Ανασκόπηση εβδομάδας #209

0
23154

ΥΕΘΑ/ΓΕΕΘΑ

Στις 3 Φεβρουαρίου δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “Εστία” επιστολή του εφοπλιστή Ι. Τσούνη, με την οποία γνωστοποιείται το περιεχόμενο της διαθήκης του, με την οποία αφήνει το σύνολο της υπόλοιπης περιουσίας του στις Ένοπλες Δυνάμεις, αφού προηγουμένως έχει δωρίσει 23 εκ. Ευρώ για διάφορες ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων, όπως ενδεικτικά 60 ἀποβατικά σκάφη, πλήρη ανακαίνιση 29 κλινών και του τμήματος επειγόντων περιστατικών του 401 ΓΣΝΑ, αγορά ανταλλακτικών για τα τεθωρακισμένα μονάδων του Έβρου, αγορά καμερών νυχτερινής όρασης, συνεισφορά στήν ἀποκατάσταση ιστορικής εκκλησίας στό Καστελλόριζο, ανακαίνιση κλινικών 417 ΝΙΜΤΣ, κ.ά. Στον 97χρονο εθνικό ευεργέτη είχε απονεμηθεί το 2020 με προεδρικό διάταγμα ο βαθμός του υποστρατήγου ε.τ. και του είχε απονεμηθεί ξίφος από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Κ. Φλώρο.

Την Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Α. Στεφανής μετέβη στο Στρατόπεδο «ΑΝΤΓΟΥ Γ. ΚΑΤΣΑΝΗ», στη Ρεντίνα Θεσσαλονίκης, για να ενημερωθεί για τις τρέχουσες δραστηριότητες της 1ης Ταξιαρχίας Καταδρομών – Αλεξιπτωτιστών (1η ΤΑΞ ΚΔ – ΑΛ) και να παρακολουθήσει εκπαιδευτικές δραστηριότητες σχολείων του Κέντρου Εκπαίδευσης Ανορθόδοξου Πολέμου (ΚΕΑΠ). Επίσης την Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου μετέβη στο Πολυεθνικό Κέντρο Εκπαίδευσης Επιχειρήσεων Υποστήριξης της Ειρήνης (ΠΚΕΕΥΕ), στο Κιλκίς, όπου ενημερώθηκε για το εκπαιδευτικό έργο και τη συμβολή του στην παροχή επιμόρφωσης και εκπαίδευσης στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και τη διεθνή εκπαιδευτική στρατιωτική κοινότητα.

 

Τη Δευτέρα 01 Φεβρουαρίου 2021 στο Στρατόπεδο «ΛΟΧΑΓΟΥ (ΠΒ) ΔΕΛΑΠΟΡΤΑ ΣΠΥΡΙΔΩΝΑ», πραγματοποιήθηκε η τελετή αποφοίτησης του 1ου Σχολείου Μετεκπαίδευσης Χειριστών Ε/Π NH-90 TTH, στο οποίο φοίτησαν δύο χειριστές του Στρατού Ξηράς (ΣΞ), ένας χειριστής του Πολεμικού Ναυτικού (ΠΝ) και ένας χειριστής της Πολεμικής Αεροπορίας (ΠΑ). Το εν λόγω διακλαδικό σχολείο λειτούργησε στο πλαίσιο της αναβάθμισης των δυνατοτήτων των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ) ως προς την εκτέλεση Ειδικών Επιχειρήσεων, με τη συγκρότηση Μονάδας Αεροπορικών Ειδικών Επιχειρήσεων (ΜΑΕΕ). Τα πτυχία στους αποφοιτήσαντες αξιωματικούς επέδωσε ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κ. Φλώρος, ο οποίος ακολούθως περιηγήθηκε και ενημερώθηκε για την πρόοδο των εργασιών εγκατάστασης της ΜΑΕΕ στο Α/Δ Μεγάρων στο πλαίσιο της συγκρότησης της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ), η οποία πλέον θα διαθέτει οργανικό αεροπορικό πυλώνα.

Την Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2021 πραγματοποιήθηκε Άσκηση Συνεργασίας Δυνάμεων της Διακλαδικής Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ (ΓΕΕΘΑ/ΔΔΕΕ) και του Πλοίου Ταχείας Μεταφοράς (ΠΤΜ) ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑ του Πολεμικού Ναυτικού (ΠΝ), στην ευρύτερη περιοχή του Σαρωνικού κόλπου. Η συνεκπαίδευση σχεδιάστηκε και συντονίστηκε από τη Διακλαδική Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ (ΓΕΕΘΑ/ΔΔΕΕ) και περιελάμβανε εξειδικευμένα αντικείμενα διεξαγωγής Ειδικών Επιχειρήσεων. Η εν λόγω Άσκηση είχε ως σκοπό την επαύξηση της μαχητικής ικανότητας και της διαλειτουργικότητας των συμμετεχουσών δυνάμεων, καθώς και του επιπέδου συνεργασίας τους κατά την σχεδίαση και εκτέλεση των εν λόγω επιχειρήσεων στο ιδιαίτερα απαιτητικό περιβάλλον του Αιγαίου.

Στρατός Ξηράς

Επίσης ο Α/ΓΕΕΘΑ επισκέφθηκε την έδρα του 2ου Συγκροτήματος Αεροπορίας Στρατού (2ο ΣΥΑΣ), επιθεώρησε τις εγκαταστάσεις του και ενημερώθηκε για το πτητικό έργο, την εκπαίδευση του ιπτάμενου και τεχνικού προσωπικού, καθώς και για τη συντήρηση των μέσων της Αεροπορίας Στρατού που εδρεύουν στο Αεροδρόμιο. Μεταξύ άλλων επισκέφθηκε τα υπόστεγα συντήρησης των Ελικοπτέρων CH-47D, NH90, UH-1H και των Αεροσκαφών C – 12 και τον προσομοιωτή πτήσεων UH-1H, ο οποίος έχει κατασκευαστεί αποκλειστικά από το Τεχνικό Σώμα του Στρατού Ξηράς.

Πολεμικό Ναυτικό

Την Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2021, τα Σκάφη Ανορθοδόξου Πολέμου-Ταχείας Μεταφοράς ΑΙΟΛΟΣ (Ρ62) και ΑΣΤΡΑΠΗ (Ρ63) τύπου Mk V της ΔΥΚ εκτέλεσαν τακτικά αντικείμενα στη θαλάσσια περιοχή του Σαρωνικού Κόλπου, παρουσία του Α/ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Κ. Φλώρου, του Α/ΓΕΝ Αντιναυάρχου Σ. Πετράκη ΠΝ, του Αρχηγού Στόλου Αντιναυάρχου Π. Λυμπέρη ΠΝ και του Διοικητή της ΔΥΚ. Όπως είναι γνωστό, τα σκάφη διετέθησαν δωρεάν από το Ναυτικό των ΗΠΑ ως υλικό Excess Defence Articles (EDA) και την Δευτέρα 6 Απριλίου 2020 αφίχθησαν στο Ναύσταθμο Σαλαμίνας και βρίσκονται στο στάδιο της επιχειρησιακής ένταξης τους στη ΔΥΚ. Το τεχνικό προσωπικό του Πολεμικού Ναυτικού ανέλαβε τον έλεγχο και την πραγματοποίηση εργασιών συντήρησης και επισκευής για την ενεργοποίησή των MARK V, η δε επιχειρησιακή τους αξιοποίηση από την ΔΥΚ εντάσσεται στο πλαίσιο της εν εξελίξει αναβάθμισης των Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων (Χερσαίων, Ναυτικών και Αεροπορικών). Τα ΣΑΠ Mk V κατά τη διάρκεια του πλου έφεραν πολυβόλα βομβίδων Mk19 των 40 mm, βαρέα πολυβόλα Μ2ΗΒ των 12,7 mm και πολυβόλα FN MAG των 7,62 mm σε τέσσερις έστορες (δύο ανά πλευρά) που υφίστανται στο κατάστρωμα.

Την Πέμπτη 04 Φεβρουαρίου 2021 διεξήχθη συνεκπαίδευση PASSEX (Passing Exercise) των φρεγατών ΚΑΝΑΡΗΣ και ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΗΣ και αεροσκαφών της ΠΑ με μονάδες της Συμμαχικής Ναυτικής Δύναμης STANDING NATO MARITIME GROUP TWO (SNMG 2), στη θαλάσσια περιοχή νοτιοδυτικά της Κρήτης. Κατά το PASSEX, εκτελέστηκαν αντικείμενα επικοινωνιών, ηλεκτρονικού και αντιαεροπορικού πολέμου καθώς και πολέμου επιφανείας.

Στις 2 Φεβρουαρίου η φρεγάτα Αιγαίον ανέλαβε τα καθήκοντα ναυαρχίδας της επιχείρησης Irini της ΕΕ, αντικαθιστώντας τη φρεγάτα “Αδρίας”.

Στις 2 Φεβρουαρίου το ΓΕΝ προκήρυξε διαγωνισμό για την προμήθεια ηλεκτροπτικών συστημάτων για 6 Ε/Π S-70B-6 Aegean Hawk προς αντικατάσταση των υφιστάμενων συστημάτων EO/IR τύπου AAQ-22Q Star SAFIRE, προϋπολογισμού 6.000.000 € με χρηματοδότηση του Ταμείου Εσωτερικής Ασφάλειας της ΕΕ.

Πολεμική Αεροπορία

Το γεγονός της εβδομάδας ήταν αναμφίβολα η επίσκεψη της γαλλικής αποστολής «SKYROS-21» στην Τανάγρα και η συνεκπαίδευση των γαλλικών αεροσκαφών Από την Δευτέρα 01 Φεβρουαρίου 2021 έως την Πέμπτη 04 Φεβρουαρίου 2021 διεξήχθη η Διεθνής Διακλαδική Άσκηση Ελλάδας-Γαλλίας «SKYROS-21». Στην Άσκηση συμμετείχαν αεροσκάφη Mirage 2000 και F-16 της ΠΑ, η φρεγάτα ΣΑΛΑΜΙΣ και το ΤΠΚ ΜΠΛΕΣΣΑΣ του ΠΝ, καθώς και τέσσερα αεροσκάφη RAFALE, δύο μεταγωγικά A400M Atlas και ένα αεροσκάφος εναέριου ανεφοδιασμού Α330 MRTT της FAF. Στα σενάρια της Άσκησης περιλαμβάνονταν εικονικές αερομαχίες, αποστολές προστασίας εναέριων μέσων υψηλής αξίας (Ηigh Value Airborn Asset – HVΑΑ), τακτικές προσβολής και προστασίας ναυτικών μονάδων επιφανείας, καθώς και επιχειρήσεις προσβολής χερσαίων στόχων κατόπιν υπόδειξης από Τμήμα Ειδικών Δυνάμεων της ΔΔΕΕ/ΓΕΕΘΑ (Joint Terminal Attack Controller – JTAC). Το μεγαλύτερο μέρος της εκπαιδευτικής δραστηριότητας έλαβε χώρα στην περιοχή του Ιονίου (για προφανείς λόγους αποφυγής υποκλοπών των συχνοτήτων επικοινωνιών και λειτουργίας ραντάρ των Rafale από τουρκικά μέσα), αλλά υπήρξαν και πτήσεις στο Αιγαίο, μεταξύ των οποίων και ο ισχυρισμός συμβολισμός της πτήσης του μεικτού ελληνογαλλικού σχηματισμού Rafale, Mirage 2000 και F-16 πάνω από το μνημείο του Ν. Σιαλμά στον Αγ. Ευστράτιο…

Στις 2 Φεβρουαρίου η ΓΔΑΕΕ προκήρυξε διαγωνισμούς για την εν συνεχεία υποστήριξη (FOS) του συστήματος αποστολής (Mission System) Α/Φ ΑΣΕΠΕ και συναφούς εξοπλισμού, προϋπολογισμού 83.106.034,78 €, καθώς και του αντιαεροπορικού συστήματος CROTALE NG/GR, προϋπολογισμού 18.496.420,04 €. Όπως έχουμε επανειλημμένα τονίσει, αυτές οι κινήσεις (όπως και οι προηγούμενες συμβάσεις FOS για τα F-4, για τα Mirage 2000 και τα όπλα τους, οι κινήσεις για την αποκατάσταση της διαθεσιμότητας των C-130 και C-27J, κ.ά.) δεν προσφέρονται για πρωτοσέλιδα, αλλά στην πραγματικότητα αυτές δίνουν το μέτρο της σοβαρότητας με την οποία αντιμετωπίζει η πολιτική ηγεσία την άμυνα της χώρας, περισσότερο και από τα (ευπρόσδεκτα) νέα εξοπλιστικά προγράμματα. Και για όσους σχολιάσουν ότι “απλώς γίνονται τα αυτονόητα”, θα απαντήσουμε ότι τα αυτονόητα δεν ήταν καθόλου αυτονόητα την προηγούμενη δεκαετία…

Στις 04ΦΕΒ21 αναχώρησε το πρωτότυπο Α/Φ F-16 Viper της ΠΑ με τελικό προορισμό τις εγκαταστάσεις της Lockheed Martin στο Fort Worth των ΗΠΑ, όπου αναμένεται να προσγειωθεί στις 10 Φεβρουαρίου για την εκτέλεση τελικών δοκιμών και πιστοποιήσεων. Παράλληλα ξεκίνησαν οι εργασίες αναβάθμισης του δεύτερου Α/Φ F-16 στην ΕΑΒ. Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας “Καθημερινή”, η πρόοδος του εκσυγχρονισμού των 84 F-16V θα κρίνει και την παράλληλη αναβάθμιση με τα υλικά που θα αφαιρεθούν, των F-16 Block 50.

Αυξημένη ήταν η παραβατική δραστηριότητα της τουρκικής αεροπορίας την πρώτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου, καθώς σημειώθηκαν 35 παραβιάσεις του ελληνικού εναερίου χώρου (έναντι καμίας την τελευταία εβδομάδα του Ιανουαρίου), χωρίς καμία εμπλοκή και καμία υπέρπτηση ελληνικών εδαφών (όπως και την τελευταία εβδομάδα του Ιανουαρίου).

Κύπρος

Στις 4 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης το 7ο Διακυβερνητικό Συμβούλιο Άμυνας σε επίπεδο υπουργών Άμυνας Ελλάδας – Κύπρου, με παρουσία των Α/ΓΕΕΘΑ και Α/ΓΕΕΦ, στο οποίο εξετάστηκε σειρά θεμάτων που άπτονται της διμερούς αμυντικής συνεργασίας και θεμάτων που σχετίζονται με την περαιτέρω ανάπτυξη των πολυμερών συνεργασίων στην Ανατολική Μεσόγειο, την ενδυνάμωση της συνεργασίας σε προγράμματα έρευνας και καινοτομίας της ΕΕ, όπου Ελλάδα και Κύπρος είναι από τις χώρες με την συμμετοχή στα περισσότερα προγράμματα της Μόνιμης και Διαρθρωμένης Συνεργασίας της ΕΕ (PESCO). Θέματα στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών θα συζητηθούν στην επικείμενη επίσημη επίσκεψη του Κυπρίου υπουργού Άμυνας στην Αθήνα, στις 16 Φεβρουαρίου, μετά από πρόσκληση του Έλληνα ομολόγου του.

Στις 4 Φεβρουαρίου διεξήχθη η άσκηση μικρής κλίμακας ΚΑΛΥΨΩ με αντικείμενο τον αγώνα εντός κατοικημένων περιοχών από την 6η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία Πεζικού της Εθνικής Φρουράς στην περιοχή Λυθροδόντα, μετά την ολοκλήρωση σχολείου εκπαίδευσης στον συγκεκριμένο τύπο αγώνα διάρκειας τριών εβδομάδων.

Στις 2 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε η Άσκηση Έρευνας-Διάσωσης CYFRA 01/21 νοτίως Κύπρου με την συμμετοχή της Φ/Γ ACONIT (F713) του Γαλλικού Ναυτικού και Ε/Π AW-139 της 460 ΜΕΔ της ΕΦ και της ΜΑΕΠ της Αστυνομίας. Πρόκειται για την 39η άσκηση SAR μεταξύ ΚΔ και Γαλλίας στην Αν. Μεσόγειο.

Ανατολικός Παρατηρητής

Στις 3 και 4 Φεβρουαρίου εκτελέστηκαν δύο βολές Κ/Β επιφανείας-επιφανείας ATMACA από την κορβέτα KINALIADA (F514) του Τουρκικού Ναυτικού στο Πεδίο Βολής Σινώπης στον Εύξεινο Πόντο. Η πρώτη βολή εκτελέστηκε με Κ/Β που έφερε κεφαλή τηλεμετρίας και η δεύτερη με Κ/Β που έφερε πολεμική κεφαλή.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του τουρκικού τύπου της 1ης Φεβρουαρίου, η Τουρκική Αεροπορία θα εγκαταστήσει το υπό ανάπτυξη σύστημα ραντάρ με στοιχειοκεραία ενεργής διάταξης φάσης (AESA) στον στόλο των Α/Φ F-16. Το ραντάρ της Aselsan παρουσιάστηκε στην έκθεση IDEF 2019 και επρόκειτο να ολοκληρώσει τις επίγειες δοκιμές το 2022.

23 στρατιώτες του Αζερμπαϊτζάν εκπαιδεύτηκαν επί 2 εβδομάδες στον εντοπισμό-εκκαθάριση ναρκοπεδίων στην Σχολή και Κέντρο Εκπαίδευσης Μηχανικού του Τουρκικού Στρατού στην Σμύρνη.

Στις 5 Φεβρουαρίου επιβεβαιώθηκε ότι η κυβέρνηση του νέου προέδρου Biden θα διατηρήσει τον αποκλεισμό της Τουρκίας από το πρόγραμμα των αεροσκαφών F-35, καθώς ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Αμύνης των ΗΠΑ John Kirby δήλωσε ότι δεν έχει αλλάξει η θέση των ΗΠΑ ότι το Α/Α σύστημα S-400 είναι ασύμβατο με το F-35 και κάλεσε την Τουρκία “να μην διατηρήσει το σύστημα S-400“. Επιπλέον, εκπρόσωπος του State Department δήλωσε ότι οι ΗΠΑ καλούν την Τουρκία, και όλους τους συμμάχους και εταίρους των ΗΠΑ να αποφύγουν αγορές ρωσικών όπλων στο μέλλον (συμεριλαμβανομένων πρόσθετων S-400), καθώς κάθε τέτοια συναλλαγή θα μπορούσε να επιφέρει νέες κυρώσεις βάσει της νομοθεσίας CAATSA. Από την άλλη πλευρά, ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας R. Soylu κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι υποκίνησαν το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016.