Άρειος Πάγος: Όχι στην έκδοση των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών

95
973

Το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας απέρριψε το σχετικό αίτημα που είχαν υποβάλει οι τουρκικές αρχές για την έκδοση των 8 Τούρκων στρατιωτικών που κατέφτασαν στην Αλεξανδρούπολη με ελικόπτερο Blackhawk του 4ου Συντάγματος Αεροπορίας Στρατού την επομένη της εκδήλωσης του αποτυχημένου πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου. Το δικαστήριο δέχθηκε τα επιχειρήματά τους ότι ενδεχόμενη έκδοσή τους θα έθετε σε κίνδυνο τη ζωή τους και θα τους εξέθετε σε βασανιστήρια και εξευτελισμό. Για τους τέσσερις πρώτους η απόφαση ήταν ομόφωνη και αρνητική για το αίτημα των τουρκικών αρχών, για δύο ακόμη επίσης το ανώτατο δικαστήριο αποφάσισε την μη έκδοσή τους με μειοψηφία ενός μόνον μέλους, ενώ για τους δύο τελευταίους επίσης η απόφαση υπήρξε ομόφωνα κατά της εκδόσεως. Πρόκειται για τους: Ταγματάρχες Gencay Büyük και Ahmet Güzel, Λοχαγούς Abdullah Yetik, Feridun Çoban, Süleyman Özkaynakçı και Uğur Uçan και τους Μόνιμους Αρχιλοχίες Bilal Kurugul και Mesut Firat.

Σύμφωνα με τις αποφάσεις του Αρείου Πάγου «η πιθανότητα ακυρώσεως ή περιστολής του πλαισίου δικαιωμάτων όλων των εκζητουμένων ανεξαρτήτως του βαθμού ενοχής ή βαρύτητας των αδικημάτων, δεν επιτρέπει την εφαρμογή διατάσεων που ρυθμίζουν την έκδοσή τους αφού αυτές υποχωρούν έναντι των υπέρτερης σημασίας κανόνων που προστατεύουν τα δικαιώματα του ανθρώπου». Οι αποφάσεις του Αρείου Πάγου είναι  αμετάκλητες και δεν χωρεί κανένα ένδικο μέσο. Το ανώτατο δικαστήριο διέταξε να αφεθούν ελεύθεροι οι οκτώ, όμως θα κρατηθούν ακόμη στο αστυνομικό τμήμα του Ολυμπιακού Χωριού για περίπου τρεις μήνες,  καθώς εκκρεμούν σε βάρος τους διοικητικά μέτρα ενόψει της διαδικασίας χορήγησης ασύλου.

Τουρκικές αντιδράσεις

Ο τηλεοπτικός σταθμός Habertürk αναφέρει στην ιστοσελίδα του ότι πρόκειται για «απόφαση-σοκ» και πραγματοποίησε έκτακτη μετάδοση της είδηση ενώ η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Sabah κάνει λόγο για «απόφαση-σκάνδαλο» με δημοσιογράφο της να σχολιάζει πως «μια πολύ διαφορετική σχέση θα αναπτυχθεί μεταξύ των δύο χωρών». Σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ, δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης εξέδωσε πριν από λίγο εντάλματα σύλληψης.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας αναφέρει σε ανακοίνωσή του πως «διαμαρτύρεται εντόνως για την απόφαση να μην παρουσιαστούν ενώπιον της “ανεξάρτητης” Τουρκικής δικαιοσύνης άτομα που σχετίζονται με τη διατάραξη της δημοκρατικής νομιμότητας», κατηγορεί την Αθήνα ότι «φιλοξενεί τρομοκρατικές οργανώσεις όπως το DHKP-C και το PKK που εμπλέκονται σε επιθέσεις στην τουρκική επικράτεια» ενώ κάνει λόγο για «συνολική επαναξιολόγηση των διμερών σχέσεων μετά την πολιτικά υποκινούμενη δικαστική απόφαση». Σημειώνεται ότι σήμερα πραγματοποιούνται στην Άγκυρα πολιτικές διαβουλεύσεις σε επίπεδο Γενικών Γραμματέων Υπουργείων Εξωτερικών Ελλάδας-Τουρκίας (πρέσβεις Δημήτρης Παρασκευόπουλος και Ümit Yalçin).