Ανασκόπηση εβδομάδας #218

0
21743

Χθες, 10 Απριλίου 2021, απεβίωσε σε ηλικία 97 ετών ο εφοπλιστής και υποστράτηγος ε.τ. Ιάκωβος Τσούνης, ο οποίος υπήρξε φωτεινό πρότυπο πατριώτη και εθνικού ευεργέτη. Καταγόμενος από γενιά ηρώων του 1821, κατατάχθηκε το 1940 σε ηλικία 16 ετών ως εθελοντής στον Ελληνικό Στρατό πλαστογραφώντας την ηλικία του στην ταυτότητά του και υπηρέτησε στην πρώτη γραμμή του μετώπου κατά τον ελληνοϊταλικό πόλεμο. Αυτοδημιούργητος, ακολούθησε επιτυχημένη πορεία στον εφοπλισμό και προσέφερε πολλές δωρεές στις Ένοπλες Δυνάμεις, μεταξύ των οποίων προσφάτως η προμήθεια 60 ελαστικών λέμβων (7 – 10 ανδρών) για τις Δυνάμεις Ειδικών Επιχειρήσεων και η ανακαίνιση πτερύγων του 401 ΓΣΝΑ και του 417 ΝΙΜΤΣ. Με το θάνατό του κληροδότησε το σύνολο της ακίνητης περιουσίας του στις Ένοπλες Δυνάμεις. Αιωνία του η μνήμη. 

ΥΕΘΑ/ΓΕΕΘΑ

Την Πέμπτη 8 Απριλίου 2021 ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κ. Φλώρος επισκέφθηκε μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων στην ΠΕ της 96 ΑΔΤΕ στη Χίο. Ο Α/ΓΕΕΘΑ επισκέφθηκε το στρατηγείο της 96 ΑΔΤΕ, το στρατόπεδο ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΑΡΧΗ (ΠΖ) ΚΑΤΟΥΝΤΑ ΝΙΚΟΛΑΟΥ, το ΠΠ ΣΤΑΜΟΥ (Ρ287) που ελλιμενίζεται μόνιμα στο λιμένα της Χίου, καθώς και τα Επιτηρητικά Φυλάκια ΠΑΝΑΓΙΑΣ και ΑΓΙΑΣ ΕΛΕΝΗΣ. Τέλος επισκέφθηκε στο αεροδρόμιο Χίου κλιμάκιο του Μη Επανδρωμένου Αεροσκάφους (ΜΕΑ) ΠΗΓΑΣΟΣ καθώς και προσωπικό των ελικοπτέρων SUPER PUMA και UH-1H που έχουν αναπτυχθεί εκεί.

Την Τετάρτη 7 Απριλίου 2021 ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κ. Φλώρος επισκέφθηκε μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων στην ΠΕ της 98 ΑΔΤΕ στη Λέσβο. Ο Α/ΓΕΕΘΑ επισκέφθηκε το στρατηγείο της 98 ΑΔΤΕ, το 2ο ΕΤΕΘ, καθώς και τα Επιτηρητικά Φυλάκια ΜΗΘΥΜΝΑΣ και ΠΡΟΒΟΣΚΙΔΑΣ. Στον λιμένα Μυτιλήνης επισκέφθηκε την κανονιοφόρο ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ, καθώς και τα ΠΑΘ 050 ΑΡΚΟΙ και 060 ΦΟΥΡΝΟΙ και το ΠΛΣ 115 του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, τα πληρώματα των οποίων συνεχάρη για την επιτυχή εκπλήρωση της αποστολής τους. Υπενθυμίζεται ότι στις 2 Απριλίου τα πλωτά του ΛΣ-ΕΛΛΑΚΤ είχαν αποτρέψει την είσοδο 6 βαρκών με συνολικά 300 περίπου λαθρομετανάστες στα ελληνικά χωρικά ύδατα, με αποτέλεσμα τα πλοία της τουρκικής ακτοφυλακής που τις συνόδευαν να περισυλλέξουν εκείνα τους λαθρομετανάστες.

Στρατός Ξηράς

Στις 8 Απριλίου υπεγράφη η 6η τροποποίηση της σύμβασης 034Α/03 για την προμήθεια των ελικοπτέρων ΝΗ90 από τον Γενικό Διευθυντή της ΓΔΑΕΕ αντιπτέραρχο ε.α. Θ. Λάγιο και από εκπρόσωπο της εταιρείας NH Industries. Οι τμηματικές παραδόσεις των 6 τελευταίων ελικοπτέρων θα ξεκινήσουν το επόμενο έτος, ενώ ήδη έχει δρομολογηθεί η αποκατάσταση της διαθεσιμότητας των 14 που έχουν παραδοθεί.

Εντός του Μαΐου θα τεθεί σε λειτουργία το αυτοματοποιημένο σύστημα επιτήρησης των Ελληνοτουρκικών συνόρων, αποτελούμενο από 11 πυλώνες με κάμερες και radar που θα μεταδίδουν σε πραγματικό χρόνο, ημέρα και νύχτα, εικόνα για οτιδήποτε κινείται σε απόσταση 15 χλμ. μέσα στο τουρκικό έδαφος.

Σύμφωνα με στοιχεία της Διεύθυνσης Εθνοφυλακής του ΓΕΣ, τον Σεπτέμβριο του 2020 εν μέσω πανδημίας παρουσιάστηκαν 8.401 Εθνοφύλακες στην εκπαίδευση, αριθμός που αποτελεί ρεκόρ συμμετοχής. Σημαντικό ρόλο στην επιτυχία αυτή έπαιξε η καθιέρωση της παρακολούθησης της συμμετοχής των εθνοφυλάκων στις κυριακάτικες εκπαιδεύσεις και η επιβράβευση των μονάδων Εθνοφυλακής με το υψηλότερο ποσοστό συμμετοχής στην εκπαίδευση.

Πολεμικό Ναυτικό

Σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας newpost.gr, την προσεχή εβδομάδα θα κατατεθεί στη Βουλή νομοσχέδιο για την τροποποίηση της σύμβασης προμήθειας των ανθυποβρυχιακών ελικοπτέρων MH-60R και την επέκταση της προμήθειας σε επτά (7) ελικόπτερα. Κατά το δημοσίευμα, τα τρία πρόσθετα ελικόπτερα ενδέχεται να παραδοθούν και εντός του 2021, καθώς προέρχονται από άλλη παραγγελία και βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο κατασκευής. Θυμίζουμε ότι εξ αρχής η eA είχε ενημερώσει τους αναγνώστες ότι η προμήθεια των MH-60R θα αφορούσε συνολικά 7 ελικόπτερα, αλλά για λόγους διαχείρισης εντυπώσεων ως προς το κόστος της σύμβασης αναφέρονταν αρχικά μόνο 4. Είχαμε επισημάνει τότε ότι το θέμα των MH-60R δείχνει σοβαρό πρόβλημα ιεράρχησης προτεραιοτήτων στο ΠΝ, διότι ναι μεν “η επιχειρησιακή αξία των ελικοπτέρων δεν αμφισβητείται, αλλά τα κονδύλια που θα διατεθούν για αυτά θα λείψουν από προγράμματα πολύ πιο επείγοντα για το ΠΝ, όπως η ολοκλήρωση της ναυπήγησης των ΤΠΚ τύπου Super Vita, ο εκσυγχρονισμός των φρεγατών κλάσης «Ύδρα», και η προμήθεια τορπιλών βαρέος τύπου για τα υποβρύχια τύπου 214”. Σήμερα η προμήθεια των MH-60R οδεύει ακάθεκτη προς ολοκλήρωση, ενώ από τα υπόλοιπα 3 κρίσιμα προγράμματα έχει προχωρήσει ουσιωδώς μόνο η ολοκλήρωση των ΤΠΚ. Όμως το ΠΝ από το 2015 έχει διαθέσει ή  δεσμεύσει συνολικό ποσό άνω του 1 δις Ευρώ για το αμαρτωλό πρόγραμμα των Ρ-3 (500 εκ.) και για τα ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα MH-60R (295 εκ. για τα πρώτα 4, συν 215 εκ. για τα επόμενα 3), που δεν αποτελούσαν πρώτη προτεραιότητα δεδομένης της ύπαρξης των 11 S-70B. Από τις επιλογές αυτές γεννάται ευλόγως το ερώτημα μήπως η πρώτη προτεραιότητα δεν είναι οι επείγουσες επιχειρησιακές απαιτήσεις αλλά η ικανοποίηση συγκεκριμένου προμηθευτή που είναι ο ίδιος και στις δύο περιπτώσεις. Το ερώτημα είναι επίκαιρο διότι ο συγκεκριμένος προμηθευτής φέρεται πλέον από δημοσιεύματα ως ο επικρατέστερος για τη ναυπήγηση των νέων φρεγατών του Πολεμικού Ναυτικού, ενώ προσφέρει ένα πλοίο (MMSC) σαφώς κατώτερο του ανταγωνισμού, βασισμένο στα LCS που έχει πλέον σταματήσει να παραλαμβάνει το US Navy λόγω των προβλημάτων που παρουσιάζουν. Οι ως τώρα επιλογές δείχνουν ότι υπάρχει κίνδυνος να προταχθούν πάλι τα συμφέροντα της εν λόγω εταιρίας από τις επιχειρησιακές απαιτήσεις του ΠΝ. Και αν στις περιπτώσεις των Ρ-3 και των MH-60R έγινε απλώς σπατάλη χρημάτων σε δευτερεύουσες απαιτήσεις, η τυχόν επιλογή ελαττωματικού πλοίου για τις 4 φρεγάτες που θα αποτελέσουν το μελλοντικό κορμό του Στόλου δεν είναι ζήτημα δευτερεύον, αλλά κομβικής σημασίας για το μέλλον του Πολεμικού Ναυτικού – και ως τέτοιο θα κριθεί πάρα πολύ αυστηρά.

Την Πέμπτη 08 Απριλίου 2021 η φρεγάτα ΝΑΒΑΡΙΝΟΝ (F461) κατέπλευσε στο λιμένα της Αλεξάνδρειας Αιγύπτου, μετά την αντικατάσταση της από τη φρεγάτα ΚΑΝΑΡΗΣ (F464) στην επιχείρηση UNIFIL (United Nations Interim Force In Lebanon) και την συμμετοχή της στην άσκηση μικρής κλίμακας στην Ανατολική Μεσόγειο, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας QUAD (QUADRIPARTITE INITIATIVE). Την Παρασκευή 09 Απριλίου 2021 μετά τον απόπλου της για το Ναύσταθμο Σαλαμίνας εκτέλεσε συνεκπαίδευση ΡASSEX (Passing Exercise) με την αιγυπτιακή φρεγάτα ENS TABA (F916) στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή του λιμένα Αλεξάνδρειας. Κατά τη διάρκεια της PASSEX, εκτελέστηκαν αντικείμενα επικοινωνιών, σύνθεσης και ανταλλαγής αναγνωρισμένης εικόνας περιοχής καθώς και προχωρητικοί ελιγμοί.

Στις 8 Απριλίου επισκέφθηκε το υπουργείο Εθνικής Άμυνας ο πρέσβης της Ισπανίας, ο οποίος κατέθεσε την ισπανική πρόταση για το πρόγραμμα 4 φρεγατών του Πολεμικού Ναυτικού, η οποία αφορά την φρεγάτα F110 της Navantia, πλοίο που από κάθε άποψη φαίνεται να πληροί τις επιχειρησιακές απαιτήσεις, όπως άλλωστε και η ολλανδική και η βρετανική πρόταση. Αντί “ενδιάμεσης λύσης” προτείνονται δύο νεότευκτες Α3000, ενώ αξιοσημείωτο είναι ότι στο σχετικό tweet του ο Ισπανός πρέσβης προανήγγειλε επιστροφή με “ολοκλήρωση της επίσκεψης στα ναυπηγεία”. Σύμφωνα με σχετικά δημοσιεύματα τα στελέχη της Navantia επισκέφθηκαν τα ναυπηγεία Ελευσίνας, όπου προτείνουν να γίνει η ναυπήγηση των πλοίων σε συνεργασία με την ΟΝΕΧ.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού Star, στα τέλη του 2021 αναμένεται η παράδοση 5 μη επανδρωμένων ελικοπτέρων συνολικής αξίας 2 εκ. Ευρώ που θα επιχειρούν από τις φρεγάτες του Πολεμικού Ναυτικού. Επίσης, σύμφωνα με δήλωση του ΥΕΘΑ Ν. Παναγιωτόπουλου η παράδοση του TΠΚ ΒΛΑΧΑΚΟΣ (P79) αναμένεται στις αρχές του 2022.

Πολεμική Αεροπορία

Αύριο 12 Απριλίου αρχίζει στην 117 ΠΜ η πολυεθνική άσκηση “Ηνίοχος 2021”, και ήδη οι ξένες αποστολές έχουν αφιχθεί στο μεγαλύτερο ποσοστό τους. Συμμετέχουν αποστολές από τη Γαλλία (με Rafale και Mirage 2000D), τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (F-16), οι ΗΠΑ (F-16, MQ-9, KC-135), η Ισπανία (8 F/A–18), το Ισραήλ (F-15, F-16), ο Καναδάς (Air Weapon Managers – GCI) και η Κύπρος (AW 139). H Πολεμική Αεροπορία θα συμμετέχει με το σύνολο των τύπων μαχητικών αεροσκαφών (F-16, M-2000/-5, F-4) καθώς και με μέσα Αντιαεροπορικής προστασίας, Ηλεκτρονικού Πολέμου και Μη Επανδρωμένα Αεροχήματα (ΜΕΑ). Το Πολεμικό Ναυτικό θα συμμετέχει με πλοία επιφανείας, ελικόπτερα και αεροσκάφος ναυτικών επιχειρήσεων, ενώ ο Στρατός Ξηράς θα συμμετέχει με Κ/Β HAWK, Μηχανοκίνητα Τμήματα Πεζικού και Τεθωρακισμένων, επιθετικά ελικόπτερα AH-64 και μεταφορικά ελικόπτερα CH -47D. Επιπρόσθετα στην άσκηση θα συμμετέχει η ΔΔΕΕ/ΓΕΕΘΑ με δυνάμεις για την διεξαγωγή Αποστολών Υποστήριξης Αεροπορικών Επιχειρήσεων GAA ( Ground Air Assisted Interdiction ), CAS ( Close Air Support ), CCA ( Close Combat Attack ) με προσωπικό εκπαιδευμένο σε διαδικασίες τερματικής καθοδήγησης πυρών JTAC (ΑΕΛΑ), σε συνδυασμό με τη διεξαγωγή χερσαίων αλμάτων ελεύθερης πτώσης και θαλάσσιων αλμάτων στατικού ιμάντα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας “Το Βήμα”, οι υπουργοί Εξωτερικών Ν. Δένδιας και Άμυνας Ν. Παναγιωτόπουλος θα επισκεφθούν στις 20 Απριλίου τη Σ. Αραβία. Υπενθυμίζεται ότι εκκρεμεί η αποστολή συστοιχίας ελληνικού Α/Α συστήματος Patriot στη Σ. Αραβία, που έχει καθυστερήσει λόγω της πανδημίας.

Σύμφωνα με δηλώσεις του ΥΕΘΑ Ν. Παναγιωτόπουλου, εντός των επόμενων ημερών αναχωρούν 4 ακόμη Ιπτάμενοι και αριθμός τεχνικών για τη Γαλλία, όπου θα εκπαιδευθούν στα αεροσκάφη Rafale. Επίσης, βάσει ενημέρωσης της ΕΑΒ προς τον ΥΕΘΑ, στις εγκαταστάσεις της έχουν ενταχθεί δύο πρόσθετα αεροσκάφη F-16 της ΠΑ για αναβάθμιση στο επίπεδο Viper, πλέον του πρωτοτύπου, το οποίο βρίσκεται στις ΗΠΑ και αναμένεται να υποβληθεί στις τελικές δοκιμές πιστοποίησης.

Στα επίπεδα της προηγούμενης εβδομάδας κινήθηκε η παραβατική δραστηριότητα της τουρκικής αεροπορίας, καθώς σημειώθηκαν 40 παραβιάσεις του ελληνικού εναερίου χώρου (έναντι 42 την προηγούμενη εβδομάδα), μία εμπλοκή με ελληνικά αεροσκάφη αναχαίτισης (όπως και την προηγούμενη εβδομάδα), και 2 υπερπτήσεις ελληνικού εδάφους (έναντι 4 την προηγούμενη εβδομάδα).

Αμυντική Βιομηχανία

Στις 8 Απριλίου η Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ) ανακοίνωσε  την πρόσληψη 170 ατόμων τεχνικής κατεύθυνσης και τον προγραμματισμό για πρόσληψη άλλων 500 ατόμων, εκ των οποίων οι 100 για την εκτέλεση του εκπαιδευτικού προγράμματος σε 2.875 μαθητές από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Το πρόγραμμα αυτό, αξίας €175 εκ. για τα επόμενα 10 έτη, έχει ήδη ξεκινήσει με την εκπαίδευση των πρώτων 80 μαθητών. Επίσης η εταιρία ανακοίνωσε ότι επιδιώκεται αναβάθμιση των ικανοτήτων σε σχεδιασμό και ανάπτυξη νέων προϊόντων, μεταξύ των οποίων η κατασκευή UAVs, και η αναβίωση των εργοστασίων ηλεκτρονικών και σύνθετων υλικών, επιτάχυνση του ρυθμού παράδοσης των αεροσκαφών C-130 της ΠΑ καθώς και επέκταση της γραμμής παραγωγής στο πρόγραμμα αεροκατασκευών του αεροσκαφών F-16 ώστε να παραδίδονται στη Lockheed Martin απάρτια για 4 αεροσκάφη κάθε μήνα.

Κύπρος

Την Τετάρτη 7 Απριλίου διεξήχθη άσκηση μικρής κλίμακας στην Ανατολική Μεσόγειο, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας QUAD, η οποία αναφέρεται στη συλλογική πρόθεση και δέσμευση της Γαλλίας, της Ελλάδας, της Ιταλίας και της Κύπρου στην εφαρμογή και στο σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας (UNCLOS). Στην άσκηση συμμετείχαν η Ελλάδα με τη φρεγάτα ΝΑΒΑΡΙΝΟΝ (F461), η Γαλλία με την φρεγάτα AUVERGNE (D654) και το οργανικό της ελικόπτερο, ενώ η Κυπριακή Δημοκρατία με το ΠΑΘ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ (P61), ένα σκάφος της Ακτοφυλακής, ένα Ελικόπτερο της 460 Μοίρας Έρευνας – Διάσωσης, ένα Ελικόπτερο της Αστυνομίας και το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΚΣΕΔ) αυτής.

Στις 5 και 6 Απριλίου διεξήχθη η άσκηση ΟΝΗΣΙΛΟΣ-ΓΕΔΕΟΝ 2021 μεταξύ Κυπριακής Δημοκρατίας και Ισραήλ, κατά την οποία ενεργοποιήθηκε το σύνολο της αεράμυνας της Εθνικής Φρουράς με πλήρη στελέχωση των οπλικών συστημάτων σε περιβάλλον που προσομοιάζει το σύγχρονο θέατρο επιχειρήσεων. To προσωπικό ασκήθηκε στις τακτικές και διαδικασίες ανάπτυξης των Α/Α μονάδων, στις διαδικασίες τακτικού ελέγχου όπλων και διαβίβασης πληροφοριών, εξάσκηση των ελεγκτών αεράμυνας στις διαδικασίες κάλυψης περιοχής ευθύνης και αποκάλυψης-διευκρίνισης ιχνών και τακτικού ελέγχου Α/Φ. Το σενάριο της άσκησης περιλάμβανε πτήσεις των μαχητικών αεροσκαφών της Ισραηλινής Αεροπορίας (μεταξύ των οποίων και F-35) και προσβολές συγκεκριμένων στόχων σε χαμηλό και μεγάλο ύψος, οι οποίοι προστατεύονταν από δυνάμεις αεράμυνας.

Την Τρίτη 06 Απριλίου 2021, σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, οι στρατιωτικές αντιπροσωπείες Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου, υπέγραψαν το Πρόγραμμα Τριμερούς Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων των τριών χωρών για το 2021.


Σύμφωνα με δηλώσεις του σε τηλεοπτική εκπομπή, ο Ν. Αναστασιάδης δεν θα διεκδικήσει ξανά την Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας στις εκλογές του 2023.

Ανατολικός Παρατηρητής

Στις 9 Απριλίου, εκπαιδευτικό αεροσκάφος τύπου KT-1 της 122 Μοίρας της Τουρκικής Αεροπορίας συνετρίβη στη θάλασσα ανοιχτά της Φώκαιας/Σμύρνης. Οι χειριστές, σμήναρχος A. Kendir και αντισμήναρχος H. Eryılmaz διασώθηκαν από ψαράδες και παρελήφθησαν από Ε/Π EC135 (TC-HJL) στο ελικοδρόμιο της Σχολής Καταδρομών Χωροφυλακής στη Φώκαια και μεταφέρθηκαν στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Σμύρνης όπου και νοσηλεύονται.

Αντιπροσωπεία της Baykar επισκέφθηκε στις 08ΑΠΡ21 τo Πλοίο Αμφίβιων Επιχειρήσεων ANADOLU (L400) του Τουρκικού Ναυτικού στα ναυπηγεία Sedef προκειμένου να εξετάσει τις δομικές παρεμβάσεις που απαιτούνται για την απο/προσνήωση των υπό ανάπτυξη ΜΕΑ Bayraktar TB3.

Στις 7 Απριλίου συνετρίβη αεροσκάφος NF-5 της 134 Μοίρας της Τουρκικής Αεροπορίας (ακροβατικό σμήνος «Τουρκικοί Αστέρες») κοντά στην Αεροπορική Βάση Ικονίου, με αποτέλεσμα το θάνατο του σμηναγού B. Genççelebi.

Σε φιάσκο εξελίχθηκε η συνάντηση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Charles Michel, και της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen, στον πρόεδρο της Τουρκίας R.T. Erdogan στις 6 Απριλίου, καθώς από τουρκικής πλευράς δεν είχε προβλεφθεί ισότιμο κάθισμα για την πρόεδρο της Επιτροπής, ενώ ο C. Michel έσπευσε να καθίσει στο διαθέσιμο κάθισμα αδιαφορώντας για την προσβολή του Τούρκου προέδρου προς την U. v. der Leyen. Ο Τούρκος πρόεδρος έδωσε ένα συμβολικό μήνυμα προς την ΕΕ και την ίδια την πρόεδρο της Επιτροπής, καθώς δυο εβδομάδες νωρίτερα η Τουρκία είχε αποχωρήσει από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και η ΕΕ είχε “εκφράσει τη λύπη της”. Το γεγονός, και ο αντίκτυπος που είχε σε όλη την Ευρώπη, ίσως αποδειχτούν χρήσιμα για να γίνει αντιληπτό ότι ο κατευνασμός της Τουρκίας, όπως κάθε επιθετικού κράτους στην ιστορία, απλώς την αποθρασύνει.

Με έγγραφό του της 7ης Απριλίου το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ εξειδίκευσε τις κυρώσεις που επιβάλλονται στην Τουρκία στο πλαίσιο της νομοθεσίας CAATSA λόγω της προμήθειας του Α/Α συστήματος S400. Στο επίκεντρο των κυρώσεων βρίσκεται η Προεδρία Αμυντικής Βιομηχανίας (SSB), οι αμυντικές βιομηχανίες και 4 υψηλόβαθμα στελέχη τους.

Στις 14 Απριλίου ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας θα επισκεφθεί την Άγκυρα για συνομιλίες με τον ομόλογό του Μ. Τσαβούσογλου. Υπενθυμίζεται ότι για τις 27-29 Απριλίου έχουν προγραμματιστεί συνομιλίες για το Κυπριακό στη Γενεύη, ενώ το Μάιο αναμένεται ο επόμενος γύρος των διερευνητικών συνομιλιών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.