Ανασκόπηση εβδομάδας #252

0
12176

ΥΕΘΑ/ΓΕΕΘΑ

Στις 6 Ιανουαρίου ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Κ. Φλώρο  επισκέφθηκε την 130 Σμηναρχία Μάχης στη Λήμνο, σε συνέχεια της επίσκεψής του στον Αγ. Ευστράτιο για τον εορτασμό των Θεοφανείων. Στην 130 Σμηναρχία Μάχης ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε για τη λειτουργία της από τον Α/ΓΕΕΘΑ και τον Διοικητή της, Σμήναρχο Γ. Καραμπιτιάνη. Ο πρωθυπουργός εξήρε το υψηλό φρόνημα, τον επαγγελματισμό και την προσήλωση όσων υπηρετούν στη Σμηναρχία Μάχης και ευχαρίστησε για όλα όσα προσφέρουν τους πιλότους και τους τεχνικούς των αεροσκαφών F-16, που εκείνη την ώρα βρίσκονταν σε κατάσταση ετοιμότητας (Readiness).

Η εμπλοκή των Ενόπλων Δυνάμεων στην διαχείριση της μεταναστευτικής κρίσης (σίτιση, κατασκευή δομών, υγειονομική περίθαλψη, μεταφορά υλικών και αναλωσίμων) τερματίστηκε επισήμως στις 31ΔΕΚ21 με την άρση ισχύος των σχετικών ειδικών διατάξεων.

Την Παρασκευή 7 Ιανουαρίου 2022, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κ. Φλώρος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γάλλο ομόλογό του Στρατηγό T. Burkhard, κατά την οποία συζητήθηκαν η αναβαθμιζόμενη συνεργασία των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ) των δύο Χωρών με συναντήσεις υψηλού επιπέδου, ασκήσεις και συνεκπαιδεύσεις, η κατάσταση ασφάλειας στην Ανατολική Ευρώπη, στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Σαχέλ, καθώς και οι διεθνείς συνεργασίες στις οποίες συμμετέχουν οι δύο Χώρες και που αποσκοπούν στην εδραίωση της σταθερότητας και της ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή, με χαρακτηριστικότερες την Πρωτοβουλία Τετραμερούς Συνεργασίας (QUAD) EUNOMIA, την Ναυτική Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στον Λίβανο (UNIFIL) όπως και την επιχείρηση European Union Naval Force Mediterranean Operation IRINI (EUNAVFOR MED IRINI).

Πολεμικό Ναυτικό

Την Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου 2021 καθώς και την Τρίτη 4 και την Τετάρτη 5 Ιανουαρίου 2022 και στο πλαίσιο του σχεδιασμού του ΓΕΕΘΑ ως προς τις διεθνείς συνεργασίες των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, διεξήχθη συνεκπαίδευση μονάδων τους με τη «Δύναμη Κρούσης Αεροπλανοφόρου 8» των ΗΠΑ (US Carrier Strike Group EIGHT, CSG – 8) στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή της Κρήτης. Ειδικότερα, από την Ελλάδα συμμετείχαν η Φρεγάτα (Φ/Γ) «ΕΛΛΗ », το Ταχύ Περιπολικό Κατευθυνομένων Βλημάτων (ΤΠΚ) «ΛΑΣΚΟΣ» , το Υποβρύχιο «ΚΑΤΣΩΝΗΣ» και Μαχητικά Αεροσκάφη F-4, F-16, καθώς και το CSG – 8 των ΗΠΑ αποτελούμενο από το Αεροπλανοφόρο USS «HARRY S. TRUMAN» , τα Αντιτορπιλικά USS «BAINBRIDGE» , USS «GRAVELY» , USS «ROSS» , USS «ROOSEVELT» , την Νορβηγική Φρεγάτα HNoMS «FRIDTJOF NANSEN» και Μαχητικά Αεροσκάφη F-18. Σημειώνεται επίσης ότι από τις απογευματινές ώρες της Τρίτης 4 Ιανουαρίου 2022 μέχρι τις πρωινές ώρες της Τετάρτης 5 Ιανουαρίου η Φ/Γ «ΕΛΛΗ» εντάχθηκε στη συνοδεία του USS «HARRY S. TRUMAN» . Κατά τη διάρκεια των συνεκπαιδεύσεων εκτελέστηκαν προχωρητικοί ελιγμοί και αντικείμενα αντιαεροπορικής άμυνας, ανθυποβρυχιακού πολέμου και πολέμου επιφανείας

Ανήμερα των Θεοφανείων στις 6 Ιανουαρίου, ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Ν. Χαρδαλιάς επισκέφθηκε τη φρεγάτα «ΑΙΓΑΙΟΝ» που εκτελεί χρέη πλοίου «Φυλακής Σκοπούντος» στο Βόρειο Αιγαίο. Στη διάρκεια της επίσκεψης, ο κ. Χαρδαλιάς παρέστη στην τελετή Αγιασμού των Υδάτων στο πλαίσιο εορτασμού των Θεοφανείων, που πραγματοποιήθηκε στο κατάστρωμα του πλοίου και ενημερώθηκε από τον Κυβερνήτη για την αποστολή της Φρεγάτας, συνομίλησε και αντάλλαξε ευχές με το πλήρωμά της, το οποίο και βρίσκεται σε υψηλότατη επιχειρησιακή ετοιμότητα ανάληψης οποιασδήποτε επιχειρησιακής δράσης.

Πολεμική Αεροπορία

Την Τετάρτη 5 Ιανουαρίου 2022, ο Αρχηγός Τακτικής Αεροπορίας (ΤΑ), Αντιπτέραρχος (Ι) Θεμιστοκλής Μπουρολιάς, επισκέφθηκε την 135 Σμηναρχία Μάχης (135ΣΜ) και την 22 Μοίρα Κατευθυνόμενων Βλημάτων (22ΜΚΒ), στη νήσο Σκύρο. Κατά τη διάρκεια των επισκέψεών του, ο Αρχηγός ΤΑ συνομίλησε και αντάλλαξε ευχές με το προσωπικό των Μονάδων, καθώς και με τους Ιπταμένους και Τεχνικούς των αεροσκαφών επιφυλακής.

Σε κατάλογο αμυντικών βιομηχανιών της γαλλικής Γενικής Διεύθυνσης Εξοπλισμών (DGA) που δημοσιεύθηκε στις 4 Ιανουαρίου αναφέρεται ότι η Ελλάδα προμηθεύεται Κ/Β αέρος-αέρος MICA NG, το οποίο δεν επιβεβαιώνεται από την υπογραφείσα σύμβαση για την προμήθεια οπλισμού των αεροσκαφών Rafale και παραπέμπει σε συμπληρωματική σύμβαση.

Αυξημένη ποσοτικά και αναβαθμισμένη ποιοτικά ήταν η παραβατικότητα της τουρκικής αεροπορίας την πρώτη εβδομάδα του 2022, καθώς σημειώθηκαν 100 παραβιάσεις του ελληνικού εναερίου χώρου (έναντι 13 την τελευταία εβδομάδα του 2021), με 3 εμπλοκές με ελληνικά αεροσκάφη αναχαίτισης (έναντι 5 την τελευταία εβδομάδα του 2021) και 5 υπερπτήσεις ελληνικού εδάφους (έναντι καμίας την τελευταία εβδομάδα του 2021).

Κύπρος

Από 03 εως 05 Ιανουαρίου 2022, ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς (ΕΦ), Αντιστράτηγος Δ. Ζερβάκης, συνοδευόμενος από αντιπροσωπεία αξιωματικών του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς, πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στο Χασεμιτικό Βασίλειο της Ιορδανίας, μετά από πρόσκληση του Αρχηγού Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ) της Ιορδανίας, Υποστράτηγου Yousef Huneiti, ενώ έγινε δεκτός και από το Βασιλιά του Χασεμιτικού Βασιλείου της Ιορδανίας, Abdullah II bin Al Hussein.

Ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Χριστοδουλίδης ανακοίνωσε σήμερα την παραίτησή του, η οποία υπεβλήθη στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Ν. Αναστασιάδη και η οποία έγινε δεκτή. Όπως σημείωσε, τον ενδιαφέρουν οι διαδικασίες για τις προεδρικές εκλογές του 2023, αλλά ουδέποτε εκδήλωσε ενδιαφέρον για την προεδρία του ΔΗΣΥ. Σημείωσε πως θα προβεί σε επίσημες δηλώσεις σε ό,τι αφορά τις προεδρικές εκλογές, όταν λάβει και τις τελικές του αποφάσεις. Ο κ. Χριστοδουλίδης παραμένει στη θέση του ΥΠΕΞ μέχρι την Τρίτη, 11 Ιανουαρίου.

Ανατολικός Παρατηρητής

Στις 30 Δεκεμβρίου 2021 γνωστοποιήθηκε από την SSB η ανάθεση σύμβασης για τη ναυπήγηση 2 μικρών πετρελαιοφόρων με δικαίωμα προαίρεσης για 2 πρόσθετα. Τα πλοία μέγιστης ταχύτητας 15 κόμβων προορίζονται για τον ανεφοδιασμό πυραυλακάτων εν όρμω με δυνατότητα παραμονής 3 ημερών εν πλω.

Σύμφωνα με πρόσφατες εκτιμήσεις, η σύμβαση του 2015 για το αυτοκινούμενο σύστημα Ηλεκτρονικού Πολέμου REDET II καλύπτει την προμήθεια συνολικά 3 Ραντάρ Ηλεκτρονικής Υποστήριξης και 6 Ραντάρ Ηλεκτρονικής Επίθεσης επί φορτηγών οχημάτων 6×6 BMC. Υπενθυμίζεται ότι το Νοέμβριο του 2019 η Προεδρία Αμυντικών Βιομηχανιών (SSB) της Τουρκίας είχε γνωστοποιήσει την ολοκλήρωση παραδόσεων του συστήματος, το οποίο έχει ως αποστολή την παρεμβολή και καταστολή συστημάτων ραντάρ και αξιοποιεί την τεχνολογία του KORAL με υποδεέστερες δυνατότητες.

Με βάση δημοσιεύματα του διεθνούς ειδικού τύπου, το Πακιστάν ακύρωσε την παραγγελία 30 επιθετικών ελικοπτέρων Τ129 τουρκικής κατασκευής, μετά από χρόνια καθυστερήσεων λόγω μη χορήγησης άδειας εξαγωγής του κινητήρα από τις ΗΠΑ. Τα δημοσιεύματα βασίζονται σε απάντηση του εκπροσώπου των πακιστανικών ενόπλων δυνάμεων υποστράτηγος Babar Iftikhar σε σχετική ερώτηση στο πλαίσιο συνέντευξης στις 5 Ιανουαρίου, που δήλωσε ότι “όσο για το τουρκικό συμβόλαιο, έχουμε προχωρήσει” και ότι το Πακιστάν βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την Κίνα για την απόκτηση νέων επιθετικών ελικοπτέρων τύπου Z-10ME. Ωστόσο κάποια τουρκικά ΜΜΕ ισχυρίζονται ότι οι δηλώσεις παρερμηνεύθηκαν και η σύμβαση παραμένει σε ισχύ.

Χθες 8 Ιανουαρίου ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χ. Ακάρ δήλωσε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη προετοιμασίες για συνάντηση μεταξύ Τούρκων και Αμερικανών αξιωματούχων τις επόμενες ημέρες, προκειμένου να συζητηθεί το θέμα των αεροσκαφών F-35. Επίσης ο Ακάρ ανέβασε τους τόνους κατά της Ελλάδας ισχυριζόμενος ότι είναι προκλητικές οι επισκέψεις υψηλόβαθμων Ελλήνων αξιωματούχων στα ακριτικά νησιά του Αιγαίου (!) και δίνοντας στη δημοσιότητα χάρτες με τους οποίους αμφισβητείται η ελληνική κυριαρχία επί νησιών του Αιγαίου και παρουσιάζονται οι συνέπειες της επέκτασης των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 ν. μίλια. Επισημαίνεται ότι οι χάρτες και οι επιθετικές δηλώσεις Ακάρ προβλήθηκαν με πρωτοσέλιδα στον τουρκικό τύπο.