Ανασκόπηση εβδομάδας #271

0
3769

Διεθνής κατάσταση

Στην Ουκρανία συμπληρώθηκαν πλέον τρεις μήνες επιχειρήσεων μετά τη ρωσική εισβολή της 24ης Φεβρουαρίου, χωρίς να διαφαίνεται προοπτική ειρήνευσης. Η κύρια ρωσική προσπάθεια εξακολουθεί να επικεντρώνεται στην κύκλωση των ουκρανικών δυνάμεων στο θύλακα του Luhansk δυτικά του Severodonetsk, προωθώντας τα σκέλη μιας νοητής λαβίδας, από βορρά προς νότο στην περιοχή του Izyum και από νότο προς βορρά στην περιοχή της Popasna. Στο ίδιο το Severodonetsk συνεχίζονται οι μάχες, αλλά οι ουκρανικές δυνάμεις φαίνονται να βρίσκονται στα όρια της αντοχής τους (όπως φαίνεται από δηλώσεις τοπικών αξιωματούχων αλλά και του ίδιου του προέδρου Ζελένσκι), και σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες διεθνών ΜΜΕ είναι πιθανή η απαγκίστρωση των ουκρανικών δυνάμεων από τον συγκεκριμένο θύλακα για να αποφευχθεί η κύκλωσή τους. Αντιθέτως, οι ουκρανικές δυνάμεις συνεχίζουν να αντεπιτίθενται στην περιοχή της Χερσώνας, σημειώνοντας περιορισμένα εδαφικά κέρδη. Επισημαίνεται επίσης ότι στις 23.5 ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λ. Ώστιν ανακοίνωσε νέες δωρεές πολεμικού υλικού στην Ουκρανία από πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων και συστήματα και πυρομαχικά πυροβολικού από την Ιταλία, την Ελλάδα, τη Νορβηγία και την Πολωνία. Οι χάρτες προέρχονται από την ανάλυση του Institute for the Study of War:

Δύο ελληνόκτητα τάνκερ που έπλεαν στον Περσικό Κόλπο κατελήφθησαν στις 27 Μαΐου με επιχείρηση του Σώματος Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC), που είναι η επίλεκτη στρατιωτική οργάνωση του ιρανικού καθεστώτος και έχει αναλάβει επίσημα την ευθύνη για τις επιθέσεις. Πρόκειται για τα Delta Poseidon και Prudent Warrior, τα οποία οδηγήθηκαν στο στο λιμάνι Μπανταραμπάς, στην περσική πλευρά των στενών του Ορμούζ, ενώ τα πληρώματά τους είναι καλά στην υγεία τους. Σύμφωνα με ιρανικά ΜΜΕ, τα δύο ελληνόκτητα πλοία κατασχέθηκαν ως αντίποινα για την κατάσχεση στην Ελλάδα πετρελαιοφόρου που μετέφερε ιρανικό πετρέλαιο, στο πλαίσιο της εφαρμογής αμερικανικών κυρώσεων κατά του Ιράν. Το ημιεπίσημο ιρανικό πρακτορείων ειδήσεων Tasnim απείλησε ότι άλλα 17 δεξαμενόπλοια υπό ελληνική σημαία, που πλέουν αυτή τη στιγμή στον Περσικό Κόλπο ενδέχεται να κατασχεθούν από το Ιράν, εάν το πετρέλαιο και το δεξαμενόπλοιο που κατέσχεσε η Ελλάδα τον περασμένο μήνα δεν επιστραφούν.

ΥΕΘΑ/ΓΕΕΘΑ

Σήμερα τελέστηκε, σε κλίμα ιδιαίτερης συγκίνησης, στο ηρώο των ΛΟΚ στο Καβούρι Αττικής, το ετήσιο μνημόσυνο των πεσόντων Ιερολοχιτών και Καταδρομέων, παρουσία του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Κ. Φλώρου και του Στρατηγού Ιερολοχίτη Κ. Κόρκα, ενώ παρευρέθησαν μεταξύ άλλων ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Χ. Λαλούσης, ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Θ. Μπουρολιάς και ο Υποναύαρχος Χ. Σασιάκος ΠΝ ως εκπρόσωπος του Αρχηγού ΓΕΝ. Πρέπει να σημειωθεί ότι μετά την τελετή ο υπερεκατοντούτης Ιερολοχίτης Στρατηγός Κωνσταντίνος Κόρκας μεταφέρθηκε στο Ασκληπιείο Βούλας όπου και εξέπνευσε, αφού προηγουμένως είχε καταθέσει στεφάνι στους συμπολεμιστές του. Από το 1941, όταν πολέμησε με τους πρωτοετείς συμμαθητές του της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων στη Μάχη της Κρήτης, ως το 1980 που αποστρατεύτηκε με τον βαθμό του Αντιστρατήγου, ο εκλιπών Στρατηγός Κόρκας συμμετείχε στις πολεμικές επιχειρήσεις της Κρήτης (1941), της Βορείου Αφρικής (1942-43), των νησιών του Αιγαίου και των Δωδεκανήσων (1943 – 45), καθώς και στις επιχειρήσεις του Εμφυλίου πολέμου (1947 – 49), όπου και τραυματίσθηκε δύο φορές. Μεταξύ των πολλών ηθικών αμοιβών που αναφέρονται στο βιογραφικό του, περιλαμβάνεται προαγωγή «Επ΄ Ανδραγαθία επί του Πεδίου της Μάχης», ενώ τιμήθηκε έξι φορές με το Χρυσούν Αριστείον Ανδρείας, μία φορά με τον Πολεμικό Σταυρό Β΄ Τάξεως, επτά φορές με τον Πολεμικό Σταυρό Γ΄ Τάξεως και τρεις φορές με το Μετάλλιο Εξαιρέτων πράξεων. Ας είναι το παράδειγμά του φωτεινός φάρος για όλους μας.

Στις 24 Μαΐου ο υπουργός Εθνικής Αμύνης Ν. Παναγιωτόπουλος συναντήθηκε με στελέχη του προγράμματος (JSF PO – Joint Strike Fighter Program Office) για το μαχητικό αεροσκάφος F-35. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, στην οποία συμμετείχε ο νέος πρέσβης των ΗΠΑ Τ. Τσούνης, ο υπουργός Εθνικής Αμύνης υπεγράμμισε ότι σε συνέχεια της επίσκεψης του πρωθυπουργού Κ.  Μητσοτάκη στις ΗΠΑ θα ξεκινήσει άμεσα η διαδικασία απόκτησης αεροσκαφών F-35, τα οποία θα καλύψουν προβλεπόμενες επιχειρησιακές απαιτήσεις της Πολεμικής Αεροπορίας, και ότι τα Γενικά Επιτελεία θα προβούν στις απαιτούμενες ενέργειες, στο πλαίσιο της ισχύουσας διαδικασίας προμήθειας αμυντικών εξοπλισμών. Ακολούθως, την Τετάρτη 25 Μαΐου 2022, συναντήθηκε με την αμερικανική αντιπροσωπεία ο Α/ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κ. Φλώρος, παρουσία του ΑΚΑΜ των ΗΠΑ στην Ελλάδα Captain Michael E. Biery (USN) και του επικεφαλής του Office of Defense Cooperation (ODC) Colonel Kelly MacDonald. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν οι διαδικασίες προμήθειας των μαχητικών αεροσκαφών F-35, το δυνητικό χρονοδιάγραμμα παραγωγής, παραδόσεων και εκπαίδευσης του ιπτάμενου και τεχνικού προσωπικού της ΠΑ, καθώς και το πλαίσιο υποστήριξης των μαχητικών αεροσκαφών συμπεριλαμβανομένων των απαιτούμενων υποδομών εξυπηρέτησής τους.

Στις 24 Μαΐου ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Ν. Χαρδαλιάς, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Κ. Φλώρο, επισκέφθηκε το στρατόπεδο «ΥΠΟΣΤΡΑΤΗΓΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΚΑΛΛΙΝΣΚΗ», στη Νέα Πέραμο Αττικής, όπου πραγματοποίησε επίσκεψη στο Κέντρο Εκπαίδευσης Ειδικών Δυνάμεων (ΚΕΕΔ), στο Ειδικό Τμήμα Αλεξιπτωτιστών (ΕΤΑ) και στη Ζ΄ Μοίρα Αμφίβιων Καταδρομών (Ζ΄ ΜΑΚ). Στο πλαίσιο της επίσκεψης, ο ΥΦΕΘΑ περιηγήθηκε στις εγκαταστάσεις του ΚΕΕΔ, του ΕΤΑ και της Ζ΄ ΜΑΚ, παρακολούθησε στατική επίδειξη οπλικών συστημάτων, υλικών και μέσων του ΕΤΑ και της Ζ΄ ΜΑΚ, καθώς και τη διεξαγόμενη εκπαίδευση των στελεχών τους σε αντικείμενα Κολύμβησης Μάχης.  Επίσης, ενημερώθηκε και επιθεώρησε την πρόοδο των εργασιών αναβάθμισης του λιμένα του ΚΕΕΔ (εμβάθυνση και επέκταση του υφιστάμενου λιμενοβραχίονα) και την κατασκευή των νέων κτηριακών υποδομών, που θα καλύψουν τις τρέχουσες επιχειρησιακές απαιτήσεις και την ενιαία υποστήριξη – συντήρηση των πλωτών μέσων και του καταδυτικού εξοπλισμού, τόσο των Μονάδων Ειδικών Επιχειρήσεων, όσο και του συνόλου των Μονάδων του Στρατού Ξηράς.

Στρατός Ξηράς

Από 16 έως 18 Μαΐου 2022 πραγματοποιήθηκαν στο Πεδίο Βολής Πετρωτών Ξάνθης οι εκπαιδευτικές βολές Πυροβολικού Α’ εξαμήνου 2022, με τη συμμετοχή προσωπικού, οπλικών συστημάτων και μέσων Μονάδων Πυροβολικού της 1ης Στρατιάς/EU-OHQ «ΑΧΙΛΛΕΑΣ» και του Δ’ Σώματος Στρατού (Δ΄ ΣΣ «ΘΡΑΚΗ»). Κατά τη διάρκεια των βολών υλοποιήθηκαν όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες αιτήσεως, συντονισμού και εκπομπής πυρών υποστηρίξεως με σκοπό την επίτευξη της μέγιστης δυνατής συνέργειας των εμπλεκόμενων στις επιχειρήσεις, κάνοντας πράξη την αρχή «εκπαιδεύομαι όπως θα πολεμήσω». Την τελευταία μέρα των εκπαιδευτικών βολών παρακολούθησαν ο Διοικητής 1ης Στρατιάς/EU-OHQ «ΑΧΙΛΛΕΑΣ» Αντιστράτηγος Ά. Χουδελούδης και ο Διοικητής του Δ΄ΣΣ «ΘΡΑΚΗ» Αντιστράτηγος Ι. Τσιόπλος, οι οποίοι διαπίστωσαν το υψηλό επίπεδο επιχειρησιακής εκπαίδευσης του προσωπικού των Μονάδων στην τεχνική και τακτική χρησιμοποίηση των οπλικών συστημάτων κατά την εκτέλεση των βολών.

Στις 24 Μαΐου, επιθετικό ελικόπτερο ΑΗ-64Α+ Apache της 1ης ΤΑΞΑΣ που κατευθυνόταν στην περιοχή ευθύνης της ΑΣΔΕΝ προσγειώθηκε σε περιοχή της Ν. Εύβοιας λόγω προειδοποιητικής ένδειξης για βλάβη. Το ελικόπτερο απογειώθηκε λίγες ώρες αργότερα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του ιστοτόπου του περιοδικού “Πτήση & Διάστημα”, αύριο αναμένεται να εισαχθούν προς έγκριση στο ΑΣΣ τα προγράμματα της αναβάθμισης των 183 Leopard 2A4 στο επίπεδο LEO 2A7 HEL και της προμήθειας 205 νέων ΤΟΜΑ τύπου Lynx.

Πολεμικό Ναυτικό

Το Σάββατο 21 και την Τρίτη 24 Μαΐου 2022 διεξήχθησαν συνεκπαιδεύσεις PASSEX (Passing Exercise) και ADEX (Air Defence Exercise) μονάδων του Πολεμικού Ναυτικού και αεροσκαφών της ΠΑ με μονάδες της Μόνιμης Συμμαχικής Ναυτικής Δύναμης 2 (Standing NATO Maritime Group Two SNMG 2). Συγκεκριμένα στην συνεκπαίδευση του Σαββάτου 21 Μαΐου 2022 οι Ένοπλες Δυνάμεις συμμετείχαν με το ΤΠΚ ΓΡΗΓΟΡΟΠΟΥΛΟΣ, το ΤΠΚ ΞΕΝΟΣ και 2 μαχητικά αεροσκάφη F-4 στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή νοτιοανατολικά της Καρπάθου, ενώ σε εκείνη της Τρίτης 24 Μαΐου 2022 με το ΤΠΚ ΓΡΗΓΟΡΟΠΟΥΛΟΣ, την Κ/Φ ΚΑΣΟΣ και 2 μαχητικά αεροσκάφη F-16 στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή νότια της Μεγίστης.

H ΓΔΑΕΕ κατακύρωσε τους διαγωνισμούς προμήθειας συλλογών ανταλλακτικών γενικής επιθεώρησης, ειδικών εργαλείων και αναλωσίμων υλικών πυροβόλων 76/62 OTO Melara στη LEONARDO SpA έναντι συνολικού ποσού €1,98 εκατ.

Πολεμική Αεροπορία

Την Δευτέρα 23 και την Τρίτη 24 Μαΐου 2022 διεξήχθη συνεκπαίδευση Μαχητικών Αεροσκαφών της ΠΑ με το Αεροπλανοφόρο USS HARRY S. TRUMAN (CVN75) των ΗΠΑ και το Αεροπλανοφόρο Αμφιβίων Επιχειρήσεων SPS JUAN CARLOS I  (L61) της Ισπανίας στην περιοχή του Ιονίου Πελάγους. Ειδικότερα, στις συνεκπαιδεύσεις συμμετείχαν από την Ελλάδα 4  F-16, από το USS HARRY S. TRUMAN 4 F-18 και 2 AV-8B Harrier από το SPS JUAN CARLOS Ι, σε αντικείμενα εναέριας μάχης και αναχαίτισης αεροσκαφών Δίωξης -Βομβαρδισμού.

Σημαντικά αυξημένη ποσοτικά, αν και λιγότερο προκλητική ποιοτικά, ήταν η παραβατική συμπεριφορά της τουρκικής αεροπορίας την τελευταία εβδομάδα, κατά την οποία σημειώθηκαν 221 παραβιάσεις του ελληνικού εναερίου χώρου (έναντι 143 την προηγούμενη εβδομάδα), καμία εμπλοκή με ελληνικά αεροσκάφη (έναντι 4 την προηγούμενη εβδομάδα) και 4 υπερπτήσεις ελληνικού εδάφους (έναντι μιας την προηγούμενη εβδομάδα).

ΛΣ-ΕΛΑΚΤ

Στις 26 Μαΐου, τις πρώτες πρωινές ώρες, έλαβε χώρα ανατολικά της Ρόδου καταδίωξη-ακινητοποίηση ύποπτου ταχύπλοου σκάφους με προειδοποιητικές βολές στον κινητήρα. Ο 23χρονος αλλοδαπός λαθροδιακινητής συνελήφθη από στελέχη του Λιμενικού Σώματος.

Επισημαίνεται ότι το περιστατικό αυτό ήρθε σε συνέχεια των γεγονότων της 23ης Μαΐου, κατά τα οποία το ΛΣ εκδίωξε 5 δουλεμπορικά σκάφη με 450 λαθρομετανάστες, υποχρεώνοντάς σε επιστροφή στην Τουρκία.

Κύπρος

Από σήμερα 29 Μαΐου και μέχρι τις 2 Ιουνίου 2022 πραγματοποιείται στην Κύπρο ευρείας κλίμακας στρατιωτική άσκηση με την επωνυμία «ΑΓΑΠΗΝΩΡ-2022» στην οποία συμμετέχουν η Εθνική Φρουρά και οι Ένοπλες Δυνάμεις του Ισραήλ. Η άσκηση θα πραγματοποιηθεί σε μεγάλο τμήμα της  επικράτειας της Κυπριακής Δημοκρατίας με πλωτά, χερσαία και εναέρια μέσα των Ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων και της Εθνικής Φρουράς. Η τουρκική πλευρά ζήτησε να λάβει διευκρινίσεις από το Ισραήλ σχετικά με τον σκοπό της άσκησης, ενώ επισημαίνεται ότι τα ισραηλινά μέσα μεταφέρθηκαν στην Κύπρο με αρματαγωγό του ΠΝ.

Στις 23 Μαΐου το πλοίο-γεωτρύπανο Tungsten Explorer έφτασε στον στόχο Κρόνος 1 του τεμαχίου 6 της κυπριακής ΑΟΖ, όπου ξεκίνησαν βάσει προγράμματος οι εργασίες για τη γεώτρηση των ΕΝΙ και Total. Επισημαίνεται ότι τα υποστηρικτικά σκάφη του Tungsten Explorer παρενοχλήθηκαν μέσω ασυρμάτου από τουρκικούς σταθμούς που τους υπέδειξαν ότι βρίσκονταν σε τουρκικά χωρικά ύδατα, ενώ το πλοίο-γεωτρύπανο συνοδευόταν διακριτικά από γαλλικά και ιταλικά πλοία, μεταξύ των οποίων η φρεγάτα LIΒΕCCIO (F572) του Ιταλικού Ναυτικού , που πραγματοποίησε στις 25 Μαΐου συνεκπαίδευση με το ΠΑΘ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ (Ρ61), στο πλαίσιο της άσκησης CYP/ITA-01/2022.

Στις ΗΠΑ για επίσκεψη εργασίας μετέβη σήμερα ο υπουργός Άμυνας Χ. Πετρίδης, στην πρώτη επίσκεψη υπουργού Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας για διμερείς διαβουλεύσεις στο αμερικανικό Πεντάγωνο. Κατά την παρουσία του στις ΗΠΑ, ο κ. Πετρίδης θα συναντηθεί με υψηλόβαθμους αξιωματούχους στο Πεντάγωνο (μεταξύ των οποίων την αν. υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ Kathleen Hicks), στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας, με εκπροσώπους από την ομογένεια και θα συμμετάσχει σε συναντήσεις με δεξαμενές σκέψης.

Ανατολικός Παρατηρητής

Βαραίνει η ατμόσφαιρα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, καθώς στις 23 Μαΐου ο Τούρκος πρόεδρος Ρ.Τ. Ερντογάν επιτέθηκε φραστικά στον Έλληνα πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη, δηλώνοντας ότι “δεν τον αναγνωρίζει” και “δεν πρόκειται να συζητήσει πλέον μαζί του” λόγω της παρουσίας του στις ΗΠΑ και του λόγου που εκφώνησε στο Κογκρέσο, που θεωρήθηκε ως στρεφόμενος κατά της Τουρκίας. Επιπλέον, στις 26 Μαΐου ο υπουργός Εξωτερικών Μ. Τσαβούσογλου δήλωσε ότι η Ελλάδα πρέπει να αποστρατιωτικοποιήσει τα νησιά του Αν. Αιγαίου, και σε αντίθετη περίπτωση η Τουρκία ενδέχεται να αμφισβητήσει την κυριαρχία τους. Πρόκειται για επανάληψη της αστήρικτης θέσης που έχει εκφραστεί και με τις γνωστές επιστολές του Τούρκου Μονίμου Αντιπροσώπου στον ΟΗΕ Φ. Σινιρλίογλου στις στις 13 Ιουλίου και 30 Σεπτεμβρίου 2021, στις οποίες η Ελλάδα απάντησε εκ νέου με αναλυτική επιστολή της Ελληνίδας Μόνιμης Αντιπροσώπου στον ΟΗΕ Μ. Θεοφίλη στις 25 Μαΐου. Επιπρόσθετα, στις 27 Μαΐου η Τουρκία εξέδωσε Navtex για έρευνες του υδρογραφικού Cesme από 28.5 ως 14.5 στο Κ. Αιγαίο μεταξύ Σκύρου, Λέσβου και Αγ. Ευστρατίου, ενώ προηγουμένως είχε αμφισβητήσει με Navtex τη νομιμότητα των ερευνών του Tungsten Explorer στην κυπριακή ΑΟΖ. Σήμερα (επέτειο της Άλωσης) ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι “θα θάψουμε τους σύγχρονους Βυζαντινούς”, ενώ επισημαίνεται επίσης ότι το τέταρτο πλωτό γεωτρύπανο της Τουρκίας κατέπλευσε την προηγούμενη εβδομάδα στο λιμάνι της Μερσίνας, και σύμφωνα με δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων θα αρχίσει τις εργασίες του στην Αν. Μεσόγειο εντός των επόμενων δύο μηνών. Ο τόπος των εργασιών δεν διευκρινίζεται, αλλά το καλοκαίρι προμηνύεται θερμό…

Στις 23 Μαΐου καθελκύστηκε το υποβρύχιο HIZIR REIS (S331), το δεύτερο κατά σειρά τουρκικό υποβρύχιο τύπου 214ΤΝ, ενώ πραγματοποιήθηκε η τελετή κοπής μετάλλου του υποβρυχίου SELMAN REIS (S335), έκτου και τελευταίου, στα Ναυπηγεία Gölcük του Τουρκικού Ναυτικού. Με βάση το υφιστάμενο χρονοδιάγραμμα,  τα υποβρύχια αναμένεται να παραδοθούν ως εξής: PIRI REIS (S330): 2022, HIZIR REIS (S331): 2023, MURAT REIS (S332): 2024, AYDIN REIS (S333): 2025, SEYDIALI REIS (S334): 2026, και SELMAN REIS (S335): 2027, ενώ το 2025 προγραμματίζεται η έναρξη ναυπήγησης του αρχικού υποβρυχίου του προγράμματος MILDEN. Ωστόσο υπάρχουν ενδείξεις καθυστέρησης του προγράμματος, καθώς στις 22 Μαρτίου το PIRI REIS (S330) εμφανίστηκε δεξαμενισμένο ενώ εκκρεμεί η ολοκλήρωση Δοκιμών Εν Όρμω (9 μήνες) και Εν Πλω (11 μήνες). Εξ άλλου, στην ιστοσελίδα του Τουρκικού Ναυτικού αναφέρεται πια ως έτος παράδοσης το 2023.

Στις 26 Μαΐου το τουρκικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας έδωσε το πράσινο φως για νέα στρατιωτική εισβολή στη Συρία, στην οποία είχε αναφερθεί ήδη στις 23 Μαΐου ο Τούρκος πρόεδρος Ρ.Τ. Ερντογάν, δηλώνοντας ότι: “οι επιχειρήσεις που διεξάγονται ή πρόκειται να διεξαχθούν στα νότια σύνορά μας δεν στοχεύουν [να πλήξουν] την εδαφική ακεραιότητα των γειτονικών κρατών αλλά αποτελούν αναγκαιότητα για την εθνική μας ασφάλεια”. Στόχος της τουρκικής επιχείρησης είναι, κατά τις δηλώσεις και ανακοινώσεις, η δημιουργία ζώνης ασφαλείας βάθους 30 χλμ, επί της ουσίας όμως η καταστροφή δυνάμεων του κουρδικού SDF, για την οποία προφανώς έχει εξασφαλιστεί η ανοχή της Ρωσίας.

Στο ζήτημα της ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, ο Τούρκος πρόεδρος Ρ.Τ. Ερντογάν διατηρεί την αρνητική στάση του, δηλώνοντας ότι οι συνομιλίες με τις δύο χώρες για το θέμα της υποστήριξής τους σε κουρδικές οργανώσεις δεν ήταν ικανοποιητικές. Στην Τουρκία επικρατεί πλέον πολιτική πλειοδοσία κατά του ΝΑΤΟ, με τον ηγέτη του ακροδεξιού MHP (και πολιτικό σύμμαχο του Ερντογάν) Ντ. Μπαχτσελί να δηλώνει ότι η αποχώρηση από το ΝΑΤΟ θα έπρεπε να εξεταστεί ως επιλογή για την Τουρκία και τον ηγέτη της αντιπολίτευσης (CHP) Κ. Κιλιντσντάρογλου να προτείνει μέσω Twitter στα κυβερνώντα κόμματα ΑΚΡ και ΜΗΡ κοινή νομοθετική πρωτοβουλία για το κλείσιμο της βάσης του Ιντσιρλίκ. Αν και η πραγματοποίηση τέτοιων προτάσεων θα ήταν ευχής έργο καθώς θα οριστικοποιούσε τη ρήξη της Τουρκίας με τη Δύση, το πιθανότερο είναι ότι η διατύπωσή τους είναι ένα μέρος του “παζαριού” που επιχειρεί η Τουρκία για να μεγιστοποιήσει τα ανταλλάγματα για τη συναίνεσή της.