Ανασκόπηση εβδομάδας #219

0
18851

Ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας συναντήθηκε σήμερα στο Κάιρο με τον Αιγύπτιο ομόλογό του S. Shoukry και συζήτησαν τις διμερείς σχέσεις και τις πρόσφατες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Η συνάντηση αυτή έρχεται σε συνέχεια της γνωστής συνάντησής του με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Μ. Τσαβούσογλου στις 15 Απριλίου (αναλυτικότερα για αυτήν παρακάτω) και με τους υπουργούς Εξωτερικών της Κύπρου, του Ισραήλ και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στις 16 Απριλίου στην Πάφο.

ΥΕΘΑ/ΓΕΕΘΑ

Την Παρασκευή 16 Απριλίου 2021, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κ. Φλώρος παραβρέθηκε στην τελετή παράδοσης του σύγχρονου στεγάστρου του αναβαθμισμένου κολυμβητηρίου μάχης στο Στρατόπεδο «ΥΠΟΣΤΡΑΤΗΓΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΚΑΛΛΙΝΣΚΗ», στη Νέα Πέραμο Αττικής. Το μεταλλικό στέγαστρο αποτελεί καινοτόμο σχεδίαση και κατασκευή της Μονάδας Μελετών και Κατασκευών του ΓΕΕΘΑ (ΓΕΕΘΑ/ΜΟΜΚΑ), η οποία μεταξύ άλλων επιτρέπει την ανάπτυξη συστοιχίας υβριδικών πάνελ (θέρμανσης νερού και φωτοβολταϊκών στοιχείων), ώστε η θέρμανση του κολυμβητηρίου με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, να συνεισφέρει στην απόσβεση του κόστους κατασκευής του. Με την εν λόγω κατασκευή αναβαθμίζεται η εκπαίδευση των Μονάδων Ειδικών Επιχειρήσεων, το προσωπικό των οποίων θα εκπαιδεύεται υπό ρεαλιστικές συνθήκες, καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους ανεξαρτήτως καιρικών συνθηκών.

Στις 13 Απριλίου ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Α. Στεφανής επισκέφθηκε το εργοστάσιο των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (ΕΑΣ) Α.Β.Ε.Ε. (ΕΒΟ – ΠΥΡΚΑΛ), στο Αίγιο, και πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο των ΕΑΣ Ν. Κωστόπουλο, τον Διευθυντή Γ. Μαντζαβίνο και εκπροσώπους του Διοικητικού Συμβουλίου Εργαζομένων, όπου συζητήθηκε μεταξύ άλλων το θέμα της παραγωγής νέου εθνικού οπλισμού. Στις συζητήσεις συμμετείχαν επίσης οι Βουλευτές του Νομού Αχαΐας Α. Κατσανιώτης, Ι. Φωτήλας, Χ. Αλεξοπούλου και εκπρόσωπος του Βουλευτή Ά. Τσιγκρή, ενώ στη συνέχεια ο ΥΦΕΘΑ συναντήθηκε με τον Δήμαρχο Αιγιαλείας Δ. Καλογερόπουλο. Τόσο η συμμετοχή πολιτικών παραγόντων στις συσκέψεις όσο και η ανακοίνωση του ΥΕΘΑ που συνδέει την “επικείμενη παραγωγή του Εθνικού Οπλισμού από τα ΕΑΣ Αιγίου”, με τη “συμβολή και της Εθνικής Άμυνας στην ανάπτυξη της χώρας” και την “ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής της Αιγιαλείας” προϊδεάζουν αρνητικά σε σχέση με τα κριτήρια που οδηγούν το ΥΕΘΑ στην ανάθεση του συγκεκριμένου προγράμματος. Η ανάγκη στήριξης των ΕΑΣ και της τοπικής οικονομίας είναι κατανοητή, αλλά εάν ισχύουν οι δημοσιογραφικές πληροφορίες ότι ο προϋπολογισμός για το πρόγραμμα νέου τυφεκίου είναι 400 εκατ. ευρώ για παραγωγή 100.000 τεμαχίων, θα πρόκειται για πρόγραμμα υπερκοστολογημένο (η τιμή μονάδος 4.000 Ευρώ/τυφέκιο είναι τουλάχιστον διπλάσια της αγοράς) και εν τέλει περιττό αν αφορά τυφέκιο 7,62 χιλ, δεδομένου ότι ο ΕΣ διαθέτει υπερεπαρκή G3, αχρησιμοποίητα ή πάντως σε καλή κατάσταση. Η ανάγκη στήριξης των ΕΑΣ και της τοπικής οικονομίας θα μπορούσε να ικανοποιηθεί με την ανάθεση πιο χρήσιμων προγραμμάτων, όπως ένα πρόγραμμα αναβάθμισης των G3 ή η παραγωγή μεγάλης ποσότητας σύγχρονων κρανών για να καλυφθεί μια πραγματική, ζωτική και χρόνια ανάγκη του ΕΣ.

Την Τρίτη 13 και την Τετάρτη 14 Απριλίου 2021, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος πραγματοποίησε επισκέψεις σε Μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων στην Περιοχή Ευθύνης της 8ης Μηχανοποιημένης Ταξιαρχίας Πεζικού «VIII ΜΠ ΗΠΕΙΡΟΥ», στα Ιωάννινα και στις Διαποντίους Νήσους. Επίσης επισκέφθηκε την Αεροπορική Βάση στο Άκτιο και την 117 Πτέρυγα Μάχης (ΠΜ) στην Ανδραβίδα, η οποία αποτελεί την βάση των αεροπορικών δυνάμεων που συμμετέχουν στην Πολυεθνική Διακλαδική Άσκηση Μεσαίας Κλίμακας ΗΝΙΟΧΟΣ 21. Συγκεκριμένα ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ επισκέφθηκε το Στρατηγείο της VIII ΜΠ ΗΠΕΙΡΟΥ και το Επιτηρητικό Φυλάκιο ΜΟΛΥΒΔΟΣΚΕΠΑΣΤΟΥ. Κατά την παραμονή του στους Οθωνούς των Διαποντίων Νήσων μετέβη στο αγροτικό ιατρείο της περιοχής που στελεχώνεται από οπλίτη θητείας ιατρό, και επισκέφθηκε το οίκημα στο οποίο θα εγκατασταθεί το Επιτηρητικό Φυλάκιο μονίμου επανδρώσεως, καθώς και το Τμήμα Καταδρομών που εδρεύει στη νήσο εξαίροντας την σημασία της εκεί παρουσίας τους.

Στρατός Ξηράς

Στις 14 Απριλίου κατακυρώθηκε ο διαγωνισμός για 41 Ταχύπλοα Σκάφη Μεταφοράς Προσωπικού για τις δυνάμεις Αμφιβίων Καταδρομών. Το σκάφος που επελέγη είναι το Munin S1200, δανικής σχεδίασης, με ταχύτητα άνω των 65 κόμβων και ικανότητα μεταφοράς 14 Αμφιβίων Καταδρομέων. Τα σκάφη θα κατασκευαστούν στην Ελλάδα (Θήβα) από την εταιρία VIKING NORSAFE LIFE–SAVING EQUIPMENT HELLAS και θα παραδοθούν σε βάθος επταετίας.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του doureios.com, ο Ελληνικός Στρατός παρέλαβε 32 Συστήματα μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών ATLAS 204 (Class I κατά ΝΑΤΟ), σχεδίασης και κατασκευής της ελληνικής εταιρείας ALTUS. Το σύστημα έχει μέγιστη εμβέλεια 15 km και φέρει ηλεκτροπτικό/υπέρυθρο (EO/IR) αισθητήρα.

Το Σάββατο 10 Απριλίου 2021, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, Αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης, επισκέφθηκε το 308 Προκεχωρημένο Εργοστάσιο Βάσεως (308 ΠΕΒ), την 873 Αποθήκη Καυσίμων (873 ΑΚ) και το Συγκρότημα Στρατηγικών Μεταφορών στην Χαλκηδόνα Θεσσαλονίκης.

Στις 12 Απριλίου η Ειδική Διαρκής Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων & Συμβάσεων της Βουλής ενέκρινε, πέραν της προαναφερθείσας απόκτησης 41 ταχυπλόων για τις ανάγκες των Αμφιβίων Καταδρομών, την υποστήριξη Οπλικών Συστημάτων του Στρατού Ξηράς μέσω της υπηρεσίας NSPA του ΝΑΤΟ για τα έτη 2019-2021, ύψους 35 εκατ. €. Επιπλέον, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, συζητήθηκε η επικείμενη απόκτηση βλημάτων Spike NLOS από το Ισραήλ, τόσο στη χερσαία όσο και στην αεροεκτοξευόμενη έκδοση για τα επιθετικά ελικόπτερα AH-64 Apache.

Πολεμικό Ναυτικό

Συνωστισμός ξένων αποστολών αυτή την εβδομάδα για το πρόγραμμα των νέων φρεγατών του ΠΝ, καθώς ο υπουργός Εθνικής Αμύνης Ν. Παναγιωτόπουλος δέχθηκε στις 12 Απριλίου τον υπουργό Αμυντικών Εξοπλισμών της Μ. Βρετανίας Jeremy Quin, στις 14 Απριλίου τον πρέσβη της Γερμανίας Ernst Reichel και στις 16 Απριλίου την πρέσβη της Ολλανδίας Stella Ronner. Πέρα από τις επιμέρους πληροφορίες που διαρρέουν για το περιεχόμενο κάθε πρότασης (και δεν είναι πάντα ακριβείς), την εβδομάδα που πέρασε επιβεβαιώθηκε η ύπαρξη 8ης πρότασης από την αμερικανική εταιρία Gibbs & Coxx που περιγράφεται ως “mini-Burke”. Τα ακριβή χαρακτηριστικά της σχεδίασης δεν είναι σαφή, αλλά υπενθυμίζουμε ότι η Gibbs & Coxx συμμετείχε σε συνεργασία με τη Lockheed Martin στο διαγωνισμό για πρόγραμμα Air Warfare Destroyer (AWD) της Αυστραλίας, όπου τελικώς επελέγη η σχεδίαση F-100 της Navantia.

Στις 12 Απριλίου η Ειδική Διαρκής Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων & Συμβάσεων της Βουλής ενέκρινε, πέραν της γνωστής άσκησης του δικαιώματος προαιρέσεως για 3 ελικόπτερα ΜΗ-60R, την ανταλλαγή μέρους συστημάτων NSSM (NATO Sea Sparrow Missile) με συστήματα Διεύθυνσης Βολής κατευθυνομένων βλημάτων επιφανείας – επιφανείας Harpoon, που θα εγκατασταθούν στις ΤΠΚ ΚΑΒΑΛΟΥΔΗΣ (Ρ24) και ΣΙΜΙΤΖΟΠΟΥΛΟΣ (Ρ28) που είναι οι τελευταίες που φέρουν βλήματα Penguin Mk2 Mod3, ώστε να αντικατασταθούν αυτά από Harpoon.

Πολεμική Αεροπορία

Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας “Πρώτο Θέμα”, η ελληνική πολιτική ηγεσία προσανατολίζεται στην αγορά 6 πρόσθετων μαχητικών Ραφάλ, κόστους περίπου 800 εκ. Ευρώ, ώστε ο συνολικός αριθμός τους να ανέλθει σε 24. Προφανώς μια τέτοια εξέλιξη θα ήταν ευπρόσδεκτη, αλλά θα ήταν προτιμότερο να στοχεύσει η Ελλάδα απευθείας στη συμπλήρωση του αναγκαίου αριθμού για τη συμπλήρωση 2 μοιρών Ραφάλ (36 αεροσκαφών), διότι οι αποσπασματικές αγορές θα αυξήσουν τελικά το συνολικό κόστος. Ιδανικά θα μπορούσε να συμβεί με μια δεύτερη συμφωνία απόκτησης 6 νέων + 12 μεταχειρισμένων αεροσκαφών, ιδίως εάν η Κροατία δεν δεχθεί τελικά τα 12 μεταχειρισμένα Ραφάλ που της προσφέρονται από τη Γαλλία και αυτά διατεθούν στην Ελλάδα.

Συνεχίζεται στην Ανδραβίδα η πολυεθνική άσκηση “Ηνίοχος 2021”, με πολύ ενδιαφέροντα σενάρια να εκτελούνται μέρα και νύχτα από όλες τις ελληνικές μοίρες και τις ξένες αποστολές. Στις 15 Απριλίου επισκέφθηκε την 117 Πτέρυγα Μάχης ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κ. Φλώρος, ο οποίος ενημερώθηκε από τους αρμόδιους επιτελείς για την εξέλιξη της άσκησης. Σε σύντομο χαιρετισμό που απηύθυνε σε Έλληνες και ξένους ασκούμενους αναφέρθηκε στον συνεχώς αυξανόμενο αριθμό των συμμετεχουσών χωρών, τονίζοντας ότι συνιστά την έμπρακτη επιβεβαίωση της αξίας και του εκπαιδευτικού οφέλους του ΗΝΙΟΧΟΥ.

Την Τρίτη 13 Απριλίου 2021, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας (ΓΕΑ), Αντιπτέραρχος (Ι) Γεώργιος Μπλιούμης, επισκέφθηκε, στο πλαίσιο της Άσκησης «Ηνίοχος 2021», την 116 Πτέρυγα Μάχης (116ΠΜ), στην Αεροπορική Βάση Αράξου, όπου τον υποδέχθηκε ο Διοικητής της Μονάδας, Ταξίαρχος (Ι) Παναγιώτης Γεωργακόπουλος. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του ο Αρχηγός συμμετείχε σε νυχτερινή πτήση σχηματισμού δύο (2) αεροσκαφών F-16 Block 52+ Advanced με NVGs της 336 Μοίρας, σε αποστολή προστασίας στόχων εναντίον Composite Air Operations (COMAO) εχθρικής απεικόνισης.

Στις 16 Απριλίου υπεγράφη από τον Γενικό Διευθυντή της ΓΔΑΕΕ, αντιπτέραρχο ε.α. Θ. Λάγιο και τoν Διευθυντή Διεθνούς Αμυντικής Συνεργασίας του Υπουργείου Άμυνας του Ισραήλ (SIBAT), ταξίαρχο ε.α. Yair Kulas, η αμυντική διακρατική συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και του Ισραήλ για τη δημιουργία Διεθνούς Εκπαιδευτικού Κέντρου Πτήσεων στην 120 Πτέρυγα Εκπαιδεύσεως Αέρος, στην Καλαμάτα. Η συμφωνία, συνολικής αξίας 1,375 δις Ευρώ, δίνει λύση στο πρόβλημα της εκπαιδεύσεως των Ικάρων της ΠΑ με ικανοποιητική επάρκεια ωρών πτήσεως και υπερσύγχρονων εκπαιδευτικών μέσων, ενώ παράλληλα ενδυναμώνει ουσιαστικά τη στρατηγική συνεργασία Ελλάδος και Ισραήλ. Η συμφωνία περιλαμβάνει την παροχή εκπαίδευσης για 22 χρόνια με 10 δικινητήρια αεριωθούμενα αεροσκάφη Μ346, και 25 από τα ελικοφόρα T-6A Texan II που θα αναβαθμιστούν, καθώς και με εξομοιωτές πτήσεων και υπηρεσίες εκπαίδευσης και υποστήριξης.

Στις 14 Απριλίου έφτασαν στην 112 ΠΜ τα 2 αεροσκάφη Beechcraft King Air 350C (s/n 403 και 404) που αποτελούν δωρεά του Ιδρύματος “Σταύρος Νιάρχος” και θα επιχειρούν με πληρώματα της ΠΑ επ’ ωφελεία του ΕΚΑΒ. Είχε προηγηθεί στις 3 Μαρτίου η άφιξη του ζεύγους ελικοπτέρων AW109 Trekker, που επίσης αγοράστηκαν από το ΙΣΝ. Η εκπαίδευση του ιπτάμενου-τεχνικού προσωπικού της ΠΑ θα ολοκληρωθεί εντός τριμήνου.

Στα επίπεδα της προηγούμενης εβδομάδας κινήθηκε η παραβατική δραστηριότητα της τουρκικής αεροπορίας την εβδομάδα που πέρασε, καθώς σημειώθηκαν 46 παραβιάσεις του ελληνικού εναερίου χώρου (έναντι 40 την προηγούμενη εβδομάδα) με 2 εμπλοκές με ελληνικά αεροσκάφη αναχαίτισης (έναντι 1 την προηγούμενη εβδομάδα) και καμία υπέρπτηση ελληνικού εδάφους (έναντι 2 την προηγούμενη εβδομάδα).

Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή

Στις 15 Απριλίου έγινε η τελετή ένταξης των Περιπολικών Πλοίων ΜΑΡΙΝΟΣ ΖΑΜΠΑΤΗΣ (ΛΣ900) και ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΩΤΟΥΛΑΣ (ΛΣ910) στο Λιμενικό Σώμα-Ελληνική Ακτοφυλακή, παρουσία του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη. Τα πλοία είναι τύπου CNV P355GR ιταλικής κατασκευής και φέρουν δύο τηλεχειριζόμενους σταθμούς ελαφρών όπλων (LRCWS) και προηγμένα συστήματα επιτήρησης–παρακολούθησης. Το 3ο πλοίο του τύπου αναμένεται να παραδοθεί στο τέλος Μαΐου και το 4ο στο τέλος Νοεμβρίου.

Κύπρος

Στις 16 και 17 Απριλίου πραγματοποιήθηκε συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Κύπρου, της Ελλάδας, του Ισραήλ, Γκάμπι Ασκενάζι, και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (μέσω τηλεδιάσκεψης, εκπροσωπηθέντος στη στη συνάντηση από τον διπλωματικό σύμβουλο του προέδρου των ΗΑΕ). Ήταν η πρώτη κοινή συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των τεσσάρων χωρών, η οποία κατέστη δυνατή μετά την πρόσφατη ομαλοποίηση των σχέσεων μεταξύ Ισραήλ και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Στο πλαίσιο της επιχειρησιακής εκπαίδευσης των Μονάδων της Διοίκησης Πυροβολικού του ΓΕΕΦ, πραγματοποιήθηκε άσκηση ταχείας ανάπτυξης Πυροβολαρχίας 155 χιλ TRG-1. Κατά τη διάρκειά της άσκησης εξετάστηκαν όλα τα σενάρια της τακτικής και τεχνικής διεύθυνσης του πυρός καθώς και οι διαδικασίες διοικητικής μέριμνας στο πλαίσιο της Μοίρας.

Στις 14 Απριλίου πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά νοτιοδυτικά της Κύπρου, στο πλαίσιο εφαρμογής του «Προγράμματος Αμυντικής Στρατιωτικής Συνεργασίας» μεταξύ Κύπρου και Αιγύπτου, αεροναυτική άσκηση μικρής κλίμακας με την κωδική ονομασία «CYP/EGY-01/2021». Στην άσκηση η Εθνική Φρουρά έλαβε μέρος με το ΠΑΘ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ και Ελικόπτερο (Ε/Π) AW-139, ενώ από την πλευρά του Αιγυπτιακού ΠΝ, συμμετείχε η κορβέτα ENS «SAGM SHABAB MISR» 1000, κλάσης Pohang. Εκτελέστηκαν πυρά επιφανείας με οπλισμό διαφόρων διαμετρημάτων των πολεμικών πλοίων, σχηματισμοί, τακτικές κινήσεις και προχωρητικοί ελιγμοί, ασκήσεις επικοινωνιών, καθώς και σενάριο αεροναυτικής συνεργασίας, μεταξύ του κυπριακού Ε/Π AW-139 και της αιγυπτιακής Κ/Β ENS «SAGM SHABAB MISR» εξετάζοντας σενάρια που περιλάμβαναν μεταξύ άλλων, αεροδιακομιδή (MEDEVAC) από πλοίο που βρίσκεται σε ανοιχτή θάλασσα.

 

Ανατολικός Παρατηρητής

“Σκάνδαλο” χαρακτήρισαν τα περισσότερα τουρκικά ΜΜΕ τις δηλώσεις του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Ν. Δένδια μετά τη συνάντησή του με τον Τούρκο ομόλογό του Μ. Τσαβούσογλου, ενώ ο υπουργός Εσωτερικών Σ. Σοϊλού κατηγόρησε την Ελλάδα ότι ρίχνει βενζίνη στη θάλασσα για να κάψει μετανάστες (!). Επιπλέον, η Τουρκία εξέδωσε αντι-NAVTEX σε απάντηση ελληνικής NAVTEX που επέτρεπε τη διεξαγωγή ερευνών από το γαλλικό πλοίο L’ATALANTE νοτιοανατολικά της Κρήτης, ζητώντας από το γαλλικό πλοίο να αποχωρήσει. Το γαλλικό πλοίο συνεχίζει προς το παρόν τις έρευνές του.

Από τις 5 ως τις 16 Απριλίου διεξήχθη η διακλαδική άσκηση ANADOLU KARTALI-2021/1 από την 3η Κύρια Αεροπορική Βάση στο Ικόνιο με την συμμετοχή αεροσκαφών F-16C/D, F-4E, CN-235, KC-135R, ΑΣΕΠΕ E-7T, ελικοπτέρων AS532 Cougar της Τουρκικής Αεροπορίας καθώς και μονάδων επιφανείας του Τουρκικού Ναυτικού. Σύμφωνα με το Τ/ΥΠΑΜ, στην άσκηση ANADOLU KARTALI-2021/1 εκτελέστηκαν συνολικά 101 έξοδοι αεροσκαφών F-16, F-4E, E-7T και KC-135R ενώ συμμετείχαν η Φ/Γ GÖKSU (F497) και το ΤΠΚ BORA (P338) του Τουρκικού Ναυτικού. Συγκριτικά, το πτητικό έργο της άσκησης ΗΝΙΟΧΟΣ 2019 ανήλθε σε 863 εξόδους.

Στις 12 Απριλίου ο υπουργός Εξωτερικών του Καναδά ανακοίνωσε ότι η χώρα του ακύρωσε οριστικά τις περίπου 30 άδειες εξαγωγών καναδικού στρατιωτικού υλικού στην Τουρκία που είχαν ανασταλεί από το 2019 λόγω της εισβολής στην Συρία, επηρεάζοντας άμεσα σειρά συστημάτων και προγραμμάτων των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, μεταξύ των οποοίων:
1. Μη Επανδρωμένα Bayraktar TB2 και ΑΝΚΑ (Η/Ο αισθητήρες Wescam CMX-15D της L3 Harris)
2. Α/Φ Global 6000 για το πρόγραμμα παρεμβολέων εξ΄αποστάσεως HAVA SOJ (Bombardier)
3. Αεροκινητήρες PT6A-68 για Α/Φ αρχικής και βασικής εκπαίδευσης Hürkuş (Pratt & Whitney Canada)
4. Σύστημα ASIST για ασφάλιση Ε/Π στο ελικοδρόμιο κορβετών ADA και φρεγατών (Indal Technologies)
5. Αεροκινητήρες PT6A-62 και avionics Cockpit 4000 των Α/Φ βασικής εκπαίδευσης KT-1T (Pratt & Whitney Canada και Esterline CMC Electronics, αντίστοιχα).
6. Αεροκινητήρες PW127M των Α/Φ ναυτικών επιχειρήσεων και μεταφορικών ATR 72 (Pratt & Whitney Canada).