Επίσκεψη-πρόκληση της Τουρκικής στρατιωτικής ηγεσίας στην περιοχή των Ιμίων

77
1107

Άνευ προηγουμένου πρόκληση σημειώθηκε σήμερα περί ώρα 11:00 όταν η πυραυλάκατος MELTEM (Ρ334) του Τουρκικού Ναυτικού με επιβαίνουσα σύσσωμη την στρατιωτική ηγεσία της γείτονος παραβίασε τα εθνικά χωρικά ύδατα και προσέγγισε τα Ίμια. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αρχηγός του τουρκικού Γενικού Επιτελείου Στρατηγός Hulusi Akar, συνοδευόμενος από τους Αρχηγούς Xερσαίων, Ναυτικών και Αεροπορικών Δυνάμεων πραγματοποίησε επιθεώρηση του Ναυστάθμου Aksaz. Στην συνέχεια μετέβησαν με δύο ελικόπτερα AS532 Cougar στην Αλικαρνασσό όπου επιβιβάστηκαν στην τουρκική πυραυλάκατο. Στην περιοχή έσπευσε άμεσα η κανονιοφόρος ΚΡΑΤΑΙΟΣ (P269) του Πολεμικού Ναυτικού μαζί με σκάφος του ΛΣ και σύμφωνα με πληροφορίες τουρκικών ΜΜΕ παρεμπόδισε τις κινήσεις της τουρκικής πυραυλάκατου, η οποία συνοδεύονταν από δύο ταχύπλοα Σκάφη Ανορθοδόξου Πολέμου MRTP-22U με βατραχανθρώπους SAS/SAT.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ με τίτλο «Περιστατικό Παραβίασης ΕΧΥ στην Περιοχή των Ιμίων» αναφέρετα πως «την Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2017, μία πυραυλάκατος του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού, και δύο λέμβοι μεταφοράς ειδικών δυνάμεων οι οποίες την συνόδευαν, προσέγγισαν περί ώρας 1100 το συγκρότημα των ν. Ιμίων, όπου και παρέμειναν επί περίπου 7 λεπτά στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή, παραβιάζοντας κατά την κίνηση τους τα ελληνικά χωρικά ύδατα (ΕΧΥ). Από ελληνικής πλευράς, στην ως άνω θαλάσσια περιοχή, υπήρχαν σκάφη του Λιμενικού Σώματος καθώς και Κανονιοφόρος του Πολεμικού Ναυτικού, τα οποία και παρακολουθούσαν συνεχώς την κίνηση των τουρκικών σκαφών. Με την είσοδο των τουρκικών σκαφών στα ΕΧΥ αναλήφθηκαν άμεσα όλες οι προβλεπόμενες ενέργειες ειδοποίησης απομάκρυνσης τους. Τα τουρκικά σκάφη, ακολούθως, απομακρύνθηκαν με προορισμό το λιμάνι της Αλικαρνασσού».

Ο Αρχηγός του τουρκικού Γενικού Επιτελείου συνοδεύεται διαρκώς από τουλάχιστον τρεις ενόπλους, μετά το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου.
Το Σκάφη Ανορθοδόξου Πολέμου MRTP-22U παραβίασαν οπλισμένα τα Εθνικά Χωρικά Ύδατα στην περιοχή των Ιμίων.

Aπό αριστερά: Ο Αρχηγός της ΤΗΚ Πτέραρχος Abidin Ünal, ο Αρχηγός του TDK Ναύαρχος Bülent Bostanoğlu, ο Δκτης Νότιας Θαλάσσιας Περιοχής Αντιναύαρχος Levent Kerim Uça, ο Αρχηγός του τουρκικού Γενικού Επιτελείου Στρατηγός Hulusi Akar, ο Αρχηγός του ΤΚΚ, Στρατηγός Salih Zeki Çolak και ο Αρχηγός Στόλου Ναύαρχος Veysel Kösele.
Στην περιοχή έπλεε η πυραυλάκτος FIRTINA (P347) καθώς και το περιπολικό σκάφος KAŞ (P1208).

Στο πλαίσιο των γνωστών ψυχολογικών επιχειρήσεων, το τουρκικό Γενικό Επιτελείο έσπευσε να δημοσιοποιήσει άμεσα στον ιστότοπό του 27 σχετικές φωτογραφίες ενώ υπήρχε βιντεοσκόπηση από τα μικρασιατικά παράλια. Σε σχετική ανακοίνωση του τουρκικού Γενικού Επιτελείου παρατίθεται και δήλωση του Στρατηγού Akar, σύμφωνα με τον οποίο «οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις συνεχίζουν με σθένος και αποφασιστικότητα τις προσπάθειες τους για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων και των συμφερόντων της χώρας και τους έθνους μας στην ξηρά, στην θάλασσα και στον αέρα».

Η τουρκική προκλητικότητα σημειώνεται ενώ συμπληρώνονται 21 χρόνια από την κρίση των Ιμίων και τρεις ημέρες μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου να μην εκδόσει τους 8 Τούρκους στρατιωτικούς.