Ανασκόπηση εβδομάδας #298

0
3327

Διεθνής κατάσταση

Στην Ουκρανία, ο πόλεμος συνεχίζεται, πλησιάζοντας πια στη συμπλήρωση ενός χρόνου από τη ρωσική εισβολή. Στις 5 Ιανουαρίου ο Ρώσος πρόεδρος Β. Πούτιν πρότεινε 36ωρη κατάπαυση του πυρός από το μεσημέρι της 6ης Ιανουαρίου μέχρι την εκπνοή της 7ης Ιανουαρίου για τον εορτασμό των Χριστουγέννων (κατά το παλαιό ημερολόγιο), αλλά η ουκρανική πλευρά απέρριψε την πρόταση. Οι συγκρούσεις συνεχίστηκαν στον άξονα Kreminna-Svatove και στην περιοχή του Bakhmut, χωρίς σοβαρά κέρδη για κάποια πλευρά. Σημαντική εξέλιξη ήταν η ανακοίνωση του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ A. Blinken στις 6 Ιανουαρίου για την παροχή νέου πακέτου στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία αξίας 3,75 δις δολλαρίων, που θα περιλαμβάνει για πρώτη φορά 50 ΤΟΜΑ τύπου Μ-2 Bradley μαζί με 500 πυραύλους TOW και πυρομαχικά των 25 χιλ., καθώς και 100 M113, 55 MRAP, 138 Humvees, 18 Α/Κ πυροβόλα των 155 χιλ. και 36 ρυμουλκούμενα πυροβόλα των 105 χιλ., αντιαεροπορικά βλήματα RIM-7 Sea Sparrow κ.ά.

ΥΕΘΑ/ΓΕΕΘΑ

Στις 6 Ιανουαρίου ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Ν. Χαρδαλιάς, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Κ. Φλώρο, επισκέφθηκε το Ναύσταθμο Κρήτης, για τον εορτασμό των Θεοφανείων. Ο ΥΦΕΘΑ παρακολούθησε τη Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίας Βαρβάρας, στο Ναύσταθμο Κρήτης και παρέστη στην τελετή Αγιασμού των Υδάτων και την κατάδυση του Τιμίου Σταυρού στο λιμάνι της Σούδας. Μετά το πέρας των εκδηλώσεων, ο κ. Χαρδαλιάς, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, επισκέφθηκε το υποβρύχιο ΤΡΙΤΩΝ και τη φρεγάτα ΥΔΡΑ. Κατά τις επισκέψεις πραγματοποιήθηκε σύντομη ενημέρωση από τους Κυβερνήτες, περιήγηση στα βασικά διαμερίσματα του υποβρυχίου και της φρεγάτας, και ανταλλαγή ευχών με τα πληρώματα. Ακολούθως, μετέβησαν στην έδρα της 115 Πτέρυγας Μάχης, όπου αντάλλαξαν ευχές με τους Ιπτάμενους και τους Τεχνικούς της 340 Μοίρας.

Στρατός Ξηράς

Την 3 και 4 Ιανουαρίου 2023, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού Αντιστράτηγος Χ. Λαλούσης πραγματοποίησε επίσκεψη στην Περιοχή Ευθύνης της 1ης Στρατιάς. Ειδικότερα, την 3 Ιανουαρίου 2023 ο Αρχηγός, συνοδευόμενος από τον Διοικητή του Δ΄ Σώματος Στρατού Αντιστράτηγο Ι. Τσιόπλο, επισκέφθηκε έδρες Σχηματισμών, στρατιωτικές εγκαταστάσεις και Επιτηρητικά Φυλάκια (ΕΦ) στην Περιοχή Ευθύνης του Σώματος. Στη συνέχεια την 4 Ιανουαρίου 2023, συνοδευόμενος από τον Διοικητή της 1ης Στρατιάς Αντιστράτηγο Ά. Χουδελούδη, και τον Διοικητή του Γ΄ Σώματος Στρατού Αντιστράτηγο Σ. Κωστάκογλου, επισκέφθηκε την έδρα της 9ης Μηχανοποιημένης Ταξιαρχίας Πεζικού (9η Μ/Π ΤΑΞΠΖ «ΑΔΡΙΑΝΟΥΠΟΛΗ»), Συγκροτήματα και Επιτηρητικά Φυλάκια (ΕΦ) στην Περιοχή Ευθύνης του Σχηματισμού.

Δυσάρεστες προοπτικές για την ένταξη των ΤΟΜΑ Marder στον ΕΣ συνεπάγονται οι ανακοινώσεις της γερμανικής κυβέρνησης στις 5 και 6 Ιανουαρίου, σύμφωνα με τις οποίες η Γερμανία θα παραχωρήσει 40 Marder απευθείας στην Ουκρανία. Δεδομένου ότι βάση της “κυκλικής ανταλλαγής” (Ringtausch) ελληνικών ΒΜΡ-1 με γερμανικά Marder ήταν η απροθυμία της γερμανικής κυβέρνησης να στείλει Marder στην Ουκρανία, είναι φανερό ότι η αλλαγή πολιτικής θέτει συνολικά σε κίνδυνο το εγχείρημα ένταξης των Marder στον ΕΣ, δεδομένου ότι η απόκτηση μόνο 40 μονάδων δεν έχει νόημα. Για τη δυσάρεστη αυτή εξέλιξη ευθύνονται κυβερνητικοί παράγοντες που, μάλλον υποχωρώντας στις αντιπολιτευτικές (εκ του πονηρού) αντιδράσεις για τη συμφέρουσα ανταλλαγή ΒΜΡ-1 με γερμανικά Marder, έβαλαν “φρένο” αντί να εξασφαλίσουν εξ αρχής το μέγιστο αριθμό Marder (~140), κι έτσι άφησαν την ευνοϊκή συγκυρία να περάσει. Όχι οριστικά, ελπίζουμε – γιατί τότε θα πρέπει να αποδοθούν ευθύνες στους υπαίτιους…

Πολεμικό Ναυτικό

Την Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2023 διατέθηκαν από το Πολεμικό Ναυτικό τα Ταχέα Περιπολικά Κατευθυνομένων Βλημάτων (ΤΠΚ) ΓΡΗΓΟΡΟΠΟΥΛΟΣ και ΡΟΥΣΣΕΝ για την τελετή του αγιασμού των υδάτων που πραγματοποιήθηκε στο λιμάνι του Πειραιά. Μετά την ολοκλήρωση της τελετής ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Σ. Πετράκης ΠΝ υποδέχθηκε τον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, την υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων αρμόδια για θέματα Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, καθώς και τον Αρχηγό Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ επί του ΤΠΚ ΡΟΥΣΣΕΝ.

Πολεμική Αεροπορία

Την Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2023, με την ευκαιρία της έλευσης του νέου έτους, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας (ΓΕΑ), Αντιπτέραρχος (Ι) Θ. Μπουρολιάς, επισκέφθηκε την 114 Πτέρυγα Μάχης (114ΠΜ), στην Αεροπορική Βάση Τανάγρας και την 130 Σμηναρχία Μάχης (130ΣΜ), στη νήσο Λήμνο, όπου τον υποδέχτηκαν οι Διοικητές τους, Σμήναρχος (Ι) Σ. Αμπουλέρης και Σμήναρχος (Ι) Θ. Παπαδημητρίου αντίστοιχα. Κατά τη διάρκεια των επισκέψεών του, ο Αρχηγός συνομίλησε και αντάλλαξε ευχές με το προσωπικό της 114ΠΜ, της 130ΣΜ, της 8ης Μοίρας Σταθμού Ελέγχου και Προειδοποίησης, του 2ου Σταθμού Ηλεκτρονικών Εφαρμογών καθώς και με τους Ιπταμένους και Τεχνικούς των αεροσκαφών επιφυλακής και του ελικοπτέρου ετοιμότητας.

Στους υψηλούς αριθμούς παραβιάσεων επανήλθε την πρώτη εβδομάδα του 2023 η δραστηριότητα της τουρκικής αεροπορίας στο Αιγαίο, μετά τη σχετική ύφεση της τελευταίας εβδομάδας του 2022. Σημειώθηκαν 349 παραβιάσεις του ελληνικού εναερίου χώρου (έναντι 79 την προηγούμενη εβδομάδα), 19 εμπλοκές με ελληνικά αεροσκάφη αναχαίτισης (έναντι 8 την προηγούμενη εβδομάδα) και 12 υπερπτήσεις ελληνικού εδάφους (έναντι 2 την προηγούμενη εβδομάδα).

Κύπρος

Τη Πέμπτη, 29 Δεκεμβρίου 2022, υπογράφηκε στο Στρατηγείο του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς, το πρώτο Πρόγραμμα Διμερούς Αμυντικής Συνεργασίας (ΠΔΑΣ) για το έτος 2023, μεταξύ της Εθνικής Φρουράς και των Ενόπλων Δυνάμεων των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής (ΗΠΑ). Το ΠΔΑΣ υπέγραψαν από πλευράς Εθνικής Φρουράς, ο Διευθυντής Δ΄ κλάδου του ΓΕΕΦ, Συνταγματάρχης Λ. Χατζηκωνστάντας και από πλευράς των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ, ο Ακόλουθος Άμυνας (ΑΚΑΜ) των ΗΠΑ στην Κυπριακή Δημοκρατία (ΚΔ), Συνταγματάρχης R. Bowman.

http://www.army.gov.cy/uploads/03ian/lg/9714f5da1f.JPG

Το Πρόγραμμα περιλαμβάνει αριθμό δράσεων, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν τόσο στην Κύπρο όσο και στις ΗΠΑ με τις οποίες ενισχύεται περαιτέρω η διμερής στρατιωτική συνεργασία. Σημειώνεται ότι η υπογραφή του ΠΔΑΣ έρχεται σε συνέχεια της συμφωνίας αλληλοϋποστήριξης σε θέματα Διοικητικής Μέριμνας (Acquisition and Cross-Servicing Agreement – ACSA), που υπογράφτηκε στις 19 Σεπτεμβρίου 2022, της επικύρωσης της ένταξης της Κύπρου στο  State Partnership Program για το οποίο αναμένεται να υπογραφτεί σχετική συμφωνία εντός του 2023 με την Πολιτεία New Jersey, καθώς και της πρόσφατης απόφασης για πλήρη άρση του εμπάργκο πώλησης όπλων προς την Κύπρο.

Ανατολικός Παρατηρητής

Σε αδιέξοδο φαίνεται να οδηγείται η εκβιαστική τουρκική στρατηγική στο θέμα της ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, καθώς ο πρωθυπουργός της Σουηδίας Ulf Kristersson δήλωσε ότι η χώρα του ικανοποίησε κάποιες από τις τουρκικές απαιτήσεις, αλλά υπάρχουν άλλες απαιτήσεις που η Σουηδία δεν μπορεί ούτε θέλει να ικανοποιήσει. Η σθεναρή στάση της Σουηδίας, αποτέλεσμα και της αυτοπεποίθησης που της δίνει η αμυντική της επάρκεια, φέρνει την Τουρκία ενώπιον του διλήμματος να ασκήσει βέτο στην είσοδο της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, δίνοντας ένα ακόμα δείγμα υπονόμευσης της δυτικής συμμαχίας ενώπιον της ρωσικής απειλής, ή να υποχωρήσει χωρίς να έχουν ικανοποιηθεί οι αξιώσεις της. Οι επόμενοι μήνες αναμένονται ενδιαφέροντες, και από αυτή την άποψη.