό. Έγινε επίσης ανασκόπηση των εξελίξεων στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Βορείου Αφρικής. Την επομένη, ο ΥΕΘΑ συναντήθηκε με την πρόεδρο της Μονάδας Δικαστικής Συνεργασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Eurojust) Michèle Coninsx. Κατά τη συνάντηση αυτή συζητήθηκαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

Στις 27 Ιανουαρίου ο Α/ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Χρ. Χριστοδούλου, δέχθηκε στο γραφείο του τον Ακόλουθο Άμυνας (ΑΚΑΜ) των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στην Ελλάδα, Colonel N. Saeed Al Zahmi. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος. Αυτή ήταν και η πρώτη συνάντηση του νέου Α/ΓΕΑ με ξένο αξιωματούχο. Υπενθυμίζεται ότι ο προκάτοχός του έμαθε για την αποστράτευσή του ενώ βρισκόταν σε επίσημη επίσκεψη στα ΗΑΕ.

Σώματα Ασφαλείας

Την δημιουργία ενιαίου κέντρου πληροφοριών μέσω του διεθνούς προγράμματος SPOC προωθεί η ΕΛ.ΑΣ. Ουσιαστικά πρόκειται για μια ψηφιακή βάση δεδομένων η οποία θα συγκεντρώνει, διαχειρίζεται και ενοποιεί τα αντίστοιχα δεδομένα από τις μέχρι σήμερα ξεχωριστές βάσεις που διατηρούν η ΕΛ.ΑΣ., το Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., το Σ.Δ.Ο.Ε., τα Τελωνεία, καθώς και οι διεθνείς υπηρεσίες Interpol, Europol και Sirene. Οι πληροφορίες που θα συγκεντρώνονται στην ενιαία βάση δεδομένων θα αφορούν πρόσωπα τόσο από την τρομοκρατία, όσο το οικονομικό και το κοινό ποινικό έγκλημα. Θα ανανεώνονται και θα επικαιροποιούνται δε, αυτόματα και σε πραγματικό χρόνο. Το σύστημα θα υπάγεται στην Διεύθυνση Διεθνούς Αστυνομικής Συνεργασίας της ΕΛ.ΑΣ. και η σύστασή του θα χρηματοδοτηθεί από κοινοτικά κονδύλια. Ο διαγωνισμός για την υλοποίηση του προγράμματος έχει ήδη προκηρυχθεί.

Κύπρος

Πραγματοποιήθηκε το τριήμερο 24-26 Ιανουαρίου επιχειρησιακή αξιολόγηση Μοίρας Ελικοπτέρων της Διοίκησης Αεροπορίας της Εθνικής Φρουράς. Κατά την αξιολόγηση εξετάστηκαν αντικείμενα προσβολής στόχων σε όλο το μήκος και βάθος της περιοχής δράσης των ελικοπτέρων σε συνεργασία με χερσαίες δυνάμεις οι οποίες απεικόνιζαν τον εχθρό καθώς και αντικείμενα ταχείας επανεξυπηρέτησης των πτητικών μέσων. Καταδείχθηκε ο υψηλός βαθμός επαγγελματικής κατάρτισης και επιχειρησιακής ετοιμότητας τόσο των ιπταμένων πληρωμάτων, όσο και του προσωπικού εδάφους.

Ανατολικός Παρατηρητής

Βολές κατά της Ελλάδας εξαπέλυσε ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Fikri Işık κατά την σημερινή τελετή ένταξης στο TDK του πλοίου διάσωσης υποβρυχίων (MOSHIP) ALEMDAR (A582). Κατά την ομιλία του στα ναυπηγεία της Κωνσταντινούπολης, ο Işık δήλωσε πως «η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου στην Ελλάδα, μετά από δίκη μηνών, είναι μία απόλυτη απογοήτευση. Μιλώ ξεκάθαρα, είναι μία πολιτική απόφαση. Τι άλλο πρέπει να γίνει για να επιστραφούν 8 άνθρωποι που ενεπλάκησαν στη δόλια απόπειρα πραξικοπήματος;» ενώ υποστήριξε πως «γνωρίζαμε μέχρι τώρα τη στάση της Ελλάδας απέναντι στο PKK και το Επαναστατικό Λαϊκό Απελευθερωτικό Κόμμα (DHKP-C) μέχρι τώρα. Με αυτή την απόφαση, η Ελλάδα αποκάλυψε πόσο λανθασμένη είναι στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Είναι μία άδικη απόφαση και καλούμε την Ελλάδα να τη διορθώσει το ταχύτερο δυνατό και να επιστραφούν αυτοί οι 8 στην Τουρκία». Παράλληλα επανέλαβε ότι λόγω της “ειρηνευτικής επιχείρησης” στην Κύπρο το 1974 και με πρόσχημα τις επιχειρήσεις για “την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας” στη δεκαετία του ΄90, η Τουρκία υπέστη περιορισμούς στις προμήθειες οπλικών συστημάτων, οι οποίες ωστόσο οδήγησαν στην ίδρυση των αμυντικών βιομηχανιών ASELSAN και TUSAŞ και πλέον “δόξα στον Αλλάχ, μπορούμε να παράγουμε μόνοι μας τα οπλικά συστήματα που χρειαζόμαστε”.

Στις 25 Ιανουαρίου, ο υπαρχηγός του τουρκικού Γενικού Επιτελείου Στρατηγός Ümit Dündar και ο Αρχηγός του Πακιστανικού Στρατού Στρατηγός Qamar Javed Bajwa υπέγραψαν στο Rawalpindi νέα συμφωνία διμερούς στρατιωτικής συνεργασίας στο τομέα της εκπαίδευσης και αντι-τρομοκρατικής συνεργασίας.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας Yeni Şafak, η Τουρκία και η Ρωσία βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο διαπραγματεύσεων για την προμήθεια του αντιαεροπορικού-αντιβαλλιστικού συστήματος S-400. To δημοσίευμα υποστηρίζει ότι λόγω των κατεπειγουσών αναγκών της Τουρκίας, το ζήτημα του χρονοδιαγράμματος αποτελεί σημαντικό σκέλος των διαπραγματεύσεων, οι οποίες εφόσον ευοδωθούν, περιλαμβάνουν εκτός από την προμήθεια των S-400, και τη διμερή συνεργασία για την συμπαραγωγή ενός κοινού τουρκο-ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος.