Ανασκόπηση εβδομάδας #253

0
10523

“Σκοτεινιάζει” επικίνδυνα ο γεωπολιτικός ορίζοντας, καθώς πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι η Ρωσία προσανατολίζεται σε εισβολή στην Ουκρανία, που σύμφωνα με διεθνείς παρατηρητές θα μπορούσε να συμβεί εντός του επόμενου μήνα. Παράλληλα, δυσμενείς είναι οι εξελίξεις και σε θέματα άμεσου ελληνικού ενδιαφέροντος, καθώς μετά το non paper του State Department την προηγούμενη εβδομάδα με το οποίο εκφράζονταν αντιρρήσεις για την κατασκευή του αγωγού East Med, ήρθε αυτή την εβδομάδα η είδηση ότι η κοινοπραξία Total – ExxonMobil – ΕΛΠΕ στην οποία έχουν παραχωρηθεί τα δύο θαλάσσια οικόπεδα νοτίως και δυτικά της Κρήτης, ενημέρωσε την Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων ότι δεν θα προχωρήσει φέτος στη διενέργεια σεισμικών ερευνών.

ΥΕΘΑ/ΓΕΕΘΑ

Την Τετάρτη 12 και Πέμπτη 13 Ιανουαρίου ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Ν. Χαρδαλιάς πραγματοποίησε κύκλο επισκέψεων σε Σχηματισμούς, Υπηρεσίες και Μονάδες του Στρατού Ξηράς και της Πολεμικής Αεροπορίας στις Περιφέρειες της Κεντρικής Μακεδονίας και της Θεσσαλίας. Στις 12 Ιανουαρίου ο κ. Χαρδαλιάς, επισκέφθηκε το Στρατηγείο του Γ΄ Σώματος Στρατού/NATO Rapid Deployable Corps-Greece (Γ΄ ΣΣ/NRDC-GR), τις έδρες των 113 Πτέρυγας Μάχης (ΠΜ), Ανωτάτης Διακλαδικής Σχολής Πολέμου (ΑΔΙΣΠΟ), Σχολής Πολέμου Στρατού Ξηράς (ΣΠΣΞ), καθώς και το 424 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Εκπαίδευσης (ΓΣΝΕ). Στις 13 Ιανουαρίου επισκέφθηκε τις έδρες των 350 ΠΚΒ στην ΑΒ «ΣΕΔΕΣ», της 71ης Α/Μ Ταξιαρχίας στη Νέα Σάντα, της 1ης Ταξιαρχίας Καταδρομών-Αλεξιπτωτιστών και του ΚΕΑΠ στη Ρεντίνα, της 111 ΠΜ στη Ν. Αγχίαλο Μαγνησίας και της 32ης Ταξιαρχίας Πεζοναυτών στη Ν. Ιωνία Μαγνησίας.  Επισκέφθηκε επίσης, τους χώρους φιλοξενίας των αμερικανικών δυνάμεων της 101st Combat Aviation Brigade στο στρατόπεδο «Συνταγματάρχη Γεωργούλα».

Στρατός Ξηράς

Το διήμερο 11 και 12 Ιανουαρίου 2022, Μονάδες του Δ΄ Σώματος Στρατού διεξήγαγαν επιχειρησιακή εκπαίδευση σε χιονοσκεπή εδάφη και υπό συνθήκες δριμέος ψύχους, εκμεταλλευόμενες τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν στην περιοχή. Η επιχειρησιακή εκπαίδευση περιελάμβανε, μεταξύ άλλων, τακτικές ασκήσεις επιπέδου Μηχανοκίνητης Διμοιρίας, Ουλαμού Μέσων Αρμάτων και Ουλαμού Πυροβολικού.

Πολεμικό Ναυτικό

Στις 13 Ιανουαρίου, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της άτυπης συναντήσεως των υπουργών Αμύνης της Ε.Ε. την προηγούμενη ημέρα στη Βρέστη, ο υπουργός Εθνικής Αμύνης Ν. Παναγιωτόπουλος και η Γαλλίδα ομόλογός του Φ. Παρλύ πραγματοποίησαν επίσκεψη στα ναυπηγεία του Ομίλου “Naval Group” στη Λωριάν της Γαλλίας, όπου θα ναυπηγηθούν οι φρεγάτες FDI HNBelh@rra” που θα προμηθευτεί το Πολεμικό Ναυτικό. Τους υπουργούς υπεδέχθη ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου P. Pommellet, ο οποίος τους ξενάγησε στις εγκαταστάσεις των ναυπηγείων και τους ενημέρωσε για τις δραστηριότητες και τις δυνατότητές τους. Στο πλαίσιο της ομιλίας του ο ΥΕΘΑ δήλωσε ότι οι κορβέτες Gowind είναι μια “πολύ ενδιαφέρουσα επιλογή” για το ελληνικό πρόγραμμα κορβετών.

Την Τρίτη 11 Ιανουαρίου 2022, στο πλαίσιο τακτικού προληπτικού ελέγχου ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού Αντιναύαρχος Σ. Πετράκης ΠΝ ευρέθη θετικός στη λοίμωξη SARS-CoV-2. Ο Αρχηγός ΓΕΝ έχει λάβει και τις τρεις δόσεις του εμβολίου κατά της COVID-19, ενώ παρουσιάζει ήπια συμπτωματολογία.

Πολεμική Αεροπορία

Την προσεχή Τετάρτη 19 Ιανουαρίου αναμένεται η άφιξη της πρώτης εξάδας ελληνικών Rafale F3R στην Ελλάδα. Σύμφωνα με το πρόγραμμα, τα αεροσκάφη θα πραγματοποιήσουν στις 12:15 διέλευση πάνω από την Ακρόπολη και θα ακολουθήσει προσγείωση στην 114 Πτέρυγα Μάχης/Αεροπορική Βάση Τανάγρας παρουσία του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη. Όπως έχει επανειλημμένα δηλωθεί, τα αεροσκάφη θα είναι επιχειρησιακά διαθέσιμα αμέσως με την άφιξή τους στην Ελλάδα. Σημειώνεται ότι την Παρασκευή 14 Ιανουαρίου επισκέφθηκε την Τανάγρα ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Ν. Χαρδαλιάς, συνοδευόμενος από τον Α/ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Κ. Φλώρο και τον Α/ΓΕΑ Αντιπτέραρχο (Ι) Γ. Μπλιούμη, και ενημερώθηκε για την 114 ΠΜ, καθώς και για τις εργασίες που έχουν πραγματοποιηθεί για την άφιξη των Rafale F3R, στις 19 Ιανουαρίου 2022. Επίσης, επισκέφθηκε το υπόστεγο των αεροσκαφών ετοιμότητας (READINESS) MIRAGE 2000-5, όπου συνομίλησε με ιπτάμενο και τεχνικό προσωπικό, ενώ είχε την ευκαιρία να δει τους νέους χώρους εργασίας των Rafale.

Στις 12 Ιανουαρίου ανακοινώθηκε η έγκριση της Υπηρεσίας Αμυντικής Συνεργασίας και Ασφάλειας (DSCA) του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ για έγκριση υπηρεσιών και υλικών συντήρησης εργοστασιακού επιπέδου των αεροκινητήρων F100-PW-229 των μαχητικών αεροσκαφών F-16 Block52+/Adv. της Πολεμικής Αεροπορίας, εκτιμώμενου κόστους 233 εκ. Ευρώ που θα καλυφθούν με πιστώσεις FMS.

Παράλληλα συνεχίζεται το πρόγραμμα αναβάθμισης των συγκεκριμένων F-16 σε Viper στην ΕΑΒ. Σε ανακοίνωση της εταιρίας για την επίσκεψη ΥΦΕΘΑ και Α/ΓΕΕΘΑ στις εγκαταστάσεις της στις 14 Ιανουαρίου, αναφέρεται ότι μέχρι σήμερα έχουν εισαχθεί στις εγκαταστάσεις της 9 αεροσκάφη προς αναβάθμιση. Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, το ανθρώπινο δυναμικό της εταιρίας ενισχύθηκε το 2021 με 420 εργαζομένους και το 2022 προγραμματίζονται επιπλέον 350 προσλήψεις, επιταχύνεται η εκτέλεση όλων των προγραμμάτων που έχει αναλάβει η εταιρεία και έχει ξεκινήσει η ανάπτυξη Μη Επανδρωµένων Εναέριων Οχηµάτων με χρηματοδότηση του υπουργείου Οικονομικών, ενώ σε συνεργασία με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης εισέρχεται και στο χώρο των δορυφορικών συστηµάτων.

Μειωμένη ποσοτικά, αλλά στα ίδια επίπεδα προκλητικότητας, ήταν η παραβατική δραστηριότητα της τουρκικής αεροπορίας την τελευταία εβδομάδα, καθώς σημειώθηκαν 53 παραβιάσεις του ελληνικού εναερίου χώρου (έναντι 100 την προηγούμενη εβδομάδα) με 3 εμπλοκές με ελληνικά αεροσκάφη αναχαίτισης (όπως και την προηγούμενη εβδομάδα) και 5 υπερπτήσεις ελληνικών εδαφών (όπως και την προηγούμενη εβδομάδα). Αξίζει να σημειωθεί ότι 26 από τις παραβιάσεις και 3 από τις υπερπτήσεις σημειώθηκαν το Σάββατο 15 Ιανουαρίου, γεγονός ασυνήθιστο.

Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή

Στις 10 Ιανουαρίου έφτασε στην Πάτρα το 4ο παράκτιο περιπολικό τύπου P355GR του Λιμενικού Σώματος, που ονομάστηκε “Αρχικελευστής ΛΣ Τατσάκης Σωτήριος” (ΛΣ930). Με την παράδοση του 4ου σκάφους ολοκληρώνεται η παραγγελία, αλλά βρίσκεται σε εξέλιξη νέος διαγωνισμός για 2+2 ακόμη περιπολικά σκάφη, όμοιων επιδόσεων.

Κύπρος

Στις 14 Ιανουαρίου η Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Ν. Πηλείδου επισκέφθηκε το πλοίο – γεωτρύπανο «Stena Forth», όπου ενημερώθηκε για την πρόοδο των εργασιών της γεώτρησης αξιολόγησης «Γλαύκος-2», στο Τεμάχιο 10 της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας. Στην επίσκεψη στο γεωτρύπανο, μαζί με την υπουργό, συμμετείχαν, επίσης, η Πρέσβης των ΗΠΑ στην Κύπρο J. Garber, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Ενέργειας Μ. Παναγίδης και ο Διευθύνων Σύμβουλος της ExxonMobil Cyprus Β. Θεοδοσίου. Σε δηλώσεις της η κ. Πηλείδου ανέφερε ότι η συνεργασία με την κοινοπραξία των ExxonMobil και Qatar Energy είναι εξαιρετική, οι εργασίες προχωρούν απρόσκοπτα και αναμένεται να ολοκληρωθούν εντός του Μαρτίου 2022. Υπενθυμίζεται ότι η αρχική γεώτρηση στο κοίτασμα ‘Γλαύκος’, είχε δείξει εξαιρετικής ποιότητας υδρογονάνθρακες σε ποσότητα περί τα 5 με 8 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια.

Χθες Σάββατο 15 Ιανουαρίου, η Τουρκία προέβη σε παρενόχληση του ερευνητικού σκάφους Nautical Geo εντός της κυπριακής ΑΟΖ Συγκεκριμένα, τουρκική φρεγάτα πλησίασε το ερευνητικό και δια ασυρμάτου του ζήτησε να αποχωρήσει από την περιοχή και να μην πραγματοποιήσει τις προγραμματισμένες έρευνες με τον ισχυρισμό ότι πρόκειται περί τουρκικής υφαλοκρηπίδας. Οι κυπριακές Αρχές είχαν εκδώσει την Πέμπτη NAVTEX για πραγματοποίηση ερευνών από το Nautical Geo σε περιοχή της οροθετημένης κυπριακής ΑΟΖ που κάλυπτε τμήματα των Οικοπέδων 1, 6 και 7. Η Τουρκία είχε απαντήσει με δική της NAVTEX δηλώνοντας ότι η περιοχή ανήκει στην τουρκική υφαλοκρηπίδα και ότι στην ίδια περιοχή την αρμοδιότητα για έκδοση NAVTEX έχει ο σταθμός της Αττάλειας.

Ανατολικός Παρατηρητής

Στις 14 Ιανουαρίου παρελήφθη από το Τουρκικό Ναυτικό το πλοίο συλλογής πληροφοριών UFUK, εγχώριας ναυπήγησης και εξοπλισμένο με πλειάδα συστημάτων υποκλοπής και παρεμβολών.

Στις 12 Ιανουαρίου η Εκτελεστική Επιτροπή Αμυντικής Βιομηχανίας (SSIK) της Τουρκίας αποφάσισε την έναρξη σταδίου αρχικής παραγωγής του εκπαιδευτικού και ελαφρού επιθετικού αεροσκάφους HÜRJET, το οποίο αναμένεται να πραγματοποιήσει την παρθενική του πτήση το 2023.

Στις 11 Ιανουαρίου η ΤΑΙ ανακοίνωσε διάρκεια συνεχόμενης πτήσης 30 ωρών και 30 λεπτών από ΜΕΑ ΑΝΚΑ χωρίς όμως να αναφερθούν λεπτομέρειες για τον κινητήρα, το προφίλ πτήσης και την διαμόρφωση εξωτερικού φορτίου.

Στις 10 Ιανουαρίου ο διευθύνων σύμβουλος της BMC Akgün Altuğ επιβεβαίωσε την πώληση της έκτασης στην περιοχή Karasu στην επαρχία Σαγγάριου και συνακόλουθα την ματαίωση της σχεδιαζόμενης επένδυσης για νέα εργοστασιακή μονάδα παραγωγής του άρματος μάχης Altay και τεθωρακισμένων οχημάτων, για την οποία είχαν ήδη δαπανηθεί 100 εκατ. ΤΛ. Η παραθαλάσσια έκταση που εκχωρήθηκε από την τουρκική κυβέρνηση με αμφιλεγόμενο τρόπο στην εταιρεία BMC κρίθηκε μεταξύ άλλων ακατάλληλη λόγω σαθρού εδάφους.