Ανασκόπηση εβδομάδας #251

0
7124

Φίλες και φίλοι, Καλή Χρονιά! Για το 2022 ευχόμαστε υγεία και ευτυχία σε σας και τις οικογένειές σας. Ευχόμαστε επίσης να συνεχιστούν εντατικά οι προσπάθειες ανάταξης των Ενόπλων Δυνάμεων και ενίσχυσης της Εθνικής Άμυνας, με πρώτη την άφιξη των 6 πρώτων ελληνικών Ραφάλ, στην οποία αφιερώνεται δικαιωματικά η φωτογραφία της εβδομάδας…

Οι ειδήσεις της εορταστικής εβδομάδας, λίγες αλλά όχι ασήμαντες:

Πολεμικό Ναυτικό

Τη Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου 2021, παρουσία του υπουργού Εθνικής Άμυνας Ν. Παναγιωτόπουλου, υπογράφηκε σύμβαση για τη μεταβίβαση με δωρεά, δύο (2) νέων πλήρων συστημάτων παραγωγής αέρα υψηλής πίεσης, όμοια με εκείνα που βρίσκονται εγκατεστημένα στις φρεγάτες του Πολεμικού Ναυτικού, μεταξύ του Αρχηγού ΓΕΝ Αντιναυάρχου Σ. Πετράκη ΠΝ και του Προέδρου του Ιδρύματος «Αικατερίνη Λασκαρίδη» και Υποναυάρχου επί τιμή Π. Λασκαρίδη. Κατά την τελετή υπογραφής, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας εξέφρασε τις θερμές ευχαριστίες του προς τον κ. Λασκαρίδη, η ευγενική δωρεά του οποίου θα συμβάλει στον εκσυγχρονισμό κρίσιμων συστημάτων της προωστήριας εγκατάστασης των φρεγατών τύπου «S». Παρόντες στην τελετή υπογραφής ήταν o υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Ν. Χαρδαλιάς και ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κ. Φλώρος. Υπενθυμίζεται ότι ο εφοπλιστής Π. Λασκαρίδης έχει ήδη προσφέρει μεγάλες υπηρεσίες στο Πολεμικό Ναυτικό και το Έθνος, δωρίζοντας μεταξύ άλλων νέα ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη για τις φρεγάτες τύπου “S”, τρία Πλοία Γενικής Υποστήριξης (ΠΓΥ “ΑΤΛΑΣ Ι”, “ΗΡΑΚΛΗΣ” και “ΑΙΑΣ”) κ.ά.

Στις 30 Δεκεμβρίου κατέπλευσε στη Σούδα το αεροπλανοφόρο USS Harry S. Truman (CVN 75), για προγραμματισμένη επίσκεψη.

Πολεμική Αεροπορία

Η ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ ανακοίνωσε την υπογραφή σύμβασης με την εταιρεία Environmental Chemical Corp. (ECC) για την ανάληψη του έργου «Κατασκευή υπόστεγων πολλαπλής χρήσης και βελτιώσεις τροχιοδρόμων στην Αεροπορική Βάση Λάρισας», συνολικού ποσού €19.520.000 που είχε ανατεθεί στην ECC από το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας (NAVFAC). Το έργο αφορά στη βελτίωση των εγκαταστάσεων της Αεροπορικής Βάσης της Λάρισας και το αντικείμενό του αποτελείται από την κατασκευή δύο (2) υπόστεγων συντήρησης μεγάλης έκτασης (LAMs), ενός (1) κτιρίου συντήρησης αεροσκαφών, ενός (1) κτιρίου εγκαταστάσεων, την επέκταση των διαδρόμων τροχοδρόμησης, την κατασκευή χώρου στάθμευσης αεροσκαφών και την κατασκευή θέσεων στάθμευσης οχημάτων. Επίσης περιλαμβάνεται η ανακατασκευή των οδοστρωμάτων τμήματος των διαδρόμων τροχοδρόμησης, η κατασκευή βοηθητικού χώρου στάθμευσης αεροσκαφών και η εγκατάσταση εξοπλισμού. Η διάρκεια του έργου προβλέπεται 12 μήνες και αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη του 2022.

Μειωμένη ήταν η παραβατική δραστηριότητα της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας την τελευταία εβδομάδα του 2021, καθώς σημειώθηκαν 12 παραβιάσεις του ελληνικού εναερίου χώρου (έναντι 113 την προηγούμενη εβδομάδα) και 4 εμπλοκές με ελληνικά αεροσκάφη αναχαίτισης (όπως και την προηγούμενη εβδομάδα), χωρίς καμία υπέρπτηση ελληνικού εδάφους (έναντι 2 την προηγούμενη εβδομάδα).

Ανατολικός Παρατηρητής

H SSB ανακοίνωσε την παράδοση του συστήματος Ηλεκτρονικού Πολέμου ILGAR στον Τουρκικό Στρατό που θεωρείται εξέλιξη του MILKAR-3A3 (παρεμβολέας V/UHF) της Αselsan. Σε σχετικό βίντεο εμφανίζονται 4 οχήματα του συστήματος, εκ των οποίων 1 βαμμένο σε παραλλαγή ημιερήμου.